Alkuun vähän epäilytti että voiko näin yksinkertainen ja "vähän virtaava" järjestelmä (tai vastaava) olla kovinkaan tehokas, mutta lopputulos vakuuttaa, KYLLÄ VOI!
Taitaa olla sellainen järjestelmä jolla tulen kasvihuoneen täyttämään kun siirryn vielä täysipainoisemmin hydroiluun kasvarissa.
Edut:
-äänettömyys
-todella vähäinen virrankulutus
-varmatoimisuus
-hyvin pitkätkään sähkökatkot eivät ole riski
-helppo ylläpitää ja huoltaa
-helppo rakentaa (tulee myös halvaksi mikäli löytää hyvät ja edulliset astiat)
-leveä astia mahdollistaa useiden pienten taimien kasvatuksen alkuun, ylimääräiset voi siirtää vaikkapa multaan, toimii!
-TEHO[/u] (kuva puhukoon puolestaan)
(http://koti.mbnet.fi/jkilpi/ebbflood.jpg)
Uusia tulee ko. järjestelmästä jatkuvasti saitille.
Ja löytyypä pian kattavat rakennusohjeet, ensi hätään löyty perusperiaate tästä todella yksinkertaisesta järjestelmästä tässä:
(http://juuri.org/chile/kuvat/ebb_periaate.jpg)
Teho perustuu siihen että ravinneliuos käy vain kosteuttamassa juuret ja soran ja valuu takaisin säiliöön... happi pääsee ilmasta suoraan juurille.
Riittää että ravinteen nostaa vain muutaman kerran päivässä juuritilaan (2-4x kasvin koosta riippuen).
Käytännössä kannattaa hankkia elektroninen ajastin jolla saa ajastettua kyllin lyhyitä (minuutti tai pari) aikoja.
No todellakin :shock: Olisin kuvitellut, että juuret kuivavat, kun vesi vain käy niitä vilkaisemassa pari kertaa päivässä :shock: Ei vissiin sitten!
Pitäisiköhän päivittää NFT-suunnitelmat isoksi ebb & flow -systeemiksi? Tuo teho on kyllä melkoinen :shock:
Itseä eniten pelottaa tuo ajoittainen kuivumisen tila, mutta ilmeisesti kevytsorassa säilyy kosteus kyllin hyvin, jos tulokset ovat tuollaiset.
Pitkä ja kapea boksihan tuohon hommaan kelpaisi, vaikka isoa rännikourua (200-300mm leveää) käyttäen tuosta tulisi mukavan iso systeemi ja vieläpä kohtalaisen edullisesti. Hätätilassa pitkiä parvekelaatikoitakin voisi käyttää pienemmille kasveille (Apache, ym.).
EDIT: Valuuko liuos siis pumpun sammuttua pumppuletkun ja pumpun läpi takaisin vai onko pohjassa myös reijitys tyhjennystä varten?
-Sale
Kun astiaa täytetään niin silloin se vuotaa yli siitä overflow jutusta ja sitten kun pumppu sammuu niin siitä pumpum reiästä.
http://www.growell.co.uk/index.php?j=groupinfo.php&mod=shop&g=32&t=0.htm
tuolta reso ni ei kuivu enää koskaan...
Lainaus käyttäjältä: "Amd"http://www.growell.co.uk/index.php?j=groupinfo.php&mod=shop&g=32&t=0.htm
tuolta reso ni ei kuivu enää koskaan...
...ja tuo täti kaupan päälle. Mitähän emäntä tuumaa?
Ebb&Flood on nyt syvästi harkinnassa, en ole nimittäin vieläkään saanut kuin alkuun tuota 65 litran hydroprojektia.
Kiitos Fasse!
On Ellu vaan vieläki hotimpi 8)
..mutta tuo pitkä ja kapea setti kelpaisi kyllä, siihenhän saisi risua ihan mukavasti ja taitaisi olla kooltaan juurikin sopiva tuonne mun kasvariin.
-Sale
Montako kasvia tuossa kuvassa on ?
4 kasvia joista käytännössä 2 on dominoivia, 2 takana jääneet varjoon, alkuun pieniä kasveja oli enemmän joita tuli sitten siirreltyä tosiaan multiin ja muihin hydroihin, oiva siis myös esikasvatukseen!
Vesi valuu pois samaa reittiä kuin se tulikin eli pumpun letkua pitkin, overflow on "varmuuden vuoksi" ettei sora pääsee nousemaan liikaa, tarkoitus kun ei tosiaan ole kelluttaa soraa vaan nostaa vettä sinne soran välikköihin juurille.
Ja juuristo ei todellakaan pääse kuivumaan vaikka jäisi hellepäivänä kokonaan vesi nostamatta ylempään säiliöön, näin onkin päässyt muutaman kerran lomaillessa käymään vesiastian tyhjennyttyää lähes kokonaan.
Ehdottomasti suosikki kaikista tähän asti kokeilemistani järjestelmistä.
Ja varmasti kyllin helppo rakennettava ensimmäiseksi hydrokokeiluksi, Koonhan voi valita itse, ja sillä kuinka nopeasti juuristo täyttyy vedellä, ei ole mitään merkitystä, ts. pienitehoinen uppopumppu riittää mainiosti, kunhan nostokorkeus riittää nostamaan ravinteen säiliöstä juuriastiaan.
Tämän kokeilun perusteella voisi sanoa että 2 kasvia voisi olla sopiva määrä jättää kasvarikasvatuksessa, 4 tai jopa 6 pienempää kasvia sisäkasvatuksessa natikan avulla voisi olla sopiva määrä.
Tulee varmasti kasvateltua talvella kyseisessä järjestelmässä natikan avulla Dutch-Habaneroa tai muuta vastaavaa.
Rakennusohje tulossa vaikka vakaasti uskon ettei sellaista tarvi mikäli edes jotenkin tuon periaatteen sisäistää... ihmiset kuvittelevat automaattisesti tuon systeemin huomattavasti monimutkaisemmaksi kuin se todellisuudessa onkaan!
Tää mun on pakko duunata seuraavaks kaudeks..
Tein ittelleni jo tämmösen suunnitelman.. lähes kaikki osatkin jo ovat minulla.
SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)
Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.
Sitten kyssäri aiheeseen liittyen: Ravinneliuosastiassa.. kuinka paljon sitä liuosta kannattaa siellä pitää?? Kasvatusastian verran, vähän yli haihtumisen varalta, vaiko jopa vähemmän??
EDIT: Ainiin ja unohtu alareunasta:
Made by Tupakka with his loistavat painttaustaidot. :D
Juuri ajattelinkin kysäistä että mikä vesiviljelyistä on ensi vuonna in :wink: . Viime talvi ja kesä tuli pulputettua 10l ämpärihydroja, ensi kesänä voisi olla vuorossa Ebbi.
Rakennus ei näytä erityisen vaikealta. Vikasietoa voisi varmaan parantaa asentamalla pönttöön esimekriksi 2 pikku Jeboa jolloin toisen hajoaminen ei vielä päästäisi juuria kuivaksi. Kuinka pöntöstä vaihdetaan vedet? Irtoaako ylempi laatikko kokonaan, jolloin alempi on helppo puhdistaa ja täyttää uudestaan? Ongelmanahan tässä on pumppujen läpiviennit, mutta eiköhän sekin probleemi ole jo ratkaistu.
Paljonko vettä pöntössä pitäisi olla? Tämähän varmasti riippuu kasvien koosta ja olosuhteista, mutta mikä olisi hyvä keskiarvo alemman astian koolle? Entä ylempi? Jos vettä on systeemissä enemmän voi veden vaihtoväliä varmaan kasvattaa esim. kolmeen viikkoon.
Rolle
Hmm, itse en kyllä tosiaan olisi tässä järjestelmässä huolissani pumpun hajoamisesta ellei tarkoitus ole olla poissa muutamaa viikkoa (tuolloinkin uppopumput ovat kyllä niitä kaikkein luotettavimpia..)
Astiat tuossa valmiissa systeemissä ovat valoa läpäisemätöntä ja erilliset.
Itsellä pieni koroke ravinnesäiliönkin alla jolloin lapolla saa hoidettua helposti litkun poiston ja kastelukannulla / kasteluletkulla onnistuu täyttö ihan normaalisti.
Tuossa valmiissa systeemissä ravinnesäiliöön on suora pääsy (jonka peitin itse foliolla) mistä litkujen poisto ja lisäys onnistuu helposti.
Kaikkein mieluiten tähän järjestelmään tulee litkuja vaihdettua helppouden takia. :)
45L säiliö taisi olla tuossa omassa systeemissä... alkuun vettä pidin siellä vajaa parisenkymmentä litraa ja nyt 30-40 litraa riippuen poissaolon pituudesta.
Ylemmän säiliön syvyyden/tilavuuden ei tosiaan tarvitse olla kummempi, riittää näemmä isoihinkin kasveihin tuollainen matala astia vallan mainiosti!
Toki järjestelmän voi rakentaa hyvinkin paljon pienemmässä (tai suuremmassa) mittakaavassa.
Niin itse sanoisin, että ressun koko voisi olla luokkaa 2-4 x kasvatusastian koko, koska tuossa systeemissä ehkä se huonoin puoli(?) on tuo veden haihtuminen erityisesti tuuletettaessa ja lämpiminä päivinä. Nuo kasteluajatkaan eivät ole niin kriittisiä, joten ajastukseen riittää aivan hyvin halpa mekaaninenkin 15min ajastin (tosin itsellä hajosi jo yksi sellainen). Minä pidän vielä pimeänajan(yön) vallan kastelematta ja päivän aikana tuo 2-4 kastelukertaa riittää mainiosti.
