heinäkuu 16, 2024, 04:36:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Larskin kasvatit 2012

Aloittaja Larski, tammikuu 15, 2012, 15:55:10 ip

« edellinen - seuraava »

Larski

tammikuu 15, 2012, 15:55:10 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2012, 18:02:23 ip käyttäjältä Larski
Neljäs kausi alkoi jokunen tunti sitten. Tarkoituksena oli ottaa tällä kertaa kasvatettavaksi vain aiemmilla kausilla hyviksi todettuja lajiketta ja niitten lisäksi pari uutta. Uusiksi valikoituivat tällä kertaa, rocotot grande ja red peruvian, jamy, flexu, fatalii ja chocolate fatalii. Neljästä jälkimmäisestä suuret kiitokset Chilivaarille ja Bluesmanille! Jemmoistani löysin vielä muutaman vanhan lanceolatumin jyvänkin, jotka heitin lautalle. Saapa nähdä itävätkö nuo tänä vuonna, kun vuosi sitten tulos oli heikko.

Ajattelin laittaa parhaita käyttölajikkeita parvekkeelle pari puskaa/lajike. Ainakin aji cristal, SD haba ja lemon drop pääsevät kasvamaan lajikekumppaninsa seurassa. Kapasiteettia olis rakentaa kuutisen bubbleriakin, jotenka osa kasveista päässee likoamaan. Palstalla näyttivät baccatumit voivan alkukesästä parhaiten, jotenka niitä voisin sinne taas kantaa. Josko tällä kertaa kasveja ei sieltä varastettaisi.

Siemeniä meni lautalle sen verran, että ylimääräisiä taimia pitää jossakin vaiheessa taas koittaa hävittää joko muille jakelemalla tai viemällä palstalle kasvamaan.

Itämään lähtivät seuraavat lajikkeet:1.Chocolate fatalii3/47.Rocoto red peruvian3/513.Rocoto grande2/219.Peruvian white habanero5/5
2.Naga morich0/58.Naga x ? annuum0/714.Jamy5/620.Turbo pube0/10
3.Pink habanero3/99.C. lanceolatum0/415.Serrano4/721.Aji cristal0/6
4.Inca red drop0/1010.C. flexuosum0/516.Bolivian rainbow2/922.Sudden death habanero0/7
5.Naga -110/211.Fatalii3/617.Early jalapeño3/423.Rocotillo twins2/7
6.Lemon drop2/812.Goat's weed3/718.Pimento de padron3/624.Aji verde6/10Lauttailemaan lähteneiden lajikkeiden lisäksi talvehtimassa on tällä kertaa seuraavat:

Peruvian white habanero
Kärsii punkeista.

Tepin
MasaT:ltä pari vuotta sitten pistokkaana saatu hyvinvoiva kasvi.

Bolivian rainbow
Tällä veteraanilla lähtee neljäs kausi. Ikä (tai huono hoito) alkaa pikkuhiljaa näkyä.

Rocoto peru cusco
Viime kesältä selvinnyt kasvi, joka ei koko kesänä yhtäkään kukkaa tehnyt. Saapa nähdä miten ens kesänä. Samasta kasvista otin syksyllä pari pistokasta, jotka voi bubblerissa suht hyvin. Tänä aamuna bongasin toisesta taimesta kauden ekat podit!

Pink habanero
Ok kunnossa, mutta kaivannee keväämmällä saksia.

Tabasco
Alkutalvesta, lämpöjen jo käytyä välillä pakkasen puolella löysin vielä tämän parvekkeelta. Pituutta kasvilla on ~20 cm, mutta näyttää siltä niinku haluais kasvaa. Lyönpä sen siis keväällä isompaan purkkiin ja päästän paremmalle paikalle.

Manzano rojo
Löysin syksyllä parvekkeelta. Huonokuntoinen riuku, mutta ehkä tuosta saksimalla ja juuria karsimalla ens kesäksi jonkinmoisen kasvin saa.

Duke pequin
Eric sourilta viime vuonna adoptoitu kasvi. Voi hyvin. Syksyllä otin tästäkin pistokkaan, joka jopa juurtui. Nyt pistokas kärvistelee punkki-invaasion kourissa, jotenka saapa nähdä selviääkö kesään.

Larski

Töistä tullessa odotti kaapissa kauden ekat idut. Alotusviestin listaa päivitetty itäneiden osalta.

