huhtikuu 07, 2025, 04:38:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - kocmok

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2011
elokuu 10, 2011, 18:40:16 ip
Kaliforniasta ei oikeastaan tarttunut mukaan mitään mullistavia uutuuksia, anaheim, poblano, pasilla, jalluja (isoja eroja paikallisissa lajikkeissa vaikka kaikki myydään jalluina) ja habaneroja (sama homma lajikkeita on maultaan ja näöltään vaikka kuinka monta ja kaikki on vaan Habanero).

Seuraavasta kaudesta tulee siis Meksikon kausi.

Muuten tämä vuosi menikin muiden, paitsi jallujen, amarillojen, ultra puben ja ramiron joita tulikin todella hyvin, kanssa aivan bärssiilleen. Jostain syystä kukinta jäi pieneksi ja vaikka kasvit kasvoivat hyvin, satoa ei tullut. Nyt vasta kasvit ovat oikeastaan alkaneet kukkimaan, mutta on jo elokuu...pitänee kaivaa rehut sisälle kasvamaan. Ilmeisesti tämä kesä oli yksinkertaisesti kasvarissa liian kuuma, muina vuosina satoa on tullut kasvarissa hyvin, mutta tämä vuosi on ollut todella haastava. Tai sitten kasvarin hoitajalle on tullut joku kämmi reissun aikana. tiedä hätä. Sama homma tomaattien kanssa. No, tätä se kai on, chilinkasvattajan arki.

Mutta, miten noi Ultrat sitten kannattaa säilöä? Amarillot kuivasin jauheeksi ja pakastin puolet
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2011
kesäkuu 26, 2011, 19:18:48 ip
huomenta vaan Kaliforniasta. Enpä ehtinyt säilömään Amarilloja ennen matkaa. Noo, eiköhän ne säily puskassakin.

Kävin tossa paikallisessa kaupassa ja siellä oli mukavat valikoimat erilaisia Meksikolaisia chilejä, onkos noissa jotain maahantuontirajoituksia Suomen suuntaan tuoreina? Vai kandeeko tuoda pelkkiä siemeniä?
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / kocmok 2011
kesäkuu 20, 2011, 22:56:16 ip
Kasvatuskausi on jo pitkällä, joten mennään suoraan asiaan ja palataan muuhun tuonnempana. 

Miten Aji Amarillot ja Ultra Pubet kannattaa säilöä? Kuivaaminen ja jauhaminen vaikuttaa hukkaan heittämiselle näiden kohdalla (vai???)

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
syyskuu 05, 2010, 19:03:30 ip
Rapsakka kasvatuskausi! Määrältään jäätiin ehkä viimevuodesta, mutta kooltaan ja mehukkuudeltaan mennäänkin sitten ohi kahta puolta.



Annuumeista:
SYTabasco teki neljä satoa (no, neljäs on vielä hieman raaka), Baby Bell Pepper toisen sadon podit vaihtavat väriä, Ramiroa syödään kolmatta satoa mutta Rawit/Thai jäi kotona tänä vuonna vaiheeseen.

Baccat:
Aji Amarillo kypsyttelee satoaan, kasvista tuli valtava ja sato jäi hieman viimetippaan, Starfish teki ihan mukavasti muttei mitenkään kovin paljoa herkullisia podeja ja Champion teki koko kesän satoa. Championiin tosin petyin samalla lailla kuin Aji Benitoon viime vuonna, nähtävästi aina kun Bacca tekee enemmänkin satoa, tulisuus kärsii vastaavasti(?).

Pubet tekivät ensikertaa satoa tänä vuonna. Tai tekee, Canario vielä kypsyttelee, mutta Ultra Pube ehti jo kypsyttämään ensimmäiset podit. Ja nämä Ultrat hakkaavat mennen tullen tulisuudessaan minkään mitä olen maistanut. Polte on paljon kovempi kuin millään mitä olen maistanut, ja polte kestää ja kestää ja kestää ja kestää je kestää ja kestää ja kestää kunnes toivot kielen jo irtoavan. Maito ei tähän poltteeseen auta, vaan sen on oltava jogurttia tai jäätelöä tai muuta vastaavaa paksumpaa tavaraa.



