tammikuu 10, 2025, 11:46:45 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


W2013

Aloittaja wille, joulukuu 13, 2012, 16:57:22 ip

« edellinen - seuraava »

wille







Habanero, brown large. Ympärysmitta 15,6 cm, painoa 19 grammaa. Halkaisija mittauskohdasta riippuen 5-5,8 cm. Viimeisessä kuvassa kaverinaan Indigo Rose-tomaatti.



Onko se chili? Onko se kurkku? Ei, se on tomaatti. Green Sausage on hän.

Ja niitä ostokurkkujakin tuli nyt sitten viitisen kiloa säilöttyä. Mausteina ostotilliä ja ostorocotoa. ::) Muunmuassa.


Nam.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Oli sitten blumatin säiliö päässyt ehtymään alle kipurajojen. Kasvihuoneessa oli kertaluokkaa reilummin roikkolehtiä. Viimeeksi nimittäin kävin siellä lauantaina. ::)

Säiliön täyttö ja testaus -----> vettä alkoi lappaamaan tippuletkuista. Solkenaan. Vielä tunnin päästäkin. Paljujen alareunoissa olevista varmistusrei'istä valutteli jo liikoja poijes.
Johtopäätös: Anturit kuivahtaneet. Tälle sain varmistuksen nostamalla muutaman saviporkkanan ylös.

Eipä siinä sitten muuta, kuin pääsulku kiinni ja vaihto manuaalikasteluun. En nimittäin prrrrrkele ala noita enää uudelleen säätämään tuolla pöpelikössä. Onneksi tämä sattui tässä vaiheessa kautta, jos jotain positiivista hakee.

Positiivisesta puheen ollen.



Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille



Niinpä se vetelee taas yksi elokuu viimeisiä lämpimiä henkosiaan ja kylmät rintamat lähestyvät vääjäämättä. Toivottavasti eivät kuitekaan kiirehdi. Kasvihuoneella haavekuvat kunnon sadonkorjuusta alkavat muuttua todeksi, vielä kuitenkin sitä lämpöäkin tarvittaisiin.

Täytynee sinne myöhemmin säteilylämmitin raahata. Ehkä.



Ilon aiheita pienemmässä kasvihuoneessa. Vasemmalla capsicum galapagoense, joka täräyttelee jälkikasvua. Toivottavasti saadaan omiin siemenvarastoihin täydennystä, sillä tämän kyseisen yksilön idätin muistaakseni viimeisestä jäljellä olevasta siemenestä.
Oikealla capsicum rhomboideum söpöilee.

Muutakin satoa tosiaan alkaa kypsymään, vaikka vihreääkin on vielä runsaasti oksilla. Rohkenen kuitenkin toivoa jonkinlaista sadonkorjuuta ensi viikonlopulle.



CAP 832, Lemon Drop ja Golden Nugget tässä häröpallossa.



Aji Cristalit ja Early Jalapeñot kylpevät auringonsäteissä satoaan kypsytellen.



Something sinister creeping behind the branches. :D TSMB



Aji Cacho de Cabraa ja lisää Jalapeñoa



On se vaan hurja.

Tomaattejakin alkaa kypsyä kiihtyvällä tahdilla. Tässä hiukan tämänpäiväisiä.


Tosta alustasta saa askarreltua itselleen oivallisen kypärän. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

syyskuu 08, 2013, 20:35:47 ip #203 Viimeisin muokkaus: syyskuu 08, 2013, 20:38:04 ip käyttäjältä wille
Ensimmäinen satsi satoa korjattu ja kausi 2013 alkaa osoittautumaan oikeinkin hyväksi.

Nyt täytyy alkaa suunnitelemaan mitä näistä herkuista tekisi. Pakastimeen menee suurin osa sellaisenaan, osa savun kautta jauheeksi, osa tahnaksi ja ehkä sitä jonkun hillonkin voisi pyöräyttää.

Nyt kuitenkin kuvia sanojen tueksi. Ihan hauska juttu, että arvon foorumilaiset ovat innostuneet punnailemaan satoaan. Kaivoinpa vaa'an esiin sitten itsekin.


Aji Cristal / 1134g


Habanero, Caribbean Red / 395g


Cheiro Roxa / 151g


Bubba / 286g


Habanero, Orange / 143g


Harold St. Barts / 214g


Manaus / 231g


Golden Nugget / 305g


Trinidad Scorpion MB / 81g                                   Limon / 85g


Lemon Drop / 223g                                              Aji Amarillo, Small / 162g


CAP 832 / 331g


Guajillo / 190g


Jalapeño, Early / 922g


Aji Cacho de Cabra / 545g


Vanero /350g


Ulupica, Large / 0,00000g PERRRRRKKEEELEEE!!


