kesäkuu 16, 2024, 12:54:55 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


mohlan 2011 väkästelyt

Aloittaja mohla, joulukuu 31, 2010, 01:03:14 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Tämä selvä  :D. Olisi muuten mukavaa tietää, kuinka monta kertaa sillä pussilla savustaa?.

JohnnyBlade

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 15, 2011, 18:53:34 ip
Tämä selvä  :D. Olisi muuten mukavaa tietää, kuinka monta kertaa sillä pussilla savustaa?.


Sellaiseen käsitykseen pääsin puuilossa että vain kerran  :o

mohla

Lainaus käyttäjältä: JohnnyBlade - lokakuu 15, 2011, 18:59:40 ip
Sellaiseen käsitykseen pääsin puuilossa että vain kerran  :o


Sillä mukana tulleella pussilla savusti tosiaan vain sen kerran ja sitten ostin messiin samantien parilitraisen pussin, josta riitti n. viiteen satsiin. Eli pyökkipurulla tuli savustettua tämän kauden satsit.

Oma purutuotanto on vielä ideoiden tasolla. Ei aivan ole vielä selvinnyt mitä lähtisi koettamaan. Tuo puru ei ole aivan hienoa, joten mikään hiomapaperiviritys ei käy ja moottorisahan puru taitaa olla liian krouvia. Lisäksi ketjuöljy tarvisi vaihtaa ruokaöljyyn. ;D Lähinnä sirkkelin puru voisi toimia, joten ehkä rakentelen sillä idealla puruntuotantolaitoksen. Terän paksuisella syötöllä vaan sahaisi puuta menemään =)

wille

Lainaus käyttäjältä: mohla - lokakuu 16, 2011, 00:38:15 ap
Sillä mukana tulleella pussilla savusti tosiaan vain sen kerran ja sitten ostin messiin samantien parilitraisen pussin, josta riitti n. viiteen satsiin. Eli pyökkipurulla tuli savustettua tämän kauden satsit.

Oma purutuotanto on vielä ideoiden tasolla. Ei aivan ole vielä selvinnyt mitä lähtisi koettamaan. Tuo puru ei ole aivan hienoa, joten mikään hiomapaperiviritys ei käy ja moottorisahan puru taitaa olla liian krouvia. Lisäksi ketjuöljy tarvisi vaihtaa ruokaöljyyn. ;D Lähinnä sirkkelin puru voisi toimia, joten ehkä rakentelen sillä idealla puruntuotantolaitoksen. Terän paksuisella syötöllä vaan sahaisi puuta menemään =)


Mitenkäs vaikka vähän rujommalla terällä poraaminen? Sitenkin voisi kuvitella purua syntyvän.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

mohla

Lainaus käyttäjältä: wille - lokakuu 16, 2011, 10:05:47 ap
Lainaus käyttäjältä: mohla - lokakuu 16, 2011, 00:38:15 ap
Sillä mukana tulleella pussilla savusti tosiaan vain sen kerran ja sitten ostin messiin samantien parilitraisen pussin, josta riitti n. viiteen satsiin. Eli pyökkipurulla tuli savustettua tämän kauden satsit.

Oma purutuotanto on vielä ideoiden tasolla. Ei aivan ole vielä selvinnyt mitä lähtisi koettamaan. Tuo puru ei ole aivan hienoa, joten mikään hiomapaperiviritys ei käy ja moottorisahan puru taitaa olla liian krouvia. Lisäksi ketjuöljy tarvisi vaihtaa ruokaöljyyn. ;D Lähinnä sirkkelin puru voisi toimia, joten ehkä rakentelen sillä idealla puruntuotantolaitoksen. Terän paksuisella syötöllä vaan sahaisi puuta menemään =)


Mitenkäs vaikka vähän rujommalla terällä poraaminen? Sitenkin voisi kuvitella purua syntyvän.


