toukokuu 18, 2024, 21:05:40 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Viikko sitten laskin mullan pinnalle oikean ylärivin V4 ja V5 siemenet, muissa pilkotti pieni juuri siemenestä kymmenen päivää sitten. (Kuvat ovat eri puolilta laatikkoa, sori)
1.2.09:
Ylärivissä ovat Fataliin yllätyssiemenet V1-V5. V tarkoittaa vaaleaa, sillä myös mustia ylläreitä on kasvamassa. V4 ilmestyi kolmella sirkkalehdellä oikein tyylikkäästi. Sekä 4 että 5 on merkitty p-kirjaimella, sillä niiden irrotuspinnassa oli punaista. Sehän tarkoittaa, että chili on erittäin todennäköisesti punainen. Värin puuttuminen taas ei kerro yhtään mitään. Viitosessa on toinenkin p. Se oli pienin siemen, jos tuo nyt tulevassa tunnistamisen yrityksessä mitään merkitsee.

Näitä Vaaleita ylläreitä on jo kaksi lisääkin toisessa astiassa, mutta viimeiset 2 siementä pitävät pintansa, eivätkä ole itäneet. Kaksi viikkoa on jo mennyt. Ensimmäiset itivät kolmessa päivässä.

Riiviö

Hienosti näyttävät kasvavan, lievästä keittämisestä huolimatta, minulla meinasivat keittyä kellukkeella olleet idätykset... Mutta onhan se niinkin, että multa on joskus auringossa tosi kuumaa, ehkä ne kestää jotain 40astetta? Olen tuollaisia ryhmäidätyslaatikoita jakanut joskus kahvipaketin muovilla lokeroihin, niin ei juuret mene heti naapurin lokeroon. (niksipirkka?)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - helmikuu 02, 2009, 16:44:06 ip... Mutta onhan se niinkin, että multa on joskus auringossa tosi kuumaa, ehkä ne kestää jotain 40astetta?


Tottahan tuo on. Tropiikissa luonnossa nuo joutuu kokemaan varmaan viittäkymmentäkin astetta hetkittäin, jos ovat maan pinnalla. Voi tietysti olla, että vain peittyneet siemenet itävät. Ja paistetta seuraa aina viileämpi, sade tai yö. Jos tuollaisia lämpöjä olisi pitkään, siemenet kypsyisivät tai kuivuisivat. Minusta oli pieni ihme, että ulos siemenestä pilkistäneet juuretkin kestivät lämmintä noin hyvin, mutta tulipa taas todettua, että chilit ovat sitkeitä sissejä.

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - helmikuu 02, 2009, 16:44:06 ip... Olen tuollaisia ryhmäidätyslaatikoita jakanut joskus kahvipaketin muovilla lokeroihin, niin ei juuret mene heti naapurin lokeroon. (niksipirkka?)


Niksipirkka on ihan jees, mutta minä olen käyttänyt tuon tapaisista laatikoista leikkaamiani muoviliuskoja. Ne saa painettua multaan pohjalle asti. Taidanpa ryhtyä askartelemaan, kun tuo laatikko nyt kuitenkin täyttyi terveillä taimilla. Tässä vaiheessa raja-aitojen rakentaminen on henkisesti vähemmän raastavaa kuin myöhempi veitsen käyttö, vaikka siitäkin minulla on hyviä kokemuksia esimerkiksi viime syksynä chilejä sisään otettaessa. Veitsellä pienempään purkkiin sovitetut tottuivat sisäkasveiksi ihan mukavasti.

Esimerkki veitsen käytöstä: Leikkaus lokakuussa: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg52033#msg52033
Kuukautta myöhemmin: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg53431#msg53431

Nyt tuo kasvaa ja kukkii virkeän oloisena, kevätaurinkoa odotellen.

Riiviö

Raaka veitsenkäyttö on ihan hyväksi ylitiheissä viidakoissa. Mikä vain kasvi on helpompi siirtää sopivasti leikattuna, kun muistaa että juurista leikkaa yhtä paljon kuin latvasta. Tai siis lähinnä just toisinpäin, mitä ottaa juurista, se vähentää vedenottokykyä just silloin ja latvaa on siksi myös karsittava. Balanssi pitää muistaa.
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Tuossa on idätyslaatikkoni pari päivää sitten. Itäneiden lajikkeiden kakkos- ja kolmostaimet ovat kasvaneet sen minkä ne pelkällä vedellä eli tietenkin siemenessä olevalla energialla kasvavat. Multaan päässeet ykköstaimet ovat selvästi isompia, monessa jo seuraavat lehdet näkyvissä. Nuo kaksi itämätöntä yllärisiementä köllöttelevät vielä tässä oikeassa laidassa "hengettöminä".


