Kasvatus ja yleinen chilitieto => Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka => Aiheen aloitti: chipe - marraskuu 24, 2015, 20:43:33 ip

Otsikko: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 24, 2015, 20:43:33 ip
Huom: Keskeneräinen päivittyvä lista!

PERUSLAJIKKEET eli ne todella aidot asiat, chilien kantatyypit:

ANNUUM:
-----------
- Poblano/Mulato (Meksiko): paprikan kantamuoto, pienempi, lievästi tulinen, äärettömän maukas, luumuarominen
- Chilaca/Pasilla (Meksiko): pepperonin ja ns. vihreän chilin kantamuoto, lievästi tulinen, supermaukas, luumun makuinen
- Jalapeño (Meksiko): klassikko, josta on raiskattu liiankin paljon mm. jenkkimakuun sopivia mietoja versioita
- Serrano (Meksiko): Jalapeñon pienikokoisempi, tulisempi, erittäin maukas serkku
- Mirasol (Meksiko): makea, keskitulinen herkku - luultavasti eurooppalaisen "Dutch" chilin kantamuotoja
- Cascabel (Meksiko): edellisen kaltainen, mutta pienempi ja kuivattuna nimensä mukaisesti kalkkarokäärmeen äänellä...
- Cayenne (Meksiko/USA/Aasia): aasialaisen tulisen chilin kantamuoto. De Arbol meksikolainen suosittu, suurempi versio.
- Tepin (USA, Meksiko): harvinainen ja katoava villichili, erittäin tulinen, ainutlaatuinen aromi kuivattuna

FRUTESCENS:
---------------
- Tabasco (Meksiko, USA): klassikko kastikkeena, suuri ja komea kasvi muutoinkin!
- Malagueta (Brasilia): edellisen pienikokoisempi, paikallisesti hyvin suosittu sukulainen

CHINENSE:
------------
- Habanero (Kuuba): se aito ja oikea
- Scotch Bonnet (Jamaika): kuten habanero, mutta eri muotoinen hedelmä

BACCATUM:
-------------
- Aji Amarillo/Rojo (Peru): keskitulisia, makeita, superherkullisia vuoristochilejä, kasvit valtavan kokoisia
- Lemon Drop (Peru): tulisia, sitruuna-aromisia, ei-makeita, kasvina melko pienikokoisia pensaita

PUBESCENS:
--------------

PERINNELAJIKKEET eli vähintään eläkeikään ehtineet omanlaisensa lajikkeet:

ANNUUM:
-----------
- Bolivian Rainbow (Bolivia): Kaunis värikäs koristekasvi, jota on viljelty Boliviassa vuosisatoja (http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types/medium-hot-chili-peppers/bolivian-rainbow-chili-peppers). Maku ja käyttöarvo vaatimattomampi.
- Fish Pepper: Philadelphian/Baltimoren alueella suosittu lajike, jonka historia ulottuu ainakin 1800 luvulle (http://www.burpee.com/heirloom-seeds-and-plants/heirloom-peppers/pepper-hot-fish-prod001947.html). Kaunis kasvi, jonka ominaispiirteenä sekä lehdet että hedelmät (raakana) ovat valkoraitaisia.

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------
- Fatalii (Keski-Afrikka): Ilmeisesti Habanero-johdannainen, joka on kehitetty Afrikkaan palanneiden orjien mukanaantuomista chileistä (http://www.pepperseeds.eu/fatalii.html).

BACCATUM:
-------------
- Aji Cristal (Chile): Herkullisuudestaan tunnettu suosittu lajike. USDAn tietokannassa tunnisteella PI 281320 vuodesta 1962 (https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?1209219).

PUBESCENS:
--------------

Muita (erityisesti makunsa vuoksi) suositeltavia omanlaisiaan lajikkeita (joiden historiaa ei välttämättä tunneta niin hyvin):

ANNUUM:
-----------

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------

BACCATUM:
-------------
- Starfish
- Champion
- PI 497974/Campane/Balloon/Pimenta Cambuci/Ubatuba Cambuci/Chapeu de Frade/Peri Peri/Aji Flor/Orchid/Bishops Hat/Christmas Bell/Monks Cap/... (Brasilia): Päätynyt ilmeisesti portugalilaisten toimesta Eurooppaan jo 1700-luvulla (http://www.thechileman.org/results.php?find=PI+497974&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1)

PUBESCENS:
--------------
- Rocoto Montufar
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 24, 2015, 20:45:05 ip
Laitetaanpa nyt täällä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16727.msg321441#msg321441) esitetyn ajatuksen mukaisesti ketju vireille jos tähän vaikka löytyisi mielenkiintoa porukalta.

Eli ajatuksena olisi koota lista yleisesti suositeltavista ja selkeästi omanlaisistaan chililajikkeista. Lista voisi toimia ainakin yleisvastauksena toistuviin kysymyksiin mistä lajikkeista harrastusta kannattaisi aloittaa. Ja muutoinkin se voisi auttaa navigoimaan sillä tuhansien chililajikkeiden suolla, jossa itse kullakin on vaikeuksia erottaa toisistaan lähes tai täysin samanlaisia lajikkeita, ja löytää joukosta helmet.

Ehdottaisin että otamme pohjaksi Aji Infernon peruslajikelistan (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5444.0) alkuperämainintoineen, kuvauksineen ja tarvittavine muutoksineen, ja täydennämme sitä sellaisilla ehdotetuilla lajikkeilla, jotka saavat riittävän yksimielisen kannatuksen. Tarpeen mukaan ketjuun voidaan vaikka laittaa äänestys mitkä seuraavista ehdotetuista lajikkeista kuuluvat listalle, ja poimimme esim. 75% kannatusrajan ylittäneet.

Tavoitteena olisi että listalle päätyy selkeästi erilaisia (maultaan, ulkoasultaan, jne.) ja mielellään mahdollisimman alkuperäisiä lajikkeita. Eli listalta ei ainakaan pitäisi löytyä kahta sellaista lajiketta, joita ei helposti erota toisistaan. Lajike on siis Lajike isolla L:llä vasta kun se pääsee tälle listalle ;).

Varasin ketjun ensimmäisen viestin listaa varten ja ensimmäinen satsi voidaan laittaa jos/kun kiinnostusta ja jonkunmoinen yhteinen näkemys löytyy.

Jotta saadaan hommaa alkuun niin lisäysten harkintalistalle laittaisin ainakin seuraavat:
Starfish, Aji Cristal, Champion, PI 497974 jollain sen ziljoonista nimistä, supertulisten peruskolmikko.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: NPhoBiaz - marraskuu 24, 2015, 21:24:20 ip
Jos tarkoitus on tehdä lista aloittelijoille, ehdotan, että listalle kelpuutetaan vain ne lajikkeet, joiden siemeniä on aloittelijan helppo hankkia. Eli saatavuus/yleisyys yhdeksi kriteeriksi. :)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: tp.teppet - marraskuu 24, 2015, 21:27:13 ip
näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 24, 2015, 23:04:15 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 24, 2015, 21:24:20 ip
Jos tarkoitus on tehdä lista aloittelijoille, ehdotan, että listalle kelpuutetaan vain ne lajikkeet, joiden siemeniä on aloittelijan helppo hankkia. Eli saatavuus/yleisyys yhdeksi kriteeriksi. :)


Jos lajike on kohtuuhelppo kasvattaa ja sen hedelmissä on riittämiin toimivia siemeniä (eli ei ole tyyliin Flexu), niin mahdolliset saatavuusongelmat kyllä ratkeaisi aika nopeasti jos lista saa lajikkeen yleistymään :).

