Kasvatus ja yleinen chilitieto => Chililajikkeiden arvostelut => Aiheen aloitti: nakamorits - heinäkuu 18, 2010, 17:17:46 ip

Otsikko: Inca red drop
Kirjoitti: nakamorits - heinäkuu 18, 2010, 17:17:46 ip
Laitoin Inca red droppia kasvamaan tänään. Onko se hyvvää?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: wille - heinäkuu 18, 2010, 17:32:23 ip
on
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Nizo - heinäkuu 18, 2010, 18:08:46 ip
...word.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: nakamorits - heinäkuu 18, 2010, 18:19:42 ip
Wille, onko se tulista?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: wille - heinäkuu 18, 2010, 20:06:12 ip
Keskitulista. Hyvää esimerkiksi Olympia-levitteen seassa.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Revenant - heinäkuu 18, 2010, 22:53:24 ip
Minulla juuri kypsymässä näitä. Mihin muuhun näitä kannattaa käyttää?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: wille - heinäkuu 19, 2010, 14:20:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Revenant - heinäkuu 18, 2010, 22:53:24 ip
Minulla juuri kypsymässä näitä. Mihin muuhun näitä kannattaa käyttää?


Leivän päälle ohuiksi siivuiksi. Kaikkein parhaimmillaan noi on mun mielestä sellaisinaan. Siis ilman kypsennystä tms. Ihan vaan silpuksi sapuskan päälle.
Jauheena toimii varmasti myös. Mahdollisuuksia on rajattomasti.  ;)
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: MikaK - heinäkuu 19, 2010, 14:24:41 ip
Itsellä pari kasvia IRD:tä ja tuntuu satoisalta sekä maku ihan ok "peruschili". Tulisuus sopiva ruuanlaittoon, jos syömässä ns. tavallisia ihmisiä. Omissa kasvatuksissa nostaisin samassa kategoriassa Aji Beniton edelle, koska vastaavissa olosuhteissa on ollut satoisampi ja maun pohjalta en näitä osaisi erotella.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: nakamorits - heinäkuu 19, 2010, 15:51:12 ip
Hahaha! "ns. tavallisia ihmisiä"
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: ladoga - syyskuu 21, 2010, 11:02:40 ap
Lainaus käyttäjältä: Revenant - heinäkuu 18, 2010, 22:53:24 ip
Minulla juuri kypsymässä näitä. Mihin muuhun näitä kannattaa käyttää?


Vihreänä sopii tosi hyvin mm. couscousin sekaan, mutabbaliin (http://www.aubergines.org/recipes.php?eggplant=2607) (nam), pizzoihin tai leivän päälle. Punaisena makeus lisääntyy. Tuoreena silputtuna esim. kalan päälle. Kuivattuna sillä voi sitten maustella kaikenlaisia ruokia tai vaikka vaniljan kera kaakaota.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: nakamorits - syyskuu 21, 2010, 20:41:32 ip
Miten kaakaon sekaan? kuivataanko se ja jauhetaan?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: ladoga - syyskuu 25, 2010, 02:16:14 ap
Sitähän voi vaan murskata sekaan kun on kuivaa tai sitten jauhaa valmiiksi. Ihan miten lystää. Siemenet on kuitenkin hyvä ottaa pois.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Gali - lokakuu 10, 2010, 20:56:18 ip
Aika mieto tulisuus , mutta ihan OK semmoisenaan.
Laji on myös satoisa ja helppo kasvattaa.
Mehupurkin puolikkaassa kasvanut kasvi, joka on idätetty vasta toukokuussa tuotti kuitenkin kasan podeja.
Inca Red Dropilla on taipumas levita joka suuntaan. Ruukussa kasvanut on yhtä leveä kuin korkea.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: timppa - tammikuu 22, 2011, 18:16:07 ip
Kuva Inca red dropista, tämä kasvi on kaksi vuotinen yksilö:

(http://timppp.kuvat.fi/kuvat/Chili/2825_47659.jpg/_medium.jpg)

Omasta mielestäni ihan kelpo lajike. Soveltuu myös ihan pelkästään sisäkasvatukseen, sillä on suhteellisen pieni kokoinen kasvi. Poditkin on verrattain nopeita kypsymään ja baccatumeille tyypillinen raikas hyvä maku tekee lajikkeesta sellaisen, että se menee monien muiden lajikkeiden edelle, kategoriassa "pikkuchilit".
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: sorrii - tammikuu 31, 2011, 12:20:49 ip
Minusta kans kelpo laji, ja monipuolinen:
(http://img683.imageshack.us/img683/4284/incareddroptalvella.jpg)
(http://img33.imageshack.us/img33/5503/incakasvarissa.jpg)
Mä kasvattelin noita edellistalvena ikkunalaudalla sorassa: pienimmässä (oik) oli se astian tila n. 1dl eli vettä meni ½dl kerralla! [joka päivä, tiet]
Alemmassa sellainen kokeilu kun tein vanhan päydän rungosta ulos (mökillä) pienen kasvihuoneen: siinähän tuli puskasta papua varmaan pari kiloa!