Larski

Hullu meno jamyillä päällä. Tähän mennessä itämään laitetuista on itänyt 5/6. Kaapista löytyi tänään myös ekat itäneet rocoto red peruvianit, pink habat, bolivian rainowt ja rocotillo twinsit.

Lähiaikoina tullee vielä pari lajiketta idätettäväksi.

Larski

Posti oli tänään tuonut kuoren, jonka sisuksista pelmahti kuivia lanceolatumin podeja pitkin kämppää. Iso kiitos niistä Cuskille! Viikonloppuna koitan saada nuokin itämöön. Podeja oli jokunen, jotenka kehtaan jopa elätellä toiveita että tälle kaudelle saisin lanceolatumin parvekkeelle.

Myös itämössä odotti riemuisa yllätys. Molemmat rocoto grandet, kolme fataliita ja pari lemon droppia olivat puskeneet häntänsä ulos.

Foorumia on tullut taas lueskeltua ja jokakeväinen ebbi-polttelu on taas alkanut. Saapa nähdä josko tälle kaudelle sais jonkinmoisen väkerreltyä.

Larski

Eka flexu on itänyt! Siemenen kulmasta pilkisti pätkä juurta ku tulin töistä. Antaapa kasvatella vähä lisää mittaa ja heittää sitte turpeeseen.

Alkuviikosta posti toi vielä kuoren, josta löytyi biquinhon ja CGN 23258:n siemeniä. Kiitokset niistä Jaolstenille! Edelliset menivät tänään lautalle IRD:n, aji fantasyn ja lanceolatumin jyvien kanssa.

Turpeeseen on päässy 33 sirkkataimea:
- Rocoto red peruvian x 3
- Rocoto grande x 2
- Pink haba x 2
- Naga x 2
- Chocolate fatalii x 2
- Jamy x 2
- Aji verde x 2
- Pimento de padron x 2
- Rocotillo twins x 2
- Lemon drop x 2
- Fatalii x 3
- Early jalapeño
- Bolivian rainbow x 2
- Goat's weed x 2
- Aji cristal x 2
- Serrano x 2

Alustavana suunnitelmana olis väsätä Fataliin ohjeistuksen mukainen Ikea-ebbi. Pumppu pitäis siis hankkia joskus kunhan ehtii. Myös <100 cm loisteputkivalaisimen hankkiminen polttelee, kunhan kädettömälle vaan tulis jostaki vastaan valmiiksi johdotettu. Saa vinkata, jos tietää mistä moinen lamppu vois löytyä.

jaolsten

Hommaa Bauhausista halpa loistarirunko ja johdot ja pistokkeet niin laitan ohjeet liittämisiin.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Larski

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - tammikuu 27, 2012, 23:30:33 ip
Hommaa Bauhausista halpa loistarirunko ja johdot ja pistokkeet niin laitan ohjeet liittämisiin.

Onko tuo liittäminen kuinka monimutkainen homma?

Missään ei tunnu tulevan vastaan lamppuja valmiiksi johdotettuna, jotenka voishan sitä vaikka kokeilla josko itte askartelemalla onnistuis. Voisin vaikkahan hankkia T5-putkellisen.

Uusia istutuksia tehty tänään. Turpeeseen meni seuraavat:
- Turbo pube x 3
- Peruvian white haba
- Naga x c. annuum?
- Naga
- Aji fantasy x 2
- Inca red drop x 2
- PI 631154 (C. flexuosum) x 2
- Bolivian rainbow
- Aji cristal
- Aji verde
- Pink habanero
- Sudden death x 2


jaolsten

Lainaus käyttäjältä: Larski - helmikuu 03, 2012, 20:01:09 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - tammikuu 27, 2012, 23:30:33 ip
Hommaa Bauhausista halpa loistarirunko ja johdot ja pistokkeet niin laitan ohjeet liittämisiin.

Onko tuo liittäminen kuinka monimutkainen homma?

Erittäin yksinkertainen ja nopea operaatio. Kunhan päätät ennen kauppareissua, että liitätkö loistarin seinäpistorasiaan vai kattoon lamppupistorasiaan.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Larski

Hoh! Kurkkasin itämöön ekaa kertaa varmaan viikkoon. Siellähän odotti itänyt ja jo kypäränsäkin tiputtanut CGN 23258 ja muutama itänyt lance. Viime viikolla pääsi multiin eka Lance ja muutama muu. Bluesmanilta saatujen flexujen itävyys oli roimat 100 %. Kaikki 5 pääsivät jo kans multiin. Keväämmällä pitää hankkiutua eroon ylimääräsistä, jos sinne asti selviävät.

Kusti oli tänään tuonut tokan siemenketjukirjeen. Saapa nähdä josko sieltä vielä jotaki heittää lauttailemaan tälle vuodelle.

Larski

Matepaketista löytyi muutama siemen, jotka pikaisella tarkastelulla ja wikipedian opiskelulla vaikutavat kovasti yerba maten siemeniltä. Siemenet päätyivät lautalle chilien viereen. Mielenkiinnolla odotan että lähtevätkö itämään.

Larski

Pikapäivitys. Viikonloppuna kilahti pari vuotta uskollisesti palvellut 30 W Megaman. Koskapa moista lyhtyä ei ilmeisesti mistään enää saa, marssin äsken Biltemaan ja hain 45 W lampun. Samasta putiikista ostin rautalankaa, josta vääntelin uudelle lampulle heijastinkehikon johonkoa ujuttelin väliin alumiinifolion. Saa nähdä miten tuo viritelmä toimii. Jos näyttää pienintäkään toimimattomuuden merkkiä, pitää viritellä kaljatölkkiheijastin tms. Nytpä näkee olohuoneessa kuitenki taas taimia ihailla.

Itäneitä lanceja on päässyt multaan 3 kpl, joista tähän mennessä vasta yksi on saanut kypärän päästänsä ja näyttää vallan hyvältä. Itämössä odottais lisää ituja, kunhan ehtis pistää niitä multaan. Taimiakin pitäis ruukuttaa isompiin kippoihin kunhan jossaki vaiheessa joutais.

Lähiviikkoina ajattelin idätellä tomaatit. Lajikkeiksi on suunnitelmissa ainakin ildiä ja sungoldia.

Larski

maaliskuu 12, 2012, 22:32:13 ip #11 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2012, 11:10:41 ap käyttäjältä Larski
No nii! Sainpahan vaan tuon ebbin rakkenneltua, vaikka meinas vastustaa.

Lopulta laitoin 2 ylivuotoputkea, koskapa letku oli niin ahdas, että yhdellä vesi nousi uhkaavan korkealle. Letkujen päihin vetelin lovet, joihin kiristin nippusiteillä palat vanhaa hyttysverkkoa, ettei sorat pääse tukkimaan. "Kasvilaatikossa" olevan kahvanreiän peitin samalla verkolla niin että sora jää kasveille, mutta vesi pääsee tarvittaessa valumaan läpi.

Olin kätevänä miehenä ostanu 10 l soraa, ennenkuin olin kattonu kasvilaatikon mittoja ollenkaan. Eihän se tietenkään riittäny. Soraa siis jäi puuttumaan melkeen toinen mokoma 10 l. Tovin arpomisen jälkeen löysin tieni yhdistyksen irc-kanavalle, jossa avuliaasti kerrottiin, että ruukkusora ajaa saman asian. Soraa löyty 10 l säkki parvekkeelta, jotenka pienen huljuttelun jälkeen sain täytettyä ebbin loppuun.

Ebbiin pääty tällä erää 8 taimea, joista ainakin 4 heitän keväämmällä todennäkösesti bubblereihin. Viritelmään pääsivät turbo pube, rocoto red peruvian, rocoto grande, lemon drop, aji cristal, inca red drop, sudden death ja goat's weed.

E: kuva lisätty

Larski

Sain tänään lisää leluja. Miksaalta saapui EC-mittari. Kiitokset siitä hänelle! Aloinkin nyt miettiä, että millä periaatteella tuota pitäis käyttää... Tähdätäänkö EC:tä Chiliwikin taulukon lukemiin, vai käytettävän lannoitteen annostuksella saataviin? Wikissä esim. isommille kasveille suositellaan lukemaksi 1,62 kun Nutriforten tomaatti- & mansikka-setin kasvuannostuksella sain lukemaksi 1,34. Pidänkö siis EC:n tuossa 1,34:ssä vai nostanko 1,62:een?

