huhtikuu 25, 2024, 23:44:10 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2012

Aloittaja bluesman, joulukuu 06, 2011, 20:12:52 ip

« edellinen - seuraava »

Lillen

Ei ju*alauta!! Paljonko tuossa on yhteensä eri lajikkeiden siemeniä ? :o
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.

Macex

Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 12, 2011, 16:56:53 ip
Ei ju*alauta!! Paljonko tuossa on yhteensä eri lajikkeiden siemeniä ? :o
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.
Vastaus: Ei läheskään tarpeeksi ;D

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

Aku

Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 12, 2011, 16:56:53 ip
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.

Tainnut tulla jo idätysten aika bluesmanilla, kun kirjoitteli klorofylliin, että on kylvänyt jo n. 70 lajiketta :P

bluesman

joulukuu 12, 2011, 18:40:04 ip #23 Viimeisin muokkaus: joulukuu 12, 2011, 21:21:59 ip käyttäjältä bluesman
Lainaus käyttäjältä: ABK - joulukuu 12, 2011, 17:11:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 12, 2011, 16:56:53 ip
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.

Tainnut tulla jo idätysten aika bluesmanilla, kun kirjoitteli klorofylliin, että on kylvänyt jo n. 70 lajiketta :P


Hiljalleen edetään. Annuumit ja baccatumit ovat kokonaan vielä kylvämättä. Villeistä kun ei aina tiedä itääkö ollenkaan niin laji/kemäärä voi hupsahtaa taas yli sadan muttei varmaankaan ole lopullinen luku. Määrä tulee laskemaan aivan varmasti. Myös siksi että aion laittaa ebbejä vähemmän ja jokaiseen vain yhden kasvin. 2010 kauden 32 ebbiä tulee 2012 kaudella vähenemään n.viidellätoista. Tulee valoa enemmän ja yksilön koko ja tuotto kasvavat. Työmääräkin hiukan vähenee eikä Topmaxiakaan varmaan mene kymmentä litraa enempää. Laitan ulos melko paljon chilejä oli kesä sitten minkälainen hyvänsä.
Oon vähän miettinyt josko virittäisi harsojen avulla jonkisortin apukasvarin. Kaaret vaikka autoa varten tarkoitetusta suojasta, harsot päälle ja kesän lämmetessä pois. Silloin ei tarttis tomaatteja ängetä kasvariin kun tuppaavat kasvamaan ja varjostamaan erinomaisen paljon. Pisin tomaattiroitto viime kesänä oli yli viisimetrinen.

Lillen

Lainaus käyttäjältä: Macex - joulukuu 12, 2011, 16:58:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 12, 2011, 16:56:53 ip
Ei ju*alauta!! Paljonko tuossa on yhteensä eri lajikkeiden siemeniä ? :o
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.
Vastaus: Ei läheskään tarpeeksi ;D


Näin juuri  ;D.

bluesman


Ensimmäiset rocotonsiemenet pukkaavat häntää. Tuoreimmat tietenkin ensinnä, reissusta tuodut R.rojo ja M.rojo. Kylvetty 7.12 eli sirkkalehtiin menee vielä ehkä muutama päivä. C.chinense Ecuadorian brown itää myös, kylvetty 8.12. Costus dietean (l. ilmeisesti tuoksuinkiväärin) itämisvauhti on älytön. Kylvin eilenillalla ja tänään iltapäivällä näkyy lenkkejä, huomenna varmaan jo sirkkalehtiä. Vajaa 20h ja itämisprosessi on täydessä vauhdissa!
Fataliin satsikin kopsahti postilootaan. Muutama frute ja C.chinense Brasilian marimbondo tuli laitettua lautalle. En tunne ko.lajiketta lainkaan, jos jollain on kokemuksia olis kiva kuulla kommentteja. Fassen fotot ko.lajikkeesta pistivät veren kiertämään.

Vanha akvaario lattialämmityksen kanssa on näköjään pettämätön yhdistelmä ainakin idätysvaiheessa. Kun ei veto haittaa ja ilmankosteuskin pysyy sopivan korkeana.


