heinäkuu 02, 2024, 22:21:34 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esan chilit - Kausi 2008

Aloittaja esa, joulukuu 30, 2007, 21:50:53 ip

« edellinen - seuraava »

Mape

komeet juuret tuolla CAP 520:lla


EDIT. Tarkoitin starfishia
---

Aji Ungreat

Kehtaisiko herra valoittaa asiaa, että missäpäin Espoota sitä asustellaan? Jos sattuisi samalla alueella liikkumaan niin voisi hiukan, turvallisen välimatkan päästä kasveja ihmetellä. Ihan mahtavan näköinen terassi meinaas... Unelmoin samanlaisesta mutta ei oikein meidän takapiha aivan tuollaiseen ole käypä.

Kaupunginosaasiaa voi jatkaa IGM:ässä jos ei tahdo tänne sitä paljastaa. Tai luonnollisestikin, ei ole pakko ollenkaan...
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.

esa

Lainaus käyttäjältä: "Mape"komeet juuret tuolla CAP 520:lla


Tarkoitit varmaan Starfishillä. Muuten tuon voisi ottaa vaikka kuittailuna ;) (kts. Ylemmän CAP 520:n säälittävät narujuuret)

Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"Kehtaisiko herra valoittaa asiaa, että missäpäin Espoota sitä asustellaan? Jos sattuisi samalla alueella liikkumaan niin voisi hiukan, turvallisen välimatkan päästä kasveja ihmetellä. Ihan mahtavan näköinen terassi meinaas... Unelmoin samanlaisesta mutta ei oikein meidän takapiha aivan tuollaiseen ole käypä.

Kaupunginosaasiaa voi jatkaa IGM:ässä jos ei tahdo tänne sitä paljastaa. Tai luonnollisestikin, ei ole pakko ollenkaan...


Iivisniemessä näitä terasseja on jokunen kymmenen. Toisaalta ei noi kasvit juuri ulospäin näy, joten voi olla hieman hedelmätöntä tulla niitä töllistelemään. Muuten voisin kutsua käymäänkin, mutta valitettavasti olen pari viikkoa vielä erittäin kiireinen. Ja kasveistakin alkaa olla jäljellä vain laiha muisto...

- Esa

esa

Terve,

Joudui kantamaan Canarionkin sisään, jotta sato olisi kypsää edes marraskuun aluksi. Silloin olisi tarkoitus piipahtaa mökillä ja kuivasavustaa ja kuivata kaikki keltaisiksi ehtineet. Terassilla lojuu vielä Lemon drop,  CAP 221 (bac.) ja GRIF 9345 (pub.). Baccat siirrän sisälle marraskuun alkupuolella, mutta GRIF 9345 joutuu pysymään pihalla loppuun saakka.

Onneksi edes osa sadosta saadaan kypsäksi asti:



Kypsyvät chilit kiinnostavat kovasti pienempää "termiittiä". Onneksi canariolla ei ole villichilien taipumusta irrota kannastaan... Toisessa kuvassa hiljalleen sisällä kypsyviä canarion marjahedelmiä.

- Esa

esa

Terve,

Surkea kausi alkaa lähestyä loppuaan. Korjasin tänään sadon kaleidoskopista ja canariosta. Huomenna olisi suuntana mökki ja siellä tarkoituksena savustaa canariot. Kaiken kaikkiaan canariota tuli, jo aikaisemmin kerätyt mukaanluettuna, reilu puolitoista kiloa. Kaleidoskop lähti kohti roskista ja Canariot pistin noin 30 cm tapeiksi. Onpahan jotain harrastettavaa talveksikin...



Terassilla satoaan vielä "kypsyttelevät" vielä lemon drop ja CAP 221 ja GRIF 9345. Vaikka lämpötila on painunut jo nollan lähelle, niin mitään suurempaa vahinkoa ei ole kasveihin tullut. Noista baccatumit pitäisi vielä siirtää sisälle kypsyttelemään satonsa loppuun. En vain tiedä miten niistä saa lapsenkestävät ja miten sitä jaksaa hoitaa kastelun käsipelillä...



