heinäkuu 11, 2020, 04:08:10 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Hombre

Niin siis tarkoitus olikin "poltettua" lantaa käyttää.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 19, 2009, 23:44:34 ip
Pussin kyljessä mainittiin tuon turpeen pH 4,3.

Kekkilän havu-rodomullan ph on 5,n paikkeilla. Sitä sekoittelin myös lannoittamattoman turpeen sekaan viime kesänä. Tänä kesänä meinasin sekoitella lannoitetun turpeen sekaan mutta nuo tiedot mitkä löysit muutti taas ajattelua. Ihan pelkkään rodomultaan en arvais pubea pistää. Vois kyllä toimiakkin.
Ja onhan tuo rodomulta jonkun verran tyyriimpääkin.

Chilivaari

Teinpä vielä yhden pH-kokeilun. Tämä saattaisi olla tapa, jolla kesällä käsittelen Rocotojani. Nyt oli maitopurkkiin istutus vuorossa. Laitoin kerroksittain 1/3 kukkamultaa ja 2/3 , lannoittamatonta turvetta. Kerrosten väliin ripottelin aika runsaalla kädellä Biolan luonnonlannoitetta eli kananP:tä ja merilevää. Jätin kerrokset sekoittamatta ajatuksella, että seuraavassa vaihdossa voisi ehkä päätellä jotakin siitä, minne juuret ovat eniten hakeutuneet.

Rocoto Peru Puno Marki sai olla koeyksilö. Sehän on Titicacajärven rannoilta ja siis n. 3900 metrin korkeudesta. Aivan hyvin se on Pirkka kestomullassa viihtynyt tähän asti. Noita perulaisia Rocotoja minulla on neljää lajiketta ja vain Rocoto Peru on jäänyt selvästi muista jälkeen.  Kuvasta selviää parhaiten, mitä tarkoitan kitukasvuisuudella:
Rocotot 21.3.
Kolme kohta parin kuukauden ikäistä  ja samalla tavalla hoidettua perulaista Rocotoa siinä nauttii aamun auringosta parvekkeella, missä lämpötila nousee jo yli huonelämpötilan. Vasemmalla keltainen Cuzco, sitten punainen Peru ja oikealla oranssi Manzano. Korkeutta Cuzcolla on 20 cm, vaikka sitä on jo latvasta katkaistu, Peru on 5 cm. Ihan hyvin sekin voi, mutta johtuisiko heikko kasvu maan väärästä happamuudesta?

Siirsin Rocoto Perun ja pari muuta hieman heikosti kasvanutta sademetsien chiliä toissa päivänä happameen turpeeseen. Vielä ei tietenkään ole havaittavissa vaikutusta, mutta kasvit näyttävät voivan hyvin. Eihän lannoittamaton turve mikään chilien tuho ole. Viime talvena idätin siinä ja saivat jotkut taimet kasvaakin siinä muutaman viikon. Kasvu tosin oli vähäistä, mutta kyllä ne siinä selviävät hengissä. Lähinnä epäilenkin lannoitusta, jota nyt yritän lisätä ilman kalkitusta. Eipä ole mitään käsitystä, paljonko sitä kestää laittaa.


Chilivaari

Turbo Puben laitoin ajoissa itämään, kun "isot pojat" olivat sanoneet, että pubescensit pitää idättää ajoissa, jotta ehtivät kasvaa ennen ulos vientiä. Tuo on joulukuulta asti kasvanut ja siitä on pariin kertaan leikelty korkeimpia oksia pois ja leveyttäkin on saksilla pidetty kurissa. Leikatut oksat ovat juurtuneet pullossa. Neljässä kuukaudessa tuollainen aivan ilmeisesti kasvaisi isoksi. Nyt on vain ulkoilukauteen vielä pari kuukautta, ylikin, jos halloja pelkää.
Turbo Pube 26.3.
Turbolla on nyt lyhentelyjen jälkeen korkeutta n. 40 cm ja leveyttä yli 60. Maitopurkissa majailee hän edelleen. Kasvu on polveilevaa joka suuntaan, joten sitä on hankala saada mahtumaan ikkunalaudalle. Valona sillä on ollut lähes pelkästään luonnonvalo jo monta viikkoa. Se on kukkinut kovasti, mutta siitä ei onneksi ollut seurauksia. Nyt on uusi aalto nuppuja kehittymässä. Ehkä tällaiset aurinkoiset kelit jo kehittelevät raakileitakin. Tuntemattomassa yllätyspubessa niitä on jo 4 ja isoimmat yli 3 cm pitkiä. Itse kasvi on paljon tätä turboa pienempi, enintään puolet siitä. Kasvit ovat saman ikäisiä.

