tammikuu 09, 2025, 23:08:48 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hanat auki - Minbaarin neljäs kausi

Aloittaja Minbaari, marraskuu 22, 2012, 14:42:22 ip

« edellinen - seuraava »

Minbaari

^Näyttää hyvin vahvasti juuri tuolta. Täytyy vielä maistella loput podit puskasta ja jos potkua ei löydy niin lukitaan vastaus Aji Dulce Red. Hapatuskokeilut jatkuivat illalla ja toivottavasti nyt onnistuisi siinä hommassa paremmin. Vesilukolliseen sankoon laitoin kilon chiliä ja kilon kaalia. Molemmat suht hienoksi silpuksi ja suolaa n.2,5% sekaan. Nuijin niin hyvin, että nestettä irtosi kasviksista ja oikein reilusti, voipaperi, lautanen ja paino päälle sekä kansi tietenkin tiivisti kiinni.
#816

Huru-ukko

Et laittanut mitään käynnistysapua?.... Omiini laitoin Finnmolkken heravalmistetta (luontaistuote hylly), siis valkkarinagakurkkuihin ja nyt kokeilu pubemössöön lirauksen hapankaali salaatti rasian liemistä.....Kolmas päivä menossa, ja ehkä siellä oli aavistuksen happaman makua kun äsken kävin maistamassa.
Toivottavasti tärppää. Onnea satoisasta kaudestasi  :).

Minbaari

Ostin kyllä varalle kokkelipiimää josta voisin valuttaa heraa joukkoon, mutta haluaisin saada tämän onnistumaan ilman. Hapankaalia siis olen kerran aikaisemmin tehnyt onnistuneesti ja silloinkaan en käyttänyt mitään herätettä. Mutta nyt chilin kohdalla voi asia olla toinen...
#816

wille

Toivotaan onnistumista. Maistiaista tulen vinkumaan ehdottomasti! ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

Hapatus näyttäisi onnistuvan, tosin suunnitelmista poiketen lurautin joukkoon eilen vähän heraa. Tänä aamuna maistelin ja haistelin niin tuoksu oli raikas ja makukin selvästi raikkaan hapan. Niin joo ja tulista oli.. Mutta todella hyvää jo tässä vaiheessa. Siirsin purkit varastoon jossa lämpötila on huoneenlämpöä vähän viileämpi ja annan niiden nyt jatkaa hapantumistaan muutaman viikon.
#816

Minbaari

Savurocototahnaa tuli tehtyä reilu 2,5 litran satsi.
#816

Minbaari

lokakuu 24, 2013, 02:02:29 ap #166 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2013, 23:04:21 ip käyttäjältä Minbaari
Alkaa olla aika panna kausi pakettiin ja vetää jonkinlaista yhteenvetoa kaudesta. Tosin ennen sitä laitetaan loppuvaiheiden kuvia näytille kun on jäännyt se homma rästiin.


Tämä on kuvattu 9.10 ja kertoo hyvin siitä kuinka hyvin satoa vielä kypsyi sisällä puskista leikattuina.


Pikkukurpitsoja. Ei. Kun Rocoto La Palmaa. Yksi ellei parhaiten satoavin pubeni tänä vuonna. Makukin miellyttävä, hieman kirpeä ja aika tulinen tapaus. Samanväristä rocotoa ei myöskään ole tullut vastaan, sillä sisältä tuo on vähän beigeen/vaaleanpunaiseen vivahtava.


Katsaus kauden Pubescens lajikkeisiin. Vasemmalta ylhäältä alkaen PI 585273, Orange Rocoto, Red Peruvian Rocoto, 3 Canariota, Rocoto Aji Picante(pienimmät pallerot), Turbo Pube, Rocoto Riesen, Rocoto La Palma, Manzano Rojo joiden alla matolla Hyper Pube ja vieressä vasemmalla Rocoto Costa Rica Red.


Fatalii Gourmet Jigsaw hetkeä ennen alasleikkausta.


Harvennettuna näkyi sato jo paremmin.


Jigsawin satoa.


Jäi ihan kiitettävä bonchi-aihio.


Juuria ei juuri ollut...  ;D


Kurkkaus kastelukankaan alle.


C.Flexuosumin kanssa onnistuin tänä vuonna paremmin. Olisiko tuossa joku reilu 100 siementä ja puskaan jäi vielä marjoja kypsymään. Arvatkaa mitä meni leivän päälle tuona iltana..


Itse kasvi ei arvostanut juurikaan sisälle tuontia..


Kauden viimeinen sadonkorjuu. Ylhäällä Aji Dulce Red ja Ulupica Large vierekkäin. Sitten FG Jigsawit, Flexut, Aji White Waxit(jotka huonossa valossa jäivät valkoisiksi, mutta maku on ihan ok), Pene De Diablot ja muutama säälittävä skorpparin raakile.


Ensimmäinen ihan oikeasti onnistunut hapanchilisatsi. Pari kiloa baccoja, annuumeita ja muutamia chinensejä soseeksi. 2,5% suolaa, FinnMolken heraa ja suolakurkun lientä loraus. Kolmisen päivää huoneenlämmössä, pari viikkoa viileämmässä varastossa ja sitten jääkaappiin. Tämä on ihan oikeasti aivan h*****in hyvää! Veikkaan ettei tuo satsi kestä tuolla jääkaapissa ensi kesään. Mitä tulee siihen aikaisempaan hapankaali-chilikomboon, niin en ole aivan varma onnistuiko se, kun minun mielestä se haisee hieman oudolle, mutta uskalsin maistaa sitä, eikä taas maussa ole moittimista(enkä kuollut). Tuleeko kaalista vaan jotain omituisia kaasuja jotka haisee omituiselle? (Edit.5.11.2013: P**kat se 50/50 seos mitään pilalla ole. Maku täysin kunnossa ja on vaan niin pirun tulista, ettei tuota suuria määriä tule kerralla syötyä.)

Kaikista lajikkeista ei nyt ole laittaa kuvaa, mutta laitanpa itselleni muistioksi tähän tekstiarvosteluja kasvattamistani chileistä:

Annuumit:

Short Yellow Tabasco: Pieni ja pahanmakuinen. Black Skorpion Tongue: Hieno koristekasvi. Dvoinoje Izobilije: Makea ja herkullinen mieto chili. Beaver Dam: Hyvä ruokapaprika. Siemenkiinnikkeissä pientä poltetta. Purira: Hieno koristekasvi. Savustettuna ok. Pimiento De Padron: Tuoreena mauton, oliiviöljyssä paistettuna ok, savustettuna herkkua. Begup: Ötökät söi kasvin. Minä söin 2 podia. Pahaa. Tinkerbell: Lapset söi kaikki. Oli kuulemma hyvää. Alma: Hapankaalia ja juustoa sisään niin tuli herkkua.

Baccatumit:

Aji Indian: Myöhäiseksi jäi kypsyminen ja sato päätyi savuun. Aji Finlandia: Ei niin hyvää kuin odotin olevan. Vaatimaton sato myös. Aji Verde: Myöhäinen, mutta satoisa ja hyvänmakuinen. Hapatukseen päätyi suurin osa. Aji Golden: Mieto baccatum, niin maultaan kuin tulisuudeltaan. Savustettuna ja hapatettuna muiden chilien kanssa hyvää. Aji Chanca(oikeasti oli ilmeisesti Aji Amarillo Small: Mieto ja mauton mutta satoisa. Savuun meni. Aji Cristal: Vaatimaton sato. Jäi kaipaamaan lisää. Aji White Wax Kypsyminen jäi liian myöhään. Onneksi on hyvää raakanakin. Lemon Drop: Hyvä sato, hyvä maku. Champion: Lapset söi ja hyvää oli. Trapadeira Werner: Herkkua, herkkua, herkkua. Kondom Paprika: Liekö nimestä johtunut, mutta ötökät raiskasi tätä ulkona ja tuloksena rumia, pilkkuisia podeja, joissa ei makua eikä tulisuutta ollut. Inca Red Drop: Ei tullut suosikkia tästä. Ihan syötävää, mutta aika vaatimaton. CAP 220: Aikainen satoaja, mutta ötökät raiskasi myös. Queen Laurie: Tulinen, omintakeisen makuinen bacca. Herkkua. Jamy: Nam nam...mutta hidas. Guyanalainen: Hyvä perusbacca.
Hot Tree Pepper: Isoja hyvänmakuisia jöötejä, mutta tuhottoman hidas. Starfish: Ei tullut taaskaan 4 metristä puskaa, vaan 140cm surkea risu joka tuotti ehkä 5 podia. Heart Throb: Mauton, mitätön, turha.

Chinenset:

Black Naga: Supertulinen herkku. Trinidad Douglah: Sairas, niin sairas chili. Cajamarca: Hidas, niin hidas, makukaan ei oikeen kolahtanut. Datil: Herkullisen hedelmäinen ja tulinen. Harmi, että pienet podit. Habanero Caribbean Red: Perus chinense. TSMB alias Moruga Scorpion: Lähes täydellinen epäonnistuminen. Syy: Pimeä nurkka kasvarissa ja kookos. Sebaco: Satoisa peruschinense. Chocolate Fatalii: Hyvää ja mietoa. Chocolate Habanero: Satokone, perus tulinen chinense. Tiukkaa savujauhetta tuli. Pink Habanero: Maistui lapsille ja maistui aikuisille. Savustettuna sekopäisen makeaa. Aji Chombo: Satokone, tämän kauden suosikki chinense. Orange Habanero: Ei ollut tänä vuonna niin hyvää. Liekö liian tuttu maku jo..
Fatalii Gourmet Jigsaw: Aivan uskomaton. Miten näin tulinen voi olla näin hyvänmakuinen. Mahtava chili!!

Frutescens:

Pene De Diablo: Pikantti, äkäisen tulinen paholainen.
Duke Pequin: Myöhäiseksi meni kypsyminen ja aika loppui kesken. Linnut taisi syödä osansa ulos siirron jälkeen.

Pubescens:

Rocoto Aji Picante: Tulinen, ok pikantti? maku, mutta pieni podi. Rocoto La Palma: Hyvää. Rocoto Red Peruvian: Herkkuomenoita. Rocoto Costa Rica Red: Ärhäkän tulisia mutta herkullisia. Rocoto Riesen: Vaisu maku, tai sanotaanko aika perus pube. PI 585273: Superlatiiveja ja huutomerkkejä. Nam. Turbo Pube: Vaisu sato maku jees. Orange Rocoto: Podit jäi pieneksi, mutta onneksi olivat hyviä. Hyper Pube: Myös ärhäkän tulisia pubeja. Canario Peru Cusco: Itse hölmöilin ja melkein tapatin tämän. Ei satoa. Canario: Surkea sato, joku meni pieleen tänä vuonna. Manzano Rojo: Ok sato, hyvänmakuisia ja riittävän tulisia.

Villit:

Ulupica Large vaalea kukka edition: Eloisa kasvi, joka tuotti parikymmentä marjaa. Kukki kyllä aivan sairaasti. C.Lanceolatum: Meni ja paleltui, ei kerinnyt tuottaa marjoja. Häpeän. C.Flexuosum: Onnistuminen! CGN 23258: Mieto maku, ok tulisuus.

Fataliin Yllärit:

Hungarian Hot Cherry: Satoisa, aikaisa, pahanmakuinen. Short Yellow Tabasco: Lue aikaisempi arvostelu. 7 pod: Nam nam nam nam. Delicious.
Aji Dulce: Tuleton, mutta maukas. Lapset tykkäs.

Kauden lopullinen satolukema oli: 19kg 210g. Täytyy olla tyytyväinen, sillä vaikka lajikkeita oli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna, niin satoa tuli viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Jotain on siis opittu. Tietysti tämä oli ensimmäinen vuosi kasvihuone kasvattajana, joten sikäli täytyy myös olla tyytyväinen satoon. Viimeiset kylmäsavustuksetkin tuli jo tehtyä ja nyt vain kuivatellaan loput chilit talvea varten ja siirrytään suunnittelemaan seuraavaa kautta. Lajikemäärä tulee varmaan tippumaan(nousemaan) tästä vuodesta ja vesiviljelyä harrastellaan ehkä hieman enemmän myös.
#816

Minbaari



Talvetettavat kasvit. C.Flexuosum ja Fatalii Gourmet Jigsaw. Saa nähdä selviävätkö hengissä rajusta leikkauksesta ja myrkytyksestä. Muutamia harsosääskiä nähty, joten siksi tarra-ansat. Tämä päiväkirja hiljenee nyt ja saa pian jatkoa, sillä viidennen kauden idätykset alkavat.
#816