Kasvatus ja yleinen chilitieto => Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka => Aiheen aloitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 13:31:45 ip

Otsikko: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 13:31:45 ip
Joskus vähän vaivaa näiden käsitteiden sekavuus!
Itse aikanaan löysin tänkin foorumin kun etsiskelin chilireseptejä. Hämmästys oli suuri, kun tajusin liittyneeni paprikankasvattajien kerhoon  ;D
ja kuluttavani koko harraste- ja huvibudjettini valoihin ja lannoitteisiin ...

Minähän opin chili-ruoan joskus 70-luvulla kun yksi ystäväni vietti kesän Jenkeissä ja ihastui chiliin: Hänhän käynnisti varsinaisen chilibuumin pienessä kotikaupungissani ja omakotitaloasujana, jonka vanhemmat matkustelivat paljon, piti chili-bileitä tämän tästä: Silloin tuo ainoa oikea tuntemamme chili oli siis paistettua jauhelihaa chilijauheella (=sekoitus kuminaa, oreganoa, paprikaa, valkosipulia!) maustettuna ja reilusti papuja tomaattikastikkeessa.
Sehän on ollut tuosta asti yksi suosikkiruokani, jota vuosien varrella olen itse kehitellyt aikojen ja tapojen vaihdellessa; lisännyt paprikoita (vihannes-), erilaisia papuja (kidney-, pinto-, ruskea- ym), selleriä, porkkanaa, sipuleita. Tuoreen chilin (chilen?, maustepaprikan, pippuripaprikan, turkinpippurin, espanjanpippurin, amerikanpippurin!!) keksin lisätä siihen itseasiassa vasta kun aloin itse viljelemään. Chili con Carne -käsitteen opin vasta kesätöissä Ruåtsissa vuosia myöhemmin, ja tuo CcC oli tehty paistisuikaleista! Pitkään ajattelin itse, että chili con carne tarkoittaa chiliä kokolihalla.

Chilihän on käsitteenä lännen vastine idän ja (englannin) currylle: Currykin on siis tietysti ruoka; curryjauhetta kuitenkin keittiöväki sanoo yksikertaisesti curryksi. Yhtälailla amerikoissa chili on nykyään jo yleiskäsite mausteisesta lihapadasta -joka muuten on virallisesti Texasin kansallisruoka (Jane Butel: "Chili Madness")- jonka (vain) yksi versio on Chili con Carne. Jenkeissähän vähän joka festareilla ilmeisesti pidetään chilikilpailuja, joissa chilipäät (jenkeissä chilipääkin chilihead, ei chilehead!!) tarkoittaa nimenomaan chiliruoan harrastajaa!) kilpailevat resepteillään. Chili ei enää ole edes papupata -kuten itse olen ajatellut- kun on koulukuntia joiden mielestä pavut ei kuulu chiliin! Toisaalta ei chilin tarvitse olla liharuoka: on kasvis-, kala-, kana-, äyriäis- ja lihachiliä [chili con carne = chili kera lihan] ...

Prisman vihannestiskillä sittentaas huomasin, että kun pakkauksessa luki "espanjalaisia maustepaprikoita" luki isossa hintalapussa "espanjalainen chili"; hollantilaisessa paketissa luki "chilli mix" [kahdella l'llä] suomennettiin chili-mix. Euroopassa siis maustepaprikaa nimitetään chilli kun halutaan erottaa se vihannespaprikasta. Amerikoissa ja espanjankielisissä maissa chile..

Jostain (oliskohan ollut The Chileman -org) luin että chili on "chile" kun sen scoville-luku on yli ?? jotain?? 300 ehkä, ja paprika kun scovillet on alle tuon rajan. Jenkeissä -taas- kuitenkin kaikki paprikat kuuluu olevan "pepper" (sweet pepper >< hot pepper) ja taas Unkarissa josta paprika -sana- tulee ei välttämättä erotella onko se tulinen vai ei! Eihän ennen 70-lukua tainnut juuri tulettomia parikoita ollakaan ... LiDL'stä ostin Italialaisen valmis paprikakastikemix -paketin  kerran, josta tuli tulisinta kastiketta mitä oon pastan kanssa saanut! ?!?!

Chilijauheesta mainittakoon, että muutama vuosi sitten vielä kaikkien valmistajien chilimaustesekoitus oli nimetty yksinkertaisesti chilijauhe -kuten amerikassa- mutta on nykyään muuttunut chilimauitesekoitukseksi. Sen koostumus on pääasiassa juustokuminaa, oreganoa, chilipippuria, valkosipulia; joskus kanelia ym. Nythän ihan hiljattain huomasin, että pirkka tuotteisiin oli ilmestynyt chilimaustesekoitus jossa ei ollutkaan kuminaa!!! Menee siis käsitteet entistä enemmän sekaisin, eikä uskalla kohta mitään ostaa lukematta tuoteselostusta ...
Toisaalta nyt ajatellen, kun curry on täällä euroopassakin ollut paljon kauemmin tunnettu, jauheena ja ruokanakin, ja curryn yhtenä ainesosana -melkolailla samassa suhtessa kuin cihilijauheessakin- on cayenne- tai joku muu chilipippuri- niin parikoitahan voitaisiinkin alkaa kutsumaan karriksi ... Perustetaan sitten kokkaamisesta kiinnostuneille karri-foorumi ...

Itse käyttäisin muuten mieluimmin pippuri-käsitettä, vaikka jotkut siitäkin hernehtii!

Kommentteja?!

PS. Tulee mieleen, että Chilifoorumin  ja -yhdistyksen nimi on yhtä totuudenmukainen kuin sen yhen rehellisten maanomistajien äärioikeistolainen konservatiivipuolue  :D
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: harmaja - helmikuu 01, 2011, 13:46:56 ip
Nyokyttelen tekstillesi, mutten tahan hataan totea muuta kuin etta englanniksi chili kirjoitetaan yleensa "chilli" juuri siksi ettei sita sotketa ruokalajiin. Nain ainakin taalla briteissa.

(Ei skandeja, sori.)
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Jan - helmikuu 01, 2011, 13:48:36 ip
Nyt tuntuu, että puolet tuosta meni ohi, mutta chili = capsicum suvun kasvin hedelmä. Paprika on suomen kielessä vakiintunut tarkoittamaan tuletonta chiliä. Puhekielessä chili usein mielletään nimenomaan tuliseksi erotuksena paprikaan, mutta harrastajathan eivät tällaista suvaitse ;)

Chile on valtio etelä-amerikassa. Suomen kielessä sitä ei tulisi sekoittaa chileihin. Pippuri (turkin- espanjan- minkälie) on omaan korvaani kovin vanhahtava nimitys ja sitä ei nykyään tulisi käyttää muuten, kuin oikeista pippureista puhuttaessa. Curry on mausteseos. Ruokia saa minun puolesta nimitellä mitä ihmeellisimmillä nimillä. Se miten jenkit tai britit tai muut käyttävät termejä omassa kielessään ja kulttuurissaan, ei vaikuta siihen, miten niitä suomeksi suomessa käytetään.

Edit: Tämä on siis oma mielipiteeni. En ole minkäänlainen auktoriteetti tässä asiassa.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 14:02:05 ip
Siitähän tää ihmettely vaan nyt lähti, että kun googlailen chili -sanalla tulee pelkkiä reseptejä!
Chile-sanalla tulee tiet aika paljon Chilen valtioon viittauksia, mutta paljon myös paprika-kasveista ..

Se kun ei tuo Google enää ole vaan pelkästään täällä suomessa!
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Jan - helmikuu 01, 2011, 14:19:42 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 01, 2011, 14:02:05 ip
Siitähän tää ihmettely vaan nyt lähti, että kun googlailen chili -sanalla tulee pelkkiä reseptejä!
Chile-sanalla tulee tiet aika paljon Chilen valtioon viittauksia, mutta paljon myös paprika-kasveista ..

Se kun ei tuo Google enää ole vaan pelkästään täällä suomessa!


