Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Lillen

Hyvin todennäköisesti kyllä. Itse tapoin muutamia kasveja ensimmäisenä kasvatus vuonna juuri samasta syystä. Ensi roikkuivat lehdet, sitten tippuivat ja lopuksi oli vain pelkkä risukasa jäljellä ->kompostiin.

Kasvit talvehtivat talvella. Tällöin ne eivät tarvitse yhtä paljon vettä kuin kesällä saati jatkuvaa lannoitusta.
Itse en usko antavani juuri lainkaan lannoitusta talven aikana sisälle otetuille chileille.

Olen huomannut että chilien kasvatuksessa ja kasvien kasvatuksessa ylipäänsä on tärkeintä oppia ymmärtämään kasveja ja "lukemaan" niitä. Tämän voi ainoastaan kokemuksen kautta oppia, mikä sitten taas tarkoittaa että aina on uutta opittavaa tai koettavaa!

Miquel

Fiksua puhetta. Tuskastuttaa vain kun kaikki tapahtuu viiveellä.  :D Toisinsanoen möhlittyä kun vaikutukset alkaa näkyä on jo myöhäistä. Vesiviljely vaikuttais olevan helpoin tapa, tosinsanoen siinä on ehkä vähiten mahollisuuksia möhliä?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jani M

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - marraskuu 04, 2012, 19:53:44 ip
...tarkemminkin ovat alkaneet menemään melkein rullalle


Jotkut baccatumit rullailevat lehtiään ihan normaalistikin.

Jos näyttää tuolta, ei tarvitse huolestua. Liikaa ei toki kannata missään nimessä kastella. Kaivase multaa noin sormen syvyydeltä ja jos se on kosteata, niin silloin ei tarvitse kastella. Sen kyllä oppii katsomaan ajan kanssa, milloin kasvi haluaa lisää vettä.

unenkuva


Annoin nyt valokuurin Blandolle. Oli putken alla n.18h ja tänä aamuna lehdet ei enää roikkuneet :)
Hyviä vinkkejä Jarokilta ja Lilleniltä, kiitos. Antaa nyt olla vähän aikaa rauhassa tuon.

Jani M

marraskuu 05, 2012, 15:35:58 ip #5784 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2012, 15:37:43 ip käyttäjältä Jarok
Lainaus käyttäjältä: Miquel - marraskuu 04, 2012, 20:43:50 ip
Fiksua puhetta. Tuskastuttaa vain kun kaikki tapahtuu viiveellä.  :D Toisinsanoen möhlittyä kun vaikutukset alkaa näkyä on jo myöhäistä. Vesiviljely vaikuttais olevan helpoin tapa, tosinsanoen siinä on ehkä vähiten mahollisuuksia möhliä?


Joo no. Siinä on myös miljoona eri parametriä, mitkä pitää saada tasapainoon. Mutta siis, jos on saatavilla hyvää vettä (ei siis liian emäksistä tai hapanta, sitä toki voi muuttaa esimerkiksi ph+ ja ph- -liuoksilla tai jauheilla) ja jaksaa mittailla lannoitteet ja veden ph:t ja ec:t ja huolehtia siitä, että vettä on sopivasti eikä se väkevöidy liikaa, niin joo. Vähemmän siinä on mahdollisuutta möhliä. :D Puhumattakaan siitä laitteiston suunnittelusta, jos on tarkoitus esimerkiksi 30 kasvia kasvatella vesiviljelyllä, niin kyllä se työstä käy.

Lillen

Tuskin kumpikaan on mitenkään helpompi. Kummassakin on omat haastavuutensa.
Itse en ole vielä vesiviljelyä kokeillut vaikka tekisi ensi kaudella mieli ämpärihydroa testata. Vaikea siis ihan näin lähteä vertaamaan ,mutta lukemani perusteella uskoisin että multa tai perinteinen viljely vaati intesiivisempää hoitoa kasteluineen ja ruukunvaihtoineen, kun taas vesiviljely ei vaadi jokapäiväistä hoitoa, mutta!
Elän siinä käsityksessä että jos mokaat vesiviljelyssä, niin mokaat lähes täysin, ts. kasvit menevät henkihievereihin tai kuolevat. Eli virheisiin ei ole paljon varaa.