Dutch-Habaneron F5 sukupolvi jatkoi vanhaa linjaansa, sukupolvi sukupolvelta enemmän muistuttaen Chinenseä. Mutta hyvää kuitenkin. Mysteerichili ei ehtinyt kukkimaan, pitänee ottaa se sisälle.

Niin ja työpaikasta pari sanaa, en nyt aktiivisesti ole yrittänyt levittää pyhän Ajin sanomaa mutta olen ruokalan pöytään vienyt kuivattuja ja tuoreita chilejä laitettavaksi ruoan sekaan ja jos joku on chilien kasvattamisesta kysynyt, olen opastanut asiassa kykyni mukaan ja tarjonnut siemeniä. Tämä on johtanut siihen että vajaat kymmenkunta kanssa työntekijää ovat innostuneet chilin kasvatuksesta siinämäärin että ympäri tuotantolaitostamme taitaa olla huoneissa kasvamassa parikymmentä chilintaimea Thai, Habanero, Dutch Habanero, Starfish, Champion, Aji Benito ja Lemon Droppia. Laitoksen pääsisäänkäynnille ei myöskään laitettu tänä vuonna kukkia, vaan Lemon Droppia ja Aji Benitoa puskat ja takaovelle Thai puskia.

5
Itselläni ja rouvalla on tapana visiteerata myös arboreettumeissa kun reissataan, ja viimevuonna kun kierrettiin Toscanaa, piipahdettiin Firenzen arboreettumissa. Siellä oli ihan osasto chileille pyhitetty nurkkauskin (ainakin Karibian Habaneroja ja erilaisia linnunsilmiä kasvoi siellä ihan ulkona).



Siinä sitten pörräsin ja ihmettelin, kun läheisestä sangen rapautuneesta kasvarista hiihteli joku ihme hamppi (puutarhuri tai joku huoltomies, melkonen bohemizer kumminkin)  heittämään hetulaa chileistä hyvin huonolla Englannilla.

Kerroin että mä ikäänkuin kasvattelen itsekin kapsikuumeja ja heitettiin siinä rentoä läpäkkää, kun tää jantteri sitten yhtäkkiä pyysi messiin ja esitteli yleisöltä suljetun osaston jossa niillä oli chilejä ja villichilejä vähän joka paikasta ympäri etelä-Amerikkaa. Tää kasvari ei siis ollut yleisölle auki, mutta tuskin ne niitä huvikseen kasvattelee, veikkaan että ko halli avataan kyllä jossain vaiheessa.

Asiallinen mesta, kannattaa ehdottomasti käydä. Paikka ei ole ihan "kylillä" vaan vähän syrjemmässä, koitan kaivaa jostain mestan osoitteen.
6
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Kasvidokkari
heinäkuu 07, 2010, 18:21:14 ip
Tämä nyt taitaa enemmän keskittyä arkkitehtuuriin ja perusjantterin remontointikykyihin, mutta oli ihan mielenkiintoinen jakso jossa tekevät 3000+ kasvin chilifarmin.

http://www.ruutu.fi/video?vt=video_episode&vid=258653

Kuitenkin nostan hattua yritykselle ja chilinkasvattamisen valitsemiselle elämäntyyliksi ja toimeentuloksi.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
heinäkuu 07, 2010, 18:00:28 ip
Päivityksen paikka.

Vuoden ensimmäinen setti Baby Bellejä, Starfishejä ja Tabascoja on jo korjattu talteen. Short Yellow Tabasco tosin kasvattaa jo kolmatta satoaan, TODELLA satoisa lajike!

Annuumit:

Eka setti. Oli pakko maistaa myös Championia

Ramirot kypsyvät hieman hitaammin, mutta podit on suht reilun kokoisia

Tuleeko tästä keltainen vaikka ?!?