Chilicutter

Ompas hyvännäköinen puska ;)
Miten useasti lannoitat tuon kokoistaa puskaa kun se maitopurkissa?
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - maaliskuu 26, 2009, 18:06:22 ip
Ompas hyvännäköinen puska ;)
Miten useasti lannoitat tuon kokoistaa puskaa kun se maitopurkissa?


Annan sille juotavaa, kun se pyytää tai kun purkki on kädellä kokeillessa hyvin kevyt. Nykyisin tuota tapahtuu jo joka toinen päivä. On se aivan liian pienessä purkissa.

Lannoitteena olen käyttänyt Puutarhan Kesää aivan ohjeen mukaisesti, millilitra rakeita litraan kasteluvettä. Tuota se on saanut joka kastelulla. Viime viikot olen kokeeksi vaihtanut lannoitteen Kemiran Hydrolannoitteeseen, jota hankin kesäksi, kun Kärsä edullisesti tarjosi. Se toimii aivan yhtä hyvin, mutta on vähän hankalampi sekoittaa, kun pitää käsitellä kahta ainetta, jotka vielä on ensin liuotettava lämpimään veteen varastoliuokseksi. Kun sitä käyttää sekoitussuhteella Hydrolannoitetta 1 ml ja Salpietaria 0,5 ml litraan vettä, saadaan melko lailla saman sisältöinen lannoite (14-6-26) kuin Puutarhan Kesä (16-9-22).  Molemmilla kasvaa. Ja kukkii. Ja tulee satoakin, kunhan valoa on riittävästi.

MasaT

Eikös muuten mahtaisi olla ph,tkin kohdallaan kun noin hyvin kasvaa. On kyllä hyvännäköinen puska. :)
Itsellä kasvaa tuo rocoto orange huomattavasti hitaammin. (Taitaa olla muuten "manzano", kun nuo rocotot on ilmeisesti enemmän tuolta perusta päin ).

Chilivaari

Eri lajikkeilla vain on erilainen kasvunopeus. Tuo Turbo Pube on alusta asti kasvattanut suurimmat lehdet ja eniten oksaa joka suuntaan. Perulaiset Rocotot saivat kasvaa kaksi kuukautta saavuttaakseen saman koon kuin tuolla oli kuukauden vanhana. Nekin ehtivät vielä isoksi ennen kesää.

PH:sta en tiedä. Tuon ruukunvaihdon aikaan meillä oli Pirkka Kestomultaa, mutta sen pussi on mennyt jo roskiin. Eiköhän se happamuudeltaan neutraali ole. Turbo lienee jo kasvihuone- ja kotiviljelyyn sopeutunut lajike, useita sukupolvia sisällä kasvatettu. Nopeimmin kasvavaksi pubeksi Fataliikin sitä nimittää jossakin kuvatekstissään.


Chilivaari

Naapurit ovat erilaisia jo pienestä pitäen.
Kaksi perulaista baccatumia.  Ne ovat Perun rannikkoseudun jokilaaksojen kasveja, osin samalta alueeltakin. Nuo ovat kahden kuukauden ikäisiä. Kovin erilaisia vain ovat kasvutavaltaan jo pienenä. Niitä ei ole lannoitettu tai yritetty kasvattaa nopeasti, pikemminkin päinvastoin. Parvekekauteen on vielä aikaa.

Perulaiset 26.3.
Aji Norteno vasemmalla on saanut mainoslauseen: "Hienoa pohjoista makua". Pohjoista siis vain Perun mittakaavassa, pikkuisen päiväntasaajan eteläpuolelta. Inferno pitää sitä läntisen Etelä-Amerikan tyypillisenä chilinä. Sitä syödään pääasiassa tuoreena ja kalan kanssa. Taimi on rungoltaan punainen ja lehdet muistuttavat enemmän frutescensia kuin baccatumia.
Oikealla on sitten vihreä taimi ja sen lajikekin on Aji Verde, vihreä chili. Sekin on kotoisin samoista Lambayequen jokilaaksoista. Sitä ei tiettävästi viljellä kaupallisesti, vaan kyseessä on tyypillinen takapihojen maustekasvi, joka myös nautitaan tuoreena ja tietysti pääasiassa meren elävien kanssa, rannikkoseudulta kun ollaan. Tuon lehdet muistuttavat jo chinenseä, niin paksut ja ryppyiset ne ovat. Tämän hidasta kypsymistä on valiteltu, mutta minäpä luulen, että tätä syödään vihreänä Perussa. Miksi sen nimi muuten olisi Aji Verde. No, kesällähän tuon maku vihreänä voidaan todeta. Punaiseksi tämäkin kypsyy. Sillä on myös virallinen luokitusnimi: PI 290983. Tietokannasta löytyy pari mutakin Aji Verdeä; Argentiinasta ja Boliviasta, mutta niillä on omat PI-numerot.

Kolmantena samassa jäätelölaatikossa majailee Peruvian Orange (myös c. baccatum), joka kaikella tavalla on saanut saman hoidon kuin nämäkin , mutta on vielä niin pieni, että ei edes ylettynyt kuvaan. Se on vasta 15 cm korkea, kun nämä kaverit ovat 25. Lajikkeissa on eroja. Vai kaipaisiko Orange happamampaa maaperää?

Chilivaari

Rehevästi kasvavassa Turbo Pubessani alkoi jo toinen runsas kukinta. Edellisestä ei ollut seurauksia, kukat putoilivat, kun aika ja ympäristö ei ollut niille vielä sopiva. Kukat eivät aukene aivan leveäksi vieläkään; lieneekö tyypillistä tälle lajikkeelle.
Turbo Pube 30.3.
Nyt on ainakin aivan selvää, että Fataliin suprise-seeds pussista mustista siemenistä kasvatetut pubescensit eivät ole Turboja. Tuntemattomassa yllätyspubessa M2 kukka aukeaa aivan leveäksi ja valkoinen kuviokin on erilainen. Toinen yllätyslajike M1 on saman näköinen, mutta pienempi joka tavalla, sekä kasvultaan että kukaltaan. M2 kasvattelee satoa jo oikein mukavasti. Hedelmät vain jäävät melko pieniksi, vain kolmesenttisiä on toistaiseksi, eivätkä niistä ensimmäiset kasva enää. Niitä tulee edelleen lisää. Tämä saattaa tietysti johtua kasvin pienestä koosta ja nuoruudesta. Pitkulaisia Rocotoja on kuitenkin tulossa maisteltavaksi.


ChaiN

Mulla ainakin Turbo Pube kukkii välillä ihan nuput supussa, eli eivät aukea kokonaan. Ei vaikuttanut mulla hedelmöittymiseen, koska väkisin penetroin sormeni nupun sisään. ;) Pumpulipuikko ajaa saman asian, jos tykkää apuvälineistä :D

Eipä kestä Vaari PI439370 siemenistä. Katteellaan sitte ens kaudeksi vaihtareita lissää :)
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

maaliskuu 31, 2009, 16:00:17 ip #111 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2009, 16:22:19 ip käyttäjältä Chilivaari
Tälle vuodelle onkin kerääntynyt noita epäselviä nimiä ja todennäköisiä rinnakkaisnimiä useampi kappale. perssa (= P e r u s s a) ei taida tuo nimeämiskäytäntö olla turhan tarkkaa. Joka tapauksessa tänään avasi kukkansa Kellu Uchu. Se on vuosisatoja vanha, Inkavaltakunnan aikainen, ketšuan kielinen nimi keltaisella baccatumille. Sitä on väitetty Aji Amarillon, Lemon Dropin ja muutaman muunkin varhaismuodoksi. Kun omat siemeneni kuitenkin ovat siemenkaupan valikoimista, saattaa kyseessä olla pelkkä rahastus muinaisella nimellä. Kun en ole noita nykymuotojakaan vielä kasvatellut, vertailu on vähän vaikeaa. Tämä on kuitenkin varsin hyväkasvuinen rotevaoksainen baccatum, jolla on ainakin aluksi isot lehdet. Helmikuussa jo katkoin siitä puolet pois, kun se oli kasvanut aivan likaa pituutta ikkunalaudalleni. Nyt se  on taas puolimetrinen.  Viikon päästä se on jo kolmen kuukauden, joten oli kai aikakin kukkia.

Kellu Uchu 31.3.
Kukka on melko pieni, vain n. 17 mm. Kukan värityksen persteella kallistun enemmän Lemon Dropin puolelle tässä sukulaisuudessa. Aji Amarillon täplät olivat useimmissa kuvissa selvästi keltaisemmat.
Ettei asia olisi liian helppo, tuo väri saattaa olla vaihtuva. Aamulla heti auettuaan kukan täplät olivat selvästi vihreät, mutta vanhetessaan ne näyttävät enemmän keltaisilta. On kai Amarillon ja Lemonin hedelmissä selvä ero?

Edit: Yritin taistella tuota Infernon tekstinvääntelybottia vastaan. P e r u n a vielä menee pottuna, mutta tuota valtakunnan nimen vääntelyä en ymmärrä.  >:(

Chilivaari

Niin siinä vain kävi, että Inca Red Drop sai ensimmäiset chilinsä punertamaan ennen kuin minä ehdin vaihtaa sen isompaan ruukkuun.

Inca Red Drop:
Kasvi on jo yli neljän kuukauden ikäinen, joten ei tässä mitään outoa ole. Aloitin vain kasvatuksen aikaisin, marraskuussa. Kukintaa tuo aloitteli puolitoista kuukautta sitten ja ensimmäisestä raakilehavainnosta on kuukausi ja kaksi päivää. Noin nopeasti se kasvoi ja sai väriä. Edellisen kuvan jälkeen tuota on saksilla kavennettu aika tavalla, jotta se mahtuu ikkunalaudalle. Korkeutta on n. 45 cm ja kasvu jatkuu joka suuntaan. Isoja raakileita on kymmenkunta. Olisi jo aika antaa uutta multaa isommassa astiassa, mutta kun tila on rajallista...

Eilisen ruukunvaihtorumban jäljiltä "unohtui" parvekkeelle muuta taimi yöksikin. Viiden pakkasasteen yöstä selviytyi lasitetulla parvekkeella (+1,6 astetta) parhaiten Kellu Uchu. Perulaiset Rocotot roikuttavat latvojaan.


Chilivaari

huhtikuu 03, 2009, 12:39:17 ip #113 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2009, 11:12:55 ap käyttäjältä Chilivaari
Omnicolor kasvaa minun chileilleni keskimääräisesti. Tammikuun alussa se putkahti taimelle ja nyt kolme kuukautta myöhemmin ilmestyvät ensimmäiset kukat.

Omnicolor 2.4.
Kukka on vielä Kellu Uchuakin pienempi, vain 13 mm. Tyypillinen baccatum kuitenkin. Kasvi on tuuheahko pensas, vain 35 cm korkea ja aika leveä, jos oksat päästää vapaaksi. Nyt joudun tunkemaan niitä toisten väliin. Jospa sitten parvekkeella löytyisi elintilaa. Olen nähnyt Omnicolorista sellaisia kuvia, missä pensas on paljon leveämpi kuin korkea. Sellainen sopisi amppeliin roikkumaan. Tästä pitäisi foorumilla olla monellakin kokemusta, niin usein sen näkee kylvettyjen luettelossa. Vai onko pitkä idätysaika karkottanut kasvattelijat?

Omnicoloreitakin on tietokannassa kaksi PI-numeroa, tämä on PI 215739. PI 260590 on saatavilla olevien tietojen mukaan hyvin samanlainen. Kumpikin on kerätty P e r u s ta, tämä 1954, tuo toinen 4 vuotta myöhemmin. Myös nimeä Aji Omnicolor käytetään näistä samoista chileistä.

EDIT:
Etten antaisi väärää todistusta, mainittakoon, että seuraava kukka oli selvästi isompi, jo 17 mm.  Vaihtelua siis esiintyy, kuten  useimmilla chileillä.

mpp

Omat omnicolorit alkaa olla 15cm pitkiä, ovat kasvaneet ebbissä nyt reilun kaksi viikkoa. Latvoin nuo eilen, jos haarautuisivat pikkaisen alempaa kuin muut kasvatit.

Chilivaari

Eiköhän tuo sinunkin Omnicolorisi viimeistään toukokuussa kuki. Ja kesäkuussa kypsää pöytään...  :-*

Sainpa omastani kokokuvan, kun revin sen irti ikkunalaudalta muiden välistä. Oksat jäivät normaalia enemmän suppuun ahtauden vuoksi.
Omnicolor
USDA:n tietokannan mukaan näiden pitäisi olla hyvin matalakasvuisia luonnossa. Se toinen 33 cm ja tämä vain 25 cm. Sillä oli todettu kääpiökasvuisuutta. Lannoitus tai vielä enemmän vesiviljely kasvattaa jotkin lajikkeet isommaksi kuin alkuperäiset  kasvupaikat. Esimerkiksi Aji Cristal mainitaan tietokannassa 50 cm korkeaksi ja 75 leveäksi. Kasvihuoneessa niistä kasvatetaan monimetrisiä ja kasvavathan nuo kotioloissakin yli metrin.

naga morich

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 03, 2009, 15:24:28 ip


Sainpa omastani kokokuvan, kun revin sen irti ikkunalaudalta muiden välistä. Oksat jäivät normaalia enemmän suppuun ahtauden vuoksi.
Omnicolor
USDA:n tietokannan mukaan näiden pitäisi olla hyvin matalakasvuisia luonnossa. Se toinen 33 cm ja tämä vain 25 cm. Sillä oli todettu kääpiökasvuisuutta. Lannoitus tai vielä enemmän vesiviljely kasvattaa jotkin lajikkeet isommaksi kuin alkuperäiset  kasvupaikat. Esimerkiksi Aji Cristal mainitaan tietokannassa 50 cm korkeaksi ja 75 leveäksi. Kasvihuoneessa niistä kasvatetaan monimetrisiä ja kasvavathan nuo kotioloissakin yli metrin.


mitäs lajia toi on kasvaa noin matalaksi? tiiätkö minkä makuisia?

pitää miettii jo minkä lajin siemeniä hommaa syksyllä ensi vuodeksi ;D

Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: naga morich - huhtikuu 03, 2009, 16:07:36 ip

mitäs lajia toi on kasvaa noin matalaksi? tiiätkö minkä makuisia?


PI 215739 Omnicolor tai Aji Omnicolor.
Alkuperäisellä kasvupaikallaan P e r u ssa nuo jäävät matalaksi, kun siellä on paljon valoa ja laiha maaperä. Lannoitteilla nuo saattavat kasvaa vaikka miten isoksi. Veikkaisin, että tämäkin vielä kasvaa - ehkä puolimetriseksi, elleivät oksat taivu sivulle. Fataliin kuvissa ne ovat melkoisia puskia kasvihuoneessa.

Mausta minä en osaa sanoa vielä mitään, kun ensimmäinen kukka juuri aukesi. On sitä kehuttukin. Noita pitäisi voida syödä myös ennen punaiseksi muuttumista, jos on kiire päästä maistelemaan.

naga morich

ei mul oo noita kasvamassa vois kyl ens vuonna hankkia noita siemeniä!
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

AndyMJ

Hitaasti kasvaa minulla tuo Omnicolor. Mutta mihinkä tässä kiire olisi, valmiissa maailmassa.... Taimi on 10 cm korkea ja siinä on 10 lehteä. Aikaa itämisestä on tällä hetkellä noin kaksi kuukautta ja osa muista taimista on monta kertaa korkeampia/isompia.