tammikuu 09, 2025, 22:48:04 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kapsaisiinin tuntemus

Aloittaja Nebs, tammikuu 20, 2015, 15:42:20 ip

« edellinen - seuraava »

Nebs

Koska en ainakaan löytänyt mitään vastausta tähän joten.
Olen kuullut että kapsaisiineja on erillaisia eri chileissä. Kuulemma ne myös polttavat eri tavoilla, joten ensinnäkin, onko kapsaisiinin laatu laji- vai kasvikohtaista ja toiseksi miten eri kapsaisiinien polte eroaa toisista. Esim. jos se on lajikohtaista niin miten C. annuumin polte eroaa vaikka C. baccatumin poltteesta.

chipe



Hubert

Lainaus käyttäjältä: Nebs - tammikuu 20, 2015, 15:42:20 ip
Koska en ainakaan löytänyt mitään vastausta tähän joten.
Olen kuullut että kapsaisiineja on erillaisia eri chileissä. Kuulemma ne myös polttavat eri tavoilla, joten ensinnäkin, onko kapsaisiinin laatu laji- vai kasvikohtaista ja toiseksi miten eri kapsaisiinien polte eroaa toisista. Esim. jos se on lajikohtaista niin miten C. annuumin polte eroaa vaikka C. baccatumin poltteesta.


Tässä kerrotaan karkeasti eri ruokachililajien poltteista:
http://www.chiliyhdistys.fi/chilin-kaytto-ruuanlaitossa/

Ja tässä hieman juttua yleisimmistä kapsaisinoideista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin

Nebs

Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 21, 2015, 19:45:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Nebs - tammikuu 20, 2015, 15:42:20 ip
Koska en ainakaan löytänyt mitään vastausta tähän joten.
Olen kuullut että kapsaisiineja on erillaisia eri chileissä. Kuulemma ne myös polttavat eri tavoilla, joten ensinnäkin, onko kapsaisiinin laatu laji- vai kasvikohtaista ja toiseksi miten eri kapsaisiinien polte eroaa toisista. Esim. jos se on lajikohtaista niin miten C. annuumin polte eroaa vaikka C. baccatumin poltteesta.


Tässä kerrotaan karkeasti eri ruokachililajien poltteista:
http://www.chiliyhdistys.fi/chilin-kaytto-ruuanlaitossa/

Ja tässä hieman juttua yleisimmistä kapsaisinoideista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin

Hyviä linkkejä. Annuumit kuulostavat jotenkin mukavan leppoisilta kun katsoo vaikka chinensen kuvausta. :D

PP

Lainaus käyttäjältä: Nebs - tammikuu 23, 2015, 15:18:38 ip
Hyviä linkkejä. Annuumit kuulostavat jotenkin mukavan leppoisilta kun katsoo vaikka chinensen kuvausta. :D


Sanoisin (ja väitän, että 90% sanoo samaa), että annuumeissa on kaikken hyökkäävin ja tympein polte. Pubescensien (eli rocotojen) polte on miellyttävintä, chinensien on myös mukavaa, mutta supertulisten kanssa pitää olla tarkkana määrästä. Baccatumit on myös usein melko hyökkääviä poltteeltaan muttei niin pahoja kuin annuumit. Ruuan mukana hyökkäävätkin toimii pehmeämmin, mutta silti suosin rocotoja ja chinensejä.

chipe

Omaan makuun Starfishillä (Baccatum) on yksi häijyimmistä poltteista. Siis silloin kun ei onnistu perkaamaan kaikkea siemenkiinnikeseutua pois. Ilman sitähän tuo on poltteeton herkku. Tuon polte on jotenkin kitkerän karvas tai jotain... Mahtaako johtua jostain kapsaisinoidien suhteista vai onkohan joku muu yhdistelmä? Voipi olla että muissa baccoissakin on samaa vivahdetta mutta jotenkin se tuossa Stafishissä hyökkää pahiten kielelle. Voi tosin johtua siitäkin kun oletusarvo on että perkuu onnistui ja poltetta ei ole ja sitten tuo kostaa ::).

Horna

tammikuu 24, 2015, 00:07:22 ap #7 Viimeisin muokkaus: tammikuu 24, 2015, 00:10:12 ap käyttäjältä Horna
Kyllä annuumitkin osaa hyökätä terävästi, goats weed ja rawit nyt esimerkkeinä

edit. nyt vasta luin tarkemmin edelliset postit - eli komppaan PP:tä
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

0lli

Samaa mieltä täällä, annuumeissa polte pistävin ja hyökkäävin kokemuksien perusteella :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Nebs

Ehkä se annuumien läpihuutopoltto ei sittenkään ole kaikkein paras :D

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: chipe - tammikuu 23, 2015, 22:32:37 ip
Omaan makuun Starfishillä (Baccatum) on yksi häijyimmistä poltteista. Siis silloin kun ei onnistu perkaamaan kaikkea siemenkiinnikeseutua pois. Ilman sitähän tuo on poltteeton herkku. Tuon polte on jotenkin kitkerän karvas tai jotain... Mahtaako johtua jostain kapsaisinoidien suhteista vai onkohan joku muu yhdistelmä? Voipi olla että muissa baccoissakin on samaa vivahdetta mutta jotenkin se tuossa Stafishissä hyökkää pahiten kielelle. Voi tosin johtua siitäkin kun oletusarvo on että perkuu onnistui ja poltetta ei ole ja sitten tuo kostaa ::).


Kapsaisinoidien välisillä suhteilla on melko varmasti suuri merkitys koettuun poltteeseen. Jotkut lajikkeet kun tuntuvat siltä, että ruosteista rautanaulaa vasaroidaan kielestä läpi, toisissa polte tuntuu kiristyvänä silmukkana kurkun ympärillä ja esim. rocotoilla polte tuntuu tasaisesti kaikkialla.

16M shu kapsaisinoidikiteet tai 9M shu nonivamidi eivät tunnu sellaisenaan kovin erikoisilta poltteeltaan, vaikka lukemat ovatkin hurjat. Paljon ikävämpää poltetta irtoaa esim. annuum-chinensehybrideistä sekä esim. Goat's Weedistä.


chipe

Tuo paljon "kehuttu" Goat's Weed on jo kasvamassa täksi vuodeksi jotta pääsee kokeilemaan onko se niin hirveää kuin väitetään. Muutamia aika häijynoloisia annuumeja on tullut maisteltua mutta se on se jokin karvaus joka saa tuon tähtikalan siemenkiinnikeseudun tuntumaan niin ikävältä. Joku naga nyt tietty on tuskantuottokyvyltään ihan eri luokkaa mutta makuhan ei ole hassumpi, siis sen ohikiitävän hetken verran kun siihen pystyy keskittymään... Jos pitäisi valita kokonaisen nagan tai starfishin popsiminen siemenkiinnikkeineen niin melkeis valkkaisin nagan, ainakin jos kurkkutorvi ja maha kestäisi sitä vähän paremmin.

Rocotot on tosiaan siitä mukavia että ne on poltteeltaankin niin tasaisia kaikin tavoin, vaikka tulisuutta löytyykin ihan riittämiin.