tammikuu 10, 2025, 15:53:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Näyttää jännältä kun on tuollaista mössöä. Pakkoo kokeilla itsekin.

Juso

elokuu 18, 2013, 21:44:20 ip #181 Viimeisin muokkaus: elokuu 22, 2013, 23:25:51 ip käyttäjältä Juso
"Alkuperäisen" ohjeen mukaan purkkia pidetään löysästi auki ja joka päivä aina puhtaalla lusikalla painellaan alas. Niinpä en nähnyt vahingolliseksi tehdä pientä välimaistoa. Happamuutta löytyi ihan hyvin ja se antaa mielenkiintoisen ja uuden vivahteen chinensen makuun. Jos tämän vaan saa onnistumaan niin ettei homehdu tms, niin voi tulla uusi suosikkitapa säilöä chiliä. Tuossa artikkelissa kirjoittaja väittää että on jopa 4 vuotta vanhaa sosetta tallella ja eikun paranee.

Hapatuksista sen verran että noissa Myrttisen kurkuissa (kai se tunnetuin hapankurkku Suomessa) on 3.5 % suolaa, ja koska ollaan totuttu melko vähäsuolaiseen ruokaan, liian suolaisia ovat omaan makuuni. Meinaan yritellä kurkkuja jollain 2% suolalla, varmaan itse säilöntään liittyvä prosessi toimii sillä ihan hyvin. Tuohon mössöönkään en laittaisi enää kuin tuon 2%, kunhan vaan saan nopeasti maitohappokäymisen alkuun. Itse käyminen on kyllä hyvin voimakasta alkuun päästyään ja luulen että siinä on huonoilla bakteereilla jo nyt ikävät oltavat.

Tuostahan muodostuu perusraaka-aine moniin sooseihin, joita voi varioida lisäämällä muita vihanneksi ja hedelmiä.Hapatettu Naga-sose....nam?

E:typo korjattu

bluesman

 Jatkosäilytys kun voimakkain käyminen on ohi on tärkeää. Ei homehdu jos ilmatilassa on riittävästi hiilidioksidia. Siksi vesilukko.
Yksi vaihtoehto on valmiin tuotteen pakastaminen, maitohappobakteerit eivät kuole mutta käyminen loppuu eikä massa pilaannu. Kun ottaa pakkasesta alkavat fermentaatiosysteemit taas toimia.
Venäjällä juodaan runsaasti hapankaalimehua, miksei chileistä voi tehdä samantapaista tappojuomaa? Uusi innovaatio; haenko patentin?

Juso

Palkkapäivää pukkaa:









Sen verran oli vastoinkäymistä että yöllä kun tulin, niin rocotoputken pumpun letku oli irronnut pumpusta. Omaa huolimattomuutta oli varmaan jo silloin kun 11 päivää sitten, kun sitä virittelin ja kaikki kasvit löytyivät nyt raatoina. Eli se niistä rocotoista tältä vuodelta. Systeemi osoittautui kasvun kannalta hyväksi ja ensi vuonna muutamat putket viritän mutta ulos. Satoa rocotoista oli viime vuonna hieman alle 7 kiloa ja se jää nyt saamatta. Mutta eiköhän noilla muilla pärjätä. Huomenna pitäisi puskat putsata kypsien osalta.

bluesman

 Upeaa satoilua! Harmi rocotojen suhteen, samat fiilikset on olleet parina edellisenä kautena täälläkinpäin mutta eri syistä. Tänä vuonna saan muutaman podin rocotojakin. Sulla tuo muu sato näyttää varsin mallikkaalta, edelleen ilmeisesti kasvit terveitä ja hyvinvoipia huolimatta paikallisen vedenlaadun aiheuttamasta ekstrahommasta.
Hieno kuvakulma Orange habasta.


Juso

Sadonkorjuuta.
Hieman yli 10 kiloa  ja sen päälle väriä jo saaneita talteen otettuja rocotoita 800g.
Yhteensä mennään 17.3 kg tienoilla ja niistä hieman alle kymppi on chinensejä. Orange Haballa päästäneen yli 4 kilon joka on pienelle kasville kyllä hyvää tasoa.



Kuva jostain syystä huono mutta kertonee oleellisen. Nämä on niitä päiviä jotka vetää naamalle hymyn joka  kyllä hyytyy kun tuon satsin prosessoi.

jewe

ohhoh !  ::)

Koska päiväkirjan harhaanjohtava otsikko korjataan ?

bluesman

 Varsin vaikuttava tulos kun tietää että puutarhuri jättää kasvarinsa ja muutkin kasvinsa moniksi päiviksi ilman hoitoa. Taisiko pisin käyntiväli farmilla olla yli viikon verran?

Juso

10-12 päivää nuo on yksinään aina kerrallaan. Mutta mikäs, itsekseenhän nuo hydrot puksuttaa ja nyt on siunannut kolmannen kauden ilman ötököitä. Tässä on niin montaa mahdollista tyyliä: paljon kasveja vähän ahtaammin ja hieman vähemmän per kasvi, vähän kasveja ja suht paljon per kasvi. Ja sitten Bluesmanin tyyli: paljon kasveja ja paljon per kasvi. Sen verran tässä nyt on kuitenkin tuntumaa, että 2-3 kiloa melko hyvin tulee melkein kasvista kuin kasvista kun ebbissä on tilaa. Hieman rajoittaa tuo ahtaus ja pimeys sitten kuitenkin. Meikäläisellä 5 kiloa chinensestä on varmaan suht maksimi, jonka suunnilleen Naga antoi viime vuonna parhaalta paikalta.

Juso



Juso

No siinähän se on, vihdoinkin oikean näköinen Tobago Sweet Autopotista, punainen, kaunis ja tylppä



....my ass. Polte markettipaprikan luokkaa, maku sinänsä on hyvä. Taitaa olla tämä siemenkanta todella epästabiili, kun saman podin kolmesta siemenestä pukkaa kolmea eri sortin hedelmää. Hirveä munkki kävi että ebbiin valikoitui erinomaisen makuinen ja riittävän ärhäkkä yksilö. Näitä punaisia kun olisi ollut 3 kiloa..... Koko Tobago Sweet alkaa olla arvoitus, missähän siemenkaupassa olisi alkuperäisiä?

bluesman

 No jopa on variaatioita Tobago sweetistä.
http://www.pepper-king.com/en/Seeds-and-Plants/Chili-Seeds/C-chinense-seed/Tobago-sweet-C-chinense-seed.html
Pepperking myy näköjään vieläkin samaa TSweetiä kuin 2010 jolloin alkuperäiset siemenet sieltä tilasin. Pitäisiköhän ens kaudelle tilata jälleen, ei mikään huono valinta jos syntyy tuonnäköisiä podeja kuin sulla mutta paukkuja kuin Orange habassa. Sun keltaoranssi versiokin on maultaan ihan ok.

Wonka

Täytyy ensimmäiseksi kehua "väkerryksiä". Aikamoista satoa olet saanut ja ilmeisesti ei ole tarvinnut jokapäivä olla paikalla, kun kastelujärjestelmät toimii.
Arvostan.
Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 11, 2013, 19:44:59 ip
Kysyn täällä:

