toukokuu 13, 2024, 13:47:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


SK.n kasvatuksia 2011-2012

Aloittaja SK, toukokuu 07, 2011, 16:10:41 ip

« edellinen - seuraava »

kapsituuttaaja

Lainaus kuukauden takaa
"Mysteeri frutesta on kasvnut valtavan kokoinen tai sitten luulin vaan, että frutet jää yleensä pieniksi."

Mulla on tossa olohuoneen nurkassa (kesäisin pihalla) 5-6 vuotta vanha Tabasco(olisko tunnetuin frute?)
Runko rupee olemaan kahden sormen paksuinen ja kerran pari vuodessa leikkaan metrin korkeudelta poikki niin joka vuosi on kasvanut miehen mittaan eli lähelle paria metriä.
Tänävuonna on ollut podien suhteen niukkaa mutta viime suvena intoili varmaan lähemmäs 300 tulista pikku pötkylää.
Eipä ole Tabascoa näkynyt kasvatus päiväkirjoissa pahemmin???
Koskaan en oo maitoo juonu        enkä juo!!!

SK

Varsin tukeva runko tuollakin on.
Short yellow tabascoa taitaa useampi kasvatta...
Taitaa olla vaikea tunnistaa noita fruteja toisistaan?
Mutta kiva saada jotain tietoa tuostakin. Saatan jopa talvettaa tuon, vaikka en oikein jaksa edes kerätä noita pikkusia podeja.
Jos tuosta bonchin saisi.

InkRose

SYT:han on sitäpaitsi C. annuum, muodoltaan vain vähän sinne päin niin joku keksi antaa myyvän nimen...

SK

Tänään tuli lämpimän päivän kunniksi räpsittyä kuvia. Alotan tämän kauden villichilien kuvilla.


Tepin Guatemala national park of Tikal on tuossa omnicolorin takana.
Tämä viimeisenä tälle kaudella itämään laitettu ja siksi vasta kukka vaiheessa, mutta reilusti on raakileitakin jo kiinni.
Tuosta kasvaisi helposti melko iso hirvitys, mutta taidan tilan ja kotirauhan takia yrittää bonchi kasvatusta.


Saman Tepinin kukkia.


CGN 22795 Praetermissum on viettänyt suurimman osan ajastaan luonnon armoilla, mutta kun kasvariin tuli tilaa niin pääsi kypsytteleemään marjojaan.


Lance ei ole edellisistä kuvista paljoa muuttunut. Kukkii ja podeja jää kiinni vaikka on taivasalla, niinpä otin vaihteeksi kuvan risukasan tyvestä.


Rhombo ei intoutunut multikukintaan, mutta ihan kivasti kuitenkin...

SK

Ja sitten muuta sekalaista kuvasaastetta...


PI 260567 C.Baccatum on kypsyttänyt ensimmäisen podinsa. Mieto pitäisi olla, mutta vielä on tämä maistamatta.


Omnicolor alkaa myös kypsytellä ensimmäisiään. Tämäkin on vielä maistamatta, joten vielä on elämyksiä tälle kaudelle.


Fresnoja. Jostain syystä ei tullu grillaitua tänä kesänä paljoa, niin näitäkin kypsyi kiitettävästi kahden puskan voimin.


Muurahaiset käyvät juomassa mesipisarat kukista. Starfishin kukka.


Koriste asetelma alkaa saada väriä.

SK





Sadonkorjuupäivä ja illaksi tekemistä, kun nuo perkaa ja huomenna alkaa savustus.

Osa jauheeksi ja pyrettä teen myös, koska ensimmäisestä pyre kokeilusta tuli helkutin hyvää.

SK

Jaa-a kausi alkaa olla lopuillaan, podien kypsymis tahti on selvästi hidastunut ja raakileita on vielä niin paljon, etten raaski heittää noita kompostiinkaan.
Sisälle en kokonaisia kasveja viitsi viedä, joten kasvit saavat sinnitellä, niin kauan kuin jotain satoa tuottavat.
Joitakin noista voisi bonchiksi kokeilla ja jos joku haluaa niin bonchi aihioita voi tulla noutamaan tai koko kasvinkin maistiaisineen.

