tammikuu 10, 2025, 15:52:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


mikä neuvoksi sitruunalle

Aloittaja Torakka, marraskuu 24, 2007, 21:08:54 ip

« edellinen - seuraava »

Torakka

mulla kasvaa sitruna puu ja se on n yt alkanutr kuivun annoin sille ntänään vettä ja merilevä uutetta mikä voi olla syynä kupsahtamiselle se on saanut vettä aina tarpeeksi noin kerran kahdessa päivässä ja on kasvanut noin puoli vuotta ja ruukkukin on tarpeeksi tilava????

snu

Mullakin yksi sitruspuu vaan yht'äkkiä päätti kuivahtaa pystyyn, en tiedä miksi. Pari muuta pikkuista on kuollut kuivuuteen, kun eivät lehdillään kovin helposti varoita olevansa janoisia. Jos sille olet antanut vettä kerran kahdessa päivässä, voisi syy olla ehkä liikakastelu?

Miten pitkäksi puusi on päässyt puolessa vuodessa?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Herra 47

Minullakin n. 7 kk ikäinen sirtuuna... Chilien seurana rainforest järjestelmässä... Nyt noin 20 cm ja kasvussa (hieman alempien lehtien kärjet ruskehtaa... Voi johtua kyllä ennen sisälle siirrosta olleesta 0 kelistä kasvarissa) eli hidas kasvuinen on ja lannoite vahvuudet olleet chileille... En tiedä kuinka paljon sitruuna edes tarvitsisi....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

mustaleski

Sitruksille on muuten olemassa omaa sitruslannoitetta.
Jospa se on saanut liian vähän valoa?

JartsaP

1. Pidä huolta, ettei multa ole jatkuvasti märkää. Sitruunan juuret tarvitsevat ilmaa, joten vallankin näin talvella jatkuvaa kastelua on syytä välttää. Mullan seassa voisi olla myös lecasoraa, hiekkaa tai perliittiä ilmavuuden lisäämiseksi. Maailmalla liikkuu ohjeita, joiden mukaan on syytä käyttää lasittamatonta saviruukkua samasta syystä, eli se hengittää.

2. Kuitenkin sitruuna vaatii suhteellisen paljon vettä. Kastelu siis harvoin, mutta reilusti. Eräs ohje sanoo, että olisi syytä kastella niin, että aluslautaselle tulee vettä, tyhjentää lautanen, kastella uudestaan samalla tavalla ja tyhjentää taas lautanen. Sitten annetaan olla kastelematta useita päiviä. Kerran viikossa voisi olla sopiva väli. Näin talvella ehkä vähemmänkin, varsinkin jos saat pidettyä sitruunan viileässä paikassa = haihduttaminen vähenee. Kokemuksesta voin sanoa, että altakasteluruukku on sitrukselle kuolemaksi. Toinen mun greipeistä kasvoi edelliskesän kasvihuoneessa altakasteluruukussa, eikä kasvanut senttiäkään koko kesänä. Sisällä ikkunalla sen sisar kasvoi mukavasti, vaikka olikin muuten pimeämmässä ja huonommalla hoidolla.

3. Tuholaiset. Chileistäkin tutut vihannespunkit ovat oikea maanvaiva sitrusten kanssa. Tarkkaile lehtien alapintoja, lehtihankoja ja oksanhaaroja. Jos näkyy vaaleaa seittiä => tiukka sumuttelukuuri, aluksi vaikka koko kasvi kunnon suihkuun ja sitten vaikka mäntysuopaliuoksella sumuttelua kerran-pari päivässä. Vedellä sumuttelustakin on hyötyä. Kannattaa sumutella niin, että lehtien alapinnatkin kastuvat, vaikka se onkin joskus hankalaa ja kasvin ympäristökin tahtoo kastua samalla. Sitrukset kyllä tykkäävät sumuttelusta muutenkin, vaikkei tuholaisia olisikaan. Muihin mahdollisiin ötököihin suosittelen pyretriiniä (Raid tms.)

4. Valo. Etelän maiden kasvit tykkäävät vähän enemmästä valosta kuin mitä Suomessa tähän vuodenaikaan on tarjolla. Ainakin jonkin aikaa auttaa, jos pystyy pitämään kasvit viileämmässä, ilmeisesti viileä lämpötila vähentää yhteyttämisen tarvetta tms. Joka tapauksessa mahdollisimman valoisa paikka, eikä lisävalostakaan haittaa olisi, kunhan välttää sitä, että lamput lämmittävät ja kuivaavat kasvia (tulee taas niitä punkkeja).