Short Yellow Tabasco kasvaa purkissa ulkona ilman lannoitteita tai ylimääräisä kasteluita (okei, viimeviikolla oli pakko kastella se kerran läpimäräksi kun kelit olivat mitä olivat):


Mielenkiintoista on että Thai, joka päätyi kasvariin jo huhtikuussa ja selvisi pikku pakkasista on jo vajaat puolimetrinen

Baccat:

Starfish ei ole tehnyt satoa mitenkään maksimaalisesti, mutta pulskat kymmenkunta podia alkaa jo olemaan kypsiä.



Champion on täynnä vaalean keltaisia raakilepodeja, ja muutama on jo ehtinyt tummemman keltaiseksikin.

Kuinka nopeasti nämä vaihtavat väriä punaiseksi?

Amarillo on melko härskin kokoinen, jo yli kaksimetrinen harvahko kasvi, mutta alkaa vasta nyt kukkimaan ja on tehnyt ensimmäisen podin. Tämän jättiläisen lehdet ovat A5 kokoa! Isompi ei enää kasvariin mahtuisikaan.


Lemon drop ja Aji Benito vein työmaalle, jossa ne saavat kasvaa kaikessa rauhassa maassa, kasvarissa kun ei ollut paikkaa niille. Odotan mielenkiinnolla vieläkö ovat hengissä kun palailen lomilta.

Pubet:
Canarion alkutaival oli hieman hankala, mutta nyt kasvi on kasvanut tuuheimmaksi pusikoksi joka kasvarissa on. Onneksi kukinta on juuri alkamaisillaan, ja elättelen toiveita josko tämäkin vielä tuottaisi satoa.

Ensimmäinen kukka!

Ultra Pube on sen sijaan hieman harvempi ja pienikokoisempi, mutta tämä on keskittynyt tekemään kukkia. Tästä voinee odottaa kunnon satoa.


Dutch-Habanero F5 on pienikokoinen ja joutui kirvojen hyökkäyksen kohteeksi. Onneksi kuitenkin sain kirvat poistettua ja nyt tässäkin on jo tulossa satoa. Mielenkiintoista verrata kuinka erilasia F3, F4 ja F5 sukupolvet ovat olleet.

F5, paljon selkeämmin Habaneron piirteitä kuin edellisessä sukupolvessa.


Yllä oranssi F3, alla siitä kasvatettu F4


Kasvari:

Paprikat ja chilit:
Capsicum Annuum:
Short Yellow Tabasco
Baby Bell Pepper
Ramiro
Rawit Thai

Capsicum Baccatum:
Aji Amarillo
Starfish
Champion

Capsicum Pubescens:
Canario
Ultra Pube

Muut Paprikat:
Dutch-Habanero F5
Mystery

Tomaatit:
Delizie
Roma

Yrtit:
Viherminttu
Sveitsinminttu
Kähäräminttu
Thai-basilika
Kanelibasilika
Salvia
Ananas Salvia
Timjami
Sitruunalippia

Muut:
Pensaspapu
Sokerimaissi
Kurkku
Kyssakaali
Lehmus
Mango
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
toukokuu 10, 2010, 18:49:23 ip
10.05.2010

Suurimmat Baccat ovat nyt 190 cm pitkiä ja ne on saatava pihalle nopeasti. Toisaalta vielä isompi ongelma ovat runsaasti haarautuneet, jotka vievät moninkertaisen tilan verrattuna vaikkapa näihin hujoppeihin. Aji Amarillokin oli kietoutunut amppeliin ja on mielenkiintoista nähdä kuinka suureksi se kasvaa ennenkuin alkaa tekemään satoa. Onneksi edes Pubescensit ovat inhimillisemmässä kokoluokassa.

Suurin osa kasveista myös kukkii kovaa vauhtia ja kypsää satoakin on jo maisteltu Short Yellow Tabascolta, Lemon Dropilta jne. Tästä tulee hyvä kausi!












9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
huhtikuu 21, 2010, 09:52:02 ap
21 kpl!? Oho, siinäkin on farmilla kokoa :o

Juu, 8 laastipaljulla, amppeleilla ja pikku hyllyillä mennään, niihin tosin pitää ahtaa myös muutakin kuin kapsikuumia.