Googlessa liki puolet sanakirjan sanoista tuottaa hakutuloksina lähinnä pornoa, joten en näkisi Googlen perusteella olevan tarpeellista muuttaa vakiintuneita käytäntöjä puhekielessä. Ehkä lähempänä oleva esimerkki on, että sana "sitruuna" tuottaa Googlessa ensimmäisenä hakutuloksena kampaamokaupan. Googlella haku vain yksinkertaisesti vaatii vähän enemmän, kuin yhden sanan, jos oikeasti haluaa löytää jotain. Chileistä on kansan keskuudessa jo ihan riittävästi epäselvyyksiä ja urbaaneja legendoja ilman, että yhtäkkiä ruvetaan chili sanalla tarkoittamaan possupataa, jossa ei välttämättä ole lainkaan chiliä.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 01, 2011, 14:59:15 ip

Jenkeissä kirjoitetaan chile pepper:
http://www.google.fi/search?q=chile+pepper&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a

Suomessa puhutaan chilipaprikasta:
http://www.google.fi/search?q=chilipaprika&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a

...tai yksinkertaisesti chilistä. Jotkut puhuvat turkinpippurista. Cayennepippuri sekoittaa asiaa lisää, ellei asiasta tietämätön vastapuoli ole jo
sitä ennen seonnut pasmoissaan.  Ja se pepperoni....   >:(


Pippuri ja curry, niin kuin kaneli ja muut vastaavat ovat maustekasveja. Paprika ja chili koisokasveihin kuuluvia perunan verrannaisia  :)

Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Chilivaari - helmikuu 01, 2011, 15:17:26 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - helmikuu 01, 2011, 14:59:15 ip... Pippuri ja curry, niin kuin kaneli ja muut vastaavat ovat maustekasveja.

Paitsi että curry on maustesekoitus, vaihteleva sellainen.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Sinttis - helmikuu 01, 2011, 16:00:16 ip
Ainakin mun maustekaapistaaapista löytyy myös currynlehtiä. Ihmetytti itseänikin :) http://fi.wikipedia.org/wiki/Currylehdet
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Nikodeemus - helmikuu 01, 2011, 16:36:45 ip
Pepperoni... Niin juu se makkara... :)
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 16:58:55 ip
Aikaisemmin mainitsin, että ennen -ainakin 70-luvulta viime vuosiin- oli kaupoissa chilijauhetta Pauligilta, McCormic (Kockens) ja muistaakseni paikallinen Star -mauste, joka oli tätä perinteistä chilisekoitusta, tarkoitettu chili-nimiseen ruokaan.
NYThän se asia on menossa pieleen, kun tällaista kansainvälisesti vakiintunutta käsitettä on alettu sorkkimaan. Luultavasti vain täällä kotosuomessa.
Onhan se chili-sana mullekin vakiintunut nyt tarkoittamaan MYÖS näitä kasveja, mutta aina tulee sellainen epäilys, joka pakottaa selventämään asiaa tuntemattomalle, että viljelen siis parikakasveja, chilipippureita! Ja tiedänhän mä, että jos ulkomaalaiselle "kollegalle" kertoisin harrastuksestani, olisi pakko käyttää termejä chilli, hot pepper tai paprika (keski-euroopassa siis ainakin)

Tuo vakiintunut käsitekin voi olla vähän seutu ja jopa ammatti- tai kaveripiiri-sidonnaista. Mä nostin asian pöydälle kun kiinnostaa tietää miten muualla.
Minä siis olen Pirkanmaalaisen pikkukaupungin asukkaana oppinut alunperin että chili on se jauhelihapapupata, ja pepperoni taas tuo "turkinpippuri". Nehän tuli kebabit 70-luvulla Tampereelle, kun Abu Fuad avattiin. Lisäksi olin jotain "turkkilaisia hampurilaisia" oppinut syömään Tukholmassa mm. Högtorg's Hallen'issa. Varmaan oli joku falafellin tapainen, joka tarjottiin noiden etikassa säilöttyjen peperonien kanssa, kuten kebabit nykyäänkin.

Enhän mä mitään pyri nyt muuttamaan, vaan yritän oppia lisää ;)
Suomen chilliyhdistys? Suomen Chile-ystävyysseura!? Peräsuomen Paprikapäät Ry ... hah?

Currynlehti: http://fi.wikipedia.org/wiki/Murraya_koenigii
Chilijauhe: http://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/chili-ja-ruoka/chili-mausteena.php  PS: chilijauhe mainitaan sivun lopussa

Ei tää niin helppoa saa olla!
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Jan - helmikuu 01, 2011, 18:15:40 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 01, 2011, 16:58:55 ip
... aina tulee sellainen epäilys, joka pakottaa selventämään asiaa tuntemattomalle, että viljelen siis parikakasveja, chilipippureita!...


