tammikuu 11, 2025, 00:06:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

wille

Mulla St. Bartsissa on ollut sekä tylppä-, että teräväkärkistä podia. Samassa kasvissa siis. Siemenet Fataliin valikoimasta, jostain menneiltä vuosilta.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

jewe

Lainaus käyttäjältä: SK - syyskuu 08, 2013, 14:20:19 ip
Enpä ole tänne ennen kirjottanut, vaikka Jewen päivyriä olen tarkkaan seurannutkin.


Niin mitäpä sitä sitten tänne kirjoittaisi kun tämäkin päivyri vaan toistaa itseään, ihan mukava kuulla että jaksat tännekin kurkata. Sinunkin päivyri kuuluu siihen kategoriaan että aina kun jotain tapahtuu niin "klik" pitää käydä kurkkaamassa. Aika ei vaan itselläni tahdo riittämään kuin ehkä max kymmenen päivyrin tiiviimpään seuraamiseen ja ehkä lähinnä sellaisten joiden kasvit ja olosuhteet ovat samantyyppisiä kuin omani...omakotitalo jonka pihassa kasvari ja rocotoja jne., tämä on sikäli sääli ettei enempää ehdi kunnolla seurata kun monella kerrostalo/parveke kasvattajallakin on homma hyvin hallussa ja satoa tulee vaikkakin pienemmässä mittakaavassa kuin meillä kasvarinsa ja pihansa täyteen tunkijoilla.

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 08, 2013, 21:37:40 ip
Lainaus käyttäjältä: M;kko - syyskuu 08, 2013, 19:49:05 ip
Jewen HSB näyttää mielestäni hyvin Bondamaiselta. Kuinka tulinen se on?
Bondassa on "tiheämpi" ryppyisyys. Lisäksi bondan tunnuspiirteenä on paksuhko liha ja aivan erityinen tuoksu. Bondaa tuo ei mielestäni paljoa muistututa.

Veikkaa tuon olevan maultaan sitä st bartsia, mutta muodon tulleen joltain muulta chinenseltä vahingossa.


Joo Bondaa kasvaa mulla käytävän toisella puolella ja kyllä se siitä tuntuu muodoltaan poikkeavan. Myös väritys omassa Bartsissa tummempi kuin bondan vaikkei ehkä tuossa kuvassa näy kun aurinko paistaa suoraan podiin. Kehtaanko myöntää etten ole vielä edes maistanut ensimmäistäkään joten makuarvio tuosta myöhemmin. :D

-V-

syyskuu 09, 2013, 00:41:30 ap #542 Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2013, 21:20:42 ip käyttäjältä -V-
Haroldien muodosta; nykytiedon (Genes of Capsicum, 2006) mukaan hedelmän terävä- tai tylppäkärkisyyttä säätelee yksi geeni, terävän ollessa dominoiva ominaisuus. Eli risteymä jossain vaiheessa on todennäköistä.  Omat aikanaan (hengissäsän tuo vielä, muttei ole satoa tuottanut tänä vuonna) olivat tylppäkärkisiä.

EDIT: Tännehän minä kävin satuilemassa... Tuo ylläoleva ei varmaan ole ihan koko totuus, kun tarkemmin ajatellen omien risteytyspuuhien perusteella tuo ei pidä aukottomasti paikkaansa. Pimenta da Neyde on teräväkärkinen, eli sen kanssa risteytetystä pitäisi tulla aina teräväkärkinen. Nyt on kuitenkin yhtenä lopputuloksena ollut varsinaisia lättänöitä.

jewe

Rocotosatoa kasvihuoneelta.

Lähes kaikki podit menee viikonloppuna savuun. Podit on kerätty kasveista nypäsemällä eli kannat jääneet kasviin kiinni. Ylikypsät podit on myös melko nopeita perata kun siemenkota on helppo kauhaista lusikkaan. Kuten kuvasta näkyy podit ovat kypsyneet osittain keskenkasvuisina, silti rocotosatoa on kertynyt tähän mennessä kasvihuoneelta noin 14 kg, chinensejä vähän enemmän eli yhteensä lähes 30 kg. Ihan hyvä saldo kuitenkin kun huone on vain 12,4 neliön kokoinen ja toinen sivusta täynnä tomaatteja. Mitään loppua sadotukselle ei ole näköpiirissä vielä kun monet chinenset podittaa nyt kasvihuoneen harjalla ja rocotojen raakileitakin vielä tuolla on. Ulkoa on vielä tulossa kunnon potti eli ehkä 10 kilon rocotosato jos vaan podit ehtii kypsyä.


Satotappioitakin on tullut. Niin tiivistä on kasvusto tuolla huoneen harjalla että osa podeista märäntynyt sinne. Viikonloppuna alkaa isompi kasvustojen perkaaminen ja ulkokasvien muutto huoneeseen.

Ensimmäisten joukossa terassilta huoneeseen muutti Habanero Naranja Picante jonka kaikki haarat on täynnä podeja.


Ja vielä offtopiccina viiniköynnös Pinot Noir Precoce jonka luulin kuolleen talven aikana.

Onneksi en kaivanut juurakkoa ylös ja alkuviikolla kun purin edestä kasveja pois niin takaa löytyi haara joka oli kesän aikana kasvanut lähes puolimetriseksi.

bluesman

 Komeaa touhua. Rocotot taitavat riittää melkein vuodeksi. Nyt kun oot saanut jo huiman chinensesadonkin jonka pienuutta muistan valitelleesi niin tulta varmaan riittää sapuskassa. En kyllä oikein tajua mihin olet tomaatit voinut saada mahtumaan? Tuollainen sato sentään 12 neliön kasvarista osoittaa antaumuksellista uppoutumista kasvien maailmaan ja tottakai varsin paljon raakaa työtä.
Liitypä hapattajaseurakuntaan niin koet yllätyksen mitä chileistä voi saada aikaiseksi.

jewe

Tomaattien suhteen tämä kausi ollut melkoista suttaa eikä tuolta kasvihuoneen pimeydestä ja ahtaudesta ole paljon mitään satoa tullut, alle kymmenen kiloa ja pihaltakin tullut saman verran. Näin surkeaa tomaattivuotta ei ole ollut moniin vuosiin mutta kun tilat on rajalliset ja kasveja kaikki paikat täynnä niin tällaista tämä sitten on. Chinensien suhteen tavaraa tulee taas ihan liikaa enkä tajua miten kukaan voi noita noin paljon käyttää ja monta kiloa on vielä tulossa, ei kai muuta kuin kuivuriin kai sitten kaikki loput.
Hapatus on utopiaa ja tarvisi aiheeseen paneutua jos ehtisi mutta katsotaan ehkä joskus.

jewe

Koko päivä on paiskittu hommia kasvien kimpussa kasvihuoneella, lasiterassilla ja ulkona. Kasvihuoneesta lähti lähes kaikki tomaatit kompostiin ja muutakin vihermassaa karsittu rajusti ja valo pääsee taas katosta huoneeseen, 7-8 kottikärryllistä lähti tavaraa pellolle ja huoneen pohjoissivustalle tuli tilaa ulkoa tuleville kasveille, huoneen kasvualustojen päälle tuli taas nuo styroxlevyt.


Ensimmäisten joukossa tappotuomion sai ämpäribubblerissa ollut yli 2 metrinen Aji Panca joka teki huikean viiden podin sadon. Juuristo oli siistinoloinen ja täytti koko ämpärin ihmekös tuo kun ei vettä enää tahtonut mennä sekaan.


Katosta löytyy taas raakileita ja kypsiä

Pihalta kasvihuoneeseen muutti ensialkuun neljä rocotoa ja tarkempi kasvien tarkastelu näytti että jotain satoa on vielä tulossa.

Peru Puno Marki ja pallukat on komeita mutta vähiten podeja sisälle muuttaneista.


Turbo Pube on varsinainen komistus.


Latvustossa ja alhaalla riittää raakileitakin Turbossakin.


Rio Hualaga Orange ja tolkuttomasti podeja suht pienessä kasvissa.


Hualaga toiselta puolelta.


Rocoto Costa Rica Red ruukun vasemman ja oikean puolen alahaarat.


ja Costa Rican latvustoa.

Ulos jäi pubeista vielä Manzano Rojo -amppeli terassille ja Gian ja Riesen kasvihuoneen edustalle. Mökillä on Orange Rocoto ja kaikissa noissa kasveissa mukavasti satoa. Kasvimaalla on neljä pubea joiden haarat lakosi jo kuukausi sitten sadon painosta. Edellisessä postauksessa taisin arvioda että ulkoa tulisi 10 kg rocotoa...nyt uskaltaa jo sanoa että kymmeniä kiloja vielä.
Uskomaton vuosi ja näin uskaltaa jo todeta kun seinänvieruskaapitkin on täynnä satoa...tosin suurin osa raakileita.

Siku

Aji Panca sai kuitenkin lopulta kypsytettyä podinsa? Kummallinen kasvi kyllä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: Siku - syyskuu 15, 2013, 00:28:19 ap
Aji Panca sai kuitenkin lopulta kypsytettyä podinsa? Kummallinen kasvi kyllä.