PI 260567 / 64g

Unohtuikohan tuosta jokin...? Toinen vähintän samanlainen satsi olisi vielä tulossa, jos vaan lämmöt piisaa. Lähellä totaalista onnistumista ollaan. Muutamista lajikkeista en poiminut vielä mitään.
Satoa kertyi viikonlopun aikana siis yhteensä 5 kg 812g.
Aika hyvin, mulle. Nyt kun tota satoa on pyöritellyt hyppysissään, on vaikea käsittää, että esimerkiksi Bluesman vetäisee parhaimmillaan tollasen satsin yli kaksinkertaisena YHDESTÄ kasvista! ??? :D


Scorpion on vaan niin kuvauksellinen.                                                  Lemon Drop puolestaan tuplasi tuottonsa yhdestä kukasta.



Toivottavasti viikon päästä kärrätään taas lisää satoa.

Tämmöistä. :)

Hyvä fiilis.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

PP

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 08, 2013, 20:35:47 ip
Aika hyvin, mulle. Nyt kun tota satoa on pyöritellyt hyppysissään, on vaikea käsittää, että esimerkiksi Bluesman vetäisee parhaimmillaan tollasen satsin yli kaksinkertaisena YHDESTÄ kasvista! ??? :D


Niin on. Syyn täytyy olla osaamisen lisäksi jättimäisen kasvarin aikaansaamat optimaaliset olosushteet.

LainausTämmöistä. :)

Hyvä fiilis.


Syystäkin. Peukku myös hyvistä kuvista.

Juso

Onnittelut! Just hyviä määriäkin että syntyy hienoja tuotteita talveksi. Noista voi jo veivata vaikka mitä. Olen varmasti jumittunut mutta määrällisesti pienimmät lajikkeet kannattaa yhdistellä sopivasti  ja hapattaa. Helppoa ja maultaan aivan parasta.

wille

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 08, 2013, 20:41:48 ip
Peukku myös hyvistä kuvista.


Suuresti kiitoksia. Olisihan niiden eteen voinut nähdä vähän enemmän vaivaa. Lisäksi hiukan epäröin tuota kuva per lajike-hommaa, mutta erinomaista jos maistui!

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 08, 2013, 20:47:48 ip
Onnittelut! Just hyviä määriäkin että syntyy hienoja tuotteita talveksi. Noista voi jo veivata vaikka mitä. Olen varmasti jumittunut mutta määrällisesti pienimmät lajikkeet kannattaa yhdistellä sopivasti  ja hapattaa. Helppoa ja maultaan aivan parasta.


Kiitokset sinnekin! Toi hapattaminen kyllä kiinnostaa. Manaus, Roxa, Cabra ja Guajillo ainakin menevät savustukseen. St. Bartsista sitten hilloa ja värkkäämään syysilloiksi konvehteja á la Jewe...? :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

bluesman

 Oikein mainio tulos ja jos vielä lisääkin tulee voi jatkojalostaa muullakin tavalla kuin kuivattamalla. Juso ehti jo ehdottaa hapattamista ja sehän onnistuu vaikka parin litran tölkissäkin kunhan ei sulje kantta totaalisesti.
Kyllä tuonnäköisiä kuvia on ilo katsella ja kun on tulisuusluokkiakin Guajillosta Skorppariin niin joka lähtöön saat maustetta.

wille

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 08, 2013, 21:00:00 ip
ja kun on tulisuusluokkiakin Guajillosta Skorppariin niin joka lähtöön saat maustetta.


Savustettu Guajillo iski makuhermoon 2011. Loistava pöytämauste ja kotoisan BBQ-rubin pohja. Nyt ei vaan ole Guajillon luvattu vuosi, sillä se tuntuu olevan yksi huonoimmin satoavista plantuista.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

jaolsten

Vanero ja Cacho de Cabra kiinnostaisivat, joten saisiko makusteluarviota? :) Toiseksimainitusta löytyy siemeniäkin, muttei päässyt tänä vuonna kasvatuslistoille.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

jewe

Liitytään vielä kehujien joukkoon ja erittäin komeaa settiä näyttää tulevan ja mielenkiintoisia lajikkeita, ja näyttääpä tuolla olevan tosiaan teräväkärkisiä Bartsejakin.

Hieno podien esillepano noissa kuvissa, propsit siitäkin. ;)

wille

syyskuu 08, 2013, 22:07:23 ip #211 Viimeisin muokkaus: syyskuu 08, 2013, 22:10:33 ip käyttäjältä wille
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 08, 2013, 21:45:04 ip
Vanero ja Cacho de Cabra kiinnostaisivat, joten saisiko makusteluarviota? :) Toiseksimainitusta löytyy siemeniäkin, muttei päässyt tänä vuonna kasvatuslistoille.


Toki. Ja Vanerosta saat kyllä jyviäkin. Lajikepuhtaudesta en mene vannomaan, kun kyseinen kaveri on majaillut Orange Habaneron ja Harold St. Bartsin välissä... ::)

Vanero on aika äkäinen tapaus. Polte iskee likimain välittömästi ja sitä tuntuu riittävän ihan koko suuhun. Luonteeltaan polte on kokonaisvaltainen ja "paahtava". Pysyy kuitenkin ihan hyvin hallussa. Viipyilevä. ;D Luen tämän näihin voimakasaromisiin chinenseihin. Kliseisesti sanottuna hedelmäinen. Maku on vähän samanlainen, kuin Fataliissa. Siinä keltaisessa (oranssissa) siis. Paraikaa tätä tässä mutustelen kärjestä ja koitan miettiä jotain fiksumpaa kuvausta tämän mausta, mutta huuliakin polttaa.

Cabra puolestaan on aika perinteinen "puaninen chili" maultaan. Ehdottomasti parempi, kuin Pirkan Punaiset. Paksu nahka. Väittävät sitä chileläisen keittiön perusmausteeksi, mutta menee ihan yhtä hyvin aasialaisessakin. Polte arvatenkin annuumimaisen terävä ja sangen ärsyttävä. :D Olen aika huono arvioimaan näiden annuumien tulisuutta. Mulle vaikein laji sietää, jos tulisuudesta puhutaan. :P

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 08, 2013, 21:59:21 ip
Liitytään vielä kehujien joukkoon ja erittäin komeaa settiä näyttää tulevan ja mielenkiintoisia lajikkeita, ja näyttääpä tuolla olevan tosiaan teräväkärkisiä Bartsejakin.

Hieno podien esillepano noissa kuvissa, propsit siitäkin. ;)


Tack tack! Muutama lajike tältäkin kaudelta löytänee tiensä pikkuhiljaa muotoaan hakevaan AllStar-kattaukseen.
Bartsit - sekä terävät, että tylpät - ovat kyllä erinomaisen maukkaita tapauksia!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

jaolsten

Ai mää sain erikoispalvelua heti tuoreeltaan, Kiitos!  :D

Bonda ja Fatalii ovat itselle ne maistuvimmat leivänpäälliset, joten kai sellaista tarvii metsästää lisää. Hieno homma, Vaneroa it'll be!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

wille

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 08, 2013, 22:11:24 ip
Ai mää sain erikoispalvelua heti tuoreeltaan, Kiitos!  :D


Vain parasta armoitetulle lukijakunnalleni, you know!

Vaneroa kypsynee viikon kuluessa vielä reippaasti lisää, joten maistiainenkin varmaan kelpaisi siemenöisten kylkiäiseksi?
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

Kai mie saan Cheiro Roxasta maistiaisen? On päässyt jo unohtumaan...
#816

wille

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

syyskuu 14, 2013, 19:31:03 ip #216 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2013, 20:12:44 ip käyttäjältä wille
ProQ pukkailee savua jääkaapissa ja hillotarpeita on haettu.

Eli lisää satoa poimittu.

Brown Largea ensimmäinen satsi. 306g. Ei kuvaa velä.

Muutoin mentiin samoilla lajikkeilla, kuin viimeeksikin. Erottelen varmaankin lajikkeiden yhteenlasketut tuotot, kunhan tulee aika laittaa kausi nippuun ja tehdä ylipäätään summaus kaudesta 2013.

Kokonaissato nousi tänään lukemiin 8,377kg

Ei harmita tälläkään kertaa. Jatketaan juttua taas huomenna, kun on vähän paremmin aikaa dokumentoida. Hillohommia siis ainakin luvassa. Stay tuned! :)

PS. Jaolsten! Nyt olis sitä tuoretta Vaneroa taas...

Ja Minbaaria ajatellen laitoin reippaasti Cheiroa savustumaan. ;)

E: Alkaa kai nuppi suttaamaan kaikkea touhottaessa. Satomäärä ei täsmännyt millään tavoin.
Nyt lukema on kuitenkin oikea.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

syyskuu 15, 2013, 16:51:12 ip #217 Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2013, 16:52:48 ip käyttäjältä wille
Savustin tupsuttaa yhä. Tuntuu ProQ kehittävän sen verran kevyttä savua, että pidennän savustusaikaa huomiseen aamupäivään asti, aiemmin kaavailemani vuorokauden sijaan.

Hillohommia tuli tänään toteutettua. Tai oikeastaan marmeladiahan siitä tuli, sillä apinoin räikesti x46900:n reseptiä. Kiitos siitä.

Canarioa en tosin käyttänyt. Aavistelin Harold St. Bartsin osuvan appelsiinimarmeladin makumaailmaan, joten sillä mentiin.
Raastoin myös mukaan sitruunan ja appelsiinin kuorta, viipaloiutujen kuorten lisäksi. Aateloin keitoksen tilkalla inkiväärihunajaa.
Bartseja marmeladisatsiin meni neljä isoa murkulaa. Saattoi sinne vahingossa pudota yksi Brown Largekin silputtuna. Pieni tosin.


Tarveaineita keitoksiin. Puolet aplareista ehdin jo käsitellä, ennen kuvaustilannetta.


Kattilallinen herkullisuutta purkitettuna.


Toisenlaista herkkua.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Todettakoon, että eilen töissä toteutettu marmeladi-maistatus oli kokolailla voittoisa. Porukka tykkäsi kovasti ja hämmästeli miten hyvin chili sopii makeaan. Täytynee tehdä lisää. Muutama idea olisi jo valmiina.

Täytyy kyllä itsekin todeta tuo resepti varsin mainioksi. St. Barts toimii makunsa puolesta helkkarin hienosti aplarin kanssa ja määräkin oli täysin oikea. Tuotteessa on selkeä chinensemäinen tulisuus, joka ei kuitenkaan hyökkää muun kokonaisuuden yli. Maut, koostumus ja tulisuus hienosti tasapainossa. Kiitokset reseptistä!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

syyskuu 19, 2013, 18:09:21 ip #219 Viimeisin muokkaus: syyskuu 19, 2013, 19:22:38 ip käyttäjältä wille
Sekavaa toimintaa on chilinkasvatus. Osa sadosta notkuu vielä oksilla ja kasvattaja jo suunnittelee silmät killillään seuraavan kauden lajikkeita... ::)

Tietyistä lajikkeista alkaa olla kehittynyt kestosuosikkeja. Niitä on vaan pakko olla. Näihin luen mm. Lemon Dropin, Aji Cristalin ja Jalapeñon. Myös Habaneroa on oltava. Useampia mielellään, mutta perinteikäs oranssi on ehkä se ikikasvatti.

Habanerokin tosin on nykyään niin löyhä käsite, kiitos kauppamiehien, että sillä nimikkeellä myydään vähän kaikkia chinensejä. Hyviä silti.
Paljon hehkutettu Cajamarca ainakin pääsee kuvioihin.

Sitten lopun tilan voikin käyttää etsien tulevia hittipaprikoita.

Serrano on hyvää. Silläpä varastossa onkin kokeiltavaksi muistaakseni ainakin kolmea erisorttista. Hyväksi todettua Jalapeñoa saa tarjota. Siinäpä se melkein annuumien osalta onkin. Korkeintaan muita Meksikon herkkuja sitten lisäksi. Kokeiluille annujen kanssa en uhraa aikaa, enkä tilaa.

Baccatumeissa on ehkä helpoiten huteja. Ne ovat helppoja ja satoisia, mutta sokko-otannalla valittu lajike voi olla hyvinkin mitäänsanomaton. Hyville baccoille on kuitenkin aina tilausta. Ne ovat sadonpelastajia.

Tällä kaudella ei muuten ollut yhtään c. frutescensia. Se korjataan tulevalla kaudella. Muunmuassa Juson ja bluesmanin käyttämä hapatussäilöntä ja frutescensit voisivat olla toimiva yhdistelmä.

Joku ultratulinen chinensepommikin pitää olla. Kauden 014 insanity pepperiä en ole vielä päättänyt. Vaihtoehtojahan on vaikka kuinka helvetisti nykypäivänä. Erilaiset seiskapadat, skorpioonit, nagat ym.

Villiosastolla on pysytty melko rauhallisina jo pidemmän aikaa, koska sisäkasvit.
Myönnettäköön, että ikkunalauta-praetermissum on itseasiassa jo sirkkataimena kivivillassa. 7päivää-lehdessä tämä uutisoitaisiin "yllätysvauvana". Itseasiassa niitä on kolme. Cumari Polluxia ja CAP 1478:aa.

Pubescensien kanssa painin vielä. Niitä en vaan hallitse, joten käytettävissä olevien resurssien kohdistaminen näihin on riskisijoitus meikäläiselle. Ne on helkkarin hyviä ja niitä pitäisi ehdottomasti olla, mutta toisaalta... noh, aika näyttää. todennäköisesti sorrun jälleen kuitenkin. Joutuvat kylläkin sitten ulkokasvatukseen.

Mitä tästä sitten voisi kiteyttää?

Täytyy laajentaa kasvihuonetta.

---------------------------------------------

E: Sadon kokonaissaldo nyt 9077 g.

Kymmenen kiloa menee rikki.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit