Kasvatus ja yleinen chilitieto => Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka => Aiheen aloitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 19:03:52 ip

Otsikko: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 19:03:52 ip
Sain tuossa äskettäin ensimmäisen chilini (Cayenne). Samalla keksin, että meiltä löytyy noita kuivattuja chilejä, joita sukulaiseni joskus toi Kanariansaarilta. Jo pelkästään siitä, kun hän toi niitä minulle, on jo useampi vuosi (n. 2-5v. en muista) ja en tiedä, kuinka kauan ovat mahtaneet siellä Kanariansaarilla olla kuivattuina. Joten, otin chileistä siemenet (jonka jälkeen sain chiliä silmäänikin, minkä takia vietin vartin vessassa silmää huuhdellen... Ei ole ensimmäinen kerta :D) ja istutin. Onko mitään mahdollisuutta, että näistä kasvaisi jotain?

Luultavimmin Kanariansaarilla kyllä myydään paljon kaikenlaista, mutta onko kenelläkään mitään veikkausta, mitä lajiketta mahtaisivat olla? Eivät vielä mitään kasvua näkyvissä, mutta kuivatut chilit olivat pitkänmallisia, pieniä (niinkuin kuivatut varmaan yleensä ovat) ja punaisen värisiä. Ja melko vahvoja. En sen enempää niistä osaa kertoa.

Seuraava kysymys koskee chilien hedelmien tuotantoa. Tarkoitukseni olisi laittaa chilit ympäri vuoden sisäkasvatukseen ja hommata useampi tehokas kasvilamppu. Joten, jos saan nämä chilit kasvatettua isoiksi, kuinka usein hedelmiä tulee? Eli, kuinka iso tauko on siinä välissä, kun kaikki hedelmät ovat jo kerätty pois ja odottelen seuraavaa satsia? Vai tuleeko niitä mahdollisesti koko ajan? Riippuu varmaankin myös lajista.

Ostin myös Turun Plantagenista 6 siemenpussia. Pelkään vaan, että kun istutin, taisin laittaa "vähän" liikaa vettä. Onko siemenillä vaara hukkua tai jotain vastaavaa?

Muistaakseni Infernon ohjeissa sanottiin, että Substral ei ole hyvä chileille. Meiltä löytyi Substrallia jo valmiiksi, joten laitin sitä muutamaan chiliin. Mitä haittaa Substallista on chileille? Noissa Plantagenin chileissä taisi olla jotain muuta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 16, 2010, 19:44:35 ip
Periaatteessa kuivatut siemenet säilyvät ikuisuuksia. Jos hedelmä, josta siemenet ovat peräisin, on kypsä niin siemenet itävät. Kanarialta roudatut maustechilit kuuluvat 90% todennäköisyydellä Capsicum Annuum sukuun, itse toin kanarialta Hiperdino-ruokakaupasta ostetun chilinsiemen-pussin, mutta yksikään siemen ei itänyt. (mitä osasin toisaalta odottaakin..)

Siemenet eivät voi hukkua. Itäneet siemenet voivat periaatteessa hukkua ja kasvit voivat tasan varmasti hukkua.

Substral on paskaa chileille, uskokaa jo. Siinä on hivenaineita väärässä suhteessa. Jos jostain syystä substralia pitää käyttää, se kannattaa laimentaa ainakin viisinkertaiseksi.

Floridor-kukkaravinne on samaa kuraa, joten sekin kannattaa jättää kaupan hyllylle.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 20:05:51 ip
OK, ilmoittelen jos saan mullasta jotain ylös. Taidan muutenkin tarvita apua tunnistuksessa.

Taisi tuo multa olla Rainbowin kukkamultaa.

Osaatko tähän sanoa mitään:
LainausSeuraava kysymys koskee chilien hedelmien tuotantoa. Tarkoitukseni olisi laittaa chilit ympäri vuoden sisäkasvatukseen ja hommata useampi tehokas kasvilamppu. Joten, jos saan nämä chilit kasvatettua isoiksi, kuinka usein hedelmiä tulee? Eli, kuinka iso tauko on siinä välissä, kun kaikki hedelmät ovat jo kerätty pois ja odottelen seuraavaa satsia? Vai tuleeko niitä mahdollisesti koko ajan? Riippuu varmaankin myös lajista
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Hombre - kesäkuu 16, 2010, 20:15:51 ip
Chili ei tarvitse lepoaikoja, joten sehän voi tuottaa satoa jatkuvasti. Jos sattuu valo riittämään.
Tehokas kasvilamppu kai tarkoittaa tässä tapauksessa natikkaa?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 20:23:37 ip
Saa nähdä, en vielä tiedä. Vanhemmat (olen vasta 15 vuotias...) ei välttämättä pidä kovasta sähkön kulutuksesta, mutta ei se siltikään pois suljettava vaihtoehto ole.

Voi tulla aika mielenkiintoinen talvi. Lombardoa, mikä taitaa tarkoittaa pepperonia, olen istuttanut 47 siementä ja jos niistä tulisi edes puolet, tulee kiire säilötä chilejä, varsinkin jos natikka tulee. Tämän lisäksi löytyy n. 20-30 muutakin siementä...
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 16, 2010, 20:30:49 ip
Natikka lisää sähkölaskuun helposti pari kolmesataa euroa vuositasolla. Meidän kahden hengen taloudessa se tarkottaisi melkein 100% korotusta sähkölaskuun. No thanks. Viime talvi pujoteltiin kahdella 36 watin putkella ja muutamalla irtoeslillä. Korotusta tuli "joitain kymppejä".
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 20:37:45 ip
Saa nähdä, tuleeko sellaista. Meillä muutenkin kova sähkönkulutus, kun 2 tietokonetta päällä 24/7 (toinen minun toinen muiden...) plus sitten kaikki valot sun muut mitä 4h perhe tarvitsee. Joten, ehkä täytyy tyytyä vähän pienempiin.

Mitään kokemusta tuosta Rainbowin mullasta?

Enollani oli muuten 3 habaneroa (Caribbean Red), joista 2 kuoli heti ja yksi vielä juuri ja juuri hengissä. Ei varmaa tietoa mihin kuolivat, pakkaseen tai liika-aurinkoon. Ensimmäistä kertaa istutti, joten ei oikein mitään tiennyt. Mitäs sille yhdelle kannattaisi tehdä? Pieniä uusia ja vihreitä lehtiä näkyy, mutta sen verran huonon näköinen on, että jotain pitäisi tehdä. Mahtaisiko lisälannoite auttaa?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Hombre - kesäkuu 16, 2010, 20:40:20 ip
"...Oli tyhmää että yritettiin virralla warren." Ilman roimaa sähkölaskua, on turha toivoa sadonkorjuujuhlia pitkin talvea.
Eli käytännössä, voit pitää niitä hengissä loisteputkien ja eslien avulla, mutta satoamiseen tarvitaan natikka, tai isoja eslejä,
jotka nekin kuluttavat sähköä, eivätkä tuota valoa kuitenkaan natikan veroisesti.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 20:44:16 ip
OK, ehkä pitää sitten jonkinlainen sopimus tehdä vanhempien kanssa. Säästäväthän ne chilit sitten mauste ja paprika laskuissa (jota meillä syödään tosi paljon).

Kuinkas mietoa tuo Chiluacle Negro keskimäärin on? Sellaista löytyy 5 siementä. Vahvempaa vai miedompaa, suunnilleen, kuin pepperooni?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 16, 2010, 21:15:25 ip
Mutta eihän natikkaa tarvita, koska kyllä kesä tulee aikanansa ja silloin saa satoa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 21:21:07 ip
Joo, mutta suunnitelmissa oli, että talvellakin saisi sitä chiliä syödä. Varsinkin, kun muutenkin meni istuttaminen näin myöhään.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 16, 2010, 21:23:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 20:44:16 ip
OK, ehkä pitää sitten jonkinlainen sopimus tehdä vanhempien kanssa. Säästäväthän ne chilit sitten mauste ja paprika laskuissa (jota meillä syödään tosi paljon).


