lokakuu 07, 2024, 02:29:46 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili aka Chili Con Carne

Aloittaja Volitans, marraskuu 04, 2007, 11:47:13 ap

« edellinen - seuraava »

Volitans

Chili Con Carne mallia Lahtimiitti-3.11@Venomi

Tässä meettikokoinen chili con carne. Valmistusvinkkinä näin jälkikäteen on hyvä huomata, että rocotoja ei kannata leikata suurta määrää ilman hanskaa vasemmassa kädessä (siis jos on oikeakätinen). Vielä 16 h jälkeenkin päin vasemman käden sormia kuumottaa aika lailal!

3 kg naudan lapaa luineen
rypsiöljyä
5 dl lihalientä
1 l tummaa lageria
15 ml punaviiniä
merisuolaa - noin 2 rkl

Salsakastike:

3 paprikaa - tricolor
2 ramiroa
4 sellerin vartta
5 sipulia
6 tl paahdettua ja jauhettua jeeraa
1 valkosipuli, pieninä paloina
1 dl tummaa siirappia
3 rkl juoksevaa hunajaa
1/3 plo chipotle salsaa - la costenan soossia
2 tl savupaprikaa, jauheena
3 kourallista maissilastuja
1 prk säilykemangoa, paloina
1 banaani
3 rkl oregano
50 g 70% suklaata
6 dutch chiliä - pieninä paloina
3 rkl cayanne
7 tomaattia, kuutioina
1 l tomaattisosetta
Herbamare yrttisuolaa

Loppusilaus:

3 tölkkiä kidneypapuja - valutettuna
3 tölkkiä valkoisia papuja - valutettuna


Erottele kalvot, rasvat  ja luut lihoista. Leikkaa liha noin sentin kuutioiksi. Ruskista lihat
pienissä erissä ja siirrä hautumaan kattilaan. Lisää kattilaan olut ensimmäisten lihojen kanssa. Ruskista lihan roippeet uunissa 225 C, kunnes kauniin ruskeita. Lisää luut kattilaan makua antamaa. Lisää lihaliemi ja punaviini - loppupullolle pitää keksiä jotain käyttöä. Kääri lihan roippeet puuvillaharsoon ja kääri nippuun. Anna hautua nelisen tuntia. Lisää suola.

Sillä välillä valmistetaan toisessa kattilassa salsa. Paahda uunissa 250 C paprikoiden pinta. Siirrä paprikat muovipussiin noin vartiksi, ja kuori paprikoiden "nahka". Paloittele. Paahda sipuleita uunissa, kunnes karamellisoituvat, leikkaa paloiksi ja lisää salsaan. Paahda myös selleri. Lisää tomaattisose ja kuutioitu tomaatti. Lisää chilit, cayanne, oregano, jeera, maissilastut, siirappi, hunaja, chipotlet, suklaa, mango ja banaani. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min - sauvasekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suolaa/yrttisuolaa/chilejä.

Kun liha on mureaa, poistetaan luut ja nyytti, kaadetaan suurustettu salsa joukkoon ja lisätään pavut. Jos käytät kuivia yön yli liotettuja papuja, niiden kypsymiseen menee noin tunti.

Meetin chiliin lisättiin lisäteräksi special soossi, jossa oli tomaattisosetta ja lisänä noin 10 rocotoa, ja 4 fassea pieninä kuutioina.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Jassu

Onks tossa kenties kirjoitusvirhe määrässä?

Lainaus15 ml punaviiniä
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

snu

Voin omakohtaisesta kokemuksesta kertoa, että tuo oli HYVÄÄ!

Vielä kerran kiitokset kokille!
#419
Eksyminen on suotavaa.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Jassu"Onks tossa kenties kirjoitusvirhe määrässä?

Lainaus15 ml punaviiniä


Ei ole ;) Lopulle pullolle on vain keksittävä käyttöä - yleensä se saa kokin hiljaiseksi vähäksi aikaa ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Jassu

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "Jassu"Onks tossa kenties kirjoitusvirhe määrässä?