Mitä tuohon peruslajikelistaan tulee, niin noista itselleni tuttuja ovat muut paitsi Mirasol, Tepin ja Malagueta eli niitä en osaa kommentoida. Mutta siltä osin kun nuo tunnen niin ovat kyllä mielestäni listakamaa. Yksi ongelmakohta tuolla kuitenkin on eli Rocoto. Millä lajikenimellä se aidoin tms. listalle kuuluva tavara pitäisi löytyä?
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 24, 2015, 23:36:00 ip
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - marraskuu 24, 2015, 21:27:13 ip
näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.


Noista Fatalii oli itsellänikin mielessä. Werneriä en ole vielä päässyt kypsänä maistamaan kun mokoma oli niin hidas että piti ottaa sisälle raakileitaan kypsyttelemään, jos tuo sen joskus vaivautuu tekemään eikä vain nuupahda.

Fantasyyn suhtaudun hiukka kriittisemmin siksi että tuo on varsin tuore lajike (onko edes täysin stabiili?) ja yhden yrityksen "patentoima" (http://www.fatalii.net/Chile_Peppers/Aji_Fantasy). Minkäänmuotoiset patentit on harvoin kenenkään muun kuin myyjän etu. Ja kun tämä idea lähti risteytyskeskusteluista liikkeellekin, niin ainakin sellaisia ajatellen "patentoidut" lajikkeet ei ole niin mielekkäitä.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 28, 2015, 23:54:05 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..


Itse ajattelin listan koostuvan paremminkin mahdollisimman originaaleista (kuten nuo peruslajikkeet, vanhat perinnelajit jne.) ja toisistaan selkeästi eroavista lajikkeista. Eli että tuolta ei löytyisi kahta sellaista joita on vaikea erottaa toisistaan. Eli siis tuon peruslajikelistan jonkunmoinen laajennus.

Mutta mitä helppouteen muuten tulee niin väittäisin ettei chinenset ole sen vaikeampia kuin baccat tai annuumit, ja joissain suhteissa ovat jopa selvästi helpompia (esim. tukevan runkonsa vuoksi ja yleensäkin ovat olleet aika tasavarmoja kasvamaan siinä missä jotkut annuumit on jääneet kääpiöiksi). Erityisesti tänä vuonna kun ilmat oli mitä oli niin chinenset pärjäsi itselläni kaikkein parhaiten.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 28, 2015, 23:54:05 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..


Itse ajattelin listan koostuvan paremminkin mahdollisimman originaaleista (kuten nuo peruslajikkeet, vanhat perinnelajit jne.) ja toisistaan selkeästi eroavista lajikkeista. Eli että tuolta ei löytyisi kahta sellaista joita on vaikea erottaa toisistaan. Eli siis tuon peruslajikelistan jonkunmoinen laajennus.

Mutta mitä helppouteen muuten tulee niin väittäisin ettei chinenset ole sen vaikeampia kuin baccat tai annuumit, ja joissain suhteissa ovat jopa selvästi helpompia (esim. tukevan runkonsa vuoksi ja yleensäkin ovat olleet aika tasavarmoja kasvamaan siinä missä jotkut annuumit on jääneet kääpiöiksi). Erityisesti tänä vuonna kun ilmat oli mitä oli niin chinenset pärjäsi itselläni kaikkein parhaiten.


Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa. Mutta ei tarkoituksenani ole alkaa väittelemään, ja muutenkin heti taisin osata aiheesta eksyä.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 29, 2015, 00:45:46 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa.


Tuskin mikään lajike täällä pärjää ilman keinovaloja (esikasvatusvaiheessa tai talven yli). Chinenset voi keskimäärin vaatia lämpöä ja valoa enemmän jotta podit jää alunperin kiinni ja pidemmän esikasvatusajan, mutta väittäisin että muutoin nuo ei ole sen vaativampia.

Omaa kokemusta nyt ei ole kuin parilta vuodelta vasta, mutta kuitenkin useammasta kymmenestä lajikkeesta per laji. Olen esikasvatellut kaikki samojen loistarien avulla ja samassa kasvihuoneessa. Chinensejen kanssa elämä on ollut kaikkein helpointa, ja niitä on kuukahtanut tai jäänyt sadoitta muita vähemmän. Tänäkin vuonna surkeiden säiden jälkeen habanero-osastoa tuli reilusti yli tarpeen, siinä missä monista annuumeista ja baccoista jäi maistiaiset vähiin tai kokonaan saamatta. Chinensejä ei ole tarvinnut pahemmin tukea vahvojen runkojensa vuoksi, kasvu on ollut aika tasavahvaa, nuo kestivät keltiäisten hyökkäyksetkin muita paremmin, ja syksyllä annuumit on yleensä olleet ensimmäisiä homeen uhreja. Loppusyksyn annoin kasvien olla minimilämmityksillä niin että lämmöt oli välillä parissa asteessa, ja silti chinenset pärjäsi ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Noin ylipäänsä uskoisin että chinenset ovat vaatineet kaikkein vähiten aikaani ja työtä pärjätäkseen ja siksi henk. koht. pidän niitä kaikkein helpoimpina tapauksina.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 00:45:46 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa.


Tuskin mikään lajike täällä pärjää ilman keinovaloja (esikasvatusvaiheessa tai talven yli). Chinenset voi keskimäärin vaatia lämpöä ja valoa enemmän jotta podit jää alunperin kiinni ja pidemmän esikasvatusajan, mutta väittäisin että muutoin nuo ei ole sen vaativampia.

Omaa kokemusta nyt ei ole kuin parilta vuodelta vasta, mutta kuitenkin useammasta kymmenestä lajikkeesta per laji. Olen esikasvatellut kaikki samojen loistarien avulla ja samassa kasvihuoneessa. Chinensejen kanssa elämä on ollut kaikkein helpointa, ja niitä on kuukahtanut tai jäänyt sadoitta muita vähemmän. Tänäkin vuonna surkeiden säiden jälkeen habanero-osastoa tuli reilusti yli tarpeen, siinä missä monista annuumeista ja baccoista jäi maistiaiset vähiin tai kokonaan saamatta. Chinensejä ei ole tarvinnut pahemmin tukea vahvojen runkojensa vuoksi, kasvu on ollut aika tasavahvaa, nuo kestivät keltiäisten hyökkäyksetkin muita paremmin, ja syksyllä annuumit on yleensä olleet ensimmäisiä homeen uhreja. Loppusyksyn annoin kasvien olla minimilämmityksillä niin että lämmöt oli välillä parissa asteessa, ja silti chinenset pärjäsi ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Noin ylipäänsä uskoisin että chinenset ovat vaatineet kaikkein vähiten aikaani ja työtä pärjätäkseen ja siksi henk. koht. pidän niitä kaikkein helpoimpina tapauksina.


En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.

Se voi olla et nyt sohasen muurahaispesään ilman oikeutta siihen, mut vitut siitä.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 29, 2015, 01:52:59 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.