Väitän, että natikan hankinta- sekä käyttökustannukset vuositasolla ovat sellaiset, että halvemmaksi tulee ostaa chilit kaupasta..
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 21:29:21 ip
Uskon. Katsotaan, onhan niitä vähän pienempiäkin lamppuja. Onnistuisikos jollain energiansäästölampuilla tai halogeenilampuilla? Jos niitä laittaisi useamman.

Entäs muuten sitten, jos joku kasvi kasvaa joksikin n. 2 metriseksi ja haluaisin vaikka laittaa sen olohuoneen nurkkaan. Tarvitseeko se jotain erillistä lamppua siihen viereen?

Ja yhä siitä Rainbowin mullasta kyselisin...
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Mizzkix - kesäkuu 16, 2010, 21:57:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 21:29:21 ip
Uskon. Katsotaan, onhan niitä vähän pienempiäkin lamppuja. Onnistuisikos jollain energiansäästölampuilla tai halogeenilampuilla? Jos niitä laittaisi useamman.
Halogeenejä ei voi missään tapauksessa suositella kasveille. Tuottavat todella paljon lämpöä ja vähän kasvin tarvitsemaa valoa. Energiansäästölamput (esl) käyvät hyvin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 16, 2010, 22:01:42 ip
Rainbow kukkamulta on hyvää kamaa. Parimetrinen chili kuihtuu kyllä yhden ESLin alla talvisaikaan.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7343.0 tuossa vähän lisätietoa chileistä ja niiden valaisusta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 22:06:07 ip
OK, varmaan se olisi sitten nuo esllät.

Eli, jos (kun) saan sellaisen 2m korkean chilin olohuoneen nurkkaan, laitan jonkun vähän pienemmän lampun, kuin energiansäästölampun?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Peetrus - kesäkuu 16, 2010, 22:20:54 ip
Itsellä on 1.5X1.5m chilipensas + 1x1m chilipensas kahden 125W eslin alla ja satoa tulee ympäri vuoden.
Nyt kasveen määrä on kasvanut ja nuo 2x125W siirtyvät suurennetulla ikkunalaudalla asustavien päälle ja noille kahdelle isommalle tulee nyt 2x 250w eslit.

Saa nähdä miten reagoivat kun talvellakin nuo alkoivat joka ilta lurpottaa lehtiä 16h valotuksen jälkeen eli olivat saaneet tarpeekseen valoa noilla 2x125w esleilläkin. :)

Tosin kasvit ovat nyt isompia kuin talvella.

Tuo naga kun vielä innostuu kasvamaan niin en tiedä mihin se enää sopii kun ei viitsi väkisin pienenäkään leikkaamalla pitää.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 16, 2010, 22:45:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 22:06:07 ip
OK, varmaan se olisi sitten nuo esllät.

Eli, jos (kun) saan sellaisen 2m korkean chilin olohuoneen nurkkaan, laitan jonkun vähän pienemmän lampun, kuin energiansäästölampun?


Parimetristä chiliä saa talvikaudella valaista ainakin neljällä 36 watin energiansäästölampulla. Niilläkin kasvi pysyy juuri ja juuri hengissä, mutta ei kasva kokoa eikä varmasti tuota hedelmää. Uskallan väittää, että joudut trimmaamaan chilisi pikkupuskaksi talvea varten.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: pentele - kesäkuu 16, 2010, 22:47:06 ip
Itsellä syksyllä kasvamaan laitettu aji cristal teki satoa keskellä talvea yhden 15w megamanin kasvilampun alla (esl) ihan ok.

Ei noi mitään hirveitä virityksiä välttämättä tarvi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 22:52:36 ip
Täytyy kyllä heti viestin alkuun kiittää chilifoorumin jäsenistöä todella hyvistä ja nopeasta vastauksista ja avusta. Olen liikuskellut todella useilla foorumeilla ja kysellyt paljon asioita, mutta mistään ei ole tullut yhtä nopeasti ja yhtä hyviä vastauksia, kuin täältä. Kiitos!

Täytyy myös sanoa, että nagat taitaa minulle olla sellainen kasvi, jota viljelisin ihan turhaan. Kun on nuo kaupan jalapenotkin jo liian vahvoja (säilöntäliemessä)...

Tuolla linkistä avautuvalla sivustolla luki, että heijastimia kannattaa käyttää valaisussa. Eikös peili olisi tehokkaampi? Jos esim. laittaisi chili-pöydän taakse pitkän peilin? En tiedä, miten mahtaisi käytännössä toimia. En kyllä noista heijastimistakaan tiedä, miten ne pitäisi laittaa ja yms.

LainausParimetristä chiliä saa talvikaudella valaista ainakin neljällä 36 watin energiansäästölampulla. Niilläkin kasvi pysyy juuri ja juuri hengissä, mutta ei kasva kokoa eikä varmasti tuota hedelmää. Uskallan väittää, että joudut trimmaamaan chilisi pikkupuskaksi talvea varten.

Ahaa... Ok, ymmärsin vähän väärin. Ei ne ensi talveksi vielä sellaisiksi kasva, joten sitä ehtii miettimään vielä hyvin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - kesäkuu 16, 2010, 23:19:00 ip
Lainaus käyttäjältä: pentele - kesäkuu 16, 2010, 22:47:06 ipEi noi mitään hirveitä virityksiä välttämättä tarvi.

Pentele, olet oikeassa.
Vähemmälläkin kasvaa, mutta vain joitakin lajikkeita. Perusannuumi ja tunnistamaton Rocoto tekivät hedelmää pitkin talvea, vaikka ikkunan päällä, kaukana niistä oli vain pari 36W loisteputkea. Useimmat muut eivät kasvaneet, eikä kukkineet. Chinenseistä ei olisi toivoakaan.

Talvella tulee muitakin ongelmia, kuten kuiva huoneilma, patterit ikkunalaudan alla kuumentavat ruukut, mutta ikkuna hohkaa kylmää. Tuholaiset myös jylläävät enemmän talviaikaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 23:23:17 ip
Torjuivat nuo vanhemmat heti natikan, joten yritän tässä sähköä säästäen keksiä hyvän menetelmän saada sitä valoa. Jos tuollaisen tekisi, olisikos siitä mitään hyötyä?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Tinsa - kesäkuu 17, 2010, 00:14:19 ap
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 23:23:17 ip
Jos tuollaisen tekisi, olisikos siitä mitään hyötyä?
Mitäs tällä oikein haetaan?

Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 23:23:17 ip
Torjuivat nuo vanhemmat heti natikan, joten yritän tässä sähköä säästäen keksiä hyvän menetelmän saada sitä valoa.
Hyvän hinta-laatu suhteen valoa saa loisteputkista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 17, 2010, 08:59:22 ap
Tarkoitin sitä siis, että jos tuollaiset peilit laittaisi tuonne kasvien taakse valoa heijastamaan takaisin, olisiko niistä mitään hyötyä?

Ilmeisesti loisteputkilla saa kasvit vain pidettyä hengissä? Ja sadon aika pienenä?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 17, 2010, 10:21:44 ap
Rehujen taakse lyöty pitkänomainen tasopeili sirottaa valon kyllä enempi "sinne tänne" kuin mitenkään kohdennetusti. Investoimalla muutaman kympin saat 2x36 watin loisteputkivalaisimen jossa on jonkinlainen heijastin jo itsessään.

Erilaiset peiliviritykset tai lampun sisäpinnan kiilloitus nipulla santapaperia ja muutamalla purkilla autonkiilloituskamaa on mielestäni vaiva johon ei kannata ryhtyä.

Loisteputket hakkaavat hinta/teho suhteessa eslit mennen tullen. ESLien hyvä puoli on liitettävyys, ne vain ruuvataan kiinni valaisimeen jossa on E27-kanta. Loisteputkivalaisinten kanssa joutuu hieman kikkailemaan ripustuksissa ja kiinnityksissä.

edit. Oma pirkka-chilini teki kyllä "satoa" 2x36w putkien alla. Jos 10 podia voi sanoa sadoksi..  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 17, 2010, 11:12:46 ap
Täytyy vielä keskustella. ESL:n tai loisteputkien kanssa varmaan lähdetään talvea valaisemaan.

