toukokuu 10, 2025, 17:58:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikoti villeille ja vallattomille

Aloittaja Tiemuh, tammikuu 20, 2012, 22:39:23 ip

« edellinen - seuraava »

InkRose


Tiemuh

Kyllästyin kasvihuoneessa valinneeseen liikaan kosteuteen ja päätin päättää itse kuka siellä kasvaa.



Kaivoin ympyrän muotoisen ojan ja ulostulon kasvihuoneen saviseen pohjaan. Kaivannon täytin kivellä ja hiekalla. Sitten tasasin pohjan, poistin kasvuston pinnasta ja peitin tuplaharsolla. Päälle hiekkaa.


Chilit kannettuna sisään.

Puolet chileistä on tällä hetkellä ulkokasvatuksessa. Kasvihuoneessa on sisällä chinenset, annuumit ja frutescensit sekä osa baccatumeista ja pubescenseistä.

Ulkokasvatukseen ovat puolestaan päässeet lähes kaikki etelä-amerikkalaiset chilit.

Tiemuh

elokuu 06, 2012, 13:24:58 ip #222 Viimeisin muokkaus: elokuu 07, 2012, 10:41:13 ap käyttäjältä Tiemuh

Goat's Weed sen kuin kasvaa ja komistuu. Kauan kesti että vauhtiin pääsi, mutta nyt pukkaa satoa tämä toista kesää kasvava.


C.praetermissum CAP 1144. Tusinaa marjaa tekee tämä chilien aristokratiaankin kuuluvaksi mainittu. Ei silti ole vielä tietoakaan ylivoimaisesta satoisuudesta, josta varsinkin tämä ja yleisesti praetermissumit on tunnettu. Ehkä sitten ensi vuonna.


Bolivialainen PI 596052 on kasvutavaltaan yksi suosikeistani. Maistiaisia alkaa toivon mukaan kohta kypsymään.


Cumari do Para tai Charapita. Selvinnee viikon sisällä kun marjan muoto vakiintuu. Jos se on pitkulainen niin kyseessä on Cumarilainen, loistava aromisella Charapitalla puolestaan pyöreä.


Ainakin kaksi variaatiota Starfish x Hot Tree Pepper F2 tekevät hyvin isoja palkoja, kuten myös isoja kukkia.

Tiemuh






Keräsin sata Habaneroa. Säälittävän pieniä yhtä lukuunottamatta. Kertonee kylmästä kesästä. Toinen kuva puskasta pari päivää sitten, pahasti punkkien syömä on. Viimeinen kuva on alkukesältä kun kaikki vielä vaikutti hyvältä.

Tiemuh

elokuu 10, 2012, 23:37:17 ip #224 Viimeisin muokkaus: elokuu 10, 2012, 23:58:59 ip käyttäjältä Tiemuh

Pirkkohotelli eli Leppäkerttu bordelli.

Itselläni ei ole ollut koskaan ongelmia kirvoista, mutta koska ne taitavat olla yksi vakio ongelma kasvihuone ja ulko kasvatuksessa niin suhtaudun niihin kunnioituksella ja teen vastaiskuja niitä vastaan jo etukäteen. Tämä ei ole rakennettu alkuperäisesti suositellusta bambusta, vaikka sitäkin on tukikeppeinä, vaan järviruo'osta, joka on kuitenkin kerätty merestä.

Ideana siis on tarjota leppäkertuille oivallinen lisääntymispaikka, jotta ne ottaisivat niskalenkin mahdollisista kirvoista kasvihuoneessa.

jaolsten

Apua, loistava idea! Katselin Tampereen asuntomessuilla pari viikkoa sitten "Leppäkerttuhotellia", joka oli tehty bambusta ja joistain muistakin ontoista risuista. Otan käyttöön ensi kaudella, isosti!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

PP

Kuinka hyviä leppikset on muihin kirvantappajini verrattuna? En halua aliarvioida toisten virityksiä, päinvastoin, mutta aloin vaan miettimään, miksi niitä ei ole myynnissä esim. Biotuksella.