Tuohan on myös kokeilun arvoinen idea! =)

Makita onkin ollut luvattoman vähällä käytöllä, mutta johan sillä sentään tässä projektissa tuohon jääkaappiinkin tuli reiät porattua. Voisikin käydä jossain miesten tiimarissa katsomassa sopivaa terää... Poraaminen on kuitenkin huikeaa puuhaa, ainakin tiettyyn pisteeseen asti! ;D

InkRose

Olisiko joku jyrsinterä kuitenkin otollisempi? Ei menisi niin paljon puuta hukkaan kun sen voisi huidella päädystä siivu kerrallaan. Siis poraan verrattuna. Mites höyläyslastu, jos jostain konepuusepältä esim kyselisi?

Huru-ukko

Jyrsinterä olisi paras vaihtoehto, hankaluus tulee siinä, että mihin vehkeeseen sen pistää kiinni. Tarkoitan jyrsinterällä kokonaan muuta kuin pieniä porakoneen ja ala,- yläjyrsimen teriä. Senkokoinen jyrsinterä jolla homma onnistuisi, ei pysy pelkän lihasvoiman avulla käsissä.
Poratessa saa (ihan varmasti ehkä) parhaan tuloksen kun poraa puun pystysuuntaan, jolloin syyt katkeavat ja purusta tulee rakeista. Kokeilemalla vaihtoehtoisesti puu- ja metalliterää, saa erilaista puruakin. Höylälastu voi palaa liian nopeasti.
Ainakin silmämääräisesti arvioimalla tuotteessa ollut puru antoi aihetta tämänkaltaiseen arviointiin.

Kerran näin kun eräs kaveri savusti ahvenia mökillään 200 litran metallitynnyrissä. Sisällä paloi tervaleppänuotio ja kun se oli kaverin mielestä sopivassa vaiheessa, niin hän laittoi "ilmatiiviin" puukannen tynnyrin päälle siksi aikaa, että tuli sammui. Seuraavaksi kansi pois, kalat ritilän päällä sisään (teline sille noin puolivälissä) jossa oli pikku ananaspurkki puolillaan vettä kosteuden pitämiseksi. Seuraavaksi hän otti tapin pois putkesta noin 20mm halkaisija, jonka pää meni tynnyrin pohjan liki sisäpuolelle. Sitten odotti ja puhalteli tuleen että sai sen palamaan hiukan, ja laittoi kannen takaisin päälle. Sillä putkella hän pystyi säätämään hapen määrän sopivaksi, jotta tuli ei polttanut samassa tilassa olevia kaloja, mutta jaksoi kuitenkin palaa sen verran että savua tuli ja lämpöäkin.
  Onko OT? Liki mutta ei aivan  ::). Samalla tavalla pystyisi tuon ProQ purun palamisnopeutta valvomaan etenkin jääkaapissa. Tietysti tuo vaatisi jonkinverrankin testausta.
Ja samaa asiaahan ajaa ne reiät siellä jääkaapissakin.......Ja kun on tässä saikkua vuoden loppuun niin on aikaakin kirjoitella     ;).

mohla

Hyviä ideoita! Kiitos niistä! =)

Saatavilla olevista työkaluista porakone ja sirkkeli taitavat olla ne, millä purua kokeilen saada kasaan. Jyrsinterä kävi itselläkin mielessä, mutta sen tyyppistä työkalu-arsenaalia ei valitettavasti löydy eikä taida olla kellään tutullakaan. Noh, tee-se-itse -iloitteluahan tämänkin täytyy kuitenkin olla, joten Makita saa laulaa ja sirkkeli soida! =)