Noista kuivaneista chileistä on noussut pieni, muutaman millin korkuinen kasvi. 2 lehteä selkeästi havaittavissa. En tiedä, onko rikkaruoho vai chili.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 17, 2010, 14:18:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 16, 2010, 22:52:36 ip

Täytyy myös sanoa, että nagat taitaa minulle olla sellainen kasvi, jota viljelisin ihan turhaan. Kun on nuo kaupan jalapeñotkin jo liian vahvoja (säilöntäliemessä)...

Jauheena ruokaan niin tulee sopivaa, itselläkin tuo toleranssi on aika alhainen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 17, 2010, 16:44:23 ip
Eikököhän Cayenne ja habanerot riitä tähän, ainakin hetkeksi?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 17, 2010, 21:26:39 ip
Tjaah. Enempi parempi. Riippuu vähän mitä kato haluat.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: hessi - kesäkuu 17, 2010, 22:11:59 ip
Kuules Aketza,
vaikka Naga on todella tulinen chili, niin on sitten yksi parhaista chileistä maun suhteen,
sitä on vain opittava käyttämään oikeassa suhteessa :)
ja jos ymmärrän oikein asustelet jossain Turun suunnalla?
joten piipahda ,Tammisillan puutarhassa sieltä saat hyvät neuvot chilin kasvatukseen,
kysy Karia tai Pipsaa :)
ja muista seurata meidän Turku meettejä, kyllä sinne uskaltaa nuorikin tulla mukaan :),
ja maistiaisia saat varmasti kunha ilmoittelet itsestäsi...

ja ihan pieni vinkki, unohda cayenne, kaunis kasvi, mutta niin helkkarin pahan makuinen :)

menestystä chiliharrastukseen...
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 10:18:26 ap
Tuonne Turkuun on vain noin tunnin ajo, joten en varmaankaan meetteihin tule. Onkos muuten tuolla Tammisillan puutarhassa myynnissä muita chilejä kuin Lord Nelsonin chilipusseja? Tavoittaako sinut tuolta Tammisillan puutarhasta?

Cayenne ainut pinnalla oleva kasvi tällä hetkellä. Sain taimena (n. 50 cm) ja muutama kukka tullut, yksi jo lopettanut kukkimisen. Sieltä ensimmäiseksi niitä chilejä tulee, joten saa nähdä millaisia ovat. Kuivattuna mausteena olen cayennenpippuria syönyt ruoan joukossa.

Olisi kyllä ihan mahdollista, jos tilaisin jonkin ajan päästä Nagaa netistä. Fataliista samalla kun tilaan muutakin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Hombre - kesäkuu 18, 2010, 11:26:23 ap
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 10:18:26 ap
Tuonne Turkuun on vain noin tunnin ajo, joten en varmaankaan meetteihin tule. Onkos muuten tuolla Tammisillan puutarhassa myynnissä muita chilejä kuin Lord Nelsonin chilipusseja? Tavoittaako sinut tuolta Tammisillan puutarhasta?


Tästä näet hiukan mikä on sen Tammisillan meininki
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6839.msg101701#new
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 12:36:47 ip
Oho, mukava määrä chilejä... Onko siellä noita kaikkia lajeja myytävissä? Tuoreena tai siemeninä.

Täytyy käydä. Tällä hetkellä istutettu n. 110-120 chilin siementä, odotan ainakin, että noista kasvaa taimet. Katsotaan sitten, jos istuttaisi. Voisihan sieltä jo valmiiksi käydä ostamassa siemenet.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 18, 2010, 14:14:34 ip
niistä 120 siemenestä nousee varmaan 100 taimea että tilaa tarvitaan.  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Toni.A - kesäkuu 18, 2010, 14:18:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Chili-Hixu - kesäkuu 18, 2010, 14:14:34 ip
niistä 120 siemenestä nousee varmaan 100 taimea että tilaa tarvitaan.  ;D
Just veit varpaat suustani. Ei kovin pienellä satsilla ollakaan liikenteessä. Mikäs siinä, jos on tilaa kasvatella!  ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Jump - kesäkuu 18, 2010, 14:34:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 12:36:47 ip
Oho, mukava määrä chilejä... Onko siellä noita kaikkia lajeja myytävissä? Tuoreena tai siemeninä.

Täytyy käydä. Tällä hetkellä istutettu n. 110-120 chilin siementä, odotan ainakin, että noista kasvaa taimet. Katsotaan sitten, jos istuttaisi. Voisihan sieltä jo valmiiksi käydä ostamassa siemenet.


Olen aika aloittelia itsekkin, mutta tuo määrä kuullostaa todella hurjalta. Mihin meinaat taimet saada mahtumaan?

Minulla on muutoma Pirkka chili kasvatuksessa ja sen lisäksi paprikaa, tomaattia yms. Taimia oli parhaillaan ehkä kolmasosa tuosta määrästä, mutta niitä tuntui olevan silloinkin jokaisella ikkunalaudalla. Nyt kun olen jakanut ylimääräiset paprikat, tomaatit ja osan Pirkka chileistänikin kavereille, niin parvekkeella on tilaa ehkä parille kolmelle kasville. Kannattaa kylväessä miettiä myös vähän sitä, mihin ne kasvit laittaa kun ne kasvatat. Maito- tai jugurttipurkit vievät aika paljon tilaa ja ikkunalaudat käy hyvin nopeasti pieniksi  ;D Se on kuitenkin pieni ongelma suhteessa siihen kun chilit ovat seuraavassa isommassa ruukussa.   
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 14:49:38 ip
No, noista 50 ovat siemeniä, jotka sain useamman vuoden vanhoista chileistä (katso ketjun alkupää, Kanariansaarilta tuotuja). Joten niistä ei varmaankaan paljoa tule, jos yhtään. 47 siementä "lombardoa", eli pepperonia. Eli, ei siitä varmaankaan kyllä sitä sataa tule. Onneksi iso talo, jonka ikkunalaudoille voi laittaa toivottavasti aika paljon. Ja kesäisin on myös kasvihuone-mahdollisuus. Osa sukulaisistakin on luvannut ottaa, jos tulee liian vähän tilaa.

Asiasta toiseen, onkos kenelläkään mitään tietoa Chiluacle Negrosta? Sellaistakin löytyy, ja niinkuin olen jo aiemminkin kysynyt, haluaisin tietää kuinka vahvaa se on. Jos vertailuna esim. Jalapeno ja pepperoni.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - kesäkuu 18, 2010, 14:54:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Jump - kesäkuu 18, 2010, 14:34:23 ip... Kannattaa kylväessä miettiä myös vähän sitä, mihin ne kasvit laittaa...

Totta, mutta muuan toinen asia on mielestäni vieläkin tärkeämpi:

Ilmeisesti pitäisi ainakin kerran viikossa toistaa, että chilinkasvatusharrastuksen aloituksessa olisi viisasta hankkia heti kunnon siemenet, maukkaita ja/tai helppokasvuisia tunnettuja lajikkeita.

Jos aikoo uhrata ainakin puoli vuotta kasvatusponnisteluita ja useimmat myös aika tavalla taloudellista panostusta (vesiviljelylaitteet, lamput, tuulettimet kuivurit, myllyt, kasvihuoneen yms.), sitä ei mielestäni kannata laittaa Pirkka-chilin kasvatteluun. Muutkin market-chilit ovat epämääräinen kasvatuskohde. Niistä saattaa tulla aivan erilaisia, jos ovat hybridejä ja ne voivat vaatia kasvihuoneolosuhteet tai Afrikan aurinkoa. Hyviä siemeniä saa muutamalla eurolla. Se on pienin erä kasvatuskuluissa, vaikka halvoissa ruukuissa kukkamullassa kasvattelisi ikkunalla.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 15:06:02 ip
Ovatko nuo Lord Nelsonin siemenet kunnon siemeniä? 6 eri lajia niitä istutettu + taimena saatu cayenne + nämä 50 kuivatuista chileistä otetut siemenet. Joten, jos noista Kanariansaaren siemenistä jotain tulee, ei puoli vuosi mennyt kuitenkaan pelkästään niiden kasvattamiseen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Jump - kesäkuu 18, 2010, 16:24:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - kesäkuu 18, 2010, 14:54:59 ip

Totta, mutta muuan toinen asia on mielestäni vieläkin tärkeämpi:

Ilmeisesti pitäisi ainakin kerran viikossa toistaa, että chilinkasvatusharrastuksen aloituksessa olisi viisasta hankkia heti kunnon siemenet, maukkaita ja/tai helppokasvuisia tunnettuja lajikkeita.