jaolsten

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 10, 2012, 23:58:49 ip
Kuinka hyviä leppikset on muihin kirvantappajini verrattuna? En halua aliarvioida toisten virityksiä, päinvastoin, mutta aloin vaan miettimään, miksi niitä ei ole myynnissä esim. Biotuksella.
Omiin kokemuksiin pohjautuen, ovat tehokkaita Kirvanraatelijoita, mutta laiskoja ja hitaita lisääntymään. Tässä kohtaa esim. harsokorento ja kirvasääski munivat miljoonia toukkia mutustamaan kirvoja. Jos jaksaa nähdä vaivaa, niin Leppikset ovat parhautta. Mutta niitä pitää löytää monta, jotta alkaa tulokset näkymään ja lisääntyminen varmistuu.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Tiemuh

Leppäkerttu on kirvojen perus vihollinen. Varmaan biotukselta löytyy parempiakin kirvansurmia, mutta leppäkerttu on kuitenkin halvempi (lue ilmainen) ja luonnonmukaisempi vaihtoehto. Itse sain kauden aluksi lapsityövoimalla kerättyjä leppäkerttuja lahjoitukseksi, joten pitäähän niille tarjota kunnon lisääntymisalusta suojelemaan pahoin punkeista kärsinaitä chilejäni.

Lillen

Itsellänikin muutamia leppäkerttuja kasvihuoneessa. Hieman laiskojahan ne ovat, viettävät usein päiviäkin samoilla lehdillä, mutta joskus taas ovat todella aktiivisia ja kirjaimellisesti panevat parastaan. Lisääntyminenhän voisi toki olla nopeampaa ,mutta mikäli olen niin nuuka etten suostu maksamaan muusta kuin suopavedestä jota en ole edes itse maksanut niin tuo on parhainta mitä voin saada.

Harsosääsken toukkiakaan kun en tiedä mistä metsästää...

Face the facts...kirjoitettinkohan se noin  :D

Tiemuh

Aloitin kauden alas ajon. Ensimmäisenä listalla olivat praetermissumit, mutta myös jokuselle muulle tein saman toimituksen.


CGN22795. Kuvasta käy hyvin ilmi kuinka karvainen prae loistaa hopeisena auringossa.


Goat Pepper


Cumari Pollux


CAP1144 jäi kuvaamatta, joten käytetään tätä jo kerran käytettyä uusinta kuvaa.


Otin praet purkeistaan ja otin paljon multaa ja vähän juuria pois.


Karsin praet ja karsinnoista tein pistokkaita. Ne saavat kypsytellä noin marjansa kypsiksi.


Uponin sekä pistokkaat että karsitut kasvit  n. puoleksi tunniksi mäntysuopa - öljy veteen. Näin toivon kaikkien punkkien hukkuvan ja mahdollisesti myös munien vahenevän. Toimituksen jälkeen suihkutin kaikki vielä Calypso myrkyllä ja uusin suihkutuksen rungoille n. viiden päivän päästä ja vielä kolmannenkin kerran. Jotenkinhan näistä begoniapunkeista on eroon päästävä. Calypso tehoaa ainakin joihinkin punkkeihin, mutte begoniapunkkia pakauksessa ei mainita.


CGN22795 kukkia


Cumari polluxin kukka 1


Cumari Polluxin kukka 2


CAP1144 kukka 1


CAP1144 kukka 2


Goat Pepper kukka 1


Goat Pepper kukka 2


Kaikki praetermissumit valmiina siirtymään ikkunakasvatukseen ja eristykseen muista saastuneista kasveista.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - elokuu 20, 2012, 21:27:30 ip
Upotin sekä pistokkaat että karsitut kasvit  n. puoleksi tunniksi mäntysuopa - öljy veteen. Näin toivon kaikkien punkkien hukkuvan ja mahdollisesti myös munien vahenevän. Toimituksen jälkeen suihkutin kaikki vielä Calypso myrkyllä ja uusin suihkutuksen rungoille n. viiden päivän päästä ja vielä kolmannenkin kerran. Jotenkinhan näistä begoniapunkeista on eroon päästävä. Calypso tehoaa ainakin joihinkin punkkeihin, mutte begoniapunkkia pakauksessa ei mainita.


Hienoa, jos tämä toimii. Itse en kuitenkaan ota riskiä, vaan tuhoan kaikki kasvit kauden päätteeksi. Flexun säästän, mutta se menee jonnekkin muualle hoitoon.
Miten ajattelit puhdistaa esikasvatustilat?

