tammikuu 09, 2025, 22:46:35 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvihuonetta kyhäämässä / Kausi 2011

Aloittaja Pahakeijo, elokuu 05, 2011, 17:23:20 ip

« edellinen - seuraava »

Pahakeijo

Katto paikallaan! Ei ollu nurkat ihan täysin suorakulmia rungossa, mutta suhteellisen helpolla tuon paikalleen sai. Nyt kun on sateen suoja missä työskennellä niin alkaa se paskin nakki elikkäs ikkunan karmien maalaus. Ainakin sisäpuolelle jäävä puoli pitää maalata irrallaan, ulkopuolet voisi varmaan maalata senkin jälkeen kun ikkunat on paikallaan.




Nizo

Hyvältä näyttää! Oletkos laskeskellut mitä tuo on tullut/tulee loppujen lopuksi maksamaan?

Pahakeijo

Lainaus käyttäjältä: Nizo - elokuu 23, 2011, 19:54:30 ip
Oletkos laskeskellut mitä tuo on tullut/tulee loppujen lopuksi maksamaan?


Ei ole tullut laskettua. Kyllähän siihen on aika paljon saanut uppoamaan, mutta onneksi sentään osa materiaaleista oli ilmaista tai sitten otettu hyötykäyttöön edellisten projektien jäänteistä.

Pahakeijo

Ei malttanut alkaa maalailemaan, vaan kun aikaa liikeni niin piti ruveta jo lyömään ikkunoita paikalleen.








PP

Että voi olla hieno mökki! Tuossa kelpaa kasvatella.

coco

Kyl tulee hieno kasvari! Puitteet on ensikaudelle mitä parhaimmat.

Pahakeijo

Aji cristaleita alkaa kypsymään.



Huutonetistä huusin itelleni savusampon ja tänään oli lähteny paketti matkaan. Ens viikonloppuna vois vähän testailla savustus puuhia.

Myös pari ensimmäistä championia alkaa ottamaan väri pintaan. Saisivat kypsyä nopeasti että pääsisi niitä grillailemaan vielä kun on edes kohtuuliset kelit.



Pahakeijo

syyskuu 03, 2011, 20:40:17 ip #47 Viimeisin muokkaus: syyskuu 03, 2011, 22:39:59 ip käyttäjältä Pahakeijo
Ei oo uusi kasvihuone nyt edennyt kun on pitänyt taas käydä töissäkin. Eilen kävin hakemassa vielä muutaman ikkunan lisää, kun alunperin ei mahtunut tarpeeksi kerralla kärryn kyytiin. Nämä eilen hakemani ikkunat olivat sitten edellisen kerrostalon naapuritalosta joka on rakennettu muutaman vuoden myöhemmin. Ja kävipäs niin ihanasti että vaikka ikkunat ovat samankokoisia niin karmit ovat erimallisia. Ja sekös pedanttia paskiaista suututtaa!!! Mutta kun samanlaisia ei enää ole saatavailla niin nyt joutuu tuolta toiselta pitkältä sivulta ottamaan sinne jo laitetut ikkunat pois ja siirtämään ne toiselle puolelle kaltaistensa jatkoksi, ja sitten toinen pitkä sivu tehdä näistä erimallin ikkunoista. Turha työ on parasta työtä!

Tämän päivän teemana oli sitten savustus. Kävin keräilemässä kasvihuoneesta savustettavaksi Aji cristalia, Lombardoa ja mysteeri annuumia jonka siemenet on lähtöisin kuivatusta chilistä mitä toin Unkarista jokunen vuosi sitten. Noista taas Lombardo vie voiton tämän vuoden pettymyksissä, tuleton ja ei oikein minkään makuinen turhake. Jospa siitä savustamalla saisi käyttökelpoista.



ac, lombaro, mysteeri vadissa ja yläpuolella jalapenoa, caribbean red habaneroa, limonia ja pari suippopaprikaa mitkä oli pakko ottaa sisään kypsymään oksan katkeamisen takia.



Tavarat halki ja ritilälle. Tuolla pihasaunan pukuhuoneessa pyörii edelleen vanha uuni keittiörempan jäljiltä ja se osoittautui vallan mainioksi savupöntöksi!



Ensin yritin savustaa tuoreella kirsikkapuulla, mutta sen savun tuotto oli vähän heikkoa. Ajan kanssa parani jonkin verran. Onneksi liiteristä löytyi myös kuivaa leppää mistä sahasin kiekkoja.

Nyt chilit on ollu tuolla saustumassa reilun kahdeksan tuntia, ja äsken kun maistoin niin ei kyllä ollut tarttunut savunmakua juuri ollenkaan. Täytynee vielä jatkaa pari tuntia, pitää yö paussia ja jatkaa vielä huominen.

Pahakeijo

Chilejä tuli savustettua se pari päivää, yön pidin taukoa siinä välissä kun ei jaksanut alkaa heräilemään kiekon vaihtoon. Kuivattelun suoritin uunissa kiertoilmalla, näkyi onnistuvan silläkin ihan mallikkaasti.



Savun makua tarttu jonkin verran, mutta varsinkin aji cristaleihin tarttui aavistuksen epämiellyttävää kitkeryyttä. Lompardoista taas tuli oikeastaan varsin onnistuneita ensi maistelun perusteella. Jostain ihmeestä niihin oli myös ilmestynyt pieni tulisuus, veikkaisin että on tarttunut niihin veitsestä kun olin ensiksi puolitellut muut chilit.

Kunhan pääsato kypsyy, voisi testata savustelua jollain muulla puulla kun lepällä, puuvalinta ilmeisesti vaikuttaa aika paljon makuun. Vinkkejä varsinkin tuohon kitkeryyden välttämiseen otan mielelläni vastaan.

masaiman

Mites omppupuu?

Voisko olla paljon kätevämpää... Savustin=kuivain.

Pahakeijo

Omppupuuta vois testata, se tuntuu olevan aika suosittu. Mietin vaan että johtuikohan se kitkeryys tuosta lepästä vai tulikohan tehtyä jotain muuta väärin. Onneksi se kitkeryys ei ollut niin voimakasta että olisi pilannut tuon satsin. Jostain muistelen lukeneeni että kiekko kannataisi vaihtaa jo ennen kuin se palaa ihan loppuun, tämä jäi aika useasti tekemättä kun en koko aikaa jaksanut istua passissa. Voikohan tuo kiekon ihan loppuun palaminen aiheuttaa kitkerää savua?

Ja sen verran tarkennusta että kuivauksen suoritin nykyisin keittiössä käytössä olevassa uunissa. Jos tuolla samalla uunilla olisi pystynyt kuivaamaan niin sehän menisi jo liian käteväksi. :)

ingeniero

Nappaa kuva tost seinälinjan ja kattotuolin liitoskohdasta. Onko sovitepalaa, miten ruuvattu kiinni jne :D

Pahakeijo

Lainaus käyttäjältä: ingeniero - syyskuu 07, 2011, 13:43:23 ip
Nappaa kuva tost seinälinjan ja kattotuolin liitoskohdasta. Onko sovitepalaa, miten ruuvattu kiinni jne :D




Tuossa. Ei oo mitään sovitepalaa, nuo kattotuolit lepää vaan kulmillaan runkoa vasten ja on pelkästään noilla kulmaraudoilla kiinni. Huojuviahan ne siihen asti oli ennenku laitto ruoteet kiinni.

ingeniero

Simppeliä etten sanoisi ;D

Rakennusinssinä tulee hieman liikaa mietittyä kuormituksia ja rasituksia liitoksiin, jonka takia jokainen asia tulee tehtyä vaikeimman kautta. Sehän se inssin ongelma oikeastaan juurikin on et takertuu usein liiaksi teoriaan :-[

Angaroth

Kun jatkat savustus puuhia niin laita katajan oksa mukaan se antaa hyvän aromin ( ainakin kalaa savustaessa) :)

Ise en ole vielä chilejä koskaan savustellut, mutta pitää koittaa kun tulee tarpeeksi satoa ettei kaikki mene suoraan syöntiin.
Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.

Pahakeijo

Sen verran päivitystä ettei ole oikein mitään päivitettävää. Toiselle pitkälle sivulle tulevat ikkunat oli nimittäin sen verran isompia, että ei käy tuohon pystytolppien väliin vaan pitää vähän niitä hioa. Onneksi eivät ole kauhean paljon liika isoja, niin selviää suht vähällä hommalla, jos siihen vaikka ensi viikonloppuna yrittäisi ajan taikoa. Tosin tämänkin olisi voinut välttää kun olisi aikaisemmin vähän tarkemmin valkannu nuo ikkunat.

Syksy tulee vääjäämättä, viikonloppuna oli kahtena yönä peräkkäin ulkolämpötila 0.2 astetta plussalla. Vanhassa kasvihuoneessa oli siirrettävä patteri pöhöttämässä, mutta ei sekään pitänyt lämpöjä kuin vähän reilussa viidessä asteessa yön kylmimpään aikaan. Tästä syystä piti ruodailla sellaiset puskat sisälle mistä haluaa vielä satoa saada. Sisälle kannoin championin josta kasvihuoneessa kerkesi kypsyä vain kaksi podia, sekä jamaican bellin ja kaksi cap220 puskaa. Cap220 olivat viimevuonnakin tosi hitaita kypsymään, mutta oli sen verta hyviä että ne pitää saada kypsäksi vaikka menisi jouluun.



Lombardoista kasvoi kasvihuoneessa kivan mittasia. Aluksi koko laji vaikutti turhakkeelta, mutta savustettuna ja kuivattuna saattaa menetelläkin.



Syksy 6 - Tomaatit 0. Nämä tuli pistettyä itämään vasta huhtikuussa ja olivat alkukesän liian pitkään liian pienessä ruukussa ennen maahan istutusta. Ensi kesänä aikaisemmin. Ja latvomaan pitää alkaa varmaan jo juhannukselta, joka syksy yhtä helvettiä tuo tomaattien kypsäksi saaminen.



Jokusen tomaatin poimin talteen ja otin sisälle kypsymään loppuun. Lajikkeina money maker ja marmade.

Pahakeijo

Noniin, kasvatuksen osalta ois aika julistella täälläkin suunnassa kausi päättyneeksi. Eilen kävin keräilemässä vanhasta kasvihuoneesta puskat tyhjiksi. Osa sadosta piti poimia raakana ja saavat sitten kypsyä sisällä loppuun. Pari viikkoa sitten tosiaan raahasin muutaman puskan sisälle, ja niistä cap 220:set kypsytti podinsa ihan muutamassa päivässä kun taas Jamaican bellissä ei näy mitään kypsymisen merkkejä. Eilisen ja tämän päivän on ollut savustus käynnissä, ja jos tänään vielä jaksaisi tehdä paholaisen hilloa ja salsaa. Loput sadosta sitten viikolla etikkäsäilöntään tai kuivaukseen.

Uusi kasvihuone ei oo pahemmin edistyny, sen verran että sain harjapellit paikoilleen ja höyläilly parit liika suuret ikkunat sopivan kokoisiksi. Viikolla ei oikein kerkee mitään tehä ja kaikki projektit meinaa kasaantua aina viikonlopulle.

Loppuun pakollinen satokuva:


Pahakeijo






Nonih, ikkunat vihdoinkin paikallaan!  :D Vähän kerettiin laittaa myös jo paneeleita päätykolmioihin paikalleen, mutta sitten loppui valo.
Aikaseen se vaan jo hämärä hiipii kimppuun. Huomenna jatkuu!

InkRose


Toni.A

Lainaus käyttäjältä: InkRose - lokakuu 08, 2011, 19:59:27 ip
On se perhanan hieno! :o
Täytyy myöntää, että on kasvareiden aatelista luokkaa! Kokoa taitaa olla silmä määräisesti ainakin 15m2, jopa aavistuksen enemmänkin! :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030