tammikuu 08, 2025, 22:11:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Päärynäpuut

Aloittaja Cannedheat, kesäkuu 17, 2014, 00:09:08 ap

« edellinen - seuraava »

Cannedheat

Isäukkoni (edesmennyt) kertoi aikoinaan, että Suomessa oli ennen sotia paljon päärynäpuita, joissa oli todella maukkaat hedelmät. Sotien jälkeen päärynät hävisivät ja tilalle tulivat omenat.

Itse olen kasvattanut nyt viidettä vuotta kahta päärynäpuuta, jotka ovat tosin varsin pieniä vieläkin. Lajit ovat Rusnaja Letnaja ja Mitshurinska Skorospelka... venäläisiä kuten arvata saattaa. Kukkia parina vuotena tekivät ja hedelmiä ei koskaan. Viime talvena tuo M.S. Melkein kuoli ja jänikset söivät vielä simutkin... vaan sieltä se entistä ehompana kasvaa kahta lajia: runkoaan ja kyseistä M.S.:ää.

Olisi hauska ajatus, jos Suomeen jalostuisi taas oma päärynäpuustokin.

P.S. Kyseinen puu on (jos mahdollista) vielä omenapuutakin parempi savustusmateriaali.
Let's work together!

wille

Mielenkiintoinen aihe.
Itselläni olisi myöskin tarkoitus lisätä hedelmäpuiden määrää tontilla ja päärynästäkin olisi mukavaa saada tietoa kokeneemmilta. Lajikkeista, erityistarpeista jne.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Huru-ukko

Oli itselläni kahtakin lajia, Tohtorin päärynä ja Aune.

Aune tuotti jo kolmantena vuonna muutaman kivikovan ja ison päärynän, ja neljäntenä vuonna kuoli johonkin kasvitautiin.

Tohtorin päärynä ehti kolme vuotiaaksi, ennen kuin samainen tauti tappoi senkin.

Mutta selvisivät talvista ihan hyvin.

Cannedheat

Lainaus käyttäjältä: wille - kesäkuu 17, 2014, 19:46:14 ip
Mielenkiintoinen aihe.
Itselläni olisi myöskin tarkoitus lisätä hedelmäpuiden määrää tontilla ja päärynästäkin olisi mukavaa saada tietoa kokeneemmilta. Lajikkeista, erityistarpeista jne.


Tilanne lienee aidosti se, että tuota "kokemusta" ei kerrassaan ole, koska suomalaiset lajit kuolivat kylminä talvina 39-41.

Isäni kertoi vielä sellaisen asian, että vaikka omenat hyviä ovatkin, niin sellaista mehukkuutta ja "suunmyötäisyyttä" hän ei koko elämänsä aikana saanut kuin pienenä poikasena päärynöistä.

P.S. Itse kasvatin 80- luvulla päärynää ja sain päärynää joka maistui puulta. Siitä koko aihe, tai ei sillä nyt Suomeen haaveillaan eksoottisia lajeja, jotka aidosti eivät suomeen sovi (poislukien kasvihuoneet).

P.S.2. Uskon kuitenkin, että Suomeen on mahdollista saada päärynälaji, joka aidosti on mehevä, makea ja hyvänmakuinen.

Let's work together!

chipe

Tämä on siitä hauska foorumi, että aina kun sitä keksii jonkun uuden kasvin jota voisi kokeilla, niin joku on juuri viritellyt keskustelua aiheesta.

Puutarhalta mainostivat Flemish Beauty nimistä lajiketta, jonka pitäisi kuulemma tuottaa kaupasta saatavien ulkomaanelävien luokkaa olevia hedelmiä (yleensä kun kaikki täällä kasvava on jotain mitättömän pientä ja olemattoman makuista). Lämpimän kasvupaikan tuo kuulemma vaatii mutta jos nyt jaksan tuollaiselle kuopan kaivaa myyräsuojineen, niin pitänee kokeilla. Vaikka olenkin aika skeptinen että täällä hyvä päärynä kasvaisi ja nytkin näyttää ettei ainakaan tänä niin kutsuttuna kesänä pahemmin lämpimiä kasvupaikkoja ole.

