tammikuu 10, 2025, 06:35:57 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - rubico

1
Tee-se-itse / Vs: Rubicon laatikko (airlift-dripper?)
kesäkuu 03, 2010, 10:08:38 ap
Lainaus käyttäjältä: Cod3 - toukokuu 26, 2010, 15:37:43 ip
Oma huomioni rakentelusta.
Sitä ala t-liitintä ei kannata viistota ihan siitä haarasta. Toimii paremmin jos on pari milliä suoraa ja sen jälkeen viistottu (kohta 3).



Juu, jos jää ihan nysäksi, niin ilma karkaa liittimen alahaarasta.. Nyt on muuten 4 tuollaista laatikkoa ja 3 bubblerilaatikkoa pörisemässä  :)
2
Tee-se-itse / Rubicon laatikko (airlift-dripper?)
toukokuu 06, 2010, 15:31:53 ip
Hei kaikille rakentelijoille yhteisesti  :-*


Ajattelin esitellä havainnollisesti oman laatikkohydroni valmistuksen:




Ajatuksena oli rakentaa ilmapumpulla toimiva, ilman ulkoista säiliötä/letkuja toimiva viritelmä. Taitaa olla aquafarm/waterfarm kopio :-[


1. Tarvikkeet:

1x laatikko, "sopivan kokoinen" (hyllykoosta johtuen käytän kahta 10l vetoista kannellista laatikkoa per hyllytaso)
n 20cm 9.0/12.6mm pvc-letkua (sis./ulk.mitat)
2x t-kappale, letkuun sopivat
n 20cm 16mm jäykkää pvc-putkea
1x ilmapumppu (2w tehoinen, eli pienin mahdollinen riittää)
sopivasti ilmaletkua ja takaiskuventtiili (ilmapumppuun ei vahingossakaan joudu vettä)

Hintaa tuli alle 20e (pumppu 9e)

+ verkkoruukkuja
+ kivivillaa/lecasoraa/jotain muuta väliainetta
+ kasvit ja vesiviljelyyn sopivat lannoitteet

Työkalut:

Sakset, rautasaha, mattoveitsi ja pora





2. Laatikon valmistelu

Kanteen leikataan sopivat kolot verkkoruukuille (huomioi kasville jäävä kasvukorkeus, riittävä juuritila, laatikon koko jne..). Valitsemani laatikon kansi ei ollut tasainen, mikä vaikeutti leikkausta huomattavasti mutta kansi pysyy toisaalta erittäin tukevana.

Tässä olen käyttänyt kahta isompaa neliskanttista verkkoruukkua - 6 pienen ruukun tasainen kastelu renkaan avulla osoittautui hieman hankalaksi. Toki riittävillä haaroituksilla ja pienillä kasteluletkuilla homma varmasti onnistuisi.

Ruukkujen väliin kanteen porataan sekä jäykälle putkelle että ilmaletkulle reiät. Reikien tulisi olla mahdollisimman tyköistuvia, jotta putket pysyvät paikoillaan ilman lisävirittelyä (putken alapäätä saattaisi joutua tukemaan


3. kokoaminen

Alempaa t-kappaletta sahataan kuvan mukaisesti siten, että vedenotto aukko tulee lähemmäs vedenpohjaa.
Jäykän putken sisälle ujutetaan 12mm letku.
Jäykkä putki tulisi mitoittaa siten, että kokonaisuudesta tulee mahdollisimman suora ja tukeva. Putki katkeaa parhaiten rautasahalla. Putken tehtävänä on vain ja ainoastaan tukea vettä nostavaa pumppurakennelmaa.
Putki vedetään läpi kannessa olevasta reiästä, ja t-kappaleet yhdistetään 12mm letkun kumpaankin päähän.
Ilmaletku yhdistetään t-liittimeen kuvan mukaisesti (Ilmaletku pysyy kyllä paikoillaan, jos läpivienti kannesta on riittävän tiukka - toki tähän voi halutessaan viritellä jotain messevää.)




Putken tulisi olla mahdollisimman pystysuorassa (läpimenoaukon tulisi olla sopivan tiukka).




