tammikuu 10, 2025, 11:50:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Herpiilin uudet kujeet 2012 + 2013

Aloittaja Herpiili, tammikuu 27, 2012, 08:42:59 ap

« edellinen - seuraava »

Herpiili




Tämmöistä tänään. Baccatumeissa, annuumeissa ja fruitessa on mukavasti raakileita ja alkaa satoakin kypsymään. Chinenset eivät diggaa tuulisesta ja vähävaloisesta parvekkeesta joiten podien määrä on melkoisen surkea, saapa nähdä mihin suuntaan kausi vielä ehtii kehittymään.

Herpiili

elokuu 05, 2013, 21:01:25 ip #381 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2013, 21:04:50 ip käyttäjältä Herpiili
Peppermanialta peräisin oleva Scotch Bonnet Jamaican osoittautui taas joksikin aivan muuksi kuin aidoksi ja originelliksi Scotch Bonnetiksi. Muoto ei täsmää, maku ei täsmää eikä täsmää värikään kun kypsyi punaiseksi. Lohdutukseksi todettakoon: posti kiikutti tänään MoA Scotch Bonnetin siemeniä, joka on Jamaikan maatalousministeriön kehittämää, paikallisille viljelijöille suunnattua aitoa Scotch Bonnettia. Ehkäpä jo ensi vuonna saa aitoa kamaa ruokapöytään  :)

Youtube-videoiden kuudennessa osassa noita näkyy jossain neljän minuutin kohdalla vähän tarkemmin:

Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt1 of 6
Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt2 of 6
Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt3 of 6
Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt4 of 6
Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt5 of 6
Technical guide to growing scotch bonnet pepper pt6 of 6

Omista kasvatuksista ei nyt kummempaa kerrottavaa ole, baccatumeista tulee parvekkeella ihan kohtuullisesti satoa ja syksylle on ennustettu lämpimiä säitä joten eiköhän kypsiä vielä ehdi keräilemään. Tähän mennessä on tullut keräiltyä noin kilon verran kypsiä puskista. Starfish ennätti kasvamaan parvekkeen kattoon.

Orange Rocoto on amppelissa pörhistynyt ja kyseisestä kasvista saanee vielä ihan mukavasti kerätä satoa. Tässäpä pari kuvaa ja kuvien ottohetkenä 24.7.:

Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4

Laitetaanpa vielä ekstrana muutama kuva SecondBestFlame:n kasveista, ajankohtana myöskin 24.7.:
Aji Amarillo (C. baccatum) ja Trinidad Scorpion Moruga (C. chinense)
Biquinho (C. chinense)
C. praetermissum
Capsicum rhomboideum
Ulupica large, jonka päälle yrittää praetermissum tunkeilla.

Herpiili

syyskuu 13, 2013, 00:59:32 ap #382 Viimeisin muokkaus: syyskuu 13, 2013, 01:18:19 ap käyttäjältä Herpiili




Orange Rocoton sato on alkanut kypsymään. Maanantaina kävin keräämässä tästä 9L amppelista 519g kypsiä ja melkoinen määrä raakileita tuolla lehtien lomassa tuntui vielä piilottelevan. Ainuttakaan oksaa ei ole muuten tuettu millään tavalla.

Parvekkeen kasvivalintojen suhteen mentiin metsään tällä kaudella pahasti. 6kpl chinensejä olivat kyllä reheviä, mutta valon määrä ei vaan yksinkertaisesti riittänyt sadontuottoon. Nagasta tuli jopa 3kpl noin 4g painoisia podeja. Ainokainen pube on tuottanut puolisen kiloa satoa ja baccatumeista on onneksi tullut sitten ihan kiitettävästi, yhteensä noin 2kg kypsiä tähän mennessä ja satoa on vielä kypsymässä. Syyskelit ovat olleet aivan loistavat, joten nollatulokseen ei tällä kaudella päädytä eikä raakoina tarvitse baccoista satoa pahemmin poimia.

Chinensejä en enää jatkossa kasvata nykyisten kaltaisissa olosuhteissa parvekkeella, hukkaan menee.


Hubertilta peräisin oleva Capsicum flexuosum pölyttyy mainiosti itsekseenkin ja kypsistä marjoista tuntuu löytyvän 1-3kpl siemeniä per podi.

Siirrytäänpä sitten ajankohtaisempiin aiheisiin eli syömiseen ja säilöntään  ::)


Muutama viikko takaperin tuli tehtyä ensimmäinen satsi chilillä höystettyjä suolakurkkuja ja huomenna olisi tarkoitus tehdä uutta satsia muhimaan.