Kyllä ne sitten lopulta kypsyi ja nahistuikin melkein samantien. Maailman turhin kasvi ja kasvatan enää vain jos joku joskus haluaa ison viherkasvin olohuoneeseen. Yhden podin olen grillannut ja makukin epächinensemäinen ja varsin mieto tapaus mutta ei kuitenkaan ihan huono.

Keräsin myös loput jalapeenokset pois ja ehkä puoli litraa tuli puskasta yhteensä, sen sijaan tämä mutsonatso oli varsin mainio tapaus ja ensi vuoden lähes tyhjälle kaudelle noita tulee ainakin pari-kolme seinänpäätykaappeihin ja kai nekin kasvaa NFT:ssä parimetrisiksi kuten chinenset ja antaa kilokaupalla satoa, siinä ainut tavoite chilirintamalla ensi kaudeksi.
Toi setti mennee illalla pitsan päälle rocotojen kanssa... :P

jewe

Jos nyt laittaisi taas kuvia mihin on tämän vuoden satoa käytetty. Kaikkiaan hillo ja salsa purkkeja on tehty yli 70 joka on vähemmän kuin parina edellisenä vuotena kun silloin pelkästään tomaattikastiketta tuli tuon verran. Erilaisia salsoja on kuitenkin paljon enemmän jo kuin ennen koska chilisatoa tullut enemmän ja näillä purnukoilla pitää pärjätä ainakin pari vuotta. Paljon on jo myös kuivattu ja jauhettu sekä pakkasessa on chiliä. Viimeksi eilen meni perattua nagaa pakkaseen litran verran. Kaikkia mössöjä ei ole vielä tehty ja listalla ainakin joku baccasalsa, Manzano Rojo salsa joka ihan must kalan kanssa sekä turbopube hillo.
Tässä kuvakavalkaadia eri purnukoista ja perinteisesti jalostuskausi alkoi heinäkuun alussa mansikkahillolla ja tomaattikastikkeilla.














Osa hedelmäsalsoista tehty säilykehedelmiin ja osa tuoreisiin hedelmiin mutta sekaisin samaan salsaan en ole tuore ja säilykehedelmiä käyttänyt.
Savunagasalsasta tuli varsin tiukkaa kun 15 nagaa meni suhteessa kymmeneen tomaattiin ja mm. pari ruokalusikallista 400gr jauhelihaa saa jo hien otsalle. Savurocototahnaa olen tehnyt kaikkein eniten kun on ykköstuote.

Huru-ukko

Tuollanen määrä etikkaa on varmasti epäterveellistä  ;).

PP

Tässä on foorumin (ja Suomen?) chilisäilykekuningas, ei epäilystäkään. Voi kun riittäisi aika ja energia tehdä tuollaisia (sanoo peräänkuolaaja). Savurocotoa sentään saan itsekin aikaan, ja se on tosiaan parasta, mitä voi purkkiin laittaa.

jewe

Kasvihuone on nyt syyskunnossa kun lehtimassaa on karsittu rajusti niin seiniltä kuin katostakin ja viimeisetkin ulkorocotot muutti sisään. Satoa on kerätty tällä viikolla 3,5 kiloa ja vajaat puolet on raakoja kun niitä irtosi aika paljon karsinnan yhteydessä. Pahin takaisku tuli Giant Rocoton siirron yhteydessä kun iso painava sivuhaara retkahti poikki ja podeja oli siinä lähes kilon verran ja tietysti yhtä lukuunottamatta kaikki vihreitä, saa nähdä kypsyykö niistä mikään ja menee jauheeksi jos ei kypsy. Rocotosatoa tulossa kuitenkin vielä niin runsaasti ettei tuolla periaatteessa niin väliä mutta harmittaa silti. ???


Kasvihuone tänään ja valoa tulee jo mukavasti sisään niin katosta kuin sivuiltakin.


En vielä raaski laittaa chinensejä pakettiin kun raakileita riittää jokaisessa puskassa, joissakin enemmän ja toisissa vähemmän.


Trinidad Scorpion Butch-T C.Chinense, ärjyn näköisiä podeja jotka vihdoin löytyi katosta rocotovihermassan takaa. Kasvi joutui kasvamaan huoneen keskellä muiden chinensien takana ja teki ensimmäiset podit vasta tuonne harjalle yli 2 metrin korkeuteen mistä tavoitti valoa. :) Mielenkiinnolla odotan kypsymistä.


Black Naga jaksaa vaan podittaa nyt harjalla ja vähän alempaa.


Giant Rocoto ja kasvista hajosi ehkä kolmannes. Raakileet saa kypsyä nyt huoneessa.


Riesen Rocoto, alahaarat täpötäynnä ja tuolta irtosi vain yksi pallo siirron yhteydessä ja se oli punainen.


Alhaaltapäin pitää kurkkia että löytää mollukat.


Kärhöt jaksaa ulkona vielä kukkia kun lämmintä riittää. :)

bluesman

 Hulppeat säilönnät. Suosittelisin kokeilemaan edes parin litran purkillista hapatettua chinenseä niin saisit vaihtelua lisää. Nyt kun näyttää sulla materiaalia olevan jonkinverran yli vuoden tarpeen. Tiedän ettei Länsisuomessa perusteta kovin paljoa hapantuotteista koska metodi on tullut Suomeen idästäpäin. Vai onko arveluni aivan hatusta temmattu? Onhan sulla ajankulua varmaan muutenkin, tuo perkuu alkaa jo väsyttää ja kyllästyttää ainakin meikäläistä. Kun sen voisi jakaa pidemmälle ajalle. Pakastus on hyvä konsti, pakasteista voi sitten taas vaikka talvella väsäillä sooseja ja muuta mukavaa.

jewe

Jaahans, hapatuspappi saarnaa taas ja yrittää käännyttää meitä uskottomia. ;D

Katotaan nyt mitä kaikkea tehdään kun säilöttävää tulossa vielä yllin kyllin ja rupeaa jo kyllästyttämään tämä touhu, lähinnä perkaamisen osalta. Siemeniä kun en laita mihinkään sooseihin. Paljon menee varmaan suoraan pakkaaseen loppusadosta se kun on niin kätevää. Positiivista on se että nappularocotot rupeaa olemaan loppu ja isompia palloja on sitten helpompi nyppiä. Eiköhän tuo PP:n säilyketitteli kuulu siihen suuntaan kun siellä on kaiken maailman hapatuksetkin vielä. ;) 

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 20, 2013, 22:48:16 ip
Katotaan nyt mitä kaikkea tehdään kun säilöttävää tulossa vielä yllin kyllin ja rupeaa jo kyllästyttämään tämä touhu, lähinnä perkaamisen osalta. Siemeniä kun en laita mihinkään sooseihin.


Huhhuh. Rocotojen perkaamisen ymmärtää ja sen tekee varmaan kaikki, mutta chinensien perkaaminen on täyttä työtä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 21, 2013, 12:48:32 ip
... chinensien perkaaminen on täyttä työtä.


Nyt olen jo vähän lintsannut siementen perkaamisessa noiden jauheiden suhteen, onneksi siemenet irtoaa pääosin aika hyvin viimeistään kuivurissa. Jauheiden maku on parempi ja laatu on tasaisempaa kun perkaa siemenet ja kiinnikkeet pois. Ainakin eräs kaupallinenkin toimija jauhaa myös siemenet sekaan enkä ymmärrä miksi. Raha kai ratkaisee laadun sijasta. :(

Whili

Todella kunnioitusta herättävä säilykemäärä 

Kehtaako tiedustella reseptejä noihin säilykkeisiin ?
Varsinkin tuo Savurocotosalsa ja Tomato Jalapeno chutney kiinnostavat..

jewe

Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 22, 2013, 09:27:53 ap

Kehtaako tiedustella reseptejä noihin säilykkeisiin ?
Varsinkin tuo Savurocotosalsa ja Tomato Jalapeno chutney kiinnostavat..


Savurocototahnan ohje on täältä foorumilta ja ohjeessa on 1,4 kg chiliä, itse olen laittanut yleensä 2 kg tai enemmän rocotoja. Toi chutneyn ohje on kirjasta "Pirullisen kuuma chilikirja". Pistetään kuva ohjeesta kun ei jaksa kirjoittaa.

Tuo on varsin mielenkiintoinen chutney ja aikaisemmin en ole mössöihin laittanut esim. omenaa, punaviinietikkaa ja fariinisokeria, saa tekeytyä jääkaapissa muutaman viikon ennen kuin maistetaan. Jalluja laitoin tuohonkin enemmän kuin ohjeessa. Jerk-kanamarinadi on osittain samasta kirjasta, chilinä Black Nagaa (meni liikaa). Hilloja teen perushillo-ohjeiden mukaan ja sekaan sitten hedelmistä/marjoista ja chileitä riippuen kanelia, tähtianista, ruskeaa ruokosokeria, siirappia, hunajaa jne.

Miquel

Asiallisen oloinen kirja. Ajelen huomenna hakemaan itsellenikin. :)

(Samalla kun suomalaiseen lähtee niin onko siellä Jewen mielestä muuta mainitsemisen arvoista?)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0