tammikuu 10, 2025, 12:18:24 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chilinviljely ammatiksi

Aloittaja Chili92, marraskuu 06, 2011, 11:54:54 ap

« edellinen - seuraava »

Whili

Lainaus käyttäjältä: kalat69 - marraskuu 07, 2011, 07:29:43 ap
eipä ole, ihan ensimmäiseksi kannattaa kouluttautua, esim mennä puutarhalla töihin. sitte kannattaa jutella sen puutarhurin kanssa, kuinka paljon jo pelkkä kasvihuoneen lämmittäminen maksaa, sitte kannattaa kysyä siltä kuinka monta tuntia se kerkii nukkumaan kiireisimpään aikaan ja jos sitte vielä kiinnostaa, niin eiku omaa yritystä pystyyn. noita perseelleen menneitä puutarhoja on niin paljon, että eiköhän sellasen kohtuu hintaan saa, mutta turha siitä mitään kultakaivosta on odottaa, loistava orjatyöleiri se kyllä on.

Kuullostaa unelmatyöltä  ;D ;D ;D

Asaxi

pitää ihmisillä unlemia olla :) mutta niinku porukka sanoo ettei iha heti lähe yrittää et ottaa ens vähä selville asioita ku lähtee soitellen sotaan... Ja joku sano et pk-seudulla just joku pikkufarmi ensteks ja myy jossai torilla ni sais siinäki jo vähä opeteltua sitä menetelmää... :) Yrittämään vaa jos uskaltaa!
Push it to the limit!

tsilizoo

Voi sitä päivää kun voitan lotossa.... :D   Pyyhin lukkosepän papereilla pers#"%.

Asaxi

Lainaus käyttäjältä: tsilizoo - marraskuu 07, 2011, 16:21:15 ip
Voi sitä päivää kun voitan lotossa.... :D   Pyyhin lukkosepän papereilla pers#"%.


itsekkin kyllä rupeisin puutarhuriks  8)
Push it to the limit!

hessi

Ammattiviljelijäksi ryhtyminen ei ole ihan "pikku juttu", jotta saa EU tuet yms. täytyy olla koulutus ja rutkasti haluja ja voimia jaksaa tehdä töitä kellon ympäri.
Kasvihuoneet kun eivät  "pyöri" itsekseen, hälyytykset soivat milloin vain eli silloin, kun joku on vialla, ne ei kysy vuorokauden aikaa tai onko pyhä vai arki.
Suosittelen ensin menemään johonkin kauppa puutarhaan kasvihuoneille töihin edes yhdeksi kaudeksi, näin tietää pitääkö edes työstä ja jaksaako ?
Muutaman kymmenen neliön kotikasvarista voi toki saada huippusatoa hyvällä tuurilla, :) (kokemusta on) ammattiviljelijällä täytyy olla muutakin taskussa kuin hyvää tuuria, rautaista ammattitaitoa ja hyvä markkinointi ovat valttia :)
Itselläni on sekä puutarha-alan koulutus ja yrittäjä koulutuskin ja työ kokemusta kasvihuoneissa, niin kesähelteillä kun talvi pakkasillakin (kokemusta omasta taimitarhasta useammalta vuodelta)
joten voin sanoa, että ei ole helppo homma olla ammattiviljelijä.
100 000€ eurolla ei juuri mitään tänäpäivänä saa, ei sellaista kasvaria, että siitä jotain plussan puolelle jää.
Tässä olen juuri seurannut uuden kasvihuoneen nousua ja sitä mitä kaikkea uudet normit vaativat tuotanto tiloilta esim pakkaushuoneet/ säilytys/ henkilökunnan tilat yms.
Kuten täällä on mainittu, niin kasvihuoneen ylläpitokulut ovat huimat, tavallinen kotikasvattaja ei sitä ehkä edes ymmärrä mitä kaikkea se pitää sisällään.
En halua lannistaa ketään, mutta mitä parempi perustus on sitä tukevampi on rakennus, eli hanki ensin hyvät vankat kokemukset ja koulutukset jos intoa vielä riittää, niin siitä vaan viljelijäksi :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Hombre