4. Lopuksi

Ylempään t-kappaleeseen voi yhdistää haluamansa "kasteluvälineen", tässä on ihan pätkä letkua, jolla vesipisarat ohjataan kasvin juurelle. Yritin rakentaa tipparengasta 6 pienelle ruukulle, mutta veden epätasainen jakautuminen oli ongelmana. Jatkokehittelyn paikka  ;)




Vettä tulee olla riittävästi astiassa, muuten pumppaaminen ei toimi (n. 2,5-3l tässä 10l laatikossa toimii erittäin hyvin, nestettä tulee tasan 1dl/min :D ).
Ilmapumpun rakentamisesta löytyi todella monta versiota, tämä oli kaikkein yksinkertaisin. Testasin muutamalla eri letkukoolla, tämä oli ylivoimaisesti paras.

+ hinta
+ sähkönkulutus
+ vesivahingon riski minimaalinen

- vesimäärä ei saa vähentyä paljon
- pörisevä ääni

...Ja onhan tuota veden tippumista mukava seurata ;D

5. linkit
www.akvaterra.fi <-- edulliset ilma/vesipumput, ilmapumpun mukana tuli takaiskuventtiili
http://tuotteet.etra.fi/main.html?nodeUid=2224670&catalogUid=2224442&parents=|2224447|2224449|2224664&path=1 <-- letku
http://tuotteet.etra.fi/main.html?nodeUid=2224780&parents=|2224447|2224766&path=0&catalogUid=2224442&style=view0 <-- t-kappaleet
putki taisi olla Bauhausista/K-Raudasta.

Kärsän kaupasta saa hyvät vesilannoitteet, ruukkuja, soraa jne jne.

http://www.chilitarvike.fi
3
Tee-se-itse / Vs: vesiviljelyjärjestelmän rakentelua
toukokuu 03, 2010, 07:40:29 ap
Lainaus käyttäjältä: pete79 - toukokuu 02, 2010, 20:37:54 ip
hienon näköinen systeemi kun on läpinäkyvässä laatikossa, mutta kasvisi eivät tule tykkäämään tuosta. kasvatus vetesi tulee pilaantumaan/levääntymään jossain vaiheessa tuon valon takia ja tuhoaa juuret. suosittelenkin että vaihdat nuo kasvit läpinäkymättömiin astioihin tai uhraat pari rullaa alumiiniteippiä tms. ja eristät nuo astiat valolta. mutta muuten hienon näköinen systeemi....


Muistelen lukeneeni täältä aiemmin, että levät kasvaisivat vain auringonvalossa (?). Kasvit ovat itsessään noiden mustien ruukkujen sisällä (reikiä puhkottu reilusti alakolmannekseen). Kaapista löytyy kyllä vanhaa autospray-maalia jota voin kokeilla..
4
Tee-se-itse / vesiviljelyjärjestelmän rakentelua
toukokuu 02, 2010, 11:19:51 ap
Kysyisin mielipiteitä vesiviljelyn rakentelijoilta sopivasta ratkaisusta:


Kasvit asuvat Jyskin kannellisissa 8litran muovilaatikoissa (L25xP34xK16), joihin on jyrsitty kansiin ruukuille sopivat kolot. Ilmapumppu pöristää ilmakiven kanssa vedessä, ruukkujen pohja on sopivasti vedessä. Kasvit on "tuettu" ruukkusoralla. Lannoitteena Kärsän hydroflex T + salpietari.




Visiona olisi laittaa lopuillekin hyllyille laatikkorakennelmat ja luopua sekalaisista ruukuista. Ajattelin rakennella jonkinlaista aktiivisempaa kastelujärjestelmää, alimmalle hyllylle tulisi ravintoliuoksen säilytysastia josta vesi pumpattaisiin laatikoihin.

Onko kokemuksia esimerkiksi tihkukastelusta (top drip feed?)? Ajatuksena oli, että pärjäisin suht pienellä vesipumpulla ja vettä tulisi vähemmän kerrallaan (ylivuodon vaara pienenisi?) kuin ebbissä. Kokonaisvesimäärä olisi myös pienempi.