Kasvattelen omiani pelkästään mullassa/turpeessa ja itse asiassa kahdessa kasvarissa joista ainoastaan toisessa on lämmitys, ja sekin auton sisätilan lämppäri, joka oli käytössä vain syksyllä silloin kun oli pakko, eli jos lämpö uhkasi mennä pakkaselle, enimmäkseen öisin siis. Keinovaloa kasvareissa ei ollut kummassakaan lainkaan. Ruukkutilavuuksiin kyllä on ratkaisu eli kasvavat suoraan kasvarissa multapohjalla ilman ruukkuja eli siinä mielessä varmaan sisäkasvattelussa omat ongelmansa. Esikasvatuksessa kuitenkin on vastaavat (pienet) ruukut käytössä ja kunkin normiloistarin vastuulla kymmeniä taimia. Kasvarissakin joutuvat elelemään liian lähellä toisiaan.

Voi olla että keskimäärin chinenseistä saa grammoissa vähemmän satoa mutta en olisi siitäkään niin varma, ja samalla osa helppoutta on siinä että niitä grammoja ei paljoa tarvita jotta ainakin kapsaisiinia saa riittävästi  ;D. Tänä vuonna nuo kyllä kesti grammoissakin vertailun muihin ja esim. siinä missä Scotch Bonnet ja Pink Haba teki oksat täyteen podeja, niin metrin päässä Aji Cristal (bacca) sai hikisesti aikaan muutaman, Alma (annuum) kaksi joista toinen mätäni ennen kypsymistä, ja Trepadeira Wernerin (bacca) jouduin kaivamaan sisälle kypsyttelemään kun se ei saanut kypsytettyä hedelmääkään koko kesän aikana. Pari supertulista chinenseäkin jäi kyllä hedelmittä.

Mutta tosiaan moni asia varmaan voi keikauttaa tilanteen eri lajien eduksi, mutta omissa (ei mitenkään hifistely-)olosuhteissani omilla kokemuksillani chinenset on tosiaan olleet keskimäärin vaivattomimpia.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 02:40:43 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 01:52:59 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.

Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..

Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.


Kasvattelen omiani pelkästään mullassa/turpeessa ja itse asiassa kahdessa kasvarissa joista ainoastaan toisessa on lämmitys, ja sekin auton sisätilan lämppäri, joka oli käytössä vain syksyllä silloin kun oli pakko, eli jos lämpö uhkasi mennä pakkaselle, enimmäkseen öisin siis. Keinovaloa kasvareissa ei ollut kummassakaan lainkaan. Ruukkutilavuuksiin kyllä on ratkaisu eli kasvavat suoraan kasvarissa multapohjalla ilman ruukkuja eli siinä mielessä varmaan sisäkasvattelussa omat ongelmansa. Esikasvatuksessa kuitenkin on vastaavat (pienet) ruukut käytössä ja kunkin normiloistarin vastuulla kymmeniä taimia. Kasvarissakin joutuvat elelemään liian lähellä toisiaan.

Voi olla että keskimäärin chinenseistä saa grammoissa vähemmän satoa mutta en olisi siitäkään niin varma, ja samalla osa helppoutta on siinä että niitä grammoja ei paljoa tarvita jotta ainakin kapsaisiinia saa riittävästi  ;D. Tänä vuonna nuo kyllä kesti grammoissakin vertailun muihin ja esim. siinä missä Scotch Bonnet ja Pink Haba teki oksat täyteen podeja, niin metrin päässä Aji Cristal (bacca) sai hikisesti aikaan muutaman, Alma (annuum) kaksi joista toinen mätäni ennen kypsymistä, ja Trepadeira Wernerin (bacca) jouduin kaivamaan sisälle kypsyttelemään kun se ei saanut kypsytettyä hedelmääkään koko kesän aikana. Pari supertulista chinenseäkin jäi kyllä hedelmittä.

Mutta tosiaan moni asia varmaan voi keikauttaa tilanteen eri lajien eduksi, mutta omissa (ei mitenkään hifistely-)olosuhteissani omilla kokemuksillani chinenset on tosiaan olleet keskimäärin vaivattomimpia.


Älä käsitä väärin et sun kanssa väittelisin vaikka tällai hieman väittelenkin, ennemmin mua häiritsee koko yhteisö joka on jotenkin mielestäni irti todellisuudesta.

Kasvihuone on olosuhteiltaan melkosen erilainen paikka, kuin ne missä ihmiset yleensä kasvattaa rehujaan. Useimmat kuitenkin kasvattaa parvekkeilla, ikkunalaudoilla tai jopa ihan ulkosalla. Kasvihuoneen rakentaminen ei ole mitenkään järkevä vaatimus kasvattamisharrastuksen aloittamiseen, kuitenkin aika harvalla on edes pihaa käytössään - kaikilla ei edes parveketta. Ja täs ollaan siinä et mitä voi alottelijoille suositella, suomen kesässä ei vaan chinenset tunnu tekevän satoa auringon voimalla - joten onko mitään järkeä niitä suositella kasvatettavaks jos lopputuloksena on pikkunen säälittävä risu joka ei ees kuki.

Itellä on useita irl kasvattajakavereita joilla kellään oo kasvihuonetta, mut jokanen tahtoo kasvattaa habaneroa vaikka kuinka sanon et ei se tee satoa ilman vitun natikkaa ja sit onki huumekytät riesana. Mun mielestä pitäs olla ihan rehellinen, et mikään chinense ei tee satoa missään anttilasta kolmelkympil ostetussa kasvatusyhdistelmässä - vaikka siinä kuinka olisi sininen ledi ja käyttöohjeet. Mut pistäppä siihen lemon droppi niin johan rupee podia tulemaan huomaamatta.

Mä siis en yritä sanoa et sä oot väärässä, vaan yritän sanoa et suurin osa ihmisistä ei omista kasvihuonetta tai ees pihaa - vaan yhen 20 wattisen eslin ja 2,5 litrasen amppeliruukun.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Trioniska - marraskuu 29, 2015, 08:30:16 ap
Ihan pakko osallistua keskusteluun omalla Jigsawlla...

LainausUseimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.

Se voi olla et nyt sohasen muurahaispesään ilman oikeutta siihen, mut vitut siitä.


(http://4.bp.blogspot.com/-QyWcgjWiCMM/VY_IABdO1MI/AAAAAAAACKI/nfVr9CBPDy0/s1600/WP_20150628_019.jpg)

Ok myönnän että taustavalaisuna oli tuo 103w työmaavalo mutta pääosin apu tuli kahdella ikean tertial valaisimella missä 2*30W bilteman polttimo ja ruukku oli varsin naurettava 6l? kantikas muoviruukku. Mainoskuviin minäkään en ole päässyt mutta kyllä ne saa satoamaan. Toki jos ostaa sen 80€ maksavan 2*55W loisteputken niin... Eli kotikonsteinkin pääsee ikkunalla tositoimiin chinensejen kanssa, mutta huippusatoihin vaaditaan jo ihan muuta mitä vielä itsekin haikailen. Nuo Tertial lamput antavat kummasti lisäpuhtia lisälämpönsä ja valonsa ansiosta aloittelijalle sekä hintakin menee noin kolmessakympissä kahdelle valaisimelle. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183/ + 30 (115)W 1898lumen 4000K E27 3,99 €  Nämä siis 2. kasvatuskauden tuloksina.

http://chilimuistio.blogspot.fi/2015/06/fidalgo-roxa-chinense.html

Tuo kasvi oli airamin kasvilamppu härpäkkeen alla Ikean 12W 5500K polttimolla, lannotus ketarallaan (unohtui alun jälkeen lannoittaa) jne.


