tammikuu 10, 2025, 06:40:47 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Animal

1
Edistyneempi chilinkasvatus / IPM Series: pepper
kesäkuu 09, 2005, 20:31:00 ip
Heh, saattaapi olla myös lääkärikirjaefektiä mukana. :-P

Mutta vakavasti puhuen, kasvit ovat voineet huonosti jo viime marraskuusta lähtien, lisää tietoa kasvien kärsimyksistä löytyy topicista Kasvit kuralla? tjsp.

Huhti-toukokuussa vaihdoin kasvien multasekoituksen pelkkään vaaleaan luonnonturpeeseen(320l säkki :-D), ja leikkasin kaikki. Kasvit lähtivätkin räjähdysmaiseen kasvuun, kunnes kuukauden jälkeen ne alkoivat kuivaa ja pudotella lehtiä. Lannoitteen yliannostuksesta ei tällä kertaa voi olla kyse, koska sitä ei annettu. Samaten kastelu on ollut todella minimaalista, vain niin paljon, että lehdet eivät pääse roikkumaan. Kaava oli muutenkin samanlainen, villit annuumit kituvat kaikista pahiten(goats weed ja bird's eye ovat tiputtaneet kaikki lehtensä). Kirvoja oli muutama parin kasvin lehdillä, mutta onnistuin pysäyttämään niiden leviämisen alkuunsa.

Kasvit ovat muuttamassa kasvihuoneeseen viikonloppuna, jos kaikki menee hyvin. Toivotaan parasta...
2
Edistyneempi chilinkasvatus / IPM Series: pepper
kesäkuu 09, 2005, 16:11:39 ip
Hmm, tuolta löytyi Phytopthora -niminen sienitauti, jonka kuvaus näyttäis melko hyvin täsmäävän kasvieni tämänhetkiseen tilaan. Pikaisella googletuksella löysin myös muita kuvia epäilysteni tueksi.

Katselin viherpeukun sivuilta, että BioMagiz -merkkinen tuote voisi auttaa asiaa, eli onko jollain kokemuksia aineen käytöstä? Itsellä ongelmia on esiintynyt lähinnä multakasvatuksessa, mutta nyt riesa näyttäis siirtyneen myös bubbleriviljelmiin.

Tässä vielä kuvatus yhdestä aji cristalista, jonka kasvu alkoi loistavalla vauhdilla turpeessa, mutta noin kuukauden kasvun jälkeen oireita alkoi ilmetä, ja sen jälkeen kasvu on täysin pysähtynyt. http://www.netikka.net/suomtom/problem_child.jpg

Mitä mieltä ovat asiantuntijat, onko tuttu näköistä?

[edit]Näyttäis siltä, että moni muukin bakteeri/virustartunta sopii kuvaukseen, esim. mosaiikkivirus. Ehkä se selitäis senkin, miksi kaikkiin uusiin taimiin alkoi oireita tulla suunnilleen samaan aikaan. Damn :-(
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Vesiviljelystä kysymyksiä
toukokuu 04, 2005, 14:50:37 ip
Sellaista haluaisin vain tietää, että onko jotain nyrkkisääntöä, kuinka suuri hapettimen tulisi olla itsetehdyssä bubblerissa(esim. L/min)? Kuinkas muilla on säädetty toi hapetin(täydellä teholla sen elinikä varmaan lyhenee, ja samoin ääni on melkoisen kova)? Itselläni on tällä hetkellä n.75% maksimitehosta käytössä, ja kasvuvauhti tuntuu olevan ihan asiallinen. Ilmapumppuni on Sera:n 6w:n 4,5l/min pumppaava versio, ja se on jaettu neljälle 10 litran sangolle.

Vedenpinta saa varmaan olla sentin-pari verkkoruukun pohjan alapuolella, kun kasvin juuret ulottuvat liuokseen(vai?), mutta kuinkas esim. uusilla taimilla, joiden juuret eivät ole vielä tulleet kivivillasta ulos? Pitäisikö vedenpinta olla silloin sentin-pari verkkoruukun pohjan yläpuolella, vai jopa enemmän?
4
Mistäs muuten oot hommannu tuon telineen tuolle natikalle? Näyttäis olevan just sellanen, mitä itekin vois tarvita. :-D
5
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
maaliskuu 02, 2005, 16:51:36 ip
Nyt näyttäis hieman muutosta tapahtunut, pieniä alkuja on jokaisessa puskassa, eikä lehtien "kuivumista" ole niissä vielä esiintynyt. Ehkäpä ne tästä tervehtyvät.