Päätin kokeilla vuorokausirytmin vaikutusta. Yllätyssiemenissähän voi olla vaikka mitä lajikkeita, villejäkin tai vuoriston kasvatteja, kuten Fatalii niiden sisällöstä täällä kertoi. Löysin viileän yöpymispaikan laatikolle kirjahyllyn alta, läheltä ulkoseinää. Siellä oli yöllä 16 astetta, kun ikkunalaudalla patterin päällä näyttää nyt olevan 22. Vaihtelu auttoi heti toiseen siemeneen ja se iti eilen. Pitäisiköhän tuohon viimeiseen kokeilla vaikka lämpökäsittelyä?

Riiviö

Siis lievää keittämistä...? Mulla se auttoi joihinkin, mutta luulen että pari lajiketta kyllä heitti lusikan nurkkaan sen takia... Oikeasti veden lämpötila oli varmasti yli 40 mutta ei ihan hirveän paljon, harmi etten älynnyt mitata sitä...
Olis ollut jälkipolville ohjetta...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Samoin unohdin mitata, kun multa lämmitti kättä, mutta eikös keittiökielessä "kädenlämpöinen" tarkoita 37 astetta. Olen kyllä kuvitellut, että sormien pintalämpötila olisi vähän alempi.

Idätysastia on nyt lievästi lämpimän patterin päällä. Mitäpä sitä ei tekisi viimeisen itämättömän hyväksi. 1 itämättä 42:sta siemenestä.

Riiviö

No yksi itämätön sinne tai tänne...? On niissä aina vähän hävikkiä ::) Mulla on nyt luokkaa 100 itänyt 170stä ja loppu on ehkä sellaista että niitä saakin odottaa, 24.1. laitettu joten hitaammat tulee kun kerkiää. Rocotot ovat kyllä kaikki jo itäneet jossain määrin, vaikka niitä hitaina pidetään. Saivat sopivan lämpöshokin. On tuo lanseeraamasi kelluke-idätys tosi hyvä, jos ajattelee sitä todennäköisesti noin 130 tainta ja siinä kun olis vielä se 40 turhaa purkkia lisäksi... eli yksi-kaksi kalalaatikkoa ylimääräistä, ja kun nuo maitopurkit ei tahdo muutenkaan riittää... ;D Chilikaakaota joka ilta?
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 04, 2009, 17:02:32 ip
Samoin unohdin mitata, kun multa lämmitti kättä, mutta eikös keittiökielessä "kädenlämpöinen" tarkoita 37 astetta. Olen kyllä kuvitellut, että sormien pintalämpötila olisi vähän alempi.


Aikasemmin pohdin omien idätyksieni epäonnistumista ja päättelin kylväneeni siemenet liian kuumaan turpeeseen. Sekin nimittäin lämmitti kättä, mutta sinulla näyttää itäneen oikein hyvin. Eli tämäkin teoria tuli rymisten alas... Henkimaailman puolelle kääntyy siis taas.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Minulla se vesiastia lämmitti, tai tuntui oikeasti kuumalta, ja koska haihtuminen oli estetty elmukelmulla, luultavasti siemenet olivat lähes yhtä kuumia, ja ne olivat jo läpi lionneitakin... Siemenethän kestää korkeampia lämpötiloja kuivana paremmin... Harmittaa kun en tosiaan mitannut... Olis edes jollainenkin osviitta siitä mitä ne ainakin kestää...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Vaan olipa hyvää tuore chili leivän päällä. Ihan pääsi jo unohtumaan, kun etikkasäilykkeitä ja kuivattuja on "joutunut" syömään.
Aji Cristal:

Ikkunalaudalla kypsynyt Aji Cristal maistui ja varsinkin tuoksui kesäiselle. Silppusin sen pieneksi ja nautin leivän päällä maustamattoman sulatejuuston seassa. Nam Nam!