Huomasin muuten eräässä suuressa puutarhaliikeketjussa myynnissä laastipaljuja; tosin nimellä kasvatuslaatikko; hintaan 38 €. Samanlainen, mutta laastipalju, maksaa naapurissa olevassa rautakaupassa 19 €.

Samassa kioskissa myytiin tavallisia lavakauluksia nimellä kasvatuskoroke tai kasvimaankoroke (tjsp), hintaa oli siunaantunut 69,90 €. Käytettyjä lavakauluksia saa kympillä ja uusiakin kahdellakympillä.

Kasvihuoneen hyllyköstä pyydettiin 38 €, kun Ruotsalaisessa sinikeltaisessa vastaava "Hyllis" työkaluhylly (vai olikohan se varastohylly) irtosi 9,95€:llä.

Raksatavarasta saa näemmä käärittyä tähtitieteelliset hillot kun ne myydään sisustus- tai puutarha-artikkeleina rakennustavaran sijaan.  :'(


Menee pahasti offtopicciin, mutta jatketaanpa vielä hieman "valmisnuotioista". Lempäälän kulutuspyhätössä myydään valmisnuotiota mikä tarkoittaa pahvilaatikkoon pakattua 9 koivuklapia. Hintaa on kympin verran, kätevästi noin euron per klapi. Motti koivuklapeja vastaavasti maksaa 42 € pihaan tuotuna ja pinottuna. Paikalliselta sahalta voi hakea ilmaiseksi jos nyt haluaa vain muutaman klapin tai vajaan sylillisen puuta. No, jos jengi noita ostaa niin hyvä ja taatusti kannattava ideahan tuo on, ainakin valmistajan kannalta.

Hauskinta silti on että tässä valmisnotskiläjässä oli maininta kertakäyttöinen valmisnuotio.

Kertakäyttöinen? Nuotio?  ???
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
huhtikuu 20, 2010, 18:24:40 ip
Lainaus käyttäjältä: dupsus - huhtikuu 16, 2010, 18:27:10 ip
jaa a millainenkohan viidakko sulle on oikee tulossa : ) itellä on paljo vähemmä ja silti tilaa ei löydy .. no saa nähä  :D


Suuri!

Alan olemaan todella pulassa näiden puskien kanssa, tilaa ei kertakaikkiaan riitä ja selitykset vaimonkin suuntaan alkaa olla käytetty jo aikaa sitten. Ja rehellieseti, itseäkin nämä alkavat jo hieman huolestuttamaan. Olisi ehkä pitänyt miettiä lajikkeiden kokoja tarkemmin.

Kuinka suureksi Championit ja Amarillot kasvavat? Amarillo on purkkinsa kanssa reilut puolitoistametrinen ja alkaa vasta pikku hiljaa haarautumaan...

No, onpahan kasvarille käyttöä, viikon-kahden päästä ajattelin siirtää rehut kasvariin.

Capsicum Annuum:
Baby Bell Pepper 35 cm
Ramiro 72 cm, 52 cm

Thai 15 cm Kasvarissa toista viikkoa, elossa! Lämmöt -3'C-32'C

Capsicum Baccatum:
Aji Amarillo 132 cm, 72 cm
Starfish 75 cm
Champion 90 cm, 70 cm toinen kukkii
Aji Benito 30 cm, 40 cm molemmat kukkii
Lemon Drop 15 cm, 15 cm

Capsicum Pubescens:
Canario 52 cm, 40 cm
Ultra Pube 48 cm

Muut:
Dutch-Habanero F5 20 cm, 35 cm kukkii

Leikatut talvehtineet:
Dutch-Habanero F4
Lemon Drop täynnä podeja
Short Yellow Tabasco täynnä podeja, osa jo kypsiä

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
maaliskuu 21, 2010, 11:46:11 ap
Muistutuksena; DIY laser viritykset pitää jättää tekemättä ellei ole aivan varma mitä tekee. Silmävaurioiden yms riski on korkea.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
maaliskuu 18, 2010, 15:12:26 ip
Nyt taimilla alkaa olemaan jo hieman varianssia. Taimet pistettiin itämään 05.01.2010 eli nyt niillä on ikää 72 vrk:

Capsicum Annuum:
Baby Bell Pepper 16 cm
Ramiro 45 cm, 30 cm

Capsicum Baccatum:
Aji Amarillo 43 cm, 32 cm
Starfish 35 cm
Champion 42 cm, 20 cm
Aji Benito 15 cm, 25 cm
Lemon Drop 15 cm, 15 cm

Capsicum Pubescens:
Canario 32 cm, 12 cm
Ultra Pube 15 cm

Muut:
Dutch-Habanero F5 20 cm, 15 cm

Leikatut talvehtineet:
Dutch-Habanero F4
Lemon Drop
Short Yellow Tabasco



Mietin aiemmin miten näitä kannattaa lannoittaa, päädyin seuraavaan;

Vaihtaessani ruukkuja lisäsin purkkeihin noin ½ dl kompostoitua kananp*skaa ja jätin muut lannoitteet pois, lukuunottamatta merilevää. Tämä osoittautui hyväksi vedoksi, sillä kasvit todellakin näyttivät miten nopeasti pystyvät kasvamaan ja venähtivät mittaa parissa viikossa kaksinkertaiseksi, samoin kävi lehtien lukumäärälle.



Suurimmista puskista, Amarillo, Champion ja Starfish pyrin nyppimään nuppuja pois, samoin kuin talvehtineista SYT:stä ja Lemon Dropista, mutta totesin pian että antaa kasvien kukkia. Nyt SYT alkaa olemaan kukinnan loppupuolella ja podeja on tullut sangen mukavasti, samoin kuin Lemon Dropilla myös. Kuukausi sittenhän veikkailin vielä SYT:n kuolemaa (samoin Gambian Piripiri, jolle sitten "kehnosti" kävikin...)!



Off topiccina, aloitin samalla taimikasvatuksen yrteille, tomaateille ja muille kasvihuone/avomaa tapauksille. Tomaateissa tänä vuonna päädyin Roma-luumutomaattiin, joka viime vuonna kasvoi todella maukkaana ja makeana. Roman lisäksi päädyin kokeilemaan Delizie(?) pihvitomaattia, josta luvataan á-200g tomaatteja!

13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: kocmok 2010
helmikuu 02, 2010, 13:28:40 ip
Aloitetaan kysymyksellä:

Lähestulkoon kaikki taimet alkavat olemaan 5-15 senttisiä (paitsi Champion ja Davie Peach Habanero jotka kieltäytyvät kategorisesti itämästä). Tähän saakka ovat nauttineet pelkkää valoa, lämpöä, turvetta ja vettä. Missä vaiheessa kannattaa aloittaa lannoitus ja millä? Aiempina vuosina olen antanut BioGrowta vasta kun puskat ovat noin 30 senttisiä, ja kun olen vienyt pihalle/kasvariin, olen lannoittanut kananp**kalla.

Kannattaako jo tässä vaiheessa antaa lannoitetta, esim ruusuravinnetta N7-P1-K5 (BioGrow loppui, mutta tossa ruusuravinteessahan on kutakuinkin samat arvot) vai peräti VÄHÄN kananp:tä?

Valaistuksena näillä uusilla tulokkailla on luonnonvalon ohella ESLejä. Lisäksi näistä uusista taimista otin yhden Canarion, Aji Amarillon, Dutch-Habaneroja, Aji Benitoja ja Lemon Dropeja jotka saavat luonnonvalon ohella tukea 5 * 60mW 660nm laserdiodeilta 16h/vrk, lämpötilana tasainen 25'C. Merkillepantavaa on että nämä ledeillä ryyditetyt kasvavat paljon kovempaa vauhtia (siis tuuheampina, kasvattavat enemmän lehtiä) kuin ESLien alla olevat.

Talvehtineista
Dutch-Habanero F4 pamahti yhtäkkiä täyteen kukkia, heti kun sai hieman enemmän valoa (ja hieman em ruusuravinnetta) ja Lemon Drop on myös lähtenyt todella kovaan kasvuun.

Short Yellow Tabasco on hieman omituisessa kondiksessa, toisaalta kasvi kasvattaa hieman uusia lehtiä, mutta toisaalta kuivaa ja pudottaa myös vanhoja samaa tahtia. Gambian Piripiri on myös samassa tilassa, ellei jopa pahemmassa; omituisen kitukasvuinen kumminkin!

Red Caribian Habanerolle tapahtui myös jotain merkillistää, puska oli todella hyvävoimaisen näköinen, kunnes kahdessa viikossa pudotti lehdet, muuttui omituisen kellanvihreän kautta tummanruskeaksi ja kuivui pystyyn. Yleensä näiden kuivuneiden rungon sisällä on vielä vihreää, mutta tämä oli rutikuiva ja napsahti poikki kuin tikku.
14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / kocmok 2010
tammikuu 05, 2010, 09:40:58 ap
Uusi vuosi ja uudet kujeet. Itämään pääsivät:

Capsicum Annuum:
Baby Bell Pepper
Ramiro

Capsicum Baccatum:
Aji Amarillo
Starfish
Champion

Capsicum Chinense:
Davie Peach Habanero
Long Chocolate Habanero

Capsicum Pubescens:
Manzano Amarillo
Canario
Ultra Pube

Muut:
Dutch-Habanero F4 siemenistä

Leikatut talvehtineet:
Red Caribbean Habanero
Dutch-Habanero F4
Lemon Drop
Short Yellow Tabasco
Gambia Birds Eye Piripiri (Capsicum Frutescens?)
15
Erinomainen konsti päästä joulun jämäruoista eroon. Ensisilmäyksellä tämä näyttää työläältä, mutta itse asiassa tämä on ihan tolkuttoman yksinkertainen resepti.

Peruscurry
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
pikkusormen pään kokoinen pala (tai vastaava määrä jauhetta) inkivääriä
4-5 korianterin "marjaa"
reilu ½ tl kurkumaa
reilu ½ tl jeeraa (juustokumina)
reilu ½ tl garam masalaa (tai "curry" maustetta)
1 tl paprikajauhetta (tai tulisempaa, oman maun mukaan)
1 dl paseetattua tomaattia
pikkupurkki tomaattipyrettä
sokeria
öljyä/voita
vettä
suola
kookosmaitoa
kuivattuja halkaistuja chilejä (itselle sopiva satsi on 2 kuivattua habaneroa ja 2 Lemon Droppia)

kinkun/kalkkunan jämät (tahi esim puoli kiloa suikalelihaa)
laatikoiden jämät


- Kuumenna ronski turaus öljyä/voita (n. 4 rkl) pannulla, lisää pilkotut sipulit ja paista keskilämmöllä kunnes sipulia alkaa ruskistumaan (n. 10 min, älä kuitenkaan anna ruskistua).

- Lisää silputtu valkosipuli ja inkivääri ja paista noin 1 min.

- Lisää kurkuma, jeera, garam masala, paprika ja murskatut korianterin marjat ja paista vajaan minuutin ajan. MUISTA SEKOITTAA KOKO AJAN ETTEI MIKÄÄN PALA.

- Lisää 2,5 dl vettä ja keitä 10 minuuttia

- Lisää paseerattu tomaatti ja pyre ja ripaus sokeria, lisää chilit ja hauduta muutama minuutti.

- Lisää kookosmaitoa 3-4 dl ja lihat ja hauduta keskilämmöllä liha kypsäksi. Käytännössä kai parikymmentä minuuttia riittäisi, mutta mitä kauemmin hauduttelee (itse haudutan noin tunnin, riippuu vähän kuinka paksua curryä haluan), sitä parempaa tästä tulee. Muista sekoittaa silloin tällöin.

Poista chilit kastikkeesta ennen tarjoilua.

Tarjoile valmis soosi laatikoiden jämien kanssa, ainakin lanttu ja bataattilaatikoiden jämät toimii mahtavasti. Jos haluat hifistellä hae kylkeen vielä Naanleipää. Ja juomaksi pikaversio lassista; 1/3 omenamuhua, 2/3 maustamatonta jogurttia.