ChIlIDoG

Itsellä on tullu kokeiltua EBB,putkihydro ja nyt testissä dripper. Putkihydro oli kyllä erittäin toimiva, mutta ongelmaksi tuli se että kasvit pääsi liian suureksi talvella esim. kaupan siemenistä idätetty "piri-piri" c.annuum kasvoi noin pari metriseksi puskaksi. Eli omassa tapauksessa kasvihuone oli aivan liian pieni tuolle hydrolle. Turpeessa toi samainen annuumi jäi alle metriseksi. EBBi oli kyllä ihan toimiva ja lombardo puski podia koko talven 6x24W putken alla (6500K). Ensi kausi menee luultavasti turve+lecasora Autopoteilla tai muilla turve jutuilla ....tosin onhan tuota muutama pakollinen EBB tms. laitettava :D

Kärsä Babar

Lainaus käyttäjältä: Lillen - marraskuu 05, 2012, 16:46:40 ip
Elän siinä käsityksessä että jos mokaat vesiviljelyssä, niin mokaat lähes täysin, ts. kasvit menevät henkihievereihin tai kuolevat. Eli virheisiin ei ole paljon varaa.


Väittäisin että se on justiin toistepäin. Vesiviljelyssä on virheisiin varaa koska korjaavat toimenpiteet on helppoja tehdä ja vaikutukset näkyy nopeasti.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Lillen

^
Saattaa hyvinkin olla, en tiedä kun en ole vielä vesiviljelyä päässyt kokeilemaan. Mielenkiinnolla kuitenkin ensi kautena kokeilisin :)...

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - marraskuu 05, 2012, 17:41:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Lillen - marraskuu 05, 2012, 16:46:40 ip
Elän siinä käsityksessä että jos mokaat vesiviljelyssä, niin mokaat lähes täysin, ts. kasvit menevät henkihievereihin tai kuolevat. Eli virheisiin ei ole paljon varaa.


Väittäisin että se on justiin toistepäin. Vesiviljelyssä on virheisiin varaa koska korjaavat toimenpiteet on helppoja tehdä ja vaikutukset näkyy nopeasti.


Samaa mieltä ekan vesiviljelykauden jälkeen...Juurimätä ja alhainen PH (4.9 alimmillaan) ei oikeastaan vaikuttanut muuhun kuin sadon viivästymiseen. Onneksi on kasvari, missä sitä kautta saa jatkaa lämmityksellä.Ja vesiviljely vaatii ehkä hieman enemmän tilaa, ainakin jos puskia on pari- kolmekymmentä.
Eikä sekään niitä puskia tapa, vaikka EC:eet käy neljässä tai alle yhdessä. Ja pelkässä vedessäkin ne elää ainakin muutaman päivän. Eivät kyllä kasva silloin.
Mutta ilman vettä ne ei elä. Sitä kuinka kauan en tiedä, ei onneksi ole tapahtunut...
Tuli mieleen, pitäisikö tehdä tehdä tuulivoimalla toimiva mekaaninen pumppu varajärjestelmäksi, jos sähköt menee...

Eikä niihin litkujen mittailuun ja niiden tekoon aikaa niin kovin paljoa mene. Etenkin jos on puutarhaletku johon saa vettä jostain paineella tulemaan. Lueskelin tuolla jossain vesiviljelyketjussa, että melkein kaikki laskee resoihin sitä vettä, mitä on verkossa saatavilla. Ilman sen kummempia säätöjä.Tai mökeillä omista kaivoista. Oma kaivoveteni oli viime keväällä (porakaivo) PH liki seitsemän, mikä laski puutarhan kesällä sen verran alas etten alkanut + tai - pelaamiseen. Kesällä taas käytin orsivesikaivoa, jossa PH oli 6,2 jotain.
Orsivesikaivo = pintavesikaivo, joka on kaivettu maahan ja rakenettu joko betonirenkaista tai kivistä latomalla, kuten omani.

