tammikuu 10, 2025, 15:50:13 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 17, 2013, 11:22:19 ap
Ensimmäiset normaalikokoiset kypsät Orange Habanerot. Joku salsa kai näistä on purkkeihin väännettävä. Savustukset (vai onko OH hyvä savustettuna?) pitää jättää syksyyn kun toivon mukaan saa savustettavaa chiliä koko pöntöllisen kerralla.


Harvempi chili ei ole hyvää savustettuna. Kaikki tähän mennessä kokeillut on toimineet, mukaanlukiet useampi chinense, joista OH tuskin poikkeaa ratkaisevasti.

Juso

Kiitos, Bluesman oli kun asiaa kysäisin sitä mieltä että OH on yksi yleiskäyttöisimmistä: voi savustaa, tai olla savustamatta. Voi kuivata tai laittaa salsaan. Tuota määrää ei viitsi Bradleyhin laittaa, joten illalla veivataan salsaa kera ananaksen ja persikan.

Juso

Salaattiin tai karkiksi:



Pink Habojakin alkaa kypsyä.

Puolitoista kiloa on chilejä kerätty kaikkiaan. Baccoista on vasta Lemon Dropista saatu maistiaiset. Kyllä se edelleen on baccojen aatelia maun puolesta. Nuo Sugar Rushit ihmetyttävät. Muodoltaan ovat Aji Fantasyn ja Championin välimaastossa. Väriä ei ole vielä yhdessäkään. Eka rocotokin (olisko Rocoto Peron) on saanut punavärin pintaan. Muuten niiden osalta ollaan niin alkutekijöissä että katsotaan riittääkö kesä.

Juso

Sormet ja varpaat ristissä odotellaan sadetta, jota ei ole saatu muutamaa tippaa lukuunottamatta 4 viikkoon. Varastossa olleet noin 1.6 kuutiota sadevettä on suurinpiirtein käytetty, vaikkei noita kasveja niin paljon ole. Lohdutus on se että sen verran hyvin on vihreitä podeja puskissä, että vaikka joutuisin käyttämään porakaivovettä, jonka pH on erittäin voimakkaasti puskuroitu hieman päälle seiskaan ja EC luonnostaan 0.6-0.8, niin eiköhän nuo kypsyne kuitenkin.

Autopot-säiliöön sitä joutui jo laittamaan, ja koska niissä on kookos-perliitti kasvualustana joten käyttäytyvät pitkälti passiivihydron tapaan. 10-12 päivää suurinpiirtein kestää 12 ruukun systeemissä tuo 200 litraa näillä lämmöillä ja auringonvaloilla.

Juso

heinäkuu 25, 2013, 19:31:01 ip #164 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 25, 2013, 19:40:54 ip käyttäjältä Juso
Chinensejä on saatu maistiaissatsit kaikkia:



Orange Habaa, Cili Goronongia, Pink Habaa ja sitten tätä oranssia Tobago Sweettiä, joka ei ole huonompi ollenkaan.
Saldo on hiukka yli 2 kg tällä hetkellä joista chinensejä kilo. Puskat näyttävät kyllä hyviltä ja yli kilon mennään varmaan kaikilla chinenseillä.  Orange Haban oksat notkuvat sadoista podeista joten sillä ehkä pidemmällekin. Joka tapauksessa selkeästi viime vuotta edellä ajankohdan suhteen. TS:sta on paha sanoa vielä, kun alaoksilla ei ollut paljonkaan hedelmiä mutta nyt tarttuu ylempiin oksiin hyvin, ja podit alkavat olla 10 g tienoilla. OHkin kasvattaa jo suurempia kuin alussa; 10 g podejakin löytyy. Kaukana ollaan vielä kuitenkin tennispallokoosta.