Oma ebbi on hieman erilainen kun tuo, mutta periaate sama. Kasvatusastiana on 10L ämpäri, jossa läpiviennit sivussa alhaalla sekä ylhäällä, joista letkuilla hoidettu tuo tulo ja ylivuoto. tällöin kasvatusastia on täysin erillinen ja sen saa vaikka hyllykköön ylähyllylle ja ressun alahyllylle. Erittäin helppo vaihtaa nesteet tai siirrellä kippoja kumpaisessakin.
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)
Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.
Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle :D
Lainaus käyttäjältä: "Jore"Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)
Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.
Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle :D
Juuh, veden nousu kannattaa rajoittaa muutaman sentin alemmas, kun kevytsoran pinta on.
Tuntuu vaan piisaavan tuo 1-2 min, (eikä nosta vettä turhan korkealla + säästää teoriassa sähköä ;) )lisäksi noi elektroniset ajastimet tuntuu toimivan varmemmin ja tuurilla niitä löytää jopa melko edullisesti.
Iskin itse sorat astiaan ja otin aikaa pumppu päällä ja totesin että tuossa järjestelmässä 1,5min oli sopiva aika. 3-4 x päivässä.
Ja tuosta kuivumisesta en olisi kyllä ihan heti huolissani... sora (itsellä vulkaanista soraa käytössä) pysyy hyvin pitkään kosteana (normaalikin) kovillakin helteille tuuletetussa ja ilmastoidussa kasvihuoneessa.. tuloletkun alle voi jättä hieman pelkkää letkua (~sentti) jos haluaa että säiliöön jää varmuuden vuoksi hiukan vettä.
Lainaus käyttäjältä: "Azasel"Lainaus käyttäjältä: "Jore"Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)
Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.
Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle :D
Juuh, veden nousu kannattaa rajoittaa muutaman sentin alemmas, kun kevytsoran pinta on.
Juu mietin tuota itsekin, mutta päädyin ilmeisesti väärään ratkaisuun..
Siinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??
LainausSiinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??
putken päähän pala sääskiverkkoa tai sitten tukit ylivuotoputken pään ja poraat sen kylkeen pieniä reikiä, pitäisi toimia :)
Lainaus käyttäjältä: "darkkis"LainausSiinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??
putken päähän pala sääskiverkkoa tai sitten tukit ylivuotoputken pään ja poraat sen kylkeen pieniä reikiä, pitäisi toimia :)
No mutta jos poraan niitä reikiä liian alas niin sittenhän homma ei toimi.
Joten mun siis pitää porata niitä reikiä siihen yläpäähän ja varmaan aika tiheään kerran niin pieniä reikiä pitää olla, etteivät sorat mene läpi.
Mutta enkö voisi kuitenkin laittaa ylivuotoputkenkin päähän verkkoa??
Verkko oli molemmissa letkuissa ihan toimiva ratkaisu... jäävät vielä piiloonkin jos järjestelmän ulkonäkö epäilyttää..
No voi perkeleen perkele...
Siihen astiaa, mitä säiliönä meinasin käyttää, oli jo porattu turvekasvatusta varten reiät pohjaan.. hemmetti. No täytyy sitten hankkia uusi. Toivottavasti ei muista osista löydy vastaavia puutteita.
Pistä silikonilla sopivan isot muovinpalat vaan päälle, jos pinnat ovat suoria tasoja. Jos on mutkaa/erilaista muotoa, niin hieman ohuemmalla kalvolla ja silikonilla pääset myös eteenpäin. Pienet reijät menee ihan pelkällä silikonilla.
Muista huuhdella purkki sitten kunnolla silikonoinnin (onko tuo edes sana?) jälkeen, että mahdolliset homeenestoaineet poistuvat silikonin pinnasta.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Pistä silikonilla sopivan isot muovinpalat vaan päälle, jos pinnat ovat suoria tasoja. Jos on mutkaa/erilaista muotoa, niin hieman ohuemmalla kalvolla ja silikonilla pääset myös eteenpäin. Pienet reijät menee ihan pelkällä silikonilla.
Muista huuhdella purkki sitten kunnolla silikonoinnin (onko tuo edes sana?) jälkeen, että mahdolliset homeenestoaineet poistuvat silikonin pinnasta.
-Sale
No mistäs näitä muovinpaloja hankkimaan?? Ja onhan tuo vähän tuommoinen muodokas niin entä sitä kalvoa?? Niin ja nuo reiät on suurinpiirtein sentin levyisiä(en ole mitannut).. riittääkö pelkkä silikoni?
EDIT: Niin ja käykö sellainen sikaflex(vai oliko se -plex) -mallinen silikooni?
Tuntuu että tulee halvemmaks ostaa uus kippo siihen säiliöksi kun ostaa silikonit ja pistooli.
No kysytäänpäs ensin näin: mitä pönttö maksoi?
Nuo silikonit, ym. ovat aika yleisiä kamppeita, joita löytyy, jos ei kotoa, niin sitten lähipiiristä jollakulla voi vehkeet olla. Oletuksena kuitenkin oli, että moiset kamat löytyisi kohtuullisen läheltä jo valmiiksi.
Muovia voi soveltaa vaikkapa ämpärin pohjasta, ym. purnukoista; sen ei tarvitse olla mitään panssarintorjuntakamaa, eli ohuempi/kevyempi riittää. Käytetään sitä kuuluisaa chiliväen kekseliäisyyttä ja soveltamistaitoa ;)
Jännempien muotojen kohdalla, mikäli reikä on halkaisijaltaan alle sentin, riittää pelkkä reipas mälli silikonia. Purkin sisällehän sitä voi laittaa reilummin ja ulkopuolen voi pitää "siistinä" esim. painamalla pahvinpalalla vastaan, kun silikonia siihen laittaa. Kirkas teippi on oikein oiva työväline tuossa vaiheessa pitämään mömmöt sisäpuolella. Samoin voit tehdä muidenkin reikien kohdalla.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "toivo"Tuntuu että tulee halvemmaks ostaa uus kippo siihen säiliöksi kun ostaa silikonit ja pistooli.
Itseasiassa silikonia ja pistooli löytyy jo.. ei itseltä mutta lähipiiristä. Voi olla kuitenkin, että huomattavasti helpompaa ja ainakin luottettavampaa olisi ostaa uusi.
Mistäs tuommoisia parinkymmenen litran ämpäreitä muuten saa halvalla pääkaupunkiseudulla? Rei'ikäs oli ostettu honkkarista mutta maksoi yli 3 euroa, kansineen ja metallikahvoineen kylläkin.
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Mistäs tuommoisia parinkymmenen litran ämpäreitä muuten saa halvalla pääkaupunkiseudulla? Rei'ikäs oli ostettu honkkarista mutta maksoi yli 3 euroa, kansineen ja metallikahvoineen kylläkin.
Eikös tuo ole jo melko halpa?
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Mistäs tuommoisia parinkymmenen litran ämpäreitä muuten saa halvalla pääkaupunkiseudulla? Rei'ikäs oli ostettu honkkarista mutta maksoi yli 3 euroa, kansineen ja metallikahvoineen kylläkin.
Eikös tuo ole jo melko halpa?
Samaa ajattelin kieltämättä viestiä kirjoittaessani. Jos pelkkä ämpäri tuon maksaisi niin huhhuh, mutta kun siinä on se kansikin ja metallikahva niin kaippa sellaisen toisen voisi käydä ostamassa.
Periaatteessa voisi kuitenkin soveltaa sitä diy-meininkiä ja paikata tuon, mutta jospa annan olla istutan tuohon reikäiseen sitten ensi kaudella jonkun chinensen.
Laakeassa astiassa on etunsa tuossa ebb:ssä, juurikin tuo monen taimen tehokas kasvatus alkuun on ainakin itselle tarkeä asia.
Tulevat EBBit tulevan itsellä ilman muuta olemaan laakeita (ja matalia) astioita... niiden löytäminen on vaan sitten oma savottansa... infoa tänne jos löytyy!
Fasse, minkäkokonen laatikko olis kiikarissa äböyt? Voisin käydä jokupäivä Keravan hongkongissa haahuilemassa sängynaluslootien välissä. Pitäs tehä samanmoinen itellekkin..
Liian iso ei voi olla... matala saisi olla mutta saahan syvemmästäkin astiasta leikattua jos muuta ei voi.
Melkoisen monta liikettä tuli ravattua läpi ja löytyi suurimmaksi osaksi vain läpinäkyviä ja liian pieniä astioita.
Joku metri x metri tms olisi jos riittävä mutta kasvariin havittelen vieläkin isompaa... kenties täytyy tehdä ite jostakin.
Bauhaussissa näkyi olevan jos jonkinnäköistä matalaakin laatikkoa, kannattaa sieltä käydä metsästämässä.
Käyty, köyhää oli, ei omiin tarpeisiin sopivaa.
Samoin pk-seudun kahdessa etolassa, tarjoustalossa, biltemassa, parissa anttilassa, ikeassa kuulemma jotain vaihtoehtoja oli...
Riittäisikö muuten tuommoinen jalkojenliotusämpäri muuten kahdelle kasville, vai pitääkö hankkia joku sängynaluslaatikko kasvatussäiliöksi(mikä se sana on?). Ajattelin kuitenkin laittaa siihen pari kasvia. Juuritila tuskin olisi ongelma kun erottamattomia tulisivat varmaan lopulta olemaan, mutta mites on varjostuksen kanssa?
