tammikuu 10, 2025, 16:13:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2012

Aloittaja aropupu, huhtikuu 16, 2012, 15:21:51 ip

« edellinen - seuraava »

aropupu

toukokuu 24, 2012, 10:48:32 ap #40 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2012, 10:52:29 ap käyttäjältä aropupu
Kukat kuvaan leluosaston digijärkkärin (EOS 450D) kittiputkella ja dealerextremestä tilatulla kuuden euron loittosarjalla. Yleiskuvia ja muuta kuvailua varten on neljä vuotta sitten 70e käytettynä maksanut Canon 50mm/f1,8. Makroputki kiinnostaisi itseänikin, mutta työttömän budjettiin moiset eivät oikein mahdu.

Aji Inferno

Praen puolesta liputan täältä. Eximium on aina rönsyilevä risukasa. Praeissa on erityisesti kukissa valtavasti variaatioita, johtuen kaiketi lajin puolivillistä statuksesta, eikä kukkiin siksi voi niissä luottaa tunnistusapuna. Tuo vaikuttaisi suht normaalilta praelta. Vain se marjan kuvaus vähän mietitytti. Eximiumilla aina pieni ja pyöreä, praella lähes aina soikea ja vaikeasti irtoaa, villeimmissä pyöreä. Jos marja ei ole pyöreä eikä soikea, silloin puhutaan praesta, joka lienee risteytetty esim baccatumin kanssa.

aropupu

toukokuu 24, 2012, 11:30:10 ap #42 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2012, 11:34:06 ap käyttäjältä aropupu
Selvä homma, olkoon nyt sitten praetermissum ellei jotain sen kummempaa ilmene. Kiitoksia Infernolle. Pitänee kasvatella noita enemmänkin, viime kaudella oli aika monta mutta olivat kaikki CAP-lajikkeita ja tuntuivat tylsiltä kun olivat toinen toistaan samankaltaisempia mutta variaatiota ilmeisesti löytyy lajista enemmänkin.

edit. niin ja onnistuin nyt tonkimaan käännökoneen avulla siemenlähteen linkkejä, tuo kyseisen kasvin kohtuullisen vahva kasvutapa oli se johon ensimmäisenä huomio kiinnittyi silloin talvella. Kuva on kait hieman hämäävä kun kasvi ja ihminen eivät ole samalla tasolla, mutta ruukku on 10-litrainen eli perus talousämpärin kokoinen.

M;kko

Ja mä kun luulin, että vain eximium ja cardenasii on helppo sekoittaa keskenään. Nyt kun lukaisin taas kerran Infernochilin tietopaketin praetermissumista, niin sehän voi olla vaikka minkä näköinen ja siten mahdollisesti hyvinkin lähellä noita edellä mainittuja kavereita. Taitaa koko laji olla sellainen sillisalaatti, että jos ei osaa määrittää jonkun kasvin lajia, niin tonne prae-osastolle vaan! ;)

Ko. kasvin kukkahan näyttää aika lailla CGN 20805 kukalta, mutta se on karvainen ja samasta kasvupisteestä kasvaa useita kukkia. Ei siis varmaan ole tuo, mutta jotain lähisukua ehkä?

Aji Inferno

Eximium ja cardenasii ovat lopulta hyvinkin helppo kaksikko erottaa toisistaan - jos nimittäin kukkivat. Toisessa kellokukka, toisessa ei. Eikä niillä ilmeisesti oikein muuta eroa sitten olekaan geneettisesti.

Kuvat eivät tee oikeutta praen ja edellisten erottamiselle, sillä "livenä" aivan ilmiselvästi täysin erilaiset kasvutavat (oksat, lehdet, koko hoito) erottaa aikuisilla kasveilla yleensä ensi silmäyksellä. Kuvissa tuo vaikeasti määriteltävä "ihan erilainen yleisolemus" ei tule useinkaan kunnolla esiin. Kukkiin näissä ei tosiaan voi luottaa, sillä ne voivat erityisesti praella olla miltei mitä hyvänsä - myös täysvalkeat tai täysvioletit. Pienet tai suuret - jne.

Kaikkein "epäpraemaisin" kohtaamani prae on CGN22795, joka saa kyllä hieraisemaan silmiään ja raapimaan päätään monestakin syystä. Siinä on epeli, joka pistää mielikuvituksen liikkeelle, sillä se muistuttaa lähinnä aivan omaa lajiaan.

aropupu












Jonkin sortin lehtihome vai vain extreme-versio ödeemasta? Ilmeisesti kyse on jälkimmäisestä, vaikka ehdin jo hetken panikoida että josko tuo olisi jokin tarttuva ongelma. Silmämääräisesti tarkastellen tuntui siltä kuin valkoinen röpelö kasvaisi tasaisesti koko lehden alueella mutta kuvia tarkemmin katsellessa on selvää, että keskittyy se sittenkin lehtisuonien vierille.

Kyseinen kasvi on erään risteytykseni varataimi joka on jääny sellaiseen parin desin taimipottiin vaikka on jo hyvän kokoinen. Liian pienestä ruukusta johtuen sille on tullut loroteltua lannoitetta varmaan aina kun olen jotain taimihuoneessa lannoittanut, ja samasta syystä myös vettä on tullut annettua usein kun tuollainenhan kuivuu helposti. Tämä on käsittääkseni hyvä resepti ödeeman aikaansaamiseksi, ei vaan ole tullut asiaa sen tarkemmin ajateltua kun tämä ja joukko jossa se on ollut ovat todellakin vain varataimia lajikkeista joiden ykköskasvit tekevät jo kovaa tahtia hedelmää, joten ei ole näiden kohtaloa tullut sen kummemmin mietittyä.

aropupu

Toisaalla oli puhetta tiettyjen chililajien karvaisuudesta ja koitin tässä josko makroilemalla saisi asiaan jotain selvyyttä:


C. galapagoense


C. galapagoense


C. galapagoense


C. pubescens


C. pubescens


C. pubescens


C. pubescens


C. rhomboideum


C. rhomboideum


C. flexuosum


C. flexuosum


Ja kyllähän se nyt niin on ettei näistä nyt ihan kauheasti mitään selvyyttä tullut. Tällaisella lähemmällä tarkastelulla lajeista voisi irrota vaikka mitä mielenkiintoisia ominaisuuksia ja eroja, mutta leluosaston kameralaitteistossa tulee äkkiä raja vastaan tässä touhussa. Pitänee tosissaan laittaa se oikea makro-objektiivi hankintalistalle koska mielenkiintoista noiden kasvien lähempi tiirailu kuitenkin on.




aropupu

Tai heitetäänpä nyt vielä kuitenkin yksi makro:



Ötökkää mä tässä olin kuvaamassa mutta ruudulta kuvaa tarkastellessa huomio kiinnittyi noihin karvoihin ja iski inspis kuvata pelkkiä lehtiä enemmänkin. Kasvi on siis munakoiso, mutta lähemmällä tarkastelulla näyttää kuin joltain kaktukselta.

aropupu

Muuten on ollut chilirintamalla hiljaista. Kaikki kasvit ovat ulkona mutta vielä harsojen alla totuttelemassa, kasvua on mutta se tuntuu hitaalta. Varsinaisia ongelmia ei ole vielä pienehköjä palovaurioita lukuun ottamatta ollut, mitä nyt chinense CGN 22207 kieltäytyy täysin kukkimasta vaikka on kasveistani suurin ja tukevin. Ei ainutta kukan kukkaa vaikka puolta pienemmät ja -nuoremmat chinenset jo tekevät marjoja. Tuo on vesikasvi eli jotain olen varmaan lannoituksessa tyrinyt, vaihdoin tuolle eilen litkut ja löin bloomia enemmän kuin ohje käskee sekä lirautin mukaan topmaxia, katsotaan josko se siitä.


Apache × Chokoladka F1 (annuum × annuum)

Tällä hybridillä sitten vaan kestää ja kestää kypsyttelyn kanssa. Tuo aloitti värin vaihtamisen yli kuukausi sitten ja on pikkuhiljaa muuttunut (viher)ruskean kautta punaiseksi. Vieläkään ei ole kokonaan kypsä vaan tummempia osia näkyy. Ei mikään kovin toivottava ominaisuus lajikkeessa kyllä. Pölyttäjävanhempansa oli samanlainen että ei kai sinänsä mikään ihmekään, tosin toivoin että apachen nopeus olisi kompensoinut tätä. Näkee nyt sitten millaista vaihtelua kypsymiseen tulee seuraavassa sukupolvessa.



aropupu


Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Kukkien muoto tuntuu tällä tapauksella muuttuvan kasvin kasvaessa ja vanhetessa, tässä vaiheessa kukat alkavat muistuttaa jo huomattavasti selvemmin praetermissumin kukkia.

aropupu


Habanero market × Big Papa F1 (chinense × annuum)

Tässä olisi sitten ilmeisesti yksi onnistunut risteytys lisää. Vaaleanvihreä hedelmä vetäisi samantien tuon väriseksi kun siirsin kasvin ulos, kukkapohjuksen koosta päättelen että tämä haluaa tästä vielä kasvaa kokoa enemmänkin eli tämä ilmeisesti UV-tummuu tuollaiseksi ruskeaksi.



aropupu


Peito de Moca × Limo F1 #5 (C. chinense × chinense)

Kohta pääsen maistelemaan näitäkin.

aropupu

kesäkuu 20, 2012, 17:01:48 ip #52 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 20, 2012, 17:04:44 ip käyttäjältä aropupu

Peito de Moca × Limo F1 #4 (C. chinense x chinense)

Tuo edellisen kuvan vesiviljelyssä oleva kasvi tekee osasta podeja niin turpean lihavia ettei ole epäilystäkään etteikö kyseessä olisi onnistunut risteytys. Osasta multakasveja on vaikeampi sanoa kun podit jäävät pienemmiksi ja Limon perimän aiheuttama podin yläosan leveys ja lievä ryppyisyys eivät ole niin selviä. Tämä vaikuttaisi itsepölyttyneeltä mutta annetaan sen sadota ja kypsytellä ensin rauhassa ja katsotaan sitten.

Tässä vaiheessa oikeastaan jo toivon että ainakin osa tämän risteytyksen kasveista olisi itsepölyttyneitä, Peito de Moca oli sen verran hyvä lajike että ihan mielelläni ottaisin siitäkin sadon.

aropupu


Chilly Chili (C. annuum)

Hedelmät klustereina kasvattavia lajikkeita on tänä vuonna useampi, kun pidän ko. kasvutavasta ja haluan koittaa miten moinen toimisi esim. chinensen kanssa.

aropupu


Jalapeno TAM (C. annuum)

Tämä rehu olisi mun puolesta voinut kasvaa pari kertaa isommaksi ennen satokauden aloittamista mutta podinalkujen nyppiminen ei auttanut pätkän vertaa vaan väkisillä piti saada tehdä puska täyteen. No, katsotaan nyt muutama kypsäksi ja siemenet talteen, ja aletaan sitten syömään noita vihreinä.

aropupu


Lemon Drop × "NOT topgirl" F1 (C. baccatum var. pendulum × C. baccatum var. baccatum)

Lemon Dropin ja villibaccatumin risteytys. Marja on ainakin tässä vaiheessa hyvin villibaccamainen mutta jo selvästi pidempi. Kasvutapa on myös villibaccalta selvästi peritty, eli tukeva puu sen hieman roikkuvan Lemon Dropin sijaan. Alkoi vasta nyt podeilemaan että ei vielä mitään hajua kuinka suuriksi nämä kasvavat.

aropupu


Lemon Drop × PI 439380 F1 (C. baccatum × baccatum)

Ja toinen Lemon Drop-pohjainen ristytys. Tämän pölyttäjävanhempi tummui kauniisti auringonvalossa mutta tämä risteytys ei ainakaan vielä tunnu moista tekevän.

Tuota lehden kuviointia en edes kuvatessa tajunnut mutta nyt kun kuvasta on vähän kontrastia ruuvattu se oikein hyppää silmille. Pitäisiköhän olla huolissaan?

aropupu


Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (C. baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)


Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (C. baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

Ensimmäisenä kypsyneen risteytyksen kolme podia sekä makutestin alusta. Podien muodossa on reippaasti variaatiota, tuo ominaisuus tulee Jamaican Bellistä ja näyttäisi olevan dominoiva.

Maku oli ihan miellyttävä muttei mitenkään erityisen runsas tai aromikas. Makeutta oli selvästi enemmän kuin kummassakaan vanhemmassaan, mutta tämä kasvi on vesiviljelyssä ja vanhempansa kasvattelin turvemullassa, joka varmasti osittain vaikuttaa asiaan. Polttoa on selvästi enemmän kuin Jamaican Bellissä sekä hyvin selvästi vähemmän kuin Lemon Dropissa. Tuohon alemman kuvan leipään heitin vielä kuvan oton jälkeen pari siivua soijajuustoa päälle ja mikrotin hetken, jonka jälkeen se upposi naamariin sen kummemmin puuskuttelematta vaikka satokausi on minulla vasta oikeastaan juuri alkanut ja toleranssit eivät tosiaankaan ole mitenkään korkealla. Sellaisenaan mutusteltuna podien poltto on toki terävämpi ja selkeämpi mutta laskee lähes nolliin erittäin nopeasti, luokkaa ~30sek.

Ihan tyytyväinen olen tähän kokeiluun, jatkoon menee ensi kaudella ja sitten nähdään onko tämä vain "ihan kiva" lajike vai löytyykö variaation joukosta jotain oikeasti todella hyvää. Seuraavaksi voisin maistella tuon annuumin josta on jo pari kuvaa tässä ketjussa, josko se pikkuhiljaa alkaisi olemaan kypsä.

aropupu


Peito de Moca × Limo F1 (C. chinense × chinense)

Yksi risteytys lisää. Söin aamupalaksi uunivoileipien seassa ja olin senverran unenpöppörössä että mausta ei nyt jäänyt tolkullista kuvaa, hedelmäinen on mutta ei niin paljoa kuin Peito de Moca, tulisuus oli taas jotain noiden kahden vanhemman välimaastosta.

Aku

Hienoa seurata näitä sun risteytysprojekteja. Täytyy kokeilla itsekin risteyttämistä tänä vuonna.  :D