Itse kun olen tällainen pitkätukka, niin on aivan sama miten tarkasti kerron kasvattavani nimenomaan chilejä. Kuitenkin joku neropatti tulee pian baarissa kertomaan kuulleensa mun "kasvattelevan kotona". Viime viikolla oli aika lähellä, ettei hermot mennyt, kun pilvipää ei millään suostunut jätämään mua rauhaan. Kunhan Nagat toivottavasti jossain vaiheessa tekee hedelmää, niin pitänee pitää pussillinen kuivattua Nagaa mukana. Poletelkoon sitten sitä  ;D
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Niabo - helmikuu 01, 2011, 18:59:08 ip
Pakko kyllä sanoa että mun kukaan tuttu,sukulainen,naapuri eikä kukaan muukaan ole kuullakseni ikinä sanonut chiliä miksikään ruokalajiksi vaan nimenomaan tuliseksi paprikaksi... Tämä oli minullekkin ensimmäinen kerta kun kuulen/nään jonkun käyttävän pelkkää chili nimeä jollekkin ruokalajille.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 19:23:24 ip
Jos ko. ruoka kiinnostaa -kannattaisi kiinnostaa!- niin Googlaa: Bowl of red ..

"Chili:
Texas designated chili as the official state dish in 1977. Texans claim that chili originated in their state. Other rivalries between states involve recipes (of course), but even semantics - New Mexicans use "chili" to describe the plant, the pod, and various dishes made with chili peppers (see New Mexico State Vegetables - chili and frijole), while to Texans, the word "chili" is a very specific culinary dish. Texas legislature proclaimed chili the official state dish "in recognition of the fact that the only real 'bowl of red' is that prepared by Texans."

[ http://www.statesymbolsusa.org/Texas/CHILI.html ]

Kyllähän nää vaihtelee tosiaan paikkakunnittain ja voi yksi ihminen jonkun asian tuoda matkoiltaan;
Huomasin muuten kun rupesin itse googlailemaan, että mm. tanskassa chili -sanaa käytetään kuten täällä suomessa.
Löysin paikallisen Chilikaupan [ http://www.chilihouse.eu/?gclid=CIjh2v6g56YCFUaIDgod6ChG0w ] jossa tosiaan puhutaan kokoajan chilistä ja chilituotteista, vaikka tuotteiden etiketeissäkin näkyy "chilli", "chile" ... jne.

On se aika hankalaa silloin esmes. jos hakee vaikka reseptejä ulkomaisilta sivuilta!
Amerikassa esim. saatetaan puhua red pepper' stä jopa kun tarkoitetaan rosepippuria, joka sekään ei ole pippuri vaan "valepippuri"

Monissa eteläamerikan, mutta myös itämaisissa resepteissä ja ohjeissa puhutaan korianterista:
Espanjankielisissä ja kait jenkeissäkin sanotaan "cilantro" kun on kyseessä lehtikorianteri, ja coriander kun puhutaan meillä tavallisesta korianterista, joka siis on saman kasvin siemen; maku-aromi on kuitenkin ihan eri planeetalta!
Suomalaisissa ohjeissa on yleensä vaan korianteri! Luultavasti taas ammattilaiset tietävät koska tarvitaan sitä tuoretta (löytyy muuten esim. Stockmannilta ruukkuyrttinä) ja koska sitä imelän
sitruunaista jauhettua siementä ...
(La Costena -tuotteissa (joita ainakin Prismassa ja Citymarketissa) mainitaan alkuasukkaitten kielellä melkein kaikissa se cilantro, josta esmes salsaan tulee aika ovela maku)

Noissakin texasin chiliresepteissä käytetään esmes. 2 ruokalusikallista "chilipowder" ... vois olla kiva pistellä siihen cayennea tai nagajauhoa ..

Lissäämpäs vielä yhden chilimielisen naikkosen(?!?) juttua:
http://www.hub-uk.com/cooking02/tipschilli-facts.htm

Tässähän täti "todistaa" että capsicum kasvit on alunperin Azteekkien kielellä "chile" josta se on muuntunut enlantilaiseen ääntämykseen chili, chilly, chilley, chilli, chiley ... tsili!

Nyt pitää mennä ostaan papuja ;) //
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: pak - helmikuu 01, 2011, 21:00:49 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 01, 2011, 16:58:55 ip
Nehän tuli kebabit 70-luvulla Tampereelle, kun Abu Fuad avattiin.


