tammikuu 10, 2025, 11:41:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko


Ollessani tutustumassa chilien seksielämään ja mutanttien kehittelyyn, törmäsin kasvarissa  Rocoto CAP 363 podiin...Oli siellä piilossa amppelin ja puuosan puristuksessa jäänyt hiukan litteäksikin..Ja painoa hurjat 23 g.
Ensimmäinen kohtaaminen.
Tuoksu hedelmäinen, nuolaisu toi mieleen sitruunan maun ilman happamuutta. Tämä yksilö oli erittäin lievä poltoltaan, ei mitään kuumotusta.....  Maku oli erittäin hyvä, ehkä persikka olisi lähinnä. Rocoto Guatemalan Orangen kokoinen, mutta ohutmaltoisempi.
Jos kaikki olisi samaa luokkaa, luulisin paremman puoliskonkin pitävän.

Huru-ukko

Tänään tuli uusi hieno maku jälleen tutuksi. Red Dominica Habanero oli valmistanut ensimmäisin kypsän kauniin punaisen chilin. En viitsinyt punnita, mutta varmasti kaksi grammaa meni rikki. Mustaherukan kokoinen se oli.
Kerralla  :o lärviin ja huolellisen pureskelun jälkeen voi todeta ettei poltetta ollut Aji Cristallia enempää, ja maku oli hyvä ja hedelmäinen, aika paljon Orange Habaneron suuntaan...
Polttoa tulee varmaan isompiin yksilöihin huomattavasti enemmän.. :o

Aiempi CAP363 esittely taisi olla sittenkin Canario  :-[, tänään kun kuhkin kukkien perässä kuvaamassa, niin luin ruukussa olleen nimilapun viimeisetkin kirjaimet.... :-[

Huomautan myös että makutestini tehdään suulla josta on mennyt alas vuosien saatossa ponintukkaa sekä
pirtsakkaa sekä muitakin virvoitusjuomia nelisenkymmentä vuotta. Myös tupakkiakin vetelin 35 vuotta, mutta onneksi sain himmattua sen kahteen askiin päivässä viimeiset parikymmentä vuotta, josta olikin sitten hyvä ottaa se pehmeäksi laskuksi, ja lopettaa sekin harrastus 8v. sitten, ennenkuin siitä tuli huono tapa  8).
Kielipoliisille: Huomaa sivulauseen välihuomautus.....
Eli kielen ja suun makunystyrät on hioutuneet tarkastelemaan kaiken maailman makuja erittäin tarkasti erottaen erittäin selkeästi kevyen hedelmäisen vivahteen tai perkeleellisen polton.
Se kolmas maku oli joku muistaakseni sellainen josta sai nauttia reppuhommissa hukatun viikonlopun jälkeen maanantai aamuna....... ;)

Huru-ukko

Uusi päivä ja uudet kujeet. Tämän aamun heätys oli puoli kuudelta, vilkaisin ohimennen ikkunan takan olevaa vanhanajan elohopea mittaria, jonka patsas tökötti viidessä plus asteessa.....
Äsken kävin vilkaisemassa kurkut ja kesäkurpitsat, molemmat voi hyvin, mutta aika lähellä kävi uusintakylvöksen mahdollisuus....
Ensi yökin luvataan aika viileäksi, taidan varmistella harsolla etten palelluta kasvejani  :-\.

Huru-ukko


Huru-ukko

Juhannuksesta on selvitty sitten hukumatta tai muuten itsään telomatta.
Juhannus meni tosin kotosalla jossa suurin riski olisi ollut kaatua lätäkköön  ;). Kaksi muuta juhannusta on mennyt valtion leivissä nuorempana, ja juhannus seisokeissa (töissä) eri puolilla Suomea on mennyt ehkä 15 juhannusta.
Kokemuksesta voin sanoa, että jussinakin on vain 24 tavallista tuntia vuorokaudessa  ;).

Sitten kuvia chileistäkin.




Parapore ja iso-T sekä keltainen seiskapata rinnakkain. Metrin korkuisia vasta, mahtaakohan niistä mittään suaha...




Kasvarin ovelta kuva.





