toukokuu 11, 2024, 18:18:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Jahvetti

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 29, 2012, 21:47:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Miquel - marraskuu 29, 2012, 21:23:30 ip
Voihan skeptikko virittää kaappiin vaikka kojekaappi lämmittimen. En noista kynttilän pakokaasuista tiedä, mutta sen lämmittävä ja samalla ilmaa kierrättävä vaikutus puoltaa sen käyttöä: Se vaatii itselleen jatkuvasti korvausilmaa kaapin ulkopuolelta jotta se palaa ja samalla ilma vaihtuu. Luulisi pahemmat myrkyt syntyvän siitä kytevästä puusta kuin pienestä kynttilästä.  ;)


Varmaan tuleekin puusta pahemmat mömmöt, mutta ei vaan ajatuksena houkuta kerätä kalaan petrokemian tuotteen palamistuotteita.


En kyllä minäkään kynttilää savustustilaan laittaisi.
Pienestäkin tuikusta tulee yllättävän paljon rasvaista nokea, joka ei välttämättä elintarvikkeen pinnalla ole kovin toivottua.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

masaiman

Lainaus käyttäjältä: Jahvetti - marraskuu 29, 2012, 21:48:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Mattson - marraskuu 29, 2012, 21:35:14 ip
Miten saat ProQ savustimen palamaan sateella? omani ei suostunut kytemään pariakymmentä minuuttia kauempaa kerrallaan ei itkulla eikä kiroilulla. Ja savustus siis tehtiin kasvihuoneessa ts. vrt. suljettu grillikatos.


Ei kai siitä savunlähteestä sateessa mitään iloa ole?
Savustuslaatikko, miten sitten ikinä onkin toteutettu, on varmaankin hyvä olla sateen pitävä. Ja myöskin ehkä sateelta suojassa, varsinkin jos on kyhätty toimivaan jääkaappiin.


Kasvihuoneessa, vrt mikä tahansa kylmä ulkorakennus, purut yms otettu paketista vasta siellä, kaikki varmasti kuivaa ja varmasti sateelta suojassa, mutta ilmeisesti ilmankosteus niin suuri ettei pala millään ilveellä. Savustin perinteinen rosterinen kalansavustuslaatikko joka toimii ProQ:n avulla savunkehittimenä, siitä lähtee 100mm haitarihormi puulaatikkoon jossa ritilät ja savustettava materiaali.

Miquel

Miten ilmanvaihto? itse en ole proQlla tavannut muuta kuin sellaisen seikan että kosteassa kytemisaika on yli tuon luvatun 12 tuntia... Puruhan sulla ei ollut mitenkään pakattu sinne labyrinttiin?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

masaiman

Laatikon toisessa reunassa 2x ~20mm reikää, puru kaadettu keskelle keoksi/ripoteltu ympäriinsä ja siitä ensin kevyesti kaapien levitetty ja hieman ravistamalla tasattu. Päivällä kun paistoi aurinko, paloi pidempään kerrallaan, illan tullessa ja sateen palatessa ei taas niin millään. Täytyy kurillaan kokeilla jos lisäisi tuota tuloilmaa jos oisi siitä kiinni jota itse hieman epäilen mutten ala väittämään ettei voi siitä johtua.

Jahvetti

Voisko matalapaine vaikuttaa siihen, ettei savu vaan "jaksa" nousta sitä haitariputkea pitkin?
Näinhän on joissakin , etenkin vanhemmissa, mökkitulisijoissa ym. havaittu.
Siihen vaivaan auttaa vaikka käsintuuletus hormin päästä, mutta savustuspönttöön en ihan äkkiä keksi toimivaa ratkaisua.

Lähtisin kuitenkin koittamaan niinpäin, että tuloilmaa pienemmälle ja poistoilmaa suuremmalle. Poistoilmaa pienentämällä hakee sitten sen sopivan kytemisasteen.
Tämä taas täyttä mutuilua, varsinkin savustinta näkemättä, mutta tulipahan mieleen.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

masaiman



Väittäsin että poistoilma ei ole se ongelma, lähtisin ennemmin koittamaan esim ihan testimielessä käryttää kiemurallisen muuten vallitsevissa olosuhteissa ilman tota hormikantta, jos palaa niin kansi päälle mut raolleen, palaa vieläkin niin kansi kiinni ja ilmaa pelkästää niistä kahdesta reiästä ->sammuu->MOT.

chilihardhead.fi

marraskuu 29, 2012, 23:16:56 ip #246 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2012, 23:19:43 ip käyttäjältä chilihardhead.fi
Olihan sulla käytön aikana tuo kassakaappi ylempänä kuin savustin?
Ei jaksa muuten vetää kovin hyvin, ja putkikin pitää varmaan olla aika suoraan niin pienellä kytemisellä.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Jahvetti

Lainaus käyttäjältä: Mattson - marraskuu 29, 2012, 23:11:35 ip


Väittäsin että poistoilma ei ole se ongelma, lähtisin ennemmin koittamaan esim ihan testimielessä käryttää kiemurallisen muuten vallitsevissa olosuhteissa ilman tota hormikantta, jos palaa niin kansi päälle mut raolleen, palaa vieläkin niin kansi kiinni ja ilmaa pelkästää niistä kahdesta reiästä ->sammuu->MOT.


Nyt kun näen kuvan, niin olen entistäkin vakuuttuneempi siitä poistoilmapuolesta.
Nosta kaappi ylemmäs, jotta savu ei joudu alamäkeen, sinne se nimittäin ei ilman puhallinta mene.

Edit. chilihardhead.fi kerkis ensin
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

masaiman

marraskuu 29, 2012, 23:54:36 ip #248 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2012, 23:57:12 ip käyttäjältä Mattson
Oli ylempänä. Setuppi sama mutta kuva aiemmalta kerralta. Täytyy kokeilla eri vaihtoehtoja.

Ja muuten tuon kuvan ottohetkellä uunissa parhaiten tähänasti onnistunut satsi, silloin tosin savu tehtiin tuon laarikon alla olleella kaasukeittimellä liekki niin pienellä kuin jaksoi palaa.

Toni.A

Mitenkä Mattson lämmöt nousivat tuollaisessa kylmäsavustimessa? Itse joskus ajattelin jopa samanlaista ratkaisua, mutta sitten päädyin jääkaappiin ja ProQ savustimeen. Itse olisin varmaan tehnyt pidemmän putken väliin, mutta huomaan kuvan perusteella, että ilmeisesti toimii hyvin noinkin. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

masaiman

Edes kaasukeittimellä hiljalleen lämmittäessä itse savukaapin lämpötila ei nouse yhtään. Putkella on auki vedettynä mittaa parisen metriä ja ilmeisesti se ehtii jäähdyttämään savua riittävästi. 15asteen ulkolämpötilassa savustaessa kaapin mittarissa pysyy koko ajan sama lukema.

Lillen

Ihan sellainen perinteinen tyhmä kysymys.

Porukka täällä savustelee Bradleyllään sun muilla huippuseteillä. Itse satuin löytämään kerran vanhan savustuslaatikon, voiko tällaisella chilejä savustella ja jos niin miten?

Tuo savustaminen alkoi kiinnostaa sen jälkeen kun maistoin ensimmäisen kerran savunagaa, ai että, siihen jää melkein koukkuun :).

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 01, 2012, 15:02:34 ip
Ihan sellainen perinteinen tyhmä kysymys.

Porukka täällä savustelee Bradleyllään sun muilla huippuseteillä. Itse satuin löytämään kerran vanhan savustuslaatikon, voiko tällaisella chilejä savustella ja jos niin miten?

Tuo savustaminen alkoi kiinnostaa sen jälkeen kun maistoin ensimmäisen kerran savunagaa, ai että, siihen jää melkein koukkuun :).

Ei tarvitse olla vimpanpäälle Bradleyta, että saat savustettua chilisi. Ihan perinteinen savustuspönttö ajaa saman asian. Etusa kyllä tuossa Bradleyssä, mutta en usko koskaan sellaista itse ostavani, kun riittää tuo savustuspönttö siihen. Puruja pystyt savustuksessa käyttämään erilaisia myös ja muita mausteita siinä ohessa. Lämpötila vaan on noissa perinteisissä paljon kovempi, joten hidasta kypsytystä et pysty Bradleyhin verrattuna tekemään, ellet seiso koko ajan pöntön vierellä ja pidä todella pientä tulta. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Lillen

Miten kauan savustamisessa kestää jos tuo savustuslaatikko on sellainen kenkälaatikon kokoinen ja jos tuli saa roihuta oman mielensä mukaisesti.

Eli esim. valkosipulia voi hyvin heittää mukaan...

Vielä sellainen kyssäri että voiko purun sijasta käyttää esimerkiksi kunnon koivu halkoja tuollaisessa boxissa?

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 01, 2012, 15:52:19 ip
Miten kauan savustamisessa kestää jos tuo savustuslaatikko on sellainen kenkälaatikon kokoinen ja jos tuli saa roihuta oman mielensä mukaisesti.

Eli esim. valkosipulia voi hyvin heittää mukaan...

Vielä sellainen kyssäri että voiko purun sijasta käyttää esimerkiksi kunnon koivu halkoja tuollaisessa boxissa?

Et voi käyttää noita halkoja savustuksessa, vaan joko puruja tai itse olen joskus vuollut puukolla ohuita lastujakin lepästä. Ne on vielä toiminut hyvin, mutta paksua puuta et voi käyttää. :) Mitä tuohon savustuaikaan tulee, niin kovalla tulella en suosittele noita chilejä heti laitettavan pönttöön, vaan kerran kova tuli on alla, niin antaa rauhassa vähän ruveta savuamaan yksinään ja lisäät sitten chilit pönttöön. En kyllä kovin isoa roihua suosittele käyttämään. Kovalla tulella, noin 20 minuuttia on jo aika pitkä aika, jolloin ne pehmenevät jopa liikaakin minusta, riippuu tietysti savustettavan määrästä. Tosin salsoissa ei haittaa, vaikka pehmyttä onkin. Miedolla tulella saat savustaa pidempään ja makukin on voimakkaampi.  Bradleyn etu on tässä, että pystyt monta tuntia savustaa ja säätää lämmön miedolle, jolloin rakenne pysyy paljon parempana ja saat voimakkaamman maun tuotteillesi, kun savustusaika on paljon pidempi.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Lillen

Joo joo, mutta tuohan kuulostaa oikein hyvältä!  :)

Täytyy tuota boxia kesällä kokeilla kunhan satoa alkaa tulla.

Kiitoksia tiedosta!

Seppo

Sitten kun joku hankkii tämän n. 200 euroa maksavan pienen Bradley-savustimen, kertokaahan kokemuksia:
http://bradleysmoker.com.au/product/bradley-2-rack-smoker/

Pikaiselti katsottuna:
+ hinta
+ digitaalinen lämpötilansäätö
+ näppärä koko, helppo varastoida jne., köykäiselle chilinkasvattajalle juuri sopiva

- koko, jos on kova kalamies tai chilisato on bluesmanin tasoa

bluesman

 Jos tuollainen matkaradion kokoinen savustin maksaa 200€ niin ennemmin investoisin rosteriseen savugeneraattoriin jonka liittäisin vaikka vanhaan jääkaappiin. Jos aikoo siis vain kylmäsavustaa. Hintaa hiukan enemmän, 240€. Siis Suomesta tilattuna. Jääkaapin saa todnäk ilmaiseksi jostain.

Miquel

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 01, 2013, 22:06:41 ip
Jääkaapin saa todnäk ilmaiseksi jostain.


Moni antaa vanhan jääkaapin ilmaiseksi siitä vaivasta että kunhan kannat sen pois esim. kerrostalosta.  ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

bluesman

 Näin on. Ja vaikka Bradley on loistava kaikentyyppisessä savustuksessa niin kalan kylmäsavustus kesäkuumalla ei onnistu koska sisätilaa ei voi jäähdyttää. Farmilla oleva jääkaappi on senverran surkealaatuinen että joudun sen päivittämään parempilaatuiseen ja näin voin vain reikiä porailemalla saada jäähdytetyn semi-Bradleyn. Kunhan ehdin ja kunhan tuon Norjasta viikon päästä savustettavaa.