Wikipedia väittää muuta.
Suomeen kebab tuli 80-luvun puolivälissä ja ensimmäinen sitä myynyt paikka oli Korv Görans grilli Pietarsaaressa. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kebab)

Tosin eihan tuo wikipedian tieto virheetöntä ole.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 01, 2011, 21:45:18 ip
Voipi olla ...
http://utain.uta.fi/2007s/10/40732.html
Tässä kertoo, että 80-luvun alussa tuli Abu Fuad Tampereelle.
Mä itse tulin Tampereelle 1980 opiskelemaan ja muistaisin että kebabiin tutustuin heti silloin, eli väärin ...
(ehkä mä tulinkin -90, tai -00 kun en oo vieläkään valmistunut)

Citylehdessä oli joskus kysymyksissä "kompa": missä kaupungissa Kebab keksittiin?
Siinä väitettiin että sen keksi joku Turkkilainen lihakauppias Berliinissä !!!
Ei kuulemma lähi-idän kulttuureissa ollut varaa silleen lihaa tuhlailla ...

Ota nyt pieni ihminen kaikesta selvää, ja usko vielä jotain!
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 01, 2011, 21:51:29 ip

Absoluuttinen totuus: Porissa!
http://hikipedia.info/wiki/Kebab

Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Evilyn - helmikuu 01, 2011, 22:42:20 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 01, 2011, 19:23:24 ip

On se aika hankalaa silloin esmes. jos hakee vaikka reseptejä ulkolaisilta sivuilta!


Mielenkiintoinen aihe, olen itsekin joskus miettinyt tuota termiviidakkoa.. :)

Mutta kun nyt kerran saivartelemaan ruvettiin niin en voi olla saivartelematta myös suomeksi.
Siis milloin viimeksi hait reseptejä kotilaisilta sivuilta? En yhtään ihmettele jos ulkolaisilta on vaikea löytää.
Ulkomaisilta ja kotimaisilta löytyy kun hakee  ;)
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: calm - helmikuu 02, 2011, 11:02:02 ap
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 01, 2011, 13:31:45 ip
Joskus vähän vaivaa näiden käsitteiden sekavuus!

Chilijauheesta mainittakoon, että muutama vuosi sitten vielä kaikkien valmistajien chilimaustesekoitus oli nimetty yksinkertaisesti chilijauhe -kuten amerikassa- mutta on nykyään muuttunut chilimauitesekoitukseksi. Sen koostumus on pääasiassa juustokuminaa, oreganoa, chilipippuria, valkosipulia; joskus kanelia ym. Nythän ihan hiljattain huomasin, että pirkka tuotteisiin oli ilmestynyt chilimaustesekoitus jossa ei ollutkaan kuminaa!!! Menee siis käsitteet entistä enemmän sekaisin, eikä uskalla kohta mitään ostaa lukematta tuoteselostusta ...


Kannattaa sitten kuitenkin lukea sitä tuoteselostetta sen verran tarkkaan, että huomaa onko siinä kuminaa vaiko juustokuminaa. ;) Pari vuotta sitten Ouluun tuli uusi kebabyrittäjä, joka jonkin verran kai sääti itse kebablihansa kanssa ja siinä oli sitten mausteena kuminaa. Olihan se maultaan hivenen poikkeavaa mihin on totuttu, vaikka ei juustokuminakaan yleensä ole kebabissa kovin hallitsevana makuna.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: pak - helmikuu 02, 2011, 14:05:36 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - helmikuu 01, 2011, 21:51:29 ip

Absoluuttinen totuus: Porissa!
http://hikipedia.info/wiki/Kebab




Terveysvaikutukset

Kebabin kaikkia terveysvaikutuksia ei ole vielä saatu selville, mutta tiedetään ainakin sen verran, että kebab voitelee verisuonet niin, että verenkierto paranee ja aivot saavat paremmin verta ja näin ollen ihminen viisastuu. Kebab auttaa myös seuraaviin vaivoihin: flunssa, korvatulehdus, pääkipu, vatsakipu, selkäkipu, jalkakipu, oksennustauti, peniskateus ja aids. Kebabin tiedetään myös lieventävän masennusta ja siitä syystä kebabravintoloita yritetään sijoittaa nuorten läheisyyteen.