Täällä lähti testiin tuollainen ebb&flood hydro, 19 litran reservi ja 9 litran ämpäri kasvatusalustana. Saa nähä millaisia tuloksia tulee, waterfarm kloonissa kasvoi nopeaa ja tuli kohtuu iso satokin, juurille oli tilaa 1.5 litraa plus se minkä ne kasvoi tuonne ravinnesäiliöön, ravinnesäiliön koko oli 9 litran ämpäri :)
Samaten täällä hurisee Ebb-Flood, reservi 24L ja itse kasvuastia 50x35x15 sängynalusloota jossa n. 2/3 soraa. 4 tunnin välein pumppu pörisee 3 minuuttia.
[edit]Niin ja tämä hydro on omasta mielestä ehkä helpoin väsätä kaikista näistä eri hydrovarianteista. ei tartte ressata jos reijät on vähän liian isot ja falskaavat, kuhan pumpussa on sen verta potkua että vesi nousee poistoputkelle.. Ja on hiljanen. [/edit]
kuvia noista tee-se-itse ebb-floodeista ?
Itsellä suunnitteluvaiheessa vielä....
Ainakin levon galleriassa on ja myös fataliilta nuo levon kuvat löytyy.
Viimesissä päivityksissä lisää kuvia samaisesta EBB & Floodista.
http://fatalii.net/chile/?u=g&c=new&d=2006-09-05
Tosi mukavia kuvia.
tere tässä peukun systeemiä silmäilessä ihmettelin että monenko kasvin systeemi on kyseesssä valaiskaa:D http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?products_id=437
4 aikuista kasvia menee tuossa helposti, tai sitten vaikkapa yksi jättimäinen.
Taimikasvatuksessa tuohon menee tietty paljon enemmänkin kasveja.. siitä sitten vaan siirtelee ylimääräiset muhin järjestelmiin tai turpeisiin.
Vakavasti otettaville Tee-se-itse miehille:
Ferrobetonista sais rakennettua halvan, ison, kestävän, kasvatusjärjestelmän, joka kestää myös maanjäristyksiä. Kyseessä on sama aine jolla betonipurjeveneitäkin tehdään, ja mm. vesitankkeja (siis >1000l). Ts. hienojakoista betonia, joka on raudoitettu ihan perkeleen tiheästi - sormea ei saa työnnettyä raudoituksesta läpi.
Sais siitä tehtyä isoja passiivisia purkkejakin, jotka tuntuu maksavan rautakaupassa ihan törkeesti.
VTT julkaisee: http://www.vtt.fi/vtt_show_record.jsp?target=tutk&form=sf&search=3410
- ihan asiaa muttei ole tekniikoiden käytöstä oikein. Youtuubia kattomalla saa varmaan parhaan käsityksen. Ferrocement!
ajattelin hankkii, jos olis rahaa :cry:
Moro. Joku ebbin jo rakentanut chilipää osaa varmasti neuvoa, mistä löytyy tarpeelliset vermeet pääkaupunkiseudulta. Tarkoitus olisi tehdä kaks ebbiä, joista toinen on pieni ja näppärä ikkunanlaudalle sopiva versio. Toisesta kaavailin suurempaa.
Kävin jo Kodin ykkösen laatikkovalikoimaa kattelemassa. 30 litran kannellinen saavi saattas olla sopiva isomman ebbin reservi. Kanteen voisi leikata kasvatusastiana tomivalle pesuvadille sopivan aukon. Pieneksi ongelmaksi ehkä tulee melko ison saavin roudaaminen keskellä kaupunkia. :D Onkohan joissain liikkeissä vähän pienempiä, esim. 20 litran saaveja/ämpäreitä myytävänä? En ainakaan muista törmänneeni missään.
Pienemmän ebbin astioiksi saattas kelvata Hammarplastin lootat. Onko kasvatusastialla muuten mitään minimikokoa? Mahtuuko esim. 6 litran laatikkoon "tarpeeksi" juurta?
Omasta takaa löytyykin jo kaks Resunin vesipumppua. Mistähän niihin sais sopivaa letkua (ilmeisesti 13mm)? Peukusta kysyin, mut niillä ei ollut. Entä mistähän löytyis ylivuotoputkea ja verkkoa? Onko 13mm letku liian kapea ylivuotoputkeksi? Pysyykö putket ja letkut pelkällä silikonilla paikallaan, vai tarviiko vielä jotain läpivientejä?
Hirveesti kysymyksiä...
:?
No kyllä sä astioita löydät jos kaapunnissa asut... clas ohlson, etola, rautakaupat, supermarketit ... jne jne
Letkua voi olla vaikea löytää lyhyenä pätkänä, mutta näin syssyllä puutarhavermeistä saattaa saada hyviä alennuksia... 10 m letkurullaa on varmasti tarjolla... eikä se hukkaan mene... aina sitä tarvitsee lisää ...
6 l sora-astia riittänee yhdelle medium kokoiselle kasville Ebbiin
Läpiviennit voi tehdä suoraa letkulla tiukkaan reikään (+ silikoni) jos reso on suoraan alapuolella ... sisätiloissa suosisin kuitenkin erillisiä tiiviitä läpivientejä... joita saanee teollisuus etoloista ja bilteman vene osastoilta....(???) samoin kuin muuta letku/putkikamaa... poiston pitäisi olla järeämpää putkea/letkua kuin tuloputken... jos ajastin jumittaa päälle niin vesi pysyy astioissa...
EDIT: niin, en ole koskaan rakentanut ebbiä :wink:
Kodin ykkösestä tarttui Hammarplastin 15 litran astia resoks ja sen päälle 8 litran laatikko johon sora ja kasvi tulee. K-raudasta sai ostettua metritavarana letkua. Se oli 12 millistä, mutta kuten veikkailinki just sopivan tiukasti menee Resunin pumppuun kiinni, ei tarvi klemmareita tai nippusiteitä.
Silikonia ostin pienen tuubin, kun kerran oli tarjolla. Täällä oli joskus varmaan jotain väittelyä et pitäiskö olla akvaariosilikonia. Mä en kyl jaksa uskoo et se niin radikaalisti eroaa tavallisesta, etteikö vois käyttää. Tuskin pienestä määrästä mitään liukenee.
Ylivuotoletku tulee samaisesta letkusta. Muoviputkea ois ollu myynnissä kans, mut jos sitä tarvii jotain 20cm pätkän, nii ei jaksa roudata jotain 4 metrin tankoa. Pumppua voi säätää pienemmälle. Ja tehdä vaikka tuohon letkun yläpäähän jotain lovia, et vesi ei missään tapauksessa tuu yli laidan.
Jännä nähdä et onko ebbi tosiaan niin tehokas. Tällä hetkellä itämässä on Turbo-pube ja Champion.
Lainaus käyttäjältä: "Rach"Kodin ykkösestä tarttui Hammarplastin 15 litran astia resoks ja sen päälle 8 litran laatikko johon sora ja kasvi tulee. K-raudasta sai ostettua metritavarana letkua. Se oli 12 millistä, mutta kuten veikkailinki just sopivan tiukasti menee Resunin pumppuun kiinni, ei tarvi klemmareita tai nippusiteitä.
Silikonia ostin pienen tuubin, kun kerran oli tarjolla. Täällä oli joskus varmaan jotain väittelyä et pitäiskö olla akvaariosilikonia. Mä en kyl jaksa uskoo et se niin radikaalisti eroaa tavallisesta, etteikö vois käyttää. Tuskin pienestä määrästä mitään liukenee.
Ylivuotoletku tulee samaisesta letkusta. Muoviputkea ois ollu myynnissä kans, mut jos sitä tarvii jotain 20cm pätkän, nii ei jaksa roudata jotain 4 metrin tankoa. Pumppua voi säätää pienemmälle. Ja tehdä vaikka tuohon letkun yläpäähän jotain lovia, et vesi ei missään tapauksessa tuu yli laidan.
Jännä nähdä et onko ebbi tosiaan niin tehokas. Tällä hetkellä itämässä on Turbo-pube ja Champion.
Kyllä se on, sano minun sanoneen :D toinen kuukausi menossa ja satoa rupeaa pian olemaan jo kädet täynnä, tosin laitoin jo aika hyvällä mallilla olleen taimen omaan Ebbiin kasvamaan...
Edit: kerro sitten, jos saat turbo-puben tuottamaan kotioloissa satoa... itsellä ei onnistu toistaiseksi kirveelläkään. nyt on tosin topmaxit tulossa että kokeillaampas vielä sillä...
Mistä ostit silikoonia?
Lainaus käyttäjältä: "Maba"Mistä ostit silikoonia?
Olis kai pitäny tarkentaa, en tehny ite vaan ostin sellasen peukun ebbin... :oops:
siis jos tarkoitit minulta kysyä :D
Kannattaa varmaan suunnata ihan tavalliseen rautakauppaan, niin eiköhän sieltä löydy silikoonia.
Silikonia ostin Ruoholahden K-raudasta. Tarjolla oli 40ml tuubi. Sen verran riittoisaa tököttiä kyllä, et 300ml perusputkilosta jäis aika paljo yli.
Juu informoin kyllä jos turbo-puben saan menestymään. Lienee nuo pubet kyl vaikeita saada tuottamaan yhtään mitään sisätiloissa. Saas nähdä!
Omaan kyhäykseen käytin wurth:in ms polymeeri massaa, oli bensatankin paikkauksen jäljiltä jääny yli, ei tuoksu ei haise.
Tammiston tarjoustalossa on noita liimoja ja lodjuja aika kivasti.
Pumppu löyty ogelin k-raudasta, libel 7w, oli suihkulähdetarvikkeet -30%.
Saas nähä mitä tästä tulee....