Orange Haban ekasta satsista tein salsaa :persikkaa, ananasta, sipulia, valkosipulia, viinietikkaa, ripaus suolaa, vähän sokeria ja paikallista Atamonia. Viime vuonna tein kaikki chinensemössöt hillosokerilla ilman säilöntäainetta, mutta tämä maistuu kyllä ainakin vaihteeksi paremmalle. Suurinpiirtein Pain 100%:n polte ja aika paljon samaa makuakin. Vain sen yletön suola puuttuu ja erittäin hyvä näin. Kunhan saadaan isommat satsit ei muuta kuin savuversiota testaamaan. OH on kyllä aromiltaan ja maultaan maineensa veroinen.

bluesman

 Olikos sun Tobago sweet yhtään tulinen? Omassani oli joissain harvassa podissa 0,2/10. Muuten täysin tulettomia ja jokseenkin mauttomiakin. Sopii kasvimassaksi vaikkapa sosekeittoon tms. Harmi kun oli sopivan lihaisa tapaus muutoin.
Lämpimillä keleillä ja hyvässä valossa kukkineista Orange haban podeista tulee selvästi suurempia kuin esim toukokuun alussa alkunsa saaneista. Penalta saa referenssikokoisia podeja, pienimmät lienevät n.golfpallon kokoisia mutta pääsääntöisesti paljon suurempia.

SK

Mites noista Tobago sweeteistä tommosia tuli?
Jos jossain vaiheessa on tapahtunut vahinko risteytys, niin oliko se niin, että F1 sukupolvi on vielä hyvin samanlainen, kun emo mistä siemenet on poimittu?
Joten olisi mahdollista, että Maddogilla on risteytyneet ja minä olisin kasvattanut F1.stä ja nuo olisi F2.sia.
Täytynee kokeilla ensikesänä, kun siemeniä on vielä maddogilta ja omia jäljellä.

Jos nuo on minulla risteytyneet, niin todennäköisesti Pink Habaneron kanssa.

Tai sitten tuo ei ole lajikeena lähelläkään vakaata, mikä olisi harmi, kun oli parhaan makuinen chili, mitä olen maistanut.

Juso

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 26, 2013, 00:18:50 ap
Olikos sun Tobago sweet yhtään tulinen? Omassani oli joissain harvassa podissa 0,2/10. Muuten täysin tulettomia ja jokseenkin mauttomiakin. Sopii kasvimassaksi vaikkapa sosekeittoon tms. Harmi kun oli sopivan lihaisa tapaus muutoin.
Lämpimillä keleillä ja hyvässä valossa kukkineista Orange haban podeista tulee selvästi suurempia kuin esim toukokuun alussa alkunsa saaneista. Penalta saa referenssikokoisia podeja, pienimmät lienevät n.golfpallon kokoisia mutta pääsääntöisesti paljon suurempia.


Tämä on erittäin hyvän makuinen ja hedelmäinen, ja poltetta löytyy kyllä huomattavasti, enemmän kuin esim Goronongista. Katsotaan miten pääsen käymään, otan muutaman podin mukaan niin saat testata ja arvata mitä voisi olla seassa.
Penan kokoihin en Orangessa varmaan pääse, koska ei nuo kehittyvätkään järjettömiä ole. Paljon niitä on kyllä ja kasvi on tuettu lukuisilla naruilla, etteivät oksat taittuisi maahan. Tiheä- ja pienilehtiset oksat ovat varmaan puolitoista metriä pitkiä, ne suuntautuvat sivuille ja alaspäin. Kerääminen on parasta tehdä altapäin, ettei saa oksia poikki ja raakoja podeja irti. Selällään maaten siis  :) .

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 26, 2013, 07:32:25 ap
Mites noista Tobago sweeteistä tommosia tuli?
Jos jossain vaiheessa on tapahtunut vahinko risteytys, niin oliko se niin, että F1 sukupolvi on vielä hyvin samanlainen, kun emo mistä siemenet on poimittu?
Joten olisi mahdollista, että Maddogilla on risteytyneet ja minä olisin kasvattanut F1.stä ja nuo olisi F2.sia.
Täytynee kokeilla ensikesänä, kun siemeniä on vielä maddogilta ja omia jäljellä.