Mutta sitten iha vakio ketjuun eli asiaan mitä silmälläpitäen ketju avattu...

voisi olla kaksi osiota missä ensimmäisessä olisi suositellut n. 5 ensimmäistä lajia ja erikseen esiteltynä selkeästi erilaisia chilejä x määrä että alkuun pääsisi vain vilkaisemalla ja sitten tutustua lisää kun 5 kovan kärki käyty lävitse... Habanero st. Barts, Aji Cristal, Lemon Drop, Bolivian Rainbow, punainen rocoto pienellä huomioilla...

Lisänä voisi olla lajikkeesta linkki nimen jälkeen keskustelualueella olevaan arvosteluun läpikäyntiin tai ehkäpä jopa chiliwikiin?
Erikseen mainittaviin

Quintisho, Rocoto Riesen Gelb, Rocoto Riesen, Rocoto Peru Cusco, CGN21500 (vaikka en vielä olekaan maistellut)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ottulo - marraskuu 29, 2015, 11:30:45 ap
Tuuhein mun kasvattama puska 5+ kasvatusvuoden aikana on ollut Naga Morich, joka kasvoi kerrostalokämpässä keväällä, valaisuna 15 W Megamanin kasvatuslamppu ja/tai 20 W työpöytäloisteputki. Kun ulkona alkoi olla lämpöä 10+ °C vein parvekkeelle, missä ei ollut mitään lisävaloa. Lasia oli vain kaiteen alapuolella, joten päivän mittaan siirtämällä sai pidettyä joko lasin takana UV-säteilyltä suojassa tai kokonaan suorassa auringossa. Podeja tuli (muistin mukaan) kymmenittäin tuskin 40 cm korkeasta puskasta, vaikka kissakin siitä verotti. Ja ruukun koko oli 20 cm.

Kuva 2010 heinäkuulta ko. Nagasta kumppaneineen:
(http://i596.photobucket.com/albums/tt50/Ikemies/Chili/P1070553.jpg)

Kannattaa pitää mielessä, että sadon saanti ei aina vaadi sitä, että puskalla on korkeutta pari metriä ja leveyttä saman verran. Pienempi puska pärjää vähemmällä valolla ja pienemmässä ruukussa ihan hyvin. Ei nämä mun sadot ja puskat ole valtavia, mutta se, ettei chinenseistä saisi mitenkään satoa ilman huomattavaa lisävalaistusta ja kasvaria, on täysin väärää tietoa ja turhaa pelottelua.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Täälläkin on saatu chinenseistä ja pubeista ihan kivasti purtavaa. Mullassa, sisällä ikkunan vieressä loisteputkien alla ja kesällä ulkona pihalla. Tulisten chinensien kanssa kannattaa myös huomioida riittoisuus. Jo muutama Naga tai Fatalii riittää aloittelevalle harrastajalle pitkään.

Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Jo mainittu Aji Fantasy toimikoon hyvänä esimerkkinä. Viime aikoina kovaan suosion noussut Montufar voisi olla toinen. Suosittelisin sen mielelläni ensimmäiseksi Pubeksi, mutta ainakin tuota nimeä se on kantanut varsin lyhyen ajan, joten en tiedä voiko sitä ehdottaa peruslajikkeeksi.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Hornet - marraskuu 29, 2015, 13:37:13 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Täälläkin on saatu chinenseistä ja pubeista ihan kivasti purtavaa. Mullassa, sisällä ikkunan vieressä loisteputkien alla ja kesällä ulkona pihalla. Tulisten chinensien kanssa kannattaa myös huomioida riittoisuus. Jo muutama Naga tai Fatalii riittää aloittelevalle harrastajalle pitkään.

Mulla ei chinenset ole olleet mitenkään satoisia, mutta ne eivät yleensä tarvitse tukea eikä leikkausta ja eli ovat helppohoitoisempia. Fataliin vaikeusaste <> satoisuus, siellähän mainitaan erikseen onko lajike satoisa.

Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä.


Täysin samaa mieltä, nämä ovat kaksi (jopa täysin) eri asiaa.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - marraskuu 29, 2015, 13:56:49 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - marraskuu 29, 2015, 12:25:11 ip
Palatakseni keskustelun alkuun, niin tässä mielestäni yritetään sekoittaa kahta eri asiaa.

- Aloittelijoille suositeltavat lajikkeet
ja
- Puhtaat/alkuperäiset/perus lajikkeet

Nämä kaksi eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Jo mainittu Aji Fantasy toimikoon hyvänä esimerkkinä. Viime aikoina kovaan suosion noussut Montufar voisi olla toinen. Suosittelisin sen mielelläni ensimmäiseksi Pubeksi, mutta ainakin tuota nimeä se on kantanut varsin lyhyen ajan, joten en tiedä voiko sitä ehdottaa peruslajikkeeksi.


Juurikin näin eli kahta erilaista listaahan tässä nyt selvästi mietitään. Oma ehdotukseni lähti liikkeelle jonkunmoisesta turhautumisesta siihen minkälaiseksi sopaksi nykyinen lajikekirjo on muodostunut ristiriitaisine, moninkertaisine lajikenimineen jne. Seurauksena itse kullakin on vaikeuksia hahmottaa monista eri nimillä kulkevista lajikkeista ovatko ne todellisuudessa eri lajikkeita lainkaan ja toisaalta samalla nimellä kulkee aivan erinäköisiä lajikkeita. Sitten on vielä epävakaat lajikkeet (esim. Rocato, Aji Finlandia) joista tulee mitä sattuu, samoinkuin F1-hybridit, joiden ei ole kerrottu olevan sellaisia.

Oma juttunsa ovat risteytyskokeilut, joille jollain lailla originaalit tai vakiintuneet lajikkeet olisivat luultavasti hedelmällisempi lähtökohta (kuten moni risteytyksiä harkitseva onkin todennut) kuin jotkut valmiit tuoreet risteytykset. Kuten Chilivaari totesi tuolla alussa linkitetyssä ketjussa, ehkä emme kuitenkaan tarvitse niin paljoa toisiaan muistuttavia uusia lajikkeita. Tuoreiden lajikkeiden käyttöön voi liittyä myös sellaisia käyttörajoituksia ("patentit"), jotka tekisivät onnistuneenkin kokeilun tuloksista käyttökelvottomia laajemmassa mittakaavassa.

