Valittuja paloja köyhän opiskelijan ruokapäiväkirjasta.

Aloittaja Wonka, helmikuu 10, 2012, 16:19:14 ip

« edellinen - seuraava »

Wonka

Joskus ruokaa laittaessa tulee räpsäistyä kuva raaka-aineista ja/tai annoksesta ja toisinaan jopa kirjoitettua resepti muistiin.
Tyttöystävä kyselee myös usein tekemistäni mätöistä reseptejä (tarkemmin ajatellen niin teki myös edellinenkin). Tästä ajatus tähän ruokapäiväkirjaan oikeastaan syntyikin. Niin kuin otsikko jo kertookin, postaan tänne valittuja paloja ruoistani ja valinta kriteerinä toimii milloin mikäkin. Pyrin liittämään mukaan pienen selostuksen siitä miksi kyseinen ruoka on päätynyt tänne.
Mitään turhaa hienostelua en rupea harrastamaan, vaan annokset ovat pääsääntöisesti isoja ja rumia.  ;)
Asialliset kommentit ovat tervetulleita. Asiattomat jätän omaan arvoonsa.

Ensimmäisen reseptin kunnian saa itse oikeutetusti munakas. Kananmuna tuo opiskelijan proteiininlähde numero 1 on halpa ja hyvin säilyvä raaka-aine joka taipuu monenlaiseksi kulinaristiseksi nautinnoksi. Tällä kertaa kuten niin monesti muulloinkin kaivelin pakastimesta ja kaapeista raaka-aineet yksinkertaiselle, mutta maistuvalle aterialle.

1/2l kanttarelleja
1     sipuli
3     kananmunaa
1     iso valkosipulin kynsi
       pieni pala nagaa
2     viipaletta korpuksi kuivunutta leipää

Silppua sipuli.
Sulata kanttarellit ja puristele liiat vedet pois.
Pannulle öljyä ja nokare voita. Kun voi alkaa vaahdota lisää kanttarellit.
Riko munat (kanan ei omia) kulhoon ja lisää tippa vettä, suolaa ja pippuria. Vatkaa rakenne rikki vispilällä (mummo on hyvä tuplamummo paras).
Sipulit pannulle kanttarellien keskelle ja tippa öljyä päälle. Sekoita ja anna kuulottua hetken.
Hiero valkosipulin kynsi kuivaan leipään. Korpuksi kuivunut leipä toimii kuin raastin.
Pilko leipä pienemmiksi paloiksi ja laita pannulle.
Hienonna nagan pala ja laita pannulle.
Kun leipä alkaa ottamaan väriä kaada munat sekaan ja sekoittele varovasti hetken, kunnes massa alkaa hyytyä.
Paista miedolla lämmöllä kunnes pystyt kääntämään munakkaan. Voit nostaa lämpöä ja sujauttaa munakkaan alle nokareen voita, jotta saat myös tälle puolelle kauniin pinnan. Huom älä paista liikaa. Munakas on parhaimmillaan mehevä ja kostea.

Tietysti kun kuva pitäisi ottaa kämmään munakkaan läjäksi lautaselle. ;D

Wonka

Joskus käy opiskelijallakin flaksi myös ravinnon hankinnassa. Joku hyvä haltiatar lahjoitti naudan sisäfileen nälkäiselle. ;)
Eli sisukkaa ja nopeat valkosipuliperunat.

3       perunaa (rosamunda)
1/2    sipuli
6       pientä valkosipulin kynttä
1       kuivattu tepinin marja
1/6    tuoretta nagaa

300g naudan sisäfilettä


Näistä syntyy lisuke.


Hyvää lihaa!

1/2h ennen muuta renssaa file ja leikkaa pihvit. Loppu liha kylmään, leikatut pihvit huoneen lämpöön.
Leikkaa pestyt perunat ohuiksi viipaleiksi.
Silppua sipuli ja valkosipuli.
Reilusti öljyä ja perunaviipaleet irroitellen  pannulle.
Kun perunat alkavat muuttua läpikuultaviksi lisää sipuli.
Laita pihvit kuumalle pannulle ja paista kunnes pintaan nousee nestettä.
Lisää valkosipuli, chili, suolaa ja pippuria perunoihin.
Pudota lämpötilaa molemmilta pannuilta ja käännä pihvit. Suolaa ja pippuria myllystä jo paistetulle pinnalle.
Kokeile pihvin kypsyyttä painamalla varovasti lastalla. (Raaka liha on pehmeämpää kuin kypsä) Kun pihvin pintaan nousee nestettä pihvi on medium. (Itse pidän jopa raaemmasta eli medium-, kun liha on näin hyvää, joten nostin pihvini vetäytymään jo aiemmin). Pihvi on hyvä nostaa hetkeksi vetäytymään esim. 60c uuniin folioon käärittynä.
Minä laitoin pihvini perunoiden päälle ja peitin koko pannun foliolla ja sammutin levyt. Maltoin odottaa ehkä 5min. Ja sitten oli pakko saada ruokaa lautaselle.  ;D

