lokakuu 06, 2024, 09:23:02 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Fataliin yksinkertainen hydro

Aloittaja hawkki, marraskuu 08, 2006, 12:21:53 ip

« edellinen - seuraava »

Mapa

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"miten siis tämmöinen diffuusoripumppu eroaa tavan pumpusta, mitä etuja siitä saa


Jos oikein ymmärsin niin se hapettaa sitä vettä.
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

Sauli Särkkä

Bernoullin lainalaisuuksien mukaisesti edellämainitun kaltaiseen systeemiin syntyy alipaine, joka vetää sekaan ilmaa. Joku viitsivä henkilö voisi piirtää kuvan.

Nesteen ilmastus (en käytä termiä "hapetus" tässä, kun moni muukin kaasu vaihtaa paikkaa tässä tapauksessa) perustunee kaasun ja nesteen kosketuspinnan liikkeeseen, pinta-alaan ja lämpötilaan, joka vaikuttaa mm. kaasujen liukoisuuteen veteen.

Ilmapumppua tehokkaampi ilmastaja on kiertovesipumppu, joka rikkoo virtauksellaan nestepinnan kunnolla (ts. esiintyy pientä roiskumista). Pumppu pitää veden jatkuvassa liikkeessä ja koko ajan on ns. "uutta pintaa" kaasua vastassa.

EDIT:



Asian ydin: virtausnopeuden ja paineen tulo on vakio. Kun virtausnopeutta kasvatetaan, laskee paine vastaavasti. Riittävän suuri virtausnopeus luo riittävän suuren alipaineen, joka sitten vetää ilmaa virtaavan nesteen sekaan.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Ilmapumppua tehokkaampi ilmastaja on kiertovesipumppu, joka rikkoo virtauksellaan nestepinnan kunnolla (ts. esiintyy pientä roiskumista). Pumppu pitää veden jatkuvassa liikkeessä ja koko ajan on ns. "uutta pintaa" kaasua vastassa.


Ehkä sellainen "ultimate" asettelu olisi ämpärin pohjalla reunassa oleva pumppu joka osoittaa vinosti ylöspäin. Se pumppaisi pohjasta pintaan tunkkaista vettä, ja saisi samalla pintaan nopeasti liikkuvan kierteen jossa koko pinta liikkuu ilmatilan läheisyydessä. Suoraan ylös osoittava pumppu lähinnä vain läiskyttää yhdessä kohdassa pintaa.

ViS

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"Jaa, käsittääkseni veden ulostuloon jos pistää letkun niin se pumppu työntää siitä letkusta vettä piahlle eikä suinkaan ime mitään.

Toiseksi vielä mainittiin että ilmapumppu olisi hyödytön veden hapettamisessa. Mitä hyötyä siis ilmakuplia saattaa tonne veden sekaan jos ne ilmakuplat ei mitään hyödytä ? Oisko kellään antaa mitään linkkiä mihin ilmiöön tämä perustuu että se ei olekaan pinta-alasta kiinni se hapettuminen vaan jostain muusta.


Jos seuraat Toivon ohjeita tai ostat valmiin diffuusoripumpun, niin kyllä se vain imee ilmaa kierrätettävän veden sekaan.

Ja kyllähän se hapen liukeneminen veteen kuitenkin on myös pinta-alasta kiinni. Käsittääkseni happea liukenee veteen koko sillä alueella, jossa vesi on kosketuksissa ilman kanssa. Pumppu tehostaa hapettumista rikkomalla veden pinnan ja kuljettamalla jo hapettunutta vettä pohjalle ja vastaavasti nostamalla vähempihappista vettä pintaan. Pinta-ala astian pinnassa on joka tapauksessa suurempi kuin muutaman ilmakuplan yhteenlaskettu pinta-ala, minkä takia kiertovesipumppu hapettaa vettä tehokkaammin.

Diffuusorin hyödyistä hydrossa en osaa sanoa, mutta ainakin joissain akvaarioissa se tehostaa veden hapettumista. Diffuusorin teho perustuu luultavasti siihen, että se sekoittaa ilman pieniksi kupliksi, jotka jäävät veteen verraten pitkäksi aikaa leijumaan.

cornell

jep, veden voimakas virtaus synnyttää alipaineen ilmaletkuun ja imee virtauksen mukaan ilmakuplia ... näin se vaan menee ...  

hyöty tule siitä, että tommosessa ämpärihydrossa on suht. pieni ilmatila ja juuret käyttää sen ilman happea... no uutta happea pitää saada tilalle ja sitä pitäs tulla ihan luontaisesti sinne ämpärin kanteen tehdyistä reijistä ... diffuusoripumppu kuitenkin varmistaa korvausilman (hapen) toimittamisen äpärin ilmatilaan ... normaali vesipumppu on tainnut toimia ihan hyvin kaikilla muilla paitsi mulla... diffuusoripumpulla sain mäkin ämpärihydron pelittämään... akvaariokaupassa voipi käydä vaikka katastamassa pumpun toimintaperiaate käytössä...

on jäänyt toi reservi sana käyttöön, kun ite kasvatan systeemrissä joissa reservi on erillään kasveista... :) ... eli sitä ravinneliuosta mä sillä reservillä tarkotin joo...

