tammikuu 09, 2025, 22:29:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - chilimiäs

1
Jos idätän viilipurkeissa muutaman chilin ja laitan ne sitten pieninä taimina noihin Pauliinan altakasteluruukkuihin kevytsoran sekaan.

Ja aloitai käyttämään GHE Flora Tripackia tuotteita sinne vesitilaan.

Saisiko näillä eväillä hyviä tuloksia?

Kuinkakohan paljon parempaa satoa näillä keinoilla voisi saada, jos vertaa multa/biobizz viritelmiin?

Monet sanoo, että parempaa, mutta puhutaanko tuplasti paremmasta sadosta?
2
Hei,

Kylvin tänään chilinsiemenen suoraan pauliinan altakasteluruukkuun.

Toimin näin.

Laitoin ruukkuun kaktus- kylvömultaa ja väliin biolanin kevytsoraa.

Tämän jälkeen istutin mullan pinnalle siemenen ja kastelin mullan päältä hyvin.

Pohjan vesitilan jätin tyhjäksi ja en nyt laittanu sinne vettä. Odotan, että chili alkaa kasvamaan ja aloitan altakastelut vasta sitten kun voin olettaa chilin juurien yltävän varmasti sen verran pohjalle, että pystyy imemään vesitilasta tehokkaasti tarvittavan veden.

Varmaan tehokkaampaa olisi ollut täyttää ruukku kokonaan kevytsoralla ja kasvattaa taimen esim. viilipurkissa. Kun taimen on sopivan kokoinen, putsata mullat juurista ja asetella chili kevytsoraan ja tämän jälkeen aloittaa vesiviljelyyn sopivien ravinteiden laittaminen vesitilaan. Tämä olisi varmasti toimiva ja nopea tapa, mutta syy miksi kokeilen ensin multakasvatusta on nuo BioBizzin tuotteet, joita tuli ostettua 3 pulloa ja ne ei vesiviljeyyn sovi.

Minulla on kaksi 1,5 metristä loisteputkilamppua, joissa molemmissa on kaksi lamppua eli yhteensä 4 lamppua ruukkujen päällä tuottamassa riittävän määrän lämpöä ja valoa. Lisäksi pöytätuuletin vahvistamaan kasveja kunhan nyt ensin pääsevät kasvussa alkuun.

Korjaattehan kun olen ihan pihalla :)

Miksi muuten Biobizzin tuotteet ei sovi vesiviljelyyn?
Onko vesitilaan hyvä laittaa myös esim. kevytsoraa vai jätetäänkö se tila puhtaasti vedelle. Entä kastelu, voiko vesitilan kastella aina maksimirajaan asti vai pitääkö chilien kanssa olla "maltillisempi".

Lisäys:

Taitaa tuo vesiviljely toimia kutakuinkin noin. Pitää varmaan hommata vähän ravinteita siihenkin tarkoitukseen. Pakkohan sitä on testata, jos kerran niin lyömätön on multaviljelyyn nähden :)
3
En oikein mistään löytänyt tietoa, käykö Bio Bizzin tuotteet vesiviljelyyn?

Tekisi mieli nimittäin aloittaa tuo vesiviljelyn kokeileminen, mutta minulla on 3 melkeen täysinäistä pulloa Bio Bizz tuotteita ja haluaisin käyttää ne.

Joten voidaanko Bloom, Grow ja Alg-A-Mic tuotteita käyttää vesiviljelyssä?
4
Ensimmäinen chilini on kasvanut jo ihan kivan kokoiseksi.

Naga Morich lajike kyseessä ellei siemenet ole menneet tässä välillä sekaisin.

Kuvista näkyy ruukun koko sekä käytettävissä olevat ravinteet.

Miten kannattaisi menetellä, että saisi edes jonkinlaista satoa aikaan?

Kaikki vinkit olisi tervetulleita?  :(

Tuo verkko johtuu kissastani, joka söisi tuon kasvin sekunnissa ilman suojaverkkoa :(


[/img]
5
Olen siis aloitteleva chiliharrastaja, jonka kissa vihaa chilejä vai pitäisikö sanoa, että se rakastaa niitä. Jokainen chiliharrastaja, joilla on kissa, tietänee mistä puhun.

Tilanne taitaa olla toivoton eli en voi chilien suurena ystävänä kasvattaa chilejä yksiössäni en sitten millään.

Eli minulla on kaksi 1,5 metrin pituista loisteputkilamppua, joissa on siis kaksi putkea molemmissa lampuissa.

