tammikuu 10, 2025, 15:15:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n neljäs

Aloittaja PP, tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Hienoja ja sävykkäitä kuvia.
Pitäisiköhän tuohon HDR:ään perehtyä? Vai onko ylempi kuva ilman sitä?

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 29, 2013, 11:16:38 ap
Hienoja ja sävykkäitä kuvia.
Pitäisiköhän tuohon HDR:ään perehtyä? Vai onko ylempi kuva ilman sitä?


Ylempi on ilman HDR:ää, alempi kolmen valotuksen (-2, 0 ja +2 EV) yhdistelmä. Tosiaan hyvin pikainen, ja useammalla kuvalla ja perehtymisellä saisi paljon parempia.

M;kko

Ylempää kuvaa katsellessa rupes X-Files tunnari pyörimään päässä. Vahva tunnelma. Ja HDR-kuvakin on mainio, pitää itsekin kokeilla.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 28, 2013, 22:19:19 ip
Kuin kesä olisi palannut. :)

Jos ensi vuonna sitten opettelisin valokuvaamaan kun laitteetkin on sitä varten.


Niin, kuin olisi muttei todellisuudessa ole lähelläkään. Lämpötila on 12-14 ja valoa on niin vähän että vielä kuuden aikaan pilvisellä säällä ulkopäin heti tiennyt, onko valo päällä vai ei.

En sano, että sinun kuvien perusteella sinun pitäisi opetella kuvausta, mutta uusista opeista ja kikoista on aina hyötyä.

PP

Vielä lokakuussakin saa tapella Blumatien kanssa. Vaikka aurinkoa ei ole juuri näkynyt, molemmat runkolinjat oli keränneet levää tukkeentumiseen asti, ja rocotot oli vettä vailla. Ilmeisesti linjat oli olleet tukossa jo muutaman päivän, koska terassilla oli pari avonaista t-haaraa, joista ei ole ruutannut vettä. En vaan tajua yhtään, miten ihmeessä haarat oli auki, koska itse en ole jättänyt niitä niin.

PP


Pieni satokasa toissapäivältä. Aji Fantasyn koko loppusato 819 g ja 763 g sekalaista muuta (mm.  138 g Aji Cristalia, 173 g Campanea, 159 g DRH-7400, 211 g Mazano Rojoa).

Olen niin huono kirjanpitäjä, että grammoja ei ole ylhäällä muualla kuin täällä eikä läheskään kaikki podit edes kulje vaa'an kautta. Onpahan kuitenkin jotain ylhäällä, että kuukauden päästä voi arvioida kokonaisuutta. Kohta on ohjelmassa rocotojen poimintaa, ja silloin pääyksikkö on kilo.

PP

Rocotoja tuli kohtuullinen määrä, mutta ensin muista chileistä.


Kasvariin siirretty Lemon Drop ei näytä oikein miltään, mutta on siinä useampi kymmenen podia. Lemon Dropiksi se ei tietenkään ole juuri mitään, mutta ulkokasvista mielestäni OK. Vasemmalla ja ylhäällä näkyy muutama (ainoat) Poblano ja Aji Bananan raakileita.


Aji Cristalista ja Guyanalaisesta (molemmat NTF:ssä) ei ole jäljellä juuri mitään. Molemmat tuotti huonosti kokoonsa nähden vaikka kasvussa ja kukkimisessa ei ollut ongelmia. Kesällä guyanalaiset kypsyi järkevästi, mutta nyt podien kärjet pehmenee ennen kypsymistä ja koko podi pilaantyy kypsänä hyvin nopeasti.


Mestnyj iz Ternovka teki Autopotissa kokonaista viisi podia. Näitä täydellisiä epäonnistumisia riittää tänä vuonna. Ulkoversiosta multaruukusta tulee kaksi podia, jos muistan oikein.


Pink Habanerokin on kasvina rääpäle, mutta kokoon nähden podeja tulee normaalisti. Samaa sarjaa on Naga oikealla.


Nappuloita NFT:ssä, Biquinho.


Peru Cusco terassin kypsytyskaapissa ennen poimintaa.


Manzano Rojon jälkeenjääneempi versio, jossa ei ollut kuin pari kypsää.


Orange Rocoton podit piiloutuu. Näistä osa oli jopa mukavasti pehmentyneitä.


Turbossa on alhaalla lehdetöntä, kypsiä mutta kovia podeja, ja ylhäällä monta kymmentä raakiletta.


PI 585273:t eri suunnasta kuin yleensä. Pehmeitä vähän, kypsiä paljon, raakoja enemmän.


Manzano Rojon kypsempi versio. Vähän, harvassa ja rojoiksi pieniä.


Rocotosatoa. Nuo kannattaisi kypsyttää täysin pehmeiksi, mutta minulla ei ole siihen aikaa eikä rahaa. Kasassa ei kuitenkaan ole yhtään puoliraakaa vaan kaikki on kypsiä ja osa hieman pehmeitä. Kasveihin jäi yli tuplamäärä podeja joten rocotosato menee yli 15 kilon.

SK

Miltä tuo Peru cusco maistuu verrattuna muihin rocotoihin, entä polte?

Mielestäni ihan kaikkia rocotoja ei välttämättä tarvitse kypsyttää pehmeiksi, mutta maku asiahan se on. Ja riippuu siitäkin, mitä niistä aikoo valmistaa.
Mutta huomasin vaan omissani, että jotkin lajikkeet oli makeampia, kun ei olleet ylikypsiä. Joissakin taas maku tuntui vaatimattomalle, jos ei ollut aivan kypsä.
Olihan chilivaarikin ihmettellyt, kun Andien rocoto viljelijät oli poimineet raakoja rocotoja...

PP

Lainaus käyttäjältä: SK - lokakuu 06, 2013, 23:02:07 ip
Miltä tuo Peru cusco maistuu verrattuna muihin rocotoihin, entä polte?


Täytyy myöntää, että sitä en ole syönyt hetkeen tuoreena enkä nyt muista aromista suhteessa muihin, mutta kokeilenpa tänään. Ainakin se on rocotoista tulisesta päästä. Kypsytyksen suhteen olet varmasti oikeassa. Jää vaan äkkiä päähän erään rocotomestarin tapa kypsyttää satonsa.


Vielä näitä huonosti kasvaneita: eilinen Pink Haba koko "komeudessaan". Eihän tuo ruma ole eikä huonosti voiva, mutta tammikuussa itäneen ja kasvarissa kasvaneen chinensen ei vaan kuulu olla tuon kokoinen. Ruukku on muistaakseni kolmelitrainen, muttei koko ole siitä kiinni.

PP

Lainaus käyttäjältä: SK - lokakuu 06, 2013, 23:02:07 ip
Miltä tuo Peru cusco maistuu verrattuna muihin rocotoihin, entä polte?


Testin jälkeen: ei ole tosiaan niin hedelmäinen ja raikas tapaus kuin verrokki PI 585273. Ei missään tapauksessa paha eikä tunkkainen, mutta enemmän perusrocotomainen.


Pink Haban koko sato 202 g. Bileet pystyyn.


PP


Miksi keittiö on täynnä mustia siemeniä?

Noiden perkauksessa kehittyy kummasti. Nyt keksin nopean tavan vetää siemenet ja kanta pois varsinkin pehmeistä puikuloista: podi halki perästä kantaan päin ja peukalon ja veitsen avulla siemenet kiinnikkeineen, ja samalla kanta pois.


Kaappiin ja omenasavu päälle. Kaksi kolvipurkkia tekee hetkessä kaapin täytyyn läpinäkymätöntä savua, mutta yksikin riittää, ja suurimman osan ajasta ajan yhdellä purkilla ajastimien kanssa. Yhteensä käytän yhteen satsiin noin kolme litraa murskattua omenapuuta.

PP

Ensimmäisen rocotosatsin savustus loppui toissailtana. Osa on kuivumassa, mutta suurin osa jääkaapissa odottamassa kuivurin vapautumista ja kohta alkavaa savumössön keittoa.

Pari kuvaa.


Kesä jatkuu keinotekoisesti ja Bonda senkun porskuttaa. Paljoa siinä ei ole, mutta kukkii vaan ja tekee jopa podin alkuja.


Myöhäistä satoa baccoista. Campanea on paljonkin, Aji Bananaa vain kourallinen.


Taas ongelmatapauksia. Alma Paprikan ja Mestnyj iz Ternovkan koko sato Autopotista on tuossa. Almaa 195 g ja MiT:tä 450 g.

bluesman

 Kokeilepa sitten kun Campanen sadon korjaat että laitat muovisen rypälerasiallisen verran vihreitä podeja jääkaappiin ja jouluna voit käyttää vaikka kuusenkoristeina. Mulla 2010 eivät olleet edes juurikaan nahistuneita kahden kuukauden säilytyksen jälkeen ja olivat saaneet väriä pintaan. Unohdin Campanet totaalisesti ja siivotessa jääkaappia sitten löytyivät. Ei ollut tarkoitus noin pitkään säilytellä.
Komea rocotosato. Harmi etteivät kaikki kerinneet kypsyä. Sulta saadun Peru Cuscon podeista kypsyi kasvissa kiinni ollessaan 6/25. Melko suuri osa oli pieniä mutta suurimmasta päästä olleet vihreät saivat nopeasti väriä kun toin ne mökin lämpimään. Maku hieman jää siitä mikä on kasvissa kiinni kypsyneessä mutta on ihan ok silti.