Jos aikoo uhrata ainakin puoli vuotta kasvatusponnisteluita ja useimmat myös aika tavalla taloudellista panostusta (vesiviljelylaitteet, lamput, tuulettimet kuivurit, myllyt, kasvihuoneen yms.), sitä ei mielestäni kannata laittaa Pirkka-chilin kasvatteluun. Muutkin market-chilit ovat epämääräinen kasvatuskohde. Niistä saattaa tulla aivan erilaisia, jos ovat hybridejä ja ne voivat vaatia kasvihuoneolosuhteet tai Afrikan aurinkoa. Hyviä siemeniä saa muutamalla eurolla. Se on pienin erä kasvatuskuluissa, vaikka halvoissa ruukuissa kukkamullassa kasvattelisi ikkunalla.


Olet kyllä oikeassa nuiden siementen suhteen. Siinä on aika tavalla hommaa jos vähänkin suuremman määrän koittaa niitä taimia kasvattaa ja jos niistä ei sitten kuitenkaan mitään tule, niin se saattaa harmittaa. Ensi kaudeksi olen itsekkin ajatellut siirtyä "oikeisiin" chileihin ja Pirkka chilit ovat tällä kaudella vain kokeilussa, kun heräsin asian suhteen hieman myöhään. Siementen ja koko viljelyn suhteen kannattaa panostaa ehkä enemmän laatuu kuin määrä.

Nuista ikkunalaudoista ja maitopurkeista tuli vielä mieleen ne seuraavat ruukut joihin taimet siirretään kun ne kasvavat. Väittäisin että jos talossa asustaa kauniimman sukupuolen edustajia, niin kukkapurkkeihinkin pitää/kannattaa kiinnittää huomiota.   

   
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 17:37:09 ip
Ruukut ei varmaankaan minulla ongelma. Niitä saan.

Niistä 50 Kanariansaarten siemenestä tuskin mitään tulee, joten se laskee määrän 70:een. Siitä sitten vähennetään vielä ne siemenet, jotka muista lajeista eivät suostu nousemaan tai kuolevat.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 18, 2010, 21:03:06 ip
eli vain viisikymmentä. ::) Jos yksikin niistä kanarian saaren chileistä itää, niin vähän ajan päästä on loputkin. Ei kannata laskea sen varaan että ne ei idä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Jump - kesäkuu 18, 2010, 22:00:39 ip
Kannattaa ihan suosiolla alkaa tekemään tilaa ikkunalaudoille, vaikka niitä taimia olisikin "vaan" se 70-80 kappaletta ;D Tilaa ne tulevat tarvimaan kuitenkin sitten kun ne rupeavat kunnolla kasvamaan. 
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 18, 2010, 23:03:24 ip
Juu, tiedän. Niinkuin jo sanoin. Iso talo, paljon tilaa ja jotkut sukulaiset varmasti suostuvat ottamaan niitä myös, jos tiukkaa tekee.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: ladoga - kesäkuu 19, 2010, 10:24:09 ap
Chilhuacle negro on tulisuudessa about jalapenon luokkaa tai hiukka miedompi. Makoisat marjat - hyvän kokoiset ja muotoiset täytettäväksi. Olen noita popsinut feta-kanamuna-oregano täytteellä ja sellaisenaan. Kuivannut en ole, mutta ilmeisesti meksikossa niin on tapana.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 19, 2010, 10:29:00 ap
OK, odotan kovasti että pääsen maistamaan noita. Vielä ei vain näy yhtään mullan pinnalla. Toivottavasti nousisi edes yksi taimi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Scotch Bonnet - kesäkuu 19, 2010, 16:02:03 ip
talvetuksesta
itelläni on ollut parin vuoden ajan 13 erilajin kasveja jokaista 5kpl (yhteensä 65) olen antanut kasvien kesän tuttaa satoa ja ottanut seuraavaksi vuodeksi jokaisesta lajista siemeniä + muutama ite tehty uus risteytys. sitten kun ilmat on kylmenemään päin niin otan sisälle kasvihuoneesta jokaista lajia 1kpl ja pitänyt hengissä loisteputkien alla tyhjissä akvaarioissa loput 52 kasvia olen jättänyt kasvihuoneeseen tuottamaan satoa niin kauan kunnes kuolevat kylmyyteen :( kova kohtalo. voisikohan chilin saada leikkaamalla jonkinlaiseen horrostilaan jossa se selviäisi?
sitten keväällä  akvaarioissa pidetyt taimet kasvihuoneeseen niin pääsee nopeasti nauttimaan chileistä sillä aikaa kun siemenistä idätetyt taimet vielä kasvavat kukintakokoon sitten sato onkin runsata kun joku sata kasvia tuottaa podeja yhtäaikaa ;D silloin kuivatan chilejä joita sitten sullon kuivaneina pippurimyllyyn niin saa vastajauhettua chiliä talvella. sitten taas kiertokulku jatkuu kun talvi tulee. :(
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - kesäkuu 20, 2010, 10:40:30 ap
Lainaus käyttäjältä: Scotch Bonnet - kesäkuu 19, 2010, 16:02:03 ip
talvetuksesta
itelläni on ollut parin vuoden ajan 13 erilajin kasveja jokaista 5kpl (yhteensä 65) olen antanut kasvien kesän tuttaa satoa ja ottanut seuraavaksi vuodeksi jokaisesta lajista siemeniä + muutama ite tehty uus risteytys. sitten kun ilmat on kylmenemään päin niin otan sisälle kasvihuoneesta jokaista lajia 1kpl ja pitänyt hengissä loisteputkien alla tyhjissä akvaarioissa loput 52 kasvia olen jättänyt kasvihuoneeseen tuottamaan satoa niin kauan kunnes kuolevat kylmyyteen :( kova kohtalo. voisikohan chilin saada leikkaamalla jonkinlaiseen horrostilaan jossa se selviäisi?
sitten keväällä  akvaarioissa pidetyt taimet kasvihuoneeseen niin pääsee nopeasti nauttimaan chileistä sillä aikaa kun siemenistä idätetyt taimet vielä kasvavat kukintakokoon sitten sato onkin runsata kun joku sata kasvia tuottaa podeja yhtäaikaa ;D silloin kuivatan chilejä joita sitten sullon kuivaneina pippurimyllyyn niin saa vastajauhettua chiliä talvella. sitten taas kiertokulku jatkuu kun talvi tulee. :(


Jeps. Mainitsemasi leikkely on varsin tavallinen tapa talvettaa kasvit. Fatalii (http://www.fatalii.net/growing/) on vienyt tuon leikkelyn vielä hiukan pidemmälle ja askarrellut chileistään talven ajaksi koristeellisia ja viihdyttäviä Bonsai-chilejä eli boncheja (http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=bonchi). Siinä on sitten hyvä aihio seuraavaa kautta varten. Tilaahan tuo tosiaan säästää ihan älyttömästi. 13 täysikokoista kasvia talvehtimassa on jo melkoinen urakka, joka kysyy hermoja ja vie tilaa. Eli ei muuta kun sakset käteen syksyllä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 12:09:05 ip
Mahtaisikohan onnistua sellainen, että kun talvi tulee, ottaa n. 10 kasvia, jotka laittaa esl:n alle ja loput laittaa loisteputkien alle. No, jos ei onnistu, täytyy ottaa ne sakset käteen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - kesäkuu 20, 2010, 17:38:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 12:09:05 ip
Mahtaisikohan onnistua sellainen, että kun talvi tulee, ottaa n. 10 kasvia, jotka laittaa esl:n alle ja loput laittaa loisteputkien alle. No, jos ei onnistu, täytyy ottaa ne sakset käteen.


