tammikuu 10, 2025, 16:28:50 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

Miquel

Minäkin tahdon siemenen tuota! :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jewe

Syssymmällä olisi tarkoitus taas kerätä siemeniä podeista eli pistetään muistiin että sinne Murubeja.

jewe

kesäkuu 06, 2013, 17:29:17 ip #402 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 06, 2013, 17:52:37 ip käyttäjältä jewe
Kasvihuoneen rocotosadosta on 99 % raakoja mutta koko ajan noita podeja kypsyy tasaisin väliajoin joten viikonlopun rocotogrillisessiot on turvattu. Kun kehittyviä podeja katselee niin arviot varsinaisen satokauden alkamisesta ajoittuvat sinne heinäkuun alkuviikoille eli aika samoissa aikatauluissa mennään kuin viime vuonnakin ja satoakin näyttäisi olevan tulossa ihan riittävästi nyt kun amppeleita on huoneessa 10 kpl. Veden kulutus on ollut sen verran hurjaa hellepäivinä että piti rakentaa tuonne vielä kolmas blumat linja. Katossa roikkuu nyt kolme 20 litran ämpäriä joten yhdessä linjassa on 3-4 kasvia ja nyt joukkoon pääsi myös Trinidad Douglah -amppeli. Vedenkulutus ollut n. 2 litraa / vrk yhdellä amppelilla helteillä.

Katonrajassa on vielä suhteellisen harvaa podien suhteen, mutta kukinta on pääosin siirtynyt tuonne harjalle jossa lukemattomat pystyhaarat menevät. Lämpötilat pysyneet huoneessa hyvin kurissa ja 30 astetta ei ole mennyt rikki edes nyt helteillä.


Kiireisimmät pubet kurkkivat jo kattoikkunasta ulos ja tämän takia olen nyt jonkinverran tiputtanut lannoitusta kun katto tahtoo mennä jo aikaisessa vaiheessa umpeen ja tämä tietää syvää pimeyttä tuonne huoneen keskelle.


Kun tiputaan harjalta toistametriä alaspäin niin rupeaa jo podeja löytymään paremmin. Uusista tulokkaista mm. Rio Hualaga Orange, Manzano Amarillo ja PI585273 ovat osoittautumassa varsin satoisiksi kasveiksi kun pelkästää amppelien alle tippuvissa haaroissa on n. 25-30 podia per kasvi tulossa ja ylempänä sitten öh ihan mukavasti myös. Uusista isokokoinen Orange Locoto sen sijaan tehnyt vähän nihkeästi podeja ja niitä löytyy tällä hetkellä kaikkiaan nelisenkymmentä.


Canario tekee nyt podeja vähän samanlaisissa ryppäissä kuin Ultra Pube viime vuonna.

Huoneen ulkopuolella on myös noin kymmenkunta kasvia eli pääasiassa ylijäämärocotoja joita en raaskinut heittää pois taimivaiheen aikana ja nyt niitä on jokapuolella pihaa.

Andien kasvatit näyttävät viihtyvän suomalaisessa savimulta maassakin jossa kasvit kukkivat ja mm. Manzano Amarillossa on useita podinalkujakin tulossa.


Rocotoja talon päädyssä ja...

...kasvihuoneen edustalla mm. Orange Rocoto ja Turbo Pube.


Lisäksi Giant ja Riesen rocoto joista olikin keskustelua taannoin SK:n päiväkirjassa. Kasvit hyvin vaatimattomia ja muutamia podeja vain tulossa. Muistini mukaan Riesenin siemenet ostin Pepper Kingiltä syksyllä 2010 enkä saanut siemeniä itämään seuraavalle kaudelle. Giantit ostin Semillasista syksyllä 2011 ja kasvi teki viime kaudella kolmisenkymmentä podia joista meni myös siemeniä jakoon. Täksi kaudeksi ajattelin vielä kokeilla idättää noita vanhoja Riesenin siemeniä ja yksi iti joten nyt nuo molemmat isopodiset pubet on kasvatuksessa. Syksyllä sitten näkee onko noissa millaisia eroja.