5. Lannoitus ja maan happamuus. Maailmalla liikkuvissa kasvatusohjeissa kerrotaan, että sitrukset kaipaavat varsin tömäkkää lannoitusta, erityisesti typen osalta, ja ne kehotetaan istuttamaan hieman happamaan multaan. Mutta. Luulenpa, että täkäläisissä oloissa, varsinkin talvella, lannoituksen ei ole syytä olla erityisen voimakas. On vähän eri asia lannoittaa muutaman metrin korkeaa puuta, joka kasvaa täydessä etelän auringossa ja tuottaa kymmeniä kiloja satoa, kuin pientä huonekasviriukua täällä kaamoksen keskellä. Itse en tähän aikaan vuodesta lannoita ollenkaan, aloitan sitten keväämmällä taas. Ja mitä siihen happamuuteen tulee, niin kokemusperäisesti uskallan väittää, että rhodomulta on LIIAN hapanta sitruksille. Luulenpa, että esim. Välimeren maissa "hapan" maa tarkoittaa jotain ihan muuta kuin täällä. Siellä taitaa yleensä olla varsin emäksinen maaperä, joten ehkä sikäläisten mielestä on maininnan arvoista, jos viljelykasvi sietää tai jopa viihtyy hieman happamessa maaperässä. Ehkä sopiva Ph voisi olla jossain 6,5 paikkeilla.

nienna93

Voisiko joku selittää tosi selkeästi, miten sitruunapuu kasvatetaan. Siis otetaan sitruunasta siemen, pitääkö se kuivattaa? Miten? Millaiseen multaan laitetaan? Laitetaanko elmukelmu päälle? Kastellaanko paljon?
pimpeli pom ja pimpparauta

BuRaX

Jos muutamaa omaa sitrusta havittelet niin hommaa mielummin pistokkaita, sitruunan täytyy olla 15 vuotta vanha tehdäkseen satoa(?).
#400.

Herra 47

oma idättämäni sitruuna 30 cm korkea tällä hetkellä (ikää noin vuosi ja 2 kuukautta) olisi varmaan isompi mutta talven ollut lähes pimeässä... Sen jälkeen kun annoin valoa ja ravinteita niin lähti kasvu k.ille vaikka tosin hidasta onkin... ;) eli uskoo kyllä tuo 15 vuotta sadottamiseen...
Mutta no sit oma puska kans ;) ja ihan siemenestä laitettu
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

GynZi

Itsellä majailee n. 20vuotias greippipuu, sekä tänä vuonna kuukausi sitten itämään laittamani mandariinin siemenet, joista itää nyt 6 versoa, 5 mullassa (joista 3 samasta siemenestä  :shock: ), ja yksi ebbissä. Olin jo heittämässä kahta idätyspurkkia pois, kun ajattelin vielä tutkia mullan, ja sieltä mullan seasta paistoi kuin paistoikin paksu juuri, joten siirsin sen ebbiin, jossa se onkin viihtynyt todella hyvin.
Nuo mandariinintaimet muuten kasvavat melkein silmissä  8)
Artesaanirakastelija

GynZi

Tässä vielä kuva noista samasta siemenestä kasvavista kolmosista  :shock:
Artesaanirakastelija

Maakari

Juu mullakin on lähteny kasvamaan kolme yhdestä siemenestä.
Pitäis vaihtaa isompiin purkkeihin sitrukset...
Toivossa on hyvä elää...

ipa

Tuholaislistaan voi lisätä vihannespunkkien seuraan kilpikirvat. Niistäkin eroon pääsee, mutta vaatii paljon hermoja, myrkkyä ja manuaalista työtä.

Viileän talvipaikan idea on siinä, että silloin kukka-aiheiden kehitys saa sykäyksensä. Kukkien tuoksu on hiton hyvä ja voimakas, kotiin tullessa huomaa nenällään jo ovea avatessa että kukinta on alkanut! Mukavaa vaihtelua tasaisen arkisiin chileihin  :wink:

Hyvä kommentti ylempänä mullan happamuudesta, taidanpa seuraavaksi tehdä jonkun sekoituksen johon kuitenkin jonkun verran rodomultaa mukaan. Rautapitoinen lannoite kuulemma ehkäisee lehtien ruskettumista ja ehta sawipurkki on poikaa, jos on yli-innokas kastelija niinkuin allekirjoittanut...
-- Parempi virtsa väärään kuin suoraan sukkaan --