Saahan sitä suuriakin kasveja talvehtimaan ja jopa tuottamaan satoa talvella, jos panostaa valaistukseen. Mulla kuitenkin viime kauden kasvit saivat talvehtia alasleikattuina ja ilman keinovaloa. Kastella tarvitsee harvoin, lannoittaa ei välttämättä ollenkaan. Tämä siis ihan tilan- ja valonpuutteen vuoksi. En myöskään halua natikkaa loimottamaan kämppääni. Kun keväällä aurinko saa kasvit uuteen alkuun, on aika aloittaa lannoitus. Siitä se sitten taas lähtee. Bonchiksi leikkaamalla juuriakin saa käsitellä kovalla kädellä. Tällöin kasvi mahtuu pienempään ruukkuun, tarvitsee vähemmän multaa ja säästää tilaa esimerkiksi ikkunalaudalta. Kesäksi lyö sitten taas suurempaan ruukkuun ja odottelee kasvupyrähdyksiä.  ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 17:51:08 ip
Yritän saada kaikkia vähintään loisteputkien alle. Mieluummin tietenkin ESL:n alle.

Asiasta toiseen: Neljän siemenen päältä on mennyt multa pois itsestään. Siemen näkyy hyvin, eikä siitä oikein näy mitään kasvavankaan. Pitäisikö nämä peittää pienellä kerroksella multaa vai annanko olla noin?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - kesäkuu 20, 2010, 17:52:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 17:51:08 ip
Yritän saada kaikkia vähintään loisteputkien alle. Mieluummin tietenkin ESL:n alle.

Asiasta toiseen: Neljän siemenen päältä on mennyt multa pois itsestään. Siemen näkyy hyvin, eikä siitä oikein näy mitään kasvavankaan. Pitäisikö nämä peittää pienellä kerroksella multaa vai annanko olla noin?


Ei niitä peitellä tarvitse, jos vaan pysyvät kosteana. Itäähän ne märän talouspaperin päälläkin!  ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 17:54:33 ip
Aivan, unohdin... Multa on aika kovaa ja hieman märkää kun koittaa. Pitäisikös niitä vähän kastella?

EDIT: Pieni muokkaus.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - kesäkuu 20, 2010, 18:05:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 17:54:33 ip
Aivan, unohdin... Multa on aika kovaa ja hieman märkää kun koittaa. Pitäisikös niitä vähän kastella?

EDIT: Pieni muokkaus.


Yläkauttako olet noita kastellut? Multa ei saisi tossa kohtaa muodostua liian tiukaksi. Mullan vedenottokyky heikkenee sen kovettuessa ja vastaitäneen siemenen on vaikea kasvattaa juurensa kovaan kasvupohjaan... Tasainen kosteus pitäisi saada säilymään kun idättelee.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 20:22:54 ip
Juu, yläkautta. Mites tuon saisi tehtyä hyvin, jos silti pysyy mullassa eikä mitään muunlaista menetelmää käytä?

EDIT: Taas pieni muokkaus.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 20, 2010, 20:23:58 ip
Kannattaa sumutella ja pitää kelmua tai muuta muovia siinä päällä kosteutta pitämässä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 21:28:16 ip
OK.

Kuinka nopeasti yleensä ensimmäiset taimet alkavat nousta? Yleensä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: MikaK - kesäkuu 20, 2010, 21:37:25 ip
Itsellä tämän vuoden ekassa kylvössä ( 36 siementä ) iti toisella viikolla 9, kolmannella 6 ja neljännellä viikolla 11 siementä. Altaviikon ei ole vielä kertaakaan itänyt mitään. Nopeimmat tänä vuonna ollut 13 päivää ja hitaimmat 28 päivää. Yli kuukautta en enään odotellut, kun kyseessä ei kuitenkaan ollut villichilejä, joiden itämisessä voidaan puhua kuukausista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 21:41:35 ip
Nyt vasta ollut omat chilit aika tarkkaan 5 päivää. Vielä saa näköjään sitten odotella aika kauankin...
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: MikaK - kesäkuu 20, 2010, 21:56:44 ip
Mainitsemisen arvoista, että omat idätykseni huoneenlämmössä ja oletettavasti korkeampi lämpötila edesauttaisi parempaan itävyyteen sekä nopeampaan itämiseen. Itsellä ei vain ole sopivaa keinoa lisälämmön tarjoamiseen sekä nykyinenkin tahti riittää minulle. Aji Cristallia lukuunottamatta kaikki lajikkeet itivät eli sain sen mitä halusinkin. Ensi kaudella kasvi per lajike on vielä voimakkaammin tavoitteeni.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 20, 2010, 22:24:35 ip
Huoneenlämmöllä täälläkin mennään. Toivottavasti tulisi jokaista lajia edes yksi taimi, sitten ei ole hätää (jos ei tapa niitä...).
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 21, 2010, 17:03:03 ip
Olen muuten joskus ostanut jostain Prismasta (Turun lähistöltä) paprikan mallisia, mutta pienempiä, punaisia ja vahvoja chilejä. Otin niistä nyt siemenet ja aion istuttaa tänään. Mitään ideaa, mitä voisivat olla? Minä ehkä veikkaisin habaneroa, mutta en kyllä ole varma.

Nuo chilit ovat olleet pakastuksessa pari kuukautta, kai siemenet vielä ovat hyviä?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chili-Hixu - kesäkuu 21, 2010, 17:22:33 ip
varmaan haba-neroja.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 21, 2010, 17:58:26 ip
Luultavasti.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - kesäkuu 21, 2010, 20:19:54 ip
Voikos tollasta perus raidia suihkutella surutta chileihin vaikka jo podeja olisikin??? Pörrää tollasia banaanikärpäsiä tai vastaavia noissa.. Ei hirveesti, mutta kun chilit on keittiön pöydällä niin ovat suht ärsytäviä (varsinkin emännän mielestä).
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: muur - kesäkuu 21, 2010, 21:20:00 ip
Miksipä ei, tosin sitten ei kannata ko. podeja ehkä syömään mennä. Raid-purkin kyljessä taitaa lukea, ettei olisi suotavaa suihkutella ruoka-aineisiin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 21, 2010, 21:21:02 ip
Mites pyretriinin kertyminen nisäkkäisiin? Älä ruiskuta podeihin. Varovasti ja vähän voi varmaankin suihkutella, itseäni huolettaa lähinnä ponneaineena käytetyn butaanin kylmyys.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - kesäkuu 21, 2010, 21:36:18 ip
Hmm no onkos jotain muita kikkoja?.. Mulla on tollasia etikka pesuaine "ansoja" jotka hieman noita ötököitä keräävät, mutta ei kovin paljoa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 21, 2010, 21:49:34 ip
Banaanikärpäset nyt ovat suhteellisen helppo vastus. Vetele raidilla varovasti. Ja vie roskis ulos ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: psyphish - kesäkuu 22, 2010, 07:52:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 16, 2010, 20:30:49 ip
Natikka lisää sähkölaskuun helposti pari kolmesataa euroa vuositasolla. Meidän kahden hengen taloudessa se tarkottaisi melkein 100% korotusta sähkölaskuun. No thanks. Viime talvi pujoteltiin kahdella 36 watin putkella ja muutamalla irtoeslillä. Korotusta tuli "joitain kymppejä".


Jätkällä on aika kallista sähköä. Ei varmaan 24/7 tarvi natikalla tulittaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Ryhis - kesäkuu 22, 2010, 10:12:30 ap
Lainaus käyttäjältä: psyphish - kesäkuu 22, 2010, 07:52:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - kesäkuu 16, 2010, 20:30:49 ip
Natikka lisää sähkölaskuun helposti pari kolmesataa euroa vuositasolla. Meidän kahden hengen taloudessa se tarkottaisi melkein 100% korotusta sähkölaskuun. No thanks. Viime talvi pujoteltiin kahdella 36 watin putkella ja muutamalla irtoeslillä. Korotusta tuli "joitain kymppejä".


Jätkällä on aika kallista sähköä. Ei varmaan 24/7 tarvi natikalla tulittaa.


Tosiaan, itse laskin taskulaskimella ja Hellsingin energia nettisivujen mukaan, pyöristin sen n. 300€n. Kärsä Babarin laskuista nähdään, että ei tuo kauheasti heittänyt.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7343.0

420 tuntia, 31 päivää = 13,5h/vrk 600w natikkaa tekee 25€/kk x 12 tekee 300€ per vuosi.

Sori vaan mutta Suomaassa kaikki on kallista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: -mtk- - kesäkuu 22, 2010, 10:25:51 ap
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - kesäkuu 21, 2010, 20:19:54 ip
Voikos tollasta perus raidia suihkutella surutta chileihin vaikka jo podeja olisikin??? Pörrää tollasia banaanikärpäsiä tai vastaavia noissa.. Ei hirveesti, mutta kun chilit on keittiön pöydällä niin ovat suht ärsytäviä (varsinkin emännän mielestä).


Perus Raid-purkissa muistaakseni sanotaan, että varoaika on yksi vuorokausi suihkutuksesta paitsi tillillä ja persilijalla 7 vrk.
Joku viisaampi voisi ehkä kertoa miten esimerkiksi normisalaatti eroaa tillistä, mutta joka tapauksessa tuon mukaan hyvin mielin voi syödä ainakin 7 vrk kuluttua. Huuhteleminen veden alla ennen syöntiä lienee silti järkevää (tai ainakin mieltä rauhoittavaa).
Ja kuten jo toisaalla todettukin, tuo suihkuttelu kannattaa tehdä pimeässä, koska pyretriini hajoaa valossa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Tomppa - kesäkuu 22, 2010, 22:33:17 ip
VINKKI BANAANIKÄRPÄSILLE!!!


Tai jotain  8)          ..............   Ostakaa halvinta punaviiniä mitä löytyy. Siihen sitten tilkka hunajaa ja teelusikallinen etikkaa..  laittakaa vaikka 1-2 dl tuota johonkin mukiin/lasiin  tai jopa lautaselle  :o


Toimii takuunvarmasti jokaiselle banaanikärpäselle..  jos ei jostain kumman syystä toimi niin jättäkää etikka pois!!!!

Pelkkä punaviini on tehokas keino!!


Tämän lupaan!   olen kokeillut
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: koshui - kesäkuu 22, 2010, 23:58:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Tomppa - kesäkuu 22, 2010, 22:33:17 ip
VINKKI BANAANIKÄRPÄSILLE!!!
Ostakaa halvinta punaviiniä mitä löytyy
Tämän lupaan!   olen kokeillut


Banaanikärpäset kiittää, päähän nousi. Hirvee darra vaan joten kyseltäis onko etikan pois jättämisellä vaikutusta krapulaan? ;)

Banaanikärpänen ei ole sama asia kuin harsosääski jolle tuota viinietikka-ansaa suositellaan. Banaanikärpäsistä helpoimmalla pääsee eroon, kuten Räyhäkäs asian ilmaisi, viemällä roskat ulos.
Jännä yksityiskohta wikipediasta: "Banaanikärpänen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Banaanik%C3%A4rp%C3%A4nen#cite_note-12) pystyy tunnistamaan makean ja kitkerän maun, mutta ei esimerkiksi chilipippurille tyypillistä polttavaa kapsaisiinia". Eivät siis osaa lainkaan arvostaa tätä jaloa harrastusta :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - kesäkuu 23, 2010, 00:28:10 ap
Mulla oli myös taannoin tuollainen punkku ansakin.. ei toiminut. Parhaiten on on toiminut fairy, etikka, baanaani siivu systeemi. Pitää koittaa ilmeisesti viedä roskat ulos useammin  ;D. Emäntä ei muuten uskonut sitä kun jo aikoja sitten sanoin että ei noi chilit noita ötököitä tee.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Scotch Bonnet - kesäkuu 23, 2010, 20:39:06 ip
idätyksen kestosta laitoin viikko ja 1 päivä sitten itämään 9 eri chili lajia ensimmäiseksi iti aji cristal 3päivän kuluessa sitten tähän päivään asti on itämättä Pl-260560, inca red drop, rainforest ja champion en ole ihan varma mitä tuona itämisellä tarkoitetaan itse tarkoitan sitä kun siemenestä tulee valkoinen juuri ulos. idätän tuolla chilivaarin idätys menetelmällä maRKARIINIRASIAAN VETTä siteetten siihen kellumaan sopivan kokoinen kupla muovi ja sitten vessapaperia ja sitten siemenet Ja sitten kelmupäälle ja 28 asteen lämpöön mukava tuo tapa koska siinä kosteus pysyy tasaisena ja näkee kun siemenet alkavat itämään.

ja banaani kärpäsistä olen päässyt hedelmäkulhossa (itselläni ei ole ollut chileissä) eroon imuroimalla niitä varmaan jokin heikko verhojen puhdistus voimakkuus on hyvä ettei ime kasveja 
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 11:33:28 ap
Itämisestä olisi minulla vielä yksi kysymys:

n. 6 päivää sitten huomasin yhden siemenen itäneen. Seuraavana kahtena päivänä tuli lisää ja yhteensä niitä oli 11. Tämän jälkeen ei ole tullut yhtään. Edellisenä 3 päivänä yksikään siemen ei ole lähtenyt kasvamaan, ei edes niistä lajeista mistä siemenet nousivat heti ensimmäiseksi. Onko normaalia vai teenkö jonkin väärin? Olen suihkepullolla ahkerasti kastellut niitä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - kesäkuu 29, 2010, 12:26:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 11:33:28 ap... Edellisenä 3 päivänä yksikään siemen ei ole lähtenyt kasvamaan, ei edes niistä lajeista mistä siemenet nousivat heti ensimmäiseksi.

Olisiko tästä lohdutukseksi? http://chilivaari.blogspot.com/2010/02/esittelyssa-lastentarha.html

Sirkkalehtien jälkeen useimmat chilit pitävät vähän paussia. Tuossa kuvassa ylärivissä on n. kolmen viikon ikäisiä, samoin keskirivin oikea laita. Keskellä vasemmalla on kaksi 5 päivää vanhaa. Vastannevat sinun tilannettasi?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 12:52:22 ip
Joo, 5 päivän ikäiset näyttävät samanlaisilta, kuin minunkin taimeni ovat. Mutta, en tarkoittanut sitä. Siemenistä on kasvanut seuraavat taimet:

(taimet/siemenien kokomäärä)

7/10 Anaheim
1/4 Jamaican Bell
2/47 Lombardo
1/7 Hot lemon

0/5 Chiluacle Negro
0/7 Piment d'Espelette

Eli, siitä kun ensimmäinen taimi kasvoi, kasvoivat nuo 11 tainta silloin ja sen jälkeen (3 päivää kulunut) ei ole kasvanut yhtään tainta. Ei mitään liikettä mullassa. 11 tällä hetkellä vasta noussut siitä 80 siemenestä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - kesäkuu 29, 2010, 13:13:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 12:52:22 ip
Joo, 5 päivän ikäiset näyttävät samanlaisilta, kuin minunkin taimeni ovat. Mutta, en tarkoittanut sitä. Siemenistä on kasvanut seuraavat taimet:

(taimet/siemenien kokomäärä)

7/10 Anaheim
1/4 Jamaican Bell
2/47 Lombardo
1/7 Hot lemon

0/5 Chiluacle Negro
0/7 Piment d'Espelette

Eli, siitä kun ensimmäinen taimi kasvoi, kasvoivat nuo 11 tainta silloin ja sen jälkeen (3 päivää kulunut) ei ole kasvanut yhtään tainta. Ei mitään liikettä mullassa. 11 tällä hetkellä vasta noussut siitä 80 siemenestä.



Siis tarkoittanet ettei Chiluacle Negro ja Piment d'Espelette ole itäneet?
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - kesäkuu 29, 2010, 13:21:20 ip
Minulla Piment d'Espelette oli hitain itämään eurooppalaisten sarjassa, pari viikkoa sitä sai odotella. Ei kuukausikaan vielä ole pitkä idätysaika, joten kärsivällisyyttä vain.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 13:30:25 ip
Tarkoitan siis sitä, että ensin 3 päivän sisällä iti 11 sitten seuraavat 3 päivää (+tämä aamu) ei ole itänyt yhtään.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: MikaK - kesäkuu 29, 2010, 14:28:06 ip
Ei mitenkään ihmeellistä. Itselläni saattanut saman lajin siemenien kesken olla parin viikon heittoja itämisessä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - kesäkuu 29, 2010, 14:34:37 ip
OK. Ajattelin vain, jos olen esim. hukuttanut ne.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - kesäkuu 30, 2010, 20:49:45 ip
Onkos normaalia kun caribbean red haban runko paksunee ylöspäin?? On suht pienessä ruukussa, mutta alkanut tehdä nuppua. Ajattelin että voisko noita lehtiä hieman karsia, mutta mistä suunnasta?? Kaveri joku 40cm ja ollut koko ikänsä tuossa ikkunalaudalla. Lehtiä ihan alhaalta ylös.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - heinäkuu 01, 2010, 10:10:01 ap
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - kesäkuu 30, 2010, 20:49:45 ip
Onkos normaalia kun caribbean red haban runko paksunee ylöspäin?? On suht pienessä ruukussa, mutta alkanut tehdä nuppua. Ajattelin että voisko noita lehtiä hieman karsia, mutta mistä suunnasta?? Kaveri joku 40cm ja ollut koko ikänsä tuossa ikkunalaudalla. Lehtiä ihan alhaalta ylös.


Normaalia on. Kyllä se siitä ajan kuluessa tasoittuu.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - heinäkuu 08, 2010, 13:56:33 ip
Muutaman päivän reissun jälkeen kotona odotti iloinen yllätys kun pari apachea oli muuttunut punaiseksi. Onkos nuo nyt sitten kypsiä??? Siis niin kypsiä että siemenet vois ottaa talteen??
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aketza - heinäkuu 08, 2010, 14:04:20 ip
Eikös se niin ole, että siemenet ovat valmiita, kun ovat keltaisia tai punaisia (lukuunottamatta erityistapauksia, mm. Pimenta da nayde).
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - heinäkuu 08, 2010, 17:27:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - heinäkuu 08, 2010, 14:04:20 ip
Eikös se niin ole, että siemenet ovat valmiita, kun ovat keltaisia tai punaisia (lukuunottamatta erityistapauksia, mm. Pimenta da nayde).


Tarkoitatko nyt siementen väriä vai chilin väriä? Siemenet ovat vaalean keltaisia aina. Lukuunottamatta c.pubescens-suvun siemeniä, jotka ovat mustia/tumman ruskeita. Chilejä puolestaan on vaikka ja minkä värisiä. Punaista, keltaista, ruskeaa, violettia, lähes mustaa, oranssia, lähes valkoista...
;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Aji Inferno - heinäkuu 08, 2010, 18:05:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 08, 2010, 17:27:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - heinäkuu 08, 2010, 14:04:20 ip
Eikös se niin ole, että siemenet ovat valmiita, kun ovat keltaisia tai punaisia (lukuunottamatta erityistapauksia, mm. Pimenta da nayde).


Tarkoitatko nyt siementen väriä vai chilin väriä? Siemenet ovat vaalean keltaisia aina. Lukuunottamatta c.pubescens-suvun siemeniä, jotka ovat mustia/tumman ruskeita. Chilejä puolestaan on vaikka ja minkä värisiä. Punaista, keltaista, ruskeaa, violettia, lähes mustaa, oranssia, lähes valkoista...
;)


Sarjassamme tarpeetonta knoppitietoa: mustat siemenet on myös monella erittäin harvinaisella villichilillä...  8)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: wille - heinäkuu 08, 2010, 18:15:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 08, 2010, 18:05:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 08, 2010, 17:27:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - heinäkuu 08, 2010, 14:04:20 ip
Eikös se niin ole, että siemenet ovat valmiita, kun ovat keltaisia tai punaisia (lukuunottamatta erityistapauksia, mm. Pimenta da nayde).


Tarkoitatko nyt siementen väriä vai chilin väriä? Siemenet ovat vaalean keltaisia aina. Lukuunottamatta c.pubescens-suvun siemeniä, jotka ovat mustia/tumman ruskeita. Chilejä puolestaan on vaikka ja minkä värisiä. Punaista, keltaista, ruskeaa, violettia, lähes mustaa, oranssia, lähes valkoista...
;)


Sarjassamme tarpeetonta knoppitietoa: mustat siemenet on myös monella erittäin harvinaisella villichilillä...  8)


Myöskin näin.  ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - heinäkuu 10, 2010, 17:11:32 ip
Kauankos tuoreet chilit säilyvät jääkaapissa esim muovirasiassa??
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Lihamestari - joulukuu 19, 2010, 23:04:18 ip
Nostetaas tälläistä ketjua ja kysellään samalla tyhmiä!

Vaimoke on tykästynyt noihin kaikkien ylistämiin pizzerioitten pepperoni nimisiin paprikakasveihin, niin noitahan voisi vaikka kasvattaa!
Mikäköhän mahtaisi kyseinen chili olla oikealta nimeltään ja mistäköhän noihin saisi siemeniä?
Kovasti olen hakua käyttänyt ja kuukelia nakutellut, mutta no bonus!!

Tuolle paremmalle puoliskolle kun ei oikein nämä tuliset muuten uppoa, niin tälläinen vois olla aika rock!
Noista etikassa säilötysitä paprikoista tuskin mitää itävää irtoaa... ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Herra 47 - joulukuu 19, 2010, 23:13:21 ip
peperonichi pepperoni yms nimillä se on siunattu
myös lombardo nimeä käytetään yhdestö variaatiosta.. lähinnä etelä euroopan ruokachili myös muita nimiä tällä on mutta tuolla jo pitäisi alkuun päästä
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Legoinsinööri - joulukuu 19, 2010, 23:33:11 ip
Kattelin myös itse vähän aikaa sitten aiheeseen liittyviä vastauksia. Haulla "pepperoni" löytyy aika paljon aikaisempia ketjuja joissa mainitaan nimike "peperonchino". Käsittämätöntä kuinka kiven takana on tieto siitäkin mitä lajiketta tuo on ja mistä niitä siemeniä saisi. Heitin huvikseen googleenkin "pepperoni siemen" ja jonkun tuloksen nettikaupassa esiteltiin Cayenne Long Slim aloittaen "Pepperoni."
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Herra 47 - joulukuu 19, 2010, 23:34:46 ip
joo itselläni tuon lombardon siemeniä muutamia... mutta sekään ei ole aivan sama mitä nuo kebeb pepperonit ovat
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 20, 2010, 00:12:23 ap
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - joulukuu 19, 2010, 23:04:18 ip... Vaimoke on tykästynyt noihin kaikkien ylistämiin pizzerioitten pepperoni nimisiin paprikakasveihin, niin noitahan voisi vaikka kasvattaa!