Tiemuh

Hhm.  Esikasvatustila on kasikymppinen kerrostaloasuntoni. Olin suunnitellut hävittäväni sen ainoan viherkasvin mikä minulla chilien lisäksi on ja näin poistavani punkeilta mahdolliset elelymahdollisuudet. Voisiko begoniapunkitpunkit elää jossain muussakin paikassa, kuin kasveissa, normi asunnossa?

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - elokuu 20, 2012, 23:40:23 ip
Voisiko begoniapunkitpunkit elää jossain muussakin paikassa, kuin kasveissa, normi asunnossa?


Tätä pelkään, tietoa ei ole, mutta periaatteessa ne voisivat lämpimässä säilyä munina/horroksessa odottaen parempia aikoja...

Herpiili

Lisääntyminen loppuu alle 13c ja yli 34c lämpötiloissa joten lämpökäsittelylläkin saattaa päästä begoniapunkeista eroon jos vain on tuollaiset olosuhteet käytettävissä.

LainausAs broad mites are very sensitive to heat, hot water treatment (45-50°C; 113 - 122°F for 15 minutes) of plants before they are transferred into a greenhouse may prevent the introduction of the pest.


Toinen tapa onkin mainittu siinä.

jaolsten

Juteltiin Kärsän kanssa tästä jokin aika sitten. Hänen mukaansa kasvihuoneviljelijät, etenkin taimiviljelijät puhdistavat myytävät taimet tuolla lämminvesikäsittelyllä. Kuulemma se vaatii tarkan lämpömittarin ja vastuksen, jotta vesi pysyy muutaman kymmenyksen sisällä ihannelämpötilasta. Liian lämmin tappaa kasvin, kylmemmässä punkit ei kuole. Onko Herpiilillä tai muilla tietoa, mikä tuo lämpötila tarkalleen on? Vai vedänkö hatusta ja käytän kasvini 47,5-asteisessa vedessä?

Itse siis olen myös säästämässä kasveja, mutta saavat talvehtia Luvialla (130km Ylöjärvelle) puolikylmässä varastotilassa länsi-ikkunalla. Lisäksi leikkaan ne hyvin lyhyeksi, käytän mäntysuovassa ja lämpimässä vedessä. Lopuksi laitan ne pieniin, jopa 1-2 litran muovipurkkeihin. Tuon ne sitten kesäksi takaisin Pirkanmaalle jos selviävät talvesta.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Hubert

Google ei punkeille anna tarkkaa lämpötilaikkunaa. 43-49 astetta mainitaan monessa paikassa, mutta alkuperäistä (yliopisto-)tutkimusta ei löydy. Tuota 49-astetta ei ainakaan saa ylittää. 47,5 astetta voisi olla aika hyvä, koska >47 asteessa kuolevat jo viruksetkin (taitavat kyllä vaatia pidemmän käsittelyajan).

Tämä lämpökäsittely alkoi kiinnostaa tosissaan, mutta miten voi kotioloissa varmistua, että kasvin jokainen osa on tuossa oikeassa lämpötilassa riittävän pitkään? Monissa ohjeissa puhutaan pistokkaiden lämpökäsittelystä, joten toimiiko tämä edes kokonaisille kasveille?
Miten nuo taimikasvattajat hoitavat homman tarkalleen? Mikrolisäyksessä lämpösterilointi tehdään laboratorio-oloissa sellaisissa "minikasvareissa".



Tiemuh

Tuo lämpökäsittely kuulostaa kyllä hyvältä, joskin työläältä ja vähän vaaralliselta. Jos punkkien munat kuolisi samassa käsittelyssä niin homma alkaisi ratkeamaan. Saaviin siis 47-48 asteista vettä ja kasvi sinne vartiksi?
Punkkien lisääntyminen on muuten selkeästi hidastunut nyt kun yöt ovat taas olleet täälläpäin melko viileitä. Uutta tuhoa ei juuri ole näkynyt.

M;kko

Talven tullen voisi olla helpompaa pitää säilytettäviä kasveja alle 13 asteessa vaikka jonkun puolitutun autotallissa vai vastaavassa. Muutenkin taitaa viileät olosuhteet olla lepääville kasveille hyväksi talvisin, jos ja kun valoakin on vähemmän tarjolla.

Hubert

Tuo kylmyys ei taida tappaa munia, vaan pelkästään aikuiset ja laittaa ongelman vain pauselle ...