tammikuu 11, 2025, 02:01:24 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sarin puutarha

Aloittaja svalli, huhtikuu 19, 2005, 00:21:07 ap

« edellinen - seuraava »

svalli

Toukka on jo kaivautunut hiekkaan ja toivottavasti koteloituminen onnistuu. Noita ötököitä vaivaavat kaikenlaiset loiset, joten jännityksellä odottelemme miten äijän käy. Syötimme sille tomaatinlehtiä ja raakoja tomaatteja, kunnes  se alkoi levottomana kaivella purkin pohjalle laitettua hiekkaa.
Verkko piti tosiaan laittaa purkin suulle, sillä viimekesanä, kun yritimme kasvattaa paria toukkaa, toinen karkasi purkista, ja säikäytti minut painellessaan vauhdilla pitkin lattiaa.

Jos tämän toukan kotelointi onnistuu, se saattaa kuoriutua jo tänä syksynä tai sitten vasta ensi keväänä. Noita Solanaceae sukua syöviä kiitäjälajeja on useita. Toukan tuntomerkkien mukaan tämä on Carolina Sphinx, mikä tunnetaan myös nimellä Tobacco Hornworm.

Tämä linkki on ihan turvallinen, se tulee ötökän latinankielisestä nimestä.
http://www.silkmoths.bizland.com/msextsex.htm :lol:
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

H-Bomb

Totta puhut; laji on tuo mainitsemasi Carolina Sphinx (Manduca sexta sexta). Aikaisemman viestini kohdalla en edes käynyt määrittämään lajia vaan tyydyin kommentoimaan Tomato Hornwormia. Ja vaikeaahan minun on noita Amerikan erikoisuuksia tunnistaa, kun täällä niistä näkee vain kuvia. Tässä tapauksessa päästään punainen piikki toukan peräpäässä on olennainen tuntomerkki (näkyy kuvassa vain hieman punertavana).

Loiset ovat tosiaan ongelma noissa. Toisaalta, onhan sekin mielenkiintoista katsottavaa jos hiekasta kaivautuu jokin erikoinen loispistiäinen.   :)  Yksi iso riskitekijä on kuitenkin poistettu, mikäli toukan 'ihon' pinnalla ei ollut munarykelmiä. Se jättää tietysti vielä jäljelle suoraan toukan sisään munivat loispistiäiset. No, aika näyttää mitä sieltä hiekasta nousee.

Nuo toukat, koteloitumiset ja kuoriutumiset ovat mielenkiintoista seurattavaa ja vastaavanlaiset kokemukset saattavat jättää nuoriin pysyvän kiinnostuksen luontoon. Sehän olisi tietysti suositeltavaa, mikäli minulta kysytään.  :D

-Harry
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

svalli

Keräsin eilen illalla chilejä ja paprikoita Hot Pepper Jellyä varten ja huomasin, yllätyksekseni kuusi kypsää hedelmää Trinidad Perfumessa. Niitten keltainen väri on puskia tutkaillessa jäänyt aiemmin huomaamatta. Innolla sitten maistelin ensimmäistä, mutta olin pettynyt. Maku oli mielestäni tunkkainen ja haju pistävä. Luulin jo meidän leikatun poikakissan alkaneen ruiskia seinälle, kunnes tajusin, että haju tuli chilistä.

Hyytelöstä tuli ihan kivan makuista ja juuri sopivan tulista. Käytin siihen vähän kaikenlaisia punaisia ja keltaisia chilejä ja paprikoita, jotka olivat kypsyneet. Pidin chilisilpun määrän samana kuin ohjeessa, mutta tulisia oli ennemmän kuin reseptissä, enkä käyttänyt vihreitä paprikoita tai kuivaa chiliä ollenkaan ja osan etikasta korvasin sitruunamehulla. Keitin chilejä vähän kauemmin kuin ohjeessa, niin että liemi sai kauniin oranssin värin.

Iltaan sisältyi myös muuta jännitystä, mikä hieman häiritsi hyytelön keittelyä. Salamointia katseleva poikamme huomasi taivaalta tippuvan roskia. Kun menimme ulos ihmettelemään, löysimme pihalta kattohuovan alla käytettävän tervapaperin riekaleita. Lännestä lähestyvä ukonilma oli aiheuttanut tornadoita ja tuhonnut useita taloja 60 km päässä. Onneksi pahin ukkonen meni meistä ohi pari kilometria etelään. Tänä iltana voi olla kuitenkin lisää ukkosia tulossa. Sade tekee kyllä hyvää, mutta kovat tuulet ja tuuman rakeet eivät ole toivottuja.
Tässä on linkki uutisartikkeliin eilisillasta.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Poppamies Tuliliemi

Iik! Nyt loppui Suomen kesäsäästä valittaminen ja justiinsa!

Vaan hyvä että ei teille asti tulleet tuulenpyörteet... Olisipa ollut surullinen näky nähdä chilipuskien lentävän (katon ohella) ikkunoiden ohi kohti horisonttia...
"In sudore vultus tui vesceris pane"

svalli

Eilisen myrskyn koko karmeus materialisoitui tanaan kun katselin iltapaivauutisia telkkarista ja tein sitten pienen kierroksen pihalla. Pihalta loytyi useita kattomateriaalin palasia, eristysmateriaalia, keittokirjan riekaleinen sivu, lapsen koulutehtava ja asunnon myyntiin liittyva dokumentti, jonka osoite on 60 km meista. Taytyy olla kiitollinen, etta kenenkaan ei tarvitse siivota meidan omaisuuttamme omalta pihaltaan. Huoli oman kasvimaan selviytymisesta ukkosen aikana tuntuu nyt ihan typeralta.
(Linkki kuvaan, jossa osa loydoista)

Maistelin nyt Trinidad Perfumea jaakaappikylmana, eika maku ollut enaa niin paha. Ehka eilen odotin jotain aivan muuta ja yllatyin kun maussa ei ollutkaan hedelmaista "parfuumia".
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Eilisen myrskyn koko karmeus materialisoitui tanaan kun katselin iltapaivauutisia telkkarista ja tein sitten pienen kierroksen pihalla. Pihalta loytyi useita kattomateriaalin palasia, eristysmateriaalia, keittokirjan riekaleinen sivu, lapsen koulutehtava ja asunnon myyntiin liittyva dokumentti, jonka osoite on 60 km meista. Taytyy olla kiitollinen, etta kenenkaan ei tarvitse siivota meidan omaisuuttamme omalta pihaltaan. Huoli oman kasvimaan selviytymisesta ukkosen aikana tuntuu nyt ihan typeralta.
(Linkki kuvaan, jossa osa loydoista)

Maistelin nyt Trinidad Perfumea jaakaappikylmana, eika maku ollut enaa niin paha. Ehka eilen odotin jotain aivan muuta ja yllatyin kun maussa ei ollutkaan hedelmaista "parfuumia".


Muistelen 1995 Atlantassa, Georgiassa opiskeluaikanani kokemaani... Myrskyhulluna rakastin etelävaltioiden mielettömiä ukkosmyrskyjä, ja kerrankin pyörremyrskyn uhatessa vuokraemäntäni syöksyi kellariin, kiroten hullua suomalaismiestä! Katselin ulko-ovelta oranssia taivasta, ja olin perin pettynyt kun tuo hurrikaani ei sitten osunutkaan kohdalle... (se vei vähän matkan päästä mm. koulun katon). Toden totta; Amerikassa myrskyt ja koko ilmasto on toista... Ei mikään vitsin aihe niille joilta pyörremyrsky todella vie kaiken. Mutta merkki siitä mikä voima luonnolla todella on...

svalli

Vihdoin ja viimein sain pari kypsää hedelmää Trinidad Seasoningista. Maku oli todella mielenkiintoinen; selvä habaneron maku ja seassa jotain miltei ruusun tai jonkin muun kukan aromia. Poltetta oli juuri sopivasti sellaisenaan syötäväksi. Saattaisi ehkä monen mielestä olla aivan liian mieto, mutta minusta se oli ihan nautinnollinen. Tämä kasvi pitää ehdottomasti saada talvehtimaan.
Tässä kuvassa on sekä mietoja, että tulisia chinensejä. Vasemmalta lukien yärivissä: kaksi Trinidad Seasoning Pepperiä ja kaksi Red Savinaa, alarivissä Trinidad Perfume ja Rocotillo.


Ensimmäiseen keskimääräiseen hallaan on enää kuukausi ja useat chilipuskat eivät ole vielä päässeet kypsyttelyvaiheen alkuunkaan. Toivottavasti pakkaset alkavat normaalia myöhemmin tänä vuonna. Ehkä pitää harkita jonkin kevyen väliaikaisen kasvihuoneen väsäämistä, jos kylmät alkavat aikaisemmin.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Nuo miedot ja tulettomat  chinenset ovat usein aika herkullisia!
Saattaapi ensi kauden chinenseistä valtaosa olla juurikin noita, ehkä nyt muutama tulisempikin mukaan kuitenkin pääsee.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Tulipa taas kerättyä satoa. Tällä kertaa oli vuorossa kypsät chilit ja paprikat, joita kertyi  korillinen. Ensimmäinen Heavy Weight Hybrid oli myös kypsynyt. Painoa vonkaleella on gramman vajaa 400 g.

Keittelin sitten lisää hyytelöä, mihin käytin nyt 2/3 tulisia chilejä. Sokeri taitaa piilottaa tulisuuden, koska sopasta meinasi tulla liian mietoa, joten lopuksi lisäsin siihen vielä yhden Red Savinan. Nyt taisi tulla sellaista tavaraa, että se on riittävän vahvaa meksikolaiselle työkaverillekin. Purkki edellistä keitosta katosi nopeasti, kun tarjoilin sitä suolakeksien kanssa työkavereille.

Kotisivun journaalini
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

On kyllä melkoinen järkäle tuo paprika, tuollaisia ei tarvitse montaa täytettynä popsia että jo napa tirisee. :D
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Labordayn eli Amerikan vapun kunniaksi kokeilien chilien savustusta. Totesin kuitenkin ettei se Brinkmannilla oikein onnistu, silla se kay vahan liian kuumana, jos sinne ei laita vesiastiaa. Ehka seuraavat on savustettava vesihoyryn kanssa, ja kuivattava kuivurissa sitten vahan pidempaan.
Tai sitten pitaa pakastaa chilit ja savustaa ne vasta talvella.

Vielakin on ollut normaalia lampoisempaa (eilen yli 30 C varjossa) ja baccatumit kasvimaalla kasvavat ja tekevat marjoja vauhdilla. Lemon Drop on kasvanut valtavaksi puskaksi ja on taynna raakileita. Toivottavasti se alkaa kypsyttelemaan niita piakkoin, silla kasvia ei kylla pysty tuomaan sisalle, sen verran valtava siita on tullut.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Labordayn eli Amerikan vapun kunniaksi kokeilien chilien savustusta. Totesin kuitenkin ettei se Brinkmannilla oikein onnistu, silla se kay vahan liian kuumana, jos sinne ei laita vesiastiaa. Ehka seuraavat on savustettava vesihoyryn kanssa, ja kuivattava kuivurissa sitten vahan pidempaan.
Tai sitten pitaa pakastaa chilit ja savustaa ne vasta talvella.

Vielakin on ollut normaalia lampoisempaa (eilen yli 30 C varjossa) ja baccatumit kasvimaalla kasvavat ja tekevat marjoja vauhdilla. Lemon Drop on kasvanut valtavaksi puskaksi ja on taynna raakileita. Toivottavasti se alkaa kypsyttelemaan niita piakkoin, silla kasvia ei kylla pysty tuomaan sisalle, sen verran valtava siita on tullut.


Emme ole kateellisia ilmastollenne, emme, emme..... (kyyneliä) ;-)
Onhan täälläkin vielä öisin yleensä plussan puolella, ja päivälläkin yli 15. Aikamoinen ilmasto suomi-chiliprojektillemme, pakko kyllä myöntää... Kesä sujahtaa muutamassa viikossa ohitse...

Lemon Dropin pitäisi ehtiä hyvin kuukaudessa kypsyä; se ei ole baccatumeista lainkaan niitä hitaimpia, onneksesi. :)

svalli

Aloitin eilen myos oman mid-westchili projektini heittamalla savustettavista chileista poistetut siemenet tontin nurkkaan villin heinan sekaan. Jos tomaatit itavat samalla tavalla mikseivat chilitkin. Eli tama on testi siita itavatko talven maassa olleet siemenet kevaalla ilman ihmisen apua. Ehka Aji Perkele projektissakin kannattaisi kokeilla samaa taktiikkaa.

Pulveroin juuri kahvimyllylla eilen savustetut ja yon aikana kuivurissa kuivatut chilit. Tuloksena oli n 1.5 dl pulveria. Jauhoin samalla myos aiemmin kuivatut tomaatit. Yli 8 litrasta tomaatteja tuli n 7 dl jauhetta. Kuivaamalla ja jauhamalla saa suurenkin sadon mahtumaan pieneen tilaan.

Jauheet ovat nyt vakuumipurkeissa odottamassa kayttoa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Sunnuntaina keräsin pari kiloa sekalaisia kypsiä chilejä ja laitoin ne kuivuriin. Eilen illalla olisi ollut vihdoinkin aikaa pulveroida ne kahvimyllyllä, mutta ukonilma aiheutti parin tunnin sähkökatkon, joten täytyy yrittää tänään uudelleen.

Myrskyn tiedettiin olevan tulossa, mutta tuulet pääsivät yllättämään ja metalliset puutarhakalusteet pyörivät pitkin pihaa ja kaikki muoviset kastelukannut ym. lensivät naapuriiin. Kasvimaan portilla oven virkaa tehnyt 100 x 60 cm vanerilevy oli lentänyt viiden metrin matkan ja laskeutunut paprika- ja tomaattipenkkien väliin. Marconien varret olivat katkenneet, mutta onneksi baccatumit ja chinenset ovat suojaisemmassa paikassa ja säilyivät ilman pahoja vaurioita. Onneksi tämä myrsky tuli näin myöhään kasvukaudella. Marconit ovat tainneet jo satonsa antaa, vaikka jatkuva helle olikin saanut ne uuteen kukintaan, eivät hedelmät enää olisi ehtineet kypsyä.

Lämpötila tipahti myrskyn aikana 10 minuutissa melkein 10 celcius astetta. Tämän kesän helteet taisivat loppua siihen, joten nyt alkaa talvehdittavien kasvien valinta ja valmistelu.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Nyt on syksy selvästi alkanut. Viime viikolla lämpötilat nousivat vielä 30°C tienoille, mutta nyt on päivälämpötilat 20°C tienoilla ja yölämpötilat tippuvat jo 10°C alle.  Eka hallakin saattaa tulla jo perjantaina. Lemon Drop on vihdoinkin alkanut kypsyttelemään hedelmiään ja poimin eilen useita. Baccatum puskat on niin suuria, että en tiedä miten ne suojaisi mahdolliselta hallalta. Tabascokin on ihan täynnä raakileita, jotka eivät varmaankaan ehdi kypsyä. Taitaa kesä olla täälläkin liian lyhyt noille etelän chileille. Bulgarian Carrot on ainoa, joka ehti kypsyttämään kaikki hedelmänsä, eli se on selvästi sopiva alueille, jossa tulee kunnon talvi.

Hiiri oli iskenyt talon seinustalla kasvaviin purkkichileihin ja syönyt useita kypsiä chilejä jalapenosta ja serranosta. Yksi chili oli syöty melkein kokonaan ja muista vain pinta, olivat tainneet siemenet olla liian tulisia hiiren makuun. Eilen huomasin, että nyt puskista on kadonnut lehtiäkin ja yksi kasvi oli kaluttu miltei lehdettömäksi. Toukkia ei näy, joten syyllinen saattaa olla se samainen hiiri.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Samaa ongelmaa oli mullakin hiirien kanssa mutta sain ratkaistua sen...

http://koti.mbnet.fi/jkilpi/hiiri/dont_mess_with_my_chiles!.jpg

;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Jonne

syöttinä chilin palko? ;)

Fatalii

Tuota ratkaisua mietin pitkään mutta tulin siihen tulokseen että kenties vegesapuska alkoi pursumaan "raukoilta" korvista ulos ja pistin syötiksi yllätys yllätys, juustonpalan. :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Viikonloppuna tuli taas savustettua sekalaisia kypsia chileja. Savuchilijauheelle loytyy niin monia kayttokohteita, etta eka satsi oli jo melkein kulutettu. Savustukseen kaytin kirsikkapuuta, silla siita tulee sopivan mieto aromi.

Havaitsin tanaan, etta en ole saanut Bishop Crownista viela yhtaan kypsaa hedelmaa. Siina roikkuu muutama vihrea palko ja koko kasvi on omituisen hontelon nakoinen verrattuna muihin. Se onkin joutunut muitten puristuksiin, silla vieressa kasvavat Christmas Bell ja Dedo de Moca ovat levenneet valtavasti.

Tanaan oli taas helteinen paiva mutta loppuviikosta viilenee, niin etta se tappava halla voi vihdoinkin tulla. Rassaa jo hermoja tallaiset kelit, kun lampotila lampotila heiluu edes taas helteesta hallan vaaraan.

Journaalini
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Hmm. kirsikkapuu, loistava idea, pitänee tonkia jostain testattavaksi.

Suomalaisista puista hyvin toimineita ovat olleet leppä, kataja ja tammi.
Vaahtera oli varsin hyvä lepän tai katajan kanssa yhdessä käytettynä, yksinään vähän mitäänsanomaton.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around