Jos nuo on minulla risteytyneet, niin todennäköisesti Pink Habaneron kanssa.

Tai sitten tuo ei ole lajikeena lähelläkään vakaata, mikä olisi harmi, kun oli parhaan makuinen chili, mitä olen maistanut.



Melko varmaan F2 tai siitä jotain eteenpäin. Mielestäni ei voi olla sinulla risteytynyt (siis uusi F1), koska tuon saman podin siemenistä kasvaa toinen punaisia alkuperäismallin mukaisia tuottava puska  Autopotissa. On siis risteytynyt aiemmin, F1:ssa nuo olisivat ymmärtääkseni kaikki samanlaisia. Mutta ei tässä mitään hukkaan mennyt, veikkaan että seassa on jotain melko tymäkkää chinenseä ja maku, toistetaan vielä, on erinomainen. Varmaan nyt on helpompi ymmärtää että kun nuo on sekaisin puskien hämärässä niin saattaa erehtyä juuri väriänsä vaihtavaa Pink Habaneroksi, sen verran vaaleita ne aluksi ovat.

Juso

Loma lopussa ja kaivoveden varassa ollaan, eli pH ongelmaa saattaa ilmetä. Biblon vesikontti on puristettu tyhjiin. Laskin eilen että kun kaikkien systeemien (hydrojen ja autopottien) säiliöt ja täydennyssäiliö on täynnä, niin yhteensä noin kuutio on liemiä ja vettä on laskettu ja maustettu. En tiedä onko tässäkään paljon järkeä, mutta jotenkin pitää nämä pitkät välit hoitaa. Onko näissä kasvatuksissa paljon järkeä yleensäkään? Tai monissakaan harrastuksissa.  Taitaa olla turhaa pohdintaa, joka loppuu kun työt alkavat.

Muutama kuva maisemasta joka on vielä kovin vihreä:



Ensimmäiset gorot olivat rusinaosastoa, mutta nyt alkaa puskea yli 20 grammaisia mörköjä. Muutama on korjattu ja maistettu.



Orange Haba alkaa sadota ja kukkiakin on valtava määrä. Oksat melko rasituksella mutta melko nopsaan kypsyvät kyllä.



Starfish rakentaa omaa kattoaan muiden baccojen päälle. Ensimmäiset tähdet alkavat muuttaa väriään.

Sitten alkaa tämä etäkasvatusvaihe, mutta koska satoa nyt näyttää kypsyvän omiin tarpeisiin, niin mitäs näitä stressamaan. 

Juso

Kahdessa viikossa kypsyi tämän verran (no grilliaannuumit ei kaikki kypsiä ole muttei pidäkään):



Vissiin pitää tuo "Tobago Sweet" nimetä koska puhdas se ei ole, mutta hyvä ja säilyttämisen arvoinen: olkoon siis Tobago Freak. 2 kiloa chinenseä ja 3 kiloa kaiken kaikkiaan tuli kasaan, joka tuplaa aiemmat keräykset. Suht ok vauhdissa joten kympin yli mennään melko varmasti. Noita Orangeja saa kiloon olla kyllä melko paljon.

Ajattelin kokeilla tuollaista hapatettua soossia noista kaikkein kypsimmistä chinenseistä, suolaa ei vissiin tarvitse ihan tuota 3 % massan painosta?

Baccat ovat vielä puskissa, ja niitä on kyllä melkoisesti. Täytyy kiittää jälleen vinkeistä ja siemenistä Bluesmania. Sekä Sugar Rush että varsinkin Starfish ovat kyllä Lemon Dropin ohella parhaan makuisia baccoja mitä on tullut maistettua ja suht lempeiden sarjassa pyyhkivät maullaan pöytää Aji Fantasyllä ja Championilla mennen tullen. Makuasiat toki ovat subjektiivisia.  Luulin olevani chinensemies, mutta ainakin Starfish menee samantien jatkoon ja nyt odotellaan sadon kypsymistä. Makeusero juuri punastuneen ja aivan kypsän välillä on melkoinen, joten odottaa kannattaa.

