toukokuu 17, 2024, 01:17:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2012

Aloittaja bluesman, joulukuu 06, 2011, 20:12:52 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman




        C.chinense Tiger teeth. Ei mikään erikoisen herkullinen maultaan eikä poltekaan juuri tunnu. Ei silti pahanmakuinenkaan.
          Jotenkin keskiverto tapaus.



C.chinense Antillais 14.5.
Kunnon löylyt saa kun tätä maistaa. Makukin ihan ok. Hieman tulee Naga mieleen.
Tätä voisin viljellä uudelleen.


Tiemuh

Minulla oli viime vuonna Tiger's Teeth todella hidaskasvuinen ja tuottikin vain yhden chilin. Oli ensimmäisiä kasvattamiani chinensejä. Sehän on noita mantereen chinensejä, eli poikkeaa melkoisesti caribiaaneista. Joku vuosi olisi mukava kasvatella eri alueilta kotoisia olevia niin saisi käsityksen niiden vaihtelevuudesta ja ominaispiirteistä.

bluesman

 Oma Tiger´s teethini olisi varmaan helposti tuottanut ämpärillisen podeja jos eivät ensin punkit ja sitten kirvat olisi tehneet hommaa hiukan hankalaksi. Ei mikään nopesti satoa tuottava muttei myöskään Aji chomboon verrattava myöhäislajike.
Juuri maistan perinteistä kesän kasvisherkkua, makkarapaistosta jossa Antillais 14.5 podeja 2kpl. Ei tappotulinen mutta hiki tässä kyllä tulee.

shp

Senverta lämmintä et hiki tulee ilman hilejäkin =)
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

bluesman




Hieman kasvarintyhjennystä. Sekalaista seurakuntaa; Bonda ma Jacques, Bhut jolokia Yellow, Tobago sweet yellow (F1) , Harold St.Bart´s, Aji escabeche, Aji verde, Jamy, Brasileira marimbondo, Antillais 14.5 sekä 7pod Douglah brown. Kokeilen escabechea etikkaliemeen säilöttynä. Bondasta teen salsaa. Muista en vielä tiedä miten preparoisi, ehkä kuivaan.

Lillen

Upeaa!

Ehtisitkö tehdä jonkinlaista arvostelua 7Pod Douglah Brownista, vai onko se jo suunnitteilla?

Olisi mahdollisesti Want-listallani ensi kautta varten, pitäisi vielä siemenet repäistä jostain mutta olin näkevinäni niitä semillaksella.

bluesman




C.chinense 7Pod Douglah (Brown). Muutaman minuutin viiveellä jysähtää ankara polte joka hiipii hiljalleen nielua kohti. Maku on keskivertohabaneromainen, ei mikään ykkösherkku mutta ihan ok jos jotain poltteelta maistaa. Kaverin kiusaksi voi tätä kasvattaa, itse valitsisin ihan perus7podin jos pitäisi vaihtoehdoista valita. Ulkonäkö on lähellä Brown habaa mutta muut ominaisuudet ihan muuta.
Täytynee vielä kokeilla sekoituksissa josko toimisi paremmin kuin yksinään.



C.chinense Bonda ma Jacques. Yksi hedelmäisimmistä chinenseistä. Erittäin miellyttävänmakuinen eikä poltekaan jysähdä kuin lekalla löisi. On varsin käyttökelpoinen kaikilla tavoin valmistettuna ja salsana mangososeeseen tehtynä aivan loistava chili. Kuivattuna jauheena en ole vielä kokeillut kun tuo sato jäi viime vuonna varsin pieneksi. Ja jää nytkin.



Juso

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 30, 2012, 17:14:17 ip

C.chinense Bonda ma Jacques. Yksi hedelmäisimmistä chinenseistä. Erittäin miellyttävänmakuinen eikä poltekaan jysähdä kuin lekalla löisi. On varsin käyttökelpoinen kaikilla tavoin valmistettuna ja salsana mangososeeseen tehtynä aivan loistava chili. Kuivattuna jauheena en ole vielä kokeillut kun tuo sato jäi viime vuonna varsin pieneksi. Ja jää nytkin.


Minulla näyttää Bondasato myös jäävän pienemmäksi kahteen muuhun chinenseverrokkiin (Naga, Cili Goronong) nähden, vaikka puskat ovat yhtä mittavat, kasvit vierekkäin ja saman reson takana. Kukkia on tullut kiitettävästi (muutama sata) vaan eivät jää kiinni. Maku- ja polteasiasta allekirjoitan ylläolevan.

bluesman




C.chinense Grao de Bode. Mainio peruschinense sekä maultaan että tulisuudeltaan. Ei jysähdä lujaa mutta koko ajan nouseva polte antaisi odottaa enemmänkin jota ei kuitenkaan tule vaan hiipuu melko nopeasti muutamassa minuutissa. Hyvänmakuinen, vaikea kahden podin jälkeen mennä tarkkaa arviota tekemään mutta ei ainakaan huono lajike ole kyseessä. Kasvi oli ankaran punkkihyökkäyksen kohteena enkä oikein usko saavani lisää maisteltavaa. Ensi kaudella uudestaan.