Tiemuh

Harmillinen takaisku sinulla flexun siemenien kanssa. Toisaalta saa arvostamaan omia vielä enemmän, jos se on enää mahdollista. Kerrompa tässä vielä omien viiden siemeneni kohtalon. Idättelin toistakymmentä eri villiä ja puolivilliä. Flexu on ollut yksi hankalimmista, ei itävyytensä, mutta selviytymisensa suhteen kuitenkin. Kaikki viisi siementä iti. Ensimmäinen niin nopeasti (kaksi viikkoa), että siinä oli oltava jokin vika. Se ei kasvanutkaan parin ekan kuukautensa aikana juuri ollenkaan ja kasvu on lähtenyt paremmin nyt vasta käyntiin. Seuraavat kaksi itivät n.kuukaudessa, mutta menehtyivät epäselvissä olosuhteissa. Molemmat siemenet antoivat siis hännän, mutta multaan siirtämisen jälkeen ei tapahtunut mitään. Aluksi epäilin niiden saaneen liikaa lämpöä, mutta mene ja tiedä. Kaksi viimeistä siementä meni idätykseen myöhemmin. Myös ne molemmat itivät ja annoin kasvaa ennen multaan siirtoa enemmän kuin edellisten. Mullassa toinen niistä tuli pinnalle, toisen suhteen toivo alkaa hiipumaan. Eli kaksi taimea kasvussa ja sehän se vähimmäis määrä on, jos satoa meinaa omin avuin saada.

bluesman

 Tutkipa ChiliParkin päiväkirjaa kuinka hän menettelee ns.hankalien tapausten kanssa.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - joulukuu 15, 2011, 14:43:04 ip
Idättelin toistakymmentä eri villiä ja puolivilliä. Flexu on ollut yksi hankalimmista, ei itävyytensä, mutta selviytymisensa suhteen kuitenkin. Kaikki viisi siementä iti. Ensimmäinen niin nopeasti (kaksi viikkoa), että siinä oli oltava jokin vika. Se ei kasvanutkaan parin ekan kuukautensa aikana juuri ollenkaan ja kasvu on lähtenyt paremmin nyt vasta käyntiin.
Eipä taida olla yllätys tuo hidas kasvu. Itselläni on kanssa junnanut pari flexua paikallaan tosi pitkään. Taitaa olla vaan hidas lähtemään ja sitten ottaa pieniä pyrähdyksiä ja taas huilailee. Parhaiten on kasvanut toinen flexuistani, kun ei ole antanut muuta, kuin raanavettä. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Tiemuh

Kyllä Chiliparkinkin siemen murskaus ja ruokinta on tullut luettua. Mielestäni kaameaa tuhlausta ja puukon kääntämistä haavassa (ja suolan ripottelua) kun joku tuhlaa harvinaisia siemeniä niin, kun toiset antaisivat paljon mahdollisuudesta kokeilla noitakin siemeniä. Kyllä on sen varran harvinaisia Capsicum flexuosumin siemenet olleet aina tähän hetkeen asti. En ymmärrä miksei samaa siementen murskaus ruokintaa olisi voinut tehdä jonkun muun lajikkeen simenillä, jos piti kokeilemaan päästä. Siis niin että idättää flexun siemeniä jonkin muun lajin siemenmurskassa. Tuskin eri lajien ja lajikkeiden energiavarannot nyt niin erilaisia ovat ettei se olisi onnistunut. Tietysti kaikki saa tehdä omilla siemenillää mitä haluaa, ja luulona ilmeisesti oli että lisääkin on luvassa jos tarvetta on. Hyvää tietysti oli ajateltu siinä että jos onnistuu kokeessa niin muiden tulevat idättelyt voisivat olla vastaisuudessa helpompia.
Olen itsekin miettinyt noita oikeita villichilien siemeniä ja niiden itävyyttä. Täysin villien chilien siemenet yleensä kun ovat todella pieniä. Jos ja kun ne kulkeutuvat linnun ruuansulatuksen kautta (kuori pehmenee) ja tulevat ulos ulosteen mukana, niin luulisin että tuo uloste on se lisäravinne jonka siemen tarvitsee lähteäkseen hyvään kasvuun huolimatta omasta niukasta energiavarannostaan joka siemeneen sisältyy. Yritin joku kerta etsiä linnun ulosteen NPK arvoa luodakseni mahdollisimman samanlaisen lisäravinteen villichilien taimien alkutaipaleelle. Jostain muistaakseni löysin tiedon että jonkin merilinnun uloste olisi 10-10-10. Onko jollain parempaa tietoa aiheesta?

bluesman

 Lepakonp:tähän muutama harrastaja laittoi taannoin chileillensä vaan tuskin itäville siemenille tai edes pikkutaimille.
Viime kevään idätykset tein pääosin kivivillassa ja ravinteina oli GHE:n tripack (2,5ml kutakin/10 l vettä ja pH6,0-6,5). Muistaakseni aloitin lannoittamisen kun toista lehtiparia sirkkojen jälkeen alkoi näkyä. Flexut itivät 5/7 eikä yksikään kuollut. Idätyspaikka oli vanha akvaario jossa ilmankosteus pysyy korkeana ja kypärät senkun sinkoilee. Kannattaa kostutella siemenkypäriä, esim.lancea joka perinteisesti pitää tiukkapipon mainetta. Kun saa kypärän aikaisin irti alkaa yhteyttäminen ja energiansaanti välittömästi.

