tammikuu 10, 2025, 11:32:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen tynkäkausi 2012

Aloittaja jewe, helmikuu 17, 2012, 13:45:16 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Näin se taas menee, kun valoa tuli lisää (tomaatit lähti pois varjostamasta), kelit viileni ja lannoituksetkin menee edelleen amppeleihin, niin isompi Ultra Pube on taas kohta täydessä kukassa.
Mitä teen ? jatkan kasvihuonekautta joulu-aattoon ja otan pubet joulupöytään vai heitän pyyhkeen kehään. Podeja on kasvissa enää muutama, toinen sato olisi voinut vielä onnistua jos tuo kukinta olisi alkanut elokuun puoleenväliin mennessä. Silloin 200 podia tuosta kasvista olisi ollut jopa realistista, nyt jäädään ehkä 135:een.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 25, 2012, 18:49:18 ip
Mitä teen ? jatkan kasvihuonekautta joulu-aattoon ja otan pubet joulupöytään vai heitän pyyhkeen kehään. Podeja on kasvissa enää muutama, toinen sato olisi voinut vielä onnistua jos tuo kukinta olisi alkanut elokuun puoleenväliin mennessä. Silloin 200 podia tuosta kasvista olisi ollut jopa realistista, nyt jäädään ehkä 135:een.


"Jäät" 135:een. Voi kyynel. :)

Saahan sitä sähkölaitosta ja sen osakkeenomistajia tukea, mutta ei tunnu järkevältä pitää lämpöjä kolmea kuukautta. Maku, potku ja koko ei voi olla samalla tasolla kuin kesäpodeissa, jos nyt kukkivat edes tekisi podit loppuun 3 kk:ssa, mitä epäilen. Kaiken tämän Suomen kruunaamattomana pube-mestarina tiedät toki sanomattakin. :)

jewe

Se on juuri noin eli satoa ei noista enää oteta. Jos aurinko ei pääse hedelmiä kasvattamaan ja kypsyttämään niin ne ei ole mistään kotoisin...kokemusta on kun pari vuotta sitten kokeilin.
Noi kukkivat haarat saa olla kasvissa toistaiseksi kun enää kaksi tai kolme podia on kypsymättä. Ulkoa tuoduista rocotoista leikkasin lähes kaikki nuput ja kukat pois koska ne on vielä täynnä raakileita jotka saisivat luvan vielä kypsyä....ja huonolta näyttää kun aurinko on kadonnut ainakin Littoisista. Radikaalina temppuna nappaan kaikki pienemmät kehittyvät podit pois noista kasveista.

Vai pube-mestari...sanoo mies jolla amppelit notkuu podeista ja kasvihuoneessa on melkein enemmän podeja kuin lehtivihreää.

jewe

Aurinkoinen päivä oli varsin tervetullut kun podeja nyt pitäisi vaan saada kypsäksi. Tänään lämpötila nousi huoneessa jo kesälukemiin kun sisällä oli + 27 astetta tuossa iltapäivällä. Eron kesäolosuhteisiin näkee lähinnä kosteusoloissa jotka rupeaa olemaan korkeaa luokkaa näin syksyllä. Ilmaahan voisi tietysti kierrättää tuolla huoneessa mutta suurempia ongelmia ei kosteudesta ole ollut tänä syksynä.


Tobago Sweet, ulkokaapista huoneeseen muuttanut isohko chili muistuttaa lähinnä viherkasvia kun podeja on varsin harvakseltaan. Ehkä muutaman kymmenen marjaa antaa maistiaisiksi. Pari kypsää söin viikko sitten ja yllättävän tulinen tapaus mutta ihan miellyttävä maku. Luulin huomattavasti miedommaksi chinenseksi.


Orange rocotossa on viikolla jo useampikin podi vaihtanut väriä vaikka on kalsaa ollutkin. Ensi viikolla olisi ohjelmassa varmaan jonkinlaista sadonkorjuuta kun tuollakin on jo toistakymmentä keltaista podia. Manzanoissakin on taas lisää kypsynyt joten toivoa on edes jonkinlaisesta kypsästä loppusadosta.

kalat69

sadon kypsymistä muuten edistää raaka leikkaus. kaikki ylimääränen podien yläpuolelta pois, niin saavat valoa ja energiaa ei enää tuhlata muuhun kasvuun vain kypsymiseen :)


2010- 2013 hallituksen jäsen

shp

En tiedä hämääkö mulla silmät tähän aikaan illasta, mutta tobago sweetin pitäis kait olla punainen?
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

jewe

Ehkä tuo sitten ei ole Tobago Sweet en tiedä kun en tunne lajia tai sitten nuo podit vielä kypsyy tuosta punaisemmiksi.

Leikkaamista on harrastettu mutta leikattavaa riittää yllin kyllin vielä varsinkin rocotoissa. Kai nuo loput kukat ainakin pitäisi ottaa pois.

Lillen

Käsittääkseni Tobago Sweet kypsyy vielä oranssista punaiseksi, en tietenkään ole varma asiasta mutta omien tietojeni ja googlen kuvien perusteella väittäisin näin.

jewe

Dokumentoidaan nyt tämäkin offtopic päivitys tänne päiväkirjaan eli terassin kupeessa kasvava viiniköynnös Zilga tuotti nyt toisena varsinaisena satovuotena n. 19,9 kg marjoja. Viime vuonna tuli runsaat 12 kg eli jotain olen kai tehnyt oikein köynnöksen lopputalven leikkauksen suhteen.




jewe

Paras aika vuodesta menossa ja satoa tulee vielä tasaisesti kasvihuoneesta.


Manzano Rojo pyramidi


Orange Rocotoja


Ja kaikkiaan illan pimeydessä tuli kypsää sato noukittua 2,5 kg. Laiskasti olen punninnut tämän vuoden satoa kun se jakautuu niin pitkälle ajalle, mutta ehkä kokonaissaalisarvio voisi olla jotain max. 15kg tänä tynkävuotena kun kasvejakin on vain vähän yli 20 kpl.

jewe

lokakuu 14, 2012, 20:09:38 ip #310 Viimeisin muokkaus: lokakuu 14, 2012, 20:11:32 ip käyttäjältä jewe

Lokakuun koleudesta huolimatta chinensetkin kypsyy edelleen tasaista tahtia. Kuvan kasvista tyhjensin kaikki oranssit podit viikko sitten ja taas on monissa hedelmissä väri vaihtunut. Tosin nyt on ollut aurinkoisiakin päiviä ja tänään lämpötila huoneessa nousi taas +27 asteeseen. Bondaa tuli viikolla kerättyä lähes litran verran ja appelsiinbondan keitto edessä varmaan huomenissa. Aika paljon olen nyt pistänyt chilejä jauheeksi ja varsinkin mainiota savurocotojauhetta on varmaan parin vuoden tarpeita varten tehtynä.


Manzanoissa vaihtuu väri noin 10 podin viikkovauhdilla ja ensimmäinen erä Rojo salsaa on tehty ja viikon päästä ehkä seuraava satsi kattilaan. Valitettavasti vaan syys-lokakuun auringossa kypsyneet pubet eivät ole enää yhtä herkullisia kuin kesän auringossa kypsyneet. Minusta kaikista chililajeista juuri paksulihaisille pubeille suurin merkitys makuun on juuri tuolla kypsyysasteella. Heinäkuun auringossa kasvihuoneen amppelipubeista tulee herkullisen meheviä jonka huomaa varsinkin podeja grillatessa. Täytetyt Orange Rocotot olivat nimittäin tämän kesän ykkösgrilliherkku. Pistää taas miettimään missä noita pubeja ensi vuonna kasvattaa ja varmaan pääsato tehdään kasvihuoneen amppeleista. Suomen suvessa ja syksyssähän rocotot viihtyy mainiosti myös ulkona mutta podit ei kehity järin herkullisiksi vaikka ihan hyviä ovatkin.


Lemon Drop on ankea edelliskausiin nähden mutta saa tuosta ainakin yhdet sitruunahilloainekset ja siemenet ensi kaudeksi.

Suunnitelmat ensi kaudeksi ovat jo aika pitkälle valmiit ainakin omassa päässä. Lajikkeita kasvatukseen olisi nyt 66 kpl kun tänä vuonna mentiin alle kahdenkymmenen. Taitaa olla minun suurin kausi tulossa jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Pääpaino luonnollisesti rocotoissa ja chinenseissä mutta annuumeja ja baccojakin on taas palannut kasvatuslistalle vaikka noista ei montaa suosikkia ole vuosien varrella löytynyt.

Lopuksi vuoden eksoottisin kasvatuksessa ollut kasvi.

Itävallan kansalliskukka Edelweiss "Alppitähti" ei ollut ulkona moksiskaan viime yön -4 asteen pakkasesta ja ihmekös tuo kun tietää kasvin alkuperäisen kasvuympäristön.

jewe


Kiinnostaisi tietää mikä tuo chinense voisi olla ?
Olen kasvatellut Tobago Sweettinä mutta jää vaaleanpunaiseksi kuten Pink Habanero, mutta ei voi olla se kun on melko tulinen. Voisi kai olla myös Tobagon ja Pink Habaneron risteytys.

jaolsten

Mulla Tobago sweet teki aluksi ryppyisiä marjoja, mutta lopulta ulkoilman viileydessä jäivät tuollaisiksi:

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

jewe

Ettei elämä foorumilla kävisi vaan tylsäksi niin päivitystä tynkäkauteen. :D





Kasvihuoneen etelälappeella kasvavat jo kertaalleen lähes tyhjiksi kynityt amppelirocotot tekevät uudet haarat lähes täyteen uusia podeja. Hyvät valo-olosuhteet ja tasainen lannoitus (EC 1,5-2,0) vielä lokakuussa antaa nyt vielä jälkisatoa. Tosin nuo podit jää nyt jostain syystä pienemmiksi kuin kesäpodit, johtunee viileästä syksystä. Toisaalta ihan hyvä että väri vaihtuu jo nyt nyt sillä tuolta saa vielä kypsää satoa ihan kivasti ennenkuin kausi loppuu. Tuolta eteläreunalta tulee vielä 60-70 podin verran satoa eli alunperin pienempi Ultra Pube tuottaneekin enemmän podeja kuin isommassa amppelissa kasvanut yksilö.


Pohjoisreunalla on hiljaisempaa podien suhteen mutta niin kaunista...

Vinkiksi kasvihuonerakentajille niin huoneen sijoituksellakin on merkitystä ja harja kannattaa mennä itä-länsi suuntaan jos vaan mahdollista. Valo-olosuhteet ovat silloin parhaat mahdolliset huoneessa ja uskoisin että silläkin on oma merkityksensä mukavaan amppelirocotosatoon omassa huoneessani.


PP

Noista kuvista tosiaan näkee, kuinka suuri merkitys kasvarin paikalla ja suunnalla on. Taas yksi tärkeä opetus jeweltä. :)

Oma kasvari on nyt jo liki koko päivän varjossa, joten mitään toivoa  tuollaisesta kasvusta ja kukinnasta tai edes lämpiämisestä auringonpaistella ei ole.

Miquel

Kerrotko Jewe tuosta kasvihuoneestasi.  :) Lyhyt esittely?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jewe

Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 21, 2012, 22:38:05 ip
Kerrotko Jewe tuosta kasvihuoneestasi.  :) Lyhyt esittely?


Huoneestani on ollut juttua vähän joka päiväkirjassa mutta vaikeahan tuosta tietoa on hakea.

Huone ei ole kovin suuri 12,4 neliötä. Alumiiniprofiilihuone jossa 10mm kennolevyt ja kaksi kattoluukkua. Sokkeli on polyuretaania joka pellitetty eli lämpöeristetty rakenne. Huoneessa ei ole kiinteää perustusta vaan se seisoo hiekkapatjalla. Lisäksi se on sähköistetty ja pistorasioita on useita katossa ja päätyseinässä. Huoneessa on maapohja ja hiekkaan on upotettu lämmityskaapelia joka tarkoitettu kasvualustojen lämmitykseen keväällä. Kiinteä 2KW:n kiertoilmalämmitin sekä tarvittaessa apulämmitin ilman lämmittämiseen. Tippukastelulinjat kasvualustoille ja amppeleille jotka tosin nyt pois käytöstä.
Hyvää huoneessa on erittäin vankka rakenne eli profiilit paksuja ja jäykkiä joten kattoon voi ripustaa huoletta esim. natikoita ja muita laitteita. Nyt tuolla roikkuu mm. rocotoamppeleiden kasteluun tarkoitettu 20 litran ämpäri josta blumat -linja kasveille. Ensi vuodeksi blumat syöttöjä tulee useampia kun amppeleiden määrä ainakin tuplaantuu. Lisäksi kattorakenteisiin on helppo rakennella kaikenlaisia kasvatustukia jne. Profiilien läpi kulkee harjan suuntaisesti mm. kierretangot joihin kasvien tukinarut on kätevä sitoa. Katossa ja seinillä risteilee rautalankavirityksiä jotka pitää keväällä kuplamuovit paikallaan joten huone on alkukeväisin kokonaan lisäeristetty vielä kuplamuoveilla. Huonoa tuossa on että tuuletus ei toimi kun huoneen harja on periaatteessa pois käytöstä muovien ollessa paikalla.
Ehkä kaikkein parasta huoneessa on varsin tasainen lämpötila tuon kokoiseksi huoneeksi. Suurehko ilmatila ja kaksi isoa kattoluukkua joten lämpötila harvoin nousee yli +30 asteen jolloin mm. tomaatin pölyttyminen häiriintyy. 
Markkinoiden ehkä kallein huone jos neliöhintaa laskee joten ehkä ei sovellu jokaisen kukkarolle mutta itse en ole katunut hankintaa koska satoja euroja saa palamaan kaikenlaisiin viljelyhärpäkkeihinkin. Itse pidän hyvää kasvihuonetta parhaana investointina tähän harrastukseen. Aikaisempaa kokemusta kun on halvasta rimpulahuoneestakin.
Tilaa on aina liian vähän mutta tuotakin huonetta voi melko helposti jatkaa vaikka kuinka isoksi jos haluaa. Huoneen takana oleva kasvimaa ja edessä olevat marjapensasrivistöt hillitsevät jonkin verran laajennushaluja mutta ehkä joskus huone vielä kasvaa tuosta.

Huoneen rakentamista esittelin ensimmäisessä päiväkirjassani vuonna 2009.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5597.20

jaolsten

Kiitti vaan, nyt oli pakko lukee tuo päivyri alusta loppuun läpi :D

Melkosta touhua on sunkin kasvattelun aloitukset olleet tuolloin. Täysillä oot lähteny liikkeelle heti alkuun  ;) Tossahan on kullanarvoisia vinkkejä kaikille kasvattajille paitsi sun täydellisen kasvihuoneen merkeissä, myös Chilivaarin ja Bluesmanin opastusten merkeissä.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

jewe

Joo ja monen vuoden jälkeen tuli tuota aloituskautta luettua itsekin. Aikamoista kohkaamista tuo välillä oli ja kaikkea piti kokeilla vaikkei mistään paljon mitään ymmärtänyt. Piti väkertää hydroja, ebbiä ja hankkia kaikenlaista ledilamppua. Pieneen nelipaikkaiseen laatikkohydroon tuli iskettyä Starfish hah hah ja turbo pube oli karmea roikale ja "täydellisellä kasvihuoneellakin" piti sinnitellä 20 asteen pakkasiin asti...intoa oli enemmän välillä kuin järkeä päässä. Kauden loppupuolella vasta rupesi selviämään mikä ero on annuumilla ja rocotolla. Ihme että Chilivaarikin jaksoi tuota seurata ja ahkerasti neuvoa silloista rookieta. :)
Parasta tuossa kaudessa oli kuitenkin kasvihuoneen saaminen ja kaikki se oppi muilta kasvattajilta. Seuraavana vuonna tuli enemmän kuvioihin Hessi ja Tammisillan pariskunta joten parasta mahdollista oppia olen saanut josta nyt korjataan satoa.

jewe

Pari kovaa pakkasyötä takana ja lauantai aamuna oli jopa -14,5 astetta aamukuudelta. Vein huoneeseen toisen lämppärin viikolla mutta aika hyvin yhdelläkin pärjää kun lämpötilat huoneessa olleet alimmillaan noin kymmenessä asteessa. Kun pakkasta on alle kymmenen astetta niin harvemmin toinen lämmitin käynnistyy. Jos olisi vielä kuplamuovit huoneessa niin toinen lämmitin olisi kyllä ihan turha mutta saavat olla laittamatta tältä syksyltä kun taas lämpenee ensi viikolla. Aurinkoiset pakkaspäivät ovat sadon kypsymisen kannalta parempia kuin lauhat sadepäivät vaikka öisin sitten sähköä kuluu enemmän.


Aamupäivän kuvasatoa tulossa ja huoneessa kasvit voivat erittäin hyvin vaikka ulkona on talvi.




Manzano Rojot ja Orange Rocotot kypsyneet taas mukavasti.


Chinensetkin viihtyy vielä hyvin ja satoa kypsyy tasaisesti. 1,5 litraa keräsi chinensejä ja Aji Cristalia viikolla ja taas on JSB:tä kypsynyt ja ensimmäistä kertaa tällä kaudella podit on jo vähän isompia kuin ennen.


Pienoinen oliivipuu jonka vieressä viimeiset salviat ja timjamit. Salsoja varten olen vielä paria yrttiä pitänyt hengissä.


Huoneen harjalla Ultra Pube kukoistaa ja viiniköynnös menossa talvilepoon. :)


Vihdoin kypsyi vuoden komein paprika, Jolly Giallo.

Manzanoja keräsin kilon verran salsaa varten ja tuntuu ettei nuo podit kovin paljoa puskista vähentyneet eli luulisin että isoja rocotoja tulossa vielä lähemmäs kymmenen kiloa eli jokin aika sitten esittämäni satoarviot pahasti metsässä.