Maultaan on inca ihan ok: tyypillinen baccatumin aromi, kohtuuterävä polte; joskus vähän makeakin.
Oon käyttänyt kaikkeen ruoanlaittoon ja murskattuna kuumaan glögiin!!! nammmM
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: A-Drop - helmikuu 26, 2011, 13:41:29 ip
Millainen on siementen itävyys ja itämisaika? Entä sopiiko aloittelijalle?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: wille - helmikuu 26, 2011, 14:00:54 ip
Lainaus käyttäjältä: A-Drop - helmikuu 26, 2011, 13:41:29 ip
Millainen on siementen itävyys ja itämisaika? Entä sopiiko aloittelijalle?


Itävyyshän riippuu ihan siemenien lähteestä, samoin itämisaika. Ihan normaalisti tuo itää, jos siemenet ovat kunnossa. Sopii aloittelijalle ihan hyvin. Normaali capsicum baccatum tuo vaan on.  ;)
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: A-Drop - helmikuu 26, 2011, 17:27:42 ip
Eli varmaan hankin siemenet, jos edes hankin, fataliilta, sieltähän ne parhaat siemenet saadaan ;)

Viittaako tuo "Inca" jotenkin siihen, että inkat olisivat käyttäneet tätä niinkuin rocotoa?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: FlinStone - maaliskuu 22, 2011, 16:19:08 ip
Kaverilta kypsiä IRD:iä sain ja testatusti varsin passeleita esim. Karibia -tyyliin grillatun makean kalan kylkeen (joskin meneehän siinä chili jos sun toinenkin). Varsin mainiota perusruokakamaa.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: sorrii - maaliskuu 23, 2011, 17:59:28 ip
Mä oon parina kesänä (yrittänyt) kasvatellut tätä "incaa". Ekana vuotena en saanut yhtään hedelmää. Tiedäsitten lannoitinko liikaa, oliko valoa liian vähän, mitälie.
Tuli kuitenkin sillä(kin) kokeiltua pistokkaita, ja kun tuntui onnistuvan tällä lajilla helposti, oli niitä äkkiä monta. Niitä sitten kokeilin sorassakin kasvatella, pääasiassa passiivisesti. Ja kun tuli huusholliin natikka, niin alkoi tuleen hedelmääkin. Mä sain noita hyvin viihtymään amppelissakin ja oli pari passiivista sorahydroa parvekkeen kaiteella kesän. Ne viihtyi hyvin ylkonakin, eikäö edes etelä, vaan koillissivulla talosta. Pienessä ruukussa pysyi pienenä kasvina, ja teki silti ihan kohtuullisesti hedelmää. Mökillä maahan istutettuna taas tuli iso puska, ja iso satokin, kun oli osan aikaa muovihuppua päällä.
Maku ei musta ole paras mahdollinen, eli ei siis vedä vertoja mitenkään aji cristalille, eikä esmes omnicolorille tai lemon dropille verraten ei-makeisiin.
Mä arvostan sitä kyllä lähinnä helppouden ja monipuolisuuden takia.
Nyt on muuten ollut yksi inca berry kasvamassa talven makuuhuoneen ikkunalla (parin loisteputken avustuksella): Se vaikuttaa kuvausten mukaan samantapaiselta, kuin IRD mutta mun mielestä maistui paremmalle! Inca red dropissa on vähän karvas sivumaku, ehkä ... INca berry oli raikaampi, makeempi, pehmeämpi ...
(http://img683.imageshack.us/img683/4284/incareddroptalvella.jpg)

Ja onhan noi vähän hedelmää tuottanut ilmankin sitä natikkaa, kunhan on valoa kuitenkin kohtuullisesti...
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Filago - maaliskuu 23, 2011, 19:29:54 ip
Lainaus käyttäjältä: A-Drop - helmikuu 26, 2011, 17:27:42 ip
Eli varmaan hankin siemenet, jos edes hankin, fataliilta, sieltähän ne parhaat siemenet saadaan ;)



Fataliilla on paras valikoima suomalaisista nettikaupoista. Mutta itävyys ja elinvoimaisuus on vähintään yhtä hyvää (joskus parempaakin, riippuu lajikkeesta, vuodesta, jne...) muillakin paikoilla, kunhan et Reimeriltä innostu tilaamaan ( missä on houkutteleva valikoima myös, myönnetään, mutta legendaarisen huono itävyys).

Ja ko. lajiketta on muistaakseni molemmissa siemenketjukirjeissäkin.

Filago
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Toni.A - maaliskuu 23, 2011, 19:39:18 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 23, 2011, 17:59:28 ip
Maku ei musta ole paras mahdollinen, eli ei siis vedä vertoja mitenkään aji cristalille, eikä esmes omnicolorille tai lemon dropille verraten ei-makeisiin.