Noista syistä itse aloin kaipaamaan käytännössä laajennettua listaa Aji Infernon peruslajikelistasta. Eli sanotaanko vähintään jo eläkeikään ehtineitä lajikkeita, joissa on sitä jotain erityistä. Ja jotka yhteen koottunakin muodostaisivat listan, jonka kaikki lajikkeet olisi helppo erottaa toisistaan (kasvin/hedelmän ulkonäön, maun tms. perusteella mutta selvästi kuitenkin). Omalta osaltani en siis pitäisi kasvatuksen helppoutta, saatavuutta tai satoisuutta ainakaan kovin oleellisina kriteereinä, jotka tietysti olisivat kovasti oleellisia tuolle "toiselle" listalle, eli aloittelijoille juurikin noista syistä suositeltaville. Ja vaikka nyt makua pidänkin hyvin oleellisena, niin mielestäni tuolle listalle voisi kuitenkin ottaa esim. Bolivian Rainbowin, joka on käsittääkseni vähintään satoja vuosia viljelty perinnelaji, ja samalla ulkonäkönsä vuoksi ihan omanlaisensa ja samalla hyvin yleisesti tunnettu ja kasvatettu.

Noin muodostettu lista olisi siis jotakuinkin sellainen, että nämä kun olet kasvattanut, niin olet saanut varsin hyvän kuvan chilien lajikekirjosta ja vieläpä sellaisten lajikkeiden kautta joilla on pitkä historia takanaan. Sen jälkeen hahmottaisi myös paremmin mistä ne kaikki tuhannet muut kaupalliset lajikkeet ovat peräisin :). Noista syistä pyrin itse kasvattelemaan tuollaisia lajikkeita mahdollisuuksien mukaan.

Lisäyksenä vielä että jos tuollaiselle listalle pyrittäisiin lisäämään jonkunmoinen tieto lajikkeiden alkuperästä ja historiasta niin ehkä samalla oppisimme jotain ihan mielenkiintoista kasveista joiden kanssa aikamme käytämme :).
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 29, 2015, 16:05:58 ip
Molempiin sarjoihin voisin suositella Habaneroa.
Hyötykasviyhdistykseltä aikoinaan hankkimani luomusiemen on toiminut aloittelijavuosinanikin ja kasvaa edelleen. Keskimäärin pienehköksi tuuheaksi puuksi (http://chilivaari.blogspot.fi/2015/11/kaverukset-haba-ja-oxku.html) kasvava chinense on kypsynyt eteläikkunalla ja lampun allakin. Toisena vuotenaan tuo alkoi amppelissa roikuttaa oksiaan (http://chilivaari.blogspot.fi/2009/10/habanero-amppelissa_11.html). Oranssi Habanero tai Sudden Death lienevät hyvin lähellä tätä.
http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/ (http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/)
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Habanero (http://chiliwiki.fi/index.php?title=Habanero)

Rocoto Montufar on vanha ja alkuperäinen lajike Ecuadorista, tosin aikaisemmin koodilla PI 585273 siemenpankkiin kerätty. Nimi ei rocotoa pahenna, on vain helpompi käsitellä tekstissä. Suosittelen tätäkin.
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Rocoto_Montufar (http://chiliwiki.fi/index.php?title=Rocoto_Montufar)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Jame - marraskuu 29, 2015, 19:02:32 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 24, 2015, 23:36:00 ip
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - marraskuu 24, 2015, 21:27:13 ip
näin ihan vasta aloittelevan ehdotuksena aji fantasy, trepadeira werner ja fatalii. ainakin itseä kiinnostivat näin alussa jo edellä mainittujen lisäksi, ja vaikuttavat kohtuu helpoilta kasvattaa ja eroavat mukavasti monesta muusta.


Noista Fatalii oli itsellänikin mielessä. Werneriä en ole vielä päässyt kypsänä maistamaan kun mokoma oli niin hidas että piti ottaa sisälle raakileitaan kypsyttelemään, jos tuo sen joskus vaivautuu tekemään eikä vain nuupahda.


Fataliille ääni täältäkin. Äsken maistoin ensimmäisen kypsän Wernerin, enkä sitä nyt niin kauhean ihmeellisenä pitänyt. Poltetta on jonkun verran, mutta muuten se oli mielestäni monen muun Baccan tapaan "parfyymichili".
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: teroasi - marraskuu 30, 2015, 22:01:34 ip
Pubet on kyl semmosia mitä itte ainakin suosittelen testaamaan.. Montufar varmasti on ihan hyvä siihen. Mitä chinenseihen tulee niin viime kaudella kaikista paras sato jos puhtaasti podien määrää katsoo oli naga morichissa, mutta kaikki olikin sitten mini podeja. Ja tämä naga kasvoi talon seinustalla kun ei mahtunut kumpaankaan kasvariin.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ChiliTard - joulukuu 03, 2015, 00:23:51 ap
Pahoittelut kaikille väärinvalitun voimasanan käytöstä aikaisemmissa viesteissäni, se oli täysin epäkohteliasta ja luultavasti rikkoi monia internetin sääntöjä - muuten en tahdo enempää häiritä copypaste foorumin toimintaa.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Chiljonka - joulukuu 03, 2015, 22:31:12 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - joulukuu 03, 2015, 00:23:51 ap
Pahoittelut kaikille väärinvalitun voimasanan käytöstä aikaisemmissa viesteissäni, se oli täysin epäkohteliasta ja luultavasti rikkoi monia internetin sääntöjä - muuten en tahdo enempää häiritä copypaste foorumin toimintaa.

Avautumiseen suosittelisin jotain täältä:http://chilifoorumi.fi/index.php?board=52.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?board=52.0) ;)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Miikos - joulukuu 03, 2015, 23:49:38 ip
Montufaria suosittelisin minäkin  :) Ei liian tulinen mulle, kasvoi kivasti näinkin huonona vuonna.

Sugar Rush on hyvä ja satoisa.

Listalla on varmaan hyvä olla myös noita miedompia  8)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 09, 2015, 21:38:57 ip
No niin, päivitin nyt ensimmäiseen viestiin jonkunmoista listanalkua sillä ajatuksella että jaoin nuo kolmeen ryhmään:
- Niihin oikein aitoihin kantalajikkeisiin eli muokattuun Aji Infernon listaan
- Perinnelajeihin joille laitoin jonkunmoiseksi kriteeriksi että lajikkeen pitäisi olla ehtinyt todistetusti/jonkun lähdeviitteen tukemana vähintään eläkeikään, ja se nyt on samalla jollain lailla omintakeinen ja suosittu
- Muihin joita nyt erityisesti suositeltaisiin mutta joiden historiasta ei ole riittävää tietoa ylläoleville listoille pääsemiseksi. Tuo on siis sellainen ylempien listojen prospect member lista, että kun joku kertoo tarkemmat tiedot, niin nostetaan ylemmäs :).

Kuten olen aiemmin todennut niin tavoitteena on nyt ollut jotain sellaista, että kaikki listojen lajikkeet olisi selvästi erotettavissa toisistaan (kasvin ja/tai hedelmän perusteella). Eli että jos joku laittaa tunnistusketjuun kuvan jonkun tuon listan jäsenestä, niin se hyvin suurella todennäköisyydellä voidaan erottaa, ainakin muista kyseisen listan jäsenistä.

