Kasvimaaton mies (A Man Without a ChiliCountry)

Aloittaja Perhonen_Kärpänen, tammikuu 06, 2012, 21:06:42 ip

« edellinen - seuraava »

Perhonen_Kärpänen

tammikuu 06, 2012, 21:06:42 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2012, 21:09:29 ip käyttäjältä Perhonen_Kärpänen
Jääpi tämä kausi startin puolesta ohkaiseksi. Neljä kappaletta Peruvian Whiteä laitettu itämään, kaksi itänyt. Tän lisäksi erittäin harvinaista lajiketta Capsicum Pir. KK4. Itse herra Vasco da Gama kävi henkilökohtaisesti toteamassa tämän chilin tulisuuden.



ps. Otsikkokin sen kertoo, että tilanpuute tuli harrastusta vastaan, sillä edelliskausiltakin on kasveja nurkat täynnä  ;)

Nizo

Lainaus käyttäjältä: Perhonen_Kärpänen - tammikuu 06, 2012, 21:06:42 ip
ps. Otsikkokin sen kertoo, että tilanpuute tuli harrastusta vastaan, sillä edelliskausiltakin on kasveja nurkat täynnä  ;)


Ei se määrä, vaan se laatu  ;)

Whili

Mukavaa että PW:t on itäneet, niistä tulee hauskoja "pikkupuita".  ;D

Sulta saadut Belize reditkin itivät ja voivat hyvin.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Perhonen_Kärpänen - tammikuu 06, 2012, 21:06:42 ipItse herra Vasco da Gama kävi henkilökohtaisesti toteamassa tämän chilin tulisuuden.


Eikös da Gama salakuljettanut gamaa rajan yli? Hah hah!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Perhonen_Kärpänen

Kyllä, ensin 'poltteli' tullissa, sitte myöhemmin vatsassa.

Tzili

Millä mystisellä tavalla Pirkka Punainen Chili, liittyy tähän? No anyway, hyvää kasvukautta.

Perhonen_Kärpänen

Nonniin, otsikko on melkein enne. Pirkan punaiset chilti eivät oikein idä ja peruvian whiten taimet kupsahtivat jostain syystä :(

Perhonen_Kärpänen

Maaliskuu masentaa kasveja ja kasvattajaa. Useampi kasvi kärsii kirvaongelmasta, kukat ja uudet kasvinosat näyttävät kelpaavan. Torjuntakeinona olen koittanut käyttää mäntysuopaliuoksella (ja mäyntysuopa-ruokaöljy) suihkuttamista, sekä kasvien rajumpaa suihkuttelua kylmällä vedellä kylppärin puolella. EI auta. :(
RAID käsittelyä ei oikein kehtaisi tehdä näin kerrostaloasunnossa, ennenkuin voi parvekkeella kys. operaation suorittaa.

Mikähän tässä nyt sitten avuksi ?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Pete M - maaliskuu 09, 2012, 10:28:24 ap
Provado-puikkoja multaan tai murennettuna kasteluveden mukana. Puikot vaikuttavat ruukussa n. 8 viikkoa

Huoletonta Provado-propagandaa kannattaisi hiukan vähentää näillä palstoilla.
Kyseessä on aivan liian vaarallinen torjunta-aine. Jostakin valmistajan teksteistä löysin maininnan, että sitä saisi käyttää enintään kaksi kertaa. Sen jälkeen tuollekin aineelle immuunien hyönteisten kantoja syntyy.


Aine on myös varsin tuhoisaa merieliöstölle ja siksi joissakin maissa sen käyttö on jo kielletty. Se ei liukene veteen, mutta kulkeutuu veden mukana ja joutuu meren pieneliöiden elimistöön ja sitä kautta kiertoon, josta lopulta myös ihmisen ruokapöydälle. DDT:n kaltaista maailmanlaajuista katastrofia jotkut jo aavistelevat. Eihän se tietysti ikkunaviljelijöiden puuhista paljon lisäänny, mutta huolimaton asenne voi levitä.


Sitä paitsi ainakin ansarijauhiaisen ja vihannespunkin kohdalla on jo todettu, että Provado ei niihin vaikuta mitenkään. Eli muuntuneita kantoja löytyy jo. Ei kai me haluta totuttaa kirvojakin koviin myrkkyihin?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Perhonen_Kärpänen - maaliskuu 09, 2012, 10:22:23 apUseampi kasvi kärsii kirvaongelmasta, kukat ja uudet kasvinosat näyttävät kelpaavan. Torjuntakeinona olen koittanut käyttää mäntysuopaliuoksella (ja mäyntysuopa-ruokaöljy) suihkuttamista...



Kirvakantoja on erilaisia ja yhdet opit eivät päde kaikkiin, paitsi ChiliParkin keino: http://chiliparkintaimitarha.blogspot.com/2012/02/karpasten-herra.html


Joskus mäntysuopa käy, toisinaan Tolu tehoaa: http://chilivaari.blogspot.com/2011/06/tolu-tehoaa.html


Oleellista on saada aine lehtien alapinnoille kaikkialle. Paineruisku on oikeastaan ainoa tapa. Liipasimesta painamalla ruiskuttavalla ei ole asiaa noihin paikkoihin.


Raidia voi kerrostalossa ruiskuttaa kylppärissä, pitää valot pois ja oven kiinni tunnin verran ja tuulettaa sitten kunnolla. Raid ei moniinkaan ötököihin enää tehoa, mutta sitten on vastaavia, vaikkapa Baygon tai malasiinipitoiset.


Neem-öljy ehkäise niiden leviämistä, mutta sen haju voi olla este sisätiloissa.


Perhonen_Kärpänen

Jos täällä ois tykkää -nappula, niin chilivaarin postille sitä painaisin. Nuo puikot vähän arveluttaa, kun paketissa sanottiin, että ei hyötykasveille. Miten myrkyllistä liekkään, pääsee vielä samanlaiselle tripille kuin Homer Simpson aikoinaan chilin popsimisen jälkeen.

Perhonen_Kärpänen

Nyt alkaa olla jo toivotonta tämä kirvojen kanssa temppuilu :( Ihan kuin oisivat jotain ydintuhonkin kestäviä mutanttikirvoja.


PP

Lainaus käyttäjältä: Perhonen_Kärpänen - maaliskuu 21, 2012, 09:58:00 ap
Nyt alkaa olla jo toivotonta tämä kirvojen kanssa temppuilu :( Ihan kuin oisivat jotain ydintuhonkin kestäviä mutanttikirvoja.


Et ilmeisesti käyttänyt vielä Provadoa? En halua mainostaa kovia myrkkyjä ja ymmärrän, että monet haluaa välttää niitä, mutta välillä vaihtoehdot voi olla joko kasvit mäkeen tai kovat myrkyt käyttöön.

Oletko käyttänyt miedompia myrkkyä ja saippuoita niin, että sumutat kasvit vuoropäivinä eri myrkyillä? Viikon ajan pyretriiniä, Tolua, ja jotain öljypitoista vuorotellen luulisi tepsivän, kun suihkutukset tekee todella huolella. Myrkyt pitää saada sinne missä kirvat on ja jokaisen öttiäisen niskaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 21, 2012, 10:52:36 apOletko käyttänyt miedompia myrkkyä ja saippuoita niin, että sumutat kasvit vuoropäivinä eri myrkyillä? Viikon ajan pyretriiniä, Tolua, ja jotain öljypitoista vuorotellen luulisi tepsivän...

Tuo taitaa olla huono ehdotus. Jos saippuapohjaisten teho perustuu siihen, että ne muodostavat kalvon ötökän ympärille ja ehkäisevät sen "hengityksen", uusi ruiskutus seuraavana päivänä pehmentää kalvon ja pelastaa tihulaisen. Semmoinen viisi päivää tai viikko ruiskutusten välillä lienee sopiva, kolme päivä minimi. Täälläkin aikaisemmin levitettiin ohjetta, että mäntysuovan ruiskuttelun jälkeen saippua pestiin pois vesikäsittelyllä. Aivan älytöntä. Kaksi turhaa toimenpidettä.

Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 21, 2012, 10:52:36 apMyrkyt pitää saada sinne missä kirvat on ja jokaisen öttiäisen niskaan.

Juuri tuo on oleellista. Vain paineella toimivalla pumpattavalla ruiskulla voi saada myrkyn myös lehden alapinnoille ja siellähän nuo majailevat.

Perhonen_Kärpänen

Taistelu kirvoja vastaan on saanut uuden, dramaattisen käänteen. Iskivät nimittäin tulevaan koristebonsaiksi kaavailemaani chiliin ja kipaisinkin sitten noita provado-puikkoja kaupasta. Aika kovalta myrkyltä tosiaan vaikuttaa tuo aine.

Pitäisikö nyt jotain erityistä ottaa huomioon, kun provadopuikot mullassa muhii ??

PP

Suoraan multaan tökättynä vaikutus myös alkaa hitaammin. Jos haluat nopean vaikutuksen, kaiva puikot ylös, liuota ne lämpimään veteen ja kippaa litku multaan.

Perhonen_Kärpänen

Saavat olla siellä ja vaikutella hitaasti. Kasveissa ei ole kuin kukkia ja nuppuja tällä hetkellä, niin eiköhän pahimmat katkut ole sitten satoaikaan poistuneet.

Perhonen_Kärpänen

maaliskuu 26, 2012, 16:22:07 ip #17 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 26, 2012, 16:27:38 ip käyttäjältä Perhonen_Kärpänen
Kahden chilin yhteenkasvattaminen punomalla - projekti etenee.



Lajikkeista ei ole enää muistikuvaa, nuppuja ja vähän kukkiakin tekevät. Toivottavasti pysyvät hengissä vaan.

edit
Tässä vähän havainnollisempi kuva


Mitään tukia en ole vielä ainakaan ajatellut tuonne kyhätä, ihan omalla varrellaan saa taipuilla menemään.

Perhonen_Kärpänen

Provadon vaikutus näkyy parin päivän välein napatuissa kuvissa.




jaolsten

Ota jokainen kasvi syliin ja tee Chiliparkit. Eli pienillä maalarinteipin palasilla "pyydystät" jokaisesta lehdestä jokaisen kirvan. Isommat kasvit karsit harvoiksi vähälehtisiksi risukoiksi. Ja sen jälkeen  huolellinen suihkutus toluliemellä. Mulla helpotti kirvahyökkäys.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013