Laitoin vielä paprikan siivuja väriksi lautaselle.
Suolaa ja pippuria vielä annoksen päälle ja syömään. Mitään kastiketta en jaksanut tehdä, eikä tämä sitä totisesti kaivannutkaan. 

Wonka

Koska köyhä opiskelija ei voi syödä joka päivä sisäfilettä, päätin vaihteeksi tehdä hernekeittoa. 0,5 kg kuivattuja herneitä, 1.03 kg savupotkaa luineen ja nahkoineen, puolikas sipuli, suolaa, pari pippuria ja 1/4 tl 18h savustettua TSMB:tä.
Liota herneitä 10h. Kaada vesi pois.Laita potka, herneet ja sipuli kattilaan. Lisää vettä n.3l. Kiehauta ja jätä muhimaan pienelle lämmölle. Sekoita pohjaa myöten parin tunnin välein kunnes kypsää. Ongi potka keitosta ja revi lihat käyttäen kahta haarukkaa. Lihat takaisin kattilaan ja luut, nahka ja läskit kompostiin. Tarkista maku ja koostumus.



Perinteiset hernekeiton raaka-aineet.

HUOM. jos et tiedä mitä TSMB on niin voit olla varma että olet laittanut sitä liikaa. ;)

tomppa,

Todella hienoa kun saadaan uusia ruokakuvia sekä ohjeita tänne foorumille! Näyttää ihan hyvältä ja varmasti maistuukin..
Nyt kun minä ja räyhis ollaan pidetty taukoa noista ruokapäivityksistä niin hyvä että joku jatkaa niitä  ;)

Teehän lisää kun viitsit  8)

Toni.A

Juuri äsken heitin hetulaan yönyli leivinuunissa haudutettua hernerokkaa ylikypsällä palvipotkalla. Saat uskoa, että hyvvee oli. Mausteena omassa annoksessa oli ehtaa chiliä, elikkäs nagaa, sekä tietysti suomalaista Aura-sinappia. :P Ruisleipää ja piimää vauhdinantajaksi ja takuu herkku on valmis. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Wonka

Lainaus käyttäjältä: .TOMPPA. - helmikuu 10, 2012, 18:16:19 ip
Todella hienoa kun saadaan uusia ruokakuvia sekä ohjeita tänne foorumille! Näyttää ihan hyvältä ja varmasti maistuukin..
Nyt kun minä ja räyhis ollaan pidetty taukoa noista ruokapäivityksistä niin hyvä että joku jatkaa niitä  ;)

Teehän lisää kun viitsit  8)


Hyvä jos joku näitä viitsii kattella ja kommentoida. :)
Näitä tulee jatkossa säännöllisen epäsäännöllisesti eli toisinaan kun jaksaa/ehtii/viitsii. ;D

Wonka

Lainaus käyttäjältä: Toni.A - helmikuu 10, 2012, 18:22:23 ip
yönyli leivinuunissa haudutettua hernerokkaa ylikypsällä palvipotkalla.


Täällä kerrostalossa tuollaisesta ei voi kuin haaveilla.  ::) Uskon että hyvää oli, niinkuin moni muukin leivinuunissa hitaasti kypsytelty  herkku. :P (tuli itelle sellainen pavlovin koira efekti).  ;D

Kebabmaniac

Komppaan Tomppaa. Asiallisen tuntuista meininkiä. Chili + kanttarelli tuntuu aika rohkealta vedolta.  Joskus miettinyt miten yhdistää chili + kuivatut suppikset, vaan ei vielä uskaltanut.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Kebabmaniac - helmikuu 10, 2012, 20:32:10 ipChili + kanttarelli tuntuu aika rohkealta vedolta.  Joskus miettinyt miten yhdistää chili + kuivatut suppikset, vaan ei vielä uskaltanut.

Heh, heh,
Älä mieti, tee!

Eilen juuri piti tehdä sienikastike, kun vaimon hankkimat pakastetut jauheliha-kanttarellipihvit olivat niin mauttomia. Ei se paljoa vaadi:
Kermaa, suppilovahveroita, kuivattua inkivääriä, hitunen merisuolaa ja pari kuivattua Cajamarcaa.
Oli muuten hyvää ja pihvitkin alkoivat maistua joltakin.
Nyt oli paksua ruokakermaa, tavallisen kanssa saatat kaivata vähän jauhoja sekaan, tai murennettua sientä.

Ryhis

Hyvännäköistä. Kivat kuvat ja simppelit reseptit, kirjoituskielikin on kansantajuista ja sujuvaa.

Tätä lisää, klikkaisin "tykkää"-jos olisin facebookihmisiä.


Lainaus käyttäjältä: Kebabmaniac - helmikuu 10, 2012, 20:32:10 ip
Chili + kanttarelli tuntuu aika rohkealta vedolta.


http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/05/chilinen-sienikastike-pastalle.html
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Wonka

Lainaus käyttäjältä: Kebabmaniac - helmikuu 10, 2012, 20:32:10 ip
Chili + kanttarelli tuntuu aika rohkealta vedolta. 


Kanttarelli on tosiaan arvokas ja  hienon makuinen raaka-aine jonka makua ei kannata peittää liialla maustamisella. Tuohon munakkaaseen laitoin todella pienen palan tuoretta nagaa, jos vertaa esim. tuohon Räyhiksen linkin takaa löytyvään reseptiin, niin sanoisin, että tulisuutta oli suhteessa vähemmän kuin kahdesta aji cristalista tulisi.
Tosin tuossa kastikkeessa kerma pehmentää makua aika lailla.

Wonka

Chilillä maustettua ketsuppia grillimakkaran kyytipojaksi.

Heinziä1,5dl
Bluesmanin chilimix salsa 2011 1dl
Erittäin hyvää!

Versio 2
heinziä ja savu TSMB:tä
savun makua ei ole tarpeeksi vaikka tulisuutta piisaa. Lisätään tl liquid smokea. Maistuu savulle ja on tulista, mutta savun maku on hieman turhan terävä ja dominoiva. Parempaa tulisi varmaan käyttämällä jotain hieman miedompaa savustettua chiliä vähän runsaammalla kädellä.

Wonka


Munakasta.
Tällä kertaa täytteenä kanttarelleja, sipulia, valkosipulia, mangoldia.
Mausteena suola, pippuri ja paholaisenhillo.


Tästä syntyi jonkinlainen chili con carne.
Kuvassa näkyvien ainesten lisäksi ruokaan tuli lihalientä, savu TSMB:tä, balsamicoa ja van houtenia.
Kirjoittelen jokupäivä tarkempaa reseptiä tästä.

Wonka

Lemom dropin alkaessa kypsyttelemään ensimmäistä satoaan päätin, että on aika hyödyntää pakastimeen vuodenvaihteessa jäänyt kylmäsavulohi.



Elikkäs helpo ja niin herkullinen lohitartar.

Kala pakkasesta hetkeksi sulamaan.
Odotellessa silputaan yksi makea sipuli,nippu ruohosipulia ja tuoretta chiliä oman maun mukaan. (Tällä kertaa yksi lemon drop ja nagan kyljestä reilu suikale.)
Kun kalaa pystyy leikkaamaan veitsellä on se sulanut tarpeeksi ja se leikataan n.2mm kuutioksi. Tässä toimii valmiiksi siivutettu ks-lohi erinomaisesti koska ei tarvitse leikata kuin kahteen suuntaan.
Kaikki silputut raaka-aineet kulhoon, mustapippuria myllystä, sitruunankuorta (ainoastaan keltaista osaa), 1/3sitruunan mehu, 1/2-1 dl smetanaa ja sekoitetaan.
Toimii esim. paahtoleivällä tai ruis-sipsien kanssa mainiosti.
Jäisen lohisilpun voi antaa sulaa siivilässä jolloin siitä valuu ylimääräiset nesteet pois itse en yleensä malta. Jos tartar syödään vasta seuraavana päivänä kannattaa chilin kanssa olla erityisen varovainen. Tulee meinaan aika tavalla potkua, jos juuri sekoitettu massa on tulista, on se seuraavana päivänä todella tulista.
Tein tätä kilon verran uudenvuoden aatoksi ja laitoin omaan makuun sopivasti nagaa. No seuraavana päivänä syödessä oli ehkä jo hieman liian tulista, mutta kaikki tuli syötyä illan mittaan. Nekin kaverit jotka ensin säikähtivät tulivat hetkenpäästä ottamaan lisää. Tulisuudesta huolimatta tai ehkä juurikin sen takia tuli tuohon tavaraan himo. ;)