Mielenkiintoinen uutuus tuo CO2-pussi jota mainostettiin tuolla "Edistyneempi..."-osiossa. Pelottaa vaan että sitä jos käyttää, katoaako sitten loppukin suomen kielen oikeinkirjoitustaito? Mutta meikä taitaa olla niin old school, nykyajan pisnesmiehet pärjää näköjään ilman sitä.

Juso

Viimeinen maistamaton bacca ja ylipäätää chili tänä vuonna:



PI355841

Yhtään en muista mistä kotoisin ja miksi tämän valitsin joten veikkaan että on samasta lähteestä kuin nuo kaksi muuta minulle uutta baccaa. Komeat podit on näissä ja maku hedelmäinen (aprikoosia väitti vaimo) ja hyvä , polte lempeä. Erinomaista, näitäkin on tulossa mukava määrä. Kypsyykö tuosta vielä vielä oranssimmaksi, paha sanoa, mutta kaunis on.

Juso

Kysyn täällä:

Tarkoitus ensi kaudella korvata ebbit neljällä NFT-tasolla. Ajatuksena on ehkä 40 cm leveät noin 1.5 metriä pitkät tasot aina kolmelle neljälle kasville kukin. Sivuseinät suurinpiirtein sen korkuiset, että kun laittaa jotain (kumi)mattoa, kivivillakuutiot yltävät sivuseinien päälle tulevan kannen korkeudelle tai hieman alle. Ajatuksena olisi rakentaa tasot vesivanerista, ja vaikka mattona käytettävä materiaali onkin vedenpitävää, mielellään tekisi itse tasostakin vettä pitävän. Vesivaneri kai sellaista on, mutta milläs saumat tiivistää, vai kannattaako koko kaukalo pinnoittaa jollain? Turhia myrkkyjä myrkkyjä ei mielellään saisi liueta. Silkkari riittänee saumoihin ja tarttunee vaneriin? Kertokaas nyt kamatieteen tohtorit. Vai pokkauttaisko nuo kaukalot pellistä? Kaikki ideat huomioidaan, vastaukset tänne päivikseen tai yksärillä jos ujostuttaa.

Kasvaahan nuo ebbissäkin, mutta nykyaikataululla, kun tod näk ehtii olla aina 2-3 päivää lomien ulkopuolella kahteen viikkoon paikalla, mahdollisimman vähän siitä käyttäisi rassailuun ja virittelyyn. Ja uskon saavani pienellä järjestelyllä todella varmatoimisen, yksinkertaisen ja helppohoitoisen systeemin jossa piilossa olevia vikautumiskohtia on vähän jos ollenkaan. Plussana se että soran pesu syksyllä ei todellakaan nappaa.

Juso

elokuu 11, 2013, 23:25:08 ip #172 Viimeisin muokkaus: elokuu 12, 2013, 00:02:31 ap käyttäjältä Juso
Pääsin M;kkon (noinkse nimimerkki taipuu?) päiväkirjaan kehumaan kuinka Yaran setti ei sakkaannu. Tässä kävi kuitenkin niin että kuivan heinäkuun aikana sadevesi pääsi loppumaan ja jouduin täyttämään Autopotin säiliön kokonaan ja ebbisäiliönkin osin porakaivovedellä joka tulee kalkkikivimaaperästä ja siinä itsessäänkin heiluu EC 0.6:n ja 0.9:n välissä. Ja niinhän se nosti pintaan hyhmää joka kai sakkaa on.  Nyt kun taas satoi ja sai käyttää sadevettä ilmiö hävisi. Tästä voisi ehkä päätellä myös että ensin Hydro ja sitten Calcinit. Nyt riitti että Hydroa lisäsi kalkkiseen veteen, odotteli pari tuntia ja sakkaa oli pinnalla.

