tammikuu 10, 2025, 12:19:10 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 08, 2013, 22:21:12 ip
Kiitos kaikille kannustajille. Hydrosormi enintään. Kaikki perustuu häikäilemättömään kopiointiin.


Yksi kannustus ja kehu lisää minulta. Kopiointi on oikein ja toimii!

Juso

Tobago Sweet vie meikäläistä. Ilmeisesti vaihtaa muutamassa päivässä värin kuitenkin oranssin kautta punaiseksi. Kaikki podit  punaisia kun tiistaina 3 poissaolopäivän jälkeen niitä katselin. Eli laittakaapa jotka ilmoittautuivat (ja joiden kanssa ei ole postitse aiemmin asioitu) yksärillä nimi ja osoite, niin saatte itse arvioida ensin maistamalla että kannattaako. Laittelen tulemaan sitä mukaan kunhan ovat tuossa kypsinä jonkin aikaa nököttäneet.

Juso

syyskuu 14, 2013, 13:48:27 ip #222 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2013, 15:44:25 ip käyttäjältä Juso


Mäskihapatin versio 1.0. Vesilukko silkkarilla kiinni ja hyvin pulputtaa. Pikakäynnistys kun ammentaa 2-3 ruokalusikallista jo valmista tuotetta sekoittimessa soseutetun joukkoon. Teen tätä settiä hieman eri systeemillä kuin Bluesman, eli soseutan ensin ja sitten hapatan. 2.5 kiloa 50% Orange Haba/50% Tobago Freak (oranssia TS versiota), pärjäisköhän tuolla jonkin matka?

Myös 2.5 kiloa Sugar Rushia ohueksi viipaloituna on hapantumassa ruukussa. Vuorokaudessa käynnistyy hyvin, sokeripitoisuus on sen verran suuri, ja tartuntapintaa bakteerille paljon. Pieni hieronta noille siivutetuille riitti. Suolaa on nyt käytetty 1.5-2%, joka riittänee hyvin.

Hapan(suola)kurkuissa käytän myös laimeaa alle 2% suolan määrää. Aluksi maistuu hieman oudolta jos on tottunut kaupan suolaisuuteen. Lopputulos on kyllä oiva ja olen näissäkin käyttänyt valkosipulia, Orange Habaa, piparjuurta,  sekä tammen- ja viinimarjan lehtiä mausteena.

Kaiken hapatuksen kruununa veivasin noin 2 kiloa kiinankaalia kimchiksi. Chilinä käytin Starfishiä antamaan poltetta ja Anaheimia volyymiä, että saadaan punaista väriä. Ne kuivattuna sauvasekoittimen leikkurilla hiutaleiksi, hyvin toimii. Pulmana siis on että melkein millä tahansa chilillä tulee riittävä polte niin vähällä määrällä, ettei se riitä antamaan väriä. 300 g Anaheimeja tuohon settiin antoi "oikean värin". Jo soosi oli niin hyvää että tuskin malttaa odottaa sitä muutamaa päivää.

SK

Kiitän ohjeesta!
Vaikuttaa helpolle toteuttaa, nyt kun ei tarvitsekaan tilata ruukkuja ulkomailta.
Mutta tieto on hajonnut päivyreihin, niin olisin kiitollinen vielä ohjeesta miten saan käymisen alkuun, kun "juurta" ei vielä ole?

Juso

Itsellä on sellainen pulma että vaimo on totaalin laktoosi-intolerantti, että en voi käyttää maitopohjaisia heratuotteita herättelyyn.Jos tällaista estettä ei ole, paras tapa on esim ottaa piimää tai jugurttia, laittaa kahvinsuodattimeen normaali suodatinpaperi ja hapatettua maitotuotetta siihen valumaan. Sitä erottunutta heraa kun laittaa esim. desin verran tuollaiseen litran satsiin niin kyllä lähtee. Chili tuntuu kyllä lähtevän muutenkin melko helposti.

Eestistä saa hapankaalia (siis sellaista peruskamaa jota ei ole kuumennettu) kilon allle eurolla. Siitä olen valutellut lientä ja sekoitellut käynnistymään. Periaatteessa jos on mitä tahansa hapantuotetta kuplimassa (esim. kurkkuja), lientä voi käyttää herätteenä.

Varmaan lähtee myös esim hapanleipää liottamalla ja sekoittamalla sitä mukaan.
Melko helpostihan tuo prosessi luonnossakin lähtee itsestään. Monissa kasveissa bakteeria on luonnostaan lehtien pinnalla. Viinimarjan ja vadelman lehdet ovat hyviä sekä monet villiyrtit.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: SK - syyskuu 14, 2013, 16:54:35 ip
Kiitän ohjeesta!
Vaikuttaa helpolle toteuttaa, nyt kun ei tarvitsekaan tilata ruukkuja ulkomailta.
Mutta tieto on hajonnut päivyreihin, niin olisin kiitollinen vielä ohjeesta miten saan käymisen alkuun, kun "juurta" ei vielä ole?

Mulla oli sama ongelma... Hain hätäpäissäni sitten kaupan luontaisaine puolelta FinnMolke nimistä heravalmistetta. Hyvin sillä on lähtenyt. 
Juso oletko huomannut tuleeko makuun eroja riippuen siitä, millä käymisen heittää päälle....?

bluesman

 Oon hyvin harvoin käyttänyt mitään herätettä. 95% lähtee massassa olevien maitohappobakteerien avulla. Toki hera tai edellisen satsin liemi jouduttaa käymisen alkamista muttei suinkaan ole välttämätöntä käyttää.

M;kko

Yksi lisä-ääni hapankaalin käytölle, itse tosin laitoin sellaisenaan (eli kaalit myös) mukaan. Se käynnistää nopeasti, antaa volyymiä ja hieman laimentaa poltteen määrää.

Toinen kysymys kokeneemmille hapattajille: miten tärkeä pitempiaikaisessa säilytyksessä oikein on muutamassa mailissa mainittu hiilidioksidin määrä. Eikös matala pH jo itsessään estä muita pöpöjä iskemästä kimppuun, riippumatta kaasukehän koostumuksesta? Toisin sanoen, säilyykö jääkaapissa normaalissa lasipurkissa, jonka kantta availlaan silloin tällöin?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: M;kko - syyskuu 14, 2013, 18:16:09 ip
Yksi lisä-ääni hapankaalin käytölle, itse tosin laitoin sellaisenaan (eli kaalit myös) mukaan. Se käynnistää nopeasti, antaa volyymiä ja hieman laimentaa poltteen määrää.

Toinen kysymys kokeneemmille hapattajille: miten tärkeä pitempiaikaisessa säilytyksessä oikein on muutamassa mailissa mainittu hiilidioksidin määrä. Eikös matala pH jo itsessään estä muita pöpöjä iskemästä kimppuun, riippumatta kaasukehän koostumuksesta? Toisin sanoen, säilyykö jääkaapissa normaalissa lasipurkissa, jonka kantta availlaan silloin tällöin?


Säilyy lasipurkissakin ja kun pH on alhainen, paljon alle neljän niin säilyy hyvin. Ainakin sen muutaman viikon jonka aikana rohmuat hapatetut chilisi.
Hiilidioksidia muodostuu käymisen tuotteena ja suojaa kasviksia kunnes pH on riittävän alhainen. Jos purkin kansi on auki, haihtuu CO2 ja massan pintaosa alkaa kuukauden kuluttua pilaantua kun pH pinnassa nousee olkoonkin alunperin ollut vaikka pH3,5. Sama etikkasäilykkeillä jos nestepinta ei ulotu peittämään kasviksia.

Juso

syyskuu 14, 2013, 19:48:50 ip #229 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2013, 19:51:47 ip käyttäjältä Juso
Taitaa olla Bluesman ainoa kokeneempi hapattaja. Ellei sitten yhden satsin hapattamista ainakin omalta osaltani katsota huikeaksi kokemukseksi :). Luulen että tuo pakastaminen melko pieniin purkkeihin on hyvä ja turvallinen tapa säilyttää tuota valmista hapanta massaa. Pakastamisen kannaltakin chili on tiiveimmässä muodossaan ja tilaa säästyy.

Kun suurempi käyminen taantuu 2-3 viikon jälkeen niin voi aika huoletta laittaa joko tavallisiin tai sitten tiivisteellisiin (umpiointi-?) purkkeihin. Ylipaineen sattuessa päästänee tiivisteen välistä ulospäin. Avoimena ei tosiaan voi pitää. Hapatuksen voi tehdä ilman vesilukkojakin, mutta silloin helposti muodostuu tuota pintahiivaa, joka ei sinällään tuotetta pilaa.Se pitää vaan poistaa havaittaessa.

Toisaalta kokemus karttuu tässäkin hommassa aika nopeasti ja sopivaa kirjallisuuttakin on olemassa. Kyse on kuitenkin yhdestä perinteisimmistä säilöntämuodoista.

Huru-ukolle: en pysty vertaamaan. Maitohappobakteereita on käsittääkseni kovin montaa sorttia. Ainoa minkä tiedän on että hyvää tulee helposti. Yksi pikku satsi rocotoita on mennyt pilalle, ihan omaa syytä: ilman kantta hapattelin ja taisi mennä mausta päätellen alkoholikäymisen puolelle.  Voi olla että tulkitsen tämän väärin, mutta maku ei ollut tyypillinen happaman tuotteen.

Juso

syyskuu 15, 2013, 14:03:30 ip #230 Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2013, 14:05:37 ip käyttäjältä Juso


Mukavasti pärjää kotona nyt 1.5 kuukautta kasvanut ruukussa oleva Orange Habanero. Varmaan toistasataa suht kypsää podia on oksilla.

Hapatushommiin vielä sen verran, etä maistoin nyt 6 päivää hapannutta Sugar Rush:ia ja vei jo puolivalmiina kielen mennessään. Erityisen hyvin tähän hommaan näkyy sopivan makeat, paksumaltoisen, suht vähäpoltteiset lajikkeet.  Nämä kun viipaloi ohuiksi suikaleiksi niin suolan lisäksi muuta ei tarvita. Bluesmanille, jos luet tätä: jos haluaa tehdä samaa lisää ja astiassa on tilaa kannattaako/voiko laittaa vaan lisämateriaalia päälle, vai tehdä uusi satsi? Voi tosiaan olla että tuo on valmistakin laitettavaksi pienempiiin purkkeihin ennenkuin pääsen käsiksi lisäsatoon.

Tähän vielä linkkinä kimchi-resepti. Kohta nautitaan maistiaiset grillatun porsaan sisäfileen ja melko viimeisten grillichilien kera. Eipä tuo päivässä vielä kovin happane, mutta kimchihän on syötävissä suurinpiirtein hetikin, ja vasta-alkajalle todella hapanta helpommin lähestyttävä. Helppo ja hyvä resepti, raa'an mustekalan palaset jätin kyllä pois. Olisi voinut jäädä koko satsi itseni syötäväksi.



bluesman

 Enpä ole koskaan laittanut kypsän hapansatsin päälle tuoretta tavaraa mutta en näe syytä miksei näin voisi tehdä. Ehkä fiksuinta olisi ottaa koko vanha satsi pois ja sekoitaa se tasaisesti uuteen massaan. Käymisstartti on tuolloin satavarma ja nopea.

ChIlIDoG


Caide

Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - syyskuu 15, 2013, 17:17:47 ip
Vesilukon kiinnitykseen käy mainiosti sähköjohtojen vedonpoistin esim: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Tarvikkeet/Kaapeliliitin-2-kpl-350101/

Toi ei ole täysin tiivis. Se "vuotaa" siitä reiästä, mikä porataan kanteen, minne sitten ruuvataan läpivienti kiinni, koska siinä ei ole tiivistettä. Nuo muutenkin ovat sellaisia, että harvoin ovat täysin tiiviitä. Ehkä jos laittaa silikonia lisäksi, niin on jo ok.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Caide - syyskuu 16, 2013, 09:53:12 ap
Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - syyskuu 15, 2013, 17:17:47 ip
Vesilukon kiinnitykseen käy mainiosti sähköjohtojen vedonpoistin esim: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Tarvikkeet/Kaapeliliitin-2-kpl-350101/

Toi ei ole täysin tiivis. Se "vuotaa" siitä reiästä, mikä porataan kanteen, minne sitten ruuvataan läpivienti kiinni, koska siinä ei ole tiivistettä. Nuo muutenkin ovat sellaisia, että harvoin ovat täysin tiiviitä. Ehkä jos laittaa silikonia lisäksi, niin on jo ok.


Kyllä niissä minun muistaakseni on o-rengastiiviste, mikä laitetaan siihen muttereiden väliin.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 14, 2013, 19:16:12 ip
Lainaus käyttäjältä: M;kko - syyskuu 14, 2013, 18:16:09 ip
Yksi lisä-ääni hapankaalin käytölle, itse tosin laitoin sellaisenaan (eli kaalit myös) mukaan. Se käynnistää nopeasti, antaa volyymiä ja hieman laimentaa poltteen määrää.

Toinen kysymys kokeneemmille hapattajille: miten tärkeä pitempiaikaisessa säilytyksessä oikein on muutamassa mailissa mainittu hiilidioksidin määrä. Eikös matala pH jo itsessään estä muita pöpöjä iskemästä kimppuun, riippumatta kaasukehän koostumuksesta? Toisin sanoen, säilyykö jääkaapissa normaalissa lasipurkissa, jonka kantta availlaan silloin tällöin?


Säilyy lasipurkissakin ja kun pH on alhainen, paljon alle neljän niin säilyy hyvin. Ainakin sen muutaman viikon jonka aikana rohmuat hapatetut chilisi.
Hiilidioksidia muodostuu käymisen tuotteena ja suojaa kasviksia kunnes pH on riittävän alhainen. Jos purkin kansi on auki, haihtuu CO2 ja massan pintaosa alkaa kuukauden kuluttua pilaantua kun pH pinnassa nousee olkoonkin alunperin ollut vaikka pH3,5. Sama etikkasäilykkeillä jos nestepinta ei ulotu peittämään kasviksia.


Ilman hapattamista 1kg nagaa soseeksi, 3% painosta suolaa ja pH:n lasku n. 3.7 pintaan plus 30min kiehutus. Säilyi lasipurkissa ongelmitta, vuosi purkin avaamisesta niin sisältö oli vielä ihan priimaa kun hiljalleen käytti murskaa pois.

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Jani M - syyskuu 16, 2013, 14:07:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - syyskuu 16, 2013, 09:53:12 ap
Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - syyskuu 15, 2013, 17:17:47 ip
Vesilukon kiinnitykseen käy mainiosti sähköjohtojen vedonpoistin esim: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Tarvikkeet/Kaapeliliitin-2-kpl-350101/

Toi ei ole täysin tiivis. Se "vuotaa" siitä reiästä, mikä porataan kanteen, minne sitten ruuvataan läpivienti kiinni, koska siinä ei ole tiivistettä. Nuo muutenkin ovat sellaisia, että harvoin ovat täysin tiiviitä. Ehkä jos laittaa silikonia lisäksi, niin on jo ok.


Kyllä niissä minun muistaakseni on o-rengastiiviste, mikä laitetaan siihen muttereiden väliin.

Riippuu täysin läpiviennistä. Kaikissa ei ole.  :)


Kuminen läpivienti toimisi myös varmasti, eihän ne kovin kummoisia ole kaupasta tulevat teolliset versiotkaan? Ihan vaan kumiholkki.  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jaolsten

Maistelin nyt ekaa kertaa sinulta saamaani Tobaco Sweettiä. Heti kärjestä puraisu kertoo, että tässä on tasainen, aromikas lämpö. Seuraavalla puraisulla suuhun leviää lämpö, joka kestää kauan. Makuja pystyy helposti tulisuudesta huolimatta erottamaan, eikä tämä chinense ole ollenkaan habaneromaisen tunkkainen. Todella hedelmäinen ja aromikas maku, joka lentää kaksinumeroisin kappalemäärin ensikauteen!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Juso

Lähes runollinen arvio, Jaolsten! Tuohon ei eläin pysty.  :D
Toivon mukaan niistä pukkaa muutama joka jatkaa tuon kaltaisena. Muitakin mahdollisuuksia nimittäin on. Tuo jos stabiloituu niin siinä on kyllä kelpo peruschinense.

Juso

Oli pakko laittaa kasvari säppiin hieman ennenaikaisesti työreissujen takia. Niinpä kaikki kerättiin pois. Yhteensä löytyi vielä puskista hieman alle 14 kiloa syötävää, josta kuitenkin noin 5 kiloa ei ole täysin kypsiä, osa jopa suht raakoja. Mutta näistä pääosa eli Sugar Rush ja Pink Haba ovat hyviä syötäviä tuollaisenaankin esim salaateissa. Ja muistakin tulee jos ei muuta niin hyvää raaka-ainetta johonkin hapatusylläriin. Ja kypsyväthän nuo aiemman kokemuksen lämpimässä vaikkei maku olekaan ehkä aivan paras.

Erityisen tyytyväinen olen chinenseihin.  Heikoinkin tuotti vajaan 4 kiloa ja neljän kasvin keskiarvoksi hieman alle 4.5 kiloa, yhteensä siis lähes 18 kiloa. Ehkä näihin chinenseihin on joku kaava löytynyt....
Lasketaan nyt nuo kaikki mukaan niin päästään hieman päälle 43 kilon tällä kaudella, joten viime kausi ylittyi kymmenellä kilolla.

Kuvia ehkä myöhemmin. Sen verran rankka päivä on ollut, että muutama juoma, sekä sauna että palju kruunavat tämän satokauden.