C.baccatum Aji verde. Mieto hyvänmakuinen tuorekäyttöön passeli kookas ja hyvätuottoinen bacca. Voidaan käyttää myös vihreänä vaikkapa salaateissa jolloin on vieläkin miedompi kuin kypsänä. 1-10 asteikolla 1-1,5.

jewe

Hieno idea nuo makuarvioinnit ja kuvat podeista. Vielä kun nuo löytäisi syksymmällä kun tekee viilauksia omiin kasvatuslistoihin.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 31, 2012, 16:39:02 ip
Hieno idea nuo makuarvioinnit ja kuvat podeista. Vielä kun nuo löytäisi syksymmällä kun tekee viilauksia omiin kasvatuslistoihin.


Kuuluisivat kai oikeammin osastoon Lajikkeet ja arviot niistä mutta olkoon nyt näin.



C.chinense hybridi Tobago sweet x Yellow pointed habanero. Vahingossa syntynyt mutta ei turhaan. On oikein hyvänmakuinen yhdistelmä molemmista vanhemmistaan. Parempi kuin Yellow pointed yksinään mutta oikea Tobago sweet on lastenlastaan parempi.
Tekeekö tuo keltainen sitruunanväri myös maun mutta onhan Yellow pointed varsin sitruuna-arominen lajike. En ole ehtinyt kuin raakana maistamaan mutta poltetta napakasti muttei liikaa. Tästä tulee ehdottomasti levittämisen arvoinen tapaus kunhan ominaisuudet saan stabiloitua.



C.chinense Harold St.Bart´s. Todella maukas Orange haban tyyppinen hedelmäinen chinense. Peruskamaa kulinaarisuuteen taipuvaiselle chilinkasvattajalle. Sopii mihin vain ja millä tavalla vain säilöttynä, aina toimii. Paukkujakin on ihan tarpeeksi että voidaan puhua vahvasta lajikkeesta.



C.chinense Brasileira marimbondo. Vähän kaksijakoinen tunnelma kun tästä pitäisi jotain kertoa. Kasvaa hyvin, tuottaa todella hyvin vaikka oli pahoin sekä punkkien että kirvojen vaivaama. Maku nimittäin ei ole kovin kaksinen, oliskos liian mieto? Täytynee kokeilla useampia podeja eri kohdista kerättynä niin voin paremmin arvioida sinänsä ainakin maisemointiin hyvin sopivan lajikkeen. Täydennän kunhan olen viisaampi tässä suhteessa.

bluesman




C.baccatum Aji escabeche.
Runsassatoinen 4-5cm pitkine podeineen kuitenkin suht paksuhkomaltoinen lajike. Miellyttävänmakuinen, baccatumiksi jopa hedelmäisyyttä ja aromikkuutta, erinomaisen käyttökelpoisenoloinen bacca. Poltettakin on muttei yhtään liikaa, mielestäni Aji cristalia miedompi tapaus. Tätä voisi kokeilla jopa Aji salsana johon moni bacca ei sovi. En ole vielä kuivattuna kokeillut mutta jos lähtölaatu on tämä niin tässä on varma jokavuotinen kasvateltava. Savustukseen voisin myös kuvitella sopivan mainiosti.



C.baccatum Jamy.
Hieman edellistä muistuttava muttei yhtä makeanhedelmäinen tapaus. Hyvä perusbaccatum mitä moninaisempaan käyttöön. Tämä kuten edellinenkin voisi sopia parhaiten tuorekäyttöön, salaattiin tai leivän päälle suoraan. Ei mitenkään hirmutulinen.

Näitä täysin subjektiivisiin arviointeihin olisi mukava saada kommentteja. Oma makuaisti kun varmaan eroaa toisten mausta ja ihan varmaan eroaakin. Minusta Pimenta da Neyde on edelleenkin kitkerää ja pahanmakuista.

Huru-ukko

Jokuhan tätä taisi jo esittääkkin, eli laittaisit nuo makuarvostelusi ihan omaksi ketjuksi. Uskoisin että moni muukin itseni lisäksi silmäilisi arvioitasi kun on uusien siementen tilaamisen aika. Kun lajeja ei tunne eikä siementen myyjät kovin seikkaperäisesti tai edes totuudenmukaisesti lajikkeita arvostele, niin olisi ihan hyvä olla muukin tapa löytää tietoa mausta ja tulisuudesta.
Täältä päiväkirjan sisältä niitä ei oikein kovinkaan moni huomaa hakea.
Tietysti on tuo lajikkeiden arvostelukin tuolla foorumilla, mutta siellä on suurinpiirtein 5% asiaa, ja loppu jotakin muuta chileihin liittyvää.
Noihin arvioisihin en oikeastaan voi sanoa mitään, ei ole vielä ollut samoja kuin itsellä...
Sitä Sugar Rushin väriä kysyit kerran, pistin omaan päiväkirjaan kuvan omastani podista, niitäkin on vasta yksi kypsä. Vihreäkin oli muuten ihan hyvä maultaan..

bluesman

 No sun Sugar rushisihan on mitä selkeimmin punainen. Omassa puskassani on jo juhannuksesta saakka roikkunut oranssinkeltaisia podeja. Eli joko vaihtelua tai epästabiili lajike. Hyvänmakuinen jokatapauksessa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 01, 2012, 21:46:28 ip
Jokuhan tätä taisi jo esittääkkin, eli laittaisit nuo makuarvostelusi ihan omaksi ketjuksi. Uskoisin että moni muukin itseni lisäksi silmäilisi arvioitasi kun on uusien siementen tilaamisen aika.

Ehdottomasti makuarviot ovat mukavaa luettavaa, saattavat sisältää hyvinkin oleellista tietoa tulevia kasvatuksiaan harkitsevalle. Ne vain pitäisi olla jossakin myöhemminkin helposti löydettävässä paikassa.


Heureka! Chiliwiki.
Siellähän on vapaalle tekstille tilaa vaikka kuinka. Täältä ne saa sinne kopioimalla. Sen palvelimen ongelmatkin näyttäisivät olevan ohi.


Muuten, maku tai tuntuma siitä saattaa muuttua ensimmäisen ja toisen sadon välillä, mutta saahan mielipidettään muuttaa tai kertoa molemmat.

bluesman

 Makustelussa olen samaa mieltä Chilivaarin kanssa. Jopa saman kasviyksilön podeista osa voi olla erimakuisia ja erityisesti erivahvuisia poltteeltaan. Saati sitten eri ruokia maustettaessa. Tee vaikka ananassalaatti ja laita vahvaksi tietämääsi chiliä joukkoon niin ihme jos ei polte ole heikompi kuin muistitkaan.

Lillen

elokuu 01, 2012, 23:47:13 ip #677 Viimeisin muokkaus: elokuu 01, 2012, 23:52:05 ip käyttäjältä Lillen
Hieno ja hyvä idea tämä arvostelu kieltämättä ,mutta juuri jos chiliwikiin "yleistää" maun saattaa siitä koitua ongelmia, sillä jokainenhan tuntee maun ja poltteen täysin erilailla. Riittää vain että olet syönyt jotain muuta ennen kuin maistat chiliä niin on jo täysin eri maku podissa.

Itse olen huomannut kun olen pölyallergikko ja suussani tai nielussani (mukavaa infoa, tiedän mutta yrittäkää kestää) on joskus todella paljon limaa ja sellaisetkin asiat heikentävät eri makujen maistamista.

ts. kannattaa aina lisätä "omasta mielestäni"

tämä tuskin uutta tietoa ,mutta muistutus vain...

Tai sitten tehdä niin että kirjoittaa seuraavasti lajikkeiden tietojen alle chiliwikiin (VAIN ESIMERKKI) :

Lemon Drop
Käyttäjä 1 mieto ja pahanmakuinen chili josta ei hyödy kasvattaessaan yhtään.
Käyttäjä 2 Hyvänmakuinen, varsin tulinen chili joka sisältää jonkin verran citrusmaista aromia.

Kannatusta?

bluesman

 Ehkä Lillenin ajatukset ovat juuri se syy miksi kirjoitan vain omasta puolestani ja oman suuvärkkini maistamia tunnelmia. Eli parempi että arvioin vain omien aistimuksieni perusteella. Toivottavasti tästä ei koidu kenellekään harmia, poltearviot voi unohtaa kun Naga tai kaksi aamupalalla on päivittäinen rituaali. 1-10 asteikolla kaikki alle neljän vaikuttavat tulettomilta.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2012, 06:57:03 ap... kirjoitan vain omasta puolestani ja oman suuvärkkini maistamia tunnelmia. Eli parempi että arvioin vain omien aistimuksieni perusteella.

On aivan selvää, että arvioinnit menevät ristiin eri maistajilla ja sen ilmaisemiseen pitäisi olla mahdollisuus. Onhan monissa nettikaupoissakin ostajien arviointeja haukuista kiitoksiin. Chilien kasvatuksessa on monta muutakin asiaa, jotka vaihtelevat kasvupaikasta ja kasvattajasta riippuen. Wikiin pitäisi uskaltaa kirjoittaa poikkeavia näkemyksiä. Ei ensimmäisen kirjoittajan tekemä ole jumalan sanaa.


Makua varten voisi tietysti kehittää joko oman viivalla erotetun osion tai vapaassa tekstissä viimeiseksi kappaleeksi Maku, jossa olisi vaikka ranskalaisin viivoin erotettu eri näkemykset. Tämä nyt menee jo tuonne Wikin kehittämiskeskustelun puolelle.


Aikaisin keväällä miedotkin chilit tuottivat elämyksiä, nyt niiden makua ei juuri aisti, kun kaikenlaista uutta kypsyy päivittäin. Makuarvioihin siin pitäisi liittää aikaleima tai oikeammin maistajan toleranssitaso. ;D