Siitä multaviljelystä omat AjiCristallit kasvoi 5 kpl suoraan kasvarin multapenkissä (pellon multaa) ja runsas kilo per puska oli tuotto. Kastelun huolehti joka ilta uppopumppu ajastimella, ainoa vaiva oli käydä kerran vajaassa viikossa täyttämässä astia ja lurauttamassa silloin tällöin kupillinen Puutarhan Kesää sekaan.
Samassa maassa kasvaa Rocoto Red Peruvian, joka kasvattanut yli kolmemetrisiä oksia kasvarin kattoon asti, eikä yhtään podia... Sekin sai samaa vettä kuin Aji Cristallit...
Ruukkukasvatukset taitaa olla työläämpiä, ei ole kokemusta kuin idätyksen osalta. Ja ruukuillekkin taitaa olla omat systeemit kastelussa,ainakin jossain pubepäiväkirjassa on hyvät kuvaukset asiasta.

Leo82

Itse kyllä pidän vesiviljelystä ja sainkin siitä paljon kokemusta tänä kesänä.
Aurinkokenno NFT:ssä meni putket tukkoon monta kertaa ja kasvit roikottelivat lehtiänsä. Lisäksi pumppu hajosi kuumimpana päivänä ja jälleen melkein tuho tuli.
Ravinteet ja ph olivat helppo pitää kurissa, paitsi kerran meni kuumalla todellä väkeväksi liemet ja kasvit suuttuivat taas :)
Kyllä tuota laitosta sai viikon välein huoltaa ja kuumalla 2 päivän välein, kun tuppaa vesi katoamaan ja liemet väkevöitymään.

Kaiken tuskan ja vaivan kyllä palkitsi Naga morich tekemällä 5 kertaa enemmän syötävää kuin paras multakasvatus.

Kyllä multakasvatuksesta oli vähemmän vaivaa näin aloittelijalla, niitä vain kävi kurkkaamassa aamuisin ja kasteli kun tarvitsi. Tietenkin jos haluaa 10 kiloa kasvista satoa niin menee haastavammaksi.

12 voltin auton akkuhan latureineen sopisi aurinkokennokasvarin lisäksi myös hätäjärjestelmäksi, jos pelkää sähkökatkoa.
----------------------------------------
Nuha lähtee nagalla.

Huru-ukko

Tuohon liemien loppumiseen auttaisi isommat resot, jotka on kyllä itelläkin surkean pienet. Tosin niihinkin on pumppu kellokytkimen takana.
Myös se minun oma kyhäelmä vesikasvatukseen antaa päivän puolitoistakin anteeksi. Eli siellä lootassa on vettä aina 3-5 cm kerros. Toisesta päästä se valuu resoon kun pumppu painaa litkua toiseen päähän letkua pitkin.

Roskankerääjä

Löytyykö lajikkeita, jotka kestäisi talvettamisen ilman keinovaloa/alasleikkaamista? Entäs leikattuna ilman keinovaloa?


Helevetin hiki!

Touko

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 05, 2012, 21:04:41 ip
Tuohon liemien loppumiseen auttaisi isommat resot, jotka on kyllä itelläkin surkean pienet. Tosin niihinkin on pumppu kellokytkimen takana.


Mulla on 2 resoa, baccoille 150 litranen tynnyri ja chinenseille 200 litranen, joten ei tarvii joka viikko vettä lisäillä  8)
12W pumput vie niin vähän sähköä, joten en viitsinyt laittaa hajoavia ajastimia väliin turhia ongelmia aiheuttamaan.
Elämä on reijässä rattoisaa

Huru-ukko

Suosittelen hajoamattomia ajastimia, tikitaalinen ohjelmoitava on semmoinen. Mulla riitti hyvin resoissa vesi juuri sen takia, että pumppu ajastimen kanssa huolehti niistä.  Toisesta resosta otti noin 12 kasvia litkunsa ja toisesta 18-
Tietysti bioponista viljelyä ajatellen, 200l reso olisi melkein minimi. Silloin se bakteerikanta olisi riittävän iso jotta nitriitti pitoisuudet pysyisi minimissä.
Koko omaa viljelyä seuranneena veden nitriittipitoisuus pysyi vain sen hetken kun vesiä ja lannotteita ollut lisätty siellä lähellä nollaa. Mutta vesien/PK:n lisääminen nosti nitriittipitoisuutta pariksi kolmeksi päiväksi arvoon 0.2-0.3 testiasteikon mukaan, mitä se sitten olikaan.Yleensä lisäsin noin puolet lisää litkua. Ja ajan kanssa jostain vieläkin tuntemattomasta syystä litkun PH laski 4.9 arvoon. Minkä opin syksyn mittaan kompensoimaan heittämällä Puutarhan rakeista kalkkia parin litran verran suoraan reson pohjalle.
  Se aikaisemmin esittämäni tuulivoimalla toimiva mekaaninen pumppu varajärjestelmäksi oli enemmänkin ihan vain huvin vuoksi nikkaroimista. Ei niinkään sen takia, että sitä tosissaan siinä tarvittaisiin....

Touko

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 10, 2012, 20:59:54 ip
Suosittelen hajoamattomia ajastimia, tikitaalinen ohjelmoitava on semmoinen.


Kuinka luotettava tuollainen dikidaalinen on kasvihuoneen sisällä, jossa kosteus on aika suuri?

Digitaaliset lämpömittarit lopettavat ainakin toimimisen kasvarin sisällä. Näytöstä alkaa puuttuilemaan viivoja, 2 kertaa kuivattelun jälkeen mittari vielä heräs henkiin, mutta kolmas kerta oli jo liikaa.

Tai sit mulla on ollu liian halvat mittarit  :-\
Elämä on reijässä rattoisaa

PP

Lainaus käyttäjältä: Touko - marraskuu 10, 2012, 23:07:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 10, 2012, 20:59:54 ip
Suosittelen hajoamattomia ajastimia, tikitaalinen ohjelmoitava on semmoinen.


Kuinka luotettava tuollainen dikidaalinen on kasvihuoneen sisällä, jossa kosteus on aika suuri?


Mulla ei estä digitaaliset kasvarissa ollenkaan samalla lailla kuin mekaaniset. Ajastimia on hajonnut ja myös yksi digitaalitermostaatti. Mekaanisiakin ajastimia on mennyt rikki, mutta ei vain kasvarissa vaan myös kuivissa tiloissa.

Huru-ukko

Mulla on kaksi tikitaalista ollu koko kesän kasvarissa, nou probleema. Laatuajastimia, enhän minä kuutta euroa ihan krääsään honkkarissa pistä... ;). Niitä mekaanisia meni jumiin (jäi päälle) kaksi taimikasvatusvaiheessa viime talvena.

ChiliK

Kumpi mielummin bubbleriin, orange habanero vai brown large habanero? Jos toleranssi ei ole kovinkaan suuri, ja muutenkin, kumpi tykkää paremmin vesiviljelystä vai onko eroja..?

PP

Lainaus käyttäjältä: ChiliK - marraskuu 11, 2012, 18:42:26 ip
Kumpi mielummin bubbleriin, orange habanero vai brown large habanero? Jos toleranssi ei ole kovinkaan suuri, ja muutenkin, kumpi tykkää paremmin vesiviljelystä vai onko eroja..?


Vesiviljelyn kannalta ihan sama kumman laitat, mutta BLH on tulisempi.