kesäkuu 28, 2024, 23:39:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


hungarian hot cherry ja short yellow tabasco

Aloittaja motter, helmikuu 16, 2009, 20:40:30 ip

« edellinen - seuraava »

motter

mitäs mieltä olette näistä ovatko hyviä vai huonoja lajeja :-\

Taemen

Mulla tuo Hungarian tuotti ensimmäisenä satoa tänä vuonna, vaikka on ollut heikoilla ravinteilla ja valolla. Eli tuntuisi olevan kohtuu helppo kasvatettava.

itachi

Taemenin kommentti kuulostaa lupaavalta. Minulla kun on Hungariania kylppärin nurkassa itämässä :) Vaikka en chilimestari olekaan, lupaan raportoida tuleeko siitä mitään kelvollista. Ehkäpä sekin on hyödyllinen tieto jollekulle, jos jonkun lajin saa amatöörikin kasvamaan mukavasti?

timppa

Short yellow tabasco on hyvin helppo. Pieni kasvi, joka tuottaa satoakin podien määrällä mitattuna ihan kivasti kasvin koko huomioiden. Se on myös nätin näköinen, vähän bonchimainen kasvi normaalisti kasvatettunakin. Ikkunalaudalle kerrostaloon oikein passeli planttu ja sopii mitä mainioimmin vaikkapa ihan ensimmäiseksi chilikasviksi. Siemeniä on saatavilla minulta, kysy.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Taemen

Lainaus käyttäjältä: Taemen - helmikuu 17, 2009, 15:35:25 ip
Mulla tuo Hungarian tuotti ensimmäisenä satoa tänä vuonna, vaikka on ollut heikoilla ravinteilla ja valolla. Eli tuntuisi olevan kohtuu helppo kasvatettava.


No niin nyt on ensimmäiset maisteltu ja hyväähän tuo hungarian kyllä oli, laitetaan vielä arvostelu Soman pohjaa mukaillen.


Hungarian Hot Cherry, C. annuum

Maku
Tulisuus: 6
Happamuus: 1
Kitkeryys: 2
Makeus: 6
Herkullisuus: 8
Yleistä mausta: Raikas ja puhdas maku. Aluksi maku on hyvin lähellä perinteistä punaista paprikaa, siis makeahko ja hedelmäinen. Tulisuus tulee äkkiä ja on yllättävän polttava, jossain määrin jopa lähentelee esim. kaupan chinensejä, joka tapauksessa huomattavasti tulisempi kuin purkkijalopenot yms.
Tuoksu
Voimakkuus: 5
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Melko neutraali aromi, lähinnä muistuttaa paprikan tuoksua.
Ulkonäkö:
Yleistä: Podi on halkaisijaltaan 2,5-3cm ja pyöreä. Kypsyminen; väri muuttuu nopeasti vihreästä kirkkaan punaiseen (1-2 pvä), voi tosin pysyä vihreänä melko kauan (1-2 vko).Hedelmälihaa reilusti, voi olla hankala kuivatettava kokonaisena. Toisaalta taas podin puhdistaminen siemenistä on hankalaa/työlästä jos haluaa tehdä pulveria.
Suositukset:
Soveltuu hyvin sellaisenaan esim salsoihin, tex-mex mössöihin, hampparin väliin ja vaikkapa kruunaamaan voileipäkakku. Toimii varmasti myös etikkasäilöttynä.
*Arvosteluasteikko kaikissa 1-10



itachi

Nostellaanpa vanhaa, kuten helmikuussa näyn lupailleen.

Kaksi alle metristä hungarian hot cherryä kypsyttelee hedelmiään parvekkeella. Mitään punaista eivät ole vielä saaneet aikaiseksi kuitenkaan, vaikka podeja on kymmenkunta kasvissaan. Toisessa osa podeista on jo hyvin tumman vihreitä, lähes mustia, mutta ei pehmenneitä, joten oletan, että tuo kuuluu kypsymiseen.

Uskaltauduin eilen uhraamaan maistelutarkoituksiin yhden raakileen ja mukailen mielipiteissäni Taemenia. Vihreänäkin pallukka oli vallan tulinen ja polte melkoisen välitön. Maultaan maistamani yksilö oli maukkaan paprikamainen ja muistutti kaupan "green padron" -chiliä mehukkuutensa puolesta.

Editoin viestiin jatkoa, mikäli podit joskus erehtyvät punehtumaan.

zenx

Lainaus käyttäjältä: itachi - elokuu 01, 2009, 12:04:27 ip

Editoin viestiin jatkoa, mikäli podit joskus erehtyvät punehtumaan.


Mulla Hungarianin podit vaihtoivat ensin vaalean vihreästä tummempaan noin kolme-neljä viikkoa "valmistumisestaan" ja sitten parissa päivässä kirkkaanpunaisiksi ja vielä parin päivän päästä tummemmanpunaisiksi.

itachi

No, joku "kerkesi" väliin jo ;D

Alkoivathan ne chilitkin viimein punertua, kun muuton myötä jouduin kasvit sisälle siirtämään. Värimuutos tosiaan tuntuu tapahtuvan aika vikkelästi sitten, kun ottaa alkaakseen. Olin ihan ihmeissäni, kun yhdessä yössä muuttuivat niin radikaalin punaiseksi pinnastaan.

Erittäin mehukkaita ja runsassiemenisiä tuntuvat olevan ja näyttääpä vielä siltä, että tuo "yllärichilini" on myös samaa lajia. Kasvutapa vain hieman muita puskamaisempi ja hedelmät lehvistön "sisässä" eikä uskaliaasti oksia taivuttamassa, kuten kahdessa "varmassa hungarianissani".

HanippA

Pystyykö chilejä syömään jo vihreänä vai pitääkö odottaa kypsymistä punaiseksi, ja mitä eroa on vihreän maulla punaiseen?
Kuvia chileistäni: http://hanippa.kuvat.fi/kuvat/

wille

Lainaus käyttäjältä: HanippA - joulukuu 31, 2009, 15:47:09 ip
Pystyykö chilejä syömään jo vihreänä vai pitääkö odottaa kypsymistä punaiseksi, ja mitä eroa on vihreän maulla punaiseen?


Tottahan toki niitä voi jo vihreänäkin syödä, maku ja polte tosin voivat olla hyvin erilaiset kuin kypsässä podissa. Aika moniin chileihin tulee mun mielestä makeutta, kunhan kypsyvät lopulliseen väriinsä. Riippuu lajikkeesta. Mutta esimerkiksi Jalapeñothan käytetään useimmiten juurikin vihreänä = raakana, ja monien mielestä vaikkapa Aji Cristal on parhaimmillaan värin alkaessa vaihtua vihreästä oranssin kautta punaiseen. Kukin tyylillään siis.

Kokeile vihreää nyt ja maista punaista myöhemmin! Sillä se makuero selviää.  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Ryhis

Ihme rehu, kasvaa helposti ja "huonollakin hoidolla". Tukeva varsi - ainakin ulko-oloissa. Marjat muodostuvat ripeästi ja pysyvät vihreinä pitkään. Punastuminen tapahtuu podikohtaisesti päivässä kahdessa.

Hedelmän kiinnike on suhteellisen paksu, sitä ei saa sormivoimin (tai ainakaan lyhyillä kynsillä ;)) katki. Fiskarssin saksillakin saa puristaa aika rutosti.

Itse hedelmässä on suhteellisen paksu nahka, vahvaseinämäinen ja täynnä siemeniä. Siemenkiinnikkeet ovat huomattavan isokokoiset. Podin sisällä ei tyhjää tilaa juuri ole.

Siemenet ovat suhteellisen suurikokoisia ja oudon kulmikkaita.

Ensi alkuun pureskelemalla huomaa välittömästi paksunahkaisuuden, joka tuo mieleen pahamaineisen "pirkkachilin" sekä kaupan paprikat. Makeus on myös samaa luokkaa peruspaprikan kanssa, annuumainen polte hyökkää melko nopeasti ja tylyttää kielen takaosassa.

Itse käyttäisin näitä kuten jalapenoja.

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

chilihardhead.fi

Hyvää annuumiksi, poltteleekin. Itse laitoin seinälle kuivumaan ensimmäiset parikymmentä, seuraava satsi saattaa joutua etikkakylpyyn, niin pehmenee vähän se nahka.
En tiedä onko vähään/huonoon hoitoon tyytyväinen, kun jäi amppelissa n.20cm korkeaksi ja n.40cm leveäksi risukasaksi. Viihtyy ilmeisesti ulkona paremmin kuin kasvarissa. Tulee kyllä ensi kaudelle. Satoa tosta pikkusesta on tullu n.70 podia
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

chilifani

Lainaus käyttäjältä: motter - helmikuu 16, 2009, 20:40:30 ip
mitäs mieltä olette näistä ovatko hyviä vai huonoja lajeja :-\


Tuo short yellow tabasco on todella ilkeän makuinen mikä nyt on tyypillistä annumeille.. Mutta mukavan tulisuuden tämä pikkunen sisältää.

Laflore

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ovat hienoja Onko jotain vialla? ? 8)
Kirjat ovat ystäviäsi, mutta ei innostunut, mutta se on hyvin uskollinen.tory burch outlet


chilifani

Lainaus käyttäjältä: Laflore - huhtikuu 06, 2012, 12:42:08 ip
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ovat hienoja Onko jotain vialla? ? 8)


Ei ole vialla, maku vaan sinänsä ei ole mikään maailman parhain, mutta komea kasvina on ja bonchi kuvia mitä olen nähnyt niin komeata on!  :)