Ja onhan noi vähän hedelmää tuottanut ilmankin sitä natikkaa, kunhan on valoa kuitenkin kohtuullisesti...
Makuasioistahan ei tietenkää sovi kiistellä, mutta keskustella hyvinkin voi. Itse tykkäsin todella tuon chilin mausta, silläpä se kasvaa, taikka yrittää kasvaa tällekin kaudelle.  :P Makua ja makeuttakin oli, ainakin minulle ihan tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: FlinStone - maaliskuu 23, 2011, 19:58:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - maaliskuu 23, 2011, 19:39:18 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 23, 2011, 17:59:28 ip
Maku ei musta ole paras mahdollinen, eli ei siis vedä vertoja mitenkään aji cristalille, eikä esmes omnicolorille tai lemon dropille verraten ei-makeisiin.

Ja onhan noi vähän hedelmää tuottanut ilmankin sitä natikkaa, kunhan on valoa kuitenkin kohtuullisesti...
Makuasioistahan ei tietenkää sovi kiistellä, mutta keskustella hyvinkin voi. Itse tykkäsin todella tuon chilin mausta, silläpä se kasvaa, taikka yrittää kasvaa tällekin kaudelle.  :P Makua ja makeuttakin oli, ainakin minulle ihan tarpeeksi.


Niimpä, makuasioita :) Toiset kammoaa rawittia ja meikä tunkee sitä vähän joka sapuskaan... Ja kaikkien hehkuttama Aji cristali ei niin maistu, tai sitten olen saanut suuhuni vain huonoja yksilöitä (vain 3 podia maistettu). Kai sen voi sanoa että testaa niin tiedät onko IRD sinulle?
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: ParturjzCoxsone - toukokuu 22, 2011, 16:47:38 ip
tänää läks inca red droppia itämään, jännityksellä ootellaan sitte että pääsee joskus maistamaan :)
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Siika - syyskuu 03, 2012, 09:13:59 ap
Jälleen kerran erittäin tuottoisa sato tästä chilistä,voin suositella myös pohjoisessa kasvattaville sillä kerkiää hyvin näissä ilmastoissa,makukin ihan ok,itse kuivattelen ja käytän myös etikkasäilönnässä.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: Whili - syyskuu 20, 2013, 18:21:00 ip
Puskat notkuvat ja säilöä pitäisi. 
Elikkäs löytyykö hyvää etikkasäilöntäliemireseptiä ??
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: bluesman - syyskuu 20, 2013, 20:09:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 20, 2013, 18:21:00 ip
Puskat notkuvat ja säilöä pitäisi. 
Elikkäs löytyykö hyvää etikkasäilöntäliemireseptiä ??


Viritäpä Jusohapatin vaikka litran tölkistä ja vesilukosta ja sekoita IRD:n sekaan sipulia ja valkosipulia. 2% suolaa. Saattaa tulla hyvää. Itse olen käyttänyt IRD:tä suolakurkun mausteena koska tulisuus ei hypi silmille ja kympin ämpäriin voi huoletta laittaa kurkkujen sekaan 5-6 podia lopputuloksen olematta silti liian chilinen.
Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 08, 2013, 12:49:53 ip
LainausPuskat notkuvat ja säilöä pitäisi. 
Elikkäs löytyykö hyvää etikkasäilöntäliemireseptiä ??


Tuolla: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9998.msg225004#msg225004 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9998.msg225004#msg225004)

Mun makuuni osoittautui hyväksi Amerikan ohje [jalapenoille] korjattuna meikäläiselle väkiviinaetikalle:
2½dl etikkaa
7½dl vettä -Tällä etikkasuhteella lopputuotteen etikkamäärä on ~1,25dl/kg: miedompi vaatii Atamonia tai viinihappoa tms.
5rkl suolaa
2rkl sokeria
Jalluilla oregano sopi hyvin lisäksi. Valkosipulikin. Yleensä mä -jo kolme kertaa säilöneen vankalla kokemuksella- en suosittelisi lisäilemään imeliä tai muuten vahvoja mausteita peittämään chilin omaa makua. Red Droppiin laittaisin sokeria tosi reilustikin kyllä. Ja limeä voi raastaa/veistää kuorestakin varovasti.

Aji chileillä sopii kyllä lisätä makeutta reilusti, ja vähentää suolaa -> Mä kokeilin vahtaa suhteet: 5rkl sokeria, 2rkl suolaa
Osan etikasta voi korvata sitruuna tai lime [molemmilla!] -mehulla. Happopitoisuus on aika sama kuin 10% etikalla, tai vähän miedompi.

Chinensejä en ole vielä säilönyt. Tänä vuonna kokeilen purkin nagaa sekä limonia. Alkaa toleranssi sallia jo niitäkin  ;D. Sokeria + sokeria +sokeria + kanelia?!?

PS. Jos en pitäisi etikan mausta, niin pakastaisin chilini .... kuivauksen ohella tietysi.

Otsikko: Vs: Inca red drop
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 06, 2013, 20:26:53 ip
Itse olen tähän asti tykännyt tosi paljon tästä lajikkeesta kasvatettavana (satoa ei siis vielä tullut, kun ensikasvatus käynnissä), kasvi kasvaa nopeasti ja tulee ilman latvomistakin tuuheaksi haarautuen useasti:)