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 13, 2013, 19:35:09 ip
Kokeilepa sitten kun Campanen sadon korjaat että laitat muovisen rypälerasiallisen verran vihreitä podeja jääkaappiin ja jouluna voit käyttää vaikka kuusenkoristeina.


Hyvä idea, pitää kokeilla, jos vaan muistan.

LainausKomea rocotosato. Harmi etteivät kaikki kerinneet kypsyä. Sulta saadun Peru Cuscon podeista kypsyi kasvissa kiinni ollessaan 6/25. Melko suuri osa oli pieniä mutta suurimmasta päästä olleet vihreät saivat nopeasti väriä kun toin ne mökin lämpimään. Maku hieman jää siitä mikä on kasvissa kiinni kypsyneessä mutta on ihan ok silti.


Rocotoja on vielä kypsinä tai melkein kypsinä ainakin toinen mokoma, ja täysin raakoja jää varmaan alle 5 kg. Sato on kasvia kohti parempi kuin viime vuonna, enkä ihmettele, jos tulee nytkin 20 kg. Liian myöhäiseksi meni tosiaan taas, mistä syytän kevään hidasta kasvua.

Muista kuin rocotoista johtuneista negatiivisista viesteistä jää varmaan kuva, että kausi on olltu huono, mutta kokonaisuutena katsoen se ei päde ollenkaan. Erityisesti tuholaisten puute jää mieleen.

Keittiöstä kuuluu ajoittain lupaava "naps", mihin syy alla.


Kutakuinkin parasta chilijalostetta, mitä voi tehdä. Tuotetta tuli 3,7 litraa, mihin purkit riitti juuri ja juuri. Tuossa on 1,5 kg savurocotoa (perkaamattomana tuoreena ~2 kg). Toisen satsin voisi tehdä melkein tuplamäärällä chiliä.


PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 13, 2013, 23:55:49 ip
Nam. Naminam.


Sattuisiko sulla olemaan lisää omenapuun oksia? Tai kenellä vaan? Sitä kuluu niin paljon, että ennen seuraavaa savustuserää tarvin taas täydennystä.

bluesman

 Nyt ei juuri ole katkottuja oksiakaan mutta polttopuupinosta löytyy vaahteraa joka on kohtuulisen hyvä vaan ei ihan omenapuun veroinen. Täytyy huomenna tutkia mitä löytyy. Varmaan noissa Keravan vanhoissa omenapuissa on karsittavia oksia jotka vois sulle sopia.

TriPatti

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 17, 2013, 14:52:40 ip
Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 13, 2013, 23:55:49 ip
Nam. Naminam.


Sattuisiko sulla olemaan lisää omenapuun oksia? Tai kenellä vaan? Sitä kuluu niin paljon, että ennen seuraavaa savustuserää tarvin taas täydennystä.


Löytyy ;)

PP

lokakuu 19, 2013, 20:07:26 ip #298 Viimeisin muokkaus: lokakuu 19, 2013, 20:13:34 ip käyttäjältä PP
Lainaus käyttäjältä: TriPatti - lokakuu 19, 2013, 17:20:18 ip
Löytyy ;)


Kiitos tarjouksesta, mutta sain jo reilusti puuta. Selvisi myös, että Motonetista saa omenapuupurua kohtuuhintaan.

Tuli testattua kasvien kylmänsitoa, kun Clasun digitermostaatti oli taas lakannut toimimasta. Huomasin viime yönä yhden aikaan, että kasvarissa on aste lämmintä kahden metrin korkeudessa. Ulkona oli pari astetta pakkasta ja vesipisarat oli jäässä myös kasvarin sisäpuolella, joten ainakin alempana on luultavasti käynyt pakkasella. Campanet ja Lemon Drop oli tänään vainaita, ehkä pari muutakin, mutta se ei enää haittaa, koska kasvarikausi oli tarkoituskin lopettaa viikonloppuna. Rocotot vaikuttaa olevan hengissä, ja niitä jätän vielä väliaikaiskoppiin. Kuvia myöhemmin.

PP


Död. Ebbi-Campanet olivatkin suht hyvissä voimissa, mutta ovat nyt silppuna.


Aikalailla vainaa tämäkin.


Chineseissä ei mitään näkyvää obgelmaa vaikka toisin luulisi.


Cajamarcassa olisi bonchi-ainesta. Pitäisiköhän...


Kuva etelänurkkaa kohti. Bondan kärkiväli taitaa olla kolmen metrin luokkaa ellei yli, mitä ei näissä tiloissa ja oloissa uskoisi.


Irtosihan sieltä kaikenlaista vaikka tyhjennys jäi kesken. Täytyy punnita ja kuvata lajikkeet erikseen, mutta olisiko tuossa kympin luokkaa.