Hyvä Low-Carb versio (onko tämä Low Carb, en tiedä tarkkaan mausteiden ravintosisällöistä) on etelä/kaakkois-Intialainen (Tamil Nadu/Chettinad) tyyli; lapioida soosia keitettyjen kananmunien päälle.
16
Summa summarum;

2009 Oli erinomainen kasvatusvuosi, chilejä tuli aivan järjetön määrä. Etenkin Lemon Drop, Habat, Dutch Habat ja Tabascot, Aji Benitoista puhumattakaan täyttivät pakastimen, maustepurkit ja savustimen, ja varmaan puolet tuli lahjoitettua eteenpäinkin. Kasvihuone oli selvästikin kannattava ostos.

Dutch Habaneroissa oli mielenkiintoista kuinka laajalla skaalalla erilaisia podeja tuli, osaan kasveista tuli armottomia voimakkaasti Haban tyyppisiä podeja, osaan tuli paljon miedompia mutta vastaavasti "hedelmäisempiä" podeja. Myös podien muoto vaihteli yllättävän paljon kasvien välillä. Näitä on pakko kokeilla myös ensivuonna F6 ja F7 kannoilla, edelleen ristiin pölyttäen.

Mutta mitä suosittelette seuraavaksi teemaksi, Lemon Drop ja perus Habanero alkaa jo hieman tympiä ja Aji Benito sekä Aji Habanero jäävät taatusti väliin. Ainoat varmat lajikkeet ovat ensi vuonna em Dutch Haba ja  Short Yellow Tabasco. Jostain syystä olen epäonnistunut aina Pubescensin kanssa joten se voisi olla uusi aluevaltaus ensivuodelle. Ideoita?

Niin joo, aiemmin mainitsin pikaisesti työmaalla virittämämme pieneen kasvatus laitokseen jossa kasvatimme pulskat puolisen vuotta sitten pelkällä laserilla yrttejä, viljaa ja tomaatteja. Asiaa jalostettiin sittemmin hieman pidemmälle ja rakensimme hieman kattavamman koekasvatussysteemin ja laboratorion yhteen tyhjään huoneeseen; nyt on jo 37  (tai 38, riippuu miten lasketaan) koekasvatus menossa. Tulokset näyttää vähintäänkin mielenkiintoiselta mutta myöskin odotetuilta. Nyt en taaskaan jaksa kirjoittaa tästä tämän enempää, mutta tarvittaessa palaan asiaan, viimeistään sitten kun asia alkaa olemaan kokonaan paketissa.
17
Lemon Drop, Aji Habanero, Jalapeno, Dutch-Habanero ja Aji Benito lähtevät savustumaan. Leppä ja kataja tuovat savua.




2 h 70'C:ssa myöhemmin, väri on muuttunut ja etenkin lepän maku tuntuu todella voimakkaana. Uskoakseni etenkin Lemondropeista tulee laatutavaraa.




Loppuun vielä uuniin kuivumaan yöksi ja huomenna morttelilla savujauhetta.


18
Ei kellään ole ideoita Lemon Droppien säilömiseen? Kuivattuna vai etikkaan (vai peräti savustukseen)?

19
Tämä on tämänvuotisia, puska joka talvehti pärjäsi hyvin kunnes keväällä/alku kesästä pudotti yht'äkkiä lehdet ja kuoli pois.

Armottoman satoisa lajike ja nopea kasvamaan, toimii ihan hyvin vaikkei ole mikään maailman tulisin tai mielikuvituksellisimman makuinen. Mutta kannattaa kokeilla.
20
Alkaa olemaan kaapit täynnä säilykettä, pakastetta ja kuivaa lastua, ja ajattelin heittää seuraavan satsin "narun jatkoksi"; kalastajan lankaan; kuivumaan kannoistaan. Pienemmät menevät varmasti OK, mutta mukana on isompia Lemon Droppeja, Dutch Haboja jne, kannattaako niiden pää halkaista etteivät homehdu? Vai kokonaisena vaan?