Entä kivivilla verrattuna ruukkusoraan, onko villassa merkittäviä etuja verrattuna ruukkusoraan? Toistaiseksi olen pärjäillyt hyvin ruukkusoralla, saatavuuskin on parempi.


p.s.

Onks mopoo näkyny?
5
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
huhtikuu 21, 2010, 21:34:43 ip
Työnnänpä lusikkani tähän soppaan :)

Minulla on vaatehuoneesen rakenneltu "kotikutoinen" led-valohylly; ihan 1w teholedejä käytetty (470nm 625nm ja warm-white 6000k?). Hyvin tuo tuntuu toimivan, chilit menestyivät vallan hyvin (sadon määrästä en osaa sanoa mitään, kasvit menehtyivät tapaturmaisesti ennen sadonkorjuuta - uudet kasvavat jo tilalle  :o ). Samoilla valoilla ovat ihan siemenestä saakka kasvaneet mansikat, tomaatit, ananaskirsikat, salaatti, basilika ja muutama toistaiseksi tuntematon lajike (viinirypäle olisi arvaus). Orkideatkin ovat alkaneet kukkia ;)

Kasvualustana on suurimmalla osalla multa/sora/vermikuliitti. Muutama kasvaa ihan sorassa (itseasiassa parhaiten menestyvä tomaatti notkuu tomaatteja juuri sorassa). Lannoitteena toistaiseksi puutarhan kesää ja merileväuutetta (hydrolannoite tilattu).

Hyötysuhteista en osaa sanoa mitään, mitattu kulutus yhtä n 60cm hyllyä kohden on 15w (taitaapi olla n. puolet mitä loisteputkia tarvittaisiin?).


Aiheeseen tutustuessani lueskelin tutkimuksia aiheesta - mutu-tuntumaksi jäi, että ledeillä päästään samaan tai hieman parempaan tulokseen kuin "normaaleilla" menetelmillä. Sähköä kuluu tosin vähemmän.

Luxeista ei kannata tosiaan puhua ledien yhteydessä, tarkoituksena ei kuitenkaan ole mitata silmälle näkyvää valoa, vaan kasvien haluamia aallonpituuksia? Se, mitä aallonpituuksia sitten pitäisi kullekin kasville tarjota on ilmeisesti vielä apposen auki :D
Orkideoista löytyi ihan tutkittua tietoa, esimerkkinä heitän yhden lajikkeen, jonka absorptiohuiput osuivat 350, 430, 470, 560, 600 ja 660nm paikkeille - vaihtelevat tosiaan lajikkeiden välillä. Joku viisaampi (en nyt löytänyt heti kuka ja missä) oli laskenut ihan hyötysuhdetta 630 ja 660nm valon välille - lopputulemana oli, että se "halvempi" ledi-punainen n 630nm kelpaisi ihan yhtä hyvin ;)

Pahoittelen, jos olen puhunut pahasti aiheen ohi, tarkoituksena oli jakaa omat kokemukseni ledien kanssa puuhastelusta..
6
Onkos kellään kokemuksia kasvin yläpuolelle asennettavasta tuuletuksesta? Ajatuksena oli laittaa muutama 120mm tietokoneen kotelotuuletin kasvatushyllylle puhaltelemaan ylhäältäpäin..

7
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
tammikuu 19, 2010, 14:16:00 ip
Lainaus käyttäjältä: O - tammikuu 15, 2010, 16:12:01 ip

Vaikea uskoa, että tuo neliölista riittäisi jäähdykseen, kun oma 300g siilini ei mitenkään voi riittää noille 8 ledille. Siili pysyy viileänä yhdellä 8cm tuulettimella @5v. Solaroxin virtalähde tosin polttavan kuuma. Pitäisiköhän sitäkin jäähdyttää?



Mittailin saatavilla olevilla lämpömittareilla lämpötiloja, pahamaineinen halpis profiili n +40C ja jäähdytysprofiili n +50C. Voisivat varmasti olla alhaisemmatkin, mutta kyllä noilla pitäisi vielä ledien palaa pitkään.. (*kop kop*)

Eikös virtalähteet lämpene melkoisesti - noin yleisestikin ottaen?
8
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
tammikuu 13, 2010, 19:14:08 ip
Lainaus käyttäjältä: zake - tammikuu 13, 2010, 18:33:57 ip

Lainaus
Tilasin 90kpl ledejä (60xpun 15xsin 15xvalk) 30asteen linsseillä, postitettuna Kiinasta n 80e. Voin laittaa myyjän yhteystiedot mikäli jotakuta kiinnostaa. Maksu sujui kätevästi PayPalilla.


