tammikuu 10, 2025, 06:50:42 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Herkkusienet pekonilla

Aloittaja Tapolan Tulikeppi, helmikuu 11, 2008, 22:32:02 ip

« edellinen - seuraava »

Tapolan Tulikeppi

Menneen kesän grillailuista opittu herkku josta riittää kahdelle raavaalle miehelle tai sitten 4hlö seurueelle. Toki lisäkkeet ja oluet jne kuuluu oleellisesti meininkiin.

1 rasia kirsikka tomaatteja
1 rasia tuorejuustoa makuna oli aurinkokuivattu tomaatti
2 pakettia pekonia, siivuina
10-12kpl tuoreita isoja herkkusieniä
hammastikkuja

Kierretään herkkusienestä kanta irti. Tästä syntyneeseen koloon laitetaan tuorejuustoa, ei aivan täyteen kuitenkaan, jotta kirsikkatomaatti mahtuu siihen vielä kevyesti painamalla. Sitten kääritään pekonisiivuilla pinta piiloon, hammastikulla on hyvä pistää nyytti kiinni jolla estetään komeuden aukeaminen kesken oluen nauttimsen. Nyytit valmiit sitten kun pekonilla hieman tummaa pintaa, ei palanut kuitenkaan. Hyväksi opittiin (kantapään kautta) myös foliovuoka tuon grillailun jälkeen. Sillä olisi välttynyt pekonirasvan ja palaneen tuorejuuston hinkkaamiselta grillistä. Vaan täytyyhän se grillikin joskus pestä..

Pekonisienien kanssa kelpaa mainiosti vaikka maalaisperunat grillattuina (foliovuoassa onnistuu helposti), erillistä kastikettakaan ei ole välttämätön tehdä koska tuorejuusto-pekonirasva tekee aika mainion soosin..

LainausMaalaisperunat:
Pese perunat hyvin. Leikkaa pieniksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja mausteet. Pyörittele perunalohkot öljyssä ja lado uunipellille. Paista 200C n. 20 min.


Tätä kirjoittaessani juolahti mieleeni ettei reseptissä ollutkaan ollenkaan chiliä. Mutta tuon täytteenhän voi maun mukaan tehdä itse. Homejuusto on kuuleman mukaan ajanut tuorejuuston aseman, ja kirsikkatomaatin on korvannut pala ananasta.. Yksi herkullinen yhdistelmä mikä tuli mieleeni olisi cheddartuorejuusto missä savuchilijauhetta ja aurinkokuivatun tomaatin silppua.. Ensikesän grillisessioita odotellessa tuon voi toteuttaa myös uunissa. n 200c lämpöä ja nyytit on valmiit kun pekoni näyttää valmiilta.
# 1022

Volitans

Tämä on hyvä, jo klassikoksi muodostunut resepti, jota on helppo varioida.

Mielestäni tuo Aurajuusto on jo vähän overkilliä yksinään - tulee liian suolaista, kun savupekonissakin on jo suolaa.

Tuore ananas ja Aurajuusto sen sijaan rokkaa hyvin.

Pekonia kannattaa ensin hieman venyttää leikkuulaudalla veitsen kyljellä viistäen - näin sen saa paremmin herkkusienen päälle käärityksi. Juusto kannattaa olla kylmää.

Grillataan ensin jalkapuolelta pekoni rapeaksi - juusto alkaa sulamaan ja pyrkii ulos, mutta sitä ennen käännetäänkin sieni toisin päin, jolloin sulanut juustomassa pysyy sisällä ja maustaa sienen sisäpuolelta.

Onnistumisessa auttaa hyvin öljytty grilliritilä.

Ritilä kannattaa aina ennen grillausta putsata - ei sen jälkeen! Parempi antaa ritilään kiinni jääneen palaa ensin hiileksi ja vasta ritilän jäähtyttyä harjata hiilet pois. Tämän jälkeen ritilä sivellään hyvin kuumuutta kestävällä öljyllä. Avocadoöljy kestää parhaiten, mutta siitä tulee avocadon makua, joka ei sovi joka ruokaan - tämän vuoksi parasta onkin viinirypäleensiemenöljy, joka sekin kestää hyvin kuumuutta ja on lisäksi terveellistä ja neutraalin makuista. Perusgrillauksissa rypsiöljy toimii sekin hyvin.

Ritilä siis öljytään grillauspuolelta hyvin ennen grillausta. Ritilän on oltava puhdas. Öljyttyyn ritilään ei tuotteet tartu kiinni ja homma helpottuu huomattavasti ja lopputuloksesta tulee ammattimaisempi.

Sama resepti sopii herkkusienten sijaan myös pienehköille pyöreille paksukuorisille tuoreille chileillekin, mitäs näitä nyt oli: Canario ;)

Alumiinifoliota kannattaa käyttää tuotteiden lämpimänä pitoon - jo grillatut kääritään alufolioon, niin niiden lämpötilat tasaantuvat ja ne säilyvät yllättävän pitkään tarjoilulämpiminä.

Alumiininkin päällä voi "grillata", mutta se on oikeasti paistamista. Ei tule yhtä hyvää makua. Oleellista on hyvät lehtipuhiilet tai, jos kaasua käyttää, niin voi tehdä alufolioon savunyytin: Kääritään sisälle hyvää lehtipuuta, leppää, omenapuuta tai vaikkapa kirsikkaa. Reikiä nyyttiin ja odotetaan savun muodostumista. Paras hiillos syntyy mielestäni polttamalla paksuja omenapuuhalkoja.

Jos grillissä haluaa aamiaiseksi grillata pelkkää pekonia, niin se onnistuu folion päällä. Kannattaa taittaa reunat, sillä muuten rasva valuu alas ja syttyy palamaan. Tarpeeksi kuuma grilli, niin rasva syttyy siitä huolimatta palamaan - riskejä etsivän valinta kypsennystavaksi ;) Viimeksi, kun noin grillasin oli palokunta paikalla! Pekonin voi maustaa chilillä, mustapippurilla, timjamilla tms.

Tais venähtää vähän esitelmän puolelle...
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

blondi

Myös Koskenlaskija-sulatejuusto sopii erittäin hyvin sinne pekonin alle piiloon. Perinteinen, paprika, voimakas ja sinihomejuusto testattu ja hyvin uppoaa. Tuo sinihomejuustokoskis on sen verran miedon makuinen, että ei tule tuota Volitansin mainitsemaa oikean sinihomejuuston aiheuttamaa overkilliä.

Pekonisienten kanssa sopii myös foliossa grillatut kasvikset (ja menee ne kasvikset vaikka "kevyenä" pääruokanakin). Eli jos on laiska, kuten minä, voi valita pakastekasviksien valikoimasta jonkun sopivan setin (tai vaikka pariakin erilaista). Alle siis foliota riittävän iso palanen, siihen päälle kasataan sitten maun mukainen setti: kasvikset folion päälle, sekaan fetajuustoa, vaikka sellainen Apetina Snacks, jossa on valkosipulia tai oliiveja seassa; tuollaisen voi kumota sinne öljyineen päivineen, chiliä maun mukaan (tuoreena, rouheena...) ja yrttejä (taas laiska käyttää jotain sopivaa kuivattua yrttimaustesekoitusta). Fetat kannattaa upottaa sinne kasvisten sekaan. Fetaa ei tietenkään ole pakko laittaa, jolloin sekaan kannattaa lorauttaa hivenen oliiviöljyä, muuten kasvikset tahtoo jäädä folioon kiinni.

Kun on haluamansa setti kasassa, kääritään foliosta tiivis paketti ja ei muuta kuin grillille muhimaan.

Joka kesän alussa tuntuu, että voisin elää kesän noilla sienillä ja kasvisnyyteillä. Vielä en ole kokeillut, että onnistuuko se ja paljonko se aiheuttaisi lisää elopainoa :-)

ps. kesää odotellessa sekä sienet että kasvisnyytit voi hätätapauksessa tehdä uunissa grillivastuksen alla (nimimerkillä kerran loppui kaasu kesken grillauksen). Eihän se tietysti korvaa tunnelmaa