Tiemuh

Herbiilillä oli sillä vanhalla flexullaan ensimmäisenä vuonna minikasvuisuutta. Ajattelin jo että itselläni sama ongelma, kun ensimmäinen flexu ei kasvanut muutamaa senttiä korkeammaksi pariin ensimmäiseen kuukauteensa. Herbiili antoi toisena vuotena sille lepakonpaskaa ja siitä se alkoi kasvamaan ihan eri tavalla. Oliko kyseessä oikeanlainen lannoitus vai jokin muu, niin siitä ei tietenkään varmaa tietoa ole.

Itselläni on kanssa käytössä tuo GHE:n tripack, mutta villit on omatekoisessa turvesekoituksessa, ja saavat lisäravintoa vasta kun maitorahkapurkkiin mahtuva kasvuvoima on käytetty.

Idätys tapahtuu raejuustopurkissa olevalla lautalla, jonka läpinäkyvässä kannessa on pari pientä reikää (tai vastaavassa). Lämmöt koitan pitää optimin paikkeilla 25-29, mutta saattaa se välillä vähän noustakin tuosta, ja jos itävyydessä kestää yli kuukauden niin öisin sijoitan n.15 asteeseen. Tuo lämpötilan väliaikainen lasku on yleensä auttanut aloittamaan itävyyden varsin ripeästi. Kypärät jos jäävät päähän niin kasvi kasvaa kiinni kanteen johon yleensä myös muodostuu kosteutta joka auttaa ne irrottamaan.

Jahvetti

Parempaa onnea alkavalle kaudelle!
Nyt ainakin näyttäis että sataneet lumet sulavat pois, toivottavasti sit pakkaset ennen seuraavia sateita.

Lähettämistäsi flexun siemenistä 2/2 on itänyt. Herra47:n flexun siemenet odottelevat vielä parempaa huomista. Jos ei ala kohta näkymään
elonmerkkejä laitan loputkin sinulta saaduista siiduista multiin. (27.11. kylvetty, 14.12. idut pinnassa)

Minkälaista valaistusta suosittelet tässä vaiheessa?
Lämpötila aika stabiili 22-23, luonnonvalon kanssa vähän niin ja näin, kun enimmäkseen pilvistä.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Jahvetti - joulukuu 16, 2011, 02:59:43 ap
Parempaa onnea alkavalle kaudelle!
Nyt ainakin näyttäis että sataneet lumet sulavat pois, toivottavasti sit pakkaset ennen seuraavia sateita.

Lähettämistäsi flexun siemenistä 2/2 on itänyt. Herra47:n flexun siemenet odottelevat vielä parempaa huomista. Jos ei ala kohta näkymään
elonmerkkejä laitan loputkin sinulta saaduista siiduista multiin. (27.11. kylvetty, 14.12. idut pinnassa)

Minkälaista valaistusta suosittelet tässä vaiheessa?
Lämpötila aika stabiili 22-23, luonnonvalon kanssa vähän niin ja näin, kun enimmäkseen pilvistä.


Lämpötila on varmaan ihan ok mutta kyllähän nyt on vuoden pimein aika ja lisävaloja tarvitaan ettei tule luiruja taimia. Muutamalla eslilläkin saa jo apua. Hommasin viime vuonna pari 150W esliä jotka valaisevat hiukan laajemmalti kuin markettien lamput. Myöhemmin täräytän emännän iloksi natikat kehiin. LEDivalaisimetkin toimivat mutta ovat hinnakkaita. Loisteputkillakin tulee toimeen, kasvien pitää vaan olla hyvin lähellä valaisinta.
Hommaa vaikka useampi 15W esl ja väsää niistä valaisin, foorumilla on esitelty monta näppärää viritystä.

Juso

joulukuu 16, 2011, 10:09:26 ap #35 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2011, 11:06:31 ap käyttäjältä Juso
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2011, 18:40:04 ip
Lainaus käyttäjältä: ABK - joulukuu 12, 2011, 17:11:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Lillen - joulukuu 12, 2011, 16:56:53 ip
Ei taida olla puutetta valinnanvarasta kun tulee aika idätysten  :D.

Tainnut tulla jo idätysten aika bluesmanilla, kun kirjoitteli klorofylliin, että on kylvänyt jo n. 70 lajiketta :P



Oon vähän miettinyt josko virittäisi harsojen avulla jonkisortin apukasvarin. Kaaret vaikka autoa varten tarkoitetusta suojasta, harsot päälle ja kesän lämmetessä pois. Silloin ei tarttis tomaatteja ängetä kasvariin kun tuppaavat kasvamaan ja varjostamaan erinomaisen paljon. Pisin tomaattiroitto viime kesänä oli yli viisimetrinen.


Kurpitsahommissa on tullut rakennettua jos jonniinmoisia minikasvareita.  Googlettamalla "hoop house" löytyy monenlaista konstruktiota.
Lähinnä tuo vaadittu korkeus on se pulma. Mutta jos se on tarkoitettu sellaiseksi, josta kesällä otetaan kate pois, niin syntyy vaivattomasti esim PVC-sähköputkista. Yksinkertaisimmillaan harjateräkset maahan pystyyn, siihen leveydestä riippuen yksi tai 2 (jatkettuna) 20 mm (tai paksumpaa) PVC-putkea kaarelle, kaaret noin puolen metrin välein, yksi putki harjalle jesarilla tueksi ja kate päälle. Kasvihuonemuovi/harso päälle, jätät helmaa sen verran että saa maata/kiviä päälle.  Katteet on helppo kiinnittää päätykaariin , kun leikkaa samasta putkesta 3 cm paloja jotka halkaisee pituussuuntaan "klipsuiksi".  Ainoa mitä pitää varoa on ettei tee liian tiukkaa kaaren sädettä tai kiinnitä harjaputkea tiukasti siten että kaariputki lommahtaa. Pienet vaurionkorjaukset  ja putken vaihdot sujuvat todella helposti.

Konstruktiota voi parannella esim tekemällä nuo kaaret alumiiniputkesta, ja vartavasten tehtyjä taivuttimia saa pikkurahalla jenkkilästä netin kautta ainakin. Niihin voi rakentaa riittävän harjakorkeuden ja vaikka oven. Toki tuo autotallin kehikko saattaa olla varsin käypäinen ja korkeus heti hyvä.

Tuossa sivun alaosassa yksi esimerkki meikäläisen huuppitoteutuksesta joka toimii ainakin kunnes kasvit  ovat toistametriä korkeita. Harjateräksen sijasta on tehty yksinkertainen puurunko, johon porattu reiät.  Aikaa menee 30-60 min.

bluesman

 Nerokasta. Enpä tullut ajatelleeksi käyttää sähköputkia. Niitä mulla on jäänyt remonteista yli kohtalainen määrä. Eikun hyötykäyttöön.
Kai kurpitsoillekin voi moista käyttää jos osallistuu ulkokasvatussarjaan suurin kurppakilpailussa?

Juso

Juu voi, vaikka koko kauden. Eikä sarjoja ole "virallisesti" mitenkään erikseen, muuta kuin tuolla Puutarha.netin Kurpitsasodassa. Paino ratkaisee, kasvatit vaikka olohuoneessa.

Katselin jenkeissä että joku oli kasvattanut suurssa  harsokasvihuoneessa, jossa oli putkirunko hyvin tuloksin. Lämpötila nousee muutamalla asteella, suojaa tuulilta, ja harsonkin alla CO2-pitoisuus nousee, eli mikroilmasto paranee.  Sopinee chilille ja/tai tomaatille kanssa hyvin.

Masa.T

Näistä harsokasvihuoneista löysin joskus artikkelin Bahamalla käytettävistä kasvihuoneista. Enpä löytänyt enää. Hauilla Bahama, goat chili ehkä löytää pienellä haulla bahamalaisesta chilien kasvatuksesta. Mikähän mahtaa tuo goat-chili muuten loppujen lopuksi olla..

bluesman

joulukuu 16, 2011, 22:04:38 ip #39 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2011, 22:09:41 ip käyttäjältä bluesman
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - joulukuu 16, 2011, 22:02:07 ip
Näistä harsokasvihuoneista löysin joskus artikkelin Bahamalla käytettävistä kasvihuoneista. Enpä löytänyt enää. Hauilla Bahama, goat chili ehkä löytää pienellä haulla bahamalaisesta chilien kasvatuksesta. Mikähän mahtaa tuo goat-chili muuten loppujen lopuksi olla..



CGN20805 C.chinense. Laitoin itämään viime viikolla.