Sekalaista kuva saastetta:


Tobago sweetistä olen kerännyt jo mukavasti pikku podeja, mutta pääsato taitaa olla vielä oksilla roikumassa.


Hyper pube on tommonen harva ruipelo, kun laitoin alku kesästä kurkut kasvamaan sen viereen. Hieman harmittaa, kun hyvissä olosuhteissa ois voinut tulla jätti sato tuosta.
Mutta n.110 podia olen tuosta kerrännyt ja muutama kymmenen olisi vielä tulossa.


Starfishistä olen vasta maistiaisa saanut. Olisi pitänyt idättää aikaisemmin tuo.


Champion on tehnyt paljon maukkaita pikku podeja ja jokunen normaalin kokonenkin joukossa.


Aji Fantasystä en ole kerännyt satoa kuukauteen, kun ajattelin että jos nuo kypsyisi ja muuttaisi väriä vielä, mutta mitään ei ole tapahtunut.
Ei tosta voi erottaa mikä olisi kypsä, kun ne on ollu podin muodostumisesta asti saman värisiä. Ja osa noistakin podeista on ollut kesäkuusta asti roikkumassa oksilla.
Joillakin on selkeästi vihreästä keltaiseksi kypsyviä... ihmettelen tätä edelleen...


Rhombossa ainakin olisi bonchi ainesta, mutta ilman kunnon valaistusta uudet oksat kasvaisi hennoiksi hujopeiksi.


Pink Habanerosta voisi yrittää kasvattaa pikku puskan kun tyvestä tulee terhakoita varkaita.


Mysteeri frute bonchiksi?


SK

Vettä on satanut ja aurinko pysynyt piilossa, niin kasvarin luukut on pysyneet kiinni. Joten ilma ei vaihdu ja kosteus tiivistyy seinille, siitähän home tykkää.


Seinät on suorastaan märät sisäpuoleltakin ja useat kasvit nojailee seiniin.


Omnicolor näyttää päälisin puolin hyvin voivalta,



mutta lähemmin tarkasteltuna hometta on joka oksassa ja kasvi sai komposti tuomion.

SK

Kun aiemmin olen kerännyt satoa lähinnä pubeista niin nyt oli vuorossa chinenset ja baccoja.


Tobago sweet.


Pikkusia Championeja, PI 260567 ja Pink Habaneroja.


Biquinhot ja omnicolorit joiden kypsymistä en odotellut.


Ja tulihan sitä muutakin kerättyä mm. Aji Fantasy puskan tyhjensin. Niin sain tommosen viileäkaapin lokeron lähes täyteen.
Mittasin lokeron tilavuudeksi 10 litraa. Samanen lokero täyttyi tällä kaudella jo kolmannen kerran joten olen helvetin tyytyväinen.
Vakaa ei taloudesta löydy, joten kiloja voin vain arvailla, mutta tavoite on jo täyttynyt. Eli ensi talvenakin saan potkua ja makua ruokaani.
Eikä kausi ole vielä ohi, rocotojen toinen aalto alkaa näyttää hyvälle ja raakileita sekä kypsiä on muissakin vielä. Ainoastaan muutaman kasvin olen vienyt kompostiin, mutta saavat seuraa lähiaikoina.

SK

Taitaa tulla tylsä päiväkirja, kun yksin vaan kuvia tungen tänne. Mutta jos ensi kausi sattuisi menemään perseeleen, niin voin ainakin muistella, että joskus meni hyvin.


Foorumin rumin savustin on ollut taas kovassa käytössä.


Savustetut Aji Cristalit ja Omnicolorit.


Savustetut Pink Habat, Tobago sweet ja Aji Fantasyt.

Ja kun luulin jo, että alkais sato olla kerättynä ja kausi paketissa. Niin aloitin kasvarissa leikkamaan ylimääräistä kasvustoa rankalla kädellä.
Vielähän sieltä lehtien alta jotain on tulossa...


Tobago sweet kypsyttelee vielä.


Samoin Hyper pube.




Pube seinän näkymä muuttui kummasti, kun leikkasi pari ämpärillistä oksia pois.
Nämä on toista "sato aaltoa", joiden kukat alkoi jäädä kiinni elokuussa, kun ilmat ja valoisuus muuttui taas pubeille suotuisiksi.