Samaisessa paketissa oli myös vesipumppu, joka olisi suunnitelmissa laittaa uuteen ebbiin. Edellisen postauksen ebbissä kasvu on ollut kuukauden mittaan siihen lajiin vakuuttavaa, että päätin tehdä toisen samanmoisen. Ebbiä harventaessa ajattelin siis siirtää poistettavat taimet omaan ebbiinsä. Näillä näkymin jako goat's weed, aji cristal, lemon drop ja inca red drop tulevat yhteen ebbiin ja turbo pube, rocoto grande, rocoto red peruvian ja sudden death menevät toiseen. Suunnitelmissa on myös päivittää ebbit bioponisiksi, kunhan saan vulcaponicit hankituksi.

Turvekasvit ovat jokavuotiseen tapaan hävyttömästi jätetty heitteille. Pitäis ehtiä ruukuttaa niitä isompiin purkkeihin. Kesäksi ajattelin iskeä valtaosan multakasveista altakastelulaatikoihin ja viritellä ne "roikkumaan" parvekkeen kaiteesta lasitusten ulkopuolelle. Lasien sisäpuolella ajattelin pitää vain villit, nagaa, SD habaa, aji verdeä ja joitakin muita herkkuja.

Puutarhapalstalla alkaa hiljalleen jo näkyä elämää. Ruohosipuli, muutamat muut yrtit ja raparperi nousevat pikku hiljaa. Valkosipuleissa on jo toistakymmentä senttiä vartta. Viime syksynä palstalle jäi 2 raparperia, joista vasta toinen on nostanut päätänsä. Toinen, se vielä piilotteleva, kannettiin vuosi sitten anoppilan puutarhasta. Saapa nähdä nouseeko se, vai onnistunko ryssimään istutuksen jotenkin. Palstalla on myös minttua, sitruunamelissaa, hurtanminttua, viinisuolaheinää, oreganoa, lipstikka ja karviaispuskan alku. Jännityksellä odottelen että mitä kaikkea maasta nousee vielä ekan talven jäljiltä. Palstan kääntäminen alkanee ensi viikon lopulla.

Suunnitelmissa olisi viritellä palstalle jonkinmoinen kehikko ainakin yrttipenkille. Helpoimmalla taitais päästä, jos hankkis jostakin lavakauluksia. Jos siis jollakulla on havaintoja, mistä noita tai jotain muuta potentiaalista reunusmateriaalia sais sopuhintaan, niin vinkatkaa ihmeessä.

Palstalle on menossa näillä näkymin:

Sipulit

 • 'Stuttgart'

 • 'Yellow moon' (<- Oltiin ostamassa salottisipulia,mutta näemmä laarissa oli väärää tavaraa...)

 • 'Red baron'

 • SalottisipuliPavut

 • Härkäpapu 'Green hangdown'

 • Härkäpapu 'Kontu'

 • Borlottipapu

 • Keltainen pensaspapu

 • Vihreä pensaspapuJuurekset

 • Punajuuri 'Bull's blood'

 • Nauris 'Petrowski'

 • Lanttu 'Östgöta II'

 • Porkkanoita eri värisiä

 • Retiisi 'Flamboyant'

 • Palsternakka 'White gem'

 • Peruna 'Timo'Kurpitsat

 • Minikurpitsa 'Summer ball'

 • Kesäkurpitsa 'Sunburst'

 • Kesäkurpitsa 'Zucchini'

 • Kesäkurpitsa 'Gold rush'Salaatit & yrtit

 • Salaattia nauhasta ('Lollo bionda', 'Lollo rossa', 'Grand rapids')

 • Pinaatti 'Matador'

 • Kreikkalainen basilika

 • Tilli

 • Persilja 'Mooskrause 2'

 • KoiruohoKukkia

 • Idän unikko 'Pizzicato'

 • Sitruunaväriminttu

 • Auringonkukka 'Autumn beauty'

 • KirahvikukkaListattujen lisäksi palstalle menee todennäköisesti ainakin yksi tomaattipuska ja kenties ylijäämächilejä.

Koitan petrata päiväkirjan päivittelyssä ja lyödä tänne jokusen valokuvankin kunhan joskus joudan.

Larski

Chileille on alkanut parvekekausi totuttelun merkeissä. Lauantaina sain vihdoin jynssättyä parvekkeen puhtaaksi viime kesän kasvinjäämistä. Nyt on komia. Ebbissä rehottavat kasvit haluaisivat selvästi jo pysyvästi parvekkeelle, että pääsisivät kunnolla tuetuiksi. Lehdet alkaa kasveissa ola reilun kämmenen kokoisia ja tarttuvat parvekkeen ovesta kulkiessa koko ajan oven karmeihin ja repeilevät. Aji cristalista katkesi ~25 cm latvasta eilen samassa hommassa. Heitin limpparitölkkiin likoamaan, saapa nähdä juurtuuko.

Palstan kääntäminen alkoi tänään Menipähän vappuaattoki toteen. Vaimo toi töistä jonkun kasvin jaloangervona, mutta lehti ei kyllä ainakaan vielä kovasti muistuta sitä, mitä google väittää jaloangervoksi. Palstalle oli naapureilta ilmaantunut myös muutama mansikan alku.

Vihdoin pari kameralla otettua kuvaa. Joskus toiste lisää.


Lapasesta lähtenyt basilikareuhka. Puskan takana oleilee pieni naga ja pari muuta taimea toisen lampun alla.


Olohuoneen kasvipääty. Siinäpä nuo kaikki on.


Ebbi. Etummaisena kenailee lemon drop, jopa kaipailisi nykyään vielä akuutimmin tukea. Moista se ei kuitenkaan saa ennen parveketta. Haaroopa juuresta mukavasti ku noin roikkuu...

Larski

Heitetäänpä pari kuvaa.


Cuskin siemenistä itänyt lance.


Flexu yrittää kukkia.


Inca red drop ja kevään eka uuden taimen kukka.

Larski

Flexun kukka alkaa pikkuhiljaa aueta! Kaveria sillä ei vaan vielä oo, jolla pölytellä.. Edellisen viestin IRD-kukasta on muodostunut kauden eka podi. Kasvilla on kokoa ehkä 20 cm, mutta kypsytelkööt ny tuota. Pariin vuoteen ei tuota herkkua oo saanutkaan. Isompaa tuotantoa rohkenen odotella ebbissä likoavalta IRD:ltä. Toisen ebbin rakentelu on edelleen suunnitelmissa, mutta aikaa ei tunnu ikinä löytyvän Ikeassa pyörähtämiseen.

Palstalla kääntöhommat on puolivälissä. Turvetta tms. pitää vielä kantaa paljon, mutta tuleepahan tässä vaihees perattua isoimmat juurakot alta pois. Eilisillan kääntöurakka kruunautui sillä, kun naapuritalon rouvasihminen perkasi puutarhaansa. Lopulta meidän läntille päätyi reipas ämpärillinen kasveja. Lähinnä perennoja, mutta mukaan mahtui pari tukkoa timjamiakin. Omalta palstalta pitänee perata pois ainakin mansikan rönsyjä ja todennäköisesti minttuakin.

Larski


Siinäpä tuo inca red dropin podi on.

Jotta päiväkirjaan saatais vähä lisää väriä, niin laitetaanpa vielä kuva viime syksyn viimeisistä sadoista.Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Larski - toukokuu 15, 2012, 20:02:49 ipSiinäpä tuo inca red dropin podi on.

Nyt vain reilusti lannoitusta, ettei kasvu keskeydy. Inca saattaa tehdä satoa koko ajan syyskylmiin asti.

Larski

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 15, 2012, 20:16:46 ip
Lainaus käyttäjältä: Larski - toukokuu 15, 2012, 20:02:49 ipSiinäpä tuo inca red dropin podi on.

Inca saattaa tehdä satoa koko ajan syyskylmiin asti.
Loistavuutta! Ainoat kokemukset lajikkeesta on parin kesän takaisena bubblerikasvattina. Silloin kasvi kasvoi hervottomaksi pusikoksi ja tuotti suhteellisen kiitettävät sadotkin. Omaan makuun ehdottomasti yks parhaista lajikkeista. Tuo kasvi päätyy näillä näkymin joko altakastelulaatikkoon parvekkeen lasitusten ulkopuolelle tai palstalle.

Pitänee petrata lannoittamisen kanssa.

Larski

Hoh! Flexu on tiputtanut kahdesta kukasta terälehtensä ja näyttää kovasti siltä, niinkuin olis pölyttynyt. Emit vaan törröttää kukkien kannoista. Eikös tuon pitäisi pöyttyä vain kokonaan toisen kasvin kukasta..? Noh. Saapa nähdä tippuuko kukanjämät pois vai lähteekö jotaki kasvamaan.