Tarkoitus ensi kaudella korvata ebbit neljällä NFT-tasolla. Ajatuksena on ehkä 40 cm leveät noin 1.5 metriä pitkät tasot aina kolmelle neljälle kasville kukin. Sivuseinät suurinpiirtein sen korkuiset, että kun laittaa jotain (kumi)mattoa, kivivillakuutiot yltävät sivuseinien päälle tulevan kannen korkeudelle tai hieman alle. Ajatuksena olisi rakentaa tasot vesivanerista, ja vaikka mattona käytettävä materiaali onkin vedenpitävää, mielellään tekisi itse tasostakin vettä pitävän. Vesivaneri kai sellaista on, mutta milläs saumat tiivistää, vai kannattaako koko kaukalo pinnoittaa jollain? Turhia myrkkyjä myrkkyjä ei mielellään saisi liueta. Silkkari riittänee saumoihin ja tarttunee vaneriin? Kertokaas nyt kamatieteen tohtorit. Vai pokkauttaisko nuo kaukalot pellistä? Kaikki ideat huomioidaan, vastaukset tänne päivikseen tai yksärillä jos ujostuttaa.

Kasvaahan nuo ebbissäkin, mutta nykyaikataululla, kun tod näk ehtii olla aina 2-3 päivää lomien ulkopuolella kahteen viikkoon paikalla, mahdollisimman vähän siitä käyttäisi rassailuun ja virittelyyn. Ja uskon saavani pienellä järjestelyllä todella varmatoimisen, yksinkertaisen ja helppohoitoisen systeemin jossa piilossa olevia vikautumiskohtia on vähän jos ollenkaan. Plussana se että soran pesu syksyllä ei todellakaan nappaa.


Miten olisi tälläinen tuote: http://www.koienterprise.com/Liquid-Rubber-Sealant-Pond-Sealers-And-Foam-sc-799.html
Voisi tehdä vaikka puusta tyylikkään näköisiä kasvatusastioita, jotka sitten maalaisi tuolla. Varmaankin myös kasveille ja ihmisille turvallista, jos kerran kaloillekkin.

Juso

Lainaus käyttäjältä: Wonka - elokuu 26, 2013, 11:50:12 ap


Miten olisi tälläinen tuote: http://www.koienterprise.com/Liquid-Rubber-Sealant-Pond-Sealers-And-Foam-sc-799.html
Voisi tehdä vaikka puusta tyylikkään näköisiä kasvatusastioita, jotka sitten maalaisi tuolla. Varmaankin myös kasveille ja ihmisille turvallista, jos kerran kaloillekkin.


Kiitos vinkistä, vaikuttaa hyvältä, täytyy katsoa mistä moista löytyy. Vaihtoehtona olen katsellut noita kaupallisia NFT-kanavia/tasoja, täytyisi vaan löytää joku putiikki, joka shippaa niitä Suomeen. Vai tuoko joku tukku, jolloin olisi mahdollista ostaa vaikka Kärsän kautta?

Juso

Näköjään kotiin tuotu Tobago Sweet puska on sittenkin aika lähellä alkuperäistä, otin varmaan ensimmäisen podin kun juuri oli muutamassa väriä joten vaikutti oranssilta. Muoto, väri ja maku täsmäävät aika hyvin. Alkuperäisen poltteen tasosta ei täyttä kuvaa ole mutta tämä on paljon tiukempi kuin SK:lta viime vuonna saatu podi. Aluksi ei tunnu mitään ja sitten pehmeästi alkaa hiipiä ja voimistua, ja säilyy pehmeänä todella pitkään. Vaimokin totesi avattua podia nuhkaistuaan että "ihana tuoksu". Maku on myös. Tämä on parasta mitä tänä vuonna olen saanut kasvatetuksi.





Näistä muutamasta podista otan siemenet talveen, koska jos tämän saisi stabiloitua, niin kasvattaisin pitkään. Jos joku haluaa osallistua projektiin niin tarjoan siemeniä. Takuita seuraavasta sukupolvesta ei tietenkään ole paitsi että nämä ovat kyllä 98% varmuudella pölyyntyneet itsellään.

Kuva ei asiaa hyvin toista mutta herkullisen tihkuvalta näyttää sisältä päin.