Lainaus15 ml punaviiniä


Ei ole ;) Lopulle pullolle on vain keksittävä käyttöä - yleensä se saa kokin hiljaiseksi vähäksi aikaa ;)


No toi selittää :D Mä jo aattelin et tossa ois pitäny lukea 15cl, millilitrojen sijaan - mutta mitä sitä nyt hyvää ainetta turhaan ruokaan laittaa :D
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

Tapolan Tulikeppi

Resepti kuulosti niin erikoiselta kun en suklaata tai mangoa suolaiseen ruokaan ollut tottunut laittamaan. Pakko oli kuitenkin tuota yrittää tehdä, hieman muunneltuna ja oma muunnelmani muutamalle henkilölle tuosta osoittautui aivan loistavaksi. Eittämättä uskon että Volitansin alkuperäinen versio olisi ollut parempaa, sillä naudan kunnon lihan korvasi kotona naudan paistijauheliha jonka kypsentäminen ei ollut kauhean suuri kokkauksen taidon näyte, vaan lihat läppäsin pannulle ja lorauksen punaviiniä ja 0,5l tummaa olutta ja kiehuttelin suurimmat nesteet pois.. Eikä ihan kaikkia aineksiakaan ollut käden ulottuvilla. mm. Korvasin 70% suklaan ruokalusikallisella van houtenin kaakaojauhetta ja lisäsin ropauksen kanelia. Myöskään jeera ei kuulu tuttuihin mausteisiin.

Kiitokset tästäkin erikoisesta reseptistä, voin melko varmasti väittää etten olisi muuten yrittänyt suklaa makua suolaiseen ruokaan. Onko muuten suurikin väärinkäsitys luulla että chili con carneen tulisi riisiä? -Sitä nimittäin oli aina koulun muonassa ja ravintolassakin muistelen syöneeni riisin kera tuota.. Tuo soosi kuitenkin maissilastuilla suurustettuna oli aivan riittävän ruokaisaa, ja ehkä jopa maukkaampaa kuin perus riisin kera syötynä.. Kattilan loppu osuus tuli syötyä sitten illalla maissilastujen kera kylmänä ja maistuvaahan se niinkin oli..
# 1022

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Myöskään jeera ei kuulu tuttuihin mausteisiin.


Jeeraa kannattaa hankkia. Se on se ovela maku, joka löytyy lähes kaikesta texmex mätöstä. Erittäin käytetty mauste myös intiassa. Kannattaa ostaa kokonaisina siemeninä, ja jauhaa itse morttelilla. Aromi nimittäin häviää jauhetusta todella nopeasti. Kokonaiset siemenet voi vielä ensin hieman paahtaa ja jauhaa vasta sitten - aromista tulee pehmeämpi.

Kaakaojauhe toimii ihan hyvin. Suklaassa tulee hieman makeutta lisänä, mutta sitä voi korvata lisäämällä hieman hunajaa tai vaikka ihan sokeriakin.

Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Onko muuten suurikin väärinkäsitys luulla että chili con carneen tulisi riisiä? -Sitä nimittäin oli aina koulun muonassa ja ravintolassakin muistelen syöneeni riisin kera tuota.. Tuo soosi kuitenkin maissilastuilla suurustettuna oli aivan riittävän ruokaisaa, ja ehkä jopa maukkaampaa kuin perus riisin kera syötynä.. Kattilan loppu osuus tuli syötyä sitten illalla maissilastujen kera kylmänä ja maistuvaahan se niinkin oli..


Riisi ei kuulu alkuperäiseen chiliin. Suomessa sitä kyllä tarjotaan - mielestäni se on turha. Chili ei tarvitse kuin lautasen ja lusikan. Jos haluaa hienostella, niin pinnalle voi laittaa nokareen kermaviiliä tai creme fraichea ja korianterin lehden.

Oikein autenttiseen chiliin ei ilmeisesti kuulu edes pavut.  Chilin valmistus kilpailujankin löytyy jenkeistä ja säännöissä on nimenomaan kielletty kaikenlaisten "fillereiden" käyttö, kuten papujen, riisin, pastan... Kuitenkin suurin osa jenkeissa marketeissa myytävistä chilisäilykkeistä sisältää papuja! Joten kyllä ne pavut siihen enemmistön mukaan kuulunee. Autenttisia papuja ovat pinto- ja kidneypavut.

Pavut ovat siitä mukavia, että ne säilyvät hyvin, kun ne ostaa kuivattuina. Ne täytyy mielellään ensin liottaa. Papujen keittoaika on yleensä aika pitkä  - ensinnäkin, jotta ne pehmenisivät ja toisaalta, jotta niissä oleva lektiini hajoaisi. Huonosti keitetyistä pavuista seuraa ruokamyrkytys. Eri papujen suositellut keittoajat löytyvät tuolta:


http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/pakkausmerkinn__t/varoitusmerkinnat_ja_kayttoohjeet/pavut/

Chili toimii hyvin dippinä. Siitä voi tehdä vaikka nachoksia: Maissilastun päälle hieman chiliä, hieman juustoa päälle ja hetkeksi uuniin. Se sopii hyvin myös tacojen täytteeksi ja vaikka hodareihin.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Julle

Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Myöskään jeera ei kuulu tuttuihin mausteisiin.


Jeera tunnetaan Suomessa yleisemmin nimellä juustokumina, joskus nimellä roomankumina. Kuten edellä mainittukin, tekee sen ovelan "texmex" maun ruokiin.

Oma Chili con carne-reseptini kuuluu näin:

400-700 g jauhelihaa
2 keltasipulia
2-4 kynttä valkosipulia
Ruskeita tai kidneypapuja, hätätilanteessa valkoisia papuja
1-2 prk tomaattimurskaa, myös paseerattu käy.
Tuoretta chiliä maun mukaan
Mausteita (mm. mustapippuri, suola, juustokumina jne.)

1. Pienennä sipulit ja kuullota pannulla pienen rasvanokareen/öljyn kera
2. Ruskista jauheliha sipuleiden kera, mausta paistovaiheessa mustapippurilla ja suolalla. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää juustokumina. Helpota tarvittaessa elämääsi ja käytä valmista kaupasta saatavaa "texmex" maustepussia.
3. Lisää valkosipuli murskattuna tai viipaloituna. Jälkimmäinen tapa on maun kannalta iisimpi, murskattuna voimakkaampi. Myös chilimarinoidut valkosipulinkynnet toimivat.
4. Lisää tomaattimurska, kiehauta.
5. Lisää pavut, kiehauta.
6. Lisää chili haluamallasi tavalla prepattuna, siivuina, murskattuna, kuivattuna, miten vain.
7. Anna hautua silloin tällöin sekoittaen 30-40 minuuttia. Hautuessa chilin ei tule kiehua hulluna vaan rauhallisesti kuplahdellen maustua.
8. Tarjoile maissilettujen, nachojen tms. kanssa. Myös erilaiset vaaleat leivät toimivat.

Kokeile vaalean leivän kanssa: leikkaa leipä keskeltä pystysuunnassa kahtia. Koverra leivän sisus pois, jolloin tarkoituksena on saada aikaan "leipäkuppi." Täytä leivän kuoret chilillä ja dippaile poistamaasi leivän sisustaa soosiin. Aika rock.

Itse en ole elämäni aikana onnistunut tekemään yhtäkään chili con carnea joka maistuisi samalta kuin viimeksi. Vaikka kuinka yrittäisi ei raaka-aineisiinkaan saa kulumaan kymppiä enempää. Loppuchilistä saa tehtyä vaikka lämpimiä leipiä uunissa. Joskus laitoin sekaan vielä maissia tai herne-maissi-paprika -sekoitusta, joka toi ruokaisuutta ja kuitua kuvioon.
~Ei se satu~

Emuli90

Pitkän aikaa on pitänyt tehdä chili con carnea mutta ei ole löytynyt sopivaa reseptiä. Eli hakusessa olisi yksinkertainen resepti joka olisi uskollinen "aidolle" chili con carnelle.

wille

Googlaamalla löytyy melko paljon reseptejä. Sitten toki wikipediasta kyttäämään vähän tuon ruoan historiaa ja sen perusteella valkkaamaan se "oma" resepti. Chilihän on siitä hauska ruoka, että niin monta on reseptiä kuin on kokkejakin. Pavuilla vai ilman, riisin kanssako, jauhelihaa vai suikaloitua, vaiko pekonia, miten, miksi ja missä...?  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Julle

Chilireseptit A-Z: http://www.g6csy.net/chile/recp-texas.html (enempi Texas-osastoa)

Famous Chili Recipes: http://www.famouschilirecipes.com/

Molemmista löytyy chilipataa joka lähtöön; laihduttajille, lihottajille, vegaaneille jne. ja mikä tärkeintä, vuoden 2008 Super Bowl -chilipataresepti, joka löytyy jälkimmäisestä linkistä.  ;D
~Ei se satu~