Olen pitänyt lamppuja korokkeiden päällä ja laittanut pahvilevyt loisteputkilamppujen ympärille, jotta kissa ei pääse tuhoamaan viljelyksiä.

Muutama taimi oli jo todella hyvässä vauhdissa, mutta nyt ne on sitten syöty. Eli kissa on änkeny jostain välistä tuonne sisään ja syönyt minun parhaimmat taimet. Multia kissa ei ole repinyt pois purkeista eikä liiemmin kaatanut purkkeja, mutta lehdet on syöty ja lehtien varret. Nyt on jäljellä vain päävarsi.

Saanko pelastettua millään nuo kaksi chiliä? Ja miten ihmeessä pelastan jatkossa chilini kissalta! Onko vinkkejä miten pystyisin pitämään sekä kissan, että chilit :(
6
Mistäköhän johtuu, että muutama mun chilitaimen on kuollu ja muutamien taimien lehtien päät ovat ikäänkuin palaneet ja joidenkin taimien lehdissä on ikäänkuin koloja, lehtien reunoissa?

Lisätiedot:

Käytän kaktus- & kylvömultaa.

minulla on kaksi kahden putken 1,5 metrin loistaria, oikealla värisävyllä ja sijaitsee muutaman sentin päässä kasveista, toinen oikealla ja toinen vasemmalla puolella.

Kastelen taimia kerran päivässä vedellä, jossa on biobizzin grow ainetta. (litrassa lusikallinen)

Tuuletin ja lamput päällä noin 16 tuntia päivässä.
7
Minulla on käytössä kolme loisteputkea kasveille ja nyt niihin pitäisi saada ostettua chileille mahdollisimman hyvin sopivat lamput.

Kasviloisteputket olisivat varmaan paras ratkaisu, mutta missä niitä myydään ja saako tilattua jostain netistä?

Vai riittäisikö ihan normi loisteputket, mitkä sävyt?
8
"Annuumien on parasta antaa levätä (talvisin)"

Mitä tuo tarkoittaa? Siis kastellaan kuitenkin? Tarkentaisitteko vähän?
9
Kuinka paljon niitä kukkiennuppuja kannattaa poistaa, jotta saisi mahdollisimman hyvän sadon?

Oletteko myöskin vähentäneet lehtien määrää ja katkoneet "pääoksien" päitä kukintovaiheessa? Oliko tästä mainittavaa hyötyä?
10
Itämisvaiheessa ei tarvita valoa, mutta onko siitä jotain haittaa? Voiko chilejä alusta asti pitää loisteputkien alla? Niistä valoista nimittäin tulisi heti riittävästi lämpöä, niin ei tarvitse kokoajan pelätä millon katti tiputtaa noi purkit tuolta batterin päältä =)

Kuinka usein olette itse kastelleet noita siemeniä idättämisvaiheessa? Onko sopiva määrä noin desi aamuin illoin?
11
Tekeekö tuolla Biolanin kevytsoralla mitään? Sitä on tuossa pussillinen ja mietin voiko sitä hyödyntää?

Tulisikohan perjantaina jo siemenet, niin saisi homman aluille.

Ajattelin siis toimia tässä järjestyksessä.

1. Taimet yogurttipurkkeihin ja lämpimän batterin päälle, lämpötila piirun verran alle 30 astetta. Paikkana WC ja mitää valoja ei vielä tässä vaiheessa tarvita? Kastelua niin, ettei missään vaiheessa multa pääse kuivamaan ja myös niin, että pohjamultakin varmasti kastuu ja ylimääräiset vedet pääsee pohjanreikien kautta pois. Multana käytän kaktus ja kylvömultaa.

2. Kun taimi kasvanut 3-4 senttiseksi, siirto 15 sentin ruukkuun ja eslien + yhden loisteputken alle sekä vielä pöytätuuletin tuomaan puhallusta. Kastelu jatkuu samalla tavalla kuin vaiheessa 1. Valot ja puhallus päällä noin 14 tuntia päivässä. Lämpötila noin 24-26.

3. Kun kasvi kasvanut merkittävästi, siirto vieläkin isompaan ruukkuun ja jatkaa edelleen valohoitoa ja tässä vaiheessa voi/kannattaa aloittaa jo lisäravinteidenkin käyttö?