Lihapullissahan pitää olla makua ja rocotoistahan sitä saa.


Rocoto-piirakkaahan pitää toki nautiskella näin syksyllä, joko sitten kinkulla tai kylmäsavuporolla. Jälkimmäinen toki aina parempi.


Kylmäsavustettua rocotoa ennen savustusta, savustuksen jälkeen, kuivauksen jälkeen ja jauhamisen jälkeen. Kuljetuskustannukset laskevat kun lopputuotteesta tulee melko tarkalleen 1/10 alkuperäisen painosta kuivaamisen jälkeen.


Sain tuliaisia Viipurista, ihan kirjaimellisesti. Venäläisiä annuumeja, joilla oli kilohintaa n. 3,8€ ja ostospaikkana Karusel-myymälä. Pitkästä aikaa voi sanoa yllättyneensä positiivisesti annuumeista ja näistä puuttuu annuumeille ominainen kitkerä maku. Raikkautta kuin tuoreessa kurkussa eikä poltekaan ole riipivää sorttia. Kypsemmistä chileistä pitää poimia siemenet talteen, josko näitä innostuisi itsekin kasvattelemaan.

Minbaari

Venäläiset näköjään osaa jalostaa noita annuumeita. Itsellä kasvatuksessa oleva Dvoinoje Izobilije on myös erittäin maukas tapaus annuumiksi. Varmasti saa paikan tulevilla kausilla.
#816

Herpiili

Kausi alkaa olemaan melkoisen paketissa, parvekkeen kasvit tyhjätty podeista ja niitä tuli baccatumeista viimeisellä kerralla 900g. Sisälle podejaan kypsyttelemään päässyt Starfish x Hot Tree Pepper F2 tuli siivottua podeista ja loppusatoa yksistään siitä 1.2kg, kauden kokonaissaldo ko. lajikkeesta liikkuu jossain 2-3kg välillä ja satoa tuotti parvekkeella parhaiten. Chinenseistä parvekkeella tuli yhteissaldona podeja hurjat 40g, kahdeksasta kasvista - liian vähän valoa.

Jamaican Hot Chocolatesta tuli kasvihuoneeseen adoptoituna pienikokoisia marjoja viimeisellä poimintakerralla 1.8kg, puolisen kiloa kypsiä ennen tuota. Ei mitenkään erityisen herkullinen lajike ja kypsymisen suhteen hyvinkin myöhäinen joten ei ainakaan jatkokasvatteluihin pääse.

Lemon Drop x PI-441551 F4 oli parvekkeella edustettuna kaksin kappalein ja tuotti satoa oikeinkin hyvin olosuhteisiin nähden, nämä hybridibaccat tuntuivat tuottavan moninkertaisen määrän tavallisempiin lajikkeisiin nähden ja LD x PI-441551 pääsee talvetukseen tuon SF x HTP F2:n lisäksi.

PI-593618 (Capsicum pubescens) tuotti parvekkeella kilon verran satoa ja päätyy talvetukseen.

Starfish kasvoi melkoisen kookkaaksi, mutta satosi myöhään ja podit jäivät melkoisiksi nappuloiksi. Kokonaissaldoa ehkä 200-300g.


Tältä nuo talvetukseen jäävät näyttivät viikko sitten sisälle siirrettyinä, pientä leikkelyähän nämä vaativat.



Orange Rocoto päätyi tänään amppelinsa kera kasvihuoneelta kotosalle, talvetetaanpa tämäkin yksilö. Siirto-operaatio oli varsin mielenkiintoinen henkilöauton takapenkille ahtaessa ja kasvin kuljettelu parkkipaikalta huoneistoon oli myöskin melkoinen. Yhden oksan katkeamisella selvittiin ja ainoastaan 5 podia putosi, yhteispainoa 150g.



Kypsiä keräilty 519g+720g+1400g ja puskassa riittää raakileita sekä puolikypsiä vielä ihan mukavasti.

Talvetusten lisäksi taitaa ensi kausi mennä melko pienellä liekillä, nykyisellä parvekkeella kun on melkoisen turhaa kasvattaa paria poikkeusta lukuunottamatta chilejä. Kauden aikana ei esiintynyt tuholaisia, mutta sato jäi suoraan sanoen surkeaksi.

Herpiili

Orange Rocotosta keräilty taas satoa, aiemmat keräykset 2789g ja nyt irtosi kahdella kerralla kypsiä 1315g joten kokonaissaldoa yhdestä amppelista 4104g. Vielä jäi kolmisenkymmentä podia amppeliin. Talvetukseen jääneistä baccoista (LD x PI-441551 F4 ja Starfish) irtosi vielä huimat 620g. 

Kuivattua chiliä kun oli hieman kertynyt niin pitihän niitä hieman jauhaa ja purkittaakin:


Lähtötilanne.


Lopputuotteet. 135kpl noita 30ml putkiloita tuli, joista 55kpl savurocotoa. Pari isompaa lasipurkillista ja muutamat puolen litran minigripit vielä jauhamatta, joten kokonaissaldo selviää myöhemmin.

Jalapeño Gaucho, Jamaican Hot Cholate, Cajamarca+Omnicolor, Starfish x Hot Tree Pepper F2, Chilimix (sekalainen satsi annuumia, baccaa ja chinenseä), Baccamix (sekalaisia baccoja), Habanero, Lemon Drop-Rocoto, Homera + Superhot, Orange Rocoto ja viskitammi-hikkori savurocoto,

Landspeed


Herpiili


Muutama bonsai-aihio kotiutettu, katsotaanpas lähtevätkö kasvuun kunhan pääsevät valojen alle. Capsicum pratermissum, Jamaican Hot Chocolate (Capsicum chinense) ja Charapita (Capsicum chinense).

Ruukkukoko pieneni 25-30L tuntumasta n. 1,5L tienoille. Praetermissumilla ja JHC:llä rungon vahvuus jossain 3-4cm välillä.

bluesman

 Komeat tyngät. Praekin noin paksurunkoinen. Kaksi kautta CGN22795 Praea kasvateltuani ei varmaan kahta senttiä paksumpi ollut.
Noista varmaan vielä nähdään raporttia.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 15, 2013, 18:08:19 ip
Komeat tyngät. Praekin noin paksurunkoinen. Kaksi kautta CGN22795 Praea kasvateltuani ei varmaan kahta senttiä paksumpi ollut.
Noista varmaan vielä nähdään raporttia.


Melkoisen hulppeitahan nuo praet tuolla Taimimoisiolla olivat, varsinkin kun ottaa huomioon idätysajan (helmikuu) niin kasvu oli aivan jäätävää. 30L ruukku oli täynnä juuria ja vedenkulutus varsin reipas.

Eiköhän noista raporttia tule jos pysyvät hengissä "melko" rajun leikkauksen jälkeen  ;D

Herpiili



Trinidad Scorpion Moruga (Capsicum chinense) pääsee myöskin talvetukseen.

Herpiili

Kaudelta 2013 talvetukseen jäävät:

CAP469/CAP1144 (Capsicum praetermissum) - bonsai
Capsicum galapagoense
Charapita (Capsicum chinense) - bonsai
Jamaican Hot Chocolate (Capsicum chinense) - bonsai
Lemon Drop x PI441551 F4 (Capsicum baccatum)
Naga Morich (Capsicum chinense)
Orange Rocoto (Capsicum pubescens) - amppeli
Starfish (Capsicum baccatum)
Starfish x Hot Tree Pepper F2 (Capsicum baccatum)
Trinidad Scorpion Moruga (Capsicum chinense)

Orange Rocoto-amppelista on keräilty nyt syys- ja lokakuun aikana kypsiä podeja yhteensä 5,95kg. Noin 20kpl taitaa vielä podeja olla kypsymässä joten yli kuuden kilon mennään. Kunhan loppusato on kypsynyt niin amppeli saa saksia osakseen. Ei laisinkaan hassumpi saldo kun ottaa huomioon pubeidätysten 20.2.2013 näyttäneen vielä tältä.

Bonsai-kokeista parhaiten heräsivät henkiin praetermissum ja Jamaican Hot Chocolate. Melko yllättävää kun Charapita on heiveröinen kasvi ja kuivatti wanhat oksansa kokonaan, muutama silmu on onneksi rungossa herännyt ja taitaa sekin selvitä kasvuston sekä juurien rajusta karsinnasta.

Uusien kasvattien lista on vielä melkoisen auki, ainoa varma lisäys ensi kaudelle on MoA (Ministry of Agriculture) Scotch Bonnet (Capsicum chinense). Starfish x Hot Tree Pepper F3:sta idättänen useampia yksilöitä.

Herpiili


Tältä näyttää helmikuusta kasvanut Capsicum galapagoense mennessään talvetukseen sekatöörien jäljiltä.

Herpiili

lokakuu 31, 2013, 17:53:59 ip #393 Viimeisin muokkaus: lokakuu 31, 2013, 22:11:16 ip käyttäjältä Herpiili

Näin vältämme ikävät sekaannukset chilijauheiden kanssa  :)

edit: Tulipa väsättyä toinenkin etiketti:


Yllättävän hyvin onnistui kokoonsa nähden.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - lokakuu 29, 2013, 15:28:03 ip
Kaudelta 2013 talvetukseen jäävät:

CAP469/CAP1144 (Capsicum praetermissum) - bonsai
Capsicum galapagoense
Charapita (Capsicum chinense) - bonsai
Jamaican Hot Chocolate (Capsicum chinense) - bonsai
Lemon Drop x PI441551 F4 (Capsicum baccatum)
Naga Morich (Capsicum chinense)
Orange Rocoto (Capsicum pubescens) - amppeli
Starfish (Capsicum baccatum)
Starfish x Hot Tree Pepper F2 (Capsicum baccatum)
Trinidad Scorpion Moruga (Capsicum chinense)


Näiden kohdalla näyttää baccatumien kohtalo varsin huonolta, latvonnan jälkeen uusia kasvupisteitä ei ole lähtenyt elämöimään ja 50cm pitkät rungotkin vaikuttavat kuivahtavan kasaan. Muiden kanssa ei ongelmia.


Jamaican Hot Chocolate on lähtenyt varsin hyvin kasvuun - 25 päivää paljaaksi leikkelyn jälkeen.


Hubertin vinkkaamana hankitut kasvikuivurit, ovat osoittautuneet oikeinkin hyviksi ja hintaakin näyttää olevan edelleen 34€ (+toimituskulut 4€).Centurion SVK-130, Tretti.fi


Viime vuonna Kenwood Chef KM010-yleiskoneeseen hankkimani mylly (AT320) on aivan loistava tuote, tämän kanssa ei ole ollut mitään ongelmia puolikkaiden rocotojen jauhamisessa tomuksi ja tiivisteet pitävät mainiosti. Mukana tuli 4kpl lasipurkkeja kansineen, joten hyvin nopeasti saa tasalaatuisia isompiakin eriä jauhettua.


4ml tuubeja hankittu 30ml näytepurkkien seuraksi.

30ml näytepurkeista on nyt muutaman vuoden kokemus eikä paluuta entiseen ole. Näissä säilyvät jauheet mainiosti ilman kosteusongelmia ja paakkuja, kunhan muistaa käytön jälkeen ruuvata kierrekorkin kunnolla kiinni. Annostelukin on helppoa ja hintakin varsin minimaalinen.

Herpiili


Herpiili


Ravintolapäivän ennakkovalmistelut ovat käynnistyneet. Kahden suklaan muhverot saivat sielukkuutta kahdesta eri chilistä, Habanerosta sekä Capsicum praetermissumista. Varsinaista nelinpeliä siis :)

Herpiili

Ja jottei yksinpuhelu ota loppuakseen, merkataanpa muistiin myös jouluvalojen asennusajankohta.



Trinidad Scorpion Moruga, Naga Morich, Capsicum Galapagoense ja Orange Rocoto päätyivät nyt alkuun ledin alle.

Starfish x Hot Tree Pepper heitti veivinsä (rungot kuivahtivat kasaan), mutta Starfishissä näkyy sentään eloa pitkällisen odotuksen jälkeen. Pitäisi siirrellä AutoPotin 15L ruukusta vaan toisenmoiseen talven ajaksi.

Herpiili


Pienempiä ja isompia jauhetuubeja.


Isompien purkkien kohdalla tapahtui suunnitelmien muutos, tekstin asemoiminen korkkeihin oli astetta isompi homma joten tekstit jäävät korkeista pois. Korkkietiketit on asemoitu niin, että hedelmän kärki tai kukkakuvien heteet osoittavat sivuetikettiin täydessä tiukkuudessa, jolloin huomaa heti jos on jäänyt kansi löysään ;)

Cheini

^ ..jos ei muuta hyötyä niin siistin näköiset. :)
Onks toi mesquite puulajike vai mikäseoli?
Miul on täl hetkel käytös ihan parasta mausteseosta minkä nimi on BBQ & grill mesquite  :P
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään