huhtikuu 09, 2025, 20:06:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MasaT,n chilikausi 2010

Aloittaja MasaT, tammikuu 05, 2010, 15:43:13 ip

« edellinen - seuraava »

MasaT

Tänään otin Mini mini C. Baccatumista loppusadon talteen ja leikkasin pensaan n. 20 senttiseksi tapiksi.
Aji pancasta piti myös ottaa sato talteen, kun hedelmät alkoi jo kuivata pensaassa. Montaa kypsää podia en aikaiseksi saanut mutta sen verran, että sai hieman siemeniä talteen sekä hieman maistiaisia.
Moni mieto bacca päihittää tosin maussa tämän Aji pancan mielestäni mennen tullen! Olihan siinä ihan pientä tulta havaittavissa mutta maku oli kyllä hieman turhan mieto.


C. lanceolatumin kypsyvä marja.


C. eximium CGN 21502 on alkanut tehdä uutta kasvustoa.


C. galapagoense, mikä on koko vuoden ollut todella hidaskasvuinen ja toivottavasti kasvaa jatkossakin samaa tahtia. ;)


C. pratermissum CAP 1144,stä ei ole vieläkään tullut yhtään kypsää marjaa. Lisää kukkia se silti tuntuu tekevän koko ajan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - marraskuu 05, 2010, 13:14:35 ipMoni mieto bacca päihittää tosin maussa tämän Aji pancan mielestäni mennen tullen! Olihan siinä ihan pientä tulta havaittavissa mutta maku oli kyllä hieman turhan mieto.


Onko meillä eri Panca?
Tuskin sentään. En minäkään noita kummoisena pitänyt, kun suoraan puskasta maistelin, mutta säilykkeenä se jopa ylittää Fataliin Aji Cristalin, mielestäni. Tulisuudeltaan ovat samaa luokkaa, mutta Pancassa on enemmän makua, varsinkin jälkimakua. Ja silmänruokaa.  http://chilivaari.blogspot.com/2010/11/tahan-tulee-himo.html

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2010, 13:55:54 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - marraskuu 05, 2010, 13:14:35 ipMoni mieto bacca päihittää tosin maussa tämän Aji pancan mielestäni mennen tullen! Olihan siinä ihan pientä tulta havaittavissa mutta maku oli kyllä hieman turhan mieto.


Onko meillä eri Panca?
Tuskin sentään. En minäkään noita kummoisena pitänyt, kun suoraan puskasta maistelin, mutta säilykkeenä se jopa ylittää Fataliin Aji Cristalin, mielestäni. Tulisuudeltaan ovat samaa luokkaa, mutta Pancassa on enemmän makua, varsinkin jälkimakua. Ja silmänruokaa.  http://chilivaari.blogspot.com/2010/11/tahan-tulee-himo.html



Kyllä tuo hieman pettymys oli! Jossain ei ole ollenkaan tulisuutta. Ehkä makua olisi tullut paremmin, kun olisi kypsynyt ajoissa kesällä. Laitoin tämän siemenet itämään aika myöhään keväällä.
Näistä baccatumeista esim. Aji chancaa pidän huomattavasti paremman makuisena.
Nämä minun Aji pancani taitaa olla myös ohuempi kuorisia, kuin nuo sinun kasvattamasi.

Chilivaari

Hassu juttu, jos nuo on eri lajikkeet. Mistä sinulla oli siemenet?
Sopivaa chinenseä ei näihin minun tuntomerkkeihini ole muutakaan. Peruvian Chinenseä kasvatin viime vuonna, eikä se kyllä ole sama. Se oli tosi mauton, pienempi, vähän vaaleampi eikä sen sisäosissa ollut punaista vivahdetta, kuten näissä. Kuori on tosiaan melko paksu ja rakenne erittäin tukeva. Minkähänlainen on Aji Rojo? Olisiko se lähisukulainen?

Aji Chanca on edelleen mysteeri.
Minulle on nyt kasvanut noista Johnin siemenistä 5 erilaista chiliä. Kaikki hyviä, maukkaita baccatumeja, mutta vain pari kasvatetusta kymmenestä muistuttaa myyjän sivustolla olevaa kuvaa. Ne siemenet on olleet todellisia "laarin pohjia".

chilihardhead.fi

Aji rojo on mieto hyvänmakuinen bacca, joka kypsyy vihreän kautta punaiseksi, ainakin minulla.
Sopii punaisen aji cristallin seuraksi puolukkahilloon. :D
Chiliin tottumatonkin piti, kun oli 800gr puolukkaa, punaisena aji cristal ja 2 aji rojoa, hillosokeria oli n.400gr
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

MasaT

Peppermanialta oli tämän siemenet. Halkaisin vielä yhden hedelmän, niin näkee vielä miltä näyttää sisältä.