Rachin mainitsema passiivinen vesiviljely on yksi kasvatustekniikka, mutta ilmeisesti vähän liian tehoton voimakkaasti kasvavien kasvien sadotuksessa (en ole kokeillut)... voi olla hyvinkin toimiva taimetuksessa...
¨käynks mä usein täällä?¨

hawkki

aah, luin kuin luinkin tuon postin väärin, käsitin että siinä neuvottiin laittamaan se pillin pitkä osa ts. kun niissä on yleensä haitari yläpäässä niin alapää siihen letkuun, mutta se meinasikin tuota vinon leikkauksen pitkää osaa, tuossa siis hyödynnetään samaa periaatetta kuin kouluissa fysiikan/kemian luokissa on joskus hanassa semmoinen letkun liitäntämahdollisuus josta saa imun kun laittaa veden virtaamaan hanassa, selevä.

Tuo uuden ilman tuominen juuritilaan tuon systeemin avulla kuulostaa varsin järkevältä menetelmältä, muuten sieltä loppuupi happi kesken. Sitten vastaavasti pieni reikä kanteen josta ilma pääsee poiskin niin homman pitäisi pelittää varsin hyvin.
"Jotenkin jäänyt vähän sellainen olo, että baccat ja annuumit ovat heikkoja rääpäleitä, ja chinenset ja rocotot niitä kunnon kasveja ja sitkeitä kavereita."

cornell

Lainaustuossa siis hyödynnetään samaa periaatetta kuin kouluissa fysiikan/kemian luokissa on joskus hanassa semmoinen letkun liitäntämahdollisuus josta saa imun kun laittaa veden virtaamaan hanassa, selevä.


mietin sopivaa esimerkkiä ja tossa se just on... haluan vielä kerran sanoa sen, että ilman pitäis vaihtua ämpärissä ihan pelkällä ilmanvaihtoreijällä kannessa, mutta jos vedessä on runsaasti mikrobiaktiivisuutta (kaivo/lähdevesi), niin ekstra-ilmastus on tarpeen...
¨käynks mä usein täällä?¨

thp

Ketjussa aiemmin mainutussa Resun 800:ssahan taitaa olla veden ulostuloputken juuressa tulpalla peitetty valmis liitin ko. systeemille?

Fassen kuvissa se on kuvaajasta poispäin, mutta näkyy tässä:



Tuuppaanko siihen letkun kiinni kun pääsen kotiin, saanko lisäarvoa ja skenepisteitä?  8)
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

hawkki

kappas, tuohan on varsin mainio oivallus resunin insinööreiltä :)
"Jotenkin jäänyt vähän sellainen olo, että baccat ja annuumit ovat heikkoja rääpäleitä, ja chinenset ja rocotot niitä kunnon kasveja ja sitkeitä kavereita."

cornell

Lainaus käyttäjältä: "Thp"...saanko lisäarvoa ja skenepisteitä?  8)


riippuu ressun koosta... :wink:
¨käynks mä usein täällä?¨

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"
LainausJa jos vertailukappaleena voidaan käyttää vieressä kasvanutta turveverrokkia(idätetty samaan aikaan) niin ainakaan kovin tehokas tuo systeemi ei ole. Eroa ei nimittäin juurikaan ollut.. ja sekin ero luultavasti oli pelkkää perusvaihtelua. Voi tosin olla ettei ero päässyt näkyviin kun muutenkin kaikki venähtivät hieman.


Mutta eiks sulla Tupakka ollu käytössä ne GHE:n huonnommat lannotteet, Total-sarja?? Se saatto vaikuttaa kasvuun ja mitä kuviasi kattelin niin kasvupaikka ei näyttänyt kovin valoisalta.


No siis tuo olikin vain hydrotesti. Ja muutenkin kausi rupesi olemaan jo hiipumaan päin silloin. Ja kuten jo sanoinkin tuossa lainauksessasi, että venähtivät.. eli valoa ei juurikaan ollut.

Ja noista lannoitteista. En nyt usko, että ne peruskäytössä sen huonompia välttämättä olisivat, mutta ongelmia luultavasti esiintyy sitten enemmän tuon ns. säätömahdollisuuden kanssa. Eli enempää kuin noita kahta lannoitetta sekoittamalla ei liuoksen pitoisuuksia ole mahdollista muuttaa. Mutta eipä kyllä ole käytännössä mato/microtapauksessakaan.. sopivat kuitenkin ilmeisesti paremmin kyseiseen(säätämiseen) hommaan.

Löytääkö kukaan vertailua(tai muuten vaan) noiden litkujen ravinnearvoja? N-P-K ja muut?
Joo.