tammikuu 11, 2025, 02:04:27 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sarin puutarha

Aloittaja svalli, huhtikuu 19, 2005, 00:21:07 ap

« edellinen - seuraava »

svalli

Aloitin myos jonkinlaisen paivakirjan pidon netissa. Kyseessa ei ole pelkka chilipaivakirja, vaan se kattaa koko kasvimaan. Journaalini on nahtavissa osoitteessa:
http://home.wi.rr.com/vallinmaki/gardenjournal.htm
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Tilaus chileplants.com:sta oli tanaan odottamassa oven takana. Laatikossa oli 12 kasvia aika hyvin pakattuna. Kaikki ovat vahan kumarassa, mutta varmaankin suoristuvat kasvaessaan.

Tilaamani lajit olivat:
Aji Omnicolor
Bishops Crown
Brazilian Starfish
Christmas Bell
Dedo de Moca
Habanero Red Savina
Rocotillo
Rocoto Yellow
St. Lucia Yellow Seasoning
Tabasco Greenleaf
Trinidad Perfume
Trinidad Seasoning

Taalta loytyy kuvia paketista:
http://i2.photobucket.com/albums/y9/svalli/Chili/chilitilaus1.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y9/svalli/Chili/chilitilaus2.jpg

Nyt odotellaan taas saiden lampenemista, silla pari viimepaivaa on olleet aivan kamalia; sadetta ja kylmaa tuulta. Onneksi ollaan kuitenkin pysytty plussan puolella. Suurin osa itsekylvetyista chileista viettaa yonsa ulkona harson alla, silla en enaa jaksa kanniskella niita edestakaisin.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Päivitin taas journaaliani. Olimme kolme viikkoa lomailemassa Suomessa ja sen aikaa kasvit olivat ilman hoitoa.
Ennen lähtöä istutin kaikki taimet kasvimaalle. Noin 80 tomaattia ja 70 chiliä/paprikaa sekä muita vihanneksia. Osa chileistä sai paikan kukkapenkeistä ja purkeista. Loman aikana kasvimaalla oli kastelu ajastimella, mutta purkit olivat ilman kastelua talon pohjoispuolella. Kaikki kuitenkin selvisivät hengissä, vaikka jotkut purkeista olivat ihan rutikuivia kun palasimme.

Aji Cristal oli ehtinyt tekemään 4 hedelmää ja yhdessä Bulgaria Carrotissakin oli jo semmonen 10 cm pitkä palko. Lisääkin saattaa löytyä kunhan vaan saan kasvimaan siivottua rikkaruohoista.

Ripottelin kasvimaalle taimien väliin ja käytäville Preeniä, minkä pitäisi estää rikkakasvien siemeniä itämästä. Osa kasvimaasta on kuitenkin ihan umpeen kasvanut. Yllätyksekseni huomasin että pari chilipenkkiä vallannut rikkaruohopeitto onkin tomaatintaimia. Tomaatintaimet ovat vallanneet alueen, jolle levitin omaa kompostia keväällä. On minulla aiemminkin kasvanut tomaatteja rikkaruohoina, mutta en koskaan aiemmin ole nähnyt mitään tällaista.

Jossakin tuolla seassa pitäisi olla chilejä.

Aikomuksena on säästää muutama näistä taimista ja katsoa millaisia tomaatteja niistä kasvaa. Viimevuonna kasvatin 20 eri sorttia, joten näistä   voi tulla mitä vaan.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Gekko

Vai oikein rikkaruohona tomaattia, minä kun en oikein saanut omia taimiani kunnolla edes hengissä pysymään... Tuskin saan montakaan tomaattia.  :cry:

Kuinkas muuten Wisconsinista löytyy Physalislajeja? Äkillisellä tutkimisella ainakin Physalis pruinosa ja pubescens löytyisi florasta. Pääosin nuo taitavat olla kylläkin eteläisempien osavaltioiden kasveja...  :)
Solanaceae et vitae

svalli

Physalislajeja USDA:n mukaan loytyy Wisconsinista useita. Alkuperaislajeja ovat P. grisea, P. heterophylla, P. longifolia, P. pubesens ja P. virginiania. Muualta tulleena kasvaa P. philadelphica.

Meillakin kasvaa joku Physalis villina ja kasvimaalta sita saa kitkea joka vuosi. Sen suojuslehtien muodostaman "lyhdyn" halkaisija on 2-3 cm ja sisalla on herneen kokoinen marja. Marja kypsyy keltaiseksi. En ole koskaan sita maistanut, silla en tida onko se syotava. Poikaamme olen kieltanyt syomasta mitaan villeja tunnistamattomia marjoja, silla meilla kasvaa useita marjovia kasveja. Naapureilta on turha kysya marjojen myrkyllisyydesta, silla he eivat tienneet edes, etta villeja viinirypaleita voi syoda.

Muitakin Solanaceae perheen kasveja kasvaa villina. Varsinkin Solanum suvun kasvit ovat pahoja rikkaruohoja ja epailen niitten marjojen olevan myrkyllisia.

Ei siis ole mikaan ihme, etta tomaatit viihtyvat Wisconsinissa avomaalla varsin hyvin ja siementevat itse itsensa kuten villina kasvavat serkkunsa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Gekko

Minulla on physaliksista itse kasattu taulukko, josta lajien tarkistaminen on kätevää.  :)

Ph. grisea on sama kuin Ph. pruinosa. Se on yleinen, erittäin makea, herkullinen ja tunnistettavissa pikaisella googletuksella.

Ph. heterophylla var. heterophylla (jossain päin kulkee nimellä clammy groundcherry), n. 1 m korkuinen kasvi, herkullinen tämäkin. Esim. tämä voisi olla kasvimaasi laji.

Longifolia var. longifolia (longleaf groundcherry), joissain lähteissä virheellisesti mainitaan, että tämä tulisi keittää ensin myrkyllisyyden takia. Pueblojen herkkuruokaa. Marja on punainen.

Ph. pubescens var. pubescens on erittäin herkullinen ja viljelty, mm. itse olen tätä laittamassa ensi vuonna kasvamaan. Tunnistettavissa valkoisesta nukasta. Marja on tässäkin pieni ja keltainen, kukka on pieni. Ei pidä sekoittaa pubescens var. integrifolia / pubescens var. grisea, nämä ovat sama kuin pruinosa.

Ph. virginianaa löytyy useaa erilaista, mutta marja on tietääkseni kaikissa punainen (ja syötävä, parhaimmillaan kuulemma kun halla on päässyt sitä hiukan puraisemaan). Alkuperäiskansat popsivat näitä enemmänkin.

Kaikkien physalisten marjaa suojaava huppu on myrkyllinen, kuten myös raa'at marjat ja muut kasvinosat.

Minä kyllä maistaisin... tai ainakin yrittäisin tunnistaa lajin tarkemmin  :D
Solanaceae et vitae

svalli

Talon seinustalla huomasin Physaliksen, mika lehtien muodon perusteella saattaa olla longifolia. Taidan siirtaa sen paikkaan, missa se saa kasvaa rauhassa ja selvittaa lajin, jos se tekee marjoja. Ja kypsia marjoja voisi kai maistaakin.

Eilen syotiin ekat uudet perunat omasta maasta. Laji on All Blue. Perunat ovat raakana kauniin violetteja, mutta keitettyina muuttuvat sinisiksi. Maku on herkullinen, vaikka vari onkin vahan "sairas". Ne ovat siis sisaltakin sinisia.
http://i2.photobucket.com/albums/y9/svalli/perunat.jpg

Kasvimaalta on pahimmat rikkaruohoalueet selvitetty. Siirsin muutaman tomaatintaimista kasvamaan parempiin paikkoihin, mutta suurin osa meni kompostiin.

Yllatykseskeni huomasin, etta Aji Omnicolor on jo tehnyt hedelmia, vaikka kasvilla on korkeutta vain 20 cm. Onkohan tama tyypillista sille? Kasvi nayttaa ihan koristechililta.
http://i2.photobucket.com/albums/y9/svalli/Chili/ajiomnicolor.jpg

Useissa muissakin chileissa ja paprikoissa on jo hedelman alkuja ja tomaateissakin on raakileita ihan lupaavasti.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Niin, nyppimisellä olisi saanut kokoa huomattavasti lisää, voi olla että pelkkä alkuvaiheen typpilannoitust olisi auttanut vähän pidemmälle.

Hiukankin nypittynä omnicolorista tulee kovinkin satoisa ja varsin käyttökelpoinen lajike ruuanlaittoa ajatellen!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Enpa ehtinyt nyppimaan, silla hedelmat olivat ilmaantuneen kolmen viikon loman aikana.

Annan sen nyt kuitenkin kasvaa noin ja keraan ekat pois ennekuin kypsyvat, niin ehka se ehtii viela kasvamaan ja tuottamaan satoa enemmankin. Onhan tassa pitka kesa aikaa. Ekat pakkaset tulee yleensa lokakuun alussa ja ainahan voin purkittaa kasvit ja tuoda sisalle, kun kylmat kelit uhkaavat.

Sain tanaan kuusi Peruvian Purplen tainta kukkapenkkiin istutettavaksi. Tyopaikalta loytyi toinenkin chilien harrastaja, joka kasvattaa myos Rocotoja. Han oli tuonut siemenia mukanaan Perun matkaltaan.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Ei täällä kyllä kasvihuonetta kaipaa, vaikka keväällä siitä haaveilinkin. Normaalia viileämpi kavät on vaihtunut normaalia kuumempaan kesään. Ulkona on suoranainen kasvihuoneilmasto; tänään ennen kahdeksaa aamulla oli jo 25°C kastepisteen ollessa 21°C, ilman kosteus on siis 80%. Lämpötilan pitäisi nousta 35°C:een iltapäivään mennessä.

Chilit näyttäisivät pitävän tällaisista päivistä, Red Savinakin on kasvanut kohinalla ja alkaa olemaan täynnä nuppuja. Tabasco Greenleafin kukat ovat niin pienet ja vihreät, että en huomannut senkin kukkivan ennen kuin tarkastelin kasvia lähemmin. En ole nyppinyt nuppuja kasveista, sillä ensimmäiset kukat ovat näyttäneet putoavan pois ihan itsekseen. Osa kasveista onkin jo sen kokoisia, että saavat mielestäni tehdä hedelmää.

Tällähetkellä vallitseva säätila saattaa kuitenkin aiheuttaa myös vaaraa hyvin kasvavalle puutarhalle. Korkeaan ilmankosteuteen liittyy tietenkin ukkosmyrskyjen mahdollisuus iltaisin. Vettä kyllä tarvitaan, mutta taivaalta voi tulla myös kananmunan kokoisia rakeita ja tuulet saattavat tuhota kaiken hetkessä.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Eilen löysin yllätykseskeni yhden Atlantic Giant kurpitsan idun penkistä, mihin olin siemenet laittanut yli viisi viikkoa sitten. Siirsin taimen varovasti toiseen paikkaan, sillä kurpitsapenkissa kasvaa nyt tomaatteja. Tämä taimi on kuitenkin niin myöhäinen, etten taida saada kasvatettua kesän aikana sitä 200 kg:n kurpitsaa.

Poimin eilen kaikki kypsät pikkuruiset jalapenot ja cayennet puskista. Ne pääsivät heti käyttöön; tein kokeeksi kolme puolen litran tölkillistä maustemakkaroita.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Ensimmainen Aji Cristal oli saanut punaa kylkiinsa, eli ei sitten kun maistamaan ekaa baccatumiani. Olin lukenut etta sen pitaisi olla sellainen medium poltteeltaan, joten haukkasin karkipaasta aloittaen pelottomasti puolet tuosta n. 4  cm palosta. Maku oli mielenkiintoisen raikkaan hedelmainen, mutta polte oli jotain muuta kuin medium. Jaljelle jaaneesta osasta poistin sitten siemenet ja huuhtelin sen vedella, jotta voisin maistaa maun. Polte oli vielakin aika paha, joten maun arviointi ei oikein onnistunut.

Seuraavat kypsat menevatkin sitten ruuanlaittoon, silla mina en noita pysty syomaan raakana kovin useaa. Olen nahnyt Bolivian Rainbown luokitellun hot:ksi ja olen niita rouskutellut ihan huvikseni tyopoydalla kasvaneesta kasvista. Oletin siis kestavani yhden pienen Aji Cristalin tuosta vaan.

Ehka kasvimaallamme chileista tulee polttavampia kuin kukkapurkissa; ainakin viimevuoden Hungarian Hot Waxit olivat tappavan polttavia. Pitanee siis tastalahtien maistella varoen.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Olette varmaankin nähneet tällaisia kuvia ennenkin, mutta olen niin pakahtua ilosta, kun katselen näitä ekoja baccatumejani. Lähipiirissäni ei ole ihmisiä, jotka ymmärtäisivät onneni syyn ja osaisivat ihailla näitä helmiä.

Tässä Christmas Bell


Ja tässä on Brazilian Starfish


Rocotoissakin on pieniä hedelmän alkuja, jotka eivät ainakaan vielä ole pudonneet pois.

Kausi 2005 alkaa näyttämään lupaavalta. :D
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Ensimmainen Aji Cristal oli saanut punaa kylkiinsa, eli ei sitten kun maistamaan ekaa baccatumiani. Olin lukenut etta sen pitaisi olla sellainen medium poltteeltaan, joten haukkasin karkipaasta aloittaen pelottomasti puolet tuosta n. 4  cm palosta. Maku oli mielenkiintoisen raikkaan hedelmainen, mutta polte oli jotain muuta kuin medium. Jaljelle jaaneesta osasta poistin sitten siemenet ja huuhtelin sen vedella, jotta voisin maistaa maun. Polte oli vielakin aika paha, joten maun arviointi ei oikein onnistunut.


Heh, Cristalin tulisuuden arviointi "mediumiksi" tuntuisi kyllä jonkun käytännön pilalta. Täällä Infernon lajikuvauksessa siitä onkin maininta: "Voi kypsyä hyvin tuliseksi". No, enpä usko tuon "medium"-arvion pilaakaan olleen, sillä meissä chilipäissä on kyllä sellaisia ammattilaisia jotka popsivat Cristaleja kuin karamelleja. Itse kyllä en - on niissä sen verran potkua! ;)  Mutta on kyllä makuakin!

svalli

Ensimmäinen Giant Aconcaguan siemenpussista kasvanut Cherry chili oli muuttunut punaiseksi ja totesin sen olevan tulista tyyppiä. Olen hieman pettynyt, sillä makeita chileja/paprikoita oli jo alunperin paljon vähemmän kuin tulisia. Kyllähän nuokin kulutetuksi tulee ja onneksi en ollut kasvattanut tarkoituksella yhtään Cherry chilejä. Näyttää olevan aika tuottava lajike, sillä pallukoita on useita kasvamassa.

Rocotot pukkaavat hedelmän alkuja vauhdilla, vaikka kasvit ovat aika onnettoman näköisiä ja suhteellisen pieniä, ainakin kun Fataliin kuviin vertaa. En vaan raaski nyppiä nuppuja pois, sillä tahdon saada maistaa tuoretta Rocotoa ja kerätä siemeniä talteen.

Red Savinakin kasvatteleen hedelmiä ja on taynnä nuppuja, niin että pelottaa mihin niitten kanssa joutuukaan.

Löysin ekat kypsät tomaatit lauantaina tomaattiviidakon kätköistä. Laji on Sun Sugar Hybrid, mikä on oranssi ja nimensä veroisesti todella makea kirsikkatomaatti.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Eilen menin kauhulla katsastamaan edellisyön ukkosmyräkän aiheuttamia tuhoja puutarhasta. Onneksi ainoastaan yksi chli oli kärsinyt vaurioita. Varsi näytti ehjältä, mutta silti Giant Aconcaguan lehdet roikkuivat ja siitä oli pudonnut yksi keskenkasvuinen hedelmäkin. Kaksi suurta rocotopurkkia talon seinustalla olivat kaatuneet, mutta kasvit olivat onneksi ihan OK, vain yksi oksanlatva oli katkennut.

Tomaatit ovat alkaneet kypsymään vauhdilla. Jouduin tekemään itselleni kartan lajikkeista, sillä maanrajassa olevia merkkejä on niin vaikea tiheästä tomaattiviidakosta löytää. Suurin osa lajikkeista on jotain muuta kuin punaisia, joten jos lajiketta ei tiedä on vaikea arvioida, milloin tomaatti on kypsä.

Keräsin korillisen tomaatteja ja muutaman chilin ja sipulin. Näistä siis syntyi kauden ensimmäinen tuore salsa. Vaikka siihen ei mennyt kuin mutama tulinen annuumi, oli salsassa aika vahva takapotku (polte tuli viiveellä).

Kypsiä tomaatteja: Amish Paste, Pink Grapefruit, Garden Peach, Orange Russian, Red Zebra, Sun Sugar, Riesentraube, Green Grape ja Black Plum. Chilejä: Cascabel, Bulgarian Carrot, Large Hot Cherry, Sweet Pickle, Giant Aconcagua ja Purple Serranon siemenistä kasvanut violetti ihan tuleton jalapeno.

Orange Russian tomaatti (sydämen muotoinen keltainen, jossa punaiset liekit) oli mielenkiintoinen. Se oli sisältä miltei kokonaan pelkkää hedelmälihaa, eikä siinä ollut ollenkaan sitä tomaattien tyypillistä siemenhyytelöä. Maku oli makea ja tomaatiksi mieto, eli sopii vatsahapoista kärsivillekin.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Nike

Onpas makoisan näköinen kori; upeat värit. Jännän näköisiä on tomaatit,onkohan Suomessa edes kuultu tuollaisista?
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

TheBigX

Kyllä suomessa jotain punaviiruisia keltaisia tomaatteja on myytävänä (siis siemeniä). Itselläni on vain ihan tuiki tavallista punaista Red Cherry-kirsikkatomaattia ja keltaista Golden Jubilee kasvihuonetomaattia.

JartsaP

Riippuu siitä, mitä sanalla "tuntea" tarkoitetaan. Kyllä Suomessa kasvatetaan harrastajien toimesta kymmeniä tai pikemminkin satoja eri tomaattilajikkeita ihan kuin chilejäkin, mutta siemenkaupoissa lajikkeita on kymmenkunta, ja taimina ei yleensä saa kuin "tavallista" (Tanskan vienti tai vastaava) ja "amppelitomaattia". Netin kautta tilaaminen jyllää tässäkin asiassa. Ihmettelen vaan, että mistä näitä siemeniä saatiin ennen internettiä.

Nike

Joo, mullakin on parvekkeella viisi eri tomaattia;valtaavat melkein koko parvekkeen ja viidakkoa riittää kattoon asti. Erikoisin lienee tuo yellow-pearshaped, jonka nimi on aika tyhjentävä. Olen kyllä vannonut itselleni että tämä on viimeinen kesä kun laitan tomaattia, ne vievät aina kaiken tilan ja kasvattaminen on aika tylsää kun vaan kaataa lannoitetta summamutikassa ja kasvit senkun vaan venyy ja paukkuu. Ensi kesänä on ehdottomasti chilien vuoro  :twisted:

Tuli muuten mieleen tuosta nuoruuden klassinen punk-keikka:" Seuraavan biisin nimi on AnimalTesting,ja se kertoo eläinkokeista!!!!!!!!"  :D  8)
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."