huhtikuu 28, 2024, 13:45:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Nörtin päiväkirja 2022

Aloittaja nörtti, tammikuu 25, 2022, 12:53:11 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti

JIHUU chilifoorumi toimii taas !!
Uusi sesonki idätysten suhteen alkanut, ja vuodesta 2022 tulee kovin chinense-painotteinen.
Kotona on käytössä paperinen päiväkirja johon merkkaan detaljit. Tänne varmaan tulee koosteita kerran pari kuukaudessa jossa risut ja ruusut, onnistumiset ja pettymykset.
Perinteinen vihko tuossa pöydällä toimii kyllä hyvin, koska siihen tulee merkattua täsmällisesti milloin olen tehnyt mitäkin, mikä lannoitevesivahvuus käytössä kulloinkin isoille ja pienille yms.
Kummasti aika kultaa muistot jopa vuodessa, joten hyvä verrata tuohon ensimmäisen "oikean" kauteni alkuun 2021 jos nyt iskee malttamattomuus päälle :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

miiksuli

Sama täällä. Kaikki mitä itellä kasvaa uusina on pelkkiä chinensejä :) Muutama muu löytyy edillisvuoden kasvatuksista jota pitänyt hengissä.

marek

Terve tännekin  :D
Menestystä kauteen. Itselläni ei vielä näytä siltä että mitään kautta tulisikaan. Yritystä kyllä on kovasti.
Yksi viimevuotinen päätti talvehtia ja se on iso pehko pöydällä. Kukkii kovasti, mutta ei sillä ole vielä ajatuksia minkään tuottamisesta.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

nörtti

Noniin, tässäpä päivitystä alkuvuodesta 2022 (ja vähän talvesta 2021 kanssa):

Syksyllä 2021 sisääntuodut 10 kasvia kukkivat ja marjoivat täysillä ja osa jatkaa vieläkin.
Talvetetut lajikkeet:

-Sugar rush stripey 1 kpl
-Aji Mango 3 kpl
-02598 ("numerohässäkkäbaccatum") 2 kpl
-Trepadeira Werner 1 kpl
-Pimenta Caixo 2 kpl
-Chinese 5pot 1 kpl

Elokuussa 2021 idätin "terapiachileiksi" vähän läpällä (kun oli ihan väärä aika idätykselle...) muutaman, jotka yllättäen onnistuivat hyvin. Kukkivat ja hedelmöivät yhä:
- CAP1444 2 kpl
- Rocoto Montufar 2 kpl
- Roxa Tralala Peach 1 kpl

Kesällä sain maisteluun huikean määrän erilaisia tulisia, joiden seassa oli myös Ikosen Mikon omia risteytyksiä.
Tajusin siinä vaiheessa (ja kun Heinältä olin tilannut kolmannen kerran Chocolate Habaneroja :D ) että chinensen maku on se mistä tykkään eniten. Suosikiksi nousi suklaahaba mutta myös 7pot Bubblegum ja sen risteymät.

Ja siitä se sitten lähti...

08.02.2022 taimella ovat

-Scotch Bonnet
-Yellow Fire
-Hurtberry x Yellow Fever
-Chocolate Habanero
-Wild Brazil
-Cochabamba
-Cheiro Recife
-Grao de Bode
-7Pot Bubblegum
-Naga Morich
-Dystopia Red
-Coyote zen White
-"punainen habanero" (ei lajikenimeä tiedossa)
-Aji Jobito
-Faddas White
-Bonda ma Jacques
-Chris Fat Red-risteytyksiä
-Chiltepin Amarela
-7pot White
-CGN 21500
-Tshololo
-Quintisho
-7pot Barracpore x CGN21500
-Reaper Pink Peach

Ja kun teki mieli vielä vähän lisää, niin itämässä on
-Testaneira Red
-Gator Jigsaw Purple
ja onnettoman vaikeat idätettävät Aji Charapitat. Edelliset siemenet tästä eivät lähteneet millään eloon.