Sujuva aasinsilta sadeveden keruuseen ja vesisysteemiin jossa sinällään ei mitään niin eriskummallista ole. Meillä on 4 säiliötä niiden rakennusten sadevesikourujen alla joissa on kattohuopa katteena (siis sellaisia läpyköitä). Toisessa on kattopintaa  ehkä 80 neliötä, ja syöksytorvi on katkaistu molemmilla lappeilla ja alla 300 litran saavit. Yläreunassa Bilteman läpivienti ja tuuman letku.



Kun säiliö tulee täyteen, valuu vesi letkua pitkin Biblolta saatuun vesikonttiin, jolle on kaivettu maahan potero johon on laudasta rakennettu seinät. Tämä siksi että kontti on talveksi tarkoitus nostaa ylös ja kyljelleen. Maalasin tuon mustaksi jotta lämpiää hieman eikä auringonvalo pääse läpi. Tästä oli yhden maaliasiantuntijan kanssa juttua, ja päädyttiin halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon eli peltikattomaali Panssari Akvaan, koska se tarttuu peltikaton muovipinnoitteeseen. No muoveja on monia, eikä muovien maalaaminen ole yksinkertaista hommaa. Helpostihan tuo kovan esineen kosketuksesta naarmuuntuu, mutta tähän  tarkoitukseen riittävää. Ja äkkiä keväällä vetää uuden pinnan. Huomaa haitek-kansi kontin katossa olevan täyttö- ja tyhjennysreiän päällä.



Kun resot täytetään täytyy vetää noin 100 metriä letkua kasvihuoneelle ja vihanneskontille.  Tämän vois varmaan tehdä pysyväksikin, kunhan viitsisi investoida sen verran. Paskaa puutarhaletkua ei kannata ostaa, sen tiedän jo. Sitten vaan Bauhausin edullisen pumpun imuletku konttiin ja painepuolella toista päätä resoihin. Yhteensä kun kaikki systeemit ovat tyhjiä vettä menee noin kuutio, ja kahdessa viikossa näkyy kuumalla ilmalla ja kasvien ollessa täysikokoisia sellainen 600-800 litraa kuluvan.

Kasvihuoneessa siis aina yksi 90 litran reso syöttää yhdellä pumpulla kolmea ebbiä. Kasvihuoneen takana oleva 300 litran saavista puolestaan lähtee letku joka on haaroitettu ja jokaisen haaran päässä resossa on Plant!t  koholla varustettu täyttöventtiili, joka laskee tuosta saavista vettä resoihin aina kun pinta on laskenut. Tuosta venttilistä oli aiemmin päiviksessä selostusta. Nyt tuntuu siltä että kun saaviin laittaa  lannoitteita niin että EC on 1, säilyy resojen EC melko hyvin alkuperäisenä. Chinenseillä se on 3, annuumeilla ja tomaateilla 2.5 ja baccoilla noin 2 tai hieman alle. Tämän perusteella resoissa ravinne kyllä väkevöityy jonkun verran koska noin laimea litku pitää ECn suht lähellä alkuperäistä tasoa.



Kaiken kaikkiaan vaikuttaa toimivalle ja helpolle huoltaa. En enää täyttele kasvihuoneen resoja lainkaan vaan ainoastaan tuota yhtä säiliötä ja erikseen Autopotsäiliötä (210 l). pH pysyy bioponiikan ansiosta noin 6.5:ssä ja pois lähtiessä jos tarvitsee, säätelee EC:n. Jos EC on liian korkea sitten joutuu askartelemaan hieman, mutta toistaiseksi näin ei ole ollut. Tulevaisuuden NFT:ssä tuo täyttöventtiili toimii vieläkin paremmin koska pinta laskee tasaisesti toisin kuin ebbeissä. Mutta nytkin kohon saa säädettyä vedenpinnan alle, jolloin ebbi-pumppauksen aikana ei valu liikaa uutta vettä resoon.
----------------

Loppuun sen verran kuvapäivitystä että melko rehevää on ja typpeä näin lämpimänä kesänä on pakko vähentää enemmän kuin viime vuonna kuvittelin. Hydro:Calcinit 1:3-4 on näyttäisi melko hyvälle.