Lainaus käyttäjältä: hessi - marraskuu 07, 2011, 21:34:23 ip
Ammattiviljelijäksi ryhtyminen ei ole ihan "pikku juttu", jotta saa EU tuet yms. täytyy olla koulutus ja rutkasti haluja ja voimia jaksaa tehdä töitä kellon ympäri.
Kasvihuoneet kun eivät  "pyöri" itsekseen, hälyytykset soivat milloin vain eli silloin, kun joku on vialla, ne ei kysy vuorokauden aikaa tai onko pyhä vai arki.
Suosittelen ensin menemään johonkin kauppa puutarhaan kasvihuoneille töihin edes yhdeksi kaudeksi, näin tietää pitääkö edes työstä ja jaksaako ?
Muutaman kymmenen neliön kotikasvarista voi toki saada huippusatoa hyvällä tuurilla, :) (kokemusta on) ammattiviljelijällä täytyy olla muutakin taskussa kuin hyvää tuuria, rautaista ammattitaitoa ja hyvä markkinointi ovat valttia :)
Itselläni on sekä puutarha-alan koulutus ja yrittäjä koulutuskin ja työ kokemusta kasvihuoneissa, niin kesähelteillä kun talvi pakkasillakin (kokemusta omasta taimitarhasta useammalta vuodelta)
joten voin sanoa, että ei ole helppo homma olla ammattiviljelijä.
100 000€ eurolla ei juuri mitään tänäpäivänä saa, ei sellaista kasvaria, että siitä jotain plussan puolelle jää.
Tässä olen juuri seurannut uuden kasvihuoneen nousua ja sitä mitä kaikkea uudet normit vaativat tuotanto tiloilta esim pakkaushuoneet/ säilytys/ henkilökunnan tilat yms.
Kuten täällä on mainittu, niin kasvihuoneen ylläpitokulut ovat huimat, tavallinen kotikasvattaja ei sitä ehkä edes ymmärrä mitä kaikkea se pitää sisällään.
En halua lannistaa ketään, mutta mitä parempi perustus on sitä tukevampi on rakennus, eli hanki ensin hyvät vankat kokemukset ja koulutukset jos intoa vielä riittää, niin siitä vaan viljelijäksi :)

Aivan totta. eikä pelkällä chilillä pysty lähimaillekaan ylläpitämään kauppapuutarhaa. Mutta, kesäkukilla pystyy ylläpitämään harrastusta...
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chili92


Chili92

Meniskö villichilit kaupaksi jos yrityksessä myisi niitä. Pitäis eka harjoitella nytte niitten kasvattamiusta. en tiedä kuinka tarkat on chilien vaatimukset  ::)

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Chili92 - marraskuu 08, 2011, 14:14:48 ip
Meniskö villichilit kaupaksi jos yrityksessä myisi niitä. Pitäis eka harjoitella nytte niitten kasvattamiusta. en tiedä kuinka tarkat on chilien vaatimukset  ::)


Tuo villichili-postaukseni pinon alussa oli lähinnä vitsi. :) Toki jos varmasti lajikepuhtaita villichilejä pystyisit kasvattamaan, niin niiden siemenille olisi varmasti kysyntää. Fataliilla taitaa harvinaisimpien siementen kappalehinta olla useamman euron.

tonttu

EU-tukien hakeminen on vasmasti viimeinen asia mitä kannattaa miettiä, jos meinaa yrittäjäksi alalla. Muista kuitenkin niitä hakiessa, että esim investointituki riippuu asuinalueesta. Siinä missä PK seudulla nauretaan ajatukselle myöntää kehitystukea, niin maakunnissa Rahoitusosuus voi olla jopa yli 50%. Silti tarvitsee vielä pankin setä siis vakuuttaa, kun tuo loppuraha pitää itte kääräistä sitten. Lisäksi näitä tukia hakiesssa on haastavaa saada yritystukikeskukselta joku tyyppi taivutettua täyttämään se lomakeviidakko sinun kanssasi, eli liiketoimintasuunnitelma ja henkilökohtainen tausta tarttee olla siinä vaiheessa aukoton.

Mitä olen muutaman kesäkukkakasvari yrittäjän kanssa puhunut, niin paprikakasvien kasvatus tuntuu olevan iso EI koko alalla ja erityisesti jos vielä valkkaa paprikoista sen vähäsatoisemman haaran. Ymmärtäähän tuon, kun sitä painoa ei paljon tule ja jos kuivaamaan ryhtyy, niin siinä menee pikku purkkiin yli ämpärillinen chiliä. Eli jos näihin konkareihin on uskominen, niin ei tosiaan ole kannattavaa touhua.

Meillähän on parikin yrittäjää alalla Suomessa ja eriysesti Fataliin taustalla on erittäin hienosti luotu brändi. Eipä tämäkään Kilpinen sivuistaan päätellen suoraan rynnännyt pistämään kasvareita chiliä täyteen, vaan vuosi tolkulla kehitteli kotonaan lajikkeistoa ja kasvatusmetodeita, sekä kehitti runsaasti jatkojalostusmahdollisuuksia. Ja sitten, kun vihdoin pisti Huge Greenhouse prokkiksen pystyyn, niin opiskelu alkoi jälleen alusta. Veikkaan, että hänelläkin on hirmuisesti työtä, kun koittaa saada sitten tämmöistä premium tuotetta kelpo hintaan dumpattua markkinoille.

Penalla taitaa sitten olla paljon muutakin toimintaa siinä samalla, että homma pyörii.

Elikkäs suosittelisin kypsyttelemään tätä ajatusta sillä, että ensin kotikasvarissa hienoja lajikkeita kasaan ja niiden viljely haltuun. Sitten aloitat kehittelemään erinnäisiä jalosteita ehkäpä savustusta, kastikkeita jne. Sitten vaan täällä ja muualla brändiä rakentamaan ja huomaa, ettei enää pioneerin viittaa saa, kun se paikka on jo varattu. Mutta siis tätä kautta sitä on varmasti lähdettävä. Olen varma, ettei tuoreena saa suomessa chilejä kannattavasti markkinoille. Vertaa vaikka fassen, taikka penan chilikilon hintaa ulkomaisesti tuotettuun.

Mutta edelleen, EU tuet ja villichilihässäkät on viimeinen asia mitä sinun kannattaa miettiä, jos haluat pilata hyvän harrastuksen :)

Mutta, jatkojalostamisella (ostat raaka-aineet jo olemassa olevilta) ja sitten omasta puutarhasta saatavalla siemen, taikka taimikaupalla saisit varmasti osaavana henkilönä pikkuisen lauantaimakkaraa sen opiskelijanäkkärin päälle, jos jaksat opintojesi ohella panostaa tämänkaltaiseen yritystoimintaan ja samalla ainakin minun silmissäni vahvistaisit asemaa uskottavana chilitoimijana :)

Minä ainakin saattaisin taimia, taikka kastikepurkin pari ostaa pois, jos uskottavasti esität niiden kehitysprosessin jne täällä.

Eiköhän meistä jokainen huonona hetkenä mieti täällä chilifoorumilla miten tän homman sais super sizetettyä ja palkkaduunin lopetettua :)

Itte olen haaveillut naapurin isosta kennokasvihuoneesta, jossa toimii klapuilla lämpökeskus ja puuta saa puoli ilmaiseksi. Eli samalla hoituisi chilin kasvatus isommassa mittakaavassa ja kaukolämpöputkella talon sekä kasvarin lämmitys. Ehkä joskus toteutuu, ehkä ei.

TunturiTiger

En todellakaan yritä latistaa kenenkään haaveita, mutta ehdotan silti seuraavaa.
Kokeile ensin tehdä liiketoimintasuunnitelma ja arvioituta se jollain asiantuntijalla. Itselläni toi yrityksen perustaminen jääny tähän vaiheeseen pariinkin otteeseen, kun en ole jaksanut tehdä loppuun asti noita kirjallisia juttuja.

Pankkipoju

Aloituspostaajalle sen verran että mieti asiaa perunan kautta.

Se oli aikoinaan eksoottinen tuotisälä toiselta puolen maapalloa korkealta vuoristosta jonne oli vaikea päästä.
Siinä kohtaa kun paikallinen tuotanto muuttui elannosta varannoksi, peruna muuttui herrojen herkusta eläinten rehuksi jolla ruokittiin ne elukat joista tuli herrojen eväät.
Eli peruna romahti luksustuotteesta bulkkisäläksi.

Suomalainen tsili on eksoottinen juttu suomalaisille tällä hetkellä, koska paikallinen tuotanto on lasten kengissä.
Samaan tahtiin kuin täkäläinen tuotanto kasvaa, suomalaisen tsilin hinta rommaa...

Eli hirtät ittees omalla tuotannollasi, tietysti myös muita tuottajia jos yhtään lohduttaa.
Mut ulkomaan markkinoilla suomalaisuudella ei ole mitään merkitystä, koska täkäläiset tsilit kasvatetaan kiinalaisella kivihiilellä.
Juuh, ne lannoitteet krakataan kivihiilestä ja fosfaateista, eli tsilit tuppaa helposti olemaan 100% tuontisälää näillä leveyksillä.

Henkilökohtaisesti oon vähän ihmetellyt miksi täkäläiset bulkkitsilit on niin kova juttu täkäläisille.
Kait se isänmaasta louhittu kivivilla sitten hampaissa narskuu tai jotain. Olishan se kova mainoslause, syöt aitoa salpalinjaa...

PP

Lainaus käyttäjältä: Pankkipoju - marraskuu 08, 2011, 19:29:18 ip
Henkilökohtaisesti oon vähän ihmetellyt miksi täkäläiset bulkkitsilit on niin kova juttu täkäläisille.
Kait se isänmaasta louhittu kivivilla sitten hampaissa narskuu tai jotain. Olishan se kova mainoslause, syöt aitoa salpalinjaa...


Suomessa tuotettua bulkkichiliä on käsittäkseni vain Finngro eikä sitä arvosteta. Fataliin ja Heinän chilit on maultaan ihan eri tasolla kuin ulkomainen todellinen bulkkichili.

Pankkipoju

marraskuu 08, 2011, 20:06:27 ip #33 Viimeisin muokkaus: marraskuu 08, 2011, 20:11:46 ip käyttäjältä Pankkipoju
Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 08, 2011, 19:33:27 ip

Suomessa tuotettua bulkkichiliä on käsittäkseni vain Finngro eikä sitä arvosteta. Fataliin ja Heinän chilit on maultaan ihan eri tasolla kuin ulkomainen todellinen bulkkichili.


Siis tässähän se mun pointti vähän oli.
Täkäläisten de lux tuotteiden vertailu tapahtuu pääsääntöisesti alelatojen sikaa säkissä bulkkiin, mut aika harvassa on ollut vertailut bulkkisälän yläpuolelle hinnoiteltuihin tuotteisiin joka muodostaisi mielekkään asiayhteyden.
Näitä parempia ulkomaantuotteita en ole täkäläisiltä markkinoilta löytänyt, mikä indokoi sitä että kyseessä on sen kokoinen kakku jaettavaksi että yksikin fordistiseen tuotantoon pystyvä tuottaja lisää, voi vaikuttaa hintatasoon.
En nyt pitäisi ihan liioiteltuna kirjoittaa insestisistä markkinoista, joissa laatu vertautuu ensisijaisesti kilpailun puutteeseen.

Näihän ei ole esim. soosien kanssa, niitä löytyy todella laaja valikoima ja siten täkäläinen tuotanto voi ottaa luontevammin yhteen isommassa asiayhteydessä.
Mun lukeman perusteella täkäläiset kastikkeet eivät ole korkealle rankattuja edes täkäläisillä markkinoilla.

jewe

Niin se menee kun noi ammattilaiset kertoo. Onneksi ei ole ite ammattiviljelijä vaan puuhastelija niin saa olla koko touhuunkin välillä turhautunut ja kyllästynyt.

Tosin toisaalta tuntuu ihan kivalta kun on saanut tehtyä "pienen pientä pisnestäkin" tällä harrastuksella. ;)

Lihamestari

Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 08, 2011, 20:25:09 ip
Tosin toisaalta tuntuu ihan kivalta kun on saanut tehtyä "pienen pientä pisnestäkin" tällä harrastuksella. ;)
Ja tämmöistä lähestymistapaa mä kysyjälle jo kerkesin ehdottamaankin!

Harrastuksesta hieman lisää leivänpäälle tai lisäpanostusta harrastukseen!

Kannattaa näin harrastajana, joka pyrkii amattiviljelyyn, kaivaa myös se ruutuvihko esille!
Ynnää siihen kaikki kulut, mitä tulee ja jaa se sitte sillä sadon määrällä!

Penalta olisin saanut monta kiloa chiliä tämän "starttipaketin" hankintaan menneellä rahatukulla!!! ;)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Pawni

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - marraskuu 08, 2011, 21:44:20 ip
Kannattaa näin harrastajana, joka pyrkii amattiviljelyyn, kaivaa myös se ruutuvihko esille!
Ynnää siihen kaikki kulut, mitä tulee ja jaa se sitte sillä sadon määrällä!

Penalta olisin saanut monta kiloa chiliä tämän "starttipaketin" hankintaan menneellä rahatukulla!!! ;)


Itsehän tykkään exceliin kirjoitella mieluiten; menot & tulot kirjailtuna (tuloina siis tämän opiskelijan pienimuotoinen 360-konsoleiden modausbisnes).
Tällä hetkellä näyttäis olevan 85e plussan puolella ;D kevään puolella tarkoitus iskea partsille pari ebbiä lorisemaan :)
Ensimmäistä satoa odotellessa... :)

Chili92

olen aloittamassa keväällä myymään Cayannen taimia ruukussa.
hintapyynti on 3€ :) en tiedä miten menee kaupaksi  ::)

jule100

marraskuu 15, 2011, 15:01:38 ip #38 Viimeisin muokkaus: helmikuu 07, 2012, 23:25:37 ip käyttäjältä jule100
Hankkimassa elämää, kun mode käski...

linker


Myy CayEnnen taimia vitosen kappale. Ei sekään paha hinta ole.
Kun vielä löydät hyvän myyntipaikan ja kohderyhmää jolle myydä, niin avot.
Muitakin lajikkeita kannattaa laittaa jo itämään: jalApenoa ja habanEroa, vaikkapa.

________________________
http://linkerquu.blogspot.com