Mitään punertavuutta en näissä havainnut. Sisusta on epätavallisen täynnä simenkiinnikettä ja siemeniä.
Saattaa silti olla vielä niin, että hedelmät eivät ole vielä tarpeeksi kypsiä ja ovat siksi vielä niin mietoja.
Tämä yksilö oli ainakin vielä raaka.








Chilivaari

marraskuu 05, 2010, 18:48:30 ip #226 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2010, 19:02:29 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: MasaT - marraskuu 05, 2010, 18:33:16 ip
Peppermanialta oli tämän siemenet. Halkaisin vielä yhden hedelmän, niin näkee vielä miltä näyttää sisältä.
Mitään punertavuutta en näissä havainnut.

Onhan tuossa punaista sisäkuoressa, vaikka omissani oli enemmän, mutta ne olivat ylikypsiä. Samalta näyttävät.

Tarkistus hetken päästä:
Huomasin omaa blogiani katsoessani, että sen kuva voi hämätä pahasti. Poikki leikatun chilin keskusta on tietysti alun perin valkoinen. Punaista väriä se on saanut etikkaliemessä varmaan pinnan ruskeasta väristä. Minulla on puolikkaina kuivattuja ja niissä on punaista aivan kuoren sisimmässä osassa, kuten sinullakin. Kuivattunakin niissä on selvää poltetta ja voimakas maku.

Filago

Oletko vielä ehtinyt laittamaan niitä postittamiani Tovariita itämään? Ne mitä säästelin itselleni ja laitoin kerralla neljä tulille on nyt yksi selvästi kuollut, kaksi nukkuu mutta yksi itänyt :).

Filago
#163

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Filago - marraskuu 23, 2010, 22:44:40 ip
Oletko vielä ehtinyt laittamaan niitä postittamiani Tovariita itämään? Ne mitä säästelin itselleni ja laitoin kerralla neljä tulille on nyt yksi selvästi kuollut, kaksi nukkuu mutta yksi itänyt :).

Filago


En ole vielä laittanut mutta tässä viikon parin sisään olis tarkoitus laittaa niitäkin itämään.

Tänään tuli todennäköisesti kerättyä viimeinen sato tuoretta chiliä tänä vuonna. Noukin C.sp CGN 19198#2 ,sta noin kymmenkunta kypsää rocopicamaista marjaa pois pensaasta. Yhden maistelin tuoreeltaan ja olihan siinä kohtuullisesti ytyä!
Marjat oli niin mehukkaita, että oli ihan pakko käyttää kumihanskoja käsissä. Siemenet sai puristella podeista pois.
Siitä mitä marjoista jäi jäljelle tein chilisuolaa.



Ihan mukavan väristä tuollaista vaaleanpunaista suolaa siitä tuli.
Aika hienoksi tuolla moulinexilla tämän merisuolan sai! Tässä ei ole kuitenkaan, kuin vajaa desi suolaa.
Kunhan kuivuu, niin toivottavasti toimii hyvin sirottimessa. :)


MasaT

Ensi kauden idätykset alkaa lähteä varovaisesti liikkeelle. :)



Annoin tällä kertaa periksi tälle kelluvalle idätyslautta systeemille, kun olen aiemmin idättänyt pääasiassa suodatinpaperin välissä ja kosteassa minigrip-pussissa. Koska porukalta on tullut hyviä palautteita tästä idätystavasta, niin otetaan sitten käyttöön. Hieman poikkeaa silti alkuperäisestä systeemistä, kun siemenet on edelleen suodatinpaperin sisällä. En nimittäin halua, että siemenen juuri sotkeutuu tuohon märkään talouspaperiin.
Idätykseen meni C. tovarii. "Charapita" C. chinense, "Nepali orange" C, annuum ja tuo podi 4, mistä ei tiedä mikä on, ennenkuin alkaa tekemään lehtiä.
Charapitan pistin, koska ei kasva kovin korkeaksi ja sen kasvutapa on aika nätti.
Nepali orange on taas todella nopesti satoa tekevä annuum ja palot on vihreänäkin tulisia, joten siitä voisi saada jo nyt talvella tuoretta chiliä. Kypsänä se on taas sen verran tulinen, että kyykyttää kyllä kokeneemmankin tulisemman chilin ystävän. ;)
Tovariista en ole varma pidänkö pidemmän päälle tällä lautalla. Viime vuonna oli todella vaikeuksia sen kasvatusyrityksissä. Toivottavasti nyt onnistuu paremmin.

ParturjzCoxsone

kiinnostaa tuo limon, onko se baccatumi vai mikä ? onko se sama ku lemon drop vai joku eri lajike ?