Toi setti valikoitui jo syötyjen perusteella (=pidin mausta) ja sillä silmällä, että aromikkaita voi risteyttää tulisten kanssa loppuvuodesta jos kaikki menee asiallisesti eikä tuu isompia elämänmuutoskatastrofeja tms. Jatkan vähän tuolla Pessimisti ei pety-linjalla, mikä tarkoittaa sellasta tervehenkistä joskin lievästi neuroottista varautumista siihen että taivas milloin tahansa voi tipahtaa niskaan.

Omituista tässä kaikessa on etten stressaa pätkääkään koko sesonkia. Oon fundeerannut kämpässä tilat, valot sun muut niin, että jos kesä on pimeä ja kylmä niin voivat olla sisällä vaikka koko ajan. Ulkokasvatukseen pihalle vien tietty heti kun kelit lämpiää. Sama viimekesäinen omituinen viritys saa kelvata tänäkin vuonna "kasvihuoneeksi", pikku muutoksin toki.

Kaipa se siitä jotenkin taas.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

miiksuli

helmikuu 14, 2022, 23:25:25 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2022, 23:28:38 ip käyttäjältä miiksuli
BBG7 chilit on hyvii :) Itekki kasvattelen Borg 9 x unknow variety eli Peach Bleederiä. Sillee harvinainen että oli jenkeissä pari paikkaa tietääkseni jotka myi sitä neljä vuotta sitten. Sen jälkeen katos kuin pieru saharaan. Jengi ei innostunut tuosta kauheasti mutta ite huomasin jo heti alkuun että maukas on ja myöhemmin sitten että satoaa hyvin ja tulisuus kasvaa generaatioiden myötä.

nörtti

Jos BBG7 on tuo 7pot Bubblegum niin juu !! Noi risteymät on saaduista marjoista ja puhtaat (tai ainakin toivon niin) Heinän Puutarhan parista viimekesäisestä extrasta jotka tuli Chocolate Habanero-kuormassa kaupantekijäisinä kun oikeen kerjäsin jotain ylläriä :D Mä olin samantien myyty. Se on kuivattuna jopa parempi kuin tuoreena, ja tuoreenakin ihan hiton maukas.

Ylitse kaikkien nousi makutesteissä kuitenkin 7pot Barracpore x CGN21500, johon hurahdin totaalisesti. Sain yhdeltä kasvattajalta CGN21500-pimpulat kirjeessä, ja jännä on nähdä minkämuotoisia ja -värisiä niistä tulee. Hällä puska oli tehnyt kahdenlaisia sekä muodoltaan että värityksiltään. Varmaan kasvuolosuhteet vaikuttanu. Pitäis senkin siemenen/tulevan taimen (tai kahden) olla puhdas.

Onhan tässä uutta opettelua kun viime vuosi oli ns kokeilukierros ja alotin vaikeimmasta päästä eli vesiviljelyllä kratkyn tapaan kesäkuuhun asti, jolloin siirsin kookokseen ulos. Nyt meen cocolla sirkkalehdestä eteenpäin.

Hyvässä nousussa ja kasvussa ne kaikki on päällisin puolin. Ensimmäisiä täytyy ruukuttaa isompiin varmaan jo helmikuun lopuilla. Yritän kuitenkin pitää pieninä mahdollisimman pitkään koska tiloja on aika hintsusti.  Tässä sitä samalla oppii lämpötilojen ja valon määrää ja ravinteiden koostumusta muokkaamalla joko hidastamaan tai vauhdittamaan kasvua.



Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

miiksuli

Oisko sulla CGN21500? Tarvisin kans itekki risteytyksiin. Voisin vaihtaa Peach Bleederin siemeniin. On tosiaan mulla Mojo  Scoundrel kasvamassa joka on kanssa tummalehtinen ja tumma marjainen kaveri.

nörtti

Miiksuli, ei oo kun vasta kasvamassa pari. Kyseles tuolla Facebookin puolella oisko kellään siemeniä lähettää :)

Lyhyt päivitys: suurin osa lähti hyvin kasvamaan, osan kanssa temppuilen että viihtyisivät, ja viimesimmät kuten Charapita eivät onnistuneet ollenkaan.

