tammikuu 10, 2025, 15:57:41 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2012

Aloittaja aropupu, huhtikuu 16, 2012, 15:21:51 ip

« edellinen - seuraava »

aropupu


Fish Pepper (C. annuum)

Variegated-lajikkeita mulla ei ole aikaisemmin ollutkaan. Ehdin jo epäillä että olisin saanut väärät siemenet kun ei kuviointia meinannut näkyä, mutta näemmä tuota variegated-kuviointia alkaa tulemaan vasta kohtuu myöhäisessä vaiheessa. Olisiko ollut kuudes tai seitsemäs lehtipari jossa näkyi ensimmäiset haileat laikut, jotka alkoivat sitten lisääntymään pikkuhiljaa.

Hedelmä tässä on ilmeisesti jokin jalapeno-henkinen tapaus, lieneekö kuinka käyttökelpoinen?

aropupu


CAP 872 (C. sp)

Jos joku on hyvää bonchilajiketta etsimässä, niin melkein suosittelisin tätä tapausta. Runko kelpaisi suunnilleen vaikka lapionvarreksi, ainakin jos olisi vielä hieman paksumpi.

Tämä kyseinen tapaus ei nyt oikein edes yritä olla mikään oikea bonchi, säästin tuon lähinnä risteytysmateriaaliksi. Syksyllä vedin tuon oksasaksilla poikki ja hylkäsin jonnekin hämärään huoneen nurkkaan pikkuruukussaan, saattaisi olla kovinkin nätti tapaus jos olisi jaksanu ohjailla noita oksia ja pitää tuota paremmassa valossa.

aropupu


Apache × Chokoladka F1 (annuum × annuum)

Ei tämä ole tästä enää hetkeen turvonnut joten tuollainen siitä nyt kait sitten tuli. On minun silmääni aivan selvästi apachea isompi, mutta ei kuitenkaan paljon. Hedelmä tuntuu kohtuullisen painavalta kädessä, joten oletan hedelmälihan olevan paksuhkoa, vihannespaprikan tapaan.

Risteytynyt vai ei? minusta kokoero on niin selvä että kyllähän tuo on, mutta nyt katsellessa apachen kuvia googlella hiipii epäilys mieleen. Lienee parempi olla käyttämättä epästabiileja hybridejä siemenvanhempina kun niistä ei voi olla varma mitä sieltä tulee vaikka kasvi olisikin itsepölyttynyt.

Hedelmän värikään ei tässä kyseisessä tapauksessa auta. Tämähän on tosiaan siis punaisen ja ruskean lajikkeen risteytys, mutta ruskea hedelmän väri on punaiselle resessiivinen ominaisuus joten tiedän jo etukäteen että tämä ensimmäisen sukupolven kasvi tekee punaisia hedelmiä vaikka olisikin risteytynyt. Ruskeita hedelmiä tekeviä yksilöitä pitäisi sitten löytyä seuraavasta sukupolvesta n. 25% kasveista.

Jos tämä nyt oikein äkkiä kypsyttelisi tuon hedelmänsä ja siitä saisi itävät siemenet, niin periaatteessa voisi vielä ehtiä idättämään F2-sukupolven kasveja tälle kesälle vaikka niiden kypsyttely menisikin aika varmasti natikkahommiksi. Saattaa tässä kyllä tovi vielä vierähtää, chokoladka ainakin kypsytti hedelmiään aivan todella pitkään.

aropupu


Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

Tämä on sitten ilmeisesti seuraava tapaus jota tapitan silmä kovana joka päivä kytäten hedelmän muotoa. Ei tullut tuota Jamaican Belliä niin tarkasti syynättyä aikaisemmilla kausilla että muistaisin missä vaiheessa hedelmä alkaa ottamaan sitä ns. piispan hatun muotoa, mutta mitä nyt googlella kuvia löysin niin aika aikaisessa vaiheessa sen pitäisi tapahtua ja tuo tuntuu jo hakevan pitkulaisempaa muotoa, joka mahdollisesti viittaisi lemon dropin perimään.

Kuvassa myös kurkku kiipeilemässä ko. kasvia pitkin. "Taimi"huoneessa on jo niin ahdasta että aivan turha edes yrittää pitää noita erossa toisistaan.

aropupu


PI 593491 (C. annuum var. glabriusculum)

Ensimmäinen villiannuumin kukka.


aropupu


Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

Tätä ei sitten pitkään tarvinnut odotella, onhan tuo selvästi risteytynyt. Jamaican Belliltä tulee muhkuraisuutta ja pitkulainen muoto lemon dropilta. Kypsyisivätpä nopeasti niin pääsisi maistelemaan. Lemon Dropin mausta pidin erittäin paljon, kun taas Jamaican Bell oli ainakin meikäläisen kasvatusmetodeilla täysin mauton ja sellaisenaan turha tapaus, mutta siitä voisi saada kaivattua mietoutta polttoon tuon hauskan muhkuraisen muodon lisäksi.

Aku

Varsin hauskan näköinen tapaus tuo Jaimaican Bell x Lemon Drop ;D

aropupu


Chinese Five-color (C. annuum)

Koristechili lähikuvassa. Paljoa muuta kuvattavaa tässä nyt ei vielä olekaan kun on myöhään taimelle mennyt pienikokoinen tapaus.

aropupu


Spagna (C. annuum)

Toinen koristetapaus, jonka kasvutapa häiritsee. On kasvanut käsivarren pituiseksi kuin mikä tahansa annuumi, ja alkanut sen jälkeen muodostamaan tuollaista ihme pienten lehtien ja kukkien mykeröä korkeimpaan kasvupisteeseensä. Koristelajikkeen kummallinen kasvutapa, vai joku tauti tms muu ongelma? ötököihin en ole törmännyt.

aropupu

toukokuu 19, 2012, 14:21:22 ip #29 Viimeisin muokkaus: toukokuu 19, 2012, 14:23:10 ip käyttäjältä aropupu

PI 439370 (C. baccatum)

Kasvina hirvein rimpula johon on tullut törmättyä, ilman tukea tämä lähinnä matelee maata pitkin kuin mikäkin köynnös vaikka valoa on saanut yhtälailla kuin muutkin, jotka ovat ihan kohtuullisen tukevia. GRIN-tietokanta väittää tämän alkuperämaan olevan Bulgaria, mutta se lienee jokin kämmi.

aropupu


Esplendor × Chokoladka F1 (annuum × annuum)

Tämä risteytys-yritelmä lienee sitten itsepölyttynyt. Ei kyllä paljoa muistuta Esplendoria mitä siitä kuvia löydän (omasta kasvista ei tullut koskaan otettua kuvaa) mutta ei tuossa kyllä Chokoladkankaan ominaisuuksia ole seassa. Jotenkin kyllä muistelin tämän olleen kääpiöivä lajike mutta aikamoinen hujoppi tästä on kasvanut?

aropupu


Peito de Moca × Limo F1 #5 (chinense × chinense)

Taas yksi onnistunut risteytys lisää. Tästä näkee hyvin molempien vanhempien vaikutuksen, eli sekä siemenvanhempana toimineen Peito de Mocan pienet hedelmät ja  terävähkön kärjen että pölyttäjä toimineen Limon ryppyisen ulkoasun ja hedelmän paksuuden.

Noilta kaikenmaailman koristeannuumi yms-pohjaisilta risteytyksiltä en maun puolesta odota mitään, mutta tämän molemmista vanhemmista pidin senverran paljon että tämä ei voi olla kuin hyvää. Tai no, mistä minä sen tiedän miten nuo maut periintyvät mutta kohtahan se kyllä nähdään.

aropupu


Oda (C. annuum)

Erittäin Pirtsakan värinen vihannespaprika.

aropupu


Jalapeno TAM (C. annuum)

Texasin A & M-yliopistossa kehitetty mieto jalapenolajike. Kaippa tuon toisen voisi vihreänä syödä niin pääsisi jo pian koittamaan kuinka mieto tämä nyt sitten oikeasti onkaan. Oikeanpuolimmaisen pitää antaa kypsyä koska on olevinaan risteytys CAP 1531 C. chinensen kanssa. En osaa edes arvailla millainen villichinensen ja jalapeno-tyyppisen lajikkeen risteytys olisi, mutta ehkä sellaisenkin tapauksen pääsee ensi kaudella näkemään.

aropupu


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Praetermissum, eximium, mikä? Tämä tapaus tuli henkilöltä joka tuntuu tuntevan villichilinsä varsin hyvin, eikä hän silti osannut sanoa lajia varmaksi. Kukan väritys haiskahtaa minun silmääni enemmänkin eximiumilta kuin praetermissumilta mutta kasvin kasvutapa taasen ei ole sinne päinkään. Kukka on myös aivan äärimmäisen pieni, skaalan ymmärtää kun ottaa 10-senttisen käteensä ja vertaa sitä tuohon kuvassa olevaan. Tuo on ensimmäinen avautunut joten en ole aivan varma kuinka paljon tämä tästä vielä aukeaa, mutta on tuntunut jumittavan tuolla tavalla puoliksi auki jo tovin. Praetermissumeille ainakin tuntuu olevan tyypillistä aukoa kukkiaan eri tavalla kasvin iästä ja/tai valoisuudesta riippuen että mitään varmaa ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa vaikka tuo tuollaisena pysyisikin.



Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Kasvi on käytännössä karvaton. Lehdissä ja varsinkin niiden reunoissa erottuu aivan mikroskooppisen pieniä karvoja kun jollain optisella apuvälineellä niitä tiirailee, rungosta ja oksista niitä ei juurikaan tunnu löytyvän makro-objektiivillakaan. Tähän väliin voisin pistää muistin virkistämiseksi kuvan tyypillisestä praetermissumista (CAP 498). Karvattomia praetermissumeja ei ole minulle tullut vielä vastaan, mutta ainakin infernon sivujen mukaan niitäkin on. Kasvutapa kasvilla on erittäin voimakas ja tukeva, kasvilla on tukeva päävarsi jonka varassa se kasvaa suoraan ylöspäin ja on n. metrin korkeudelta lähtenyt haarautumaan tukevasti. Hieman samanoloista kasvua olen nähnyt praetermissumeilla, eximiumille tyypilliset ohuet mutta silti jäykät ja helposti puutuvat oksat loistavat poissaolollaan. Yritän saada koko kasvista tolkullisen kuvan jossain välissä, tänään tuuli aivan liikaa sitä varten.

Marjoista näin kuvat joskus talvella kun tämän sain, mutta olen hukannut linkit. Olivat hieman pitkulaisen oloisia joidenkin pienimarjaisten frutejen tapaan, eivät siis pyöreitä tai soikioita kuten praet järjestäen tuntuvat olevan. Siementen lähteen mukaan marjat olivat myös, miten sen nyt sitten suomentaa, "non-dedious" eli eivät (yli)kypsinäkään lähde irti kasvista helposti kuten villichileillä tuppaa yleensä olemaan tapana vaan marjoja kerätessä joutuu käyttämään voimaa niiden irroittamiseen.

aropupu


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Pistetään vielä tämä toinen kukkakuva josta erottuu tuo teriön valkoinen tyvialue ja pilkut paremmin. Lisättäköön vielä myös sen verran että on toki sekin mahdollisuus että tämä ensimmäinen kukka on jokin harjoituskappale ja tekee myöhemmin isompia, mutta se jäänee nähtäväksi.

M;kko

Mielenkiintoista! Kukan värit ja muotokin viittaavat tosiaan eximiumiin enemmän kuin praetermissumiin. Lehtien suuri koko antaa päinvastaisen vaikutelman. Ovatko terälehtien taustat ihan valkoiset, vai onko siellä jotain muuta väriä? Tuosta ensimmäisestä kukkakuvasta tulee jotenkin jännästi yleisväritykseltään lanceolatumin kukka mieleen. Entäs onko kasvissa nuppuja olemassa enemmän, eli tiedätkö kasvaa useita kukkia samasta kasvupisteestä?

aropupu

Kukan terälehdet ovat tosiaan takapuoleltaan lähes puhtaan valkoisia vaikka etupuoli on hyvin tumman violetti. Takana ainoastaan tuo terälehden taitekohta (en tiedä onko tälle mitään varsinaista nimeä) on tummempi. Pitääkin ottaa kukan takapuolesta kuva huomenna, nyt en ala natikanvalossa kuvaamaan kun siihen menee hermo.

Nuppuja on parisenkymmentä ja niitä näyttäisi ainakin tässä vaiheessa olevan aina joko 1 tai 2 per kasvupiste. Tuokin on muuten outo ominaisuus jos pysyy tuollaisena, mulla kun on sekä praeissa että eximiumeissa ollut yleisesti myös kolmea per kasvupiste. Tämä voi toki johtua vain siitäkin että kukinta on vasta alussa.

aropupu

Nyt tuli oltua varsinainen hätähousu, tuo oli sittenkin nyt tänä aamuna avannut kukkansa kunnolla:


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Remotecontrol

Tykkään sun kuvista, mukava katsella! Mimmonen kalusto käytössä?
Itteä ruvennut nyt harrastuksen myötä kiinnostamaan macroilu, nyt hakusessa jotain hyvää hintalaatusuhteeltaan olevaa macroa. Vois samalla siedättyä tuo hämähäkkikammo kun niitä kuvailis ;D Oisko suositella mitään?