Cannedheat

Viisi vuotta ovat kasvit olleet "päärynä niemessä" hitaasti ovat olleet kuivia ämmiä, eikä elo ole maistunut. Nyt reipastuneet ihan tuolla
normi lannoitteella, eli .....?
Let's work together!

Rähinä-Reetta

Meillä on Aune. Tänä kesänä tulivat ensimmäiset hedelmät.  :)


:D

Jalapeno-nam

Venäjällä kasvaa jopa suomensukuisia päärynäpuita Siperiassa asti. Olisi todella hienoa jos näitä saataisiin Suomeen.
Päärynöitä, imeläkirsikkaa, omenaa ja luumuja.
Olen haikeana lueskellut tällaista lerpuskaa, mutta kaupoissa ei kyllä ole näkynyt yhtään:
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-951-27-1341-7/urn_isbn_978-951-27-1341-7.pdf

thompson

Mites näitä päärynäpuita tulisi leikata? Puut on istutettu viime keväänä. Merkkasin punaisilla täplillä kohdat joihin olisin itse aikeissa tarjota saksia.



Huru-ukko

Nuorelta alle 4 v. istutuksesta kasvaneelta puulta leikkaisin sisäänpäin kasvavat oksat poikki, ja lyhentäisin noin kolmanneksen kasvaneista oksista alaspäin suuntautuvan silmun kohdalta.
Esm. ylimmäisen kuvan kilpalatvasta pois 2/3 osaa ja latvasta pois kolmasosa.
Yli 4v. sitten enempi tarpeen mukaan.

Yleisesti ottaen päärynä/kirsikka/luumu ei tarvitse niin paljoa huolenpitoa kuin omenapuut.
Ja syksy olisi oikea aika leikata näitä oppikirjojen mukaan. Keväästä tosin niitä itsekkin leikkelin.
Mun mielestä, tiedä sitten mikä on se oikea tapa  ;)......

thompson

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 21, 2015, 14:37:48 ip
Nuorelta alle 4 v. istutuksesta kasvaneelta puulta leikkaisin sisäänpäin kasvavat oksat poikki, ja lyhentäisin noin kolmanneksen kasvaneista oksista alaspäin suuntautuvan silmun kohdalta.


Miksi juuri alaspäin suuntautuvan silmun kohdalta? Silmu jättäen vai poistaen?

Huru-ukko

Silmu jätetään, leikkaus noin sentin päästä.

Omenapuiden leikkauksesta opittua..... Niistä silmuista kasvaa uusi oksa joka suuntautuu paremmin alaspäin.
Omenapuissa tuo oksan kasvu rungosta olisi suotavaa jos sen kasvukulma olisi 60 astetta tai enemmän pystylinjasta alas. Ehkäisee sitten kun puussa on omenia oksan repeämisstä rungosta.


Kuvissasi olevilla päärynäpuillahan on nuo oksat  pystyssä, ja niinhän ne on yleensä kirsikoillakin. Kuuluu kasvutapaan, kai. Niin ne on omanikin. Mutta eipä näissä lajeissa samaan kilomäärään päästäkkään kuin ompuissa.

Kaikissa hedelmäpuissa kun oksia leikataan, leikkaus kuuluu tehdä oksan tyvestä mahdollisimman läheltä runkoa. Jos oksa lähtee "patista" se säästetään. Isonkin oksan leikkauksen jälkeen ei kestä kuin muutama vuosi kun kuori on kirinyt reiän umpeen.
Jos siihen jätetään 10 sentin tappi, niin siihen joko kasvaa ennen juhannusta 10 vesiversoa, jotka kuuluu poistaa. Tai sitten tappi kuolee, ja jää puun kylkeen törröttämään mustana, ja siitä pääsee mm. laho sinne puun sisään.

Eräs kaverini hommasi 2 omppupuuta, ja rupesi niitä leikkaamaan joka kevät jättäen niihin oksiin sen 10 sentin tapin. Nyt siellä näyttää olevan kuin 2 Terijoen salavaa kasvaisi  :o :o.

Puuta kuuluu leikata jos silmä sanoo että siinä on liikaa oksia, etenkin nuorilla hedelmäpuilla juuristo kehittyy hitaammin kuin oksat.
Lisäksi jos oksia ei leikata, niin ne kasvaa honteloiksi hujopeiksi. Eikä kestä satoa.

Omenapuissa sopiva harvuus on kun pystyy heittämään lehvästön läpi karvahatun  ;)...
Muissa hedelmäpuissa nuo säännöt ei ole niin tarkkoja. Lehvästön sisään kasvavat oksat kuuluu poistaa kaikista. Liian tiheä puut on alttiimpia kasvitaudeille.


thompson

Kiitokset Huru-ukolle asiantuntevista neuvoista.

Jalapeno-nam

Hih hii löysin kuin löysinkin Suomessa kasvavia Siperian päärynäpuutaimia.
Kas tässä teille muillekin:

http://yle.fi/uutiset/paaryna_yllatti_savolaistutkijat/5407486
http://www.ruokamarja.fi/



chipe

Lainaus käyttäjältä: Jalapeno-nam - huhtikuu 17, 2015, 15:20:05 ip
Hih hii löysin kuin löysinkin Suomessa kasvavia Siperian päärynäpuutaimia.


Onkohan nuo kaikki sellaisia minikokoisia hedelmiä tekeviä?

Itse haaveilen puusta joka tuottaisi edes vähän sinnepäin koko- ja makuluokkaa kuin mitä kaupan hyllyiltä saa. Flemish Beauty on nyt aloittelemassa toista vuottaan ja vielä on varmaan turha hedelmää odottaa mutta tuon nyt ei pitäisi tuottaa ihan minikokoista.

Jalapeno-nam

Ainakaan nuo kuvat kyseisten paikan päärynöistä ei näytä minille.
Suomessa todellakin oli joskus sekä päärynä- että kirsikkapuita. Osa näistä oli siiretty Siperiaan ja kantaa yhä suomalaista nimeä. Nyt näitä samoja puita on tuotu takaisin Suomeen.

Huru-ukko

Mulla oli 2 päärynäpuuta, joku tauti vei nolemmat. Eka oli Aune, se teki jo kolmantena vuonna päärynöitä, joista annoin kehittyä puolenkymmentä.
Ne oli isoja ja kovia, eikä maku kummoinenkaan.
Ehkä siinä oli sama kuin omenapuissakin, olen huomannut pari kertaa että ensimmäisenä/sinä vuonna maku ei ole kohdillaan.... Esim. Lobo, Åkero,Huvitus, Valkea Kuulas ja Melba ainaskin. Kolmantena vuonna ne on jo herkullisia....
Toinen oli Tohtorin päärynäpuu, sen vei tauti ennen satoikää  :o :o.

Jalapeno-nam

Päärynäpuun siemenet tulivat.
Ikuna en ole puuta siemenestä kasvattanut ja ehkä se viepi aikaa niin paljon, ettei ole enää omat hampaat suussa,  millä pureksia  ;D. Tehköön poika sitten minulle suttua niistä  :D :D :D

Siperialainen näyttäisi olevan kantapuu ja kylmäkäsittely 2-3 kuukautta.
Nyt kysyisin viisaammilta, että laitankos nyt tuon jääkaappiin 2 kuukaudeksi vai odotanko kiltisti syksyä?

BDSM-klubilta tuttu mies

Aihe kiinnostaa!

Itse laitoin keväällä itämään päärynänsiemeniä (hollantilainen kaupasta ostettu), jotka lähtivätkin reippaaseen kasvuun. Näitä on nyt sitten useammassa paikassa: kaksi viety kesämökille metsänreunaan, pari kasvaa ruukuissa terassilla, yksi bonsairuukussa ja pari sitten oman pihan vieressä kaupungin "ryteikössä".

Mittaa puilla tällä hetkellä n 10 senttiä ja vaikuttavat varsin virkeiltä ja hyvävointisilta. Mielenkiintoista nähdä miten talven pärjäävät (oletan ekan talven olevan helppo, jos peittyvät aikaisin lumeen). Ruukkupuut talvetan viileässä tuulikaapissa, jossa ainakin omenapuu ja sitruuna aikaisemmat talvet viihtyneet.

Minkähän ikäisenä näistä voisi haaveilla pääsevänsä syömään ensimmäisen päärynän? 10v?