Alkuperäisessä perinnelajikelistassa on muutamia ongelmakohtia, joissa joku viisaampi voisi auttaa:
- Habanero yksinään ei nykyisin toimi lajikenimenä, tai sillä nimellä löytää vain sen kaupan hedelmätiskin hollantilaisen. Sudden Death on aidoin lajike jonka minä tiedän, sekö tuolla pitäisi olla?
- Rocoto ja Canario puuttuvat nyt vielä listalta. Canario nyt on selkeä lajike eli se voisi varmaan olla sellaisenaan, mutta entäs Rocoto? Mikä niistä ties kuinka monesta punaisesta pallukasta nyt on se aito oikea Rocoto?
- Malaguetaa en ole nähnytkään enkä osaa sanoa kuinka erotettava se on suhteessa tabascoon.

Ja muihin listoihin kaivataan tietysti sitäkin enempi täydennyksiä. Ja ylläpitäjät editoikoon puolestani vapaasti kun pystyvät :).
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 09, 2015, 22:09:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Jame - marraskuu 29, 2015, 19:02:32 ip
Äsken maistoin ensimmäisen kypsän Wernerin, enkä sitä nyt niin kauhean ihmeellisenä pitänyt. Poltetta on jonkun verran, mutta muuten se oli mielestäni monen muun Baccan tapaan "parfyymichili".


Pääsin kanssa VIHDOIN maistamaan ensimmäistä kypsää Werneriä. Pakko olla samaa mieltä että en kyllä osaa pitää tuota mitenkään ihmeellisenä, muutoin kun hitautensa osalta...

Tuo tuskin päätyy mukaan ensi vuoden kasvatteluihin. Ainakaan en osaa perustella itselleni miksen ennemmin laittaisi vaikka vielä yhtä ylimääräistä yllämainittua Sugar Rushia, joka on aivan herkku. Siitä taas en tiedä pitäisikö se olla listalla kun A) en tiedä tuon taustoista mitään, B) kasvattamani yksilö ei näytä lainkaan siltä miltä tuon kuvien perusteella pitäisi näyttää. Mulla tuli keltaisia ompun mallisia hedelmiä, jotka oli erittäin makeita, mietoja ja kaikin puolin hyviä.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 09, 2015, 23:06:10 ip
Pelkkää Habaneroa on ainakin Hyötykasviyhdistyksellä ja niitä siemeniä minäkin olen täällä levittänyt.
http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/ (http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/)

PI 281320 eli Aji Cristal on kerätty siemenpankkiin 1962 Chilestä ja löytöpaikan GPS-koordinaatitkin olen nähnyt. Edelleen se näyttää samalta. Nimi on annettu vähän myöhemmin. Se kuuluisi minusta perusvalikoimaan.
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1209219 (https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1209219)

Canario ei nykyisin kelpaa lajikkeeksi, siitä on niin monenlaista versiota liikkeellä, ei myöskään pelkkä Rocoto. Montufar eli PI 585273 on kerätty 1993 Montufar-nimiseltä paikkakunnalta Ecuadorista. Siitäkin on tarkat paikkatiedot, 2740 metriä merenpinnasta, 0 astetta, 34 minuuttia päiväntasaajasta pohjoiseen: https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1058203 (https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1058203)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 09, 2015, 23:38:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 09, 2015, 23:06:10 ip
Pelkkää Habaneroa on ainakin Hyötykasviyhdistyksellä ja niitä siemeniä minäkin olen täällä levittänyt.
http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/ (http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/)


En oikein osaa luottaa että tuo olisi erityisen aito, etenkin kun tuolla väitetään seuraavaa:

LainausHABANERO 1999
(C. chinense). Kasvuaika n. 75vrk. Tulinen chilipippuri.  Kotoisin  Länsi-Intiasta.


Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 09, 2015, 23:06:10 ip
PI 281320 eli Aji Cristal on kerätty siemenpankkiin 1962 Chilestä ja löytöpaikan GPS-koordinaatitkin olen nähnyt. Edelleen se näyttää samalta. Nimi on annettu vähän myöhemmin. Se kuuluisi minusta perusvalikoimaan.
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1209219 (https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1209219)


Näin itsekin ajattelin että ylemmäs tuota pitäisi varmaankin nostaa.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 09, 2015, 23:06:10 ip
Canario ei nykyisin kelpaa lajikkeeksi, siitä on niin monenlaista versiota liikkeellä, ei myöskään pelkkä Rocoto. Montufar eli PI 585273 on kerätty 1993 Montufar-nimiseltä paikkakunnalta Ecuadorista. Siitäkin on tarkat paikkatiedot, 2740 metriä merenpinnasta, 0 astetta, 34 minuuttia päiväntasaajasta pohjoiseen: https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1058203 (https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail.aspx?id=1058203)


Pubejen tilanne taitaa olla aika heikko mitä tulee lajikkeiden tunnistettavuuteen ja jäljitettävyyteen. Montufarin historia sitten tiedetään tuohon hetkeen asti mutta kovin kaukanahan sekään ei ole.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: ottulo - joulukuu 09, 2015, 23:45:14 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - joulukuu 09, 2015, 23:38:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 09, 2015, 23:06:10 ip
Pelkkää Habaneroa on ainakin Hyötykasviyhdistyksellä ja niitä siemeniä minäkin olen täällä levittänyt.
http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/ (http://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/siemenet/vihannekset/paprika/)


En oikein osaa luottaa että tuo olisi erityisen aito, etenkin kun tuolla väitetään seuraavaa:

LainausHABANERO 1999
(C. chinense). Kasvuaika n. 75vrk. Tulinen chilipippuri.  Kotoisin  Länsi-Intiasta.


https://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nsi-Intia

Lainaus käyttäjältä: Wikipedia
Länsi-Intia, myös Karibian saaret tai Karibia, on Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä sijaitseva saariryhmä, joka ulottuu 3 200 kilometrin mittaisena kaarena Floridasta Venezuelan rannikolle. Siihen kuuluvat Bahama, Isot Antillit (Kuuba, Jamaika, Hispaniola ja Puerto Rico), Pienet Antillit (Leeward- ja Windwardsaaret) sekä Etelä-Amerikan pohjoisrannikon tuntumassa sijaitsevat pienet saaret.


Mikä tuossa muka mättää, muuta kuin hämäävä nimi? ::)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 10, 2015, 00:03:02 ap
Lainaus käyttäjältä: ottulo - joulukuu 09, 2015, 23:45:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Wikipedia
Länsi-Intia, myös Karibian saaret tai Karibia, on Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä sijaitseva saariryhmä, joka ulottuu 3 200 kilometrin mittaisena kaarena Floridasta Venezuelan rannikolle. Siihen kuuluvat Bahama, Isot Antillit (Kuuba, Jamaika, Hispaniola ja Puerto Rico), Pienet Antillit (Leeward- ja Windwardsaaret) sekä Etelä-Amerikan pohjoisrannikon tuntumassa sijaitsevat pienet saaret.


Mikä tuossa muka mättää, muuta kuin hämäävä nimi? ::)


Aha, okei, eli tuo on taas jotain Kolumbuksen tunarin nimeämisiä. No sitten tilanne voikin olla toinen :).
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 10, 2015, 00:07:52 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - joulukuu 09, 2015, 23:38:43 ipMontufarin historia sitten tiedetään tuohon hetkeen asti mutta kovin kaukanahan sekään ei ole.

Onhan se tietysti kasvanut siellä vuoristossa vuosisatoja, mutta siitä me emme tiedä mitään.
Pääsin kerran kyselemään sähköpostitse perulaiselta chilinkasvattajalta heidän rocotonsa lajiketta, kun se oli kuvassa niin komean kokoinen. Hän kertoi, että se on vain rocoto. Niitä kasvaa joka jokilaaksossa hieman erilaisia ja jokainen pitää omaansa parhaana ja naapurikylän rocotoa aivan surkeana. Vuoriston korkeus, kosteus ja maaperä määräävät, mikä missäkin kasvaa. Peruvian Red on yksi näistä. Peru Cusco on helposti tunnistettava, oman mallisensa keltainen rocoto/canario.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Hubert - joulukuu 10, 2015, 11:41:45 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - joulukuu 09, 2015, 22:09:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Jame - marraskuu 29, 2015, 19:02:32 ip
Äsken maistoin ensimmäisen kypsän Wernerin, enkä sitä nyt niin kauhean ihmeellisenä pitänyt. Poltetta on jonkun verran, mutta muuten se oli mielestäni monen muun Baccan tapaan "parfyymichili".


Pääsin kanssa VIHDOIN maistamaan ensimmäistä kypsää Werneriä. Pakko olla samaa mieltä että en kyllä osaa pitää tuota mitenkään ihmeellisenä, muutoin kun hitautensa osalta...


Syysmaisteluille ei kannata antaa oikeastaan mitään painoarvoa. Olemattoman vähäisessä syysauringossa ja/tai sisällä kasvaneet podit maistuvat aina kohtuu paskalta, verrattuna kesän valokylvyssä kasvaneisiin. Lisäksi poltetta on yleensä vain murto-osa hyvissä olosuhteissa kasvaneisiin verrattuna.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: sorrii - joulukuu 10, 2015, 14:08:35 ip
Mulla kasvoi Trepadeiraa mökillä kasvihuoneessa ja satoa tuli jopa kesäkuussa kun oli ylivuotinen. Yllättävän tulisia ne oli, mutta maku ei mikään ihmeellinen.

Aji Cristal menee mun mielestäni yli kaikkien aloittelijankin lajina: Se maistuu hyvälle ja sitä voi arempikin maistella uhuina siivuina tuoreena. On aika helppo. Kestää ötököitäkin jotenkin. Kasvaa sisällä kuivassa ja kuumassa mutta myös ulkona sateessa ja tuulen tuiverruksessa ... joka paikassa. Eikä vaadi mahdottomia valoja, mutta kestää kunnon paahdettakin. Ehdoton ykkönen!

Chilien kasvattaminen kuivattaviksi tai sailykkeiksikään ei palkitse ollenkaan niin, kuin että niitä pääsee syömään kuten tuoreita raakoja vihanneksia. Siksi Aji Cristal, Lemondrop, Champion [ja muut makeat miedot pallerot] ...

Jos sitten on muutenkin innokas hoitamaan kasveja ja saamaan erilaisia kivoja pusikoita ja risukoita kotiin sekä puutarhaan, niin sitten lisää ...
-jalapeno: saa poimia jo raakana
-isot miedot annuumit jos on mahdollisuus kasvattaa isoissa astioissa valoisassa kasvihuoneessa tai tunnelissa [jonka saa alk. 7.50€...]
esim: Beaver Dam: Sain kahtena kesänä komeita makeita ja tulisia suippopaprikoita niistä vaikka olivat joutuneet molempina keväinä kirvojen raiskaamiksi ja leikatuiksi ihan tappiin keväällä: Ulkona kasvitunnelissa keskellä peltoa tuli komea sato silti! Noita sai syödä myös ihan vihanneksena vaikkakin vaati vähän toleranssia ...
-habenero
-miksei samantien naga: se on mulla ollut paljon helpompi ja hyvin satoisa
-Rocoto red Peruvian on mulle aito perulainen punainen rocoto: helppo jos pystyy kuskaamaan sisälle syksyllä. Komeita omenoita!
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 10, 2015, 14:48:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 10, 2015, 00:07:52 ap
Onhan se tietysti kasvanut siellä vuoristossa vuosisatoja, mutta siitä me emme tiedä mitään.
Pääsin kerran kyselemään sähköpostitse perulaiselta chilinkasvattajalta heidän rocotonsa lajiketta, kun se oli kuvassa niin komean kokoinen. Hän kertoi, että se on vain rocoto. Niitä kasvaa joka jokilaaksossa hieman erilaisia ja jokainen pitää omaansa parhaana ja naapurikylän rocotoa aivan surkeana. Vuoriston korkeus, kosteus ja maaperä määräävät, mikä missäkin kasvaa. Peruvian Red on yksi näistä.


Pubet näyttää tosiaan olevan näistä peruslajeista se huonoimmin tunnettu ja lajikekirjoltaan hankalin ajatellen kaipaamani kaltaista listaa yleisesti tunnetuista omanlaisistaan perustyypeistä. Muodon perusteellahan nuo nyt taitaa ainakin jakaantua pääosin punaisiin tai kelta-oransseihin pallukoihin tai puikuloihin. Olisikohan tuo Sorriinkin mainitsema Peruvian Red sellainen yleisesti tunnettu tyyppiedustaja tuosta punaisten pallukoiden osastosta?

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 10, 2015, 00:07:52 ap
Peru Cusco on helposti tunnistettava, oman mallisensa keltainen rocoto/canario.


Kylläpäs kaikki nyt kääntää veistä haavassa tuon lajikkeen suhteen... Peru Cusco oli viime vuonna ainoa idättämäni Rocoto josta sain vain yhden siemenen itämään, ja kiitos surkeiden ilmojen en saanut siitä kasvista yhtään hedelmää. Seurauksena tuo oli ainoa pube jota en nyt saa tänä vuonna kokeiltua lainkaan ja se on edelleen maistamatta.

Juuri eilen katselin jotain chiliinkasvatusvihkosta, olikohan Fataliilta peräisin, jossa oli listattu takasivulla lajike-esimerkkejä ja sielläkin Peru Cusco muistutti olemassaolostaan ainoana jota en ollut päässyt listalta kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: chipe - joulukuu 10, 2015, 14:58:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - joulukuu 10, 2015, 11:41:45 ap
Syysmaisteluille ei kannata antaa oikeastaan mitään painoarvoa. Olemattoman vähäisessä syysauringossa ja/tai sisällä kasvaneet podit maistuvat aina kohtuu paskalta, verrattuna kesän valokylvyssä kasvaneisiin. Lisäksi poltetta on yleensä vain murto-osa hyvissä olosuhteissa kasvaneisiin verrattuna.


Koko tämä vuosihan oli tuolta kantilta aika hankala kun olosuhteista johtuen yksi jos toinenkin lajike taisi tuottaa vähemmän edustavia podeja. Mutta kyllä noista nyt yleensä kuitenkin kohtuuhyvin taitaa sen perusmaun erottaa vaikka aurinkoa ei olisi niin saaneetkaan. Söin juuri samalla tavalla sisällä jälkikypsytettyjä viimeisiä Sugar Rusheja ja Gauchoa (F?) ja kyllä niissä maku oli varsin hyvin kohdillaan.

Lemon Dropin myöhäissato vaikutti itse asiassa paremmanmakuiselta kuin normaalisti, osin siksi että jäivät varmaan juurikin miedommiksi ja toisaalta tuntui että niissä oli tavallista vähemmän kitkeryyttä. Nuo olivat nyt jotenkin lähempänä Aji Habaneroa, jota pidän "parempana Lemon Droppina" leivänväliin :).
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: sorrii - joulukuu 10, 2015, 16:08:28 ip
Lainaus
Kylläpäs kaikki nyt kääntää veistä haavassa tuon lajikkeen suhteen...


Mulla oli toissa keväänä itämässä useita uusia pubeja, joista yhtenä Orange Rocoto siemenketjukirjeestä: Siitä tuli tosi nätti harvinaisen tukeva- ja tiiviskasvuinen puska: Kesällä ulkona viljelypalstalla isossa airpotissa alkoi tulla raakiletta oikein urakalla heinäkuussa. Hedelmät olivatkin suippoja muhkuraisia ja kypsyivät keltaisiksi. Myöhemmin maistaessani totesin tulisuuden olevan 10+-luokkaa ...  ??? ??? ???

Myöhemmin selviteltyäni asiaa jäi edelleen arvailuksi sekoitinko siemenen idätyksessä; otinko väärästä pussista tai nimesin väärän pussin mukaan ... jotain. Siemeniä löytyi kyllä myös Peru Cusco -nimellä. Kasvin ja hedelmän mallin mukaan päätin sitten uskoa että tämä on Peru Cusco:
(https://lh3.googleusercontent.com/ng_8HT6ZhxvOOKe5n8yt8T_VD-RfSa0OoBdv1-lxbLE06WTBNVl7LJCXQNIC8CHoDa3-cwpMp4b_NurKiAxjSZVT06eE5kE_lOmutAN_qaEmi7ONTMu3rNunfJyd5SofATAl5VaGIj4z3_EMJhzI_2IpChXEBGTim1iTsEmVDSfWPcO9WZZ_oRMn1HoAjnlsa9OP27yzykQCalxEfs8xiTjeplGxcrHPCTkVnctplV83pw8OwbnU6jzZAHCsm0tdJuzlp7_2FYacRIZi35ybuGKc1TUeQxz9CbDNJP1dTs-r3VZ9shfirppdTZdVAVATUUc00JlO7fIaUDxwYJuzpfh-92Yq2kg5DY8KV8MvJAOdwRD8yhn9rlFad2wo0qm3OS_VOmERUIhZv79zsoGTlgGpf4apiR-BqdWeD9E6QjrM3lkcFmKlJamryqlNhupz1LC-lgotKBSDLy-hbLxNTS4WY5ANXppctoBjt6WOiG6luBFoAuW-8esgCXRLhn-KTDql51zq8sRoamgOH3J7po3NAagEJFSgJaW7BgY-wA97uoBnAZ9s4tbz3ycgMa2aH9qf=w960-h1280-no)

Erityisen kivaa oli että se kasvoi chinesemäisen tukevasti ja satoakin tuli ulkona ihan kivasti, eli tulisuuden huomioiden ihan liikaakin.
Siemeniä löytyy tarvittaessa ... Sadosta suurin osa meni pakastimesta sulatuksessa biojätteeseen  ::) ...kuten niin usein ...
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Cheini - huhtikuu 04, 2016, 22:47:00 ip
Jos aloittelija haluaa miedon ruokachilin jonka siemeniä on helppo hankkia... Hungarian Hot Wax!
Ruokakaupasta ostin kokeeksi ja kasvua tai sadon määrää ei voinut estää = helppo + maukas, eikä polta suuta :)
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: sorrii - huhtikuu 05, 2016, 14:11:56 ip
Lainaus...eikä polta suuta :)


*Mitäs ideaa siinä on  ???

[* ;)] Paljon on kiinni olosuhteistakin. Kyllä Hungarian HW'stäkin potkua löytyy jos kasvattaa kunnon auringossa ja lämmössä. Vastavasti vähän varjoisemmassa paikassa ja viileässä voi tulisemmistakin lajeista tulla mietoja ...

Itselläni oli edelliskesänä keskellä peltoa muvitunnelissa rinnakkain Pimento de Padron sekä Greek Pepperoni. Molemmat mietoja lajikkeita vihreinä. Siellä tunnelissa vaan taydessä auringossa on aika kuumaa. Kävi sitten niin että noita Padroneita ei ainakaan perinteiseen tapaan voinut nauttia kuin vannotunut chilipää naama irvessä kärvistelleen näyttääkseen vieraille ...  8) 8) Greek pepperoneistakin tuli selvästi normaaleija jalluja tulisempia ...

Syksysin oon antanut Ajien olla ebbissä Pirkanmaalaisella kaakkoisparvekkeellani ihan pakkasiin asti - ja kerran jopa Tapaninpäivään asti!! On käynyt niin, että esim Aji Cristalit ovat olleet mietoja, lähes tulettomia; mutta kitkerän makuisia, kuivia, eikä yhtään makeutta. Lemondropit ainoastaan kitkeriä. Sitten esim. tuleton Kaleidoskop on tehnyt hyvänmakuisia, makeita palleroita loppuun asti ... Lajikekohtaista siis tämä!
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: Wolfman - huhtikuu 05, 2016, 14:22:14 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 05, 2016, 14:11:56 ip
8) 8) Greek pepperoneistakin tuli selvästi normaaleija jalluja tulisempia ...


Onkohan noita Greek pepperoneita useampi lajikevariaatio ? Marketeissa on joskus niitä säilykkeenä mietona ja vahvana versiona (muistaakseni Royal-tuotemerkillä) ja ne vahvat on yleensä samassa hyllyssä olevia säilykejalluja selvästi tulisempia, miedot ovat suunilleen perus kebab-pepperonia...
Otsikko: Vs: Chilifoorumi suosittelee (suositeltavat chililajikkeet)
Kirjoitti: sorrii - huhtikuu 05, 2016, 16:04:38 ip
Luulempa että kreikassa, turkissa, italiassakin on yhtä montaa kantaa kuin pirkanmaalla chilipäitä ... jopa useampia  ::)
Paprikathan on niin muuntuvia ja helposti risteytyviä, että eivät naapurikylänkään peperonit ole ihan samoja.

Italian reissulla muuten ostin yhdeltä kukkakauppiaalta kivan näköisen kirjavan koristechilin ja yritin tiukata mitä lajia se on: Vastaus oli vaan peperoncini. Yritin vielä tulkin välityksellä kysellä tarkempaa lajia, niin vastaus oli vaan: Peperoncini ...  :)

Mun Golden Greek Peperoni siemenet oli tilattu Semillas'ilta. Näyttää häipyneen nyt kaupasta. Siellä muuten niin tajuton määrä lajikkeita, että täytyy olla tyypillä sata hehtaaria maata, ainakin jo yrittää pitää nuo ristetymättä ...

Prismassa on ollut nyt keväällä tuoretta Pimentos de Padronia iso pussillinen 1.70€ (muistaakseni) jotka oli ihan tulettomia jokainen. Samoin Canarialla tilasin useammassa ravintolassa annoksen niitä enkä muista paljon lämpöä saaneeni kuin auringosta. Omat on ollut aika ärtsejä jokaisessa kypsyysvaiheessa. Tänä vuonna ostin Nelsonin siemeniä kaupasta. Nelsonin ne olivat edellisetkin 5v sitten ...