Heitänpä tähän toisenlaisen ajatuksen.
Mielestäni sellaisia chilejä ei kannata itse viljellä, joita saa kaupasta muutamalla eurolla purkin tai rasian. Etsi kauppa, joka pitää vaikkapa näitä Royal-pepperoneja varastossaan:
http://www.filos.fi/tuotetiedot.aspx?tr=1040

Sitten voit rauhassa viljellä muita, maukkaampia ja yllätyksellisempiä lajikkeita, joita ei kaupasta saa. Niillä on todellista arvoa, jota ei edes rahassa voi mitata. Sitä paitsi, kun on pari purkillista tuollaisia pistellyt, alkaa kaivata tulisempaa. Ihmisen makuaisti on sellainen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: JaloPena - joulukuu 20, 2010, 03:16:14 ap

Ostin paikallisesta Prismasta taannoin purkillisen Royalia, sitä vahvempaa niistä, kun perhe ei Habaneroa tai Nagaa omaan ruokaansa halua. (working on it...) Kiinalaisen ruuan kastikkeeseen se meni ihan ok, eikä etikkaakaan tarvinnut paljoa enää lisätä happamuutta tuomaan... ;). Aika paljon saa kyllä laittaa, että rupeaa missään tuntumaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Jan - joulukuu 20, 2010, 08:49:19 ap
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - joulukuu 20, 2010, 03:16:14 ap

Ostin paikallisesta Prismasta taannoin purkillisen Royalia, sitä vahvempaa niistä, kun perhe ei Habaneroa tai Nagaa omaan ruokaansa halua. (working on it...) Kiinalaisen ruuan kastikkeeseen se meni ihan ok, eikä etikkaakaan tarvinnut paljoa enää lisätä happamuutta tuomaan... ;). Aika paljon saa kyllä laittaa, että rupeaa missään tuntumaan.


Eipä noilla etikkapepperoneilla (tai jalopenoilla sen puoleen) pahemmin kannata ruokaa yrittää tehdä. Halvemmalla voi ostaa pullon etikkaa. Laita vaan perheellesi habaa tai nagaa kohtuudella kertomatta niille. Ei nagallakaan tehty ruoka tarvitse tappotulista olla, jos sitä käyttää varoen ja luulisin, että kuka tahansa makunystyrät omaava ihminen pitää sitä paremman makuisena. Niin tai makuasioistahan ei voi kiistellä (faktoistako sitten pitäisi), mutta aika harvaan ruokaan noi etikkapepperonit sopii omasta mielestäni.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: bluesman - joulukuu 20, 2010, 09:11:19 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 20, 2010, 08:49:19 ap
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - joulukuu 20, 2010, 03:16:14 ap

Ostin paikallisesta Prismasta taannoin purkillisen Royalia, sitä vahvempaa niistä, kun perhe ei Habaneroa tai Nagaa omaan ruokaansa halua. (working on it...) Kiinalaisen ruuan kastikkeeseen se meni ihan ok, eikä etikkaakaan tarvinnut paljoa enää lisätä happamuutta tuomaan... ;). Aika paljon saa kyllä laittaa, että rupeaa missään tuntumaan.


Eipä noilla etikkapepperoneilla (tai jalapeñoilla sen puoleen) pahemmin kannata ruokaa yrittää tehdä. Halvemmalla voi ostaa pullon etikkaa. Laita vaan perheellesi habaa tai nagaa kohtuudella kertomatta niille. Ei nagallakaan tehty ruoka tarvitse tappotulista olla, jos sitä käyttää varoen ja luulisin, että kuka tahansa makunystyrät omaava ihminen pitää sitä paremman makuisena. Niin tai makuasioistahan ei voi kiistellä (faktoistako sitten pitäisi), mutta aika harvaan ruokaan noi etikkapepperonit sopii omasta mielestäni.


Oon samaa mieltä. Etikkasäilöttyjen suhteen, ne voi syödä erikseen mutta en kaupasta ostaisi kuin Aji cristalia jos ei itsellä olisi. Nagaa voi huoletta käyttää ruoanlaitossa kun ensin tietää kuka tulee ruokailemaan. Pieni ripaus savuhabaa tai -nagaa esim pastasoosiin tekee säväyksen muttei vielä pudota vierasta pallilta. Purkin voi jättää pöydälle kun itse tai joku muu kuitenkin haluaa tuimempaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 20, 2010, 10:24:54 ap
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 20, 2010, 09:11:19 apEi nagallakaan tehty ruoka tarvitse tappotulista olla, jos sitä käyttää varoen...


Tuossahan se oleellinen chilillä maustamisessa tuli: Ei lajikkeen tulisuus vaan määrä ratkaisee. Tosi tulisia laitetaan vain rippusia ruokaan, mutta mietoja saa mättää kouralla.

Tokihan Lihamestari tämän tietää, mutta jos vaimo haluaa pizzapeperoneja, ne saa helpommin kaupasta kuin itse kasvattelemalla.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Jan - joulukuu 20, 2010, 11:42:55 ap
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 20, 2010, 10:24:54 ap
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 20, 2010, 09:11:19 apEi nagallakaan tehty ruoka tarvitse tappotulista olla, jos sitä käyttää varoen...


Tuossahan se oleellinen chilillä maustamisessa tuli: Ei lajikkeen tulisuus vaan määrä ratkaisee. Tosi tulisia laitetaan vain rippusia ruokaan, mutta mietoja saa mättää kouralla.

Tokihan Lihamestari tämän tietää, mutta jos vaimo haluaa pizzapeperoneja, ne saa helpommin kaupasta kuin itse kasvattelemalla.


Katsos vaan.. En huomannutkaan, ettö oli itse lihamestari, joka kysyi (kännykkää kun käytin). En yhtään epäile etteikö lihamestari saisi älyttömän hyvää sapuskaa aikaiseksi noista etikkalitkuistakin :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Legoinsinööri - joulukuu 20, 2010, 12:40:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 20, 2010, 00:12:23 apSitten voit rauhassa viljellä muita, maukkaampia ja yllätyksellisempiä lajikkeita, joita ei kaupasta saa. Niillä on todellista arvoa, jota ei edes rahassa voi mitata. Sitä paitsi, kun on pari purkillista tuollaisia pistellyt, alkaa kaivata tulisempaa. Ihmisen makuaisti on sellainen.


Pepperoneja kasvattelemalla saa tietysti täysin tuoretta tavaraa omasta puskasta. Olennaisempana pointtina tämänkaltaisessa tapauksessa voisin nähdä lisähyväksynnän saannin pienellä uhrauksella, jos meinaa jatkaa sitä kämppänsä chili-invaasiota ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: Kaltsu - joulukuu 20, 2010, 15:48:47 ip
Lauantaina kävin paikallisessa kepsupaikassa ja olen aina tykännyt näistä etikkapepperoneista. Pakko niitä oli pyytää setti lisää. Kivahan niitä on rouskia kepsun kanssa. Eihän niillä sinänsä ole paljoa tekemistä kunnon chilin kanssa, mutta mulla onkin pieni perversio etikkatuotteisiin. Melkein sama mitä laittaa etikkaliemeen niin se on aina herkkua. :P Outoa?? :D
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: CyberDog - joulukuu 20, 2010, 15:52:01 ip
Ei vaan se on outoa kun kaiken pitää nykyään olla makeata.
Otsikko: Vs: Aloittelijan kysymyksiä
Kirjoitti: popcornmaker - joulukuu 20, 2010, 16:44:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - joulukuu 20, 2010, 12:40:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 20, 2010, 00:12:23 apSitten voit rauhassa viljellä muita, maukkaampia ja yllätyksellisempiä lajikkeita, joita ei kaupasta saa. Niillä on todellista arvoa, jota ei edes rahassa voi mitata. Sitä paitsi, kun on pari purkillista tuollaisia pistellyt, alkaa kaivata tulisempaa. Ihmisen makuaisti on sellainen.


Pepperoneja kasvattelemalla saa tietysti täysin tuoretta tavaraa omasta puskasta. Olennaisempana pointtina tämänkaltaisessa tapauksessa voisin nähdä lisähyväksynnän saannnin pienellä uhrauksella, jos meinaa jatkaa sitä kämppänsä chili-invaasiota ;D


Juuri tuon takia itsekin joskus ajattelin noita kebsu pepperoneja kasvatella, mutta siemeniin tai niiden puutteeseen sekin tyssäs. Jos mahdollisuus niin tukustahan noita saa järkyttävän pöntöllisen ihan olemattomalla hinnalla.