Edessä on kohta eka koetinkivi mulle: vahvimpien jättäminen ja heikompien karsinta pois > ruukutukset isompiin. Viime vuonna en karsintaan pystynyt. Vasta-alkajalle kai tavallista herkistelyä...

Kaiken kaikkiaan paljon rennompi alku tänä vuonna. Tarvikkeet on ajoissa hankittu ja systeemit suunniteltu ainakin päällisin puolin niin että puskien hoitaminen on suht vaivatonta.

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

Tunnistan hyvin tuon vaikeuden karsia taimia jos on saanut se ylipäätään kasvamaan  :) Usein käy niin että vahvemmat karsitut pääsevät lahjoituksina eteenpäin ja ne ruipelot sitten kituvat parvekkeen nurkassa "varalla". En ihan tiedä mistä varasta on edes kysymys  :)
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

ekonyymi

Minäkin tunnistan tuon karsimisvaikeuden. Nyt vuosien jälkeen osaa lähteä vähän inhimillisemmällä setillä liikenteeseen. Lahjataimet on ohjelmassa ja niihin osaksi varaudutaankin. Osalle ihmisistiä pitää tosin olla Podit valmiina kypsymässä. Sitten bongasin foorumilta termin "peltochilit", eli istutetaan jonkunasteiseen kasvimaahan ja toivotaan parasta. Joskus on tullut muutama podi niistäkin.

marek

Hehe, noita peltochileja taisi olla ensimmäiseni. Kovasti kasvatin ja hoidin taimia, mutta mitään ei tapahtunut. Kauheita ruipeloitakin olivat. Lähdettiin kuukauden lomalle ja laitoin ne siksi aikaa pionien kanssa samaan penkkiin. Sitten kun palattiin niin olivat niin hyvinvoivia ja podeja kohtalaisesti. Meinasin, että ehkä niitä ei pidäkään niin hoitamalla hoitaa  ;D Hoitamatta pärjäsivät paremmin. 
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

miiksuli

@Nörttipää No höh. Toivottavasti maku on hyvä kanssa :) En muuten käytä facebookia tai muutakaan, muuta kuin foorumeita eripuolilta maailmaa. Se on mun ainut lähde ja toki muutama kaupallinen veteraani harrastelija.

nörtti

Vallan vähäistä tämänvuotiset päivitykset täällä, mutta se kertoo vaan siitä ettei oo mitään kerrottavaa :D

"Vanhoista" 2 aji Mangoa, Roxa Tralala Peach, Caixot ja CAP1444 kukkivat ja marjovat aina vaan. Yritin lepuuttaa niitä mut ei, he haluavat tuottaa. Hassuja ovat.

Taimet voi hyvin ja kaikki on uudelleenruukutettu Ikean pienestä 2 desin verkkoruukusta noin 3 desin kiinalaiseen verkkoruukkuun. Lisäsin karkeampaa kookosta sen minkä mahtui. Hyvännäköisiä ovat ja just sopivan kompakteja. Ravinnetasot on nousujohteiset; nyt meen taimilla EC 1,0:lla.  Ravinnelitku on kolmekomponentti-setistä joka tuli verkkokaupan lahjana viime vuonna.

Ajankuluksi oon laskeskellut NPK-tasoja eri ravinneseoksista mitä oon kokeillut ja tein niistä tavallaan vertailutaulukot ihan vaan omaan käyttöön. Aika samanlainen logiikkahan noissa on: aluksi N-pitoisempaa ja K-köyhempää, myöhemmin päinvastoin. Lähes kaikissa P pysyy samassa suhdeluvussa.
Yhden merkin litkuissa P eli fosfori nousee ennen kukintaa ja hedelmänkantovaiheessa ja siitä eteenpäin tuplaan alkuvaiheesta. Näkyy tyyppien kuvissa TODELLA rehevänä juurikasvuna.

Taimia kastelen joka toinen päivä ja isompia pari kertaa viikossa, aina ravinnelitkulla. Tänään meni taimille jotakuinkin 4 litraa, nyt kun tulee lämpösempiä päiviä ja lehvästö kasvaa niin varmaan 5 litraa per kerta on aika keskiverto maaliskuun ajan.

Pidättelen noita niin että siirrän lopulliseen 2 litran Ventipotteihin vasta huhti-toukokuun vaihteessa. Vähän näyttää etten sit kuitenkaan malta luopua yhdestäkään :D :D :D joten sen takia lähinnä saavat olla pikkupurkeissa. Tai pakkohan ne on siirtää jos kasvu siltä näyttää ettei purnukat enää pysy pystyssä ja juurakot täyttää tilan kokonaan.

Syksyllä ja talvella pohdin ja laskeskelin että mitenkä ja kuinka sitten loppukeväästä, jos on 40-50 kpl ventipoteissa. Silmä tarkkana oon seurannu pitkiä sääennusteita, ja vähän näyttää siltä että toukokuun puolessavälissä saa ehkä kaikki jo ulos. Jos ei, niin valoja ja systeemeitä on varattu sisälläoloonkin.

Vähän se sit teettää duunia enemmän kastella noita, mutta kun on aikaa niin mikäs tässä on puuhatessa.

Kerkiää hyvin laskeskella että millä ravinteilla on varaa ruokkia noita kesäkausi ulkona, jos kaikki jää kotiin :D
Vähän oon sillä kannalla nyt, että vapun tienoolla voisin muutaman myydä niin saisin rahotettua omat ravinteet sillee. Kattellaa sitä sitten :) 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Jahas, näköjään tuo paperivihko ja kynä toimii paremmin muistiinpanovehkeenä.
Viisi viikkoa hurahtanut ja isompaa uutta tai mullistavaa ei oo tapahtunut.

Osa talvehtineista on karsittu pois, osa marjoo aina vaan.
Kaikki taimet voivat hyvin, yli puolet kukkii ja jokunen tekee jo pientä podia.

Vähän on eriaikaisuutta noissa, mutta pääpiirteittäin aika rauhallinen kevät mitä kasvatuksiin tulee. Kannatti ennakoiden miettiä ja tehdä hankintoja. Toissapäivänä siirtelin ruukkuja uuteen uskoon ja rakensin valonlähteitä ja harsosääskisuojia loppukevääksi tänne sisälle. Vaikuttaa siltä että toukokuu on sittenkin aika viileä, joten kesäkuuhun menee ulosviennit.

Ravinnepuoli jännittää aika hitosti, kun nyt vaihdoin kolmekomponentti-sarjasta jossa kaikki oli valmiiksi annettu enemmän tällaseen omaan laskelmapohjaiseen. On ollut lystiä lukea kaikki mahdollinen ja mahdoton mineraalien suhteista vesiviljelyssä, joksi kookoksessa kasvattamisen miellän. Ehkä toukokuu on tunteikkaampi osio muutenkin, kun tulee vähän vahdittua pysyykö kukat kiinni ja tekevätkö siitepölyä.

Viime kesänä puskat päätyivät pihalle vasta juhannuksen jälkeen, ja silloin osalla niistä oli aika huonot juuret ja muutkin lähtökohdat. Ravinnepuoli oli sitä sun tätä, enkä osannut saatikka tiennyt kuinka kasveja luetaan. Kaikki oli vaan jännää ja aika hermostuttavaa :D Nyt on senkin takia aika erilainen suhtautuminen, kun en anna muiden kasvattajien kuvien tai edistymisen vaikuttaa omiin tohinoihini mitenkään. Puurran tätä omaa linjaa ja kokeilemalla selvitän mikä toimii ja mikä ei just mulla.

Aikataulussa kaikki on siltä osin, että kukinta tosiaan oli ajateltu kohdentaa vapun tienoolle, jolloin kesäkuun ekalla viikolla ulosvietäessä olisi osassa jo podinalkuja. Kerkiävät sitten pullistua ja kypsyä kesä-heinäkuussa oikeassa auringossa, jos säiden jumalat niin suo.

Oikeastaan tätä viimeistä tetristä tehdessä tuli jo mallattua sekin, miten saan kypsytettyä sisällä jos kesä on paska tai muuten vaan raakileita on paljon pakkasten tullessa syksymmällä.

Viimevuotisista baccatumeista ja niiden isoista hedelmistä ja puhtaan kratky-mallisen vesiviljelyn vaikeudesta viisastuneena chinenset on valikoitu niin että tekevät kohtuullisenkokoisia podeja ja itse kasvit pysyvät suht matalina. Se helpottaa kastelua, huoltoa ja kypsymistä. Nyt en oo leikelly noita ollenkaan, ainoastaan poistanut alimpia lehtiä että runko kasvaa selkeämmin puhtaaksi pystyrungoksi. Haarautuvat jos haarautuvat sitten itsekseen. Annan noiden elää omaa elämäänsä paljon enemmän kuin ekan sesongin rehujen. Se oli viime vuonna semmosta ylihysteeristä tohottamista sydän syrjällään, että teenkö nyt oikein ja mitä sitten jos.

Nyt käy niinkuin käy. En aseta sen enempää itselleni kuin kasveillekaan odotuksia. Paljon helpompaa näin.

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

On todellakin jäänyt päivitykset vähiin täällä, mutta mitään erityistä ei ole taaskaan kuukauteen tapahtunut. Kasvavat, kukkivat ja tekevät podinalkuja tai jopa kypsyttävät. Puolet tosin kasvaa pelkkää lehtivihreää vielä.

Ruukutin viikko sitten lopullisiin ainoastaan kahden litran ventipotteihin, koska en pyri kasvattamaan isoja kasveja. Riittää että tajuan näiden chinensien sielunelämää ja mitenkä nää käyttäytyy. Talvetan sitten ne joilla on merkitystä tai joita säälin tarpeeksi että pidän mukana siks :D

Eka supertulinen kypsyi eilen leikattavaksi asti. Dystopia red. Muissakin alkuja mutta katsotaan miten niiden käy.

Aina vaan vilakkaa ulkona ja rehut sisällä, tosin kuopien jo maata että koska me startataan ulos.
Ensi viikon lopuilla luultavasti; joku puolipilvinen mutta lämmin päivä-pari on hyvä siirtohetki.

Koska puolet ei tosiaan vielä kuki niin tuuppasin eilen aika tuhdit kaliumit ja inasen lisää typpeä lannoiteveteen. Ainakin viimevuotiset baccatumit teki moisen sotkun juotuaan kukkia ihan hulluna.
Vieläkään en ole ECtä nostanut yli 1,5:n, koska ravinnetta menee joka kastelulla (nyt isoissa pytyissä kastelen pari kertaa viikossa) ja tuo kireys tuntuu riittävän. 1,7 teki heti överimerkit joidenkin lehtiin.

Kovin maltillisesti ja tylsän laiskahkosti hoidan näitä, joskin säännöllisesti ja tavallaan myös säntillisesti.
Ovat tuoneet tähän asti enemmän iloa ja onnea kuin stressiä, mikä lienee harrastuksen perimmäinen tarkoitus.

Ennakoin taas loppukesää ja syksyä ja talvettamisia ja ostin valmiiksi lisää kookosta. Ravinteita on riittämiin
vuodeksi. Maailmantilanteet , hinnat ja saatavuudet voi heitellä syksymmällä paljon, niin välttyy sitten siltä puristukselta jos niikseen käy.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

miiksuli

Sama täällä. Mäki aloittelen chinensien kasvattelun pienistä ruukusta että tietää mitä tulossa. Mä oon nyt antanut vihreetä valoa tuolle SLP Improved Naga X:lle. Oliko muuten millainen tuo Dystopia Red?

nörtti

Dystopia Red makaa vielä muiden tuoreiden kokonaisten kanssa pöytäpurkissa :D Leikkaan ja maistan varmaan loppuviikosta.
Tänään roudasin kaikki pihalle, tomaatteja myöten. Verkko"teltan" rakennus alkoi puolilta päivin ja 8h paiskoin menemään ulkona. Onhan noita ihan hullun paljon...
Pari päivää menee siivotessa sisällä. Tänään vedin yhtäkyytiä keskiyöhön asti ja pesin ruukkuja ja alustoja ja raivasin valoja ja mööpeleitä, edellisiä pois ja jälkimmäisiä paikoilleen.
Kun puolet kämpästä on ollu puskien valtaama niin tän joutuu sisustamaan uusiks aikalailla kokonaan.
Moni tekisi vähän kerrallaan pitkin viikkoa, mutta kun asiat on päässään mallannut niin tekeminen käy rivakasti. Silloin mieluummin pari vuorokautta vähillä unilla ja sit kaikki on valmista kerralla. Voi sitten puuhata jotain ihan muuta taas.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Jahans, vastako siitä  on viisi (tai no vajaat kuusi) viikkoa kun nuo ulos vein? Tuntuu ikuisuudelta.
Kauhean kauan näillä kestää sopeutua ulos. Toki siihen vaikutti takuulla kanssa noi helteet ja toisaalta toinenkin ääripää eli muutama yö kuudessa asteessa, ja nyt muutama päivä päivälläkin haileaa keliä.

Tutkin kasvit taas tänään ja olin aika ahdistunut, kun nuppuja on mutta eivät ole auenneet vielä, saatikka hedelmöittyneet. Hiton huonolta näyttää oikeasti. Luin sitten varuilta viime vuoden päikyn ja vähän helpotti. Chinenset on kaikki suht pienipodisia, joten jos ihan kaikki säissä ja ravinteissa menee nappiin niin just ja just kerkiän saamaan satoa. Onhan tuolta muutama yksittäinen tullut pitkin kevättä jo sisällä ja ulkoakin, mutta kaukana on sellaiset podeista raskaat oksat mitä muiden kuvissa näkyy :D :D :D

Aika konservatiivisen varovaisesti oon lannottanut tänä vuonna, kun viime vuonna oli niin valtaisat överit pelissä ettei mitään rajaa. Ehkä sekin vaikuttaa. Kaikkihan kasvuun vaikuttaa.

Toivon tosiaan että tulevat muutaman päivän kuumat ja sitä seuraavat suht normaalit päivälämpötilat (ja toivottavasti aurinkoiset päivät) osuvat nyt siihen saumaan mikä vauhdittaa hedelmöittymistä ja nopeaa pulskistumista täysimittaiseen kokoonsa.

Tehokasta peliaikaa on enää se 6 viikkoa, koska vaikka syyskuun alussa olisi lämpöisiä päiviä, päivien pituus on niin lyhyt jo ettei se paljoa kypsymiseen auta.

On tää aikamoista hulluutta koko harrastus ilman kasvihuonetta. Sillä sais kuitenkin alkupäästä ja loppupäästä kuukauden plus toisen lisää ja lisävalaistuksella vaikka lokakuun loppuun. Nyt kun sähkön hinta menee luotisuoraan ylös niin talvettamisetkin täytyy tarkasti pohtia.

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Taas hurahti kuukausi.
Taivaan kiitos tuli helteitä ja lämpöisiä öitä tähän kohtaan. Montufarit kypsyy ja CGN 25100 x 2 kasvia kerkiävät luultavasti kanssa. Supertuliset on vieläkin kysymysmerkki, mutta podit on jo mallikkaan kokoisia joten ehkä se 2-3 viikkoa riittää.

Ravinteet ovat pysyneet aikalailla samoissa. Kaliumvoittoista litkua. Selkeä havainto  on ollut se, että kalkki-magnesiumsulfaattilisä tekee isosti hyvää. Ja että sitä typpeäkin tarvitaan aikalailla hedelmänkannon loppuvaiheeseen asti, kunnes podit ovat täyskokoisia.

Nyt kuumilla iski kirvat ja ties mitkä muut. Leikkasin osan alas ja lopuista oksia, kukkia ja lehtiä pois että ehtivät imeä ravinteita ja kypsyttää ne muutamansa. Määrällisesti ei tosiaan satoa tule, mutta tää olikin enemmän chinenseihin tutustumista.

Ihmeen rauhallisesti olen sesonkiin suhtautunut. Enemmän se on ollut  ulkonaoloa ja puuhastelua pihalla kuin hermoilevaa kasvatusta.
Ötököistä ja epämääräisestä bakteeri/virustaudista tms johtuen talvetettavat jää varmaan aika vähiin. Viime vuonna sen piti olla vaan testi että osaanko, mutta nehän innostuivat sitten tekemään syötävää läpi talven. Nyt en oikein tiedä mitä haluan tehdä :D

Kattellaan hissukseen etiäppäin mitenkä harrastus jatkuu.   
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Eilen katkesi kamelin selkä, eli typistin tuottamattomat, karsin osan kompostiin ja leikkasin hedelmääkantavista lehtiä ja oksia rajusti pois.
Säätietojen mukaan päivälämmintä on enää muutama vuorokausi ja syyskuuhun vaihtaessa  pohjoinen virtaus viilentää rajusti.

Päivät lyhenee sitä vauhtia, ettei lämpimiä tunteja ole vuorokaudessa enää kauhean montaa. Jännitysnäytelmä loppuun asti että ovatko  supertulisten podit jo niin kehittyneitä, että vaihtavat sisällä väriä, vai pitääkö niille virittää joku lämmityskypsyttämö. Jännitysnäytelmä, koskanoi on niitä mitä olen odottanut koko sesongin valmistuviksi.

Mitään kauehan suuria tunteita puoleen tai toiseen ei kesän aikan näiden tiimoilta ole syntynyt. Tutustuminen chinensien sielunelämään oli tavoite, samoin kuin ravinteiden kanssa harjoittelu että miten puskat saa pidettyä terveinä hengissä. Suht onnistuntutta siltä kantilta.
Kukitus meni myöhäiseksi, mikä tarkottaa että jos chinensejä laitan siemenistä tulemaan niin idätän taatusti jo marraskuussa ne.

Valosta opin sen verran, ettei keskipäivästä iltapäivään riitä. Pitää olla aamusta iltaselle suorassa auringossa. Kaikki varjostavat elementit pois tai purkkien sijainti niin ettei mikään ole esteenä sittenkään kun on kasvanut oksia (muut puskat ja puut ulkosalla).

Omituista kyllä Rocoto Montufarit on ne yllärit jotka onnistuivat yli odotusten. Neljännes lajikkeista ja taimista karsiutui matkalla syystä tai toisesta. Oppi numero kaksi: karsi alussa radikaalisti äläkä ole hellämielinen :D   

Kolmas opetus liittyy tilantarpeeseen. Kyllähän noi sumpussakin kasvaa, mutta jotta se yksi chilikasvi tuottaisi määrällisesti ja ajallisesti runsaasti, niin se tarvitsee tilaa (=valoa joka suunnalta).

Testailen syys-talvisesongilla taas kaikenlaista koska täytyyhän noi chinensetkin opetella että mitenkä tykkäävät sisätiloista ja lampun alla elosta pieninä tynkäsinä. Nyt laitan ne suoraan 0,3 litran verkkoruukkuun ja kookokseen , kunhan ovat ensin juoneet myrkkynsä ja parantuneet öttiäisistä ja muista vaurioista. 

Suht iisi kesä. Kiva oli väkerrellä näiden kanssa taas. Siirtymä sisälle on aika valmista konseptia ajatuksen tasolla, joten ens viikolla varmaan hoituu loput mitä en jo eilen tehnyt. Ruukutkin melkein jo kaikki pesty pois.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.