Uusi maailman tulisin chili löydetty

Aloittaja Aji Inferno, huhtikuu 01, 2009, 14:50:20 ip

« edellinen - seuraava »

Noli Me Tangere

Ajatuksena varmaan oli kuvata tulisuutta asteikolla 1-12, jolloin täysin tuleton lajike olisi 0.

Edit: Näin tämän ainakin itse ymmärsin tuosta Aji Infernon tekstistä. Vähän oudosti sanottu ehkä.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Noli Me Tangere - toukokuu 06, 2009, 17:49:58 ip
Ajatuksena varmaan oli kuvata tulisuutta asteikolla 1-12, jolloin täysin tuleton lajike olisi 0.

Edit: Näin tämän ainakin itse ymmärsin tuosta Aji Infernon tekstistä. Vähän oudosti sanottu ehkä.


Oikein tulkittu: *tulisuus* on asteikolla 1-12 ja sen puuttuminen kokonaan = 0. :)

naga morich

Tuo on hyvä idea tai toinen ois 1-15. siin tulis tulisuuksien erot selvemmiksi. esim tuolla asteikolla habanero ois 10-11 ja naga morich ja bhut jolokia 15
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: naga morich - toukokuu 06, 2009, 22:05:31 ip
Tuo on hyvä idea tai toinen ois 1-15. siin tulis tulisuuksien erot selvemmiksi. esim tuolla asteikolla habanero ois 10-11 ja naga morich ja bhut jolokia 15


Tuo asteikko on enemmän tai vähemmän logaritminen, ei lineaarinen. Naga on 12, ei 15, koska subjektiivisesti ihminen kokee Nagan "pari pykälää" vahvemmaksi kuin haban, vaikka kemiallisesti ero onkin paljon suurempi.

chilimieli

Jep, voisihan tolla tapaa nostaa asteikon vaikka 1-100:aan, mutta täytyy se raja johonkin vetää. Sinäänsä, mitä enemmän asteikossa on lukuja, sen tarkemmin tulisuus on määrättävissä.Tällöin tosin kaikille lajikkeille on määrättävä oma lukunsa uudelleen.

snu


Niin kauan, kuin chilien tulisuus asteikolla on ihmisten mutun varassa, ei sen tarkkuus lisäänny yhtään, vaikka maksimin vetäisi miljardiin.
#419
Eksyminen on suotavaa.

chilimieli

Ei niin, mutta tarkemmin voisi tulisuutta arvioida ne, jotka ovat useampia lajikkeita maistelleet, eli voisivat suoraan verrata jotain lajikkeita keskenään ja antaa täten OMAN arvionsa. Faktahan on se, että eiköhän tuo asteikkojen sorvailu ole vähän turhaa puuhaa kaikkiaan. Kymmenjärjestelmä on hyväksi koettu, turha sitä on vaikeuttaa. Toki 11 ja 12 toimivat siinä mielessä hyvin,että lajikkeista saa selville, että ne ovat "huomattavasti" tulisempia kuin esim 9 ja 10, tämä käynee parhaiten ilmi siinä miten paljon chiliä tarvitaan esim ruokaan, että sen oikeasti tuntee suussa. Suoraan sellaisenaan syötynähän chilien tulisemman ääripään arviointi on miltein mahdotonta, kun kaikki maistuvat tappavilta. ;)

Aji Inferno

Eihän tuo 0-10 tai 0-12 asteikko ole mitenkään pelkästään "mutu" -tyyliin hatusta vedetty. Kyllä se pohjautuu scovillen tieteelliseen, mitattuun asteikkoon, vaikka sitten aika rennosti. Sen tarkoituksena on antaa ihmisille jonkinlainen uskottava käsitys siitä, minkälaista tulisuutta tietyltä chililtä voi odottaa - ja siten, miten sitä kannattaisi käyttää. Itse saattaisin vähentää pykäliä vielä tuostakin, malliin: "tuleton", "hyvin mieto", "mieto", "kohtalaisen tulinen", "selvästi tulinen", "tulinen", "hyvin tulinen", "erittäin tulinen", "äärimmäisen tulinen". :)

snu


Asteikko ehkä pohjautuu tieteellisesti mitattuihin scovilleihin, mutta käytännössä kaikkia lajikkeita ei ole mitattu, varsinkaan niin montaa yksilöä/laji, että voitaisiin antaa tieteellisen luotettava "Tämä Chili On Tulisuudeltaan 5-7" -lausunto. Numeroarvot perustuvat oikeastaan siihen että joku miettii: "Musta tuntuu, että tämä chili on 'tulinen' ja edellinen oli 'selvästi tulinen', joten se on tulisuudeltaan varmaan 5-7". Tottakai, jos kyseessä on kokenut chiliharrastaja tai -ammattilainen, hänen mutunsa on melko luotettavaa, mutta mutua yhtä kaikki. Siksi minunkin mielestäni tuo vähemmän pykäliä sisältävä asteikko voisi olla järkevämpi. Toisaalta numerot on helppoja hahmottaa, eikä tarvitse ruveta pohtimaan, että onko 'tulinen' tulisempi kuin 'selvästi tulinen'.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Fudurez

Pitäsköhän tästä triidistä osa siirtää ihan uuteen threadiin, kun on vähän lipsahtanut offtopicicsi. Ei sillä, hyvää ja aiheellista keskustelua, mutta olisi esimerkiksi helpompi löytää tietoa scovilleista threadista, jonka nimi viittaisi aiheeseen :)