Homma alkoi parantua siten, että lyhensin valoaikaa yhdeksään tuntiin, jolloin pieniä tervehtymisen merkkejä alkoi näkyä. Vaikutukset olivat kuitenkin pieniä ja tuntuivat tilapäisiltä.

Sitten näin jossain ohimennen jossain kommenttia siitä, että hiilidioksidin loppuminen voisi aiheuttaa kitumista. Itsellä kasvit ovat olleet kissan takia suljetussa huoneessa, mutta en ajatellut, että se voisi olla liian tiivis. Noh, nyt virittelin oviaukkoon pahvilevyn siten, että kissa ei pääse kämppään, mutta ovi on puoliksi auki. Noin viikon jälkeen ensimmäiset kasvit alkoivat tervehtyä, ja nyt parin viikon jälkeen ovat toiveet korkealla jo muidenkin suhteen. Pari puskaa on jo lykännyt kukkiakin, mutta ne nypin vielä pois.

Ilmeisesti kasvit saivat valoa liikaa hiilidioksidin määrään nähden. Jotenkin kasvit vain kävivät ylikierroksilla, ja kun hiilidioksidi loppui, aloittivat ne oman protestin. Tulipa tämäkin nähtyä. :-)
6
Tuttu juttu. Kissa on syönyt tahi repinyt lähes jokaisen ikkunalaudalla olevan chilin lehdet(ne mihin ylettyy). Yhdestä se on raastanut irti lyijykynän paksuisia oksia, ja ilolla se on mussuttanut myös miedoimpien lajikkeiden marjanraakileita :P

Varsinkin koristechilit ovat saaneet kyytiä, kun taas kaikkein villeimmät (bird's eye, ata ijosi) ovat säästyneet koskemattomina. Baccatumit ovat myös maistuneet hyvin, tosin lajikkeet ovat olleet miedoimmasta päästä.

Eräänlaisena ihmeenä voi kuitenkin pitää jalapeno goliath -lajiketta, joka ei ole vielä koskaan kelvannut niin kissalle, kuin muillekaan tuholaisille. Edes talven pimeys ei tunnu sitä tappavan, vaan eräskin yksilö pukkasi juuri valmiin marjan energiansäästölampun valolla. :shock:
7
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 28, 2004, 11:22:48 ap
Lueskelin tuossa toista threadia, ja siinä mainittiin UV-lamput, jotka olivat saaneet tuhoa aikaan. Katsoin fataliin kuvagalleriasta paria kuvaa UV-special -valojen aiheuttamista tuhoista, ja ne näyttivät juuri samanlaisilta, kuin omissa pienissä taimissani: lehdet muuttuneet läpikuultaviksi, käpristyneiksi, ja kovettuneiksi(tulee mieleen kovettunut siirappi). Monissa vanhoissakin kasveissa uudet(alle 0,5cm pituiset) lehdet ovat muuttuneet(tai oikeammin syntyneet) juuri tuollaisiksi.

Tämä vaiva on vain tietyillä lajikkeilla, kuten tabascolla, muutamilla baccatumeilla ja parilla annuumilla. Muilla, erityisesti karvalehtisillä, uudet lehdenalut kasvavat ~1cm pituisiksi, ja kuivettuvat pois.

Kokeilin n. viikko sitten vähentää natikan valoaikaa 16->12 tuntiin. Samalla lannoitin kolmea kasvia lievästi. Tulokset ovat melko sekavia, koska yleisesti kasvit eivät ole enää juuri huonontuneet, mutta eivät tervehtyneetkään. Sen sijaan yksi lannoitetuista on hieman kasvatellut uusia lehtiä, yksi ei ole tehnyt mitään, ja yksi on jatkanut lehtien pudottelua. Outoa on...

Suurin murhe on kuitenkin nurkassa(pari metriä muita kauempana) köllöttelevä rocoto manzano, joka tähän asti on voinut mainiosti kukkien,  mutta on nyt jostain kumman syystä liittynyt muiden karvalehtisten joukkoon uusien lehtien kuivamisen suhteen. Kasvissa ei toisin ole muiden lailla keltaisia lehtiä, mutta uusia lehtiä ei tule koska ne kuivuvat pois. :(
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 15, 2004, 13:53:17 ip
Damn, edellinen viesti oli siis minun, mutta unohdin loggautua.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 15, 2004, 11:35:37 ap
Jees, elikkäs ainoa valonlähde on natikka, 400w plantastar-polttimolla, pihalta ei tuohon huoneeseen valoa tule. Lamppu on ollut n. 70cm päässä lähimmistä kasveista, mutta nyt siirsin sitä kokeeksi metrin taaksepäin.

Tuuletus hoituu 12"(?) jalkatuulettimella, päällä aina, kun lamppukin. Aiemmin lähettämäni linkin parista kuvasta näkee tilanteen jotenkin.

Multa on todellakin pinnasta kuivaa, enkä kastelekaan ennenkuin kasvien lehdet "pehmenevät" / alkavat roikkua.

Sitten vielä pari outoa piirrettä tässä farssissa: kaikista lähimpänä lamppua on 2 x aji cristal, mutta niillä ei ole esiintynyt tuota lehtien kuivumista ollenkaan, vaikka lähes kaikilla muilla paikasta riippumatta onkin. Lehtiä ne eivät näytä muutenkaan kauheasti pudottelevan, vaikka suurimmat ovatkin kohtuu keltaisia. Sen sijaan muutama nuori aji cristalin taimi on suorastaan kituvan näköinen, latvat mustana ja ylimmät lehdet kuivuneina. Nämä taimet ovat kuitenkin kauempana natikasta, kuin kaksi isoa yksilöä.

Toinen outous, jonka huomasin pari päivää sitten, on se, että ennen niin hyvin voineet puskat jotka ovat kauimpana natikasta, ovat nyt yhtäkkiä myös alkaneet pudotella massoittain lehtiä(n.kuukauden muista kasveista jäljessä).

Voisikohan tuo natikka kuluttaa kasvien lehdet noin nopeasti loppuun(kait kasvienkin solukolla on joku ikäraja?), vai mikä ihme tässä voi olla kyseessä?
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 15, 2004, 09:42:30 ap
En muuten huomannut sanoa, että minulla on uusia alkuja kasvamassa kaktusmullassa natikan lähellä, ja niitä vaivaa sama ongelma, vaikka en ole lannoittanut niitä ollenkaan. Lisäksi toisen huoneen ikkunalaudalla(todella vähäisessä valossa) on lisää chileja, mutta ne voivat hyvin, poislukien ne, joista kissa on syönyt puolet :D. Nämä ikkunalautachilit ovat kuitenkin saaneet saman hoidon, kuin natikan valossa olevat.

Lannoituksesta vielä sen verran, että sitä kukkamultaa on n.10%, loput luonnonturvetta ja kevytsoraa. Lannoitus floralla on hoidettu alle kolmasosalla suositellusta...
11
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 14, 2004, 12:26:01 ip
Uh, sain vihdoinkin otettua muutamia kuvia kituvista kasveista: http://www.netikka.net/suomtom/Chili1/. Pahoittelen osassa kuvista olevaa huonoa fokusta.

Sama linja jatkuu edelleen, eli osa lehdistä kellastuu hieman, ja tipahtaa pois(ei paljoa jäljellä). Pahempi ongelma sen sijaan on uusien lehtien kuivuminen. Melkein kaikkien kasvien uudet lehdet kuivuvat kokoon, ja putoavat. Lähempänä natikkaa ongelma on suurempi, joten siirsin lamppua n. metrin etäämmälle. Pitää seurata tilannetta.

Kastelusta sen verran, että harsosääskiä ei esiinny, ja multakin on pinnasta kuivaa. Lämpötila ~20C, ja muutenkin olosuhteet tuntuvat hyviltä(kukkia ja marjoja tulee muutenkin hyvin).

Ajattelinkin koittaa antaa yhdelle kasville hieman ravinteita, ja nyppiä kaikki tulevat nuput pois(josko kukitus rasittaisi kasvia liikaa). Outoa joka tapauksessa.

Hieman muutakin asiaa, eli koitin tehdä tuon kuva-albumin JAlbum-ohjelmalla, ja se tuntui todella kätevältä. Sillä sai nopeasti hoidettua kaikki siirtoa myöten, ja se oli kaiken lisäksi ilmainen. Kannattaa kokeilla.
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvit kuralla?
joulukuu 07, 2004, 11:10:08 ap
Ongelmani on hieman outo, ja suoraa vastausta en ainakaan haulla löytänyt. Kokeillaan nyt, josko jollakin olisi ollut samoja ongelmia...

Kaikki alkoi pari kuukautta sitten, kun siirsin kasvit natikan valoon(huone, jossa valaistuksen hoitaa 400w natikka, aurinko ei sinne paista). Sitä ennen kasvit kasvoivat ikkunalaudalla & ulkona vaihtelevaa nopeutta, ja satoakin tuli jonkin verran. Kasvit olivat kuitenkin hyvässä kunnossa, ja lehdet vihreinä.

Siirron jälkeen alkoi hurja kasvu ja kukkiminen, mutta n. kuukausi sitten lehdet alkoivat kellastua melkein kaikista kasveista(vain kauimmaiset kasvit ovat kunnossa, mutta eivät vielä kuki). Aluksi putoilivat vain suurimmat ja vanhimmat lehdet, mutta nyt tilanne on muuttunut pahemmaksi, kun uudetkin lehdet putoilevat kaiken kokoisina. Pahimmat murheenkryynit ovat Goats Weed & Galapagoense: jäljellä on vain muutamia lehtiä, ja uudet syntyvät lehdet tuppaavat heti kuivettumaan tai kellastumaan, ja tippuvat pois. Myös Lemon dropin varteen ja lehtiin on tullut ruostetta muistuttavia läikkiä, ja lehtiä on vain kourallinen.

Outoa tässä kuitenkin on se, että melkein kaikki kasvit kukkivat käsittämättömästi, vaikka lehtiä ei juuri ole. Tuntuu myös siltä, että pahiten lehtiä kellastavat ne kasvit, jotka ovat lähimpänä natikkaa.

Natikka on pöydällä hieman alaviistoon, ja lähimmät kasvit ovat siitä 70cm päässä. Ruukut ovat pääasiassa 12l, multana turpeen, kukkamullan ja kevytsoran sekoitus, Jaakontaikaan on annettu n. viikottain, ja viimeisen kerran lannoitin kevyesti uuri ennenkuin ongelmat alkoivat(n. kk sittten). Lannoitteena flora tripak-setistä tehty cocktail(samaa annettu läpi kesän n. kerran kuukaudessa). Tuuletus on hoidettu isolla jalkatuulettimella, ja valoa kasvit saavat klo 20-12. Vettä kasvit saavat kerran viikossa, yleensä jo hieman lehdet nuukahtaneina.

En oikein käsitä mikä voi olla vikana, liika valo(tuskin), liika ravinne, liian vähäinen ravinne, liika kastelu? Hetken epäilin tehneeni liian vahvaa jaakontaikaa, kun erityisesti karvalehtiset yksilöt tiputtivat paljon lehtiä, mutta en ole muutamaan viikkoon enää antanut jaakontaikaa, eikä ongelma silti ole poistunut. Lehtien putoilu ei huolestuttaisi niin kovasti, jos vain vanhat lehdet putoaisivat(koska uusi tulee kovaan tahtiin), mutta kun uudetkin lehdet putoilevat tai kuivettuvat pois.

Kaikki apu on tervetullutta...
13
Hmm, poistat näköjään siemenet ennen jauhamista? Itse jauhoin siemenet joukkoon, eikä ainakaan (habaneron) maussa & poltteessa ollut mitään valittamista...
14
Edistyneempi chilinkasvatus / Miksi habanero "kuolee"
marraskuu 11, 2004, 12:57:47 ip
Näyttäisi siltä, että suuri muutos olosuhteissa saa aikaan tuollaisen lehtien pudottelun, ilmeisesti kasvi uudistuu siten.

Itselläni Lemon Drop & CAP1444 pudottelivat lehtiä, kun toin ne sisään, ja kypsymässä olleet marjat jämähtivät siihen pisteeseen. Nyt ne ovat kuitenkin toipuneet natikan alla(toin sisään n.kk sitten), ja uusia lehtiä kasvaa & marjat kypsyvät(osa lemon dropeista jäi tosin puoliksi vihreiksi, mutta maku on oikea).

Sen sijaan Rocoto Manzano(2kpl) hermostui minuun täysin, ja pudotti kaikki lehtensä. Onneksi sekin on nyt toipumassa, ja on yltynyt hienoon kasvuun jälleen. :-)
15
No niin, nyt kun talvi tulee(ja joistain puskista lehdet jo putoilevat), niin pitäisi suunnitella talvivalaistus kasveille. Ajattelin aluksi ottaa loisteputket(6*58w) käyttöön, mutta sitten mietin, että olisiko 400w natriumin sittenkin parempi vaihtoehto?

Putkista lumeneita saisi 31200 ja natikasta 55500. Valoa käytettäisiin molempiin, kasvatukseen ja kukitukseen(ei sitä rahaa kuitenkaan molempiin olisi). Tehonkulutus olisi putkilla 348w ja natikalla tämä 400w.

Laskin hieman sähkönkulutusta, kun itselläni on yösähkö ja toimittajana Vaasan sähkö: Jos lamppu olisi yöllä päällä 9h ja päivällä 7h, tulisi sähkölaskuun vuodessa lisää 105,8e ja kuukaudessa 8,8e. Ei kuulosta pahalta...

Mietin myös, että riittäisikö 250w natikka, mutta en ole varma, kun puskia on aika tuhottomasti :D. Sähkön kustannukset olisivat silloin 66e/vuosi ja 5,5e/kk.

Kuinkahan kasvit reagoisivat, jos vaihtaisin niiden valaistusrytmin ->klo 20-12? Silloin voisin käyttää halvempaa yösähköä. Olisikohan tuo viherpeukun Helle 400w spna hintansa väärtti?
16
Edistyneempi chilinkasvatus / BA 3/90 ?
syyskuu 14, 2004, 10:32:37 ap
Itselläni kasvaa (muistaakseni)yksi puska kyseistä lajiketta ja se muistuttaa kovasti aji benitoa ulkomuodoltaan. Sadonteko on vasta alkuvaiheessa, joten en ole voinut varmistua onko kyseessä oikeasti bba3/90, vai ovatko siemenet menneet sekaisin. Lisäselvyyttä saanen varmaan muutamien tulevien viikkojen aikana, kun marjat kasvavat suuremmiksi.

Kyseessähän on mitä ilmeisimmin c.baccatum, mutta itsekään en sen kummempaa lajikkeesta tiedä.
17
Chililajikkeiden arvostelut / CAP 1444 (c.bac)
elokuu 23, 2004, 20:36:58 ip
Heh, tuohon tulisuusarvioon saattoi alentavasti vaikuttaa oluen määrä kyseisellä maistamishetkellä :D. Noh, nyt kun tuli maistettua uudelleen, niin löytyihän sitä poltetta hieman enemmän. Tosin polte ei ollut pistävä, kuten esim. cayennessä, vaan ennemminkin pehmeä ja kuumottava, miellyttävä.

Noista kukkista unohdin mainita sen, että pihalla oleva kasvi ei niitä ole pudotellut, vaan vain sisällä oleva tekee tällaista. Pihalla oleva on muutenkin eri näköinen, enemmän rönsyilevä ja matalampi.
18
Chililajikkeiden arvostelut / CAP 1444 (c.bac)
elokuu 23, 2004, 00:23:02 ap


Sain keväällä kyseisen rehun siemeniä Jukalta, ja ne(pari puskaa) kasvoivat itämisen jälkeen todella nopeasti nykyiseen kokoonsa. Tämän  jälkeen ne ovat koko kesän kukkineet jatkuvasti ja pientä marjaa tulee puskaan koko ajan(ja n.10 kukkaa putoaa joka päivä).

Ulkonäon perusteella kyseessä on jonkinasteinen villi muoto baccatumista, mutta mistään en löytänyt infoa ko. lajikkeesta. Onkohan kellään muulla mitään lisätietoa kyseisestä kasvista? Jukka, mikä on noiden siemenien alkuperä?

Ai niin, se itse arvostelu: marjat ovat mukavan makuisia, hieman jalapenoa tulisempia ja makeahkoja, myös vihreänä syötäviä. Itse ajatelin käyttää kypsänä erilaisten salaattien kanssa kokonaisina tai puolitettuina. Tuntuvat piristävän mukavasti myös liharuokia. Kaiken kaikkiaan todella positiivinen yllätys: kasvi on kaunis ja kompakti, nopea kasvamaan, kukkii koko ajan ja marjat kypsyvät pölyyntymisestä valmiiksi n. kuukaudessa.

Tässä hieman lisää kuvia yhdestä puskasta:
http://www.netikka.net/suomtom/PICT0945.jpg
http://www.netikka.net/suomtom/PICT0948.jpg
http://www.netikka.net/suomtom/PICT0949.jpg
http://www.netikka.net/suomtom/PICT0952.jpg
19
Täällä koko uutinen: http://www.soneraplaza.fi/uutiset....00.html

Tiedä nyt sitten mitä tuo "jalapenon tyyppinen" tarkoittaa käytännössä, sen verran epäselvästi se tuossa uutisessa oli ilmaistu...