;D
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 02, 2011, 14:20:59 ip

Juustokuminasta:

MAX:ilta tuli maanantaina uusi ohjelma: Gordon Ramsay Intiassa, uusitaan loppuviikon aikana ties kuinka monta kertaa, ja seuraava
jakso tulevana maanantaina. Siinä äijä tutustui Intialaiseen Curryyn -siis ruokaan nimeltä curry, ja moniin muihinkin, oppiakseen tekemään
intialaista pöperöä "oikein".
Jokaiseen sapuskaan, jokaiseen, laitettiin chiliä. Siis chiliä. Ja merkillepantavaa oli että miltei jokaiseen laitettiin myös tuota juustokuminaa.
Jauheet olivat herkullisen tulipunaisia, ja ruokakin varmasti herkkua. Juustokuminan tehtävä chilin kanssa on varmaankin toimia jonkinlaisena
makuvaikuttajana yhdessä tämän kanssa.

Odotan vesi kielellä seuraavaa jaksoa. Ja juustokuminaa pitää saada -tavalla tai toisella.


Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: InkRose - helmikuu 02, 2011, 14:23:59 ip
Koitin muutamankin kauppareissun verran metsästää kokonaisia jeeransiemeniä, mutta enpä Kouvostoliiton välittömästä läheisyydestä löytänyt. Jauhettuna kyllä löytyy, mutta kuten pippurissakin, siinäkin aromi heikkenee avatussa purkissa suht ripeään. Saa siis tosiaan sekä pussissa että purkissa tuota ihan prisma-cittari-linjalta ainakin.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Kaltsu - helmikuu 02, 2011, 15:27:55 ip
Juustokuminaa käyttänyt jo vuosia ja lukeutuu keittiön perusmausteisiin. Satuin käymään paikallisessa maustefirmassa ja sieltä löysin juustokuminan eli jeeran siemeniä. Maku vain parani entisestään verrattuna valmiiksi jauhettuun. Suosittelen.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 02, 2011, 15:30:17 ip

Voiskohan tuota Jeeraa kasvattaa ite...
vaikka vaan kokeeksi


Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: SK - helmikuu 02, 2011, 18:39:16 ip
Jeeraa ja erillaisia curry mausteita olen käyttäny niin kauan kun olen ruokaa tehny.
Mutta ne tarviaa lähes aina kaveriksi chiliä. Muuten ei maistu miltään.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: Kaltsu - helmikuu 02, 2011, 21:15:43 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - helmikuu 02, 2011, 15:30:17 ip

Voiskohan tuota Jeeraa kasvattaa ite...
vaikka vaan kokeeksi





Siemeniä saa ainakin tuolta. http://www.exoticgarden.fi/search.php?searchword=roomankumina&showshopcat=4 (http://www.exoticgarden.fi/search.php?searchword=roomankumina&showshopcat=4)
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 03, 2011, 11:56:29 ap
Juustokumina on amerikkalaisissa resepteissä tuotteissa merkitty tuoteselostukseen vaan: cummin [ http://find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=10000001108275 ] Ei esimerkiksi jeera tai roomankumina. Ne kun ei muuta kuminaa tunne mualimalla.
Ja kyllä siitä käännöskukkanen sitten siirtyy suomennettuihin pakkausteksteihin.
Juttuhan on just sama kuin että kokit puhuu chilistä eikä chilipaprikasta; tai currystä eikä curryjauheesta tai -tahnasta.

Gordon Ramsaykin varmaan, jos kirjoittaisi reseptinsä, siellä lukisi chilli (tai chillie...) Chili ruokalajina on englannissa yhtä tuttu kuin currykin.

Googlaasin -kuinka ollakaan- Gordon Ramsay recipes:
Tuli aika "hauska" esimerkki taas kuinka saa olla tarkkana.
http://gordonramsaysrecipes.com/
Tuolta sitten sivun alaosassa: Gordon Ramsay's Sea Bass with a Sweet and Sour Pepper Sauce, Citrus Pilaf and Braised Endive:
2 red peppers, cored, seeded and thinly sliced
2 yellow peppers, cored, seeded, and thinly sliced

Mistäkökähän etnisestä kaupasta löytäisi keltaisi pippureita?? Ja onko pippureissa vielä siemenetkin sisällä?!

PS. Ehk ei Gordon itse noita resptejä kirjoittele nettiin, mutta joku kuitenkin. Voi olla että G vetäisi papusen nenäänsä ja haukkuisi paskaks ton kirjoittajan ....


Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 03, 2011, 12:08:17 ip


Tästähän taitaa hiljalleen tulla kaikkien saivarteluketjujen äiti  ;)

En usko että ruoasta, ruoka-aineista, mausteista ja varsinkin chileistä kiinnostuneilla
on vaikeuksia tulkita nimiä ja käsitteitä.

 
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: InkRose - helmikuu 03, 2011, 12:10:51 ip
Enpä usko että se tuosta miksikään suuttuisi, pepper kun edelleen yleensä englanninkielessä paprikaa tarkoittaa. Paprikanakin siitä nykyään joskus puhutaan, tai amerikkalaisittain bell pepperinä, mutta se ei minun vaikutelmani mukaan ole vielä vakiintunut kovinkaan hyvin. Ja Ramsay on kuitenkin koulunsa käynyt aikana jolloin tällaisessa yhteydessä pepper oli nimenomaan paprika. Mustapippuri oli sitten jauhettuna/rouheena käytettäessä black pepper, ja kokonaisena (whole) black peppercorn. Maustepippurihan on muistaakseni allspice.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 08, 2011, 18:35:49 ip
Juustokuminasta vielä "kaupallinen tiedoite":
Mä käväisin Punnitse & Säästä -kaupassa Hervannassa kyselemässä mahtaisiko niillä olla ameriikan puolelta mausteita, esmes sitä chilijauhetta eli sekoitusta. Ei ollut. Niiden tuotteet tulee pääosin idästä. Mutta-mutta-mutta: Juustokuminaa (jeeraa, roomankuminaa) löytyy purkissa siemeninä, alkuperä Turkki. Laatikossa lukee CUMIN. "Tavallinen" suomalainen kumina onkin sitten caraway!

Mä muuten lueskelen tällähaavaa iltalukemisekseni Jane Butel'in kirjaa "Chili Madness" jossa siis niitä ihania chilireseptejä, niikuin sen jenkit vain ymmärtää.
Siellä todetaan että ehdottomasti pitäisi käyttää aina tuoreita aineksia ja kuivatutkin ainekset aina vastajauhettuina....

Hmmm... Pecos River Bowl of Red ... nammmm..

Se muuten se juustokumina eli cumin näyttikin ihan tavalliselta kuminalta, mutta haisi erilaiselle.
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: St.Sebastian - helmikuu 13, 2011, 09:35:30 ap
mut hauskinta on lukea noita lehtien ruoka-ohjeita
"yksi punainen chili joukkoon"
Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: linker - helmikuu 13, 2011, 09:43:16 ap
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 13, 2011, 09:35:30 ap
mut hauskinta on lukea noita lehtien ruoka-ohjeita
"yksi punainen chili joukkoon"


Niin... toinen vaihtoehto on vihreä. Joskus harvoin keltainen.
Useimmille tuo ohje on riittävä.

...jeeran siemenet tilattu. Ramsayn intia-ohjelman innoittamana.

Otsikko: Vs: ??? Chili, chile, paprika, pippuri ... karri?!
Kirjoitti: sorrii - maaliskuu 05, 2011, 01:55:52 ap
"Chile, Chili, Chilli or Chillie?
Within the world of spicy foods, there is some disagreement upon the spelling of the plant and pod that we all know and love. Probably the best answer to this is that it all just depends upon where you live. Here in the South and Southwestern U.S. (we're in Texas) it is called "chile" and "chile pepper." We have adopted the Spanish word as we feel that it's theirs to own. In professional circles it is known as such as well. However, in England, Australia and the American north, it is commonly spelled "chili." That is what we call our spicy meat stew. In India and Asia, it is often spelled "chilli." And finally, here and there (such as South Africa) it will be seen as "chillie." Who's right? Who cares. Just enjoy them."

http://www.tearsofjoysauces.com/pepperFacts.php

Niinpäniin... Aika kivoja kastikkeitakin myynnissä tässä putiikissa...

PS. Jane Butel sanoo muuten kirjassaan, että sana chile tulee atzteekkien kielestä, ja on jäänyt sellaisenaan espanjan kieleen. Englanninkileiset sen sitten on vääntänyt chili, chillie, chilley ... //