Vihanneskontin rocotoputkessa kasvit rehottavat. Vaikea uskoa että jossain vaiheessa toukokuussa tuossa päädyn Canariossa oli tapiksi leikattuna alle 5 elävää lehteä. NFT:n voimaa. Näihin tosin meikäläisen rocotot pitkälti jäävät.



Varoitus:

Älä laita Tomatilloja" sisätiloihin". Jos ne vähänkin lähtevät kasvamaan pimenee koko paikka. Nämä latvoin nyt kaikki. Viime vuonna hedelmät olivat kunnon kokoisia. Luulin ettei niitä tule nyt ollenkaan. Nyt nuo verhiöt kellastuivat, putosivat maahan ja keräilin sieltä kypsiä pikkurillin pään kokoisia hedelmiä muutama sata kappaletta. Yhtään en tiedä miksi näin. Kuvassa siis kaikki 2 kasvia.

Sinne jäi taas koko hela hoito puksuttelemaan itsekseen seuraavat 11 päivää.

Michilin

Niin montakos kasvia niitä olikaan jos ton verran vettä menee kahessa viikossa?
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Juso

Kasvarissa ebbeissä 11 chiliä ja 5 tomaattia. NFT putkessa 2 kurkkua. Chileistä muut paitsi 2 annuumia ovat suuria kasveja.
Vihanneskontissa: 12 Autopottia: tomaattia, chiliä, kurkkua ja tomatilloa. Lisäksi 3 rocotoa NFT putkessa. 
Kyllä ne näillä säillä hörppää. NFT-tyypeiltä, joilla on reso per kasvi saa varmaan referenssiä myös.

Huru-ukko

Minulla on samankaltainen systeemi noissa resoissa. Tuon ilmiön väkevöitymisestä voin vahvistaa. Eli resojen EC arvo pysyy samassa tai hiukan nouseekin. PH on pysynyt aika hyvin myös 6.5 tienoilla bioponisuuden ansiosta. Paitsi yksi reso tällä hetkellä oikuttelee  :o....
Voisiko sitä tulkita niin, että kasvi ei käytä suoloja juuri lainkaan, mitä siellä ravintolitkussa on. Ja sitähän EC mittari mittaa. Muut ravinteet voisi siis olla periaatteessa loppu tai ainakin vähiinpäin.
Omat kasvit kyllä kasvaa ja podia lykkää, joten tuntuu turhalle alkaa litkuja vaihtelemaan....
Tietty kun antaisi reson mennä kolmannekseen, ja täyttäisi sen taas vedellä...

Michilin

Noin pitkäksi aikaa jos jättää yksin niin pitää toivoa että on kunnolliset pumput ettei hajoa ihan heti  :D Mulla onki ollu huolen aiheena että ostasko kunnon pumput joissa takuuta vai jotain ihan halpoja joista ei tiiä onko ees puolta metriä nostovoimaa.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

M;kko

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 11, 2013, 23:25:08 ip
Pääsin M;kkon (noinkse nimimerkki taipuu?) päiväkirjaan kehumaan kuinka Yaran setti ei sakkaannu. Tässä kävi kuitenkin niin että kuivan heinäkuun aikana sadevesi pääsi loppumaan ja jouduin täyttämään Autopotin säiliön kokonaan ja ebbisäiliönkin osin porakaivovedellä joka tulee kalkkikivimaaperästä ja siinä itsessäänkin heiluu EC 0.6:n ja 0.9:n välissä. Ja niinhän se nosti pintaan hyhmää joka kai sakkaa on.