Onko jotain korjattavaa? Pahoittelen pientä inttämistä, mutta haluan vain olla varma, etten tee mitään väärin. :)
12
No mulla on tuolla vessassa tollanen pikkubatteri, sen laitan vähän alle 30 asteeseen ja sen päälle yogurttipurkkeihin noi siemenet. Pitääkö mun pitää yötäpäivää tota vessanvaloa päällä itämisen aikana?
13
"Onko sulla mitään kokemusta mistään tulisista chileistä?"

No sanotaan näin, että olen aina rakastanut tulista ruokaa ja olen noita Blairin mössöjä tilaillut jo vuosia ja niissähän tuota tulisuutta todentotta riittää.

Mutta aloitellaan noilla, myöhemmin sitten jotain muuta :)

Mulla on näköjään tossa chilinurkkauksessa 27,8 astetta sillon kun lamppu on päällä. Mitä haittaa on laittaa ne heti loistelampun alle, jolloin ne saisi tuota lämpöäkin tarpeeksi, muuten pittää keksiä joku muu ratkaisu.

Sitten kun ne on kasvaneet taimiksi, niin mitenkäs sitten kun lamppu ei ole päällä ja lämpötila laskee jonnekin 23-24 välille. Onko vaaraksi? Eli sillon kun lamppu on päällä, lämpötila on sopiva, mutta kun ei, niin lämpö pitää hoitaa jotain toista kautta. Minkälaisia ratkaisuja on?
14
Aloitan viljelemään naga moritseja ja red savinoita.

Siis alussako ei laiteta heti loisteputken alle? Vaan ruukkuun, kelmu päälle, reiät ja ikkunalaudalle siksi aikaa, että alkaa itämään ja sitten vasta loisteputken alle pikku hiljaa lisäten lampun päällä olo aikaa.

Onko olemassa jotain ohjesääntöä, miten sitä valonaikaa pitäisi lisätä?
15
Muuten onkos tuo mun valaisu ihan riittävä?

Eli minulla on tuommoinen työvalaisin, jossa on kaksi 36W:n ESLiä.

Luminansseja (lux) löytyy 5800

Tiiviysluokitus IP44?

Lämmönmuodostus on tuossa hyvin vähäistä ja eikös ideaali lämpötila ole vähän alle 30 astetta?

16 tuntia siis pitäisi tuota pohottaa per päivä, entä kuinka pitkään tuuletan per päivä?
16
Nyt on hankittu chilimullaksi tuota kaktus ja kylvömultaa. Lisäksi sattuu löytymään ruukunvoiman kevytsoraa, onko siitä mitään hyötyä chiliä kasvattaessa?

Kuinka tärkeitä nuo lisäravinteet on (GHE FloraMicro 1L + FloraMato 1L), tarvitseeko niitä? Onko jotkut muut ravinteet hyviä, noita kun ei tahdo saavan ihan joka paikasta?

Jos haluaa kasvattaa chilit alusta loppuun samassa ruukussa, niin kuinka monta siementä kannattaisi kylvää yhteen ruukkuun. Ruukun koko on halkaisijaltaan 15 senttiä.

Voisiko tuollaista pöytätuuletinta käyttää tuulettimena ja kuinka kovalla tuota uskaltaa pitää?
17
Hei,

Tarkoituksena olisi alkaa valmistaa Naga Morich nimistä chililajiketta ihan kokeilumielessä.

Voisiko joku antaa pienen pikaohjeen, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle.

Tyhmiäkin kysymyksiä.

Millaista multaa tarvitsen ja mistä sitä kannattaa kysellä?

Riittääkö tuo lamppu valonlähteeksi:
http://www.airam.fi/tuotesivut%20html/lamput/energiansaasto/jumbo.html

Voiko tuon lampun asentaa normaali pöytälampun tilalle, mikäli pöytälampun kanta on tuo E27 ja lampussa merkintä max 60W.

Jos teen tuon pöytälampun päälle itse foliosta sellaisen varjostimen, joka heijastaisi paremmin valon kasville. Olisiko hyvä ajatus? Vai olisiko järkevä kääntää pöytälamppu ylösalaisin ja näin itse lamppu mahdollisimman lähelle kasveja. Tyhmän näköinenhän siitä tulee, mutta se ei tässä nyt kai se tärkein asia :)

Mitä ravinteita kannattaa käyttää ja voiko chilin valmiiksi laittaa niin isoon ruukkuun kasvamaan, ettei sitä tarvitse siitä missään vaiheessa siirtää? Kuinka ison purkin "täyskasvuinen" chilikasvi tarvitsee?