MasaT

toukokuu 18, 2011, 07:49:46 ap #231 Viimeisin muokkaus: toukokuu 18, 2011, 13:07:08 ip käyttäjältä Masa.T
Lainaus käyttäjältä: ParturjzCoxsone - toukokuu 17, 2011, 21:06:28 ip
kiinnostaa tuo limon, onko se baccatumi vai mikä ? onko se sama ku lemon drop vai joku eri lajike ?

Tämä minun limon oli C. chinense. Satoisa, myös sitruunan makuinen mutta potkua löytyy hivenen enemmän, kuin lemon dropista.


Limon C. chinense

Lemon dropin (C.baccatum) siemeniä myydään myös aika monella eri nimellä, joten sekaannukset on mahdollisia.


ParturjzCoxsone

juu siinä olikii siemenkauppiaan kanssa pienoinen sekaannus vissii tullu mutta se korjataan, eipähän tuo haittaa, laitetaa molempia tulemaan :)

Toni.A



Täten saat "Inspiroiva puutarhablogi"-tunnustuksen. Diplomin ehtoihin kuuluu, että vastaat kolmeen kysymykseen:
1) Miten puutarhainnostus syntyi?
2) Mikä on erikoisin, ihmeellisin, harvinaisin, tunnearvoltaan suurin tai kaunein lempikasvisi?
3) Millainen on puutarha filosofiasi?

Laitan tämän tänne, sillä näitä tuli paljon seurattua ja ammennettua tietoa, kuten muistakin miehen kirjoituksista. Luettu on uusiakin ja tulee jatkossakin luettua.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Masa.T

Kiitos toni. :)

1.  Yrttien viljelystä lähti innostus kasvien viljelyyn. Basilika suosikki mutta sitähän saa nykyään tuoreenakin kasvihyllystä pitkin talvea.

2. Puutomaatti oli villein ja erikoisin kasvatettava. Itselläni ei kasvanut mutta yksi yksilö kasvoi Tammisillan puutarhassa katosta läpi ja tuotti vielä hedelmiäkin.

3. Opi aina uutta kasvatuksissasi. Valitettavasti vanhat virheet tulee toistettua aina uudelleen ja uudelleen. :)

Masa.T

Muutama vuosi väliä mutta näemmä pääsin taas kirjautumaan chilifoorumille. Ilmeisesti myös vanhoilla tunnuksilla. Kasvatan yhä chiliä mutta vähemmässä määrin. Tänä vuonna kasvatuksessa useampi jalapeno, jotka aion istuttaa taimina suoraan kasvimaahan. Tosin ne kukkii jo muttei haittaa. Lisäks on yksi rocoto, jonka olen kasvattanut fataliin siemenistä. Nimeä en tähän hätään muista. Isompaan ruukkuun istuttaessani (n. 10L) istuttaessani tein tällä kertaa seoksen kompostimullasta ja kasvuturpeesta ja laitoin ruukun alaosaan pari kourallista kananpaska-merilevä-rakeita. Sitä olisäkillinen, niin sitä käytän lannoitteena.

Masa.T

12 vuotta näemmä viimeisestä viestistä. Moni chiliharrastaja on poistunut jo keskuudestamme. Tommi Hietavuon lisäksi ainakin tuon Peppermanian pitäjä ei vaikuta enää. Olen itse työkyvyttömyyseläkkeellä. Päätös tuli tänä keväänä hieman ennen, kuin täytin 60-vuotta. Puutarhainnostus ei ole laantunut. Nyt päinvastoin on enemmän aikaa, eikä rasita kolmivuorotyö koneistamossa karkaisijana.

akselsson1

Chilien kasvatus on onneksi mukavan rauhallista puuhaa, kuten muukin puutarhurointi. Tommin poismeno oli tosi harmillinen juttu, hän teki kyllä suuren työn suomalaisen chilikulttuurin eteen ja kirjoitti pari hyvää kirjaakin (chilikirjan lisäksi).
Chilifoorumi on edelleen jotakuinkin hengissä, vähintään viikottain tänne jotain höpinöitä ilmaantuu. Itselläkin oli täältä monta vuotta taukoa, mutta perinteinen foorumiformaatti on taas alkanut viehättää nykyaikaista facebook kulttuuria enemmän. Jäljemmässä kun kaikki on yleensä aina vaan hukassa ja vaikea löytää.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

miiksuli

@Masa.T Tervetuloa takaisin! :)

@akselsson1 Nii hän se on. On hyvä ettiä vaikka jotain viestiä vuosien päästä tai kuvaa niin sattumoisen tieto on vielä tallella. Ite on aika huono dokumentoimaan mitään ylipäätänsä. Joskus vähän kokeillu mutta ei oma ajatuksen juoksu riitä semmoiseen.