Saisipa aina tuoretta chiliä.

Riiviö

Joululaulun sanoin "No onkos tullut kesä nyt talven keskelle?" Kateellisena narskutan kuivaa Pasillaa...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

helmikuu 08, 2009, 12:12:39 ip #52 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2009, 18:40:58 ip käyttäjältä Chilivaari
Pubescensin kukkaa saan ihailla tänään ensimmäistä kertaa. Enpä tiedä, onko se ihan auki vieläkään, kun suuntautuu noin alas.
8.2.09:
Kolme viikkoa sitten tässä yllätyssiemenistä kasvatetussa Rocotossa oli ensimmäiset nuput. Näihin päiviin asti se on niitä itse tiputellut, nyt aukesi yksi kukaksi asti ja näyttäisi noita muitakin seuraavan. Tuskin nuo vielä kehittyvät eteenpäin.

Rocotollani on nyt ikää pari kuukautta, korkeutta 25 cm ja leveyttä 35. Viime viikot se on kasvanut vain sivuille päin. Nyt on latvassakin taas uutta kasvua. Vaihdoin sen juuri viikolla 7 cm taimiruukusta maitopurkkiin.

Ei kai tuosta vielä pysty lajiketta määrittelemään, mutta varmaan pystyy monta sulkemaan ulos, kun nimeä yrittää arvailla. Toinen mustasiemeninen yllätyslajikkeeni on paljon pienempi, mutta nuppuja alkaa kehittyä senkin latvaan. Saman ikäisessä Turbo Pubessa on paljon suuremmat lehdet, se se ei ainakaan ole.

EDIT:

Teinpä hieman taustatyötä edessä olevaa lajimäärittelyä varten. Paljon löytyi sellaisia Rocotoja, joiden kukka tuo ei missään tapauksessa ole. Muutama silmällä pidettävä myös löytyi.

John Fiedlerillä on laaja kokoelma erinomaisia chilikuvia, joista voi katsoa vaikkapa kukkia erikseen. Kävin ne nopeasti läpi vain sinivioletteja etsien. Seuraavat lajikkeet ainakin olisivat mahdollisia:
Rocoto Riesen
Grif 9343
Rocoto Peron
PI 497676
Rocoto Manzano Red

Onko lisää hyviä arvauksia kukan perusteella?


wille

PI 585273


Samanlaisia kukkiahan noissa on runsaasti. Tuossa sinun kukassasi ja viimekesäisessä PI 585273:n kukassa on samanlainen valkoinen keskusta, josta lähtee valkeat säteet kohti terälehden kärkiä. Sitäkin tosin on monilla pubeilla...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Joo, samalta näyttää.
Tänään kukka aukesi kokonaan ja värikin haalistui jo vähän. Silloin se näyttää ihan tuolta.
MUTTA: Sinun kuvassasi kuten Johnin muutamissa muissa lajikkeissa valkoisessa on keltaiset pisteet. Tästä yllätyslajikkeesta ne puuttuvat. Vai onko kyse vain siitepölystä?

timppa

helmikuu 09, 2009, 21:18:03 ip #55 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2009, 21:27:35 ip käyttäjältä timppa
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 08, 2009, 12:12:39 ip
Teinpä hieman taustatyötä edessä olevaa lajimäärittelyä varten. Paljon löytyi sellaisia Rocotoja, joiden kukka tuo ei missään tapauksessa ole. Muutama silmällä pidettävä myös löytyi.
Seuraavat lajikkeet ainakin olisivat mahdollisia:
Rocoto Riesen
Grif 9343
Rocoto Peron
PI 497676
Rocoto Manzano Red
Onko lisää hyviä arvauksia kukan perusteella?