MikkoM

Mää oon tän linkin muistaakseni aikasemminkin tänne postannut :
http://puolikiloavoita.blogspot.com/2007/02/antaa-pakkasen-paukkua-texas-chili.html

Tuo on meidän perheessä testattu ja hyväksi todettu, varsinkin maissilastujen kanssa.
Ei sisällä tomaattia eikä papuja joten lienee aika lähellä sitä alkuperäistä chiliä ja on yksinkertainen ja helppo tehdä.

snu

Oma (yksinkertaistettu ja tomaatiton) versio Volitansin reseptistä. Banaani maistuu välillä vähän liikaa läpi, joten voisi yhden ison sijasta käyttää pientä tai vaikka puolikasta ja lisätä persikan/mangon määrää. Tuolla chilimäärällä ei tullut mitään supertulista, mutta tyttöystävää vähän puuskututti lautasellisen tuota syötyään. Jos rocotoja ei ole saatavilla, niin varmaan Aji Cristal toimii myös, tai yksi habanero. Jos rocotoja on saatavilla, niin sitten ehdottomasti niitä. Tällaisessa ruuassa ne ovat parhaimmillaan.

600g naudan keittolihaa luineen (Löytyi tarjouksesta)
600g porsaan lapaa luineen
(Helpommalla lihojen kanssa pääsee, jos ostaa esim. karjalanpaistilihoja tms. mutta sitten ei saa luita yms.)
rypsiöljyä
1,7 dl lihalientä
0,3 l tummaa lageria
1 tlk kidneypapuja liemineen
1 tlk ruskeita papuja - valutettuna

Salsakastike:

2 paprikaa
2 sipulia
2 tl jauhettua juustokuminaa
5 kynttä valkosípulia
3 rkl hunajaa
1 kourallinen maissilastuja
1 tlk (250g) säilykepersikkaa, valutettuna, paloina (kun mangoa ei löytynyt)
1 banaani, (yli)kypsä
1 rkl oregano
2 tl kaakaojauhetta
6 miedohkoa punaista rocotoa
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa

Erottele kalvot, rasvat  ja luut lihoista. Leikkaa liha noin sentin kuutioiksi. Ruskista lihat pienissä erissä ja siirrä hautumaan kattilaan. Lisää kattilaan olut ensimmäisten lihojen kanssa. Lisää luut kattilaan makua antamaa. Lisää lihaliemi. Kääri lihan roippeet puuvillaharsoon ja kääri nippuun. Anna hautua pari tuntia, lisää pavut, ja anna hautua toiset pari tuntia. (Ruuan voi tehdä myös ilman harsoa, mutta sitten kannattaa sopassa liottaa vain suurimpia roippeita, niin ne saa vielä ongittua sieltä ylös.)

Sillä välin valmistetaan salsa. Pilko sipulit, valkosipulit ja paprikat ja kuullota hyvin pannulla. Pistä tehosekoittimeen palasina persikat(mangot), sitruunamehu, chilit, oregano, juustokumina, maissilastut, hunaja, kaakaojauhe, ja banaani. Lisää joukkoon sipulit ja paprikat - surauta tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suolaa/yrttisuolaa/chilejä.

Kun liha on mureaa, poistetaan luut ja nyytti, kaadetaan salsa joukkoon. Huuhtele tehosekoitin noin desillä vettä ja kaada myös se kattilaan. Anna kiehua hiljalleen vielä noin tunti.



SYÖMÄÄN!
#419
Eksyminen on suotavaa.

TunturiTiger

mä tein t o d e l l a pelkistetyn version chili con carnesta taannoin.
sika-nauta jauhelihaa
tölkki kidney papuja
sipuli
muutama kynsi valkohyvää
törpöllinen paseerattua tomaattia
ja mausteeks muutama apache jauhettuna
tämä nyt ei välttämättä ollu oikein tehtyä eikä välttämättä edes mailman parasta, mutta tarkoituksena olikin tehdä nopeesti joku laimee sotku millä opetan kolmevuotiasta tyttöö syömään chiliä ja täytyy sanoo että oli ihan ok ja kelpas se likallekkin. tyttö kumminkin kokoajan on kyselly että mihin noita patruunoita laitetaan.