Ja kauden kruuna vielä tämä virstanpylvään saavutus. Lancen marja! Kypsyykö tuo ihan punaiseksi? Aiemmin kesällä yksi tommonen oli tippunut pois.

Lillen

Onnittelut lancesta! Itsellänikin kukkii lance parhaillaan (yhden kukan voimin..."jippii").
Ymmärtääksen lance on tuon värisenä kypsä...

Komiasti sulla pubet kasvaa!

Huru-ukko

Eihän se savustin nyt kovin huonolta näytä. Mitkä oli sisälämpötilat kun savustit ?. Kuvasta ei niin kovin hyvin erotu, mutta minä käytän Savu-Sammossa  vastaavan näköistä kuutiota kuin tuossa näyttäisi olevan.
Ja vielä että mikähän puulaji on kyseessä. Jos täytyisi veikata jotain, niin raidaksi tuon ajattelesin. Tosin raidan keskusta on hiukan tuotakin tummempi. Yleensäkkin pajuilla (tarkoitan pajuilla kaikkia sukulaispuita....poppeleita, salavoita ja jalavat...yms.) on tuo tumma keskusta.
Jos tuo on omenapuuta, niin mulla ei ole kertaakaan ollut ko. lajia niin isoja oksia poistettuna noista vanhoista omenapuista, että olisi kokemusta asiasta tullut....

SK

Kiitokset!

Omenapuuta käytin savustukseen. Kuutio muotoon piti kirveellä naputella, kun ei pyöreenä mahtunut. Aiemmin kokeilin luumupuuta, jossa oli vielä tummempi sydänpuu,
mutta se ei vaikkuttanut hyvälle. Lämpötilaa en tällä kaudella ole mitannut, mutta viime kesänä lämmöt nousi hieman yli 30 asteeseen ulkolämpötilan ollessa n.20astetta.
Suoraan savusammon yläpuolella olevat chilit näyttivät lämmenneet, muttei mitenkää palaneet.
En oikein usko, että korkeammalaakaan läpötilalla olisi negatiivista vaikutusa, jos kuitenkin kuivaukseen ja jauheeksi chilit menee.
Kuivauksessakin käytän chilejä n. 80 asteen lämpötilassa, koska 74 asteessa lähes kaikki mikrobi toiminta tuhoutuu. Näin varmistan jauheen säilymisen,
ja hyvää on ollut.

SK

Kiirettä ja flunssaa ollut, niin chilit on olleet oman onnensa nojassa. Satoa kävin kuitenkin pelastamassa jokunen päivä sitten lähes ämpärillisen.
Pelastamassa siksi, että home jatkaa leviämistään ja saastuneet kasvit täytyy poistaa kompostiin. Niistä olen kerännyt kypsät ja suurimmat raakileet pois.
Ensimmäinen pakkasyökin oli viime viikon lopulla, mutta nyt näyttäisi tämä viikko pysyvän taas kymmenen asteen tietämissä, niin yöllä kuin päivälläkin.
Jos lämpötila jatkuu tälläisenä niin voin hyvinkin onnistua pubejen "toisen sato kauden" kanssa. Alkaa harmittaa, kun en ole punninnut satoa, jota on tullut
neljäkymmentä litraa. Kuitenkin kymmenen litraa rocotoja painaa huomattavasti enemmän, kuin vaikka sama määrä Aji Fantasya. Täytyy se vakaa hommata ensi
kaudella, jos kevät sujuu entiseen malliin. Tosin täytyy tämäkin kausi hoitaa vielä loppuun, niin ensi kautta en ole miettinyt ollenkaan...

Seuraavaan päivitykseen taas kuvia sekavan tekstin sijaan...

ChiliChillailija

On kyllä tuo tämä kostea keli saakelin ärsyttävä, kun aiheuttaa sitä homettakin ja aurinko ei ole pilkahtanut pariin viikkoon kunnolla.

Tuohon määrään, että eiköhän tuota satoa ole sinullekkin tullut useampikin kilo, ainakin kuvien perusteella. :)
PÄIVÄKIRJANI 2013
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11915.

CHILIBLOGINI Uusin blogikirjoitukseni on:
http://chillailijanchilit.blogspot.fi/2013/07/satoa-tulee.html

"jokainen meistä on joskus aloittelija, toiset loppuelämän" ~Hessi

SK

Eilen otin ensimmäiset chilit sisälle talvetukseen tai bonchiksi. Bonchia olen joskus aiemminkin kokeillut, mutta jotenkin se leikkeleminen jää ja tuloksena on
rimpula puska, kun ikkunan tarjoamassa valossa ovat olleet eristyksissä.

Ja näin homman hoidin:


Tepin. Leikkasin pienemmäksi ja pesin mullat pois, jottei mukana tulisi tuholaisia tai niiden munia.


Istutin kahden litran ruukkuun ja suihkutin vielä puu tolu/neem seoksella.
Tämän valitsin talvetuksen paksun rungon takia ja on kuulleemma sitkeä selviytyjä.


Tobago sweetille tein saman homman. Tämän otin talvetukseen, noiden pienien, nättien oksien takia. Saas nähdä pysyykö kukat/nuput kiinni niissä.




C. Rhomboideum pääsi 23cm altakastelu ruukkuun, koska ei mahtuisi pienempään. Enkä raaskinut leikata juuria niin paljoa.
Istutettuna tuolleen kumpareeksi, jotta voisin talven aikana karsia pieniä juuria pois.

SK

Ja vielä sato kuvia...


Enemmän väriä, kun osan on joutunut keräämään raakana pois.


Pubet vertailun vuoksi rinnakkain, kutakin kaksi ylsilöä.
Vasemmalta: PI-585273, Canario, PI-585267 "Turbo pube" alempana Orange rocoto ja CAP 217 "Hyper pube".
Hyviä kaikki, mutta suosikiksi noussut canario kokonsa puolesta, suurimmat on hieman yli 20cm ympärysmitalta.
Hyper puben poimittujen hedelmien määrä nousi jo 140 kpl yhdestä puskasta.
Turbo pubeilla ois voinut osallistua kasvatus kisaankin, mutta en ole saanut mitattua ja kuvattua puskassa kiinni olevaa ???.
Yllättäen tuo paksumpi antoi paremman yhteen lasketun mitta tuloksen.


Tobago sweetin "tupla podi". Ei riitä lämpö enää noiden kypsyttämiseen ulkona.


"Rhombon" marjoja. Lapset on tykänny syödä näitä pitkin kesää, mutta poimin nyt osan talteen, kun pätkin kasvin kompostiin.
Jäi sinne vielä linnuillekin naposteltavaa, jos kelpaa. Enkä ole unohtanut Hubert sinua, vaikka on kestänytkin. Saat näistä sitten tuoreita siemeniä.

Hubert

Komeaa menoa siellä taas! 140 podia yhdestä rocotosta, joillakin näemmä vain on vihreämpi peukalo kuin toisilla!
Ei kiirettä siiduilla.  ;) Enhän minäkään ole vielä saanut aikaiseksi heittää kirjettä laatikkoon...

SK

Kiitos kehuista. Hyvinhän nämä kasvatukset on sujuneet.
Mutta tuurilla luulisin olevan osuutta asiaan tämän hyper puben kohdalla.
Kasvit kun tuntuu olevan yksilöitä kaikki, vaikka saman podin siemenistä kasvattaisi samoissa oloissa, niin ei niistä taida ihan samanlaisia tulla.
Keväällä minulla taisi olla n.40 taimea, niin mukaan mahtuu pakostakin muutama loisto yksilö. Heikommat yksillöt sitten tunginkin naapureille ja tutuille.

Naapureista tulkin mieleen, että taitaa tulla yksi chilien ihmeelliseen maailmaan käännytetty lisää :D.
Loppu kesästä nuori pari muutti naapurostoon ja jo nyt se lupasi ottaa vastaan ylimääräisiä taimia. Vaikka en ole vielä siementäkään itämään laittanut.

bluesman

 Upennäköistä touhua ja kuola valuu kun satokuviasi katselen. Tobago sweetiä erityisesti. On yksinään erittäin hyvä salsojen raaka-aine ja yhdistelmissä parantaa kokonaisuutta. Muutenkin kaikki näyttävät hyvinhoidetuilta ja terveiltä. Hieno suoritus! Olisipa itsekin pystynyt edes lähelle tuota. Rhombo aivan tajuton. Jos ei voita villichilitekokisaa niin mikä sitten.