Pubet Huru-lootassa turpoavat edelleen, pikkuhiljaa olen tehnyt siihen toisen tason nurkistaa kerätyistä rimoista ja oksista.




Savimaahan ja vesikuoppaan  ;) heitetyt pubetkin ihme kyllä tekevät podejakin. Keltaisuus johtuu ehkä liiasta kosteudesta maassa. Ongelmaan auttaisi ojan kaivaminen, mutta enpä taida näillä keleillä lapioimaan alkaa....Helpompi on toivoa sopivia kelejä.







Pionit aloittelee täällä vasta kukintaansa.....

Huru-ukko

Kuvatonta jorinaa... Chinenset tuottaa (habanerot) nyt minipodeja, jotka on myös minipoltolla.
Maistoin juuri Habanero Manzanon koko ahomansikan kokoisen podin, jossa oli jo kyllä makua ja polttoakin, mutta ei älyttömästi. Verrattuna Orange- tai Red Dominica Habaneroihin se ei yllä samalle tasolle, olematta silti pahakaan. Makua en osaa kuvata alussa.....Poltti kielen keskeltä jonkun aikaa, jonka jälkeen suuhun tuli outo maku, kuin olisi bensaa imaissut pari tuntia aiemin.
Tämä vuosi tuli laitettua "tappotulisia" aika tavalla kasvamaan, joka näkyy baccojen pienenä määränä.
Itselläni niiden käyttö tulee rajoittumaan mausteena, minun toleransseilla ei Nagoja popsita oikein edes voileivän päällä.
Eilen laittelin liki kolmen kilon palaset naudanlapaa paistamisen jälkeen paloina 10 litran kattilaan, jonne lisukkeiksi kellarista kilo porkkanaa ja lanttuja kolme kappaletta. Ja muita mausteita, 6 kpl viimevuotisia Nagoja sekä Aji Fantasyn podeja pakastimesta iso kourallinen. Ruskeita papujakin piti laittaa, ei ollut, enkä viitsinyt lähteä kauppaan ajamaan. Herneenversoja varten ostettu hernepussin loppu puolikas paikkasi Bruna bönörit  ::). Sitten levylle kuplimaan neljäksi tunniksi, ja pari lautasellista maun varmistamiseksi ääntä kohden, ja sitten loput 7 litraa kellarin lattialle yöksi. Tänään laitoin kolmeen pakastus rasiaan juures/chilipataa ja loppu menee parin päivän aikana omaan käyttöön...

Pubeviljelmä on vesihärpäkkäiden osalta yhtä iso kuin viime vuonnakin. Turpeissa ja mullassa kasvaa kyllä aika läjä enämmän.

Se ProQ kiinnosti sen verran, että tein itse vastaavan laitteen pellistä raamit ja puolen millin silmällä olevasta happis verkosta pohja. Kokeilematta vielä....Verrattuna kaupan laitteeseen, omani on jonkun verran kookkaampi, eli kerta lataus voisi riittää vuorokaudeksi.
Luulisin ettei tuota minun kannata laittaa savustus uuniin, koska siitä karkaa aika helposti savut pihalle...
Varastossa on hyväkuntoinen kirjahyllyn kaksoiskaappi ylimääräisenä, ehkä sen saisi muutettua chili savustamoksi jossa myös kuivaisin chilit.  Tietokone tuuletin sisälle sotkemaan savua, ja ylhäälle sekä alhaalle Lenoxilla tuuletus reiät...





Huru-ukko

Sisällä 30.4 astetta ja ulkolämpötila 30.6. Kasvarissa ennätys 40.5 ylhäällä (2.2 m)pubeilla ja alempana
metrissä vain 37.
Komiaa  8). Harvensin nauriit ja lantut, sekä mätkin itseni multaan tappaessani 68 erilaista paarmaa.
Nahka oli hetken kuin kupparin jäljiltä, täynnä punaisia patteja  :o.

Huru-ukko

Kävin muutaman kuvan nappaamassa ja sen jälkeen päästin vettä puutarhaletkulla pubejen niskaan..
Nyt lämmöt on kasvarissa 31/30, aika iso vaikutus.




Lehdet on aika murheellisen näköisesti roikollaan. Yhtään podia eikä muutakaan silti ainakaan vielä ollut tippunut...
Ensi vuonna mennään amppelipubeilla ainakin puolta pienemällä määrällä, sekä saunan terassi taitaa sopia niille kodiksi. Taivasalla.




Siirtäessäni tätä Cherry Cascade tomaattia, yksi oksista joka edellisessä paikassaan tukeutui seinään, pääsi retkahtamaan ja tässä tulos. Molemmat revenneet tuin narulla. Kaksi viikkoa sitten. Voivat hyvin.




Samaisia tomaatteja. Lannoitteena on Puutarhan Kesä, ja sitä meni vahvuudella EC 2 joka päivä. Muutin annostusta EC 1 tienoille, ja kasvu muuttui vihreäksi jälleen. Aiemmin myös kukat oli pieniä ja tippuivat parin viikon ajan, nyt näyttäisi kaikki olevan kunnossa....Ehkä kasteluveteen voisi lisätä Nutrifortten tomaatti- ja mansikkaravinnetta kalsiumin lisääjäksi....
Eli tekisi kasteluveden EC arvon ensin jonnekkin 0.8 Puutarhan kesällä ja sitten lisäämällä Nutriforttea säätäisi arvon johonkin 1.2 tienoille...




Raakileita on noin vähän per oksa, että hävettäisi käyttää isoa kuvaa  ::).

Huru-ukko

Eilinen 40 asteen lämpötila ei sitten aiheuttanut mitään näkyviä vaurioita.




Lehdet on normiasenossa, eikä podeja ole lattialla. Kukan raatoja kylläkin, mutta se on ollut huuhtelematta jo pari viikkoa..




7pot Barrackporen podintuotantoa.




Pionit aloittelee kukintaa. Puolet on vielä lajikkeista nupulla.

Huru-ukko

Mielenkiintoista seurata miten podit kypsyy pubeissa. Vaikkakaan niitä ei ole tullut kuin muutama vasta kahteen lajiin.
Kolmantena Turbo Pube on alkanut värjäämään podeja kasvarissa kahdessa eri amppelissa.
Ulos siirretyssä Huru-loodassa vesiviljelyssä kasvaneet Turbot teki podeja monta viikkoa ennen kuin kasvarissa olleihin lajike tovereihin ilmestyi ensimmäinen.
Ulkona olevissa on toki isoja podeja paljon, mutta kaikki ne on vihreitä. Eli vaikuttaako kasvarin lämpö niin paljon podien kypsymiseen....
Lämpö ainakin. Eilen katselin viimevuotisia kasvatuksiani pubejen osalta, heinäkuun alussa ilmestyi podeja, jotka kypsyi joulukuun alussa. Silloin pube Huruloota oli myös kesän ulkona, ja syksyllä nostin sen kasvarin harakkaorsiin kiinni, ainoa paikka missä oli tilaa...





Kellastuu...







Muutama pionin kukka.

Huru-ukko


Muutama kuvatus.




Rocoto Costa Rica Red se siinä punastelee niin että näyttääkin ihan keltaiselta  ::). Ei taida olla tämäkään vakaa kanta, tuosta löytyy myös Costa Rica Yellow.
No muutaman päivän päästä pääsee maistamaan, erittäin tuliseksi tuota mainostetaan. Hyviä ne on huonommatkin  ;).




Juurimädän vuoksi bubleriin joutunut Habanero Hot Lemon, Capsicum chinense podittelee. Aiemmin kuvittelin tämän olevan sama kuin Lemon Drop, eipä olekkaan. Joka on C.baccatum.
Ja tässä on aivan erilaisen muotoiset podit kuin Lemon Dropissa.
Siemenet tilasin Semillallekselta, tuotetta ei enää löytynyt sivuilta.





Tomatilloja + Fish Pepper Huru-loota NFT:ssä. Reso on suoraan alla.





Satokuva loppuun. Kaksi pientä Habanero Manzanoa, muutama Red Dominica Habanero sekä 3 Cherokee Choclate tommaattia. Yhden söin ennen kuvausta  :o.
Repeillyt varmaan koska joutuu kasvamaan märässä savikuopassa. Lajitoverit Hungarian Italian ja muut samaa lajiketta olevat raakileet ovat isoja, eikä repeämiä ole vielä enempää ollut. Eikä oikein tomaattejakaan.
Joskus kirjoitin tänne, että tomaateista en juurikaan makuja erota. Tästä erottaa, tyypillinen tomaatin kirpeys puuttui, ja maistui kyllä tomaatille, mutta oli makea ja hiukan jauhoinen.
Pienimmät raakileet voi olla pilalla, taitavat olla toukokuun puolelta jo.

Huru-ukko

heinäkuu 01, 2013, 15:48:41 ip #151 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2013, 15:51:16 ip käyttäjältä Huru-ukko
Huurua oli ilmassa jo aamulla  ;)....





Kasvarin pubejen kolmas lajike innostui kolmen podin voimin kypsymään. Rocoto Costa Rica Red. Löysin nuo hiukan vahingossa naapuri puben amppelin päältä, siirsin oksan pois sieltä enemmän valoon.




Podeja on tullut syötyä jo kymmenkunta kaikkiaan, eli 100g on jo täynnä tältä vuodelta. Suurin on 24 grammainen keltainen chili, joka piti olla ulkona kasvava Rocoto Costa Rica Red.  Ei ollut, eikä ole kyllä Costa Rica Yellowkaan, söin siitä äsken palasen eikä poltetta lainkaan... Mikä lie, olisiko Canario sitten... Eikös se ole mieto.
Kaksi punaista on kasvarista kotoisin olevia Roccoto Costa Rica redejä, ja kolmas punainen on Red Dominica Habanero.
Pienin keltainen on Rocoto Guatemalan Orange, joka oli maassa nokittuna. Pihapiirissä elää hyvin rohkea mustarastas, jolle noiden siemenet taitaa maistua. Luulisi että silmiä on kirvellyt, kun tuolta sisältä on siemeniä etsinyt  ;D.




Tuon perhosen hokasin viiniköynnöksen lehdeltä. Luulin hetken kun otin kuvan että se on minulle joku uusi laji. Joku hopeatäplähän se kumminkin taitaa olla, ja kuollut. Se on väärinpäin siinä  :'(.


Uusi projekti on aluillaan, Plant Huru-valve täyttöventtiili resojen pinnan korkeuden Hurumaagiseen säätöön... ::)
Aino teollinen tuote on siideripullo, joita löytyy onneksi lähikaupasta. Sisältö on tosin kaadettava pois kelluvuuden takaamiseksi....

Juso

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 01, 2013, 15:48:41 ip


Uusi projekti on aluillaan, Plant Huru-valve täyttöventtiili resojen pinnan korkeuden Hurumaagiseen säätöön... ::)
Aino teollinen tuote on siideripullo, joita löytyy onneksi lähikaupasta. Sisältö on tosin kaadettava pois kelluvuuden takaamiseksi....


Tätä seurataan. Nyt taitaa olla ammattimies asialla.

Huru-ukko

Huru-valven toiminta on jo testattu, ja siideripullo täyttää pneumeettiset laatukriteerit. Muita materiaaleja ovat 4" lauta ja TIG lanka 316L. Sekä pätkä klapia  ::). Myös katkkenneita tukikeppejä kasvarilta käytetään uusiomateriaalina.
Kyseessä on vasta proto, joten kuvia tulee edustavammasta tuotteesta.  ;)

Juso

Hyvät on raaka-aineet. Nippusiteitä ja Jeesus-teippiä ilman toki ei mitään järkevää yleensä synny.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 01, 2013, 15:52:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 01, 2013, 15:48:41 ip


Uusi projekti on aluillaan, Plant Huru-valve täyttöventtiili resojen pinnan korkeuden Hurumaagiseen säätöön... ::)
Aino teollinen tuote on siideripullo, joita löytyy onneksi lähikaupasta. Sisältö on tosin kaadettava pois kelluvuuden takaamiseksi....


Tätä seurataan. Nyt taitaa olla ammattimies asialla.

Saitko inspiraatiota myös uudesta raumasta? ;)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Huru-ukko

En ole katsonut viimeisintä Uutta Raumaa lainkaan, vai jäikö jotain huomaamatta muuten  :o?

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 01, 2013, 21:30:28 ip
En ole katsonut viimeisintä Uutta Raumaa lainkaan, vai jäikö jotain huomaamatta muuten  :o?

Eipä varmaankaan, kun ihan tuosta tuli mieleen kun pari postia aiemmin oli uuden rauman päällä satoa, samaa lueskelin juuri itse hetkeä ennen  ;D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 01, 2013, 18:24:49 ip
Huru-valven toiminta on jo testattu, ja siideripullo täyttää pneumeettiset laatukriteerit. Muita materiaaleja ovat 4" lauta ja TIG lanka 316L. Sekä pätkä klapia  ::). Myös katkkenneita tukikeppejä kasvarilta käytetään uusiomateriaalina.
Kyseessä on vasta proto, joten kuvia tulee edustavammasta tuotteesta.  ;)


Kiinnostaa hyvät DIY viritykset. Kuvia kehiin!

Huru-ukko

heinäkuu 02, 2013, 22:40:35 ip #159 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 02, 2013, 22:46:43 ip käyttäjältä Huru-ukko
Kaikkiin omiin resoihin Huru-valven osat on jo tehty. Lukuun ottamatta vielä neljää Päärynä Up-sider pulloa jotka odottaa jääkaapissa tyhjennystä....Rööööyh  :o.

Mutta asiaan, osat esittelyssä ensin:

Tämän tekemistä varten kannattaa ostaa suoraan epäkesko kuppiterä, ucentrisk Lenox. Terä on 62 mm 66% epäkeskeisyydellä.



Sitten porataan 8mm puuterällä (voi käyttää metallistakin) noin 35-40 mm syvä reikä kiekon suuntaisesti. Reiän suunta taas kohdistetaan epäkeskon reiän alapuolelle noin 20mm 90 asteen kulmalla.
Tällä saavutetaan oikea asento varren kanssa, joka kuuluu nesteen virratessa ollakin lerpuksessa.
Lisäksi osaan on asenettu puutappi akseliksi, jonka varassa Huru-kiekko liikkuu.



Tämä kuva ehkä selkeyttää edellistä söpötystä  ;).



Lisäksi tarvitaan yhtä Huru-valvea kohti kuvassa olevat puuosat, ja TiG langasta väännetyt luokit 2 kpl ja yksi talla.




Muuten valmis Huru-valve, mutta asennustyöt on keskeytetty raaka-aineen hankinnan vuoksi, pneumaattiset osat on tyhjentämättä vielä 3 kpl.
Palikat on yhdistetty rosteriruuveilla , vapaareiät (4mm) kannattaa aina porata ensimmäiseen osaan.



Tässä on letkuohjurina tulopuolella yksi luokki, aspi, sinkilä tai määly, jokainen voi valita sopivan murteensa mukaan.
Talla on yritetty asentaa optimaalisesti parhaaseen paikkaan kun Huru-kiekko kääntyy nestepinnan nousun johdosta. Nesteessä kelluva pneumaattinen umpio nousee ja kääntäen vartta stondiksen suuntaan, ja kiekko kääntyy lutaten letkun tallan ja kiekon väliin. Nyt tapahtuu ilmiö, joka liittyy varren kohoamiseen, kuin veren virtaus päässä niin myös veden liike letkussa loppuu  :o......
Huru-kiekon ja umpion välinen varsi on vielä ehkä metsässä, ehkä kataja olisi sopivin kestävyytensä puolesta...




Purkupuolelle on myös laitettu sinkilä jne.... Huru-valvea on ponnistettu vasta alustavasti, ja tulokset on olleet hyvät. Painekuorma tulee olemaan 1.5 metrin vesipatsas korkeintaan.
Ainoa osa joka on vedessä on pullo. Huru-valve on reson sisällä kiinnitettynä reson seinään. Muoviletkun päälle tulee puutarhaletku levän kasvun estämiseksi.


HIK  :o




Neilikkaruusu Grootendorst on tehnyt yhteen kukkaansa tummanpunaisia sävyjä... Heiluivat kuvatessa tuulessa, siksi epätarkka kuva ruusujen osalta etenkin.