Toinen asia. Ensimmäinen hapatettu chinensesose on nyt valmista syötäväksi, ja ei voi kuin suositella. Puhtaammin chilille maistuvaa sosetta on hankala kuvitella. Käytettävissä sellaisenaan tai muiden kastikkeiden raaka-aineena. Säilytän tuotetta tavallisessa kierrettäväkantisessa purkissa ja täytyy katsoa miten se säilyy siinä.  Käymisprosessihan jatkuu hiljalleen ja toivottavasti tuottaa hiilidioksidia sen verran että suojelee homeelta ja muita harmeilta. Toinen mahdollisuus on pakastaa nuo pikkukuutioina ja ottaa käyttöön sitä mukaa kun tarvitsee.

Täytynee perustaa hapatusketju tuonne säilöntäosiolle. Miksei tämä menetelmä ole chilien osalla suositumpaa? Foorumi äkkiä hakien ei montaakaan kiinnostunutta ole löytynyt. Suurien satojen saajille tämä on ylivoimaisesti helpoin tapa säilöä. Ja ehkä siinä on myös se este. Kilo pitää olla materiaalia mielellään kasassa että massaa syntyy mihinkään järkevään purkkiin hapatettava määrä. Seuraavaksi pitää varmaan hapattaa nuo makeat vähäpoltteiset baccat suikaloituina/raastettuina talven salaattiaineiksi.

Sen verran innostuin asiaan että tilasin muutaman hapatusruukun Saksasta. 10 ja 5 litran laadukkaat ruukut tulivat viikossa postin kautta erittäin hyvin pakattuna,  postimaksuineen 85€. Maksu käy Paypalin kautta tai pankkisiirtona. 1-1.5 kiloa chilejä soseena voi onnistuneesti hapattaa noissa kumitiivisteisissä umpiontitölkeissä, kunhan ensimmäisen viikon aikana "pihauttelee" ylimääräiset paineet pois. Yhden lähteen mukaan sisäpuolinen paine tyhjenee itsekseen kumitiivisteen välistä ulospäin. Ihan en uskaltanut luottaa tähän. Toinen mahdollisuus on porata tavallisen säilöntäpurkin kanteen reikä, laittaa vesilukko ja tiivistää vaikka silkkarilla. Ei maksa montaa euroa.



bluesman

 Vaikka ensi kauden kasvatteluni saattavat jäädä muutamaan kasviin niin teenpä siemenanomuksen tuosta todennäköisesti kuvauksen perusteella samanlaisesta Tobago sweetistä kuin mulla oli 2010. Kiitos jo etukäteen.

Huru-ukko

Tekisin siemen anomuksen myös noista siemenistä ....
Patenttikorkilla varustetut tölkit (4l) kurkkujen hapatuksessa ovat kaikki 5 kestäneet hyvin. Kun pesin niitä, niin silloin kun niitä reippaasti ravisti niin vettä tuli hiukan ulos kannen ja tiivisteen raosta. kansi lukossa.  Näissä tosin oli kova muovinen tiiviste, eikä se normaali kuminen.....

Juso

Kyllä näitä varmaan riittää halukkaille, ja Bluesmanille olen  jo "velkaa" kymmenistä hyvistä lajikkeista. Parista podista jo perkasin ja lisäillään sitä mukaan kuin kypsyy. Voileivän päälle puolikas on maukas ja hikeä jo sopivasti pukkaava annostus ainakin minulle. Toleranssi on sen verran noussut että tuota puhdasta chinensesosetta voi lusikoida jo reilummin.

Annoin pomolleni paketin erilaisia matkaan mökille, osa oli noita grilliannuumeja loput normi baccoja ja chinensejä. Miespä oli sitten varmuuden vuoksi täytellyt chinensejäkin ja grillaillut perjantai illan ratoksi. Tuli tekstaria että melko tiukkaa on ja kyyneltä pukkaa.... täytetty Tobago Freak ja Orange Haba voivat olla aika päräyttävää syötävää noin ensitestiksi. :)