tammikuu 10, 2025, 15:35:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


kocmokin testipenkki 2009

Aloittaja kocmok, tammikuu 06, 2009, 16:42:46 ip

« edellinen - seuraava »

kocmok

Alkaa olemaan kaapit täynnä säilykettä, pakastetta ja kuivaa lastua, ja ajattelin heittää seuraavan satsin "narun jatkoksi"; kalastajan lankaan; kuivumaan kannoistaan. Pienemmät menevät varmasti OK, mutta mukana on isompia Lemon Droppeja, Dutch Haboja jne, kannattaako niiden pää halkaista etteivät homehdu? Vai kokonaisena vaan?

axo

mä oo vetäny aina puoliks, kuivuu nopeemmin eikä ehdi homehtua.

bluesman

 Onko sun komea Aji benito josta kuvia talvehtinut yksilö vai tämänvuotinen idätys? Haluaa samanlaista ens vuodeksi.
Oletan hyvänmakuiseksikin nimestä päätellen?

kocmok

Tämä on tämänvuotisia, puska joka talvehti pärjäsi hyvin kunnes keväällä/alku kesästä pudotti yht'äkkiä lehdet ja kuoli pois.

Armottoman satoisa lajike ja nopea kasvamaan, toimii ihan hyvin vaikkei ole mikään maailman tulisin tai mielikuvituksellisimman makuinen. Mutta kannattaa kokeilla.

kocmok

Ei kellään ole ideoita Lemon Droppien säilömiseen? Kuivattuna vai etikkaan (vai peräti savustukseen)?


wille

Lainaus käyttäjältä: kocmok - elokuu 04, 2009, 20:00:07 ip
Ei kellään ole ideoita Lemon Droppien säilömiseen? Kuivattuna vai etikkaan (vai peräti savustukseen)?




Omiani olen sekä kuivanut sellaisenaan, että savustanut. Toimii.  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

kocmok

Lemon Drop, Aji Habanero, Jalapeno, Dutch-Habanero ja Aji Benito lähtevät savustumaan. Leppä ja kataja tuovat savua.




2 h 70'C:ssa myöhemmin, väri on muuttunut ja etenkin lepän maku tuntuu todella voimakkaana. Uskoakseni etenkin Lemondropeista tulee laatutavaraa.




Loppuun vielä uuniin kuivumaan yöksi ja huomenna morttelilla savujauhetta.



kocmok

Summa summarum;

2009 Oli erinomainen kasvatusvuosi, chilejä tuli aivan järjetön määrä. Etenkin Lemon Drop, Habat, Dutch Habat ja Tabascot, Aji Benitoista puhumattakaan täyttivät pakastimen, maustepurkit ja savustimen, ja varmaan puolet tuli lahjoitettua eteenpäinkin. Kasvihuone oli selvästikin kannattava ostos.

Dutch Habaneroissa oli mielenkiintoista kuinka laajalla skaalalla erilaisia podeja tuli, osaan kasveista tuli armottomia voimakkaasti Haban tyyppisiä podeja, osaan tuli paljon miedompia mutta vastaavasti "hedelmäisempiä" podeja. Myös podien muoto vaihteli yllättävän paljon kasvien välillä. Näitä on pakko kokeilla myös ensivuonna F6 ja F7 kannoilla, edelleen ristiin pölyttäen.

Mutta mitä suosittelette seuraavaksi teemaksi, Lemon Drop ja perus Habanero alkaa jo hieman tympiä ja Aji Benito sekä Aji Habanero jäävät taatusti väliin. Ainoat varmat lajikkeet ovat ensi vuonna em Dutch Haba ja  Short Yellow Tabasco. Jostain syystä olen epäonnistunut aina Pubescensin kanssa joten se voisi olla uusi aluevaltaus ensivuodelle. Ideoita?

Niin joo, aiemmin mainitsin pikaisesti työmaalla virittämämme pieneen kasvatus laitokseen jossa kasvatimme pulskat puolisen vuotta sitten pelkällä laserilla yrttejä, viljaa ja tomaatteja. Asiaa jalostettiin sittemmin hieman pidemmälle ja rakensimme hieman kattavamman koekasvatussysteemin ja laboratorion yhteen tyhjään huoneeseen; nyt on jo 37  (tai 38, riippuu miten lasketaan) koekasvatus menossa. Tulokset näyttää vähintäänkin mielenkiintoiselta mutta myöskin odotetuilta. Nyt en taaskaan jaksa kirjoittaa tästä tämän enempää, mutta tarvittaessa palaan asiaan, viimeistään sitten kun asia alkaa olemaan kokonaan paketissa.

kocmok

Erinomainen konsti päästä joulun jämäruoista eroon. Ensisilmäyksellä tämä näyttää työläältä, mutta itse asiassa tämä on ihan tolkuttoman yksinkertainen resepti.

Peruscurry
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
pikkusormen pään kokoinen pala (tai vastaava määrä jauhetta) inkivääriä
4-5 korianterin "marjaa"
reilu ½ tl kurkumaa
reilu ½ tl jeeraa (juustokumina)
reilu ½ tl garam masalaa (tai "curry" maustetta)
1 tl paprikajauhetta (tai tulisempaa, oman maun mukaan)
1 dl paseetattua tomaattia
pikkupurkki tomaattipyrettä
sokeria
öljyä/voita
vettä
suola
kookosmaitoa
kuivattuja halkaistuja chilejä (itselle sopiva satsi on 2 kuivattua habaneroa ja 2 Lemon Droppia)

kinkun/kalkkunan jämät (tahi esim puoli kiloa suikalelihaa)
laatikoiden jämät


- Kuumenna ronski turaus öljyä/voita (n. 4 rkl) pannulla, lisää pilkotut sipulit ja paista keskilämmöllä kunnes sipulia alkaa ruskistumaan (n. 10 min, älä kuitenkaan anna ruskistua).

- Lisää silputtu valkosipuli ja inkivääri ja paista noin 1 min.

- Lisää kurkuma, jeera, garam masala, paprika ja murskatut korianterin marjat ja paista vajaan minuutin ajan. MUISTA SEKOITTAA KOKO AJAN ETTEI MIKÄÄN PALA.

- Lisää 2,5 dl vettä ja keitä 10 minuuttia

- Lisää paseerattu tomaatti ja pyre ja ripaus sokeria, lisää chilit ja hauduta muutama minuutti.

- Lisää kookosmaitoa 3-4 dl ja lihat ja hauduta keskilämmöllä liha kypsäksi. Käytännössä kai parikymmentä minuuttia riittäisi, mutta mitä kauemmin hauduttelee (itse haudutan noin tunnin, riippuu vähän kuinka paksua curryä haluan), sitä parempaa tästä tulee. Muista sekoittaa silloin tällöin.

Poista chilit kastikkeesta ennen tarjoilua.

Tarjoile valmis soosi laatikoiden jämien kanssa, ainakin lanttu ja bataattilaatikoiden jämät toimii mahtavasti. Jos haluat hifistellä hae kylkeen vielä Naanleipää. Ja juomaksi pikaversio lassista; 1/3 omenamuhua, 2/3 maustamatonta jogurttia.

Hyvä Low-Carb versio (onko tämä Low Carb, en tiedä tarkkaan mausteiden ravintosisällöistä) on etelä/kaakkois-Intialainen (Tamil Nadu/Chettinad) tyyli; lapioida soosia keitettyjen kananmunien päälle.