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 17, 2011, 11:11:49 ap
Kerran näin kun eräs kaveri savusti ahvenia mökillään 200 litran metallitynnyrissä. Sisällä paloi tervaleppänuotio ja kun se oli kaverin mielestä sopivassa vaiheessa, niin hän laittoi "ilmatiiviin" puukannen tynnyrin päälle siksi aikaa, että tuli sammui. Seuraavaksi kansi pois, kalat ritilän päällä sisään (teline sille noin puolivälissä) jossa oli pikku ananaspurkki puolillaan vettä kosteuden pitämiseksi. Seuraavaksi hän otti tapin pois putkesta noin 20mm halkaisija, jonka pää meni tynnyrin pohjan liki sisäpuolelle. Sitten odotti ja puhalteli tuleen että sai sen palamaan hiukan, ja laittoi kannen takaisin päälle. Sillä putkella hän pystyi säätämään hapen määrän sopivaksi, jotta tuli ei polttanut samassa tilassa olevia kaloja, mutta jaksoi kuitenkin palaa sen verran että savua tuli ja lämpöäkin.
  Onko OT? Liki mutta ei aivan  ::). Samalla tavalla pystyisi tuon ProQ purun palamisnopeutta valvomaan etenkin jääkaapissa. Tietysti tuo vaatisi jonkinverrankin testausta.
Ja samaa asiaahan ajaa ne reiät siellä jääkaapissakin.......Ja kun on tässä saikkua vuoden loppuun niin on aikaakin kirjoitella     ;).


Chilien savustukseen tuo tynnyriratkaisukin kävisi varmasti ihan hyvin, kun ei lämpötilan kanssa ole niin justiinsa. Mulla tarkoitus on kuitenkin kylmäsavustaa samalla härpäkkeellä ainakin kalaa, joten sinne n. 20 asteen tietämiin tai kylmempään tuolla tynnyrillä tuskin pääsisi ellei ulkolämpötila olisi oikein hyinen. Lämminsavupönttönä tynnyriratkaisu on varmasti toimiva.

ProQ tuntuu savuttavan ihan avoimessakin tilassa sen min. 8h, ja melkein tuntuu paremmaltakin antaa sen vaan savuttaa niin nopeasti kuin se pystyy, koska savuntuottoa saakin olla reilusti. Toki reikiä tukkimalla saa kytemisaikaa halutessaan säädeltyä. Nyt koettu 8-12h on jo ihan luksus väli panostaa savustinta verrattuna Savusammon 2h vahtivuoroihin.

Huru-ukko

Njooo...Tuo juttu tynnyri/savustus oli vaan esimerkki tuosta vedon säätämisestä. Asiaa ei kannata sanoa,jos siihen ei pysty käyttämään puolta sivua.... ::).

ingeniero

Moottorisaha ja ruokaöljy vastaukseni purujen tekoon.

Raccoon

Lainaus käyttäjältä: ingeniero - lokakuu 18, 2011, 20:17:08 ip
Moottorisaha ja ruokaöljy vastaukseni purujen tekoon.


^komppaan! Hyvä ja tehokas tapa....

Heku

Tai puukalikka metallisorviin, terän mallilla, lastun paksuudella ja syötön nopeudella voisi saada sopivaa purua/lastua aikaiseksi?

Toki moni ei varmaan halua sotkea sorvin muljusysteemeitä puupurulla...

ingeniero

http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=164634753

Tuollainen kotia ja sahaa leppää polttopuiksi käyttäen ruokaöljyä teräketjuöljynä. Saa puruja enemmän kuin tarpeeksi ja polttopuut samalla kertaa.
Hyvässä terässä oleva ketju lastuaa todella hyvää tavaraa.
Kuorittua leppärankaa pino ja siitä tekemään, saa 1-laadun savustuspuut ja purut.

Noita sahoja saanee jokaisesta miesten tiimarista. Hiemankin remonttihommia tekevä tarvitsee sähkösahan, sisällä ei oikein ole kiva ajella purkuhommia bensankäryssä.

mohla

Hmm. vaari-vainaan jemmoista taitaa löytyäkin moottorisaha sekä sirkkeli ja omenapuuta ainakin löytyy puupinoista. Nyt kesällä kaadettu saa kyllä hetken kuivua ennen kuin siitä alan purua tehtailemaan. =)

Toin muutama viikko sitten Jalapeno-puskan samalla sisään, kun toin 7Potin kypsyttelemään podejaan loistarin alla. Jalapenossa ei ollut pari pieneksi jäänyttä podia enempää kypsymässä ja nekin tippuivat lähes samointein, mutta ajattelin että antaa Jallun olla bubblerissaan, kun tilaa oli ja pumppu jokatapauksessa pulputti 7Potia. Jallu innostuikin kukkimaan ja nyt podeja alkaa olla pari kymmentä tuloillaan. =)