Jep kyllähän kiinnostaa mistä tilasit ja  kiinnostaa myös mitä virtalähdettä käytät? Ite oon miettiny vanhan tietokoneen virtalähteen kierrättämistä, mutta kokonsa puolesta ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.



Myyjä löytyi ebaysta, s-postilla saa kysyttyä räätälöidyn tarjouksen. Hinta oli mielestäni erittäin siedettävä, toimituskin nopea tullakseen Kiinasta saakka (tämä ei ollut maksettu ilmoitus).

luckzdl@hotmail.com

Virtalähde on

http://www.ledrise.com/accessories/led-drivers/p400/led-driver-350ma-220v/

Neljälle kappaleelle tuli hintaa toimitettuna ovelle n 50e.
Ohjeiden mukaan toimii 10-18x 1W ledille, mutta eiköhän tuon pystyisi mitoittamaan laitteen jännite_maksimin mukaan ->72V. Itse laitoin varovasti n 22 lediä, ja hyvin toimii. Valitsin tuollaisen valmiin koteloidun ratkaisun helppouden ja turvallisuuden nimissä  :D
9
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
tammikuu 13, 2010, 18:15:02 ip
Lainaus käyttäjältä: O - tammikuu 05, 2010, 17:33:33 ip
Lainaus käyttäjältä: rubico - tammikuu 04, 2010, 19:30:46 ip
Oma lamppuni on tehty yhteen Bauhausin 2,5x2,5x50cm alumiiniprofiiliin sekä led-tech.de:n valmistamaan "jäähdytysprofiiliin". Bauhausin edullisempi profiili ei lämpene edes käden lämpöiseksi kun taas jäähdytysprofiili lämpenee enemmän.


Meinaatko 2mm paksuista neliö putkea vai u-putkea? Onko profiilien painossa paljon eroa, koska neliössä taitaa olla kuitenkin vähempi pinta-alaa? Kuinka tiheässä ledisi ovat?


taitaapi olla n 2mm paksuista neliötä. Painossa on todellakin eroa, profiili on äärimmäisen surkean pieni, kuten kuvasta näkyy:





Lainaus käyttäjältä: blarney - tammikuu 05, 2010, 19:16:00 ip
Tässä on Creen punaisia ledejä,  euroiksi muutettuna tulee alle 2e / kpl:
http://dealextreme.com/details.dx/sku.1776

Tuossa on 1.4e / kpl, näitä on muualla netissä myynnissä kaksinkertaiseen hintaan:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13287

Hinnat on laskettu sille kun tilaa yli 3 kpl niin saa alennusta. Nämä on ainakin halvimmat mitä itse olen löytänyt. Valkoiset ledit käyvät sinisten korvikkeena, koska ne on tehty sinisistä ledeistä joihin on linssiin lisätty ainetta joka hajottaa spektrin.


Tilasin 90kpl ledejä (60xpun 15xsin 15xvalk) 30asteen linsseillä, postitettuna Kiinasta n 80e. Voin laittaa myyjän yhteystiedot mikäli jotakuta kiinnostaa. Maksu sujui kätevästi PayPalilla.


LainausOisko kuvia valaisimesta / kasveista? Mielenkiintoista nähdä millaisia systeemeitä muut ovat viritelleet. Itse tilasin nyt noita halvempia ledejä vielä Dealextremestä ja rakentelen molemmista jonkun 10 ledin prototyypin ja katson sitten kummastako rakentaa itse valaisimen.





Hyvä kasvu tyrehtyi ja kasvit kärsivät, kun jäivät viikon loman ajaksi ikkunalaudalle ilman lisävaloa (kukapa olisi arvannut). Kyllä nämä tästä vielä toipuvat, täytyy illalla sutia pensselillä noita pölyisen oloisia kukkasen-tapaisia. Ála tumpélo.