Olen yrittänyt miettiä, että miten tuossa voisi säästää vettä. Jos mulla on noin kuuden litran sora-astioita neljä kappaletta samassa systeemissä, niin tarvitsen 4x6=30 litraa vettä, että saan astiat täyteen. Jos reson koko on 2-4 kertaa tuon verran, tarvitsee kantaa 120-240 litraa vettä, että saan sen ensin tyhjäksi ja sitten taas täyteen, makuuhuoneessa jos kasvattelen. Aika monta ämpärillistä.
Ajatukseni onkin tällainen: jokainen 6 litran allas täytetään vuoron perään. Tällöin varmaan tarvitaan ehkä 12 litran reso. Noin pieni reso tietenkin kuivuu aika nopeasti, joten reson ja sora-altaiden väliin tulee 20-30 litrainen kanisteri. Se on asennettu niin, että sieltä valuu pH-korjattua vettä automaattisesti resoon, kun sen veden pinta on liian matalalla. Tällä järjestelmällä reson koon voi tiputtaa ehkä jonnekin 10 litran paikkeille.
Huonona puolena voisi mainita, että lannoitettu vesi laimenee nopeammin kuin normaalissa ebbissä, ja että tähän tarvitaan luultavasti neljä pumppua ja ehkä neljä ajastinta, jos en keksi vielä jotain ihmeellistä. (Itse asiassa keksin jo miten se toimisi yhdelläkin pumpulla ja ajastimella, mutta en vielä, miten se tekee sen äänettömästi.)
Hyvinä puolina on taas niin pieni reso, että sen saa helposti kannettua vessaan ja takaisin, jossa on hyvä läträtä. Lisäksi on vielä se 20-30 litran kanisteri, joka sekin on vielä kannettavissa. Eli kaksi reissua vessaan ja kaksi takaisin. Ja lannoitteitakin säästyy.
Lainaus käyttäjältä: "snu"Olen yrittänyt miettiä, että miten tuossa voisi säästää vettä. Jos mulla on noin kuuden litran sora-astioita neljä kappaletta samassa systeemissä, niin tarvitsen 4x6=30 litraa vettä, että saan astiat täyteen. Jos reson koko on 2-4 kertaa tuon verran, tarvitsee kantaa 120-240 litraa vettä, että saan sen ensin tyhjäksi ja sitten taas täyteen, makuuhuoneessa jos kasvattelen. Aika monta ämpärillistä.
Ajatukseni onkin tällainen: jokainen 6 litran allas täytetään vuoron perään. Tällöin varmaan tarvitaan ehkä 12 litran reso. Noin pieni reso tietenkin kuivuu aika nopeasti, joten reson ja sora-altaiden väliin tulee 20-30 litrainen kanisteri. Se on asennettu niin, että sieltä valuu pH-korjattua vettä automaattisesti resoon, kun sen veden pinta on liian matalalla. Tällä järjestelmällä reson koon voi tiputtaa ehkä jonnekin 10 litran paikkeille.
Huonona puolena voisi mainita, että lannoitettu vesi laimenee nopeammin kuin normaalissa ebbissä, ja että tähän tarvitaan luultavasti neljä pumppua ja ehkä neljä ajastinta, jos en keksi vielä jotain ihmeellistä. (Itse asiassa keksin jo miten se toimisi yhdelläkin pumpulla ja ajastimella, mutta en vielä, miten se tekee sen äänettömästi.)
Hyvinä puolina on taas niin pieni reso, että sen saa helposti kannettua vessaan ja takaisin, jossa on hyvä läträtä. Lisäksi on vielä se 20-30 litran kanisteri, joka sekin on vielä kannettavissa. Eli kaksi reissua vessaan ja kaksi takaisin. Ja lannoitteitakin säästyy.
En kyllä ymmärtänyt ollenkaan mitä yrität sanoa?? Kuuden litran astia jossa soraa. Tähän kuusi litraa vettä ja sorat on viimeistä pallukkaa myöten lattialla. 6x4=30 ? Ojalan laskuopin mukaan tuosta tulee 24
Olen just herännyt et voi olla, että tämä tuntuu siksi ihan ufolta :D
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Ojalan laskuopin mukaan tuosta tulee 24
Hmm... Olet aivan oikeassa. Ensin ajattelin laittaa 5 astiaa, siitä tuo 30 jäi mieleeni kummittelemaan. Joka tapauksessa neljälläkin astialla vettä joutuu kantamaan aivan älyttömästi.
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Kuuden litran astia jossa soraa. Tähän kuusi litraa vettä ja sorat on viimeistä pallukkaa myöten lattialla.
Tarkoitin siis, että astiat ovat sen kokoisia, että jos se on täynnä soraa, sinne mahtuu noin 6 litraa vettä. Voi kyllä olla, että viisikin riittää, en tiedä varmaksi, kun en ole kokeillut.
Suunnittelussa olisi Ebb&Flood. Mulla on jo valmiina kaksi itse tehtyä loisteputkivalaisinta 127x36 cm, joissa 5x35W:n putket. Niiden ajattelin nyt tehdä vanerista kasvatusaltaat, vahvistaa lasikuidulla ja kyllästää sisäpuolelta kauttaaltaan polyesterihartsilla, sekä maalata lopuksi sisältä epoxymaalilla.
Onkos jotain, mitä pitäisi huomata?
Ravinneliokselle tulee erillinen säiliö, jonka valmistan tai hankin sitten, kun nämä kasvatusaltaat ovat ensin valmistuneet.
Mitenkäs syvän tuon kasvatusaltaan tulisi olla? Nyt olevassa suunnitelmassa syvyyttä on 140 mm ruukun yläreunasta pohjaan. Riittääkö matalampikin?
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"...Niiden ajattelin nyt tehdä vanerista kasvatusaltaat, vahvistaa lasikuidulla ja kyllästää sisäpuolelta kauttaaltaan polyesterihartsilla, sekä maalata lopuksi sisältä epoxymaalilla.
Onkos jotain, mitä pitäisi huomata?
Pitää ainakin se huomata, että polyesteri ja epoxy ovat molemmat muoveja, ja muovitkin imevät itseensä vettä, tosin vain prosentin osista kymmeneen prosenttiin, muovista riippuen. Tosin ongelmia alkaa ilmestymään vasta ehkä parin- kolmenkymmenen vuoden päästä, joten ehkä sillä ei sittenkään ole niin väliä.
Olen ajatellut hylätä tuon aikaisemmin esittämäni idean, koska se on ehkä tuossa kokoluokassa ihan turhaa säätämistä, vaikka olenkin varma sen toimivuudesta.
Nyt olen kahden vaiheilla (oikeastaan kolmen): Pistääkö neljä erillistä allasta, joihin mahtuisi yksi kasvi jokaiseen, vai yksi iso allas, johon mahtuisi neljä kasvia? Jos päädyn yhteen, onko mitään hyötyä laittaa kasvien väliin muovinpalasia pystyyn niin, että juuret eivät pääsisi kovin helposti kosketuksiin toistensa kanssa? Mitä itse tekisitte ja miksi?
Auttaisko tämä tarina päätöksessä?
Heinäkuun alussa hommasin 35l muovilaatikon ebbin vesisäiliöksi. Kasvatustilaksi tuli 50x70cm sängynaluslaatikko. Vettä laitoin 25l resoon ja maalarinteipin palasen merkiksi vesipinnan max tasolle.
Säiliö on siis sininen ja vesipinta näkyy läpi.
Kasveiksi laitoin 2x lemon dropin taimet ja 2x PI 441551 pistokkaat.
Myöhemmin tökkäsin vielä yhden rocoton soraan. Soraa meni muuten 50l tuohon systeemiin. micro/matoa 3ml ja 3ml/l ravinteiksi.Käyttelin systeemiä vajaa pari viikkoa ja lemonin taimet alkoivat näyttää erittäin huonolta. http://picasaweb.google.com/Espeltol/LemonKRsii/photo#5088217209669535890 Ebbi siis sisällä natikan alla.
PH oli aivan liian korkea, johtuen kevytsorasta liuenneista aineista. Vaihdoin liemet saman vahvuisiin ja muutamassa päivässä vihreä väri alkoi palautumaan. http://picasaweb.google.com/Espeltol/LemonTNN/photo?authkey=FGUNzM1AhCs#5089788611864978834
Tämän hässäkän jälkeen en ole vaihdellut liemiä, vaan lisäillyt vettä haihtuneen tilalle. Vettä kuluu ehkä 10l viikossa. Nyt (19.9) näyttää tältä: http://picasaweb.google.com/Espeltol/Ebbi1992007/photo#5111976354512444434
Kukkia on satoja ja marjoja molemmissa lajikkeissa jo kymmeniä. Liemiä olisi varmaan pitänyt vaihtaa mutta näyttää se menevän kertalannoituksellakin :D
Jotain ebberiä tässä ollaan suunnittelemassa. Tässä mietityttää, mikä olisi oikea koko vesisäiliölle, kun kasvatustila olisi vaikkapa 8 litraa. Jossain oli kuva 10l vesiäiliöstä 3l kasvatustilalle, mutta tämä suhde tuntuisi mielestäni liioittelulta ( eli vaikkapa 3 puskaa, 8l soralaatikko / puska, niin tarvitsisi 72l ravinneliuosta (!) ). Kait se tarkempi suhde on 3x veden määrä mitä saa menemään soraa / juuria täynnä oleviin kasvatusastioihin ?
Toinen asia mikä mietityttää, että eihän kasvatustilan tarvitse olla täysin avoin, kunhan vaan tilaan pääsee ilmaa / vesi pääsee tilasta pois kokonaan ?
Ajastimista, löytyykö jostain halpaa ajastinta, mikä toimisi alle 15 minuutin pykälissä ? Toisaalta, eihän kait chilit mitään hepulia saa vaikka juuria sen 15min / kerta huljuttelisi ?
Kasvatuslaatikko, luonnollisesti tämän pitää olla muodoltaan sellainen, että vesi pääsee pois, mutta korkeus / pinta-ala suhde on hieman hämärän peitossa. Muoto ylhäältä katsottuna varmaan 1 chili / laatikko tapauksessa olisi parhaimmillaan ympytä tai neliö. Ilmeisesti aakea laakea astia rokkaa ? Olisiko joku 10cm korkeus hyvä 8l astialle, jolloin se olisi n. 28 x 28 cm ?
Tässä epämääräinen hahmotelma järjestelmästä, jossa olisi 3 8l kasvatuslaatikkoa:
(http://i210.photobucket.com/albums/bb170/x__bow/Hahmotelmia/th_ebbi_hahmotelma.gif) (http://i210.photobucket.com/albums/bb170/x__bow/Hahmotelmia/ebbi_hahmotelma.gif)
Itsekkin tuossa juuri väsäsin tällaisen pienen ebb & floodin:
(http://i242.photobucket.com/albums/ff180/Pinball78/ebbi.jpg)
Tuli vaan mieleen että onko teillä nuo chilit ebbeissänne kivivillassa vai verkkoruukuissa vai miten?
Itselläni on noissa pienimmissä kivivilloissa, jotka on sitten tuolla kevytsorassa. Pitäisikö pistää isompien villojen sisään tai verkkoruukkujen sisälle, vai meneekö ihan noinkin?
Tuli vaan mieleen, että jos olisi isomman villan sisällä, niin juuret saisivat varmaan imettyä pidempään nestettä/ravinteita aina pumppauksen jälkeen, kuin jos juuret olisivat pelkän soran joukossa.
Lainaus käyttäjältä: "Xbow"
Ajastimista, löytyykö jostain halpaa ajastinta, mikä toimisi alle 15 minuutin pykälissä ? Toisaalta, eihän kait chilit mitään hepulia saa vaikka juuria sen 15min / kerta huljuttelisi ?
Itse ostin Clas Ohlssonilta digitaalisia ajastimia, maksavat ~12 € / 2 kpl
Lainaus käyttäjältä: "Pinball"Itsekkin tuossa juuri väsäsin tällaisen pienen ebb & floodin:
Tuli vaan mieleen että onko teillä nuo chilit ebbeissänne kivivillassa vai verkkoruukuissa vai miten?
Itselläni on noissa pienimmissä kivivilloissa, jotka on sitten tuolla kevytsorassa. Pitäisikö pistää isompien villojen sisään tai verkkoruukkujen sisälle, vai meneekö ihan noinkin?
Tuli vaan mieleen, että jos olisi isomman villan sisällä, niin juuret saisivat varmaan imettyä pidempään nestettä/ravinteita aina pumppauksen jälkeen, kuin jos juuret olisivat pelkän soran joukossa.
Mulla oli melkein viikon pumpun letku irronneena ja huomasin sen vasta sitten ku kasvit alkoi nuupahtamaan. Olin kyllä ihmetellyt ku vesipinta ei laskenut ollenkaan.
Uskon siis että ei mitään merkitystä kivivillalla loppupeleissä.
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Lainaus käyttäjältä: "Pinball"Itsekkin tuossa juuri väsäsin tällaisen pienen ebb & floodin:
Tuli vaan mieleen että onko teillä nuo chilit ebbeissänne kivivillassa vai verkkoruukuissa vai miten?
Itselläni on noissa pienimmissä kivivilloissa, jotka on sitten tuolla kevytsorassa. Pitäisikö pistää isompien villojen sisään tai verkkoruukkujen sisälle, vai meneekö ihan noinkin?
Tuli vaan mieleen, että jos olisi isomman villan sisällä, niin juuret saisivat varmaan imettyä pidempään nestettä/ravinteita aina pumppauksen jälkeen, kuin jos juuret olisivat pelkän soran joukossa.
Mulla oli melkein viikon pumpun letku irronneena ja huomasin sen vasta sitten ku kasvit alkoi nuupahtamaan. Olin kyllä ihmetellyt ku vesipinta ei laskenut ollenkaan.
Uskon siis että ei mitään merkitystä kivivillalla loppupeleissä.
Ei niin, luultavasti.Itse asiassa mulla jopa kasvaa paremmin sellaiset chilit ebbissä missä ei oo kivivillaa kun missä taas on. en tiedä, voi tosin johtua ihan lajikkeiden eroistakin, kun niitä nyt on kuitenki muistaakseni 14 kasvamassa...
Vanhaa ketjua ylöspäin, kun pikkuhiljaa alkaa valmistua 4 kpl 120*30cm ebbejä Fataliin tyyliin vanerista rakennettuna:
http://fatalii.net/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=100
Pari laatikkoa lasikuidutin, mutta koska noi mun lodjut on tehty 15 mm vanerista ja ovat pieniä päättelin että lasikuidut on aika turhat, joten 2 laatikkoa tuli tehtyä ilman. Saa nähä miten kestävät käytössä.
En ole ennen pinnoitus/laminointi epokseilla leikkinyt joten alkuläträyksen jälkeen semmoinen huomio tuli tehtyä että noi pinnoitukseen tehdyt epoksit on senverta juoksevia että helpoin tapa on laittaa se lodju lattialle, laittaa epoksia sille ainoalle tasaiselle pinnalle, odottaa että epoksi on kuivunut, kääntää laatikkoa ja läträtä epoksia taas sille tasaiselle pinnalle. Pohja + 4 sivua sivua siis epoksoitavana laatikon sisällä ja jokainen epoksoidaan erikseen, teipillä vielä hyvä tehdä reunoille "seinät" ettei epoksi valu lattialle.
Puutavarana oli paikallisen puutavaraliikeen vaneria jämäpaloina (maksoi kokonaista 5e).
Epoksit ostin Arsalinilta, lienee suomen halvinta epoksia (24€ 1.5l) ja ihan tarpeeksi laadukasta: http://www.arsalin.fi/
Loput nippelit Clas Ohlsonilta (resot), Biltemasta (vesiletkun läpivienti, vesiletkut, hyttysverkko) ja rautakaupasta (ruuvit,puuliima,sähköputki ylivuotoputkeksi, silikoni, lecasora) ja Prismasta (vesipumput).
Kokonaishinta 4 laatikkoa+ pumput+resot on siinä ~130e ja vähän vaivannäköä, eipä sinänsä ihan kamala hinta, saa nähä kasvaako näissä Chilikin vai pullistuuko pelkästään otsasuoni kun joku kaunis päivä lattialla on 200l vesivahinko :).
Lainaus käyttäjältä: MikkoM - tammikuu 28, 2009, 10:15:24 ap
En ole ennen pinnoitus/laminointi epokseilla leikkinyt joten alkuläträyksen jälkeen semmoinen huomio tuli tehtyä että noi pinnoitukseen tehdyt epoksit on senverta juoksevia että helpoin tapa on laittaa se lodju lattialle, laittaa epoksia sille ainoalle tasaiselle pinnalle, odottaa että epoksi on kuivunut, kääntää laatikkoa ja läträtä epoksia taas sille tasaiselle pinnalle. Pohja + 4 sivua sivua siis epoksoitavana laatikon sisällä ja jokainen epoksoidaan erikseen, teipillä vielä hyvä tehdä reunoille "seinät" ettei epoksi valu lattialle.
En ole itsekkään epoksia vielä kokeillut mutta tuollaista vaneriveneen tekoa suunnitellut.
Tuohon olisi saattanut käydä myös vaneriveneen rakentajien käyttämä "stitch and glue"-menetelmä.
Kannattaa silti varmistaa ruuveilla.
Epoksista saa liimaa kun siihen sekoittaa liitujauhoa tai vaikkapa vehnäjauhoa sekaan.
Tuo epoksi on aikamoista myrkkyä eikä sitä kannata päästää paljaalle iholle!
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 28, 2009, 12:07:15 ip
En ole itsekkään epoksia vielä kokeillut mutta tuollaista vaneriveneen tekoa suunnitellut.
Tuohon olisi saattanut käydä myös vaneriveneen rakentajien käyttämä "stitch and glue"-menetelmä.
Kannattaa silti varmistaa ruuveilla.
Epoksista saa liimaa kun siihen sekoittaa liitujauhoa tai vaikkapa vehnäjauhoa sekaan.
Tuo epoksi on aikamoista myrkkyä eikä sitä kannata päästää paljaalle iholle!
Tuo "stitch and glue" systeemi toimii varmaan hyvin myös, itselläni vaan oli laatikot jo liimailtu ja ruuvailtu ennenkuin edes olin ostanut epoksit. Laatikot liimasin ihan normi ulkokäyttöön soveltuvalla puuliimalla + ruuvasin, epoksia voi toki käyttää myös laatikoiden liimaamiseen, mutta koin helpommaks itelleni tutumman puuliiman, jos sinne jotain rakoja on jäänyt niin epoksi varmaan imeytyy kapillaarisesti niihin koloihin.
Ja kyllä, epoksi on voimakkaasti allergisoivaa, joten kunnon kumihanskat on pakolliset ! Ilmanvaihtoon en suuremmin kiinnittänyt huomiota enkä käyttänyt suojaimia, olen käsittänyt että epoksista ei paljon mitään haihtuis reaktion aikana, eikä toi haise yhtään millekkään, eipä sitä silti kannattane alkaa isommin imppailemaan.