Chilit jaksavat kiinnostaa pienempiäkin - vielä kun saisi opetettua syömäänkin. Tytöllä on ehkä terve kunnioitus chilejä kohtaan.

- Esa

Hombre

Lainaus käyttäjältä: "esa"Terve,


Chilit jaksavat kiinnostaa pienempiäkin - vielä kun saisi opetettua syömäänkin. Tytöllä on ehkä terve kunnioitus chilejä kohtaan.

- Esa


Nuo Canariot eivät taida olla parhaita mahdollisia lapselle :lol:
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

esa

Terve,

Pääsin vihdoinkin toteuttamaan kylmäsavustusprojektini. Reilu kilo perattuja Canarioita päätyi savustukseen. Savustus kesti kokonaisuudessaan noin 1,5 vuorokautta. Savustukseen käytin vanhaa jääkaappia, Savusampoa ja leppäkiekkoja. Taas sai kärsiä lahosta päästä - unohdin suojahanskat kotiin ja perkaamisen jälkeinen saunominen oli lievästi sanottuna tuskainen. Hiki valutti kapsaisiinin suoraan silmiin ;).



Vasemmalla ensimmäinen kiekko ladattuna ja valmiina savustukseen. Oikealla canariot kuivauksen alkuhetkilla.

Kuivaukseen menikin sitten useampi päivä, kun ei heti alkuun raaskinut pilkkoa chilejä pienemmiksi. Pelkona oli että chilien päällä lilluva nestemäinen savu karkaa harakoille tai laitteeseen. Savun tuoksu oli kuulemma melkoinen ja ei ollut mitään toivoa tehdä kuivausta asuintiloissa ;)

Talven kasvit alkavatkin olla valittuina. Terassilla on vielä muutama puska, jotka pitäisi siirtää hetkeksi sisään kypsyttämään loput sadosta. Ongelmana on vain että sitä ennen pitäisi kestää lapsiturvallinen ja chiliturvallinen sijoituspaikka.



Starfish (C.baccatum) - Canario (x2) (C.pubescens) - Limo (C.chinense)

Tässä kaikki tällä kertaa.

- Esa

esa

Terve,

Tänään siirtyi sisälle loputkin mahdolliset kasvit. Yllättävän hyvin pysyivät vielä pystyssäkin, kun muodostin niistä sellaisen kuution häröpallon. Paljon on lemon droppia ja muita vielä vaihtamassa väriä.

Savustusprojekti on nyt jauhamista vaille valmis. Ihan nätti litran purkillinen tuli kuivattuja palkoja. Voimakkaan ruskea väri yllätti, kun vielä kuivauksen aluksi chilit vaikuttivat keltaisilta. "Savu" tiivistyi nätisti kuivattaessa...



- Esa

esa

joulukuu 14, 2008, 15:47:47 ip #48 Viimeisin muokkaus: tammikuu 29, 2009, 19:53:53 ip käyttäjältä esa
   Terve,

Kausi on nyt virallisesti pulkassa. Kasvit on pistetty matalaksi ja seuraavaa kautta suunnitellaan rauhassa. Viime vuonna oli tarkoitus aloittaa idätykset helmikuussa, mutta sorruin jo ennen vuodenvaihdetta. Tämän kauden kokemusten pohjalta ensi vuonna aloitetaan idätykset helmikuussa ja nopeampien kohdalla maaliskuussa. Kasvien määrä tulee pysymään jokseenkin samana eli paikkoja on kahdeksassa "vesiviljelypisteessä" - keskitetty nelipaikkainen ebbi ja 4 erillistä. Lajikkeiden valinta on vaikeaa, kun pitää pysytellä alle kymmenessä lajikkeessa. Vielä kun ottaa huomioon, että muutama kasvi säilyy tältä kaudelta ja muutamaa tuttua ja turvallista olisi tarkoitus kasvattaa, niin uusiin tuttavuuksiin ja villeihin tutustuminen on erittäin rajoitettua...

Tältä kaudelta siirtyy ensi kaudelle:


GRIF 9345 (C.pubescens) - mm. Starfish (C.baccatum) - ylivuotinen rosmariini.

Näillä mennään ja uutta viestiä seuraa kunhan saan uutta siementä multaan. Kuvia on luultavasti luvassa myös etäkasvatetusta CAP 1489 (C.sp. - luultavimmin annuum). CAP 1489 tekee noin 10cm pötkylöitä yhden kasvupistettä kohden - kuten myös kukkiakin. Valitettavasti en nähnyt sitä kukassa, mutta kertoman mukaan terälehdet olivat vaaleita ja niissä ei ollut pilkkuja. No siitä lisää kunhan saan jouluna kuvia kypsistä hedelmistä.

- Esa


esa

   Terve,

Kuten edellisessä viestissä lupailin kuvia CAP 1489:n (C.sp) marjoista:



Ruskea väri näyttäisi olevan lopullinen väri. Siemenkannikkeissa on hieman punaista väriä, mutta todennäköisesti väri ei muutu kauttaaltaan punaiseksi. No sekin nähdään myöhempien marjojen kohdalta - lisäilen tähän ketjuun, jos kasvi kuitenkin yllättää tällä saralla. Muuten kasvi vaikuttaa annuumilta - yksi kukka kasvupistettä kohden ja ei täpliä kukissa. Kasvutapa on muutenkin samankaltainen kuin useilla kokeilimillani annumeilla. Tulisuudeltaan mieto, mutta selkeästi havaittavissa. Maku oli melko vaisu, mutta siihen voi toki vaikuttaa osaltaan vähäinen valo...

- Esa

MasaT

Lainaus käyttäjältä: esa - joulukuu 30, 2008, 12:46:19 ip
 

Ruskea väri näyttäisi olevan lopullinen väri. Siemenkannikkeissa on hieman punaista väriä, mutta todennäköisesti väri ei muutu kauttaaltaan punaiseksi. No sekin nähdään myöhempien marjojen kohdalta - lisäilen tähän ketjuun, jos kasvi kuitenkin yllättää tällä saralla. Muuten kasvi vaikuttaa annuumilta - yksi kukka kasvupistettä kohden ja ei täpliä kukissa. Kasvutapa on muutenkin samankaltainen kuin useilla kokeilimillani annumeilla. Tulisuudeltaan mieto, mutta selkeästi havaittavissa. Maku oli melko vaisu, mutta siihen voi toki vaikuttaa osaltaan vähäinen valo...

- Esa


Ei kai tuo olisi Aji panca, mieto perulainen chinense? -Katsoppa tuolta infernosta.
Itsellä kasvaa nyt Peruvian "chocolate" chinense tai ainakin sillä nimellä siemenet ostin. Tuo Aji panca on ilmeisesti yleisnimike perulaisille ruskeille chinenseille.
Eli samantapaista taidan kasvatella. :)

esa

Lainaus käyttäjältä: MasaT - joulukuu 30, 2008, 21:42:12 ip
Ei kai tuo olisi Aji panca, mieto perulainen chinense? -Katsoppa tuolta infernosta.
Itsellä kasvaa nyt Peruvian "chocolate" chinense tai ainakin sillä nimellä siemenet ostin. Tuo Aji panca on ilmeisesti yleisnimike perulaisille ruskeille chinenseille.
Eli samantapaista taidan kasvatella. :)


Mitä todennäköisimmin ei ole chinense - vaikka samalta näyttääkin. Kukkia vain yksi kasvupistettä kohden ja maussa ei ole kyllä pätkääkään chinensejen ominaisaromia. Kasvutapa ei myöskään ollut chinenselle tyypillinen. Korkeutta kasvilla oli noin 1,5m. Ainoastaan lehdet muistuttivat kooltaan nuorena vähän chinenseä.

- Esa