10
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
tammikuu 04, 2010, 21:12:03 ip
Lainaus käyttäjältä: jla1710 - tammikuu 04, 2010, 20:00:47 ip
LainausOma lamppuni on tehty yhteen Bauhausin 2,5x2,5x50cm alumiiniprofiiliin sekä led-tech.de:n valmistamaan "jäähdytysprofiiliin". Bauhausin edullisempi profiili ei lämpene edes käden lämpöiseksi kun taas jäähdytysprofiili lämpenee enemmän.


Käsittääkseni jäähdytysprofiilin tehtävä onkin lämmetä eikä pysyä kylmänä ;) Halvemmalla ei tässäkään tapauksessa saanut hyvää?


Hyvää ja hyvää  :D Onhan noilla profiileilla tietty pinta-alalta ja massalta melkoisesti eroa (empiirisesti sahaten tuntuivat samanlaiselta ;) ).. Ledien todellista lämpötilaa on kyllä melko vaikeaa arvioida näin näppituntumalta.. Kait tuon sitten joskus näkee, onko mitään eroa ledien välillä eliniällä.
11
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
tammikuu 04, 2010, 19:30:46 ip
Lainaus käyttäjältä: O - joulukuu 24, 2009, 18:28:06 ip
Onkohan jotain huomioitavaa hyötysyhteen kannalta tms? Punaisia 700ma ledejä näyttää olevan tarjolla jännitteillä 2.0-2.3v aina 4.0-4.2v asti. Antaako jompikumpi suhteellisesti enemmän per watti vai tuleeko valoa ulos yhteisjännitteen mukaisesti, noita 2v kun menesi tuplasti noihin 4v nähden?


Viisaammat ovat sanoneet, että 1W:n ledeillä on parempi hyötysuhde kuin 3W:n ledeillä (?)

LainausOisko villejä arvioita kuinka paljon alumiiniasiiliä tarvitaan per watti passiiviseen valaisimeen?


Oma lamppuni on tehty yhteen Bauhausin 2,5x2,5x50cm alumiiniprofiiliin sekä led-tech.de:n valmistamaan "jäähdytysprofiiliin". Bauhausin edullisempi profiili ei lämpene edes käden lämpöiseksi kun taas jäähdytysprofiili lämpenee enemmän.

Muutamassa viikossa kasvit ovat kasvaneet lähes valtavasti ja nyt alkaa jo pilkottaa nuppuja (?).

http://www.led-tech.de/en/High-Power-Supply/Coolers/Heat-Sink-for-10mm-PCBs--by-the-meter--LT-1205_106_114.html

12
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
marraskuu 26, 2009, 20:59:13 ip
Erittäin mielenkiintoinen aihe! Itsekin innostuin puuhastelemaan ledien kanssa, ja nyt on kokeiltuna kirkkaat 5mm ledit, piranhat (neliskanttiset julmetun kirkkaat) ja listalla seuraavana ovat nämä 1watin teholedit (kiinanihmeet tilattuina kohtapuoliin). Mainittakoon, että ainakin orkideat viihtyvät cd-koteloon rakennetulla härpäkkeellä  :-* (kuvaa en kehtaa laittaakaan) Chilin taimet pilkottavat jo mullasta  ;)

Mutta kertokaas elektroniikka-asiantuntijat, toimiiko noiden teholedien virran tarve ihan samalla periaatteella kun pienempitehoistenkin ledien kanssa? Eli kun tässä viestiketjussa oli virtalähteeksi valittu virtavakioitu virtalähde (?), niin voisiko samaan lopputulokseen päästä myös ihan "normaalilla" virtalähteellä (mielessä oli vanhan kannettavan 19,8V 4,74A ylimääräinen virtalähde)? Siis mitoittamalla sarjassa/rinnakkain olevien ledien määrän mukaan ja sopivilla resistoreilla?

Kaiken kaikkiaan ledien käyttö kasvien (muidenkin kuin öljypitoisten) kasvivalona tuntuu kirvoittavan mielipiteitä puoleen jos toiseen  ;D