Pelkän kukan perusteella ei tarkempi lajike kyllä määrity. Sitten kun kasvi pukkaa kypsää satoa, niin jos silloin olisi tuo kokoamasi lista vaihtoehtoina, niin lajike selviäsi varmasti. Noilla kaikilla kun on erilaiset selkeästi tunnistettavat podit. Kaikki lajikkeet ovat itselleni ennestään tuttuja. Rocoto Riesen (tai rocoto grande) on suuri podinen ja kohtuu mieto rocotoksi, luokkaa 5 tulisuudeltaan. Grif 9345 pienempi podinen ja tulinen. Myös itse kasvi on ainakin itselläni vähän pienempi. Rocoto peron ("päärynä" rocoto) on aika iso podinen rocoto, mutta podit erottuu muodoltaan muista. pi497676 on itseasiassa vähän hankalampi tunnistaa, sillä se on melkoisen samanlainen grif 9345 kanssa. Fataliin siemenvalikoiman tuntien veikkaisin nyt "kylmiltään" tämän kasvisi olevan jompi kumpi näistä kahdesta. Rocoto manzanossa taas on omenan muotoiset podit, mutta paljon pienemmät kuin esim. rocoto riesenissä. Potkua on myös paljon.

Edit: willen arvaus pi 585273 on myös helppo tunnistaa muista podin perusteella. Siinä on isot ja soikeat, noin 8-9 cm pitkät painavat podit.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Chilivaari

Kiitos, tuo helpottaa jatkoa aika tavalla.
Paitsi, etteivät vaihtoehdot tietenkään tähän lopu. Nuo nyt oli vain Johnin ja parin siemenliikkeen valikoimista poimittu.

Grif ja PI siis on hankala erottaa toisistaan? Onko kasvutavassa eroa? Tämä nimittäin on melko roteva ja nopeakasvuinen ja oksat kasvavat melkein vaakasuoraan. Toinen yllätyslajikkeeni on hyvin erilainen kasvi, vaikka lehdet ovat aivan samanlaiset.


timppa

Kasvutapojen eroista on vaikea mennä sanomaan. Yksi tunnistuskeino on, että grif 9345:ssa on mukana myös vähän isompia podeja ja nämä ovat aina enemmän pyöreän mallisia. Piti katsoa netistä, että pi 497676:ssa voi olla mukana myös soikeita, pitkulaisempia podeja. Pienemmät podit näyttävät näissä molemmissa kasveissa samanlaisilta.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 09, 2009, 21:11:42 ip
Joo, samalta näyttää.
Tänään kukka aukesi kokonaan ja värikin haalistui jo vähän. Silloin se näyttää ihan tuolta.
MUTTA: Sinun kuvassasi kuten Johnin muutamissa muissa lajikkeissa valkoisessa on keltaiset pisteet. Tästä yllätyslajikkeesta ne puuttuvat. Vai onko kyse vain siitepölystä?


Ne terälehtien alaosan keltaiset pallukat esiintyy eri kukissa vähän eri kokoisina, siis samankin lajikkeen sisällä. Ne on ikäänkuin nesterakkuloita. Fatalii mainitsee metenä joissain omissa kuvissaan. En sitten tiedä mitenkä hyönteiset sitä niistä nauttivat? Vai onko chilillä kyseessä ovela jekku missä hyönteinen kaukaa luulee, että siellä on mesipisaroita, jotka sitten ovatkin terälehden sisällä turvassa? No joka tapauksessa, ihan samanlaiset rakenteet on kaikkien chilien kukissa, siis ihan Annuumeilla yms., mutta valkoisissa kukissa ne näkyy parhaiten, kun katsoo terälehteä valoa vasten.

Viime kesänä otetuissa kuvissa ja muistikuvissani omalla Rocoto Redilläni oli isot keltaiset "mesi" täplät melkein joka kukassa, nyt tarkkailin ja huomasin, että hädin tuskin erottaa missä niiden kuuluisi olla. Ja sentään sama kasviyksilö... Ja ei sillä ole tekemistä lisääntymismenestyksen kanssakaan suoraan, koska tämän hetkisistä ilman täpliä olevista kukista on tullut raakileita. Toisin kuin siitepölyttömistä kukista, jotka tuntuvat yleensä tipahtavan...

Filago, joka toivoo, että joku joka on asiaan paremmin perehtynyt kertoisi Pubescensien kukkien värityksestä ja rakenteista
#163

Chilivaari

No voi, sittenhän tämä menee vaikeaksi.
Karsin ensimmäisellä kierroksella pois kaikki, joissa oli selvät keltaiset täplät. Mahdollisuuksien valikoima kasvaa.

Tarkkaan katsoen tässäkin kukassa on nuo pallukat, mutta ne on valkoisia valkoisella alueella, joten eivät erotu sieltä.