PP

Että sellaista. En ala edes kuhumaan, kun kaikki tietää, mitä noista pitää ajatella.

Miten ihmeessä saat lämmöt pysymään alle 30:n näillä keleillä? Eikö sielläkin ole ollut ulkona yli 25 ja pakkohan kasvarissa on olla selvästi lämpimämpää kuin ulkona?

Entäs millä vehkeellä ja miltä korkeudelta mittaat lämpötilan? Olet varmasti kertonut, mutta kysyn koska laiskuus ja kiinnostaa varmaan muitakin.

Huru-ukko

Viherkuorma taitaa estää valon ja lämmön pääsyn sisälle.... ;).

Kalakukko

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 06, 2013, 18:06:58 ip
Viherkuorma taitaa estää valon ja lämmön pääsyn sisälle.... ;).


Kyllä se lämpö varmastikin pääsee tuonne sisään, mutta suuren kasvimassan haihdunta sitoo lämpöenergian ja tuuletus "vie" sen pois mukanaan. Näin yksinkertaistetusti. Joku sivuston ammattipuutarhuri selittänee termit latenttinen lämpöenergia etc.

jewe

Kyllä se varmaan tuohon perustuu kuin nuo ylläolevat selittää. Ulkona auringossa tuntuukin paljon kuumemmalta kuin tuolla lehtimassojen sisällä jonne on mukava mennä vilvoittelemaan välillä. Mittarin anturi on vielä tuossa oven lähellä ehkä metrin korkeudella ja nyt se näyttää n. 2 astetta enemmän kuin ulkolämpötilan mittari. Jos sen veisi tuonne huoneen perälle voisi olla vielä viileämpää. Päivät on nyt vielä ovi auki ja yleensä luoteesta vielä tuulee tuonne huoneen sisälle ja sekin vähän vilvoittaa.
Onhan se niin kun helteellä menee tiheään lehtimetsään niin vileämpää siellä on kuin paisteessa.

M;kko

Kennojen sisällä olevat vesipisarat estävät yllättävän tehokkaasti valon pääsyä huoneeseen. Sulla on varmaan turhan tiiviisti suljettu kennosto kattolevyjen alareunasta. Pienet reiät eristeeseen jokaisen kennon kohdalle, niin pääset eroon tuosta kosteudesta ja valon määrä kasvaa.

Nimimerkki 'Kokemusta on'

Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 06, 2013, 17:29:17 ip


jewe

Lainaus käyttäjältä: M;kko - kesäkuu 06, 2013, 20:07:40 ip
Pienet reiät eristeeseen jokaisen kennon kohdalle, niin pääset eroon tuosta kosteudesta ja valon määrä kasvaa.


Etten sanoisi hyvä idea, ei muuta kuin parin millin reikiä porailemaan levyn alareunaan. Kosteutta on lähinnä ollut vain kattolevyissä.

M;kko

kesäkuu 07, 2013, 08:55:53 ap #409 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 07, 2013, 08:59:29 ap käyttäjältä M;kko
Sulla on varmaan joku alumiiniprofiili tms levyn alareunassa, jos pitää ruveta poraamaan? Itse pääsin helpolla, kun ei ollut kuin itse laittamani teippi sulkemassa noita röörejä. Sen kun perforoin, niin koskeus katosi. Ehkä kannattaa kokeilla ensin pariin kennoon ja katsoa toimiiko, ennen kuin pistät levyt täyteen reikiä! ;) Aikansa se kyllä ottaa, että kennot kuivuu, etenkin jos tuuletusreiät ovat pieniä.

Edit: Olihan se levyjen asennusohjeissa toki mainittu, että yläreuna teipataan (eristetään) kosteuttä läpäisemättömällä teipillä ja alareuna huokoisella. En vaan luottanut tuohon vaan luulin, että kun keväällä kuivassa teippaan kolot umpeen niin mistäs sinne kosteutta pääsisi? No, jostain pääsi ja jouduin tekemään niin kuin ohjeissa sanotaan.

jewe

Lasiterassikin rupeaa pikkuhiljaa näyttämään jonkinlaiselta viherhuoneelta vaikkei tuolta mitään suurta satoa ole kasveista odotettavissakaan. On vielä aika hämärää tuolla huoneen keskellä kun räystäät vie osan auringosta. Parhaiten tuolla taitaa viihtyä tomaatit joista satoa saa kätevästi napattua suoraan puskasta aamuleivälle.

Isoin kasvi tuolla on Dulce Dolor C.Baccatum joka rupeaa olemaan kaksimetrinen ruipelo mutta Dulcen podit on komeita (kuvassa). Penkillä paljun vieressä oikealla CGN21500 C.Chinense joka tehnyt vain pieniä podeja. Tunnelmaa terassille tuo mm. Lanceolatum jonka metriset haarat tippuu alaspäin (äärimmäisenä vasemmalla tomaattiamppelien edessä). Itse kasvi on ylhäällä hyllyssä.


Ikea NFT:ssä chinenset Jamaican Scotch Bonnet ja oikealla Enorme Caliente joka ei oikein voi hyvin ja mm. penkin päässä Ulupiga Large ja lattialla bubbleriämpärissä pikkuinen Fatalii Orange.


Naga Viper C.Chinense tottunut pikkuhiljaa oloihin ja aloittanut tekemään nuppuja joita on ihan kiitettävästi tulossa vaikka itse kasvi ei ole kovin suuri.


Pihalle pari viikkoa sitten kasvihuoneesta siirron saanut Arriba a Saia C.Chinense on yksi hienoimmista kasveista vaikkei kovin suuri olekaan. Lehvästössä satoja puolukankokoisia podeja ja kukkia.

Sitten vielä podeja pihan kasveista

Guajillo on kokoisekseen varsinainen satokone takaterassilla. Podeja tulee ryppäissä haaroihin ja kaikki vielä raakoja.


Aji Fantasy, Alma Paprika ja Nepalese Bell joka aloitti tekemään hetelmää vasta päästyään kasvimaalle.

Makuarvioita sadosta:
CGN21500 tehnyt vain pieniä podeja ja keskitulinen ja ihan kohtalaisen makuinen chinense.
Arriba a Saian nappuloista tulee hurja polte viiveellä eli petollinen suoraan tuoreena suuhun tungettuna. Taitaa mennä sato kuivuriin ja jauheeksi.
Antillas 14.5, yllättävän hyvänmakuinen chinense jossa myös poltetta ollut aika tavalla.
Pimenta de Espelette isohko annuumi joka täyttä roskaa ja podit polttavan kitkeriä kuten monilla lajitovereilla.
Aji Escapeche, baccalla vähän pienempi podi kuin espeletellä mutta nahistuneet samalla kuin kypsyneet puskassa ja yhtä surkea tapaus kuin edellinen.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 12, 2013, 17:11:39 ip
Pimenta de Espelette isohko annuumi joka täyttä roskaa ja podit polttavan kitkeriä kuten monilla lajitovereilla.


Samaa mieltä tuosta Espelettestä. Maistoin kolme podia keväällä ja säilöin kasvin biojäteastiaan.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Jarok - kesäkuu 12, 2013, 21:24:49 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 12, 2013, 17:11:39 ip
Pimenta de Espelette isohko annuumi joka täyttä roskaa ja podit polttavan kitkeriä kuten monilla lajitovereilla.


Samaa mieltä tuosta Espelettestä. Maistoin kolme podia keväällä ja säilöin kasvin biojäteastiaan.


Tuoreena melko pahanmakuinen aivan kuten Goat´s weedkin. Kuivattu jauhe molempien osalta on mainiota tavaraa. Goat´s weed eritoten. Eipä ikinä uskoisi tuoretta maistettuaan. Muistelen Aji Infernonkin kehuneen hyväksi Goat´s weediä jauheena käytettynä.
Perussääntönä on annuumien suhteen se että ovat karmeita, meksikolaiset lajikkeet poissulkien.

jewe

Pitää sitten jauhaa noi espelettet. Harmi vaan että vein noita kasveja mökillekin kun ajattelin että isokokoisina sopisi grilliin. :(

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 12, 2013, 21:50:51 ip
Pitää sitten jauhaa noi espelettet. Harmi vaan että vein noita kasveja mökillekin kun ajattelin että isokokoisina sopisi grilliin. :(


Eivät toimi grillissä, on kokeiltu. Saattapi olla jauhe ainoa käyttömuoto ko lajikkeelle. Sääli kun on satoisa ja poditkin melko suuria.

Masa.T

Käytän itse nämä tuliset annuumit ruisleivän päällä tuoreeltaan tai sitten lämpimissä voileivissä. Olen nimenomaan kasvattanut jotain annuumeja siitä syystä, että saan ruisleivän päälle täytettä ;). Kyllä löytäisin käyttöä, vaikka salaateissa.

jewe

Black Naga C.Chinense on nyt saavuttanut kasvihuoneen katon lappeen. Kasvi on suurin "oikea" chili jonka olen saanut kasvatettua, jos laskuista jätetään pois Starfish ja muut kellobaccat jotka oli lähes yhtä suuria mutta ne kasvaa muutenkin lähes miten päin vaan. Lähes viisi vuotta meni ennenkuin opin kasvattamaan ison kasvin mutta tähän kauteen oli panostuksetkin suurimmat kuin koskaan aikaisemmin ja taimikasvatus onnistuikin yli odotusten.

Huone on tuosta kuvan lappeen kohdalta n.2,5 metriä korkea ja harjalle on vielä parikymmentä senttiä ja sitten pitää miettiä mitä tekee koska se saavutetaan pikapuolin. Haaroittuneita pystyhaaroja kasvissa on kymmenittäin ja jos nagaa ei olisi sidottu nippuun leveyttä olisi varmaan pari metriä eli aika iso kasvi jo tässä vaiheessa kautta. Runkokin paksenee edelleen ja tyvestä se on nyt n. 34 mm paksu.


Pääosa raakileista on jossain 1,5 metrin kohdalla ja siitä alaspäin. Kypsiä nyt ehkä pari kourallista.
Kukkia tuolla on ihan järjetön määrä ja paljon niitä myös tippuu koko ajan pois. Johtuu varmaan siitä että liemet oli taas väkevöityneet lähes 5 EC:n paikkeille. Nyt meni pelkästään vettä kahdeksan litraa pyttyyn. Veden kulutus ollut lähes 5 litraa päivässä kun oli vielä hellettä eli 20 litran reso ihan liian pieni mutta tuleehan useammin kurkattua tuonne sisälle.
Tavoitteena olisi saada jotain 1,5 - 2,0 kg hedelmiä eli podeja jotain 300-400 kpl. Silloin oltaisiin jo vähän lähellä rocotoja joista tulee normaalista amppelista yli 2,5 kg.

bluesman

 Hieno yksilö. Podin muoto on varsin erinäköinen kuin omassa Black Nagassani. Ja sulla on vamasti Black Naga?

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 13, 2013, 18:43:39 ip
Ja sulla on vamasti Black Naga?


Mikäs tuo sitten olisi ? Ainakin Semillasin siemenpussin päällä luki tuo nimi, mutta mihin tässä nyt voi luottaa. On tuolla teräväkärkisempiäkin podeja muttei samanlaisia kuin Naga Morichin.

jewe

Pikkuhiljaa rupeea kasvihuoneella näkymään jo muutakin väriä kuin vihreää kun podit kypsyy.

Nagaa tuolla jossain ja punaista pilkottaa. :D, alakuvissa mm. Bubblegumeja



Rypäleet ja rocotot viihtyy taas yhdessä.


Keskikäytävä menossa tukkoon.


Lehvästön keskeltä salamalla pongattu esiintymä. Rocotokaudesta tulossa kaikkienaikojen paras ja toinen sivusta huoneesta kohta täynnä keltaisia munia.