M;kon, M;kkon, miten vaan. Kalsiumfosfaatin tiheys on suurempi kuin veden, joten litkussa muodostuvan sakan odottaisin painuvan pöntön pohjalle. Hyhmäsi voi siis olla jotain muutakin.

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 11, 2013, 23:25:08 ip
Loppuun sen verran kuvapäivitystä että melko rehevää on ja typpeä näin lämpimänä kesänä on pakko vähentää enemmän kuin viime vuonna kuvittelin. Hydro:Calcinit 1:3-4 on näyttäisi melko hyvälle.


Onko todella noin päin, Calcinittia enemmän?

Minulla kasvoi tomatilloa sekä ulkona että kasvarissa. Ulkokasvit tuottavat runsaasti isoja mollukoita, kun taas sisätiloissa kasvit kyllä kasvoivat ja tekivät tuhottomasti kukkia, mutta vain vähän ja pieniä hedelmiä. Jatkossa tomatilloa kasvatan vain ulkona. Muut physalikset taasen tuntuivat satoavan paremmin sisällä.

Juso

Lainaus käyttäjältä: M;kko - elokuu 12, 2013, 22:02:31 ip

Onko todella noin päin, Calcinittia enemmän?

Minulla kasvoi tomatilloa sekä ulkona että kasvarissa. Ulkokasvit tuottavat runsaasti isoja mollukoita, kun taas sisätiloissa kasvit kyllä kasvoivat ja tekivät tuhottomasti kukkia, mutta vain vähän ja pieniä hedelmiä. Jatkossa tomatilloa kasvatan vain ulkona. Muut physalikset taasen tuntuivat satoavan paremmin sisällä.


No hyvä että huomasit. Tietysti toisin päin Hydro:Calcinit 3-4:1 . Pelkällä Calcinitilla kasvaa tuskin mikään ainakaan kauan, paitsi keväällä sitä voi antaa kylmän maan aikaan typen saannin varmistamiseksi. Ainakin näin kurpitsahommissa jenkit suosittelevat vastaavia tuotteita.

Huomasin noissa "sisä"tomatilloissa saman kuin sinä. Aivan hirveä määrä kukkia edelleen ja nyt on paikka täys pörriäisiä, kun luonnonkukat ovat lakaistuneet kuivuuden takia. Mutta sisään en enää laita vaan johonkin tuulensuojaiseen paikkaan. Pysyvät matalampina ja tukevampinakin.

Voi olla että oli jotain muuta kuin sakkautumista. Mutta meni ainakin samantien ohi useassa resossa/säiliössä kun palasin sadeveteen. Jos sen pohjaan pitäisi mennä moista en ole havainnut.

Michilinille sen verran että jos pumppu kosahtaa niin sama onko takuuta tai ei (kasvien kannalta). Itsellä on ebbeissä turhankin järeät ja ensi kaudella jos NFT-homma toteutuu ajattelin laittaa kaksi Resunia per systeemi, joko pulputtamaan koko ajan tai mekaanisella varmatoimisella ajastimella vuoronperään muutaman tunnin kerrallaan. Se että kaksi hajoaisi yhden poissaolon aikana, sille ei mahda sitten mitään. Noita suht hyviä Resuneita sai Saksasta alle kympin kappale. Mutta hyvin on toimineet yksinäänkin NFT-putkien osalta koko kesän. Yksi jumitti kerran, kun en ollut putsannut kahteen kuukauteen, eli oma vika.

Juso

Muutaman kasvin roudasin Espooseenkin. Olivat kasvarin nurkissa ja ebbien väleissä suht unohdettuina ja ajattelin etteivät nuo kestä tuota pitkää kasteluväliä.