Niin ja kun tuota epoksia ensin sekoittaa esim lasikipossa, se pitää sekoittamisen jälkeen kaataa laakeaan astiaan koska reaktio synnyttää paljon lämpöä ja epoksin pinta-ala pitää saada maksimoitua, itse käytin muovisia isoja karkkirasioita, semmonen muovinen triojäätelö paketti lienee hyvä myös. Samoin pensselit on kertakäyttökamaa, joten halvimpia mahdollisia kannattaa käyttää, Biltemasta 4 erikokoista sivellintä ~1.90e.
Siinäpä suurinpiirtein mun oppimat asiat tästä projektista, perintönä seuraaville rakentajille :)
Ainii.. opinpahan mä senkin että nykyään ainakin k-raudan standardiruuvit on kaikki torx kannalla, prkl, meni yks ilta hukkaan kun ostin ruuvit huomaamatta sitä ja ei ollutkaan soveliasta torx meisseliä.
tosiaa mikähä se tähä ebb/floodiin ois semmone optimaalisin ravinneseos? mitä tarpeita? ois nimittäi ensimmäiset lähössä tässä ja ois hyvä ku sais heti alakuun tietopankkiin saldoa!
Optimaalinen ravinneseos riippunee ( kutakuinkin tässä järjestyksesä ) valon määrästä, lajista, kasvatusvaiheesta ( pikkutaimi, vege, kukinta, chilin teko ), veden laadusta PH:sta tms...
Ensiksi pitää selvittää käytettävien lannoitteiden N-P-K, hifistelijä voisi vielä varmistaa, että muutkin hivenaineet ovat ok.
Kemiran hydrolannoksessa 10% stokkiliuoksen N-P-K = 0.6 - 0.6 - 2.5
Kastelukalkkisalpietarilla 10% stokkiliuoksen N = 1.55 ( arvioita :p, en punninnut tms )
Oma, ei-niin-oppineen 'arvio':
Tätä liuosta sitten käyttää 'tavanomaisena' lannoksena, joku 1.5-5ml / l veteen ( hydrolannos ), vähän typpilisää, kenties 1-2ml / l salpietariliuosta. Kannattanee tehdä erikseen sekä typpi, että perus hydrolannos liuos. Tuo 1l+1l sekoitusliuos riittää jo aikas piitkälle....
Cornell vege _arvio_, tosi stydiksi luonnehdittu
hydrolannos 6 ml/l
kastlukalkki 4.5 ml/l
(N,P,K) = ( 105,36,150 )ppm
Tähän vuodenaikaan länsi-ikkunalla selviää huomattavasti vähemmällä, Ebbi Naga oli överin rajoilla annoksella tyyliin 4ml/l ; 2ml/l: ppm = ( 55, 24, 100 ), Baccatumilla oli selvästi voimakkaammat överin oireet.
Miksa73:
"Mä käytän nyt ebbissä kemiran hydroa 40ml(0,4dl) ja salpietaria 25ml(0,25dl) /20 litraa. = 2ml/l + 1.25ml/l Samanlainen stokki on mulla, eli desi/litra molempia. Toi suhde toimii mulla mallikkaasti. chineistä habsut tykkää ja baccasta LD vähän kipristelee ylälehtiä, mutta se on baccan ominaisuus... Yleisesti chinense kestää enemmän ravinteita kuin muut lajit."
Eli näinkin ( 31, 12, 50 )ppm laimea käy...
Saa kommentoida, kertoa omia kokemuksia ja korjata, etenkin mikäli joku laskuvihrepaholainen on iskenyt, ei ole nyt aikaa olla huolellinen. Tuntuisi, että melko vähäisellä 'löpöllä' pärjää, etenkin EBBin kanssa.
tuhannet kiitokset! tästä se kemistin ura urkenee, vielä vähä hakusesa nimet ja muut mutta kyllä tämä tästä! nakkelen kuvia jos jaksan ja muistan! =))
Laitetaan nyt vaikka tähän threadiin sitten kuva ebbeistä ja 2kk kasvusta.
(http://farm4.static.flickr.com/3396/3422747781_2cdf9bae2c_b.jpg)
Enpä nyt osaa sanoa onko tuo hyvää vai huonoa kasvua ja mitä pitäisi parantaa, mun mielestä ihan ok. Taustalla olevat yellow fataliit kärsivät varmaankin liiallisesta lämmöstä/lannoitteesta/valosta/yms koska kipristelevät lehtiä. Noh vaihdoin just eilen litkut katotaan mitenkä reagoi. Mekaanisesti kaikki on ainakin toiminut niinkuin pitääkin :).
Mitenkäs tällainen eroaa käytössä hydrosta, kumpi on kannattavampi väsätä?
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 08, 2009, 20:45:18 ip
Mitenkäs tällainen eroaa käytössä hydrosta, kumpi on kannattavampi väsätä?
ei mitenkään, tämähän on hydro ;)
Watt tarkoitti varmaan bubbleria, tai ainakin luulisin niin.
No perkule, sekaisinhan tässä menee, bubbler, hydro, ebb, flood... Tarkoitin juurikin sellaista missä on kasvit samassa pönikässä, juuret käsittääkseni lillumassa siellä vedessä. ;D Eli bubbleri vs. Ebbi
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4530.0
Että jos tähän vertaa niin kumpi kannattaa tehdä?
Edit: eipä mittään, löytyikin mukavat määrät tietoa kunhan jaksoi etsiä. Taidan EBB:in tehdä tuollaista ikean 19litran mustaa laatikkoa käyttäen vesitilana, pitää vain keksiä joku hyvä ja edullinen kasvatusastia siihen päälle.
Ikean laatikko - 19l (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40100597)
7l Verkkoruukku (http://shop.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=27&products_id=191&osCsid=3e842aad86b0b3bcb2e2c0664c3809d1)
Jos upottaisi tuon ruukun tuon ikean laatikon kannen läpi, täyttäisi vedellä niin että veden pinta on hieman ruukun alapuolella ja sitten pumppu pumppaisi vettä suoraan kasville ylhäältä josta ne valuu sitten vartta ja juuria pitkin takaisin vesisäiliöön.
Sitten pistäisi pumpun pumppaamaan tuon 2-4 kertaa päivässä parin minuutin ajan tai vähä enemmänkin. Olisiko tuollaisesta viritelmästä mitään hyötyä ja tuskin kannattaa 24/7 vettä kierrättää kasvia pitkin?
Riittääkö alle 10 litraa vettä miten yhdelle kasville?
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 09, 2009, 00:39:03 ap
Ikean laatikko - 19l (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40100597)
7l Verkkoruukku (http://shop.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=27&products_id=191&osCsid=3e842aad86b0b3bcb2e2c0664c3809d1)
Jos upottaisi tuon ruukun tuon ikean laatikon kannen läpi, täyttäisi vedellä niin että veden pinta on hieman ruukun alapuolella ja sitten pumppu pumppaisi vettä suoraan kasville ylhäältä josta ne valuu sitten vartta ja juuria pitkin takaisin vesisäiliöön.
Sitten pistäisi pumpun pumppaamaan tuon 2-4 kertaa päivässä parin minuutin ajan tai vähä enemmänkin. Olisiko tuollaisesta viritelmästä mitään hyötyä ja tuskin kannattaa 24/7 vettä kierrättää kasvia pitkin?
Riittääkö alle 10 litraa vettä miten yhdelle kasville?
Piirsin hienon suunnitelman, onko tästä mihinkään?
(http://kuvapilvi.fi/k/pp0.png)
Elikkä:
19 litran ikean musta kannellinen säilytysastia, jonka kanteen on upotettu 7litran verkkoruukku.
Pumppu pumppaa vettä ylös suoraan kasville joka on lecasorassa. Vesi valuu kasvin juuriapitkin verkkoruukun lävitse takaisin astiaan.
Jos tuollaisen nyt sitten tekisi niin miten pumppua kannattaisi pitää päällä?
Edit: Piirretty lähes oikeilla suhteilla niin näkee miten 7litran verkkoruukku istuu tuonne 19litran ruukun sisälle.
tee tuo mielummin niin että tuloletku menee pohjaan, ja ylhäällä on ylivuotoletku
Lainaus käyttäjältä: GynZi - huhtikuu 09, 2009, 17:32:56 ip
tee tuo mielummin niin että tuloletku menee pohjaan, ja ylhäällä on ylivuotoletku
Ei vaan taida onnistua sillä tavalla, jos tuo ylempi ruukku on mainitunlainen verkkoruukku, jolloin vesi tuskin ehtisi nousta senttiäkään sen valuessa jo verkkoruukun rei'istä ulos.
Minusta tuo näyttää kyllä ihan toimivalta syteemiltä. Luulen, että riittää kun pidät pumppua pari kertaa päivässä minuutin verran päällä, niin ei varmasti ehdi juuret päivän aikana kuivumaan.
Eli sitten varmaankaan ei enään verkkoruukku käy. :o Pitääpi kehitellä vielä, olisiko jollain hyviä ideoita tuon verkkoruukun tilalle? Periaatteessa olisi hyvä jos saisi upotettua edes osittain tuosta kannesta läpi, eli ei kauhean isoa koska tilaa ei ole hirveästi ja onhan se sinänsä hienomman näköinenkin.
edit: Kakq ehti väliin.. Niin ja kyllähän tuota voisi ihan mielenkiinnosta testata, noin 5€ kumminkin tulee vain maksamaan koska muut laitteet ja aineet paitsi purkit löytyvät jo itseltäni. Tarkoituksena olisi laittaa tuohon tuollainen jo reilun kokoinen (40-50cm korkea) Aji cristal tai Lemon Drop ja katsoa miten tykkää olla.
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 09, 2009, 17:44:47 ip
Eli sitten varmaankaan ei enään verkkoruukku käy. :o Pitääpi kehitellä vielä, olisiko jollain hyviä ideoita tuon verkkoruukun tilalle? Periaatteessa olisi hyvä jos saisi upotettua edes osittain tuosta kannesta läpi, eli ei kauhean isoa koska tilaa ei ole hirveästi ja onhan se sinänsä hienomman näköinenkin.
edit: Kakq ehti väliin.. Niin ja kyllähän tuota voisi ihan mielenkiinnosta testata, noin 5€ kumminkin tulee vain maksamaan koska muut laitteet ja aineet paitsi purkit löytyvät jo itseltäni. Tarkoituksena olisi laittaa tuohon tuollainen jo reilun kokoinen (40-50cm korkea) Aji cristal tai Lemon Drop ja katsoa miten tykkää olla.
En ole itse vesiviljellyt mutta vähän samantapaista suunnitellut. Ja tuo verkkoruukku on ilmeisesti samanlainen, minkä jo ostin agrimarketista. Suunnittelin tehdä sen styroksilaatikkoon eli ihan tavalliseen kylmälaukkuun. Valo ei taatusti pääse sisälle ja lämpötilakin pysyy varmaan aika tasaisena. Ehkä se veden tulo kannattaisi tehdä ylä kautta vaikka letkusta tehdyn renkaan läpi joka kiertää taimen.- Tämmöisiä suunnitteluja, aikaa ei nyt vaan riitä vesiviljelylle. :) Mitä mieltä?
Minusta tuo Watt:n idea vaikuttaa pätevältä, itsellänikin on tarkoitus jonkinlainen Ebbi väsätä ja mulla on muutenkin noita Ikean Lådis laatikoita käytössä hydroissa yksi ilmapumpulla ja toinen vesipumpulla ja pari vielä jemmassa. Tuossa verkkoruukkusysteemissähän ei tarvi väsätä sitä ylivuotoputkea.
Mikäs tuon "letkurenkaan" tarkoitus on ? Onko letkurenkaassa reikiä niin kastelee taimen tasaisemmin joka puolelta.
Noita isompia verkkoruukkuja taitaa löytyä ainakin Bauhausista.
Lainaus käyttäjältä: jewe - huhtikuu 09, 2009, 21:56:02 ip
Minusta tuo Watt:n idea vaikuttaa pätevältä, itsellänikin on tarkoitus jonkinlainen Ebbi väsätä ja mulla on muutenkin noita Ikean Lådis laatikoita käytössä hydroissa yksi ilmapumpulla ja toinen vesipumpulla ja pari vielä jemmassa. Tuossa verkkoruukkusysteemissähän ei tarvi väsätä sitä ylivuotoputkea.
Mikäs tuon "letkurenkaan" tarkoitus on ? Onko letkurenkaassa reikiä niin kastelee taimen tasaisemmin joka puolelta.
Noita isompia verkkoruukkuja taitaa löytyä ainakin Bauhausista.
Kiitoksia tiedosta! Ei tarvitse lähtee erikseen metsästämään kaukaa, jos ikeasta hakee tuollaisen laatikon. Varmaankin ensiviikon aikana toteutan tuon suunnitelman jos vain aika riittää. Kuvia on sitten luvassa ;)
Tuota rengas systeemiä en kyllä menisi itse tekemään, kasvilla on tapana kasvaa ja rungosta tulee paksumpi. Renkaan vaihto olisi sitten edessä jossain vaiheessa, luulisi kyllä että ilmankin pärjää.
LainausKiitoksia tiedosta! Ei tarvitse lähtee erikseen metsästämään kaukaa, jos ikeasta hakee tuollaisen laatikon. Varmaankin ensiviikon aikana toteutan tuon suunnitelman jos vain aika riittää. Kuvia on sitten luvassa
Jees, ja minä taidan seurata perässä, eiköhän se riitä että pelkkä letkun pää taimen tyvelle...jos ei tarpeeksi kastele juuria niin sitten kehitellään lisää....
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 09, 2009, 22:02:10 ip
Tuota rengas systeemiä en kyllä menisi itse tekemään, kasvilla on tapana kasvaa ja rungosta tulee paksumpi. Renkaan vaihto olisi sitten edessä jossain vaiheessa, luulisi kyllä että ilmankin pärjää.
Tarkoitin vähän samanlaista systeemiä, kuin tuossa waterfarmissa. Letku kiertää jonkun verran kauempaa sen taimen. En tietenkään, että pistää letkun taimen ympärille. Selitin vähän huonosti.Sori.
Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 09, 2009, 22:17:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 09, 2009, 22:02:10 ip
Tuota rengas systeemiä en kyllä menisi itse tekemään, kasvilla on tapana kasvaa ja rungosta tulee paksumpi. Renkaan vaihto olisi sitten edessä jossain vaiheessa, luulisi kyllä että ilmankin pärjää.
Tarkoitin vähän samanlaista systeemiä, kuin tuossa waterfarmissa. Letku kiertää jonkun verran kauempaa sen taimen. En tietenkään, että pistää letkun taimen ympärille. Selitin vähän huonosti.Sori.
Miten tuo letkusysteemi toimii waterfarmissa ?
Lainaus käyttäjältä: jewe - huhtikuu 09, 2009, 22:36:02 ip
Miten tuo letkusysteemi toimii waterfarmissa ?
Jotenkin tähän systeemiin.http://www.genhydro.com/genhydro_US/instructions/WaterFarm_instructions.pdf
Jos tuntuu hankalalta, kannattaa aina ostaa viherpeukusta (http://www.viherpeukku.com/).
Ihan offtopiccina.
Mistä sais halvalla sopivia spriklereitä aeroon?
Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - huhtikuu 09, 2009, 22:58:22 ip
Mistä sais halvalla sopivia spriklereitä aeroon?
Ite hain Gardenan sprinklereitä Bauhausista. Sitä ennen olin kiertänyt kaikki pirkanmaan rautakaupat. Hinta oli muutaman euron.
(http://kuvapilvi.fi/k/pp0.png)
Nyt tuli hommattua tuollainen Ikea laatikko, pitäisi alkaa väsäämään kunnes tajusin että jos pari kertaa päivässä muutaman minuutin ajan liruttaa tuota vettä niin täytyy kyllä jonkinlainen ajastin olla. Clas Ohlsonista saisi 13,5€ ihan viisaan näköisen digitaalisen ajastimen.
Entä jos ei ostaisi ajastinta vaan laittaisi putken kokonaan yli ja takaisin veteen, sitten tekisi reikiä n. 5kpl? putkeen kasvin viereen ja antaisi veden virrata 24/7 ja vettä tippuisi pikkuhiljaa reikiäpitkin kasville?
Biltemasta kolme mekaanista ajastinta 4.90e, saa vaikka tuulettimille ja lampuille kaksi ylimääräistä ;)
Noniin, tänään käyn pavunvarresta katsomassa tuollaista 7l verkkoruukkua.
Elikkäs letku kasvin tyveen. Millaista päivittäistä kastelua suosittelette? Laitanko jollekin tietylle syklille, esim. 5min päällä tunti pois, vai harvempaa?
Kasvina ei ole mikään taimi vaan ihan reilunkokoinen Aji Cristal (n.50cm korkea)
Eikös tämä ole enemmän tuollainen drip systeemi? Vesihän ehtii valua verkkoruukusta pois sitä mukaa kun lisää pumpataan. Tulee varmasti toimimaan ihan hyvin. Voisi itsekin koittaa kun kamat löytyy jo valmiina. Kaikki edelliset onkin ilmapumpulla 24/7 päällä ja hyvin on toiminut.
Lainaus käyttäjältä: Masasaurus - toukokuu 04, 2009, 22:12:29 ip
Eikös tämä ole enemmän tuollainen drip systeemi? Vesihän ehtii valua verkkoruukusta pois sitä mukaa kun lisää pumpataan. Tulee varmasti toimimaan ihan hyvin. Voisi itsekin koittaa kun kamat löytyy jo valmiina. Kaikki edelliset onkin ilmapumpulla 24/7 päällä ja hyvin on toiminut.
Kysellyt jo sieltä sun täältä ja saanut erilaisia vastauksia
15min/60min
15min/30min
24/7
15min/2h
15min/3h
Itse pidän nyt alkuun 15min/60min, ainahan tuota voi säätää ;)
jaa a tulipa mieleen että olen itse aika tumpelo..joten mitäs kuka rakentaa mulle ISON ebbin vaivanpalkkaa tulee kyllä! :)
Aloittelevana chilikasvattajana päätin sitten suoraan kokeilla EBBiä. Siemenet itämässä, katsotaan saisiko talvikautena satoa ihan 30W 2700K ESLien avulla. Jos ei muuten niin saapahan kokemusta ensi kevättä varten.
Kiertelin aikani PK-seutua ympäri sopivan esteettisen ja turvallisen TI-ratkaisun perässä. Vastaus löytyikin sitten IKEAsta. Sieltä SAMLA-sarjan 65L laatikko alle ja täydellisesti istuva laatikon sisuste, n. 20L päälle. Linkit:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972)
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977)
Tuo päällilaatikko johon siis kasvit tulevat on jaettu kahteen osaan kuitenkin siten, että vesi pääsee esteettömästi joka paikkaan yhdellä tuloletkulla. Lisäbonuksena keskiosan kahvat saattavat olla juuri sopivalla korkeudella vedenpoistoa varten, katsotaan riittääkö niiden verkottaminen vaan. Avovaimon riemuksi (ja auringonvaloa torjumaan) löytyi ikeasta muuten ihan menevän näköinen, täydellisesti sopiva laatikko koko komeuden ympärille:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10116420 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10116420) (mitä nyt kansi menee vähän hukkaan)
IKEAsta olisi samaa SAMLA-sarjaa saanut muuten 130L aluslaatikon pyörillä ja siihen täydellisesti istuvan päällilaatikon, tulin sitten kuitenkin viime hetkillä järkiini kun tuo vajaa 100L vesimäärä alkoi tuntua jotenkin järeältä. Tuon pienemmän vesimääräksi muodostunee ~35L, kasvatuslaatikon tilavuus noin 20L. Kuinkakohan monta kasvia tuohon mahtuisi kasvamaan? Ajattelin ainakin alkuvaiheessa laittaa 8 taimea ja jättää niistä ainakin 4.
Onko muuten mitään järkeä ostaa viherpeukun kallista Vulkaponiccia halvemman lekasoran sijaan?
Hyvät systeemit oot löytäny, tollasia voisin ens vuonna itelleniki harkita... 8 kasvia kuulostaa hyvältä joista sitten koulit heikommat puolet pois :) tosin ton päältäkatottu koko on vaan 57x39 ni sellasen tilan yksikin kasvi helposti itelleen tarvii kunhan isoksi kasvaa eli paremman sadon toivossa voi olla että lopulta paras tossa ois pitää vaan kaksi kasvia...
Lainaus käyttäjältä: jounix - elokuu 13, 2009, 09:56:40 ap
Onko muuten mitään järkeä ostaa viherpeukun kallista Vulkaponiccia halvemman lekasoran sijaan?
Itse kanssa väsäsin ensimmäisen ebbin hiljattain, ja nyt muutaman viikon sitä pyöritelly peukusta ostamalla hydrosoralla (ei sillä vulcaponilla vaan sillä mikä makso 28e 50l ;)), ja se vaikuttaa aivan passelilta. Ei kellu, on isorakeista ja tässä alussa pH:ta on muutaman kerran täytynyt säätää mutta nyt sekin on aika bueno.
Lainaus käyttäjältä: jounix - elokuu 13, 2009, 09:56:40 ap
Kiertelin aikani PK-seutua ympäri sopivan esteettisen ja turvallisen TI-ratkaisun perässä. Vastaus löytyikin sitten IKEAsta. Sieltä SAMLA-sarjan 65L laatikko alle ja täydellisesti istuva laatikon sisuste, n. 20L päälle. Linkit:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972)
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977)
Eikös nuo läpinäkyvät laatikot ole hieman huonoja levän muodostuksen vuoksi? Eli siis valo pääsee tekemään levää?
Lainaus käyttäjältä: ihis81 - elokuu 14, 2009, 18:55:30 ip
Lainaus käyttäjältä: jounix - elokuu 13, 2009, 09:56:40 ap
Kiertelin aikani PK-seutua ympäri sopivan esteettisen ja turvallisen TI-ratkaisun perässä. Vastaus löytyikin sitten IKEAsta. Sieltä SAMLA-sarjan 65L laatikko alle ja täydellisesti istuva laatikon sisuste, n. 20L päälle. Linkit:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972)
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977)
Eikös nuo läpinäkyvät laatikot ole hieman huonoja levän muodostuksen vuoksi? Eli siis valo pääsee tekemään levää?
periaatteessa on joo mutta jos meinaa tollasen punoslaatikon sisään laittaa niin ei luulis hirveesti pääsevän valoa läpi... Ja päältähän ei valoa pääse kun siinä on ne hydrosorat eli mun mielestä tossa ei pitäs sen suhteen ongelmaa olla :)
Ja voihan siihen vetää mustan sprayn päälle.
Btw, näytti Pirkkalan Honkkarissa olevan kohtuu määrä 2.5w Jebao-merkkisiä pikkusia uppopumppuja, 4.95 euroo / kpl. Näillähän vedennostokorkeus on 60cm, 300l/h teoreettinen max pumppaamisnopeus. Ainakin itsellä noi ovat toimineet pienemmissä sydeemeissä 1.5 vuotta putkeen, tokviisiin chilit niissä ovat isohkoja. Sopinee myös ämpärihydroihin. Oli siellä jotain vähän isompiakin pumppuja, mutta niiden hinta meni jo yli kympin. Mukaan tarttui myös 5 euronen tökättävä ph/kosteus/valo mittari, tiedä sitten laadusta.
Lainaus käyttäjältä: Xbow - elokuu 14, 2009, 19:48:27 ip
Btw, näytti Pirkkalan Honkkarissa olevan kohtuu määrä 2.5w Jebao-merkkisiä pikkusia uppopumppuja, 4.95 euroo / kpl. Näillähän vedennostokorkeus on 60cm, 300l/h teoreettinen max pumppaamisnopeus. Ainakin itsellä noi ovat toimineet pienemmissä sydeemeissä 1.5 vuotta putkeen, tokviisiin chilit niissä ovat isohkoja. Sopinee myös ämpärihydroihin. Oli siellä jotain vähän isompiakin pumppuja, mutta niiden hinta meni jo yli kympin. Mukaan tarttui myös 5 euronen tökättävä ph/kosteus/valo mittari, tiedä sitten laadusta.
vantaan honkkarissa ei ollu pieniä ollenkaan eikä kuulemma ehkä oo tulossakaan... käytkö ostaa mulle pari tollasta ja postitat jos laitan rahaa? :)
Lainaus käyttäjältä: Niabo - elokuu 14, 2009, 18:57:31 ip
Lainaus käyttäjältä: ihis81 - elokuu 14, 2009, 18:55:30 ip
Lainaus käyttäjältä: jounix - elokuu 13, 2009, 09:56:40 ap
Kiertelin aikani PK-seutua ympäri sopivan esteettisen ja turvallisen TI-ratkaisun perässä. Vastaus löytyikin sitten IKEAsta. Sieltä SAMLA-sarjan 65L laatikko alle ja täydellisesti istuva laatikon sisuste, n. 20L päälle. Linkit:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70102972)
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60102977)
Eikös nuo läpinäkyvät laatikot ole hieman huonoja levän muodostuksen vuoksi? Eli siis valo pääsee tekemään levää?
periaatteessa on joo mutta jos meinaa tollasen punoslaatikon sisään laittaa niin ei luulis hirveesti pääsevän valoa läpi... Ja päältähän ei valoa pääse kun siinä on ne hydrosorat eli mun mielestä tossa ei pitäs sen suhteen ongelmaa olla :)
Äh, joo olisi mun pitänyt lukea tarkemmin nuo linkit. En huomannut tuota punoskoria ::)
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 28, 2009, 08:46:27 ap
Noniin, tänään käyn pavunvarresta katsomassa tuollaista 7l verkkoruukkua.
Elikkäs letku kasvin tyveen. Millaista päivittäistä kastelua suosittelette? Laitanko jollekin tietylle syklille, esim. 5min päällä tunti pois, vai harvempaa?
Kasvina ei ole mikään taimi vaan ihan reilunkokoinen Aji Cristal (n.50cm korkea)
Miten tuo ylhäältä tiputteleva systeemi on toiminut?
Yksi kysymys ebbistä; montako litraa on hyvä juuritila per chili? Vaikkapa verrattuna turve/kookos/multakasvatukseen.
Esimerkki; Olen perinteisesti kasvatellut 10-20 litran ruukuissa kookoksessa, vastaako esim. 9 litran ebbin kasvuastia tätä vai pitääkö olla isompi?
Kyselen siksi että aion rakentaa IKEA:n Trofast laatikoista pari ebbiä muutaman viikon sisällä (pääsen ensi TO Ikeaan Kuopiossa) ja pohdiskelen vielä sitä että kumpaa kokoa käytän vai teenkö kumpiakin yhdistelmiä:
A. 9 litran kasvuastia ja 21 litran reso (P x L x K = 42cm x 20cm x 10cm ja 42cm x 20cm x 23cm)
vai
B. 21 litran kasvuastia ja 33 litran reso (P x L x K = 42cm x 20cm x 23cm ja 42cm x 20cm x 36cm)
Alustava suunnitelma on tehdä 2 noita pieniä ja 6 isoa sillä ajatuksella että noissa pienemmissä vain taimettelen ja varsinaista ympärivuotista kasvatusta varten on kuusi isoa ebbiä joissa yksi chili per ebbi.
MUOKKAUS: Nyt kun luin viestini itselleni niin tajusin, että samahan se on kai tehdä noita isoja koko helahoito...? Siis eihän siitä mitään haittaa ole vaikka ne olisi noita syvempiä / tilavuudeltaan isompia astioita. Kustannukset ovat kuitenkin ihan se ja sama näillä summilla, ja syvistä astioista näen ainoastaan hyötyä eli VOI käyttää enemmän vettä ja VOI käyttää enemmän hydrosoraa mutta ei ole pakko. Eli taidanpa ostaa vain noita isompia "settejä" ellei joku pysty vakuuttamaan minua siitä että niistä isommista astioista on enemmän haittaa kuin hyötyä :)
Saa toki kommentoida ja pitääkin jos nyt on menossa ihan metsään tämä homma :)
Vastaanpa itselleni jos joku saisi tästä apuja: Ostin "isompia" Trofasteja 6kpl eli 33 litran reso ja 21 litran kasvuastia (korkeus 23cm). Päivitän tätä viestiä JOS tuo kasvutila tuntuukin liian isolta tai pieneltä mutta jos tässä ei syksyyn mennessä toisin sanota niin 21 litraa riittää kivasti yhdelle isolle chilille :)