Tähän olin laittanut lapun "2 baccaa". Aika sokea sitä on koska toinen oli näköjään taas uusi versio tuosta Tobago Freakistä. Paremmin alkuperäisen muotoisia podeja mutta se ainoa kypsynyt kirkkaan oranssi. Ja joko jotain vahvempaa on sekaantunut polvia sitten tai kookooksessa on ylimääräistä tehoa, mutta ehdottomasti tulisin syöty yksilö meikäläisen puskista tänä vuonna. Selvästi Orange Haboja tiukempi (OH menee jo jos ei nyt karkkina niin tuskaa tuottamatta),  ja oikein joutui istumaan alas puuskuttamaan ja nauttimaan hapatettuja maitotuotteita.  Tosin kyllä myös tuo PI 355814 oli ihan poltteinen verrattuna hydrossa kasvaneeseen. Eikä lainkaan makea, itse asiassa melko tympeän makuinen. Näinkä paljon kasvualusta ja kasvatustapa vaikuttaa podin ominaisuuksiin?



Pink Haba kasvattaa todella suuria podeja, kypsät paljon suurempia kuin hydrossa. Mutta.... ehkä Pink Haba turha kasvatus, ainakin hydrossa. Kivahan näitä on syötä ja maku selkeästi esillä, mutta kilokaupalla tuottava kasvi tuntuu hieman ebbipaikan tuhlaukselta. Lähinnä näitä on syöty salaatissa, täytelty sekä käytetty blandiksena mm. jäljempänä esitellyssä Hapanneero-soseessa.



Ainoa ruukkurocoto joka ehtii kypsäksi lienee tämä Manzano Rojo. Kuvastaa meikäläisen rocoto-tilannetta. Vieressä oleva Orange Haba saattaa sen sata podia tuottaakin, eli ei ihan heikko.



Tiedän, ei tämä nyt mene ihan hapatuksen perussääntöjen mukaan mutta kopioin tuota Texasin hemmoa joka on tällä pelillä Habanero Mash-nimellä kulkevaa tuotetta valmistanut. Koe-erä syntyi laittamalla kilon verran chinsenejä (pääosin OH:ta, ja blandikseksi Goronongia, Tobago Freakiä sekä Pink Habaa) tehosekottimeen,  lisäksi 3 % painosta merisuolaa ja nämä massaksi.  Koska tässä ei saa nestepintaa päälle, niin nopea prosessin käynnistys oli tärkeä ja siksi lisäilin heraa jogurtista ja desin verran eestiläisen hapankaalituotteen mehua. Noin 36 tunnin päästä massa alkoi käydä umpiointipurkissa ja aina välillä sitä pitää ravistella alas, ja pihauttaa hieman kaasua tiivisteen välissä ulos.

Koska tässä ei ole muuta kuin chiliä ja suolaa eikä sitä ole lämmitetty, niin pitäisi tulla raikkaan makuista "mäskiä", jonka ristin tuossa Hapanneeroksi. Sitä pitäisi voida käyttää sellaisenaan tai muiden kastikkeiden pohjana. Sen verran raakamassaa maistoin että jo se tuntui kyllä herkulliselle. Jos hengissä pysytään, niin raportoidaan sitten onnistuiko tämä vai veikö home tai joku muu voiton. Tämän voi päästää huoneenlämmössä todella happamaksi säilyvyyden takaamiseksi, koska paljonhan tätä ei kerralla syödä.

Kehityssuunnitelmana (jos tämä wörkkii) on ottaa joku kannellinen astia, kanteen vesilukko, jolloin tuo pihauttelu ei ole tarpeellista. Vaihtaa sitten lopuksi kunnollisen kannen tilalle.  Toinen vaihtoehto on tehdä suikaleita, lisätä hieman nestettä ja painot ja sitten käymisen jälkeen laittaa blenderissä muusiksi.

Kaiken kaikkiaan hapatus alkoi kiinnostaa ja tilailin Saksassa pari ruukkua, koska ovat suht halpoja ja kuljetusmaksu pysyi samana kuin yhden ruukun kanssa. Mietinnässä on ainakin kunnon setti kimchiä sekä Sugar Rushilla terästetty hapankaalisatsi. Näin aluksi. Pakkohan maakellariin jotain täytettä on saada, ettei investointi mene hukkaan.